1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Clio je najprodavaniji automobil u Evropi!
Renault Clio je najprodavaniji automobil u Evropi!
4

Renault Clio je najprodavaniji automobil u Evropi!

1.82K
4
Podelite sa prijateljima:

Francuski hečbek bio je najpopularniji model na evropskom tržištu tokom novembra.

Jato Dynamics javlja da je na Starom kontinentu, odnosno na bar većem njegovom delu, u prošlom mesecu registrovan 855.281 novi automobil, što predstavlja pad od 18% naspram istog meseca prethodne godine.

Na listi najprodavanijih dominiraju vozila iz Renault grupacije i Stellantisa. Na čelu kolone nalazi se Renault Clio sa 16.353 (-13%) isporučene jedinice u novembru, čime je iza sebe ostavio rođaka iz Rumunije – Dacijinog Sandera.

Sandero je tokom prošlog meseca prikupio 16.263 prodata automobila uz rast od 6%. Podijum je upotpunio još jedan hečbek iz Franačke – ovaj put je to Peugeot 208 uz 16.261 dostavljen primerak i minus od 6% napsram prethodne godine.

Četvrto mesto pripalo je Peugeotu 2008 koji beleži rast od 9%, što mu je omogućilo da upiše 16.169 registracija! Petoplasirani je Volkswagen T-Roc sa 15.234 prodata komada (+5%).

Fiat 500 je zauzeo visoku šestu poziciju (13.255, +2%), dok je iza njega Opelova Corsa (12.831, -30%), kao i Citroen C3 (12.455, +5%).

Deveti na listi je Hyundai Tucson uz 12.408 isporučenih jedinica i neverovatnim rastom od čak 108% naspram prošlogodišnjih rezultata. Top 10 je kompletirao Dacijin Duster koji je pronašao put do 12.351 kupca, što predstavlja rast prodaje od 3%.

Ono što se jednim letimičnim pogledom da lako zaključiti jeste činjenica da vozila iz B segmenta, kako standardnog, tako i iz SUV klase, ubedljivo vladaju tržištem. Uz to, vredi istaći da je iz cele Volkswagen grupacije samo jedan automobil uspeo da se nađe među deset najbolje plasiranih, što je gotovo nezapamćeno.

Takođe, “sirotinjska” Dacia beleži odlične rezultate, sa dva modela u Top 10 najprodavanijih, od čega je Sandero na fantastičnoj drugoj poziciji.

AutoRepublika 

(1817)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Gdje im je Arkan,MeganE,Kaptur,Mađar…ne mogu se mikroskopom naći,jebali ih SUV-vi i krosoveri,eto im ih…

Rikošet

Mada je prvi Clio ima -13% u odnosu na prošlu, najlošiju godinu u protekloj deceniji.

Dakle plusevi znače stvarni rast, a pozicija na listi uz minus znači da je Clio u padu.

To što je tržište loše, pa je on prvi ništa ne znači radnicima u Novom Mestu, jer je sa njihovih traka prošle godine sišlo 2126 Clia više…

Manje Clia, manje para, manje radnika… tako da je ovo mrka kapa…

Opel Corsa je opet najveći tragičar sa -30% a kao sedma je. Tuga sve ukupno…

moron

Pa, naravno da je Tucson u novembru ove godine skočio 100% u odnosu na novembar prošle godine, kada je krajem prošle godine bio tržišni kraj za prethodnu generaciju Tucsona.

'79 DeVille

Kriza. Inflacija gazi. A izgleda da ce jos da ubrza. Ceo svet placa danak Covid panici. Tako da ova kola sa dna lestivce ce imati svetlu buducnost.