1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Opel Astra G Caravan sa više od milion kilometara
Opel Astra G Caravan sa više od milion kilometara

Opel Astra G Caravan sa više od milion kilometara

885
15
Podelite sa prijateljima:

Neki naši čitaoci se verovatno sećaju priče o Astri G iz Nemačke sa 600 hiljada kilometara. Danas prenosimo priču sa druge strane Rajne, gde je jedan vozač uspeo da ostvari skoro dvostruko bolji rezultat.

Kupljen u januaru 2003. godine, ovaj kompaktni beli karavan pripada jednom od čitalaca francuskog L’Argusa, gde smo i našli ovu priču. Fransoa Talijeu je kontaktirao njihovu redakciju nakon njihove priče o Mercedesu W123 sa više od 7 miliona pređenih kilometara.

Njegova Astra karavan imala je na satu 1.102.055 km kada je prošla poslednji tehnički pregled, 9. decembra lani. To je otprilike trostruko rastojanje koje deli Zemlju od Meseca. Međutim, tu cifru nije bilo moguće ovekovečiti jer je digitalni brojač pao na „nulu“ i to dva puta: prvo na 700.000 km sa pojavom reči „FULL“ na delimičnom brojaču kilometara, zatim 300.000 km kasnije, kada je pređena granica od milion kilometara.

Ali hrabrost ove Astre G se tu ne zaustavlja. Prema rečima vlasnika, takođe je uspela da zadrži isti četvorocilindrični motor 2.2 DTi sa 125 KS. Motor i dalje ima isti turbo, isti distributivni lanac i čak iste brizgaljke i istu pumpu za ubrizgavanje. Međutim, nastao je problem sa ubrizgavanjem koji je naterao Fransou da stavi svog „radnog konja” van stroja na nekoliko meseci, verovatno trajno.

Vlasnik navodi: „Prošlog decembra sam se vratio sa Korzike sa njim. Nedelja je dobro prošla, a onda sam u ponedeljak ujutru krenuo na tri cilindra“.

Prilično skup za rešavanje, ovaj kvar bi mogao biti sinonim za slanje hrabrog dizel karavana na otpad. Ali, do tada, pokazao je retku pouzdanost i čvrstinu. Samo nekoliko kvarova, manje-više važnih, poremetilo je bilans. Plivajuća remenica je stoga morala da se menja četiri puta, uključujući jednom zbog loše urađene popravke, kada je bočni vazdušni jastuk eksplodirao bez razloga na autoputu. Morali su da se zamene i prednji ležaj i dva zadnja ležaja, kao i radijator za grejanje i još jedan hladnjak.

Spojnica je izdržala 995.580 km, dok su prednje pločice izdržale više od 600.000 km, što je kilometraža koja zadivljuje i električne automobile, s obzirom da je poznato da su u ovoj oblasti veoma ekonomični zahvaljujući snažnom regenerativnom kočenju!

Retke vožnje po gradu su očigledno uticale da se ovi „organi“ sačuvaju. Da bi prešao do 60.000 km godišnje, Fransoa često mora da koristi autoput, vrstu rute koja je mnogo manje restriktivna za automobil od saobraćajnih gužvi u velikim gradovima. Takođe se pobrinuo da sam izvrši zamenu ulja na svakih 30.000 km, dok su teže operacije izvodili mali nezavisni mehaničari.

Ali zvanična mreža brenda je napustio nakon nekoliko godina, nakon otkrića ugradnje alternatora koji nije bio prilagođen modelu, tokom intervencije pod garancijom koja je obavljena u zastupstvu na jugoistoku galske republike. Zbog nedostatka lojalnosti prema ovlašćenim radionicama proizvođača, ova Astra G Caravan ima vrlo male šanse da se pridruži kolekciji Opel Classic iako nesumnjivo zaslužuje da bude njen deo.

AutoRepublika

(885)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Kod nas, ali i u ostalim državama gde dolaze polovnjaci ima puno automobila sa milioni više km, jedino što vlasnici i preprodavci smanjuju zbog dalje prodaje. Pa tako mnogi i nisu svesni šta voze…

Alex

Ja sam mojim ocima licno video Fiat Stilo 1.9 M-Jet 120KS.kod Taxista u Milano sa 740.000 km,auto je bio iz 2006 godine,govorim o auto koji se svaki dan vozio po gradu i covek je bio odusevljen,govorimo o Fiat Stilo koji je tada kostao recimo 15.000€,ajde danas nađite mi jedan auto koji moze da predje vise od 350.000 km pri tome da nema nijedan ozbiljan kvar,givorim o diznama,turbini il ostalo.Kazu OPEL i FIAT sranja ma to su odlicni automobili nego Nemacki VW je unistio auto industriju sa propagandama da su najbolji,gde su danas najbolji eto bas me zanima po cemu,passat im… Pročitaj više »

Yankee

Evo moja 2015 Toyota Yaris je na 320.000 km i ne samo da nisam imao ozbiljan kvar vec nisam imao kvar uopte sa izuzetkom jednog fuel injector koji je kostao $90 i koji sam sam zamenio za 10 min. I 90% vremena je vozena u gradskom saobracaju kreni-stani sa 2-3+ osobe u kolima (Uber).

Laki

Vjerujem da se „Camry“ takodje dobro nosi sa velikim kilometrima.

Yankee

Vecina Toyota sa lakocom predje tu kilometrazu.

Laki

👍👍

BB

Istina…

Ali nije toliko samo do automobila koliko i do vozača 😉

Robi

Malo mi cudan ovaj njegov interval zamene ulja na 30.000km,ne znam cemu to. Otprilike, kako kola izadju iz garancije i prebace 7.- 8. godinu primerenije je ipak skracivanje intervala na npr 1g i 10.000-12.000km sta pre dodje. Pogotovo,ulje za njega nije skupo i moze se naci bilo gde, 5w30 ili 5w40 ACEA C3 uz GM Dexos 2. Bar on tamo ima Motul Specific Dexos u 5w40 verziji. Cak bi u ovom slucaju trebalo da razmisli o upotrebi nekih od High Mileage ulja,ako nista drugo onda zbog estarskih aditiva koji su bolje prilagodjeni starijim zapivkama ovog tipa motora.

MRN

“ … dok su prednje pločice izdržale više od 600.000 km … “

Meni to deluje nemoguće.

Robi

Verovatno zbog otvorene voznje. Jedino tako moze.Evo,nasa Ibiza 6L1 2007.g. Je na 200.000km i dalje fabricke kocnice zbog voznje na otvorenim putevima po Vojvodini i Hu. Dok Leon St je vec imao 3 zamene, granice,cekanja,gradovi stani-kreni voznja itd.

MRN

200 hiljada i „da progutam“ nekako, ali, 600 hiljada nikako. To bi značilo tako retku upotrebu kočnica, da bi kočioni klipovi zbog korozije u delu oko gumica „prašinarki“ odavno blokirali.

Laki

Ovo sa kočnicama nije moguće!

'79 DeVille

A tek kilometar sat koji krene ispočetka na 700,000 km?

Laki

👍

BB

Jedan bivši prijatelj je imao rođaka u Holandiji koji sa G Astru na auto školi napravio milion, i još uvijek dobra (ima od toga skoro 15 godina, puno km vozi godišnje). I uzme istu Astru samo sa malo jačim motorm (obe iste kubikaže, ne sjećam se da ki je bila 2.2 ili 2.0 Opelov motor koji nije važio za dobar) samo malo jači… Prešao sa njom 72.000 km i kontatovao: Koje je ovo teško s..nje…

Isti auto, isti motor (jedan mislim sa promjenjivom geometrijom turbine), jedan milion a drugi kašlje dok još nov…