1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Corsa 1.5 D/100 ks – Malo siroče
Opel Corsa 1.5 D/100 ks – Malo siroče
76

Opel Corsa 1.5 D/100 ks – Malo siroče

7.49K
76
Podelite sa prijateljima:

Iako imaju zajedničkog oca, Opel Corsa i Peugeot 208 kao da nemaju isti tretman! Sav ulickan, doteran i ambiciozan, 208 ponos je i dika familije, dok se Corsa mora zadovoljiti „kućnim poslovima“. A možda se upravo tu i krije tajna uspeha, iako diskretna Corsa je primerno efikasna!

Šesta generacija Corse, kako to i priliči jednom gradskom automobilu, dala je akcenat na benzinske motore, bez izbacivanja dizelaša iz ponude. Posve opravdano, jer na pojedinim tržištima dizel agregati u ovom segmentu još uvek  predstavljaju i do 30% prodaje, pre svega zahvaljući „profesionalcima“, odnosno tzv. flotnoj prodaji (službena vozila). No, za razliku od prethodnih generacija, ponuda je ograničena, mnogi mališani danas se moraju zadovoljiti isključivo jednom izvedbom.

U slučaju Corse, kao i Peugeota 208, to je 1.5 BlueHDi od 100 ks, snažnija izvedba od 120/130 ks rezervisana je za veće modele, tipa Astra, Crossland X, Grandland X, Peugeot 2008, 308, 3008… Reč je dakle o zajedničkom bloku, koji je Corsa nasledila od grupacije PSA, po ugledu na platformu, menjače, ogibljenje…  Nova Corsa je tako u potpunosti PSA proizvod, iako je pre kupovine Opel bio u završnoj fazi njenog razvoja, maltene spreman da je komercijalizuje.

Time je izgubila sve „opelovsko“, za uzvrat nasledila je polivalentnu, univerzalnu platformu CMP, koja, osim što donosi neophodne uštede, sposobna je adaptirati se različitim agregatima s unutrašnjim sagorevanjem, kao i električnoj izvedbi, koja uopšte nije bila planirana dok je Opel bio u vlasništvu GM.

Ova generacija Corse stvorena je tako u rekordno kratkom roku od samo dve godine, zasnovana na „banci organa“ grupacije PSA. No, šesta generacija nije tek „copy-paste “ aktuelnog 208, naprotiv, spoljašnjim stilom i enterijerom toliko se razlikuje od 208 i DS3, da neupućeni nikada ne bi pogodili da se u suštini radi o istom vozilu. Tim bolje, jer iako se mali „lav“ može pohvaliti retko uspešnim dizajnom, ni Corsa nema razloga da bude iskompleksirana.

Corsa/208

Njene forme nisu toliko seksipilne, rekao bih da se kupcima svidi tek na drugi pogled. Uostalom, ni peta generacija nije se eksponirala, dizajn nove logična je evolucija prethodne. Umerena i fluidna, bez raznih „džidža midža“, poseduje najmanji koeficijent otpora vazduha u segmentu, od samo 0,29 cd. Čeona površina je znatno manja nego li kod 208, dok su same crte lica velikim delom nasleđene od nekadašnje Corse. Pogledajte samo fotografije bivše i sadašnje, zajednički geni su tu, za razliku od 208, koji je u potpunosti promenio fizionomiju. Spoljašnje dimenzije su naravno iste kod oba modela, no u poređenju s bivšom Corsa se izdužila za 4 cm (4,06 m). Ponovimo još jednom, iako postoje izvesne sličnosti, nije zadržala apsolutno ništa od prethodne, osim toga, u zavisnosti od verzije smršala i do 100 kg.

Od izvora dva putića…

„Od izvora dva putića, vode na dve strane, ne znam kojim pre bi stigla do tebe jarane…“ pevala je svojevremeno Lepa Lukić, za mlađe čitaoce nekadašnja diva jugoslovenske estrade narodne muzike. Baš kao u ovoj antologijskoj pesmi, potencijalni kupci u B segmentu biće na muci koji put izabrati. Konkurenata ima „k’o šaše“, sama grupacija PSA nudi čak četiri modela.

Pored navedenih mislim i na restilizovani Citroen C3, u koji sam se već imao priliku smestiti, u iščekivanju probne vožnje za sredinu septembra. Dakle, kao po običaju, ono što je skriveno ispod skuta zajedničko je za sve modele, naprotiv, sve što je vidljivo ima pravo na personalizaciju. Corsa šeste generacije sledi logiku spoljašnjosti, njen enterijer isto tako podseća na bivši.

Dizajneri Opela, koji kupovinom brenda nisu završili na Birou za nezaposlene, nisu krenuli od praznog papira kao kod 208. Da li je u pitanju nemačka tradicija ili jednostavno želja da se sačuva barem nešto kućno, ostaće tajna, ali i bez izlomljene strele na upravljaču znao bih da sam u jednoj Corsi. Izdaje je nekoliko elemenata kao što su upravljač i prekidači na njemu, forma centralne konzole s integrisanim ekranom od 7 ili 10 inča (blago zakošena ka vozaču), kao i klasična instrument tabla. Pažnja, ova može biti kao i kod 208 numerička (ekran), no uglavljena „na brzaka“, nije ni blizu toliko inoventna kao kod 208(3D).

Za razliku od pre nekoliko meseci vožene Corse GS Line, s akcentom na sportu (lako modifikovani prednji i zadnji branik, dupli završetak izduvne grane, naplaci od 17 cola, sportski upravljač i pedale, sedišta s jačim bočnim osloncima), ovoga puta vozili smo standardnu postavku, koja više manje odgovara završnom nivou Elegance u Srbiji.

Na prvi pogled sve deluje bledo, posebno kada se iz atraktivnog Peugeota 2008 GT-Line, pređe u nju (zamenjena istoga dana u fabrici proizvođača). Dakle „normalne“ gume i naplaci dimenzija 195/65 R16 i standardno svetlo siva metalik boja, uz crnu boju enterijera, ma za zaplakati! Preterujem, ali je činjenica da na čulo vida ovakvi detalji negativno utiču…

Ukratko, po otvaranju vrata ništa egzotično i uzbuđujuće, više manje klasična škola automobilskog dizajna. Sedišta k’o sedišta, po obodu s tankim slojem veštačke kože, nisu estetski privlačna, ali su se dobro pokazala. Zaboravite na nekadašnja marke AGR, kao kod pojedinih verzija bivše Corse, nekada bilo sada se prepričava… Naprotiv, upravljač izvlači osmeh na lice, „mesnat“ i velik, ne zaklanja instrumente, čija je preglednost izvrsna. Dakle i dalje su analogni, no sada za dva broja veći, upravo kako treba. Milina jedna, u moru numeričkih najzad jedna „ljuta“ klasika s elegenatnim crvenim kazaljkama, koje se po paljenju motora „zakucaju“ udesno.

Podrazumeva se da je predviđen i ekran za podatke s putnog računara, na njemu se ujedno može izabrati precizan numerički pokazivač brzine, praktično kada se prolazi pored brojenih radara. Sama pozicija za upravljačem je znatno prirodnija nego li u 208, nema nikave potrebe za kompromisnim podizanjem sedišta i spuštanjem upravljača kao kod ovog. Vozač se s Corsom odmah srodi, bez obzira na gabarite. Impresivno je koliko se nisko i daleko može spustiti vozačevo sedište, s mojih 1,72 m visine jedva sam dodirnuo pedale vrhovima nožnih prstiju.

Osim toga, dizajn kokpita daje osećaj prostranosti, vozač nije „opkoljen“ komandnom tablom kao kod 208. Naprotiv, kod Peugeota je atraktivnija, ujedno i vidljivo kvalitetnija, s mnogo više mekane plastike. Kod Corse ima je samo na gonjem delu armature (tanak sloj), ostala je od sjajne lakirane ili standardno tvrde. U Opelu se i lakše snađe, sve je tamo gde smo navikli da bude, uz znatno manje dugmića. Jeste da oni u „klavir stilu“ kod 208 deluju privlačnije, no u svakodnevnoj upotrebi kod Corse su pristupačniji.

Manje se mora koristiti i centralni ekran, komande za klima uređaj su izdvojene (iako se može proći i kroz ekran), tj. pristup im je direktan. Praktični aspekt je više manje identičan kod oba modela, police u vratima su velike, dok je pregradak za rukavice ispred suvozača dubok kao pećina. U dnu centralne konzole predviđeno je mesto za bežično punjenje smarfona, dok su u njenom produžetku, između sedišta, udubljenja za limenke.

Električna automatska ručna kočnica zauzima manje mesta od klasične, no ovde nije predviđen selektor za izbor programa (Sport, Normal i Eco), kao kod prethodno vožene. Nakon prednjih pređimo na zadnja sedista, gde je raspoloživ prostor posve prosečan. Opet ista priča kao kod Peugeota, vrata pozadi su mala, kraća za nekih desetak nego li kod Renaulta Clio, što komplikuje ulazak/izlazak korpuletnim osobama. Zapremina prtljažnika je identična kao kod 208, tek nešto više od 300 litara, što je osetno manje od jednog VW Polo (350 lit).

Podrazumeva se da se obaraju zadnji nasloni, no dobijena površina nije ravna, razlika u nivoima iznosi nekih 7-8 cm. U voženoj pronađoh rezervi točak „ćopavac“, s tim da prostora ima dovoljno i za standardni, istih dimenzija.

Šampion ekonomičnosti

Osim rekordno niske potrošnje, mali 1.5 D može se pohvaliti  diskretnim i kultivisanim radom. OK, izolacija nije toliko uspešna kao kod većih modela grupacije, no generalno uzevši nikada nije preterano bučan u kabini. Važna stavka, jer budući vlasnici verovatno će svakodnevno provesti duge sate za volanom, brektanje i vibracije nikako nisu dobrodošli.

Kažem duge sate, jer zašto inače potrošiti 1.800 evra više od benzinskog 1.2 Puretech/100, ukoliko se s njim tek povremeno skokne do posla, marketa ili obdaništa? Ne, ne, 1.5 D predviđen je za duže distance i veliku godišnju kilometražu, njegova potrošnja ubedljivo je inferiornija od one kod benzinskog bloka. Verovatno ste pročitali u prethodno objavljenom testu Peugeota 1.5 BlueHDi/130 da sam sa ovom Corsom zabeležio rekordno nisku potrošnju od 3,3 litra, koja je ostvarena na putu od fabrike PSA (Poissy, 50-ak km izvan Pariza) do kuće!

Naravno, u idealnim uslovima, bez gužvi, s deonicom gradskog auto-puta gde je brzina ograičena na 110 km/h. Bez imalo preterivanja, ovaj blok prava je blagodet za kućni budžet, na putnom računaru, nakon više od 3.000 km, ostao je podatak od 5,2 litra u proseku. Par centilitara manje zabeležih i na auto putu, a da se pritom nisam striktno pridržavao ograničenja od 130 km/h.

Ubačen u šesti prenos, 1.5 D diskretno prede na nepunih 2.100 obrtaja, uz prigušene šumove od strujanja vazduha i kotrljanja. Iako mala, ova Corsa sposobna je odvesti vas daleko i sigurno, za male pare! Pre par godina, s istim agregatom ali u jednom Citroenu C3, prevalismo kroz Francusku, Španiju i Portugal 6.000 km za mesec dana.

Podrazumeva se da se i u gradu oseća kao riba u vodi, čemu doprinose kompaktne dimenzije, mekane komande i senzori za vožnju unazad (s kamerom napred i pozadi u našem slučaju), plus dobar odgovor na gas iz niskih obrtaja. „Lepih“ 250 Nm pri 1.750 o/min, obezbeđuju eleastičnost, na šta treba dodati odličan ručni menjač. Precizan i lak za manipulisanje, ostaje savršeno „zaključan“ u željenom prenosu.

Pohvale zaslužuje i ponašanje na putu, u poređenju s 208 Corsa je tvrđe trimovana. Ništa strašno, u svakom slučaju može se bez odvaljivanja bubrega preći duplo većom brzinom od dozvoljene poreko ležećih policajaca… Zasluga svakako pripada i gore navedenim gumama s visokim gazećim slojem. Na putu više puta proverih šta se dešava kada u krivini, pri punoj brzini, podignem stopalo s gasa? Baš ništa, ovo nema nikavog uticaja na zadnji trap, koji poslušno nastavlja da prati zadatu putanju. Naime, bez obzira što je platfoma zajednička, „Švabe“ su odlučile da podese ogibljenje po svom ukusu.

Opelovi inženjeri privileguju tako reglažu koja „smiruje“ Corsu, s veoma malo intervencije ESP sistema, stabilnu pri velikim brzinama na auto-putu. Izabrani su drugačiji amortizeri i jači stabilizatori, dok je upravljanje manje „živo“ nego li kod 208, za šta je zaslužan i znatno veći upravljač. Spomenuću i kočnice, u Opelu nisu škrtarili već su stavili diskove i na zadnje točkove. Izdržljivost istih kao i zaustavni put su bez zamerki.

Sve navedeno samo dokazuje da šesta generacija Corse nije osvojila razna prizanja na „lepe oči“, već zasluženo. Spomenimo samo nagradu za automobil godine u Srbiji (Asocijacija automobilskih novinara Srbije), kao i titulu za mali službeni automobil godine, Best buy automobil, Connected Car Award… E da, svidela vam se ili ne, ova mala Corsa realno je dobar automobil(čić), prepun skrivenih kvaliteta.

Opel Corsa i Renault Clio

Neću ići toliko daleko i tvrditi da je bolja od 208, Renaulta Clio, VW Polo, Ford Fieste i desetine drugih konkurenata, već samo da nećete pogrešiti ukoliko se opredelite za nju. Recimo još da ju je Opel snabdeo tehnologijom i sistemima asistencije koje su do nedavno imala samo vozila iz viših klasa. Glavna atrakcija su adaptivna IntelliLux LED® matrix svetla bez odsjaja, koje Opel  prvi put ugrađuje u segment gradskih automobila. Osam LED elemenata, koje kontroliše najnovija generacija prednje kamere visoke rezolucije, kontinuirano podešavaju snop svetlosti u skladu sa trenutnom situacijom u saobraćaju i okolini.

Vrhunski sistemi asistencije kao što su prepoznavanje saobraćanih znakova ili adaptivni tempomat, kao i bočni „čuvar“ kontrolisan senzorima, nude značajan bezbednosni bonus, no sada sve to pronalazimo i u mnogim drugim mališanima. Šta od svega nabrojenog ulazi u serijsku opremu najbolje je proveriti kod dilera, biće da ova varira od tržišta do tržišta, kao i cena.

U Srbiji osnovna za Corsu 1.2/75 iznosi 13.373 evra, dok za voženu 1.5 D Elegance treba 18.824 evra (barem tako stoji na Opelovom sajtu). Kao što rekoh, benzinski 1.2 Puretech/100 Elegance jeftiniji je za oko 1.800 evra, i za razliku od slabijeg 1.2/75 opremljen je šestostepenim ručnim menjačem. Uz doplatu predviđen je i automatski EAT8, kao i za snažniju izvedbu od 130 ks. Na našem tržištu nije ponuđene električna izvedba, za nju u Fracuskoj treba najmanje 30-ak hiljada evra.

Tek poređenja radi, najjeftiniji Peugeot 208 u Srbiji košta 15.290 evra (isti motor i slična oprema), dok za 1.5 BlueHDi Allure treba 20.390 evra. Nemojte me za kraj terati da se izjasnim da li je Corsa bolja kupovina od 208, zaista nisam pametan. Jedno je sigurno, mali Peugeot znatno je markantniji, šarmantniji, s njim nećete proći nezapaženo.

Naprotiv, Corsa je pragmatičnija i diskretna, s boljom ergonomijom. Njen cilj nije zavesti već zadržati kupce, posebno one koji podozrivo gledaju na prelazak pod PSA skute. Shvatili ste, mislim pre svega na one s druge strane reke Rajne, koji su se još do juče kleli u „Deutschland kvalitet“.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Opel Corsa 1,5D/100 ks

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.060/1.770/1.430 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 309-1.118 litara
Masa praznog vozila: 1.165 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.499 cm3
Snaga: 100 ks pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 250 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni, 6 prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/65 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,2 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 44 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,2/5,2 l na 100 km
Emisija CO2: 85-87 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 13.373 evra  

Dobre strane:

Pozicija za upravljačem, potrošnja, dinamičan egregat,  menjač, ponašanje na putu, nivo raspoložive opreme   

Loše strane:

Stil „deja vu“, manje atraktivan enterijer i komandna tabla od Peugeota 208, pristup zadnjoj klupi, prosečna zapremina prtljažnika 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7 
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,75
Potrošnja: 9,5
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,806

(7486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

76 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Vratio se Fadil????:)pa Jahicu,kućo stara…

moron

Čuveni Fadil Jahić Španac …
Da, ali, ipak mislim da nema baš svako u kućnoj biblioteci knjigu sa „Narodnim herojima“. Ja je bar nemam. Ali, piznajem, bila je deo biblioteke moga pokojnoga oca …

don
Don

Benzin klot-13k,dizel malo bolji-15k, a nas dildo čitavih 30k.
Nagradno pitanje, ima li budala sa kupi dildu?

Laki

Opel vise praktican a Pezo atraktivan nema sve idealno!

moron

Meni spolja lepši pežo, unutra bih pre opela. Teško bih se odlučio.
A koliko je ovaj svet totalno sludjen oko dizela i ne zna više kuda ide, „vest pored“ na ovom portalu je da Seat za tržište GB ukida Ibizu sa dizel motorom, a da je fabija dizel od ranije ukinuta. Jer dizel nije, što bi rekli, „eko fendli“ .
A nama Peki „mrtav ‘ladan“ testira Corsu naftaricu … I neka testira. I treba.
A test je „uobičajen“. Savršenog ukusa … kako se i naviklo iz kuhinje gospodina Rajkovića.

J4ZZ3R

„Unutra bi pre Opela“

Koji si ti oldtajmer 🙂

Bungi

I ja sam „oldtajmer“ kao i moron:-)Te „budalije“ u unutrašnjosti kao što su mali volan, istrument tabla iznad volana bi kod mene mogle da prođu u jednom Citroenu ali u Pežou.?E, to je već svetogrđe.Što se tiče Opela, on je baš onakav kakav i treba da bude.U poslednje vrijeme pretjeruju sa brojem dugmića na volanu.Pola bi trebalo ostaviti na volanu a pola prebaciti na drške na stubu iza volana.

J4ZZ3R

Ok slazem se za analogne instrumente, ali mali volan nemojte da mi dirate, prvo probajte pa kritikujte, BAS je zabavan i praktican.

Ali nije rec samo o modernim detaljima u 208, sam kvalitet plastike i izrade je u 208 vrhunski, a Opel nema puno razlika od automobila iz prve decenije ovog veka, ruzno deluje

Sto se tice enterijera meni je Mazda 3 recimo savrsena i stari Audi enterijeri

moron

Da, ja sam „metuzalem“ i ja bih voleo da današnji 208 mk2 ima instrumente i volan kao pežo 207. Ali, ne može …

Don

Moronosaurus, sigurno će drug Musa nesto da kaze iz tog doba 🙂

Balkanboj

A oldtajmer ovamo kupio japanski spejs šatl. Žal za analognim.

J4ZZ3R

Pa on je to kupio na metar 🙂

Balkanboj

Bravo za inženjere iz Opela, uspeli su da „poboljšaju“ trim vožnje i ergonomiju onoga što su im uvalili iz PSA kuhinje.
Kako ni iz čega napraviti dobar automobil.

don

Auuu, mislim da ce Drug Mirko il ono bjese Slavko, da uleti jedan klizeci na ovu konstataciju.

moron

Ne, nema ljutnje. Ja njega potpuno razumem.

Don

Mislio sam i na Saxija, alias Slavka🤪čuj nema ljutnje, a bocnuo pezo. druže Mirko, jesil ti dobro?😂

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
J4ZZ3R

Ma Mirko jos gleda crno beli televizor i ima mobilni od pola kilograma, on dobro kociju ne vozi 🙂

A Balkanboj voli najvise BMW, pa posle OPEL, druze Don ljubav je slepa 🙂 Ne mozes se ljutiti na coveka koji je zaljubljen 🙂

Meni je najlepsa Corsa ikada Corsa B, dizajnirao je drug Japanac 🙂

moron

Pa, nemam baš „crno beli televizor i mobilni od pola kilograma“, ali, nisi daleko

J4ZZ3R

Ja se sve nadam sa ces se naljutiti zbog provokacija, lupiti rukom o sto i kupiti najnoviji Sony Xperia 5 Mark 2 (slaze se sa Hondom) ili eto iphone 11 Pro, neki OLED tv :))

Ali dzaba stoicki podnosis provokacije 🙂

Don

Postojan kano klisurina, ki trovremenski taft.

Don

Zaljubljenost je ludost. Naučno dokazano.

Balkanboj

Što bi Queen i Roger Taylor rekli:
– I’m in love with my car

https://youtu.be/oaEM4JYFPfw

J4ZZ3R

Tebi priznajem da jesi, kad vozis auto decenijama to jeste ljubav, a ne kao oni sto pricaju da vole automobile, a menjaju ih svake godine…to je samo sex

Ja sam sa vlasnicima svih svojih automobila u kontaktu, evo juce se javio lik zamenio akumulator na prvoj Hondi 🙂

Don

Idi bre, ti ni cevape sa dva čovjeka još na fruskacu ne znaš da ispečes a vamo u kontaktu sa vlasnicima (rodjaci op.a) evo ti vikend pred nosom,cik ti bilo pa me demantiraj🤪🤪🦌🦌 čekaju ko zapete puške.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Balkanboj

Ajte onda u Boku, mogu da uredim mušlje na buzaru ili kakve ribe na gradele. Vino domaće.

J4ZZ3R

Evo, ako TNTu i MRNu odgovara ja sam za… Pa mozemo voziti od CRO granice do Ade Bojane i nazad.

Ako budemo imali srece jos ce nam lepse slike ispasti dole, mozda cak dostignemo visoke estetske standarde Zvezdanove i kolege Pesica 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
J4ZZ3R

🙂 Odoh u Subotu u Budvu sa sinovima (13 i 10), cerka nece, supruga ne moze zbog posla.

Inace mi Pazaru smo navikli na mladu jagnjetinu, pestersku ovcavinu (papriku u pavlaci) pogace…cevapi su vise hrana za turiste, a nisu ni zdravi 🙂

Don

Ja prvo Musa pa onda ti, sve neki izgovori…jedino drug Mirko vježba naporno svaki dan i hrani komarice pride Ali I on opstruira. Kako napravit nešto historijsko kad nemaš s kim? Sve sami destruktivci, a meni treba konstruktor.
Dje mi je orangutan ?

moron

Eto, a meni supruga dala sutra bukvalno „slobodno“ kada sam joj predložio prepodnevnu kafu u PD „Stražilovo“ …

don

jel smijes do Budve? il cemo ko ono djeca kad dolaze po tebe, tak i ova dva, ce da ti pozvone na vrata i pitaju jel drug Mirko kod kuce, hocel se ici igrati?
E, nisam to ocekivao od Mosesa. Cuj zauzet….cccccc

don

jel me to oci varaju ili nudis se da ces Musi i Mirku, a orangutanu pride, ispec janje sa punjenim paprika, suhim mesom i sudzukom? Sta bi bilo da si ti CEO, al bi se dobro jelo…Musa vec masti brk i sprema drugu flasu (cicija je, pazi!)

J4ZZ3R

Vidis moram da postanem CEO 🙂 Nije zbog mene nego zbog komentatora i citalaca. 🙂
Platim Pekija vise, kolegi MRNu pokvarim slovo R na tastaturi (a kasnije i poklonim telefon sa blokirnaim IP adrssama ostalih portala) , ti ces sam DOCI, TNT orangutan po savesti, D_C, Balkanboj i eto, cela redakcija…

moron

Pozivaš na rušenje ustavnog uredjenja AutoRepublike? Neće to da valja … 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
don

Pirodna smjena sistema vladanja, janjetokracija je pocela cevap revolucijom.

moron

Poslao sam jednoga „dole“ da sve to detaljno „pogleda“ ( turističko-gurmansku ponudu). Nadam se da će Fiat „da preživi“ …

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
don

Nikad ne sumnjaj u Fiat!

don

🙂 tako nekako

Don

Neg, jesil kupio džemper?mora da se navikavas…

Slavko

Mudar covek gos’n Tavarez : pazarili Opel, koji ce da ih nauci kako se pravi dobar, pozeljan auto. 🙂

don

takvog opel nikad nije ni napravio.
Ako nisi primijetio, PSA je donor 95% dijelova. Opel ima znacku, volan, grafiku instrumenata i rucicu mjenjaca (dakle, sve ono sto ne valja na autu je idalje njihovo, zato i ne valja).
to sto stave tvrde gumice, ne znaci da su napravili nesto, to svako moze. Uostalom, torzija je pozadi i dalje, nisu stavili multilink, na koncu konca, ovdje se opela nista ne pita , radi po naredjenju iz Francuske.

Slavko

Ne znam kako nisi nazreo sarkazam u mom komentaru. 🙂
Moralo bi nesto da me jako lupi u glavu da Opel pocnem smatrati pozeljnim autom.

don

a, izvini, rastura me glava ovo jutro…a popih onu sakicu lijekova, crvene za ovo, bijele za ono, plave za to itd.

Slavko

Nema problema. 🙂

xtrimi

I Peki se vratio iz Španije i sada jedan test od pre odmora a za neki dan da očekujemo putopis iz Španije? Ili ne daj bože test? Korsa je po meni odličan automobil za ljude koji žele neko umerenije vozilo diskretnije. I ovako je izbor u tom segmentu malo postao kratak i čudan. Mazda 2 je mala unutra velika spolja nekako skučena i matora Clio I 206 su novi nalickani i možda za ekipu previše futur Dacia još nema novog modela ali brojni nedostatci su tu Polo je i dalje umeren ali nekako i skup Sad Seat i Skoda jesu… Pročitaj više »

TNT

Peki, reši mi dilemu pretposlednje fotografije u drugom „grupnom“ segmentu istih; tamo se vidi potpuno digitalna instrument tabla – opcija, greška ili „elektirčar“?

xtrimi

koliko sam ukapirao čitajući test to je „opciona “ digitalna tabla

Don

Fadil je,dragi moj Musa, na odmoru. Ovo je test prije odmora napravio al sad došao na red. Sad će Fadil iz Spanije al bez korone,nadam se. Bas ga hoce sreća,bude u Srbiji a ne popuši koronu, zatvore granicu a on udje u zemlju,sad ode 2x u Spaniju pa ti reci da nije narodni heroj!

Peki

Opcija druze, vidoh je u jednoj Corsi, ne lici na nista.

Don

Evo ga!

Don

Sad ja tek vidio tu sliku, baš je ogavan, 20cm sa svake strane ostavljeno….nikad švabo.nije imao smisla za estetiku….

Rikošet

Kao prvo odavno ne pročitah bolji i konkretniji naslov uz jedan test. Spontani aplauz zna se kome… Nego. Ovo se ovim prepakivanjem motora, mjenjača i elektronike iz PSA u Opela (isto važi i za ostale prepakivače VAG grupa, FCA grupa, Toyota-Suzuki-Dahatsu-Mazda) mnoge očigledno dovodi u zabunu… Iz mog ugla to izgleda ovako… Elem ja vam pravim sendviče. I ovo su moji recepti… PSA sendvič: francuska bijela kifla, šunka Zlatiborac, sir Edamer, zelena salata Opel sendvič: njemačka bijela kifla, šunka Zlatiborac, sir Edamer, zelena salata Dakle, razlika je samo u kifli, ono što je unutra je isto i biće isto ma… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
D_C

To sto si rekao jeste skoro potpuno tacno ali Opelov razvojni centar u Rüsselsheim-u i dalje postoji unutar PSA grupacije. Trenutno radi na razvoju nove platforme za laka komercijalna vozila koju ce naravno da koriste svi brendovi PSA grupacije. I nece biti predstavljena kao Opel-ova vec kao PSA platforma, to se valjda podrazumeva. Tako da Opelovi inzenjeri nastavljaju da igraju odredjenu razvojnu ulogu samo sto sada ne rade samo za Opel vec za celu PSA. Konkretno u vezi Corse, mislim da je za ocekivati da koristi elemente iz grupacije kojoj Opel pripada. Sve drugo ne bi bilo realno. I nije… Pročitaj više »

Rikošet

https://europe.autonews.com/automakers/opel-union-accepts-psa-plan-transfer-employees-french-engineering-company I ako u PSA ostane neko od ovih 6.440 radnika iz razvojnog centra od kojih većina ima sigurnu šut kartu, a ostali treba da se utope u Segulu i da tamo ostanu do 2023. nema tu više ni O od Opela… Iz moje perspektive ako je Opel pod GM-om zapošljavao ovoliko inženjera, a PSA će ih svesti na onoliko koliko je ugovorom propisano, onda je razvojna moć sadašnjeg Opela devastirana. Tačnije imao je puno bitniju ulogu u GM sistemu nego što će ju ikada imati u PSA… PSA je ubila dvije muve jednim udarcem. Eliminisala je konkurenciju i uzela… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Po običaju al dobrom starom,sve sto kažeš-stoji,postojano kano Moron. Bus Otvoril kakvo psihološko savjetovanje , da navratim ?:) Ostala je Opelu i ručica mjenjača,ona ružna i neugledna. Kupcima je svejedno,ionako će se naviknuti na novi Opel,a nije da bas nesto stari nedostaje. Francuzi su ih lijepo zajebali ali i treba tako,no ostavili su ih da postoje, jer svabo će radje kupiti Opel (i ovakav kakav je) neg pezo , tako da je to trojanac. Bez zlih rijeci prema pezou , oni su za svoje pare kupili i rade sta hoce a vidimo da Opel po prvi put u xy godina… Pročitaj više »

Rikošet

Ma ta priča o pozitivnom poslovanju mi je totalna nebuloza, tačnije masan marketing… Evo i zašto tako razmišljam. PSA ovo neće nikada reći, ali tako je „Otpustili smo sve što smo smjeli i mogli, zatvorili i ugasili sve što smo smjeli i mogli, nismo uložili euro centa u proizvodnju i pogone. Iako nam je drastično opala prodaja svih najznačajnijih modela uključujući Mokku, Astru i Corsu (mislim na period prije korone, sad se nemoguće baviti realnom statistikom) mi smo uspjeli ostvariti pozitivan rezultat?“ I ako se te „pozitivne“ finansijske kockice i slažu na papiru šta ima pozitivno u činjenici da je… Pročitaj više »

Slavko

Gledamo i slusamo tu pricu na tv dnevniku svaki dan.

moron

Pa, šta „pametno“ kažu ( osim da imamo najmanju stopu nezaposlenosti u istoriji )?

Slavko

Sve naj naj! Sve i samo ono sto narod voli da cuje i veruje.

don

ha, ne cine radnici trosak, neg projekti i menadzeri. Jedan menadzer cucla bar tri, cetiri radnicke plate i to u prosjeku. Imas likova koji bi svasta nesto radili, pa upare timove i oni rade na razvoju necega (unutar kuce) a jeftinije se razvije ako se zadatak da nekoj trecoj kompaniji, recimo mi smo za fiat 500 onaj njegovov platneni sklopivi krov dali jednoj trecoj kompaniji da ga razvije. Onda imas da ti tvornice generiraju gubitak, jer ne rade u optimalnom rezimu, valja isplatiti dug dobavljacima, vidis koliko je Prevent uzdrmao Vw da ovi ne prezaju ni od kriminala prve razine,… Pročitaj više »

Rikošet

Sve stoji što si napisao i logično je iz ugla novog vlasnika da to uradi, samo hoću da naglasim da se iz riječi „pozitivno poslovanje“ više ne nalazi isti onaj Opel koji je bio u minusu već potpuno nova kompanija što Francuzi vješto „prećutkuju“…

moron

Zamisli nekoga tradicionalnog ljubitelja škode (koji je vozio „sve“ škodino iz te kuće, počev od 100MB, pa na ovamo ), a kome nije pravo što su savremene škode odavno zapravo samo čistokrvna VW vozila, a sa znakom škode … Da li je to (razumu opravdan) razlog da on prestane da kupuje današnju škodu?

Rikošet

Naravno da nije. Ali možemo da posložimo stvari i ovako. Ti piješ Apatinsko pivo čitav život i ono ti „najbolje“ paša. Apatince kupi Carslberg, premijesti proizvodnju u Banjaluku, jer mu je isplativije. Ambalaža ostaje ista, ali se receptura i na kraju krajeva voda mijenjaju, prema Carlsbergovim specifikacija, jer tako im je jeftinije, povoljnije, kako god… Tu kupiš to novo Apatinsko, jer ti oduvijek najbolje paše i piješ ga… Pitanje svih pitanje je šta piješ ti Apatinsko ili Carslberg, ako je boca od Apatinskog? Muzu nas brate svakako, i ja sam zato više za stav da Škoda odnosno Opel danas ne… Pročitaj više »

moron

Niko tebe i mene ne pita na šta smo mi navikli i šta bismo mi zaista želeli. Proizvodjači samo gledaju šta se njima više isplati, a onda nas preko svoga marketinga ubedjuju da je taj njihov rezultat „optimizacije troškova“ u hiljadu svojih copy-paste podvarijanti zapravo ono što mi sanjamo celi život … I na nama je samo da izaberemo nešto u toj „bogatoj različitosti“. Ako je za utehu, danas je još i dobro, kako će tek da bude … 🙂

Rikošet

Toga se i bojim nažalost…

Don

Neg,Jel postoji idalje apa cola? Ak da, Jel joj ukus isti kao prije 35 i više godina??
Nemrem to ovdje nigdje kupit…kao ni onaj agrokrem

sami

Usavršeni Pežo. Odbacili Nemci sve gadne stvari sa 208, slonovske rogove, strahotne mini high cajgere, mini volan i druge cirkuske detalje. Motor pravi, nije igracka na benzin od 3 cilindra. Pojačali amortizere, sa ne bude ljuljaška ko 2008 ili 208. Kad Nemac propusti čak i jedan Pežo, od njega nastane auto

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Don

Et njemac je pravio prije korse pa je pravio za k..c usput, otkud ljudima toliko visoko mišljenje o njemcima? Naprotiv, ja imam.o njima jako nisko mišljenje zato što zivim, radim s njima i znam ko su i sta su, znam im sistem….te priče o njihovim autima okaci mačku o rep.

don

Vidi da je Jahicu garant Opel platio i majicu, kako se samo upario s bojom auta!
sad kad se javi PR opela i kaze, nisi ti nista testirao i nismo ti mi dali majicu. 🙂

moron

Kupiš astru dizel.
Motor je zapremine 1,5.
Kupiš corsu dizel.
Motor je opet zapremine 1,5.
Pomislio bi čovek da su u osnovi isti.
A u proseku imaju 3,5 cilindra.
Što ne znači da je (za mene) onaj sa 3 cilindra po bilo čemu loš. Ali je svakako neobično da unutar istog brenda motor u segmentu ispod ima veći broj cilindara od motora u segmentu iznad.

D_C

Prelazni period jer su neki modeli u gami Opela iz vremena GMa a noviji su PSA. Toga vise nece biti kada cela gama bude od PSA.

moron

Znam. Samo kažem. Bez neke (posebno zle) namere …

Rikošet

Tu su stvari jednostavno zamršene. U Corsi je znaš i sam PSA dizel, a u Astri je GM „izboksovao“ kroz ugovor da do kraja aktuelne generacije ostane njegova tehnologija. To znači da se od redizajna isključivo ugrađuju trocilindarski motori: 1.2 i 1.4 benzin i 1.5 dizel. I ne bi to bila tragedija. Motor je motor, da se nakon godinu dvije za vlasnike takvih Astri stvari neće drastično promijeniti. Dok su u garanciji neće biti zime za rezervne dijelove, ali kada izađu i kada servisiranje u ovlaštenom servisu postane preskupo onda treba očekivati rokenrol. Pitam se koji proizvođač rezervnih dijelova će… Pročitaj više »

Asd

19000 evra za ovo, mora da se šalite.

mirković

Šta je trebalo očekivati od Opela kad ga je preuzeo Pežo? Bolje da je odma Opel ugašen, da je umro, da ne muči i sebe i nas.

Don

Tražim neke podcijenjene modele, možda bude stagod, pa dok mazda ide od 12k navise., Focus već od 8k se nudi (2017god). Ali brate, motoric od 86 KS!!!!! I onda nek neko spomene fiatov 1.4 i 95 ks.