1. Home
  2. Prezentacije
  3. Spajder Bugatti Mistral je poslednji model s motorom W16
Spajder Bugatti Mistral je poslednji model s motorom W16
1

Spajder Bugatti Mistral je poslednji model s motorom W16

157
1
Podelite sa prijateljima:

Ne dešava se počesto da Bugatti obraduje obožavaoce lansiranjem otvorenih verzija automobila iz asortimana marke. Poslednji francuski hiperautomobil bez krova je donedavno bio Bugatti Veiron 16.4 Grand SportVitesse, koji se pojavio još 2012. godine, dok model Chiron nikada nije nuđen u verziji s otvorenom karoserijom.

Bugatti W16 Mistral je tek 2022. godine prikazan na Konkursu elegancije (Pebble Beach Concours d’Elegance). Tada je još bio u predserijskom statusu, ali je sada počela proizvodnja komercijalnih vozila.

Chiron je uzet kao osnova, ali je dodeljivanje pravog imena umesto sufiksa uz naziv osnovnog modela, potpuno je opravdano. Otvoreni Bugatti W16 Mistral se prilično razlikuje od kupea, kako spolja, tako i strukturalno posmatrano. Elementi dizajna novog pauka su već testirani na ekskluzivnom projektu po imenu La Voiture Noire i ekstremnom Bugattiju Bolideu. Međutim, Mistral ih je spojio u jednu sliku, dopunivši je potpunim odsustvom bilo kakvog krova.

Prema rečima tehničkog direktora francuskog brenda, Emilija Serva, jednostavno uklanjanje krova s kupea Chirona „ne bi ispunilo Bugattijeve beskompromisno visoke standarde“. Uporedo sa pojavom novih spoljnih panela karoserije, nosivi monokok od ugljeničnih vlakana je takođe modifikovan, sve do delimične promene oblika. Za održavanje krutosti karoserije se koriste najnoviji, još lakši i jači kompozitni materijali.

Vrata su dizajnirana od temelja da bolje apsorbuju energiju oslobođenu tokom mogućeg bočnog udara. Konstrukcija gornjih kućišta usisnika vazduha je optimizovana, ne samo za dovod vazduha u moćni motor W16 i poboljšanje aerodinamike.

Oni takođe mogu da izdrže težinu vozila ako se isto prevrne, što je pomalo nestvaran scenario kod modela s otvorenim krovom. Konačno, u kabini se pojavio poseban audio sistem i posebna kožna obloga otporna na habanje, dizajnirana da nadoknadi osobenosti upravljanja automobilom bez krova.

Osmolitarski motor W16 sa četiri turbo punjača razvija 1.600 konjskih snaga i 1.600 Nm najvišeg obrtnog momenta, ponavljajući karakteristike kupea po imenu Chiron Super Sport. Maksimalna brzina kretanja je na nivou od 420 km/h.

Važno je naglasiti da će Mistral biti poslednji, za drumsku upotrebu legalni Bugatti s ugrađenim ovim motorom! Nakon spajanja sa Rimcem, francuska kompanija je počela da razvija potpuno novi hiperautomobil, koji će imati manje cilindara, ali će imati električnu asistenciju.

Biće proizvedeno samo 99 primeraka spajdera Bugattija s oznakom W16 Mistral, i svi su rasprodati i pre prvog javnog izlaganja na Pebble Beachu. Prve mašine su sada isporučene kupcima. Cena svakog Mistrala je oko pet miliona evra, a ovo je skoro dvostruko više nego što su tražili za bazni Chiron na početku proizvodnje.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ettore Bugatti pravio je svoje automobile tako da budu ne samo tehnicki vec i estetski savrseni. Do poslednjeg detalja, sve je umetnicki oblikovano. Savremeni Bugatti, prvo model Veyron a zatim i Chiron pravljeni su da impresioniraju i zastrase publiku svojom ekstremno komplikovanom tehnikom i izgledom, koji u sebi nosi veliku dozu tipicne nemacke agresivnosti i duhovnog primitivizma. Secam se koliko dugo je trajao razvoj njegovog motora. Njegove dimenzije su bile toliko komprimirane da nije bilo dovoljno mesta za kanale za hladjenje cilindara. Vodja projekta bio je tada jedan iskusni konstruktor motora. Posle nekoliko godina razvoja problem hladjenja nije bio resen… Pročitaj više »