1. Home
  2. Glas Republike
  3. Pakao kupovine polovnog automobila
Pakao kupovine polovnog automobila

Pakao kupovine polovnog automobila

4.52K
35
Podelite sa prijateljima:

Redakcija AutoRepublike prenosi ispovest koja odlično opisuje sve poteškoće sa kojima se danas sreću oni koje žele da kupe polovan automobil u Srbiji.

Nakon cele ove frke u vezi sa korona virusom rešio sam da kupim sebi polovan automobil. Za novo vozilo nisam dovoljno “opremljen” u finansijskom smislu, stoga sam primoran da se rešim za jeftiniju varijantu.

Moram da napomenem da vozačku dozvolu posedujem 12 godina i vozim s vremena na vreme, no do sada mi lični automobil zaista nije bio neophodan. Za život sam odabrao lokaciju u Novom Beogradu odakle većinu svojih obaveza mogu završiti uz pomoć gradskog prevoza, bicikla ili peške…

Tako je bilo dok nije krenulo ovo zlo sa koronom. Ne umem da objasnim koliko mi je bilo teško kada sam bio zaražen, pa se mučio kojekakvim prevozima da dođem do doktora. Onda nakon korone usledile su za mene još veće muke.

Gubim dah, ne mogu da prepešačim jedan kilometar bez ozbiljne pauze nakon toga, i sve to nikako da u potpunosti nestane, iako je prošlo gotovo osam meseci otkako sam preležao infekciju. Zato sam rešio da je vreme da iznova posetim doktora, te da kupim automobil i u budućnosti se oslanjam na njega kad mi zatreba.

Ono što moram da istaknem jeste da automobilima imam samo najosnovnija znanja, a tu industriju ni malo ne pratim – prosto me ne interesuje. Počeh tako da istražujem po internetu, nađoh mnoštvo saveta, što me je sve stavilo pred ogromne nedoumice.

Budžet za kupovinu automobila mi je oko 6.000 evra, možda bih mogao da se “pružim” koju stotinu više, ali je to u suštini gornja granica. Za taj novac našao sam ogroman broj automobila, nakon čega sam počeo da sužavam potragu.

Potreban mi je mali gradski automobil, ono što se svrstava u B ili A segment. Živim sa devojkom, nemamo potreba za velikim vozilom, a i manje dimenzije će mi više odgovarati zbog lakšeg parkiranja.

Video sam da postoje sajtovi gde se može platiti da vam neko drugi pronađe dobar primerak polovnjaka, ali nešto nemam poverenja u takve kombinacije. Dugo sam bio i u dilemi dizelaš ili benzinac, pogotovo što sam video nekakve apstraktne brojke potrošnje goriva u raznim oglasima i forumima, naravno u vezi sa dizelašima.

A onda nađoh i gomilu informacija i iskustava – nemoj auto iz inostranstva, pogotovo ne dizel, svi skidaju kilometražu, nemoj japanske automobile ima malo delova, nemoj francuske oni su skupi za održavanje… Često su saveti bili i potpuno oprečni.

Stoga poslah poruku mom dobrom drugu inače članu redakcije AutoRepublike, na čiju molbu i pišem ove reči. Kako je on “u materiji” ispričah mu odmah o čemu se radi i u kakvom sam problemu. Ne znam zašto to nisam uradio odmah, jer sam od silnih saveta koje pronađoh na netu praktično dobio anksioznost, iako još nisam seo ni u jedan automobil da ga samostalno isprobam.

“Nemoj da gledaš dizelaše”, reči mi moj drug automobilski novinar. “Ti ćeš da prelaziš vrlo malo kilometara godišnje, pa ti benzinac taman odgovara”.

Uputio me je i da gledam one sa atmosferskim motorima, što bi trebalo da je manji rizik za eventualnu havariju od turbo verzija. Osim toga, naveo me je i na drugačiji pristup rešavanju ovog mog problema, koji je za nekoga “slatka muka”, a za mene je postao zaista pravi pakao.

U početku sam poučen “poznavaocima” materije gledao vozila Volkswagena i Škode sve po principu „samo Švabo bajo moj“. I u tom cenovnom rangu može zaista svašta da se vidi. No, prijatelj me je uputio da gledam što mlađi automobil, i da ako nemam kompleks oko toga šta vozim, za mnogo manje novca mogu pronaći primerke Dacije Sandero sa malo pređenih kilometara i starosti 6-7 godina.

Njegove preporuke stigle su i za Renault Clio (treća ili četvrta generacija) 1,2/75, Ford Fiestu sa nekim od benzinskih agregata, te Fiat Pandu takođe sa 1,2 motorom, pa i Fiat 500L. E, tu je priča dobila još jedan zaokret. Na njegov predlog, pogledah i nešto mnogo jeftinije, a što ispunjava moje potrebe.

Dakle, sumirao sam da mi je potreban auto B segmenta, benzinac, sa što manje pređenih kilometara, plus što mlađi – to bolji. Drug mi reče da pogledam Fiat Punto (Classic), te da tražim primerke kupljene u Srbiji i da ću sigurno pronaći nešto povoljno.

Tu mi se otvorio novi ugao gledanja na moj problem. U suštini od opreme, pored bezbednosnih vazdušnih jastuka i ABS-a, imam za želju klima uređaj i to je sve. Na automobil gledam kao na prevozno sredstvo od tačke A do tačke B.

Tako pogledah oglase za Fiat Punto i tu pronađem bar tuce automobila koji ispunjavaju moje uslove, i ne samo to – većina ih košta upola od mog budžeta! Koliko sam se dalje informisao na internetu, Puntov motor 1,2 sa 60 ks se pokazao kao baš dugotrajan, a kako neki od oglašenih Punta u Srbiji imaju manje od 70-80.000 pređenih kilometara i često samo jednog vlasnika prelomih u sebi da se počastim jednim primerkom.

Trenutno sam u poslednjoj fazi pregovora sa jednim vlasnikom Punta koji je do sada nakupio samo 72.000 km. Za vikend idem kod njega i nosim novac sa sobom, ukoliko se pokaže da je u servisu sve u redu sa automobilom. Kolika je konačna cena ne mogu da kažem, jer smo se dogovorili da to bude 2.850 evra, ali dok se ne rukujemo i ne stavim potpis na ugovor, to je i dalje samo usmeni dogovor.

Nadam se da ću od vikenda i ja postati vlasnik automobila, a poenta celog ovog teksta jeste da se onima koji se nađu u sličnoj situaciji kao ja, a ne znaju mnogo o ovoj temi uputi topla reč i da možda primene “manje je više” taktiku.

Čini mi se da će meni doneti sreću, ali hajde da ne baksuziram…

Napaćeni i neupućeni kupac

(4519)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

35 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Nek je sa srećom kupovina. Inače, usmeni dogovor je jednako snažan kao pismeni, izuzev u slučaju ugovaranja kupoprodaje nepokretnosti ili usluga revizije finansijskih izveštaja.

S mile

Puntiša će de dobro služiti, dobar za grad, fin za dalji put, mislim, završava posao. Ne bacaj pare za kola, i uvek ostavi za eventualne kvarove, mada kod punta, rešavaju se za 10,20, ili malo više evrića. Davno mi je tip rekao da se za kupovinu auta daje oko 6 mesečnih primanja. Pa ti vidi kako se uklapaš. Ima vremena, prvenac ti je, promenićeš ih puno, i naučiti svašta o njima.

Srećna kupovina…

moron

Srećno !

don

Eh, pajdo moj…tak bi i meni bilo da kupujem štikle i slično u šta se ne razumijem, pa bih se patio. Uopće mi nije jasan tvoj problem niti vidim da ga imaš. Treba naći dobar, polovni..pa plati onom Aleksandru nek ti nadje i vozi. Sad kad nisi, valjda ćeš povesti sa sobom nekog da ti pogleda toga punta. Ko zna šta će trebati mijenjati da se dovede u utegnuto stanje, tako da će ti se pretvoriti u pakao, jer ti to tako doživljavas, a ne bi trebao. Što nisi kupio e bajk, skuter, trotinet? Udje u stan, ide od tačke… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
Ucha

Todorovicu da plati??? Pa ti si car, visis ovde po forumu, a dve blage nemas, hahahaha…

Risto

Ucha slažem se sa tobom 👍

don

Pa eto, mogao je i tebi , meni je svejedno. Sam je spominjao tu opciju…

Balkanboj

Mogu ja da pljujem po tom domaćem Puntu do sutra, ali ako ga gledaš isključivo kao nešto što ima točkove i motor i ne želiš više da koristiš gradski prevoz onda je odličan.
S obzirom da je naša kuma imala, još uvek ima, taj domaći Punto možda bi bolji izbor bio Zastava Classic 10 jer su kod njega školjke stizale već ofarbane iz Italije a ovaj domaći je ručno farban u Kragujevcu i to loše. Ostatak čini posao prevoza od tačke A do tačke B. Jeftinije nema ništa.

Robi

Taj Z10 sa „Zoro“ znakom-kako sam ga ja zvao…bio je prava masina. Pravi Italijan,sve kako si napisao,funkcionisalo je besprekorno sve. Nas 3 u firmi smo ga vozili i on je odolevao. Dakle,ako ima gde da se kupi sacuvani Zoro, obavezno taj!!!

Izmenjeno 2 godine pre od strane Robi
BB

Sjedneš, probaš, provozaš, ako ti se sviđa onda i kupiš. Kod tih auta koja su malo prešla i jeftina, nema promašaja jer si jeftino platio nešto što ima malu mogućnost oktaza koji iako se desi imaš rezerve jer si malo platio a obično i to jako malo košta.

Multilink seleni

Kakko vreme ide, polovnjaci će biti sve traženiji i skuplji, jer se pravi automobili izbacuju iz proizvodnje, to jeste dolazi vreme proizvodnje kvazi automobila, automobila od kartona ili automobila šerpica.
Evo u Nemačkoj je začajno porasla prodaja, cena i tražnja polovnih pravih dizelaša. Neverovatno, dok se proizvođači odriču takvih istih..

Ovome napaćenom „kupcu“ želim sreću. Izabrao je prai polovnjak za početnika, a ja dodajem sam da je u njemu 1,3MJ od 70ks. Legendarni auto. I početniku nikada ne bi predložio nov automobil. Jer početnička češanja i čukanja su neizbežna.

peki

Ne znam ko te je iz redakcije posavatovao ali dobro je to uradio. Nakon sto si nam predstavio tvoj „profil“ bolje i vise ti ne treba. Za te pare tesko je dobiti vise, gde mislim na odrzavanje, rezervne delove, osiguranje… Sretna voznja.

Dude

Odlican i pametan izbor. Sve si uradio kako treba. Benzinac sa malom kilometrazom, kupljen nov u Srbiji, od privatnog vlasnika…to je to.

Laki

Pametan izbor neka je sa srećom!

don

Sreća pa nije slušao člana redakcije 🤪🤪😁😁😁

Zunto

Uradi samo nivelaciju farova napred, jer je svaki punto fabricki lose podesen, a na tehnickom se prave blesavi i pustaju ih takve u saobracaj.

Robi

I to je bruka i sramota…a mnogi ih tako voze,ne obaziru se na druge…za takve je smajser.

Tile

sa svojih 60ks poprilicno elastičan motor, + voli obrtaje, pravi žabarski

Bungi

Čestitam na pametnom izboru. Nema tu mnogo mudrovanja, to je to.Kao što kažu naši polupismeni političari, „fala svjema“! 😅😂🤣

S mile

Punta i ja vozim, kupio ga na brzaka, bitno jeftiniji od prethodnih polovnjaka. Evo 2 god, sipaj i vozi, mali servis 30e, veliki kazu oko 100e. Za te pare, dobar i pouzdan, i najvaznije, jednostavan za popravku. Gledam ja skuplje polovnjake, ali dok ne pravi probleme, vozi..

Ma koliko se ovde pisalo o novim automobilima, i par tekstova vlasnika 5 do 10 god starih polovnjaka, ne vidim ni jedan razlog zasto se ne bi pisalo i o npr Puntu, kao iskustvu iz prve ruke…. i slicnim polovnjacima.

don

Fiat je to 💪💪💪

Robi

…i te Corse C su bukvalno kola peri-deri…i to vredi videti.

Milan

Imao sam Corsu C 1.4 Twinport,to ide kao ludo i vrlo zahvalno za odrzavanje

Milena

Vozim takav jedan punto i nisam baš sigurna hoću li proći tehnički u oktobru. Polovnjak je uvek mačka u džaku, ali kad nemaš za novo, kupiš ono što možeš. Ako ne prođem tehnički, ostaje mi taksi ili iznajmljivanje kod menadžer-a, a moj mališa ode u staro gvožđe…

S mile

Ako nije modifikovan, i ako mu je motor ok. Nebi trebalo da imas brige. Ja sam stavio sedista od Alfe 147, ali vracanje starih je po sata posla. Godinama idem u isti tehnicki, svratim da vidim dal je vizuelno sve ok, a tehnika svakako jeste. Stavio sam i one deflektore na vratima. Morace demontaza da padne. Jbg pricah sa ljudima koji su u inostranstvu, kod njih je tako odavno. Auto treba da bude u fabrickom stanju.

Milena

Pa videćemo, nije da nije održavan, al’ opet, nikad se ne zna, ima i godina 2005. je godište.
Hvala u svakom slučaju. 🙂

BB

Nije još izmišljen auto koji me treba održavati, to moraš imatinu vidu. Puntić se jeftin za održavanje (poređenje sa drugim autima ne sa kućnim budžetom), ali ne može bez održavanja. Misli, može, ali onda mu se presa raduje nakon nekog vremena…

Milena

Naravno, sasvim su u pravu. Održavan je, kao što rekoh i S mile-tu, ali ima i godina, nije baš u cvetu mladosti. Videćemo, šta bude – biće. Hvala 🙂

S mile

Znas li ti koliko automobila tog godista ima u srbiji, a njihovo odrzavanje je puno skuplje od Puntića, razni Audiji Wageni BMWi itd, sta tek s njima raditi. Sredi kocnice, limarija, fabricko sve ostalo. I ne brini

Miki

Posto moj auto sigurno nece proci tehnicki pregled za sledecu registraciju, gledam polovnjake, mada sve mi se cini da cu na kraju preci na taksi i mms rent a car.

Neko iz mase

Čuj pakao kupovina kola. Kako bi tek kuću kupio?

Joseph

Počeo sam čitat članak očekivam sigurno se uvalio u neka go**a, već mi žao momka…i tako čitam do kraja i mogu ti reći da si dobro odlučio ;). Slično su i moje 3 sestre koje žive u inozemstvu htjele sebi kupiti neki automobil cca 10 000€, kad dođu na godišnji/sa faksa. Htjele su automatika možda čak golf 6 DSG, ali im ja to nisam dao jer bi to auto dosta ležalo i još su htjele dizela. Udari korona i onda sve spadne na jednu najmlađu sestru studenticu. Ona se meni javi i nađemo joj Opel Corsu 2010. godište benzinac nešto… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Joseph
rada

SA zadovoljstvom sam čitala komentare.trenutno sam i ja u potrazi za polovnjakom,pošto moj peugeot 205,junior,koji je 1990.godište počeo da me muči.gasi se u toku vožnje i često ,,trza,, u vožnji.ovako je ok,sada je pokazao početak truljenja iznad amortizera,a registrovan je do oktobra 2022. NAVOZALA SAM SE SA NJIM. Ali godine čine svoje,sada neznam sa kojim polovnjakom da ga zamenim,do 3000.evra maksimum.plata je mala,treba nešto što nije veliki potrošač,jevtino održavanje a podnosi dobro uzbrdice,pošto putujem u planinske predele. hvala za svaki savet.

Cedomir

Imam nameru da kupim polovan automobil, ali je, ili nije problem sto isti nije odjavljen nekoliko meseci. Unapred yahvalan.