1. Home
  2. Testovi
  3. Fiat 500 1.0 Hybrid Launch Edition – Večna mladost
Fiat 500 1.0 Hybrid Launch Edition – Večna mladost
17

Fiat 500 1.0 Hybrid Launch Edition – Večna mladost

4.20K
17
Podelite sa prijateljima:

U iščekivanju 100% električne verzije, mali Fiat 500 ponovio se „light“ hibridnim sistemom, tek da smanji potrošnju i nivo izduvnih gasova.

Nakon trinaest više nego li uspešnih godina i preko 2,2 miliona prodatih primeraka, sićušni 500 sigurno je najbolja stvar koja je mogla zadesiti Fiat. Jer uprkos godinama, koje tako dobro skriva, i dalje je je moderan, svež i privlačan, bez i jednog direktnog konkurenta. U estetskom smislu, dizajneri su uspeli učiniti ga besmrtnim, ruku na srce uz malu pomoć nekoliko lakih liftinga. Poslednji je iz 2015. godine, te ukoliko pogledate fotografiju ljubičastog primerka koji sam tada vozio, uverićete se kako nema nikakvih razlika.

Dakle, ovoga puta dizajneri su ostavljeni po strani, glavnu reč vodili su inženjeri. Umesto antičkog četvorocilindarskog 1.2/69 ks, koji nastavlja karijeru isključivo s automatskim menjačem, ubačen je potpuno novi trocilindarski 1.0 Firefly, praktično iste snage, ali uparen s malim električnim motorom. Ujedno, toliko hvaljen od strane Fiata, dvocilindarski TwinAir napustio je scenu, nakon punih 10 godina postojanja. Dakle, u želji da zadovolji nametnute norme o količini izduvnih gasova, Fiat je posegnuo za elektrifikacijom pojedinih modela (pored 500 isto se odnosi i na Pandu), uvođenjem „mikrohibrida“, nešto kao kod Suzukija Ignis, odnosno Ford Fieste i Pume. Nema tu dakle ništa od snažnih i teških baterija, sposobnih da pokrenu vozilo, već samo jedna mala, ispod suvozačevog sedišta, kako bi pomogla SUS motoru prilikom ubrzanja. Krenimo redom…

Ne zovite me Hybrid

Ako ćemo pošteno, umesto Hybrid (oznake na vratima prtljažnika i B stubu) Fiat 500 trebao bi nositi oznaku MHEV, odnonosno Mild Hybrid Electric Vehicle. Za razliku od recimo nove Toyote Yaris Hybrid i Clia E-Tech, koji se mogu pohvaliti električnim agregatom od 80 i 69 ks, naš sićušni Fiat jedva da razvija 5 ks (3,6 kW). Logično je dakle da ovaj nema dovoljno snage da sam nešto uradi, posebno jer i baterija ima više nego skromnih 0,15 kWh. Zadovoljava se samo sa asistiranjem termičkom bloku od 70 ks, tako što će u nižim obrtajima „ubrizgati“ između 15 i 20 Nm. Time mu pomaže prilikom ubrzanja, a da se to, ruku na srce, posebno ne oseti. Naprotiv, po podizanju stopala sa papučice gasa do izražaja dolazi snažnije usporavanje, kako bi se dopunila baterija. Osim toga, veoma diskretan sistem Stop&Start sposoban je ugasiti motor ispod 30 km/h, pod uslovom da se ručica menjača ubaci u neutralan položaj (na instrument tabli pojavi se signal).

Efikasno, iako je pomalo nelogično izbaciti ga iz brzine i ostaviti da se kotrlja, posebno jer se tako baterija ne puni. No, da bi se smanjila potrošnja i samim tim i nivo CO2, ništa više nije sveto, pa ni uvođenje novog trocilindarskog 1.0, kome je za bazu poslužio 1.3 Turbo (pronalazimo ga kod 500X), s tim da mu odstranjen jedan cilindar. Lepo, ali ovde je lišen turbo punjača, te je akcenat dat na smanjenju trenja i ukupne mase (samo 77 kg), uz obilatu upotrebu aluminijuma. A kako bi se optimizovalo njegovo iskorišćenje, Fiatovi inženjeri posegnuli su za Milerovim ciklusom.

Za one koji nisu upoznati o čemu se radi, ovaj metod redukuje efektivan kompresioni odnos u cilindrima tako što usisni ventil drži duže otvorenim, omogućavajući time da klip sabije usisane gasove nazad u granu, što za posledicu ima manje rada na sabijanju punjenja. To znači da tokom radnog hoda, energija dobijena iz sagorevanja može biti efikasnije pretvorena u mehanički rad. Zbog redukovanja kompresionog odnosa, izlazna snaga je manja nego kod konvencionalnog Oto ciklusa. Snaga je tako ograničena, kao i obrtni moment od 92 Nm, pri 3.500 o/min, što je više od četvorocilindarskog 1.2/69 (102 Nm pri 3.000 o/min). Ali, u svakodnevnoj upotrebi, tj. u gradskoj vožnji za koju je uostalom i predviđen, pokazao je korektan odziv na gas, počevši od 1.500 o/min. Tu negde počinje da mu preko kaiša pomaže električni motor, njegovih 20 Nm čine oko 25% ukupnog obrtnog momenta.

Nakon 2.500 obrtaja isporučuje 15 Nm, sve do 3.500 o/min, kada se električna asistencija zaustavlja. Tek tada ovaj mali blok prodiše svojim plućima, sve do maksimalnih 6.000 obrtaja, uz karakterističan promukli zvuk. Važna stavka jeste da uparen je s novim šestostepenim ručnim menjačem, koji u određenoj meri pomaže da se ostvare prihvatljive perfomanse (13,8 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 167 km/h). Ne treba smaknuti s uma da ovaj Cinquecento ima manje od jedne tone, odnosno da je teži za samo 5 kg od 1.2/69. Ukoliko su dakle karakteristike za nijansu slabije, primarni cilj je ostvaren.  Umesto nekadašnjih 116 grama CO2, novi 500 1.0 izbacuje skromnih 88 g/km, uz nešto nižu potrošnju.

Distancu od preuzimanja vozila do kuće, od nekih 45 km, uz upotrebu gradskog auto-puta (110 km/h) i perifernog puta (kružni tok saobraćaja oko Pariza gde je brzina ograničena na 70 km/h), premostio sam uz prosečnu potrošnju od samo 3,8 l. Sjajno, no ovo su veoma povoljni, da ne kažem idealni uslovi vožnje (prosečna brzina 56 km/h), u gradu se nije pokazao toliko ekonomičnim. Potrošnja se znala popeti i na 9 litara, ruku na srce u gužvama koje se retko sreću u Srbiji. Sat vremena za nepunih 10 km, pa vi vidite…

U normalnijim okolnostima kreće se oko 7-7,5 l. Snaga zadovoljava u ovakvim uslovima, no testiranja radi isterasmo ga i na jedan ozbiljan auto-put. Nažalost, odavno predviđena akcija „Ništa nas ne sme iznenaditi“, koja je imala za cilj odlazak u regiju Šampanj (Schampagne), te branje grožda i oraha, otkazana je zbog kiše! Tim bolje, jer nije mi baš bilo po volji prevaliti preko 300 km s ovom „šoljicom za jogurt“ (podsmešljiv nadimak u Francuskoj), misija je odložena za par dana, odnosno poverena jednom Renaultu Capture Hybrid Plug-in… Evidentno mali 500 nije zamišljen za auto-puteve, gde pokazuje sve mane koncepcije…

Moderni Fića  

Prilikom poslednje restilizacije od pre pet godina, na tehničkom planu Fiat se zadovoljio samo novom markom amortizera Magneti Marelli i guma, kao i većim kočionim diskovima napred. Svojevremeno sam zaključio da mi se učinio za nijansu mekšim, da ne kažem udobniji, no ovo je zaista relativno. Za vožnju po gradu je ekstremno jednostavan, kako zahvaljujući dimenzijama, tako i malom poluprečniku okretanja. Uz senzore za vožnju unazad i režim City koji pojačava električnu asistenciju, samo totalni antitalenat ga neće uparkirati iz cuga.

Sasvim logično, znatno je manje talentovan izvan urbane sredine, iako mu nije zabranjeno uključiti se na auto-put. Sa rekordno kratkim međuosovinskim rastojanjem od 2,3 m, prazan „šeta“ pri višim brzinama i zahteva korekcije upravljačem, posebno prilikom snažnog bočnog vetra, koji nas je pratio. Iako ne odosmo na spomenutu berbu, uverili smo se da nekako pogura do 160 km/h, bez osećaja životne ugroženosti. Ovo pod uslovom da se radi o potpuno horizontalnom putu, uz jednu veoma blagu, ali dugu uzbrdicu, jedva je dogurao do 140 km/h, i to u petoj brzini, s gasom „do daske“.

Neko bi možda rekao: ,,Pa šta će mu više, brzina je ionako ograničena na 130 km/h?’’ Da, ali kada vas, kao u mom slučaju, pretekne jedan „matori metuzalem“ s Dacijom Duster, te se postavi odmah ispred i uspori na nekih 120 km/h, poželite više snage kako bi mu uzvratili i izveli isti manevar. Teško je to s ovim Fiatom, za tako nešto treba mu par kilometara zaleta, još je teže izvršiti sigurno preticanje kamiona na opterećenom putu. Uz umereniji ritam od 110-120 km/h, buka i potrošnja su sasvim na mestu (do 5 l), ali pri brzini od 130-140 km/h mali trocilindarski blok postaje znatno grlatiji (obrtomer pokazuje 3.500 o/min), uz povišene šumove od vetra i potrošnju od 6,5 l. Ukupna zabeležena nakon nedelju dana i 600 pređenih kilometara stabilizovala se na 6,3 l.

Ciao bella

Reći da je Fiat 500 ženski automobil, činjenica je koju malo ko može argumentovano pobiti. Naravno da nije zabranjen ni pripadnicima jačeg pola, no šarm kojim zrači, posebno kada vas primi pod svoje skute, evidentno ima jači uticaj na dame! Moje su bile zadovoljne, počevši od „starke pravoslavke“ (tako u šali nazivam suprugu), pa do ćerke koja je, sticajem okolnosti naviknuta na znatno prestižnije i veće modele, prokomentarisala da je kao Playmobil (svetski poznate male plastične igračke)!

Možda, no njegov stil jednostavno je nemoguće imitirati, bez obzira što su ga pojedini, uglavnom neupešno, pokušali kopirati (Twingo i bivši Ford Ka). Dobro, i tu dosta toga zavisi od završnog nivoa, voženi Launch Edition bez sumnje je atraktivniji od bazične verzije. Forma centalne konzole uglavnom je neizmenjena, izuzmemo li veći ekran osetljiv na dodir od 7 inča koji je ranije bio od samo 5 cola. Primetili smo i nova, veoma lepa sedišta u kombinaciji kože i platna, kao i panoramik krov sa pomeranjem ka napred. Dvobojna centralna konzola i dalje je u tonu s karoserijom, dok je instrument tabla priča za sebe.

Jeste pomalo pretrpana, tako da nenaviknut vozač ne zna u šta pre da pogleda. Ima tu svega, od digitalnog pokazivača brzine pa sve do obrtomera, pokazivača temperature motora i stanja goriva u rezervoaru. U samom centru je putni računar, gde opet pronalazimo brojne informacije, plus one u vezi stanja baterije, odnosno njenog ciklusa punjenja i pražnjenja. Pojedine zamerke i dalje nisu otklonjene, gde pre svega misim na preterano uzdignutu poziciju za upravljačem.

Sedište se navodno podešava po visini, u suštini radi se samo o nagibu sedalnog dela, tako da krupnije osobe teško pronalaze odgovarajuću poziciju. Ujedno su i uska, iako ne prebacujem 80 kg žive vage žuljala su me u butinama. Nedostaje i oslonac za desni lakat kao i mesta za odlaganje sitnica, ali za uzvrat ručica menjača, zadovoljavajuće preciznosti, postavljena je na idealno mesto.

Pored nje su i električni prekidači za stakla, te je potrebno vremena navići se na ovakvu poziciju. Ipak, upravljač je savršen, lepo oblikovan i povećeg prečnika zbog čega prija rukama. Opšti utisak znatno je lošiji na zadnjoj klupi, rezervisanoj za samo dve sitnije osobe uz dva sigurnosna pojasa. Pristup pozadi je relativno jednostavan, a prostor za kolena, uzevši u obzir da je vozilo dugačko samo 3,57 m, prihvatljiv. Problem je bio i ostao sa glavom, zato što osobe više od 1,7 m dodiruju plafon.

Mada ovaj mališan nikada i nije bio predviđen za prevoz trupa, pored vozača i jednog do dva deteta, ostaje nešto prostora i za stvari. Iako je zapremina prtljažnika ograničena na 185 l, praktičan je i posve upotrebljiv. Po potrebi obaraju se nasloni zadnjih sedišta u odnosu 50:50, kada se dobija nekih 550 litara.

 

Zadržani su i isti završni nivoi, s tim da je 1.0 Hybrid u principu skuplji za 700 evra od 1.2. Kažem u principu, jer se na akcijskoj ponudi u Srbiji stari 1.2 Lounge prodaje se za 11.390 evra, dok je standardna cena 15.350 evra. Isto to važi i za novi blok 1.0 uz završni nivo Launch Edition (voženi), njegova akcijska cena iznosi 13.590 evra, a kataloška 17.950 evra. Podrazumeva se da ovaj blok pronalazimo i kod kabriolet izvedbe, ali ova je znatno skuplja, na punu katalošku cenu dodajte još 3.000 evra. Šta sve poseduje od serijske i dopunske opreme možete pronaći na sajtu uvoznika.

Sve u svemu ovaj povampireni Fića hybrid relativno je skupa igračka, tek neznatno modernija, ekonomičnija i čistija od klasične izvedbe 1.2. Iskreno rečeno očekivao sam više, šteta što Fiat nije iskoristio priliku da ga učini reprezentativnijim, što da ne i udobnijim. Jednostavno nedostaje tu par desetina konja i isto toliko Nm obrtnog momenta, kako bi postao polivalentniji i zabavniji za vožnju. Verovali ili ne, u vangradskoj vožnji stekao sam utisak je je stari 1.2/70 bolji što će biti poražajavajuće za jedan savremen trocilindarski blok, pa još i nazovi hybrid. Uostalom, ni na ostalim poljima Fiat 500 ne blista, uprkos simpatičnom izgledu vreme je učinilo svoje. Realno, jedna Kia Picantno, Peugeot 108 i VW Up, moderniji su i pružaju više za manje para, ali nemaju taj čarobni šarm koji i dalje privlači brojne kupce.   

 Tekst i fotografije: Perica Rajković

Fiat 500 1.0 Hybrid Launch Edition

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 3/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.571 x 1.627 x 1.488 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.300 mm
Zapremina prtljažnika: 185-559 l
Masa praznog vozila: 980 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinac
Radna zapremina: 999 cm3
Snaga: 70 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 92 Nm pri 3.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni šestostepeni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 195/45 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 13,8 s
Maks. brzina: 167 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 35 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,9/6,3
Emisija CO2: 88 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 11.390 do 20.890 evra (kabriolet)

Dobre strane:

Neodoljiv italijanski šarm, dizajn, novi šestostepeni menjač, niži nivo izduvnih gasova, prihvatljivo viša cena, ograničena masa, efikasan Stop&Start sistem

Loše strane:

Mala vitalnost trocilindarskog agregata, blagi hibrid nedovoljne snage, udobnost, prostor na zadnjoj klupi, potrošnja u otežanim uslovima eksploatacije  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 6,5
Kabina: 6
Komfor
Napred: 6,5 Ukupno 6
Pozadi: 5,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 6,75
Performanse: 6,5
Šasija
Ogibljenje: 6,5 Ukupno 6,75
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 6 Ukupno 6,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,111

(4197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Fićo ne može da se ne voli.On je jednostavno Fićo.

TNT

FIAT je uspeo da od bazičnog mikro vozila, kakve mnogi imaju u ponudi a koja su totalno nezanimljiva za vožnju i posedovanje, napravi modni detalj. Automobil koji je plenio i pleni pre svega izgledom – praktičnost 0, performanse 0 (barem po meni), ali stil za 10 u odnosu na potpuno bezlične konkurente drugih proizvođača koje je još teže gledati nego voziti sa njihovih osamdesetak konja. Kao i svi, ovo je promena zbog zadovoljavanja ekoloških normi, uz 0 dobiti za kupca, ali na to smo već svi navikli. Peki, na fotografiji mi se čini da supruga steže levu ruku u pesnicu,… Pročitaj više »

Don

Jes, eno ga u gradskoj bolnici. Ona zamahne, on se izmakne i u tom trenutku naidje X3 i sjeba co’jku haubu,sofersajbu i branik …poznato prokletstvo fiata 500.
Ima fica performanse za grad (uz i jači motor , Abarth), to je za Italiju dušu dalo i za ovakve curice ko Fadilove kćerke. Stilski savrsen , a to je ono što volimo, žene sa stilom 😃 Fiat Stilo 😃🍻 aj zivjeli

BB

Fićo u suštini i nije automobil već ženska torba sa točkovima 👛👜👠👡 🤣😂😁😜. Ali tu funkciju obavlja fantastično 👍. Kome trebaju performanse od stana do banke (radno mjesto), do frizerskog salona, kozmetičarke, kafića, restorana… I da ima snage kao njegov deda, opet bi se prodavao.
Sad čekamo test električnog.

Don

Dildu? E taj je već za žene , heheh .

Branko

Doduše, jedini Fiat koji izaziva emocije; sve ostalo mi je kao križanac Dacie i Lade… 🤮

Don

I ostali izazivaju emocije……ko luk…. suze same teku:)

D_C

Htedoh reći da je ciljnoj grupi apsolutno nebitno to što je primera radi Picanto sve ukupno moderniji i bolji, ali drugi su to već pokrili. Nego, hoće li se nuditi ovaj trocilindrični motor sa turbom i nekim solidnijim performansama?

Meni lično je žao što je dvocilindraš izbačen jer je sa njegovim karakterističnim zvukom imao poseban šmek i prepoznatljivost. Bez obzira na sve drugo (potrošnja, performanse…) što kod kupaca ovog auta i onako ne igra ulogu.

Sebastian L.

Dvocilindraš je izbačen jer je nažalost bio nepopravljiv-bilo kakav kvar na tim elektrohidrauličkom razvodu razvoda ventila Bog Otac više ne podesi da motor može da radi normalno… Jedino rešenje zamena motora a to je malo neisplativo. Što je prilično loše za motor koji je pre manje od 10 godina bio proglašavan za „motor godine u kategoriji ispod 1 litra“ a sada već mora da bude izbačen iz ponude, dok recimo kod su kod Forda i VW njihovi „downsized“ jednolitarski turbaci I dalje osnova ponude za niže klase.

da11

Zasto je novi model samo elektricni a normalni nije dobip novu verziju.
Fiat sam sebe unistava.

sami

Mali Fiat 500 zaista ima dušu kao retko koji auto današnjice. Čak stavljanje tableta u njega obesmišljava stvar. Realno ova fića je ista kao i ona predstavljena tamo neke 2006-7. Što se tiče vožnje ekstra auto za grad, možda i najbolje nešto što postoji. Možda i auto koj najbolje drži cenu kao polovnjak. Fića se ne može kupiti bez 4000 da bilo čemu vredi i da ima klimu. Šteta što više nema malog dizela 1,3 mjt u fići. Bilo je rešenje za grad, mnogo bolje od ovog kao hibrida. Potrošnja mu ide u gradu mah 5,5, u mešovitoj vožnji 4,0,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Don

Slučajno nadjoh video koji najbolje objašnjava svaki dan sta doživljavam..kreteni kao ovaj u škodi, jer ih valjda tako uče u školi …daju zmigavaca (ako) i skreće bez da gleda smije li, jer on je dao zmigavac! https://youtu.be/uBZOdEXY5ec

moron

Lep je i prelep, poželjan zaista, voleo bih Longue, taman i da je sa motorom yuga 45, ali … nisam mogao sesti u salonu. Udario sam glavom „gore“ 😊 Uopšte nije prilagodjen osobama (ne)normalne visine i (ne)normalnh telesnih proporcija 😊

J4ZZ3R

Nekada, dok sam imao samo jednu bebu, htedoh da kupim ovo u crnoj boji kao jedini automobil. Srecom, nisam, jer odmah usledi i druga beba, a nedugo i treca neplanirano. Ali, zaista idealan automobil za cerku ili suprugu za ljude sa jednim detetom. Sto se tice A klase, mnogo je volim i posedovao sam 4 godine VW UP! kao drugi automobil. Ne volim Volkswagen, ali UP je po meni njihov najbolji i najbolje cenovno pogodjeni automobil. U jacim paketima moze i on da bude lifestyle automobil (ok fica je elegantniji, ali UP je vise bauhaus stil), a neverovatno je kako… Pročitaj više »

J4ZZ3R

E da, na Aygu je sve radilo od prvog do poslednjeg dana, a snajka bukvalno ucila da vozi na njemu. Toyota.

Branko

Aygo je izvorno zapravo Daihatsu, ali ok.

Don

Da je Slavko H čuo za Durex, sad bi vozio ficu…kako jedna sitnica izmijeni čovjeku sudbinu! Ali neka, ne bojim se ja za njega, taman kad ostariš i udjes u 60te, cekace te fica, updejt ovog kojeg vidiš samo sa jedinom razlikom, umjesto 7 ubacice 8 incni ekran sve u vidu modernizacije tamo neke 2040te.🍻 Šta ima u Dubaiju?