1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen osvežen krosover Audi Q8
Predstavljen osvežen krosover Audi Q8
4

Predstavljen osvežen krosover Audi Q8

1.53K
4
Podelite sa prijateljima:

Jasno je da je Audi usmerio glavninu resursa ka razvoju električnih vozila, pa je nekako očekivano da se ažuriranje predstavnika game, tačnije onog dela game koji se odnosi na verzije pogonjene motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva vrši nekako bez prevelikog entuzijazma i energije. Tako je i planirana restilizacija perjanice s povišenom pozicijom sedenja, modela Q8 izvršena tek pet dugih godina nakon debija kupe krosovera iz Ingolštata. I opet, ispostavilo se da je zahvat prilično površan.

Nije bilo ulaganja u skupocene izmene na karoseriji, niti je u oblasti mehanike bilo značajnih novina. Ono što je važno, a bilo je predmet osavremenjavanja, najpre  se tiče rasvete.

Audi Q8 kakav je bio (levo) i kakav je posto’ (desno)

Tako se među opcionalima za Q8, na primer, po prvi put našao far s tehnologijom matriksa. Podrazumeva lasersko-fosforna duga svetla. Podsetićemo da je upravo Audi bio jedan od pionira u uvođenju ove tehnologije, pa su takvi farovi već bivali instalirani na nekim starijim modelima, ali ta stavka opreme nikada nije dobacila do modela Q8.

„Laseri“ se aktiviraju samo onda kada je drum pred vozilom prav, i samo pri brzinama koje prevazilaze 70 km/h. Takođe, dodata je i mogućnost da se izabere između nekoliko matrica dnevnih svetala.

Serijske zadnje signalne grupe poseduju alternativu. Uz doplatu se mogu dobiti i takva svetla koja poseduju najtanje organske diode koje emituju svetlost (OLED). Prepoznaju se po izratijoj jačini i uniformnosti svetlosti. Ova svetla takođe pružaju nekoliko svetlećih matrica koje se mogu birati, a isto tako su i prilagodljive. Tako na primer, ako se automobil koji dolazi sa zadnje strane približi do udaljenosti koja je inferiornija od dva metra, elektronika će aktivirati dodatne svetleće segmente kako bi se upozorio vozač tog automobila (motocikla ili slično).

Ostale promene su tipske kada se sprovodi restilizacija. Nova je rešetka hladnjaka s velikim ćelijama, drugačiji su odbojnici s modifikovanim usisnicima vazduha, revidiran je dizaj naplataka, pa oni sada od bazične ponude kreću s 20 inča, dok su ranije tu bile devetnaestice.

Razlike između serijski stilizovane karoserije i one koja je aktuelna kod alternative s nalepnicom S line, dodatno je ojačana, pa se u prvom slučaju vidi mnogo više crne plastike.

Promene u kabini su isključivo na nivou završnih materijala i dekorativnih rešenja. Nema govora o prelasku na reciklirane materijale, koža i sve uobičajene opcije su i dalje dostupne za kupce Audija Q8. Multimedijalni sistem i dalje koristi platformu MIB3, iako je Volkswagen već pripremio sledeću iteraciju. Ta nosi kodnu oznaku MIB4.

Evropski asortiman nehibridnih modifikacija se nije promenio. Tu je trolitarski V6 turbodizel koji se nudi u verzijama 45 TDI (231 KS) i 50 TDI (286 KS), dok krosover Audi Q8 55 TFSI poseduje trolitarski V6 benzinski turbo motor od 340 „konjiča“.

Sve tri opcije su stigle u vidu blagih hibrida, to jest opremljene su starter-generatorom koji radi na naponu od 48 volti (anlaser-alternator), osmostepenim automatskim menjačem i stalnim pogonom na sva četiri točka.

Audi SQ8

Istovremeno, restilizovan je i „nabrijani“ krosover Audi SQ8. U početku ga je pokretao moćni dizel konfigurisan kao V8, ali je morao da bude napušten nakon samo godinu dana proizvodnje, pa je od 2020. na moćnom Audiju SQ8 ugrađen V8 4.0 TFSI benzinski turbomotor. Do sada se nije promenio.

Njegova moć se meri sa 507 konjskih snaga i 770 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Tako namunjen krosover može ubrzati do „stotke“ za 4,1 sekundu. Standardna oprema uključuje vazdušno oslanjanje, aktivne stabilizatore i potpuno kontrolisanu šasiju.

Audi SQ8

U Evropi je već omogućen prijem porudžbina za restilizovani automobil, dok će cene za novitet u Nemačkoj startovati od kote na kojoj piše 86,7 hiljada evra za „obični“ Q8, dok će se Audi SQ8 nuditi po inicijalnoj naknadi od 119,5 hiljada evra. Dopunjivi hibrid i najmoćnija verzija s oznakom RS Q8 i dalje ostaju kakvi su i bili. Njih će restilizacija da strefi nešto kasnije.

AutoRepublika

(1529)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sta je ovde stvarno novo? Pa, ono sto do sada nije bilo crno, e, sad je crno! 🙂 Prednji deo je sav u velikim crnim flekama!

Kitittelj

I novi farovi :). A da, za malo da zaboravim – i vece felge!

Laki

Nema ovde ništa novo.

Rikošet

Na ovaj način štite se dosadašnje kupce, koji su dali silne pare za Q8…

A štite i dilere po čijim salonima ovi tenkovi leže neprodati…

Iza dizajnera su kao i uvijek kravataši s digitronom, a oni u Audiju stalno ponavljaju „ne smije ostariti preko noći, ne smije ostariti preko noći“…

Inače očajno bezidejan redizajn kao uostalo i sve što njihovi dizajneri na čelu s Markom Lichteom nude u poslednje vrijeme.

Izlizali su „Single Frame“ masku i već godinama ne znaju kud da krenu dalje…