1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Koji automobilski proizvođač ima najvernije kupce u Americi?
Istraživanje: Koji automobilski proizvođač ima najvernije kupce u Americi?

Istraživanje: Koji automobilski proizvođač ima najvernije kupce u Americi?

824
2
Podelite sa prijateljima:

Henri Ford se smatra ocem masovne proizvodnje u automobilskom svetu i njegove ideje su generalno bile savremene pre više od jednog veka, ali jedna kategorija na koju nikada nije obraćao mnogo pažnje jeste ona koja se bavi time kako naterati mušteriju da po drugi i/ili treći put kupi vozilo od istog proizvođača.

Ne možemo reći da čak ni početkom 20. veka takve ideje nisu ozbiljno razmatrane, pošto je General Motors postao najveći na svetu upravo zahvaljujući strategiji da zadrži kupca od onog dana kada položi vozački ispit, pa sve dok ne umre.

Danas je situacija naravno takva da imamo more ozbiljnih igrača i svaki od njih čini sve što je u njegovoj moći da zadrži mušteriju, jer zna da ako je jednom izgubi – šanse su velike da je više neće povratiti.

I ko onda ima najvernije kupce, to jest, koji automobilski brend ima najveće šanse da zadrži mušterije? Kolege iz društva J.D. Power su nedavno uradile malu analizu i došli do zanimljivih zaključaka. Ovaj izvor nam je inače veoma poznat po tome što svake godine sprovodi istraživanja na temu koliko problema su vlasnici svojih ljubimaca prijavili tokom određenog vremenskog perioda, a pritom su ih pitali i da li bi opet kupili četvorotočkaš koji je konstruisan od strane istog brenda.

I bez nekih većih iznenađenja, među proizvođačima putničkih vozila za šire narodne mase, 60% vlasnika Toyote je prijavilo da bi opet potrošili novac na neki model ovog japanskog brenda. Na drugom mestu se prošle godine našla Kia, ali je Hondi ovaj put pripala srebrna medalja sa 55% zadovoljnih kupaca.

Zatim dolazimo do kategorije SUV vozila, u šta Amerikanci ubrajaju krosovere i terence. Tu dominira Subaru sa 61,1% zadovoljnih kupaca, verovatno zahvaljujući savremenom pogonu na sva četiri točka. Nešto slabije je plasirana Toyota za koju je 60,5% ispitanih reklo da bi opet kupili neki SUV sa istom oznakom.

U svetu premijum vozila, zlato je pripalo Porscheu drugu godinu zaredom. Naime, 56,8% ispitanih je reklo da nemaju u planu da menjaju svoj omiljeni brend, a prati ga još jedan nemački proizvođač, Mercedes, sa 50,5% zadovoljnih kupaca. Volvpu je pripala zlatna medalja od strane vlasnika premijum SUV-ova gde je 56,5% izjavilo da bi opet kupilo Volvo, a prati ga BMW (56,1%).


I na kraju, stižemo do kategorije pikap kamioneta gde po običaju dominira Ford. Čak 64,6% ispitanih je izjavilo da će opet kupiti F Seriju, Ranger ili Maverick, dok je drugo mesto pomalo iznenađujuće i tamo vidimo Toyotu (60,4%) umesto tradicionalno većih igrača kao što su Chevrolet/GMC i Ram.

J.D. Power na kraju kaže da je lojalnost kupaca sve tanja i da većini njih značka na vozilu više i nije bitna već je cilj da dobiju najbolju ponudu.

AutoRepublika

(824)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Bravo za Toyotu !

'79 DeVille

J.D. Power? To mu dodje kao sala.