1. Home
  2. Prezentacije
  3. Veliki Range Rover učinjen atraktivnijom ponudom
Veliki Range Rover učinjen atraktivnijom ponudom
2

Veliki Range Rover učinjen atraktivnijom ponudom

117
2
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna peta generacija velikog terenca poznatog po imenu Range Rover je imala svoj debi pre nešto manje od dve godine, ali je već izložena prvom zatezanju bora, i ono je uglavnom mehaničke prirode. Glavna stvar je ta da će verzije koje uključuju pogonski sklop dopunjivog hibrida dobiti novi trakcioni električni motor, koji je ugrađen u osmostepeni automatski menjač.

Najviša snaga ovako koncipiranog (električnog i dopunskog) pogonskog srca je uvećana sa 143 na 218 konjskih snaga, dok je u isto vreme, u nominalnom režimu vožnje, ovaj ekonomičniji od prethodnog motora. Iz tog razloga je bešumna autonomija uvećana sa nekadašnjih 109 na aktuelnih 120 kilometara.

Nastavljajući oslanjanje na hibride, u osnovi će se i dalje nalaziti trolitarski benzinski biturbo agregat iz porodice Ingenium, a koji je i ranije igrao istu ulogu. Uvećanje moći električnog motora se odrazilo na isti način i na vršnu snagu pogonskog sklopa, pa i na parametre vozne dinamike. Sledstveno, revidirane su i pojedinačne oznake unutar nomenklature.

Umesto verzije P440e game će sada uključivati Range Rover P460e (460 „grla“). Mesto varijante po imenu P510e je preuzela modifikacija P550e (550 „konja“), a ovde je sprint do stotke izvodljiv za 5,1 sekundu, dok je ranije bilo potrebno četiri desetinke više.

Virus elektrifikacije je zahvatio i osmocilindarsku verziju. Tako je sada motor V8 koji je razvio BMW i koji poseduje 4,4 litra zapremine, opremljen sistemom lakog hibrida. Radi se o tehnologiji anlaser-alternator (48 volti) i ona je deo standardne opreme. Zato je i izmenjen i indeks P510 onim koji se identifikuje kao P530. Za toliko je uvećana i snaga (20 „konjića“). Ovo je jedini blagi hibrid, ali je njegova prva implementacija, svakako omogućila firmi Jaguar Land Rover, da ponosno najavi da će taj zahvat biti prenet na ceo asortiman velikog Rangea Rovera.

Konačno, na vrhu palete se nalazi verzija P615. Pruža identičan agregat u rasporedu cilindara V8 i dopunu u vidu pomenutog sistema starter-alternator, pa je ukupna moć pogonskog sklopa na nivou od 615 konjskih snaga, iako je najviši obrtni moment identičnih (750 Nm). Takva mehanika je zamišljena samo za SUV s najbogatijom opremom, a on kod Britanaca nosi oznaku SV. Zanimljivo je da, sudeći po deklaracijama, tako značajno uvećanje snage nije doprinelo boljem rezultatu u disciplini „iz mesta do sto“, pa ono i dalje traje 4,6 sekundi. Ipak, najviša brzina je sada malo bolja, pa je sa 250 otišla na 260 km/h.

Modernizacija je donela još neke promene. Na primer, multimedijalni sistem Pivi Pro s ekranom od 13,1 inča je unapređen, dok je adaptivni tempomat dobio i režim za vožnju po bespućima, kada elektronika prilagođava brzinu kretanja onome što zabeleže kamere i senzori koji snimaju put ispred vozila. Ukupno je četiri nivoa komfora. Naposletku, opcije personalizacije SV Bespoke su proširene na verzije Autobiography i SV. Ukupno je dostupna 391 boja enterijerea i 230 standardnih farbi za školjku. Ipak, postoji i lista opcionih nijansi.

Redizajnirani Range Rover za modelnu 2024. godinu je sada već moguće poručiti ako ste američki državljanin. Tamo cene kreću od 107 hiljada dolara, dok se za verziju sa 615 konjskih snaga (Range Rover SV) iska najmanje 209 hiljadarki. Kasnije će se u prodaji pojaviti i ostali varijateti.

AutoRepublika

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Very nice indeed!!!

moron

Kako vidim na netu, ova verzija P 530 ima ubrzanje 4,6 i Vmax 250 km/h. Zaista impresivno za ladju koja prazna ima preko 2.700 kg.