1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Toyota Corolla GR košta skoro kao Supra
Toyota Corolla GR košta skoro kao Supra

Toyota Corolla GR košta skoro kao Supra

720
4
Podelite sa prijateljima:

Konačno smo dočekali da nam Toyota unese malo života u generalno dosadnu kategoriju kompaktnih automobila. Njen model Corolla ima reputaciju visoke pouzdanosti i generalno je jedna od boljih kupovina za jeftini prevoz od mesta A do mesta B, ali što bi Džeremi Klarkson rekao, „život je previše kratak da bismo vozili dosadne automobile kao što je Corolla“.

Verujemo da bi i probirljivi Britanac teško pronašao zamerku na račun novog izdanja najpopularnijeg svetskog automobila koje nosi oznaku GR (Gazoo Racing). Posebno što dolazi s 300 konjskih snaga ispod haube i u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na sva četiri točka,

Corolla posle dužeg vremena ulazi u kategoriju nazvanu „hot hatch“, ali kao što smo i mogli da pretpostavimo, ovaj paket svakako neće biti jeftin. Japanski proizvođač vozila nam je objavio cene za američko tržište i kao što možemo da vidimo, Corolla GR će koštati više nego Ford Mustang V8 u baznom izdanju, a sa punom opremom će biti potrebno izdvojiti više novca nego za Toyotinog-BMW-ovog sportistu Supra. Pa krenimo redom…

Bazni model se zove Corolla Core i košta 36.995 američkih dolara, a Toyota nam je ranije izjavila da će ograničiti proizvodnju ove konfiguracije na samo pet hiljada jedinica tokom prve godine proizvodnje. Za navedenu sumu novca kupac dobija sportska sedišta, aluminijumske pedale, 8,0-inčni monitor sa povezivanjem mobilnog telefona preko funkcija Apple CarPlay i Android Auto i šest zvučnika.

Corolla GR ima samo jednog rivala koji se može pohvaliti pogonom na sva četiri točka u standardnom izdanju, a to je Volkswagen Golf R. Njegova cena „preko bare“ iznosi 45.385 dolara, pa je najbliži konkurent Honda Civic Type R, iako i dalje pruža samo pogon na prednjoj osovini. Prethodna generacija je koštala 38.910 „zelembaća“ i ne sumnjamo da će naslednik biti nešto skuplji.

Zatim sledi Corolla Circuit Edition sa cenom od 43.995 najmanjih zelenih novčanica. Odlikuje je agresivniji stil i više elektronike i detalja po pitanju enterijera, ali i nešto niža masa zahvaljujući krovu napravljenom od laganih materijala. U vrhu se nalazi Corolla GR Morizo Edition za koje je potrebno izdvojiti 50.995 dolara. Iako razvija identičnih 300 „konja“, ova konfiguracija pruža 30 Nm obrtnog momenta više za ukupno maksimalnih 400 Nm.

Toyota je takođe stavila Morizo Edition na strogu dijetu, što je rezultiralo masom od „samo“ 1.434 kilograma ili za 48 kg manje u poređenju sa svakom drugom Corollom. Kako je dobijena takva brojka? Tako što je japanski gigant izbacio zadnja sedišta, zvučnike, brisače i bilo šta što je dodavalo na masi u zadnjem delu vozila. Takođe stiže sa ekskluzivnim 18-inčnim felnama, pa je svakako namenjen samo za vožnju na stazi. Ponuda će biti ograničena na samo 200 jedinica.

Corolla GR svakako nije jeftin automobil i košta oko trinaest hiljada „zelembaća“ više nego bazna Corolla u izdanju heča. Ali, ako je uporedimo sa konkurencijom, cena je svakako pristupačna i možemo biti zadovoljni što takva vozila danas uopšte postoje u moru krosovera.

AutoRepublika

(720)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo za tri cilindra …

Bungi

Očepuram auto do kosti, ubacim u njega jači motor i naplatim ti duplo, nego uobičajeni model.???Da auto čini samo motor, mi bi jašili motore same, bez karoserije.

TheStig

Kako je očerupan svega ti? Ova corolla ce i u najslabijoj opremi biti bolje opremljena od corolla za masu. Zaboravljas da sve ulazi u cijenu kostanja. Nisu oni stavili 19ke, malo usminkali auto i lupili vecu cijenu. Ovo ima veze sa obicnom corollom kao ti i ja sa vjestinama potrebnim da budes f1 vozac. Prenos sam kosta tog povecanja u odnosu na obicnu corollu. Ovo ce biti vrhunski automobil. U ovoj klasi jedino jos postoji od japanaca subaru wrx. Focusa rs nema, lancera vise nema, nissan nema nista odavno. Mazda ima jos seriju 3 u americi koja je awd, doduse… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
S mile

Pitanje je samo, šta su čekali do sad.

Godinama im je trebao bolji dizajnerski tim, i da kao i svi, imaju sportsko odeljenje…