1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Grand Kangoo stiže kao zamena za minivanove
Renault Grand Kangoo stiže kao zamena za minivanove
18

Renault Grand Kangoo stiže kao zamena za minivanove

2.56K
18
Podelite sa prijateljima:

Renault je napustio uobičajene monovolumene s tri reda za sedenje. Modeli Espace i Grand Scenic su skinuti s proizvodnih traka, dok je krosover s tri reda sedišta dobio istorijski naziv Renault Espace i kao takav postao delimična zamena. Ali, za one kojima je i dalje poteban prostran i praktičan transport za sedam osoba, Renault je našao rešenje.

Pred nama je Renault Grand Kangoo.

Produženi Kangoo, strogo posmatrano, uopšte nije nov. Model prethodne generacije je takođe imao ovakvu verziju, iako je bio nazivan Kangoo Maxi. Ali, tada je uglavnom bio konstruisan za obavljanje komercijalnih zadataka, i nije obraćana pažnja na pitanja stila i opšte pojave.

Međutim, to nije slučaj i sada, pa novi Grand Kangoo više ne ostavlja utisak radne mazge, niti vozila nastalog silom prilika, kao posledica grube prerade.

Međuosovinski razmak originalne treće generacije Kangooa je izdužen za 384 milimetra (do 3.100 mm), pa je ukupna dužina automobila momentalno porasla za 424 mm (na 4.910 mm). Ali, ako je raniji Kangoo Maxi posedovao ista klizna vrata kao prethodnik, sada su otvori prošireni za 180 mm, pa mere 830 mm.

Odluka koja je doneta u tom smislu, doprinela je tome da treći red sedišta bude elegantniji, prijatniji za oko.

Konstruktor je u zadnjem delu vozila obezbedio pet nezavisnih, odvojenih sedišta (tri u drugom redu i dva na galeriji), i sva ona poseduju kopče tipa Isofix, kao i podešavanja naslona. Programeri tvrde da Grand Kangoo nudi čak 1.024 opcija unutrašnjeg rasporeda.

Prtljažnik nikako nije samo formalno tu, pošto pruža 500 litara zapremine i to ispod linije prozora i 3.750 litara s demontiranim zadnjim sedištima. Umesto podiznih zadnjih, petih vrata, mogu se naručiti krilna vrata, ona koja vise na šarkama. A sa oborenim sedištem suvozača, takav kombi može da primi teret dužine do 3,11 metara.

Renault Grand Kangoo se nudi s izborom između tri opcije dostupnih motora. Ali iz nekog razloga, 1,5-litarski turbodizel je ponušen samo u verziji od 95 KS, i kao takav je uparen s ručnim menjačem, iako Kangoo ima i verziju od 115 konjskih snaga sa robotizvanom transmisijom.

Dalje, 1.3 TCe benzinski turbo motor sa 130 konjskih snaga, može da se spoji i sa šestostepenim manuelnim menjačem i sa sedmostepenom preselektivnom robotizovanom menjačkom kutijom.

Treća modifikacija novajlije dolazi kao električni automobil s indeksom E-Tech. Na prednjoj osovini je ugrađen elektromotor sa povratom od 120 KS i 245 Nm, ali u režimu Eco, snaga je ograničena na 75 KS, a maksimalna brzina nije veća od 110 km/h.

CATL-ova trakciona baterija ima isti kapacitet kao i ona kod standardnog Kangooa (45 kWh), iako bi veća baterija mogla da stane uz rastegnuto međuosovinsko rastojanje. Domet noviteta s baterijama je 265 kilometara prema protokolu WLTP, a što je za 20 kilometara inferiornije u odnosu na kratku verziju.

Renault Grand Kangoo će evropskim kupcima postati dostupan početkom 2024. Cene nisu objavljene, barem ne u momentu izveštavanja. Bazični putnički Kangoo trenutno u Francuskoj staje 25,9 hiljada evra, dok je za električnu verziju nužno izdvojiti najmanje 32,5 hiljada evra.

Za kraj još da kažemo da valja očekivati i nove verzije s produženim međuosovinskim rastojanjem u bratskim modelima po imenu Nissan Townstar i Mercedes-Benz Citan / T Klasa.

AutoRepublika

(2561)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Bez trećeg reda sedišta zapremina prtljažnika (do police) samo 500 litara?
Pa kratki Berlingo (onaj od 4,4 metra), kada je bez trećeg reda sedišta, ima zapreminu gepeka (do police) od 750 litara.
A sa značkom Toyote je dostupan i sa HDI motorom od 130 ks i 300 Nm.
A ovaj dugački Kangoo (od 4,9 metara) sa dizelom od samo 95 ks ???
Pa, ima da se vuče po putu kao prebijena mačka. Da je teretnjak, pa i „pomozi Bože“, ali, reč je o putničkoj varijanti.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa nema Renault šta da ugradi u svoje aute.Oni nemaju više normalnih SUS motora.Prosto nemaju šta jače i kvalitetnije da ubace u njega.
Čudi me da u Alpine 110S nisu izbacili 1.8 i stavili troklipnjaču 0.9 i nasvirali na 300 konja.Ja se izgleda nikada više neću vratiti na Renault vozila,jer nema i kako izgleda neće ni biti normalnih automobila kao što to nudi konkurencija.Ćaletu možda uzmem kasnije Clia 4-5 i to je to,to će biti zadnji Renault koji će biti u familiji.

Matori

Kanda je to sa trećim redom.

MRN

Možda može i tako da se tumači napisano. U pravu si.

M M

Očigledno, da je ovde akcenat dat na komfor, što se i vidi po dostupnom prostoru u drugom i trećem redu. Čak bi se i ja ovde mogao voziti.
95 ks, dizel? Pa bolje i to nego bez dizela. Realno, za namene koje ima ovaj auto, to će zadovoljiti.
Da li sad kapiraš gde se nalazi (recimo) Skoda u odnosu na ostatak bižuterije??
2,0 TDI ??

Slušaj, neće mene videti ova govna, Phev, Mev, hibridi, kurci palci……. Sa sve samovoz geđetima. NIsam mazohista

MRN

Pa i nisu tako loše deklaracije maks. brzine i ubrzanja za DCI 95 sa vozačem od 75 kg:
Top Speed 164 km/h
Acceleration, 0-100 km/h 13.6 sec

M M

Ovaj je još dobar. Gledam ima i DCI 75…. E taj je bedak. 18s, ko nekad auti što behu. Tovarno magare. Tamić I sad nađem, pa uporedim Skodu Octa A71,6 TDI 115 ks, i Megana DCI 115. Škoda ima za 13 km/h, veću krajnju brzinu, i za 1,2 s bolje ubrzanje. Trk Megane DCI 130 dobaci sa ubzanjem a opet je sporiji za 3km/h. Ovo za krajnju bzinu je tačno, Oktavija po satu dobaci skoro 220, a megan DCI 110, dobaci 200 po cajgeru. I po ubzanju je osetna razlika, samo što je DCI elastičniji Pri tom škoda ima 5… Pročitaj više »

Dragan

Škoda zavrne EGR, pa se razbija od snage. VW škola.

Dragan

1.5 dCi 115 verovatno nije mogo da se uklopi u novu iteraciju Euro 6 norme (6e).

M M

Eno ga DCI 115 u Meganu
Ovaj je jeftiniji, nema varjabilnu turbinu i još po nešto. Valjda je tu poenta

Dragan

Taj je još na Euro 6d. Za već homologovana vozila postoji prelazni period od godinu dana i Megan 4 je u obavezi tek od septembra sledeće godine da bude na 6e.
Koliko ja znam ove 1.5 Blue dCi verzije su hardverski iste do poslednjeg šrafa, bez obzira na snagu. Razlika je samo u softveru.

M M

Samo DCI 110 – 115 imaju varjabilnu turbinu, druge dizne i ko zna šta sve. Mada je sve slično – to ostalo

Dragan

Blue dCi 95 razvija isti moment na istim obrtajima kao nekad dCi 110. Misliš da može bez varijabilne turbine?

M M

Mislim da je DCI 110 i DCI 115 imaju 260Nm, a ovaj DCI 95 ima 240Nm

Dragan

dCi 110 je inicijalno imao 240 Nm u Meganu 3 (kao dCi 105 u Meganu 2 isto sa VGT), pa je nešto kasnije dignut na 260 Nm.
Blue dCi 115 ima 270 Nm (sa overtorque od 20-ak Nm), izuzev Dustera koji je i dalje na 260 Nm ali to je valjda zbog menjača.

Matija

Da bi postao miniven Kengo je pretrpeo fini slif, tako da ne izgleda upadljivo kao teretnjak. Ipak svaki detalj u unutrasnjosti pokazuje njegovo dostavno poreklo. Slicno vozilo ima VW u programu pod nazivom Kedi – vozilo za one kojima treba prostor a ne mogu da plate veliki T7. OK, to ima svoju namenu i publiku.

Balkanboj

Kako se auto industrija fino posrala po kupcima. Ukinuli su klasu minivenova na konto suvić-a i sličnih (jerbo publika tako želi) a oni normalni koji su u manjini više nemaju šta da izaberu osim ovih prepravljenih dostavnih vozila….

A do skora u ponudi bili S-Max 2.5 turbo benzin (motor 5 cilindara iz Fokus RS-a) i Zafira OPC….

s mile

Nekako mi je malo Dacia look…zadnji štopovi… linija krova… Lodgy fazon malo