1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Osiguravajuće kuće češće isplaćuju (veće) odštete vlasnicima EV
Istraživanje: Osiguravajuće kuće češće isplaćuju (veće) odštete vlasnicima EV

Istraživanje: Osiguravajuće kuće češće isplaćuju (veće) odštete vlasnicima EV

457
13
Podelite sa prijateljima:

Sudeći prema onome do čega su statističkim putem došle neke osiguravajuće kuće iz Češke Republike, veći iznosi na ime odštete nakon osiguranog događaja (saobraćajne nezgode) isplaćivani su vozačima električnih vozila, u odnosu na imaoce konvencionalnih automobila. Pride, istraživanjem je otkrivno da su totalne štete, češće nastajale kod električnih četvorotočkaša. Međutim, ovo se odnosi na pogonski sklop, dok je situacija uravnotežena kada se priča o popravkama školjke.

Nije neuobičajeno da se naknada za premiju za osnovno osiguranje (obaveznu odgovornost), svake godine neznatno povećava. Osiguravajuća društva to često pravdaju sve većim troškovima popravke novih automobila zbog raznih senzora, radara i drugih sistema asistenacije vozaču, koji čak i malu nezgodu zaista mogu da učine finansijski zahtevnom za sanaciju.

Ovom razlogu bi uskoro mogao biti dodat još jedan, a on se tiče sve većeg broja elektormobila na drumovima, pošto su oni skupi i u nabavci, a posebno u sklopu eventualne potrebe za popravkom, čemu izrazito doprinosi mogućnost oštećenja baterije.

Jasna stvar, trakciona baterija ne mora uvek i u svim okolnostima da bude u potpunosti zamenjena, iako neki proizvođači vozila, američka Tesla na prvom mestu, pokušavaju da popularizuju takav pristup, čak i znajući da to može biti veoma bolno po budžet kupca. S druge strane, Volkswagen promoviše ideju popravke baterije, zamene samo onih ćelija koje su problematične, a ne celog pakovanja.

Predstavnici osiguravajućih kompanija s kojima su pričale k0lege iz češkog lista Novinky, saglasili su se u pogledu jedne stvari: u slučaju udesa, proglašenje „totalke“ je mnogo češće kod električnih automobila, pre svega zbog procene da popravka vozila nije moguća po nekoj razumnoj ceni. Statiskika osiguravajuće kuće zvane Kooperativa, totalke su još češće kod električnih motocikala u odnosu na konvencionalne dvotočkaše, i ta razlika je još izraženija nego kod četvorotočkaša.

Takođe, prosečan iznos štete je veći kod električnih automobila, ako se u obzir uzimaju automobili sličnog starosnog doba. „Prosečna premija osiguranja koja se plaća za električne automobile je oko 50 hiljada čeških kruna (2.100 evra), dok je za vozila pokretana radom motora s unutrašnjim sagorevanjem, ta cifra na nivou koji za malo prevazilazi sumu od 30 hiljada kruna (1.260 evra). Obrnuto je kod motocikala, jer uglavnom skuteri imaju električni pogon, a kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem je to tačno, jer se oni ugrađuju u velike motocikle“, kaže Milan Kana iz Kooperative.

Međutim, nisu u istom smeru sva zapažanja koja stižu iz osiguravajućih kuća. „Još uvek ne može biti isključeno kod osiguranja od nezgoda, niti još uvek može biti potvrđeno kroz obavezno osiguranje,“ kaže Miloš Velíšek iz društva za osiguranje po imenu Česká podnikatské pojišťovna, kao komentar na iznetu tezu u naslovu, a i u izlaganju kolega iz Kooperative.

„Prosečno isplaćeni iznos naknade štete, kao i učestalost takvih događaja su veoma važni pokazatelji za osiguranje. Ti paremetri su značajno već kod električnih u odnosu na konvencionalne automobile,“ kaže Eva Svobodova iz osiguravajućeg društva Uniqa. Nela Matašeje iz drugog društva, onog po imenu Direct dodaje još jedan razlog: „Pre popravke automobila, baterija mora biti stručno odvojena od daljih tokova, dok vozilo mora da odstoji tri dana pre nego počne radn na sanaciji štete. Razlog je moguće izbijanje požara.“

„Na temelju nalaza inostranih istraživača se da zaključiti da je trošak popravke EV u proseku za oko 20% viši, i da se vrši uz upotrebu lakih materijala poput aluminijuma, plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i slično. Pride, popravka traje nešto duže,“ kaže Velíšek pojašnjavajući razloge za pomenutu siutaciju s popravkama konvencionalnih i električnih vozila.

U svakom slučaju, sve pobrojano nikako ne znači da su sve popravke električnih automobila skuplje. „Ako imamo rutinsku popravku karoserije elektromobila, to obično nije osetno skuplje od uporedive popravke konvencionalnog vozila. Ipak, ako ima nekih posebnih delova koje bi trebalo popraviti, naročito što se tiče štete na bateriji, onda je to najčešće totalna šteta. To je zato što je cena baterije i dalje ekstremno visoka,“ dodaje Kana.

Požari kojima su skloni električni auotmobili su česta tema među pružaocima usluga osiguranja. Trakciona baterija može doneti niz problema i onemogućiti gašenje požara u trajanju od nekoliko dana. Zato što takvi spektakli privlače posebnu pažnju javnosti i o njima se često piše, stiče se utisak da su samozapaljenja kao „dobar dan“ u segmentu EV.

Pa ipak, sudeći prema jednogodišnjoj statistici poreklom iz Amerike, potpuno suprotono je istinito. Na stotinu hiljada prodatih automobila, električni su mnogo ređe subjekt požara od konvencionalnih i hibridnih. Međutim, ovo evropske osiguravajuće kuće ne mogu potvrditi zbog nedostatka podataka. Još uvek je srazmerno malo električnih četvorotočkaša na drumovima, a i oni su ponekad predmet samozapaljenja.

Međutim, šta god da kaže ova statistika, gašenje zapaljene litijum-jonske baterije, koju u različitim hemijskim sastavima već koristi velika većina električnih automobila i plug-in hibrida današnjice, može biti relativno lako. Uranjanje u kadu punu vode ne funkcioniše, pre svega jer se baterija može ponovo zapaliti nakon izvlačenja iz vode, a Tesla čak zabranjuje takav način gašenja.

Ključno je da se aparat za gašenje dovede do ćelija unutar baterije; ako vatrogasac sipa vodu na spoljašnje kućište baterije, umesto da ga ugasi, ona ga samo hladi i baterija nastavlja da gori iznutra. Kako bi se ovo prevazišlo, francuski Renault je osmislio takozvani Fireman Access. To je otvor unutar baterije zatvoren plastičnim čepom, gde vatrogasac može da dovede vodu do ćelija. I, naravno, moguće je koristiti takozvanu kobru, alat kojim se seče spoljno kućište baterije pritiskom do 300 bara, a zatim vatrogasci zalivaju ćelije vodom.

AutoRepublika

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Skupa nabavka, skuplje opravke, skupo kasko osiguranje ( a možda i „obavezno“ ), skupa el. energija (na javnim punjačima).
Šta je onda tu tačno ekonomska benefit ?

Balkanboj

Barem tačno znaš ko je peder (u figurativnom smislu).

Šalim se malo. Ekonomski benefit je za proizvođača. Ista količina lima i motor od veš mašine za duplo više novca. I nešto malo baterija.

Ne smeš uključiti klimu niti grejanje jer domet opada za trećinu.

s mile

Prođosmo neku protivpožarnu obuku, apsolutna napomena je da se elektro požari gase prahom, ili penom. Nije mi jasno često ponavljanje da je za gašenje E vozila korišćena VODA.

Skoro bi tekst, da je za gašenje E vozila utrošeno 40 kubika vode. Zašto se non stop spominje voda za gašenje E vozila, prah a naročito teška pena je svrsishodnije rešenje. Teška pena se duže zadržava, ugušuje i hladi požar.

Matija

Pena sluzi kod zapaljivih tecnosti i elektroinstalacija da izoluje mesto pozara od okolnog vazduha i tako ugusi pozar. Baterija je blindirana, njoj za sagorevanje nije potreban vazduh i ne moze se ugasiti. Zato se vozilo stavlja u vodu da bi se goruca baterija hladila a ne ugasila i da bi se tako sprecilo sirenje vatre po vozilu. Gore navedene „recepte“ gde se govori o prodoru u unutrasnjost baterije stavljam pod veliki znak pitanja – kako doci do baterije, kako uvesti vodu u rupu, sta se dogadja sa visokim naponom, itd., itd. Sve mi ovo zvuci vrlo teorijski a ne prakticno!

BB

Bip ke neko dan članak gdje su, Šveđani mislim, izmislili faktički water jet (rezanje vodom pod pritiskom) gdje pritisak razvaljuje oklop i voda ulazi u bateriju direktno. Tada troš oko 2000 litara vode za gašenje…

Matija

Rezanje metala mlazom vode je vec odavno u primeni u industriji. Prednost je sto nema termicke deformacije strukture metala u zoni rezanja. OK, sa ovime bi bilo moguce rasporiti bateriju ali se time otvara nekoliko sledecih problema: – elektricne celije su vrlo gusto upakovane u baterijsku kutiju, kolicina vode koja bi mogla da udje bila bi vrlo mala i mogla bi da se rasiri po bateriji samo u uskoj zoni oko mesta prodora. – Mlaz vode bi rasporio i baterijske celije. Sta sad raditi sa elektrolitom? Baterija nije suva! – Sta raditi sa visokim naponom i jakom strujom? Cela operacija… Pročitaj više »

BB

Nisam se oduševio idejom, samo sam je naveo… 😜

A kao mjeru zaštite od guće baterije, ako bih išao na EV varijantu, onda bi to bila LFP baterija… Mnogo sigurnija, mnogo trajnija, solidbo jeftinija ali malo teža, malo osjetljivija na minus (ali kad prođe ispod 5 stepeni ide daleko u minus bez dodatnih gubitaka), malo voluminoznija, otd..

Za ono kako bih ja volio da vozim ili pravim neke stvari, mnogo mi više odgovara…

Matija

LFP baterija – da li je u serijskoj proizvodnji? Ako jeste, ko je proizvodi?

BB

LiFePO4 je puni naziv, u formuli se jasno vidi LIFE (život) 😀.

Za samogradnju se često snabdjevaju ovdje https://shop.gwl.eu/LiFePO4-cells-3-2-V/
Ovdje su kompletno setovi različitih napona i snaga https://shop.gwl.eu/Winston-12V-24V-48V-sets

Matija

Super ponuda! 🙂 Kapacitet 19,2 kWh, napon 48V – za „samo“ 8800$?!

BB

Možda možeš tražiti popust na veće količine 😜

BB

Ovdje možeš pogledati poređenje što se tiče sigurnosti LFP, Li-ion i litij titanium (još izdržljivije, još voluminoznije, sigurnije ali skuplje)

Prilična razlika

Tikola Nesla

Di aj El di o