1. Home
  2. Prezentacije
  3. IAA Minhen 2023: Audi Q6 e-tron debituje u kamuflaži na novoj platformi
IAA Minhen 2023: Audi Q6 e-tron debituje u kamuflaži na novoj platformi

IAA Minhen 2023: Audi Q6 e-tron debituje u kamuflaži na novoj platformi

170
1
Podelite sa prijateljima:

U okviru IAA u Minhenu, Audi je pokazao ne samo restilizovani krosover Q8, koji je dobio premalo novih stvari, već i obećavajući električni automobil. Ovo je krosover Audi Q6 e-tron, koji se već uveliko testira na putevima Evrope i SAD. Pre nekoliko dana smo pisali o predstavljanju enterijera ovog modela.

Štaviše, „ku-šestice“ su na izložbu došle u kamuflaži! Nažalost, kompletna prezentacija je odložena zbog problema sa softverom.

Novi model je po veličini uporediv sa „tradicionalnim“ krosoverom Audi Q5: dužina je oko 4.700 mm, međuosovinsko rastojanje do 3.000 mm. Q6 e-tron će tako biti smešten u Audijevom portfoliju između Q4 e-tron (4.588 mm dužine) i Q8 e-tron (4.915 mm). Ali pošto bi „ku-šestica“ trebalo da postane električna alternativa „ku-petici“, postavlja se logično pitanje – zašto novitet nije nazvan Q5 e-tron? Da, takav model već postoji.

Pod ovim imenom, krosover Audi Q5 e-tron, izgrađen na jednostavnoj platformi MEB, proizvodi se u Kini već dve godine. Dužina ove mašine je 4.876 mm, što znači da je duži od predstojećeg globalnog modela Q6 e-tron! U Kini je u prodaji i benzinski Audi Q6 kao krosover sa tri reda sedišta, zasnovan na modelu Volkswagen Teramont, i ovo je najveći Audijev serijski automobil (dužine 5.099 mm). To nema nikakve veze sa električnim novitetom.

Audi Q6 e-tron će biti prvo masovno proizvedeno električno vozilo na platformi PPE (Premium Platform Electric), koja se razvija zajedno sa Porscheom. Ova arhitektura, sa električnim sistemom od 800 volti, dizajnirana je za velike i skupe modele, takođe će činiti osnovu krosovera Porsche Macan i porodice putničkih automobila Audi A6 e-tron. Još uvek ima vrlo malo tehničkih informacija o Q6 e-tron. Poznato je da će krosover imati vazdušno oslanjanje i bateriju kapaciteta 100 kWh, što bi trebalo da bude dovoljno za 600 km po WLTP-u. Očekuje se da će verzija Q6 e-tron 55 imati po jedan elektromotor na svakoj osovini, a njihova ukupna snaga biće oko 380 KS. Takođe, prema glasinama, u pripremi je i nabrijana verzija SQ6 e-tron sa oko 500 KS.

Ali unutrašnjost krosovera je već potpuno deklasifikovana. Pre svega, pažnju privlači zakrivljeni panel sa dva ekrana: 11,9 inča za instrumente i 14,5 inča za multimedijalni sistem na novoj arhitekturi E3. Prednji putnik takođe nije lišen pažnje: uz doplatu, za njega se nudi poseban ekran osetljiv na dodir dijagonale 10,9 inča na prednjem panelu. Centralnim tunelom dominira sjajna crna plastika na kojoj se jasno vide otisci prstiju.

Audi je odlučio da ne pomera kontrolu menjača na stub upravljača: kompaktni selektor se nalazi na uobičajenom mestu između sedišta. Tu je i dugme za pokretanje automobila (jedan od retkih analognih tastera u celoj kabini) i dugme za podešavanje jačine zvuka audio sistema. Postoji rasipanje dodirnih dugmadi na volanu, iako je matični VW već počeo da se vraća hardverskim tasterima, kao što je već učinjeno u novom Passatu.

Ne bez zanimljivih ergonomskih rešenja. Kontrolna tabla spoljnog osvetljenja (naravno, takođe od crne sjajne plastike) je premeštena na vozačeva vrata! Dugmad su ugrađena u isti blok na kome možete podesiti retrovizore, zatvoriti centralnu bravu, a takođe i „zapamtiti“ položaj vozačevog sedišta. Geometrijski parametri kabine još nisu objavljeni, ali se očekuje da će zapremina prtljažnog prostora biti oko 530 litara. Naslon zadnjeg sedišta je podeljen na tri dela u odnosu 40:20:40.

Potpuna premijera krosovera Audija Q6 e-tron trebalo bi da se održi početkom sledeće godine. Kada će se novitet naći u prodaji još uvek nije poznato, ali je velika verovatnoća da je reč o drugoj polovini 2024. godine.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako je to novi Q6, mogu odmah da kazem da ce na kineskom trzistu izgledati zastarelo! Kineski dizajn elektricnih automobila je znatno moderniji i, ono sto je najvaznije, ima svoj originalan stil, nije vise nicija kopija. Audi bi hitno trebalo da primeni dizajn svojih dizajnstudija pod zajednickim imenom „Sphere“.

comment image