1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Najprodavaniji svetski automobil ovog dela 2023. godine je električni!
Najprodavaniji svetski automobil ovog dela 2023. godine je električni!

Najprodavaniji svetski automobil ovog dela 2023. godine je električni!

580
13
Podelite sa prijateljima:

Svidelo se to nama ili ne, električni automobili polako osvajaju svet. Da, da, znamo da ćete voziti svog benzinca i dizela dokle god možete jer vas četvorotočkaš na struju ne može dovesti od Beograda do Grčke bez da tražite punjače, ali je činjenica da u svetu postoji sve više i više kupaca koji žele električni automobil.

Teslin krosover pod imenom Model Y je nagovestio velika dela još protekle godine kada je širom sveta pronašao 747 hiljada kupaca, a to je bilo dovoljno za treće mesto. Vest i nije toliko iznenađujuća kada znamo da se proizvodi u svakoj fabrici firme i da se prodaje na svakom kontinentu, a ispred su se našli samo Toyotini modeli RAV4 (1.016.000) i Corolla (992.000).


Međutim, ono što sami brojevi nisu pokazali, jeste to koliko je popularnost Tesle narasla. Model Y je privukao čak 91% više kupaca u 2022. godini nego u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, dok su oba Toyotina modela zabeležila dvocifreni pad prodaje.

Izvor JATO Dynamics nam je doneo brojke i za prvo tromesečje ove godine i takav trend se nastavio. Čak se toliko odmotao da je Model Y sada najprodavaniji novi automobil u tom periodu. Američki proizvođač vozila je isporučio 267.200 jedinica u prva tri meseca, što predstavlja rast od 69%. Sa druge strane, Corolla je završila na drugom mestu sa 256.400 uglavnom zadovoljnih kupaca.

Japanski model je posebno pogodio pad prodaje u Kini (-29%) i Sjedinjenim Američkim Državama (-10%). Iz nama nekog nepoznatog razloga, i RAV4 je zabeležio dosta slabije prodajne rezultate, pošto ih je prodato 211 hiljada jedinica. Toyota je inače popunila četiri od prvih pet pozicija pošto su na listi i Hilux (214.700) i Camry (166.200). Većina prodaje Camryja je stigla iz SAD, dok Hilux ima najvernije kupce u Aziji i Australiji.


Japanci su se dugo protivili masovnoj proizvodnji automobila na struju, ali ne sumnjamo da će se posle ovakve vesti zapitati da li su u pravu. Daleko od toga da Toyota nema u planu da predstavi električne četvorotočkaše, ali bi oni sada mogli da stignu brže nego što je originalno planirano.

AutoRepublika

(580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Kao i svaka, EV je komplikovana tema. Sa jedne strane ima puno prednosti, ali ima i mana. Mišljenja sam da iako nastupaju pod parolom „ekološki“ da EVi iza sebe imaju veće troškove, od kupovine, održavanja kao i lošiju UKUPNU ekologiju, od proizvodnje, korišćenja do reciklaže. ALI, kao i sve ostalo, malo toga je napravljeno da pojeftini čoveku život, naprotiv, da ga uvuče pod parolom „jeftinije“ ili „ekološkije“ u sistem gde će još više para da se izvuče iz vlasničkog džepa. Imao sam malo prilika da se vozim u EV, utisci su zaista pozitivni, ali cena te vožnje je visoka. Drago… Pročitaj više »

Mirko

Vec cetiri godine vozim EV, poslednja dva meseca Model Y, sa razlogom je medju najprodavanijima (trenutno najprodavaniji)
Sve potrebene stavke koje su u ovom trenutku standard su ugradjene na MY, performanse su odlicne, ne skida osmeh sa lica pilota, lakoca kojom se upravlja ovom napravom je odlicna. Neki moji prijatelji koji su teski SUS tradicionalisti su ostali raspameceni posle probe. Naravno da ima i po koju manu, slabiji krug okretanja, nedostatak unutrašnjeg ambijentalong osvetljenja…

s mile

Odvoji malo vremena, pa nam prenesi svoje iskustvo

Mirko

Naravno, moze iz delova kako stignem I kako srocim.
Bice u posebnom komentaru.

BB

Najbolje zovneš Zvezdana i morona … Oni nek napišu test a ti nam priloži sociološko istraživanje: Kako se ponašaju pasionirano Petrol head- i u susretu sa novom stvarnošću 😉

moron

„Nova stvarnost“ ? „Stvarnost“ oko nas je satkana od dosta činjenica … Jedan drugar mi reče da je juče u nemačkom Auto Bildu čitao test ili vest za BMW i3 iz 2013, da baterija za njega košta 14.400. A siguran sam da je taj i3 iz 2013 imao smešno malu bateriju. A sve je to deo te „nove stvarnosti“. Nemoj samo opet da mi govoriš kako negde ima neki servis koji će za deseti deo te cene da zamene samo neispravne module… Dam ti ja par linkova za BG oglase za „specijalizovane servise“ za zamenu ćelila i modula za Toyota… Pročitaj više »

BB

Pa čovjek vozi nov Y (nije Lancia 😜) ne bojiš se valjda da će crći baterija kod tebe na testu? A znao si uzeti „Ćiru“ sa nekoliko turbina na sebi (ipak je to Golijat 🤣) i nisi se bojao da će neka da drekne, a imao si iskustva od Zvezdana da znaš koliko košta 😜. U redu, shvatam da je skupo. Ali drugi tas na vagi nije TAS Golf 2 pa da kažemo kako ke održavanje i vlasništvo jeftino već X7, Grecale, i slično a za njih se ne može reći da su jeftini na servisu, potrošnji, cijeni jednog km…… Pročitaj više »

M M

Jaoj kakva klotara od enterijera….
Nešto me podseća na Juga. A televizor je prikantaren za medalju.

NIje čudo da je Tesla najprodavanija, kad je mali broj proizvođača EV. Većina se još uvek vežba i i ono što se proda ide uz subvencije.

Da ukinemo subvencije na EV i „maluse“ na klasične aute pa da vidimo onda.

Ja i jesam za EV, ali ne u ovim proporcijama i cenama

Vaso

Uz ovakav enterijer drastično će skočiti broj samoubistava. Televizori u novim kolima, mislim da su opasniji od mobilnih telefona, ali donose ogromnu zaradu pa su opravdani.

moron

A neki dan se skoro svi ovde upljuvali na enterijer novog BMW-a serije pet …

Renault Terminator

Sem mene,tebe i neutralnog Zvezdana(dok ga ne vidi malo bolje😁)..svi ostali ispljuvaše enterijer G60..a vidi ovo🤣.Stvarno o ukusima ne treba diskutovati.

BB

O raspravi se ne ukusa… 😜