1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Izveštaj Consumer Reportsa: Elektromobili su mnogo manje pouzdani od termičkih
Izveštaj Consumer Reportsa: Elektromobili su mnogo manje pouzdani od termičkih

Izveštaj Consumer Reportsa: Elektromobili su mnogo manje pouzdani od termičkih

168
5
Podelite sa prijateljima:

Električna vozila su daleko manje pouzdana od vozila koja pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem, prema rezultatima istraživanja Consumer Reportsa o zadovoljstvu vlasnika pouzdanošću objavljenim u sredu.

Podaci prikupljeni od strane Consumer Reportsa od vlasnika preko 330.000 vozila u rasponu modelnih godina od 2000. do 2024. pokazuju da su električna vozila u proseku 79 procenata manje pouzdana od vozila na SUS pogon, uprkos manjem broju pokretnih delova i jednostavnijoj konstrukciji pogona.

Plug-in hibridi su još gori kada je u pitanju pouzdanost, sa zapanjujućih 146 odsto više problema u odnosu na tradicionalne automobile na benzin. Zanimljivo je da su tradicionalna hibridna vozila postigla najbolje rezultate, stvarajući 26% manje problema u odnosu na vozila na pogon SUS.

Consumer Reports sugeriše da nove tehnologije koje proizilaze iz razvoja električnih vozila znače da će oni koji su ih rano usvojili morati da se suoče sa nekim nedostacima pre nego što se pouzdanost poboljša.

„Što je duže vozilo ili tehnologija u proizvodnji, više se greške razrađuju“, rekao je za Automotive News viši direktor za testiranje automobila CR-a Džejk Fišer. „Proizvođači automobila koji su ranije proizvodili „električare“, poboljšavaju pouzdanost.“

Fišer dalje sugeriše da ako želite Teslu, trebalo bi da kupite Model 3, a ne Cybertruck, pošto se Model 3 proizvodi godinama, što znači da je većina nedostataka u proizvodnji ispravljena. Cybertruck je, s druge strane, potpuno novo vozilo koje će verovatno imati „mnoge muke“ kada bude pušteno u prodaju.

Segment električnih pikapova prošao je najgore u studiji Consumer Reportsa. Grupu trenutno čine samo dva vozila: Ford F-150 Lightning i Rivian R1T. Dok se Ford suočava sa problemima vezanim za baterije i punjenje, Rivian se suočava sa izazovima sa stvarima kao što su kvalitet izrade i funkcije kontrole klime. To je dokaz da ni nova startap preduzeća ni stari proizvođači automobila nisu imuni na probleme koji dolaze sa električnim vozilima.

Najveće iznenađenje studije dolazi od običnih hibrida, pozicioniranih kao najpouzdaniji tip pogona. Consumer Reports kaže da je to zato što tradicionalna hibridna tehnologija postoji već mnogo godina, sa kupcima koji nisu toliko zabrinuti za posedovanje najnovije tehnologije.

„Kada je reč o pouzdanosti, spori i stabilni pobeđuju u trci“, rekao je Fišer za Automotive News. „Proizvođači koji prave brze poteze su oni koji se bore sa nekom od novih tehnologija“.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Eto, klasični hibridi najpouzdaniji.
Pouzdaniji i od klasičnih termičkih.

Bungi

U bajkama je sve moguće.Čak i to da se el. automobil koji u principu ima samo tri dijela: rotor, stator i bateriju kvari više od klasičnih SUS automobila sa preko 100 dijelova🤔

MRN

Na bajkama sam i odrastao 😀

Branko

U pitanju je istraživanje o zadovoljstvu vlasnika, dakle po subjektivnim, a ne objektivnim kriterijima. Doduše, svaka “šuša” se danas upušta u proizvodnju EV-a, a i neki “stari igrači” na brzinu implementiraju tehnologije s kojim nemaju iskustva…

MRN

Za osećaj sreće i zadovoljstva su i bitni samo subjektivni kriterijumi 😀