1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Nissan Qashqai e-Power u Nemačkoj dobio cene
AR detektiv: Nissan Qashqai e-Power u Nemačkoj dobio cene

AR detektiv: Nissan Qashqai e-Power u Nemačkoj dobio cene

757
3
Podelite sa prijateljima:

Saglasno ranijim najavama da će Nissan krajem leta na Evropskom tržištu ponuditi i hibridnu verziju Qashqaija pod nazivom e-Power, to se napokon i desilo.

Podsećanja radi, Qashqai e-Power kombinuje 1.5-litarski trocilindrični turbobenzinac sa 158 konjskih snaga (s maksimalnih 250 Nm obrtnog momenta), elektromotor sa 190 „konja“ (uz maksimalnih 330 Nm obrtnog momenta) i baterije, pri čemu samo elektromotor pokreće prednje točkove, dok motor SUS služi samo kao generator.

Deklarisana maksimalna brzina je 170 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je takođe navedeno: 7,9 sekundi.

Što se tiče objavljene energetske i ekološke efikasnosti, za sve ekološki osvešćene (i vlasnike kao poreske obveznike) bitno je reći da je kombinovana deklarisana emisija CO2 po WLTP iznosi 122 do 120 grama CO2, a obnarodovana potrošnja u kombinovanom režimu 5,4 do 5,3 litara na pređenih stotinu kilometara.

Zbog večitih rasprava da li hibridi imaju ili nemaju energetskog, ekonomskog i ekološkog smisla, navedimo uporedo i detaljne WLTP deklaracije za verziju 1,3T od 158 ks sa manuelnim menjačem i pogonom 2WD, kao i za hibrid:

–        Nizak režim 8,8-8,5 (hibrid 5,3 – 5,1),

–        Srednji režim  6,4-6,2 (hibrid 4,6 – 4,4),

–        Visok režim 5,5-5,3 (hibrid 4,7),

–        Veoma visok režim 6,5-6,4 (hibrid 6,6-6,5),

–        Kombinovani režim 6,5-6,3 (hibrid 5,4-5,3).

Radi boljeg praktičnog razumevanja gornjih pojedinačnih deklaracija, podsećanja radi, po WLTP deklaracijama u fazi WLTP testa “nizak režim” efektivni prosek brzine je 25,7 km/h, za “srednji režim” je 44,5 km/h, za “visok režim” je 60,8 km/h, a za “veoma visok režim” efektivni prosek te faze iznosi 94 km/h (uz maksimalnih 131 km/h).

A sada i cene, ah te proklete cene. To je i tema ovog članka.

Da bi to nežnije zvučalo, probajmo ovako, a sve na bazi cenovnika za Nemačku.

E-Power u paketu Tekna+ je skuplji:

–        4.890 evra od 1,3 T 158 ks 6MT sa FWD,

–        2.600 evra od 1,3 T 158 ks CVT sa FWD,

–        600 evra od 1,3 T 158 ks CVT sa AWD.

Nije velika razlika/doplata, zar ne?

Još samo da pomenuti 1,3 T 158 ks 6MT sa FWD u Tekna+ ne košta “samo” 43.180… Ali, tako je to u životu, uvek negde ima neki jadac.

Tek, za sve detalje u prilogu je i cenovnik za Nemačku, uz napomenu da je u odnosu na sve dostupne pakete za novi Qashqai, e-Power pogon dostupan u trećem, četvrtom i petom paketu opreme. Drugim rečima, u trećem paketu možete za njega da doplatite i za radarski tempomat (kao deo opcionala zvanog ProPilot).

Za kraj navedimo da se nadamo da će i za Qashqai uskoro biti dostupna i AWD verzija uz pogon e-Power pogon.

moron

(757)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nadam se da ce naš Peki imali prilike da uskoro testira ovaj e-Power, jer po WLTP deklaracijama QQ sa tim pogonskim sklopom ima izuzetno dobre deklaracije. Veoma „čist i ekonomičan“. Barem na papiru 😃

BB

Konačno da se vozi na struju a da ne mora da traži utičnicu…🤣

moron

Što neko ranije napisa, „kao Kenedijevka“ 😃

Nego, čitam da oni imaju i istovrsan 3-cilindrični 1,2 e-Power, koji podržava i AWD ( tj. sa dva EM-a ). Tek, eto ga mozda i motor za idućeg Dustera u 4WD izdanju 😃