1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 2008 1.2 PureTech/100 Active Pack – Dobra osnova
Peugeot 2008 1.2 PureTech/100 Active Pack – Dobra osnova
127

Peugeot 2008 1.2 PureTech/100 Active Pack – Dobra osnova

4.75K
127
Podelite sa prijateljima:

Prilikom ranijih test vožnji novi Peugeot 2008 pokazao se u najboljem svetlu, normalno, radilo se najsnažnijim i najprestižnijim verzijama 1.2 PureTech/155 i 1.5 BlueHDi/130. Ovoga puta proverili smo koliko vredi osnovna ponuda 1.2 PureTech/100 Active Pack, koji se na domaćem tržištu prodaje i do 10.000 evra jeftinije od navedenih.

Novi Peugeot 2008 porastao je i proširio ponudu agregata, snage između 100 i 155 ks. Šta više, zadržao je odlični 1.5 BlueHDi, plus je uveo i 100 % električnu izvedbu. Tim bolje, biće da je Peugeot izvukao pouku i da nije, kao u prethodnoj generaciji, ponudio nejaki 1.2 Pure Tech od 82 ks (bez turbo punjača), koju i dalje možemo pronaći kod manjeg 208.

Novajlija je zaista napredovao na svim poljima, te je logično da i osnovna verzija, za koju vam je u Srbiji neophodno bezmalo 20.000 evra, poseduje agregat vredan tog imena! Peugeot kao da je znao da će novi 2008 odmah ostvariti veliki uspeh, verovatno zato što se poslužio sličnim argumentima kao i kod 3008, koji je, barem na francuskom tržištu, već godinama pravi bestseler!

Da, da, nakon samo 6 meseci prodaje Peugeot 2008 našao se među 5 najprodavanijih modela u Francuskoj, bez obzira na segment. Formula uspeha zapravo je jednostavna, shvativši da se i manji 208, lansiran godinu dana ranije, dopada kupcima, prekopiran je stil, s tim da je 2008 znatno korpulentniji. Između njega i 208 ima dakle mnogo sličnosti, počevši od komandne table, pa sve do više manje zajedničkih crta lica, s farovima i dnevnim svetlima u stilu očnjaka.

No, kako se ipak radi o jednom krosoveru njegov duhovni brat je model 3008, dakle familijarni SUV duži za svega 15 cm. Verovatno svesni da dolazak „malog“ 2008 može ugroziti više nego li uspešnu karijeru „velikog“, odgovorni u Peugeotu požurili su da ga početkom godine restilizuju i unaprede, što smo proverili odmah po njegovom pojavljivanju (test u arhivi).

Pozabavimo se dakle juniorom, s kojim smo se već dva puta družili, ali u oba slučaja radilo se o prestižnim verzijama s automatskim menjačem EAT8, koji su dostizali cenu i do 30.000 evra. Mnogo, da ne kažem preterano, zbog čega zam poželeo proveriti koliko vredi osnovna ponuda, uz drugi završni nivo Active Pack?

No, pre toga par reči u vezi stila, u poređenju s prethodnim novi 2008 doživeo je pravu metamorfozu. Zaboravite na mali i uzdignut karavan, kakav je bio bivši, novi ima sve stilske elemente pravog SUV-a, ili krosovera ukoliko više volite. Kao što rekoh, prednji deo karakterišu tri vertikale LED diode u sklopu svetlosne grupe, kao i još jedna, znatno duža, koja se spušta sve do „maglenki“. Da, ali samo u slučaju jednog GT ili GT-Line, kod našeg ništa od te tri diode, ostala je samo jedna dugačka, u funkciji dnevnog svetla.

Maska hladnjaka je kao i kod 208 ogromna, no za razliku od njega poklopac motora kod 2008 je vertikalno postavljen, što mu daje robusniji izgled. Iz profila do izražaja dolaze veliki prorezi za točkove, uokvireni crnom zaštitnom plastikom, kao i snažni reljefi na vratima. U prethodnim testovim zapazio sam i krovne nosače, ne i na ovde predstavljenom.

Zadnji deo opet ima mnogo zajedničkih tačaka sa 3008 (tri zakošena svetla, ubačena u crnu plastičnu masku), no detaljno poredeći ova dva modela nalazim da je stariji brat i dalje estetski uspešniji. Iako veći, deluje mi kompaktnije, „nabijeno“, dok je 2008 nekako razvučen i izdužen…

Stvar ukusa, presudite sami, u vezi izgleda naveo bih samo da prethodno voženi završni nivoi GT i GT-Line imaju par sportskih atributa više (pored svetla to je dupla izduvna grana kod 1.2 PureTech/155, integrisana u lepo oblikovan branik), ali da to ne utiče značajnije na opšti izgled naše verzije Active Pack. Jeste da su kod bazične ponude Active čelicni naplaci, no uz Active Pack su aluminijumski od 16 cola. Razlika u ceni iznosi 1.200 evra, vredi jer pored njih dobijate i automatsku klimu, elektro sklopive retrovizore, ekran putnog računara u boji od 3,5 inča, dno prtljažnika s policom podesivom u dva nivoa…

Kriza, koja kriza?

Nedostatak poluprovodnika, odnosno čipova, zaustavio je proizvodnju pojedinih modela, Peugeot je čak ponudio kupcima da im ugradi klasične instrumente umesto digitanih, koje koriste viši završni nivoi kod 208, 2008, 3008, 5008… Podsećanja radi, kod 2008 GT-Line srećemo s „3D“ instrument tablom, po prvi put viđenoj kod 208.

Zapravo radi se ekranu s dve „dubine“, gde su u dnu smešteni fiksni pokazivači (za temperaturu motora i stanje  goriva u rezervoaru), dok je drugi nivo transparentan i smešten par santimetara ispred. Jedna vrsta „head up“ pokazivača, s tim da ovde smešten u samoj instrument tabli. Princip je isti, na providnu plastiku projektuje se po želji obrtomer, brzinomer, GPS, podaci s putnog računara, i sve se može personalizovati različitim grafičkim rešenjima u više boja.

E, pa ništa od toga nema kod našeg Active Pack, analogni instrumenti su, ukoliko se ne varam, isti su kao kod dosadašnjeg 308, što će reći da ovaj nema problema sa spomenutim poluprovodnicima i čipovima! Dakle klasične kazaljke uz jednu specifičnost, kod obrtomera idu u kontra pravcu (s desna na levo), kako bi bila manje zaklonjena obručem upravljača. Da, da, i ovde se srećemo s tzv. i-Cockpit, što se ogleda u smanjenoj vidljivosti donjeg dela instrument table.

Želite li ih videti po svaku cenu, nameće se kompromis s sedištem i malim upravljačem, podrezanim na gornjem i donjem delu. U mom slučaju prvi se mora podići, a drugi spustiti u krilo, sva sreća njihova amlituda podešavanja je velika, tako da na kraju većina vozača ipak pronađe željenu poziciju.

Enterijer je većinom preuzet iz 208, no čim se smestili za upravljač uoči se uzdignutija pozicija, kao i da je kokpit osetno prostraniji. Rekao bih upravo koliko treba, ni na prednjim ni na zadnjim sedištima nema se osećaj skučenosti. Za korpulentnije vozače napomena da sedište mogu odgurnuti i spustiti dovoljno nisko, dok na plafonu s njegove strane pronađoh rukohvat, zgodno za pridržati se prilikom izlaska iz vozila. Zanemarimo li ovako specifičnu ergonomiju sve ostalo uglavnom je u superlativima.

Enterijer je lepo doteran i ulickan, čak i kod jeftinijih verzija, mnogi konkurenti mogu mu pozavideti na originalnosti. U Peugeotu navode da je potražnja za najvišim završnim nivoima prebacila sva očekivanja (isto se odnosi i na 208), do te mere da ne mogu zadovoljiti porudžbine, posebno sada kada nedostaju spomenuti poluprovodnici.

I arhitektura komandne table, s centralnim ekranom od 10 inča (7 inča za jeftinije verzije) je za pohvalu. Blago zakošena ka vozaču, ističe se prekidačima u pijano stilu, kojima se direktno biraju željene funkcije. Upotrebljeni materijali u voženoj 2008-ici nisu toliko reprezentativni, no gornji deo komandne table je i dalje od mekane sunđeraste plastike, dok se naniže srećemo s tvrdom i lakiranom.

Nažalost ništa od blještavog enterijera kao kod GT i GT-Line, LED dekorativno svetlo na centralnoj konsoli, koje se u vidu linije proteže i na vrata (po želji u desetak različitih boja) kod bazičnih verzija nije predviđeno ni uz doplatu. Još manje panoramik krov ili atraktivna sedišta s masažom, što ne znači da su neudobna, naprotiv.

Čak ni materijal kojim su obložena ne deluje jeftino, rebrast, podsetio me je na dasku za pranje koju su svojevremeno, pre nego li su izmislili mašine za pranje veša, koristile naše majke i bake. Za moj gabarit nalazim da su dovoljno široka i s dobrim bočnim osloncima, no korpulentnijim vozačima sedalni deo će se učiniti prekratak.

Nakon nedelju dana druženja uverio sam se i u praktični aspekt enterijera, za nijansu lošiji nego li kod skupljih verzija. Ovde nema oslonca za lakat između sedišta s boksom, dok je u dnu centralne konzole poveće udubljenje, ali bez poklopca. Ovaj sam pohvalio u GT-Line verziji jer kada se otvori služi kao držač za  smarfon, a kada se isti odloži u unutražnjost služi kao bežični punjač.

Kao što rekoh 2008 je prostran gradski SUV, ni na klupi pozadi putnici se ne osećaju kažnjenim, progres je proporcionalan povećanju spoljašnjih dimenzija (4,3 m). Od bivše generacije novi je duži za 14 cm, uz međuosovinsko rastojanje povećano za 6 cm (2,6 m). Dve odrasle osobe mogu komotno putovati, čak i ukoliko su vozač i suvozač viši od 1,8 m. Mogao bih navesti kao manu stakla pozadi koja se ne spuštaju kompletno u vrata (ostanu desetak santimetara iznad), a i pristup unutrašnjosti je pomalo komplikovan, mora se prekoračiti visok prag.

 

Sa 434 litra upotrebljive zapremine ni prtljažnik nije za potcenjivanje, da bi se obaranjem naslona i podizanjem police na viši nivo dobila potpuno ravna površina, zapremine 1.467 litara. U dnu prtljažnika ni ovoga puta ne pronađoh rezervni točak, još manje pribor za opravku guma… Na sajtu uvoznika za Srbiju vidoh da naplaćuju 30 evra za „pripremu za rezervni točak“, ko zna šta to konkretno znači (šta kaže naš saradnik Moron) zamolio bih ga da nam pojasni?

Bez razlike

Kao što verovatno znate trocilindarski 1.2 PureTech s turbo punjačem razvija u brojnim modelima kuće 110 i 130 ks. Od pre 1-2 godine ponuđen je i u snažnijoj izvedbi od 155 ks, a u novom 208 i 2008 se navodi da razvija 100 ks (od 110 je ukinut). Nigde ne pronađoh zašto je to tako, no ukoliko uporedimo karakteristike s verzijom od 110 ks možemo se uveriti da oba imaju isti obrtni moment od 205 Nm, koji razvijaju pri identičnom broju obrtaja (počevši od 1.750 o/min). A kako sam blok od 110 ks već nebrojeno puta vozio i uverio se da spada u najtalentovanije u segmentu, jasno je da ni s 10 ks manje ne može da razočara.

Zapravo uveren sam da nije ništa izgubio na snazi, već da se radi o marketinškim „forama“, kako bi se potencijalno zainteresovani preusmerili ka verziji od 130 ks… Sve u fazonu malo vam je 100 „konja“, to je samo za grad i lokalnu vožnju, uzmite snažniji i naravno skuplji (+ 1.100 evra), no kako ovaj nije ponuđen uz završni nivo Active Pack, morate doplati još par hiljada evra za Allure! Na isto ste „osuđeni“ ukoliko ga poželite s automatskim EAT8, ne može se dobiti uz 100 ks, vec samo sa 130!

A kako su cene novog 2008 baš „nabildovane“, (snažniji i bolje opremljeni modeli idu i do tridesetak hiljada evra), upravo zbog toga potražih najslabiji blok, u paru s ručnim šestostepenim menjačem i drugim završnim nivoom, koji ostaje koliko toliko dostupan „širokim narodnim masama“ (emotivno sam vezan za ovaj termin iz posleratne Jugoslavije).

I? Pa ništa, mali se snalazi k’o veliki, ne zadovoljava se isključivo gradskom i prigradskom vožnjom, s njim se bez bojazni može „zapucati“ na dug put. I to u familijarnoj varijanti, jedino se ne treba upuštati u delikatna preticanja kada je maksimalno opterećen. Ipak je to mali motor, a i turbo slabije „duva“ nego li kod snažnijeg, treba vremena dok se ne zaleti. Prazan je osetno dinamičniji (Peugeot navodi težinu od nepunih 1.200 kg), no u jednoj „domaćinskoj“ upotrebi zadovoljiće familijarne potrebe.

Inače motor je diskretan, u radu na mestu gotovo nečujan, jedino se u visokim obrtajima čuje prepoznatljiv grlat zvuk, koji je s vremenom počeo da mi se dopada. Samo ogibljenje je odlično, ovde s akcentom na udobnost! Svoj doprinos daju i skromniji pneumatici s visokim gazećim slojem (215/65 R16), sve u svemu ponašanje je na nivou agregata.

Želim reći pre svega sigurno, jer čim se poželi voziti dinamično, elektronska kontrola stabilnosti (ESP) prerano reaguje, koči ga i „skreše“ mu elan! Znam, znam, pokušao sam i da je deaktiviram, ali se opet automatski uključi čim se dostigne 50 km/h! Ukoliko se dobro sećam prethodno vožene verzije bile su znatno temperamentnije, što zbog snažnijih agregata, što zbog drugačije podešenog ogibljenja i performantnijih pneumatika.

No, ne treba zaboraviti da je 2008 ipak samo jedan omanji krosover, visoko postavljen od tla (16 cm), te da kao takav nema većih sportskih pretenzija. Još manje off-road ambicija, jednostavno 2008-ica prati modne trendove, sva sreća te je dovoljno polivalentna i talentovana za različitu upotrebu.

Isterah ga i na auto-put, verujte mi na reč bez ikakvih problema održava „lepih“ 150 km/h (maksimalna kataloška brzina iznosi 188 km/h), većini savesnih vozača više ni ne treba. U ovakvim okolnostima ne prebacuje 3.000 o/min, dok se potrošnja kreće oko 7 l. Kao što rekoh menjač je ovde obavezno ručni šestostepeni (za EAT8 se doplaćuje i dostupan je uz sve ostale agregate), što da ne, jeftiniji je i pokazao se preciznim i korektno odmerenim.

Ne i električna asistencija upravljača, u vožnji izvan grada nalazim da je prejaka. Ovaj 2008 se vozi vrhovima prstiju, sve su komande, računajući i nožne, izuzetno mekane, adaptirane nejakim ženskim ručicama i nožicama… Ukoliko ga kupite supruzi ili ćerki verovatno će biti oduševljene njime, ali ako možete posegnite za bolje opremljenim, enterijer je ipak atraktivniji, a oprema je bogatija.

 

Mislim pre svega na senzore za parkiranje s kamerom, kao i sistem za automatsko kočenje s funkcijom prepoznavanja pešaka i biciklista noću. Gotovo neophodno u gradskoj vožnji po velikim evropskim gradovima, koji sve više liče na Amsterdam ili Peking, koliko je u njima biciklista! U ovakvim okolnosti dobro dođe i povišen klirens kao i mekano ogibljnje, voženi 2008 kralj je trotoara i izrovanih ulica.

Nažalost, tzv. a-cup (cimanje prilikom promene prenosa) kvare opšti utisak, kao i apetit u stani/kreni vožnji. Bez desetak litara teško je izvući se, sva sreća znatno je ekonomičniji u vangradskoj vožnji, s lakim stopalom na gasu na putu za „selo“, uspeo sam spustiti potrošnju na oko 5,5 lit. Da, ali u veoma povoljnim uslovima vožnje, bez gužvi, uz respektovanje ograničenja brzine između 50 i 110 km/h. Čak i tako zakači me jedan mobilni radar za radove na putu (podešen na 50 km/h umesto uobičajnih 70 km/h), zbog samo par kilometra brže odoše 2 poena i 135 evra…

A kako ste izrazili interesovanje za mojim „putopisnim testovima“, još par rečenica u vezi te vikendice na 70 km izvan Pariza, gde često provodimo vikende. Radi se o interesantnom konceptu od koga imaju interes lokalne opštinske vlasti i Parižani, koji su principijalni „klijenti“. Naime, kupovina nekretnina u Francuskoj povezana je s velikim troškovima i dugogodišnjim kreditima, potencijalno zainteresovani osim što nemaju sredstava, često oklevaju jer se plaše da će se nakon par godina zasititi odlaska na jedno te isto mesto.

Upravo zbog toga mnoge siromašnije opštine izvan velikih gradova isparcelišu terene i ponude ih u najam po veoma interesatnoj ceni. Zainteresovani mogu da biraju veće ili manje i da na njima naprave kućice, barake ili brvnare (njihova površina je ograničena i zavisi od površine terena, no u principu ne prelazi 70-80 kvadratnih metara), ali isključivo od prirodnih materijala, dakle bez betona! Moji prijatelji plaćaju recimo jedva 100 evra mesečno za najam, i po ugovoru mogu ostati maksimalno 99 godina, odnosno otići kad požele ili preprodati plac i ono što su na njemu sagradili.

Struje i vode naravno nema, sve mora ostati prirodno, no uz jedan jači agregat i bunar, ili eventualno solarne panele, lako je ostvariti totalni komfort. Vikendica naših prijatelja, kao i stotine drugih, smeštena je na samom jezeru, odnosno reci, a izgrađena je za par meseci, uz par desetina hiljada evra investicija. Pravi poklon u poređenju s cenama „pravih“ kuća, osim toga kontak s prirodom je totalan, okruženi su biljnim i životinjskim svetom, divljim patkama, guskama i labudovima, kao i šaranima i ostalim ribljim svetom.

Pecanje je naravno dozvoljeno, opština svake godine pušta u jezero riblju mlađ, osim toga brine se o održavanju infrastrukture, što će reći otpadu, parkinzima, prilaznim zemljanim putevima… Sve u svemu koncept odlično funkcioniše, između ostalih često se može čuti i jezik s naših prostora, otkrila je „sirotinja“ još pre par decenija kako jeftino doći do nešto nekretnina i uživati u prirodi, druženju, roštiljanju…

No, dobro, vratimo se našem 2008, nakon jedne sedmice zabeležen prosek potrošnje je ipak visok, a da pritom nisam tražio maksimum od ovog motorčića, stabilizovala se na 7,7 litara. Opet se dakle pokazalo da mali trocilindarski agregati mogu biti ekonomični jedino u optimalnim uslovima vožnje, u protivnom eto „belaja“…

I to bi bilo to, opšti utisak koji stekoh je uglavnom pozitivan, još da je Peugeot bio malo manje „alav“ kada je formirao cene, verovatno bi „rasturio“ francusku i drugu konkurenciju. Bez ulaženja u detalje opreme, uz nešto slabiji motor Renault Captur 1.0 TCe/90 ponuđen je kupcima u Srbiji počevši od 16.990 evra, a nedavno restilizovani Citroen C3 Aircross 1.2 Pure Tech/110 od 17.590 evra. Podsećanja radi, 2008 startuje kod nas s 19.740 evra. Da li je za uzvrat bolji od njih, teško je reći, činjenica je da je noviji i atraktivniji, te da poseduje brojne kvalitete. Kome se dopada i može da ga priušti, verujem da neće zažaliti.

Tekst i fotografije: Perica Rajković   

Peugeot 2008 1,2 PureTech/100 Active pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,30 x 1,77 x 1,53 m
Međuosovinsko rastojanje: 2,6 m
Zapremina prtljažnika: 435-1.467 l
Masa praznog vozila: 1.188  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3 cilindra/turbo benzin
Radna zapremina: 1.188 cm³
Snaga: 1o1 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/65 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 44 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6/7,7 l/100 km
Emisija CO2: 105 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 19.740 evra

Dobre strane:

Privlačan izgled, atraktivan enterijer posebno uz skuplje završne nivoe, temperamentan motor, unutrašnji prostor, opšta udobnost  

Loše strane:

Cena, potrošnja u gradu, specifična ergonomija, ESP deluje prerano, voženi model bez par atraktivnih stilskih detalja    
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,25
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,25 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,694

(4750)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
guest

127 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čak su mu dali na test kola u besplatnoj metalik boji.
Stipse 😀

Iznogud

Kako bi Mamić rekao, nabijem ja te modele i motore na …. Onaj Fiat Tipo sa dizelom i 18k eura i Bog da te vidi. A kako po zimi u te vikendice ili kad kiša pada, sigurno je očajno, blatnjave i smrdi, kud ide kanalizacija…ne znam, za tih 40k mogao si imati stan u Alanji i Bog da te vidi. Tri puta pezo 2008, vlažni snovi našeg jezzera (btw, gdje je on,nema ga ko ni lijeka za kovid), fata je fata a tri put je 3x. Ocel taj Fiat cross,a? Pa djulija pa stelvio i, znamo već, Bog da te… Pročitaj više »

Peki

Nema zime uz „smederevac“, kad se nalozi ne moze mu se prici od toplote na 2 metra! Drugo, septicka jama je obavezna, nema sta da smrdi. Trece, blata nema, sljunak ili trava do svake kucice, uostalom parkinzi su blizu, cesto na manje od 100 m. Cetvrto, za manje od 10.000 evra moze se kupiti napravljena brvnara od 15-20 m2, sasvim dovoljno za provesti dan pa i prenociti, uostalom treba samo sat voznje do kuce. Jesam li te ubedio? Nisam, pa onda jos par argmenara, meni je pravo uzivanje biti deo prirode, hraniti divlje patke, guske i labudove starim hlebom koji… Pročitaj više »

moron

Bravo Peki !
To je duh !
To cenim, samo beg iz grada.

Suki

Neprocjenjivo!

Iznogud

Ubijedio, bolje neg u Parizu. Samo sela kod nas koliko hoćeš, uopće ne treba ići u dijasporu. Salu na stranu, nije loše, ali…

BB

I ja gledam… Čovjek traži taj tehnološko napredniji zapad a onda bježiš od njega uz smederevac, pasulj i brvnaru uz gumene čizme… Krug zatvoren… 😉

TheStig

To se kaže i jare i pare 😂

Iznogud

3-4 ljudi u 15 kvadrata bez struje i vode…ko zemunica u rovu…nije mi privlačno, ribu smislit nemogu, jedino sta valja je priroda ljeti i roštilj. Alanja brale…sjećam se kad sam Rajkovića nagovarao na avion, pa mi je opet žuč vadio, sad ga od aviona nemos odvojit, tako će i bit kad ode u tursku i skonta da za 40k eura more dobit nov stan od 60m2 500m od mora.

TheStig

Done koliko god da si mi drag ja bih ovaj put stao na Pekijevu stranu. Kupio bih auto (da nisam nedavno) sa što više cilindara, izvadio mu ppf i sve zivo sto ograničava simfoniju i zaputio se u prirodu sa šatorom i bajsem. Mada i ta ideja o stanu u turskoj nije loša. Imaću je na umu. 🤣

Iznogud

Kupi stan u Grazu , tamo smo dobili na izborima!🚩🚩🚩⭐

Iznogud

Ma to je znak starosti, moj bebač. Kad čovjeku dopizdi grad i hoće da bega, onda bega na jezero(ženevsko, neće valjda Palicko? Što bi rekao Šojić), a to se dešava kad je star. Onda se počne posipati zemljom, ko biva da se navikne, a čaše crnog vina lagano sa infuzijom zamjenjuje…. mada jako volim ženevsko jezero.

Iznogud

A mlad čovjek gleda da uzme stan na moru, dje su koke, mlade pi…ovaj, sad vidi dje ko od nas. Kad sam ja Musu, sunce mu Albansko, nagovarao da kupi stan u Alanji (ne bi li i ja ljetovao za džaba) , on mi vikao alanja? Neeee, ne idem ja opet kod Kleopatre.🤪🍻

Iznogud

Što psa u rernu pa ga ispeče sa grahom? Aaaaaa i onda mi zabari 🤪🤪

moron

2008 je jedan od najkomfornijih vozila svog segmenta. Mesta za putnike i prtljag koliko hoćeš (jedino vozilo SUV B segmenta u koje čak i telo „psa jazavičara“ pozadi može da se smesti ). Iskreno, ne znam šta ima u toj klasi, a da ima veću ponudu unutrašnjeg prostora. I to je (meni) zaista ogroman plus za ovo vozilo. I prosto bih, uslovno rečeno, nazvao „zločnom prema razumu“ trpati ga (u prostornom smislu ) u istu klasu sa jednim Yaris Cross-om (iako i on ima neke prednosti u kojima „bije“ 2008 bez pardona). Ali, da li je savršen? Naravno da nije.… Pročitaj više »

TheStig

Xceed bigger bang for your buck! Veci prtljaznik, atraktivniji izgled, jači motori. I mislim da je jeftiniji (nisam pogledao cijene zadnje).

moron

Zaboravljaš da Xceed ima padajuću liniju krova pozadi. Nema tu pozadi komfora za glavu ni na nivou Ceed HB-a. Ja sam iz Xceed-a brže izašao, nego u njega ušao kada sam video kako je tu (meni) teskoban.
Nekome je i to ok. Naravno.

TheStig

Hm, ti si ono jako visok?Msm visok sam i ja (190). Mislim da za većinu kupaca prostor pozadi ne bi bio problem jer bi sjedila uglavnom djeca ili odrasli do 180 cm i da ne bi imali problema da se smjeste. A što se tiče ove 2008, kul je zaista. Nekako najsimpaticniji od svih Peugeota uz 508.

moron

Meni je 508 mk2 nešto najgore što je ikada izašlo iz kuće PSA.
Sada pogledah Kia cenovnik, sa lagerskim popustom od 3.500 (ako bi bilo na lageru ) najjeftiniji XCeed sa adaptivnim tempomatom košta 28.499 (inače 32.099 ). Istina, uz motor od 160 ks i DCT (jer Hyundai/KIA još uvek „ne znaju“ da ACC „spoje“ uz 6MT ). Uz lagerski pupust od 13% bi slično došao i top 2008 sa 155 ks i Aisinovim EAT8.

TheStig

Hahaha 508 je momačko auto 😁Da se điraš u glavnoj ulici pored šetališta i kafića. U Bih je xceed 28 500 sa najvecim dostupnim paketom ex beat sa manuelcom a 30 000 sa dct. Popust ovdje je 4500 s tim da nikad nemaju vozila na lageru u tim konfiguracijama (marketing do jaja). Privlacan mi je xceed. Jedini crossover koji bih mogao progutati. Uh dobri su ovo problemi za imati moj druže dobri (ko moze da ih ima).

moron

Xceed je korektno vozilo. Osim sa 3, ima i benzince sa 4 cilindra (a i to dosta potentne i poželjne benzince sa 4 cilindra). I to jeste danas za pohvalu.
Jedino što nije tako jeftin.
Ali, nema idealno. Klasika.

TheStig

Meni se sviđa dizajn. Lično meni nema lošeg ugla, privlačan je i super proporcije ima i baš unutra mi je fora što možeš dobiti onaj konac u boji vozila. Sa 1.6 isprobanim motorom 204 ks. 😍

BB

I Rifter gleda instrumente preko volana, ali ima standardno zAEB.

moron

Izgleda da me uhvatila staračka demencija 😊
„Nije svačije po selu pevati.“

Iznogud

Ima renegade

moron

Tačno. Mozak mi je „krečena“

moron

Peki je „pitao“ šta je (opciona) „priprema za rezervni točak“ od 30 evra. Pa, samo ime sve kazuje. To je kupcu samo „priprema“ da izvadi iz džepa još oko 200 evra za sam rezervni točak, dizalicu i alat (to nije u spisku opcija, jer se kupuje „preko servisa“, kao da je neki rezervni deo ). Faktički, „priprema za rezervni točak“ mu je plastika u podu gepeka i leptir šraf koji drži rezervni točak. Inače, koliko znam (tako su mi rekli u salonu), ako je pitanju 2008 koji se poručuje za unapred nepoznatog kupca (tj. ako je za lager ili salon… Pročitaj više »

Peki

Merci Moron znao sam da mozemo da racunamo na tebe 👍

Rikošet

Priroda i fotografije koje ju dočaravaju su odlične… Ima i kod nas prelijepih mjesta, ali su zagađena bagerima, betonom i raznoraznim vilama. Francuzi su čini se diskretniji i pametniji od naših neimara… 2008 je blaga tragedija, s ovim motorom. Jedan poznanik se upustio u misiju njegove kupovine zanesen ljepotom i savjetima njemu voljene osobe. U šest mjeseci posjedovanja imao je gotovo „nerješiv“ problem s klimom zbog pucanja nekog „crijeva“. Prvo im je dugo trebalo da otkriju šta je problem, a onda čak mjesec da nabave to crijevo. Valjda ga Nasa odliva za Peugoet. Mada vjerovatno ga prave mali Kinezi pa… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

Oko tih „mesec dana“ čekanja na deo … Na Toyota forumu pročitah post jednog vlasnika koji je na oko 8.000 km reklamirao da mu curi ulje iz menjača. Bilo je problem do poluosovine. Odmah je poručena. A stigla je već za 4 meseca … Mesec dana čekanja je „ništa“. Za bilo koji brend.
Što se tiče 3 cilindra, bilo je dovoljno vremena da se pokažu kakvi su ti motori. Ja mislim da nisu ništa lošiji od onih sa 4. Eno ga (bez šale) i forum Toyote je prepun prezadovoljnih vlasnika nove Corolle sedan 1,5 VVTi …

Rikošet

Eh ti odmah iz tog svog kofera punog iskustva izvadiš ono najgore 🙂 I Nešto te Toyota baš potkačila… Slažem se da se čeka kod svih, ali ne i da je to normalno, nije, niti će ikada biti. Pa brza pošta te stvari dostavlja u roku od sedmice, zašto kod njih ide Pony Ekspresom to ne znam… Nego slučaj je baš specifičan čovjek ima nov automobil, a klima mu u sred ljeta ne radi… Klima nije revolucionarni izum, koji se prvi put pojavio u Peugoetu 2008, pa da mu bude razumljivo što se u novom automobilu prži na plus 40.… Pročitaj više »

moron

Meni se na novom 308 SW u garanciji „otkačila“ roletna panorame. Odlepilo se platno roletne sa (pomične) letvice, i platno bi (po logici stvari) palo na putnike, ali ga je „valjak“ (na koji se namotava platno) samo povukao nazad i celog uvukao). Čekao sam oko mesec dana. I vozio bez platna. Možda i malo više. U neka „davna srećna vremena“ ( početkom 2010 ). To je jedini kvar u garanciji koji sam imao sa 308 ( a narednih 10 godina sam samo još imao problem sa EGR-om i to sam platio iz svog džepa, naravno). Sa 307 sam u garanciji… Pročitaj više »

Rikošet

Nekako se nameće zaključak da ovi što kupuju nove automobile grizu nokte i ispravljaju greške dok su u garanciji. I taman kad sve rupe zakrpe auto im se ogadi i eto tu nastupaju domaći kupci polovnjaka koji voze iste duže od prvih vlasnika, ali bez dječijih bolesti 🙂

Najinteresantnije od svega što je u svim kafanskim pričama ismijani i popljuvani Fiat u stvari najpouzdaniji proizvod kojeg si imao. Sad je pitanje šta će biti s drugim vlasnikom 🙂

Iznogud

Kriza sa cipovima je odgovorna za crijeva 🤪🤪🤪

Peki

Nego sta, cipovima se regulise rad creva 😂

moron

Mislim da smo mi za fabiju na špulnu čekali preko mesec dana.
A I dobar drug je za Oktaviju čekao lamda sondu i duže.
A u pitanju je brend koji u Srbiji uz Fiat ima najveći obim prodaje i ubedljivo najveću servisnu mrežu i podršku.

BB

Radi ih firma Pass u Poljskoj i uskoro sele dio pogona u BiH.

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Iznogud

Fala kurcu da neko nesto Bosni otvori , svi samo u Srbiju idu.

BB

Druže, Kina je postala preskupa i predaleka, sad će svi u Bosni navaliti (već ih ima).

Iznogud

Kad je f4ancuz znao napraviti mjenjač?!

Suki

I ja to sa mjenjačem ne mogu shvatiti. Neki dan sam testirao novi Sandero sa turbom i najslabijom opremom i taj mjenjač je isto šetao! Davno to nisam osjetio kod automobila. Tužno.

Rikošet

Kod 2008 je to baš onako popriličan hod ručice… Za njemačkog inženjera ili Japanca to bi bilo dovoljno da se objese odmah…

Peki

U pravu si za rucicu menjaca, zaboravih to da napisem, zaista se preterano pomera prilikom svakog ubrzanja… Da, 2008 uz 1.5 BlueHDi/130 EAT8 GT je posve druga prica, ali po kojoj ceni!!! Pitas za vina, cuj nisam strucnjak kao onaj AV, niti imam svoje vinograde i vinariju (jos manje sina koji u njoj kobajagi „radi“…), mi u principu pocinjemo s belim kao aperitiv, ukoliko nam aperitiv nije bila rakijica ili neka zestina! Posle sledi crno ali sve zavisi od klope, u poslednje vreme manje pijem Bordo vina, prilicno su teska, probaj ukoliko ti se ukaze prilika jedan dobar Bourgogne (Burgonj),… Pročitaj više »

Rikošet

Za mjenjač me baš interesuje zašto se pomjera na novom automobilu. Kod polovnih su mi poznate te anomalije, ali na potpuno novom to mi je baš onako loš detalj. Sličan problem sam imao na iznajmljenom Twingu prošle generacije…

Ma svako bijelo mi ima prolaz, ali crno me ubija na svim poljima. Sve pokušah i da ližem, ali ne ide… Odavno nisam okusio nešto od crnih.

Hvala na preporuci u svakom slučaju, kao „Francuz“ sigurno imaš više iskustva od mene kao primarnog rakijaša i pivopiju…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Grozdan the Great

Ja sam za delove za astru F čekao dan i po da stignu iz inostranstva. Nije mi jasno kako za ove mnogo aktuelnije automobile mora toliko da se čeka

Rikošet

Priča za aktuelnije je drugačija. Nisam u toj branši, ali ima ljudi koji jesu. Mislim da proizvođači dijelova za „drugu ruku“ nemaju toliko interesa da proizvode zamjenske dijelove za nove automobile, tačnije mislim da za to nemaju ni dozvolu proizvođača u prvim godinama „života“ novog modela…

Neka me isprave ili dopune bolji poznavaoci ove tematike, jer je moj odgovor nepotpun…

Suki

Veliko hvala za test! Baš uživam!

DUDE

Dacia Duster Eco-G (LPG) sa 100KS i 6 brzina, u narandzastoj boji – 15000eur u Srbiji, iliti 5000eur jeftinija od 2008. Za razliku od 5000eur u zabacenim selima 50-100km od Beograda vec se moze kupiti seosko domacinstvo, tj. vikendica. Pa ti racunaj – i voznja na gas i vikendica ili najjeftiniji super-fancy 2008.

J4ZZ3R

E h****** ga više Dacia i Fiat Tipo. Hajde da predložite Daciu ili Tipo kad se testira Suzuki ili neki Reno ili automobil takvog kvaliteta enterijera, ali predlagati Dejsiu kao konkurenta Pežou je svetogrdje, kao da nekom ko vodi računa o svojoj garderobi predložite da se oblači u LIDLu

Iznogud

Jezzi brate, moje saucesce, sad sam pročitao vijest.

moron

Videh na dačija forumu da se neki vlasnici Dacia Duster Eco-G (LPG) žale na servisni interval i cenu servisa samog LPG sistema, koji se radi u ovlašćenoj mreži, kada i redovan servis. Kako kažu, to im bitno menja celu računicu. Posebno su apostrofirali cenu servisa LPG sistema u ovl. mreži. Neko napisa i da je skuplje pet puta nego van ovl. mreže.

Slavko

Pre par meseci sam pitao i pisao za cenu redovnog servisa na facebook dacia stranici za eco g verzije. Rekose ljudi, to je sve ukljuceno, u smislu „nema tu sta posebno da se radi“. A imam u kuci auto na tng. Za 1.4 mpi, sekvent lovato, redovan servis izadje nekih 20e (radi se na 10-15.000 km). I neverovatno mi je kako ljudi podrazumevaju da tu „nema sta posebno da se radi“. Dijagnostika (vreme), filteri obavezno, creva po potrebi… A sto se tice racunice koju pominjes, to sam malo detaljnije istresao, i dosao do zakljucka da nema nekog narocitog smisla/racunice ici… Pročitaj više »

moron

Ja sam se zaista začudio kada sam to pročitao.
A i ovo tvoje sada, jer u mojoj glavi „oduvek“ provejava misao da je vožnja na TNG „dva puta jeftinija“. Tako sam mislio.

Rikošet

I jeste jeftinija ako sistem ugrađuješ u privatnoj režiji. To što Dacia udara na zdrav razum to je drugi par opanaka. Oni hoće hljeba bez motike, a tu je i država koja bi mlijeka bez krave. Narod plaća tuđe bahaćenje…

Slavko

Mozda sama ugradnja nije jeftinija, ali redovni servisi i odrzavanje sigurno su dosta povoljniji. Imajmo u vidu da sam u odgovoru drugu moronu naveo cenu servisa za sekvent uredjaj u ovlascenom Lovato servisu.

Slavko

Zaboravih gore dodati jako bitnu stavku, a to je da se auto mora provozati na benzin periodicno (na recimo 1000 predjenih km na plin, bar 100 km voziti na benzin da se dizne ociste i pumpa za gorivo). A moze biti voznja jeftinija, ali ne duplo. U moj Logan 1.4 je pre desetak godina stavljen tng, pomeniti lovato, sekvent. Bese ugradnja neke lepe pare, ondasnjih ~450 eura. Zanimljiva mi razlika u potrosnji, koja je u odnosu na voznju na benzin priblizno ista. Cak sam servisera pitao, koliko vise ce trositi plina. Odgovara da bi trebalo manje vise isto da trosi,… Pročitaj više »

moron

Hvala svakako za izneta iskustva i mišljenja.
Interesanta materija. Kao i svaka, kada u nju malo „udješ“ 😊

J4ZZ3R

Svaki cigo svoga konja hvali, a vidim da Peki neće da se zamera mainstream komentatorima koji redom voze 6 cilindara itd itd. Elem, prople godine sam u Avgustu pazario 2020 Peugeot 2008 Allure sa dosta dodatnih opcija (otprilike sa sadašnjim paketima je izmedju Allure Packa i GT Linea. Dakle, imam i adaptivni tempomat i automatsko kocenje sa prepoznavanjem pešaka i biciklista (bolji radarski tip) Grip Control, Led farove itd itd. Buduci da je auto uzet kao poklon supruzi, a da nije imao na stsnju onaj sa 130ks uzeo sam model sa 100ks. Ja sam automobilom oduševljen i mislim da se… Pročitaj više »

TheStig

Meni nije nikako jasno kako je moguce ostvariti potrosnju 4.3 litra u bilo kakvoj voznji koja nije 60 odsto% nizbrdo. Pežo je došao do otkrića nekog gdje smješa zraka i goriva gotovo da ne sadrži gorivo 😂Npr svako jutro kad krenem sa Ceedom na posao na relaciji od 22.2 km gdje je 60 odsto te kilometraze spust a 30 odsto ravan teren budem na 4.3 l do 4.5 l. Čisto komparacije radi zanima me potrošnja konkretno tvog modela kad ga baš „gaziš“ na dužim relacijama. Nekidan sam došao iz Gradiške do Sarajeva za 2 i po sata. Kretao sam se… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Nedavno sam okačio sliku borda Civica sa vožnjom od NP do KV sa prosekom od 4l. To je vožnja regionalnim putem prosečnom brzinom od 70 do 75 km / h. Ako mislis da lažem okačiću ti slike borda. Fora je u tome da ne kočiš puno

2008 sa 130ks je prava mera za univerzalnu upotrebu, za pretežnu gradsku upotrebu 2008 sa 100ks je puna kapa, evo Peki nek posvedoči

TheStig

Ma vjerujem ti drug, ne dovodim u pitanje to sto si naveo. A koji Civic imaš i koji je motor?

J4ZZ3R

2018 Civic 1.0 Elegance sa 130ks. Sledeće nedelje u Nedelju šaljem tekst i fotografije redakciji sa long term testom na 66k km. Don je postao Isnogood čekajući taj test. Ja bih da opet postame gospodin 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
TheStig

Reko reći ćeš 1.5 182 ks i 4.0 l. 😂 U to vec ne bih vjerovao haha. Don je prešao tacku bez povratka. Sad je đavolji advokat 😂

J4ZZ3R

Znam vlasnika 1.5 Turbo kome je prosecna potrosnja 0.3 l veca od moje. Moja prosecna potrosnja je 6.6 mesovite voznje, njegova je 6.9. Ona 4.0 su ekstrem koji se postigne kad krenes izjutra regionalnim putem bez puno guzve i ubrzanja, ai moguce je i uopste nije tako zamorno, samo ne treba puno kociti i puno ubrzavati…

ja sa CVT 1.5 nisam mogao isoid 8.3, a sebe smatram vise EKO nego sport vozacem, sto ne znaci da sam spor na putu

TheStig

Meni su zivci tanki. Da se niko ne uvrijedi, narod stvarno ne zna da vozi, prave se nepotrebne kolone. Ali eto i sa tezom nogom na gasu na 18000 pređenih kilometara sam na 6.6 l na 100 km. Ne daj Boze da vozim šta snažnije 😂

Iznogud

Pričao mi Musa pa kaže : ja kad se napijem poslije par piva i moj bmw x3 troši 4.0l . Al onu jedinicu ispred četvorke ne vidim, iako mi kažu da i ona postoji.🤪🤪 Pa sa onom microm dizel jedva ispod 4l takve vožnje…pezo je perpetum mobile prve vrste. Al nek si ti nama živ i zdrav, nego oni tvoji podigli cijenu ćevapa sa 8 na 9.5eura. danas sam se njemačkoj policiji najebao majke , kreteni zblokirali ceste (iz čista mira ) nekoliko semafora (jedno 500m dužine) i ostavili da prelazimo preko ivicnjaka ( da čuješ samo struganja auta) kao… Pročitaj više »

TheStig

Ne žali se bolje ti je. Da vidiš kvalitet puteva konkretno na mojoj regiji jedino adekvatno vozilo bi ti bilo ono vojno vojske Srbije „Despot“ 😂Kod mene iako mjesecima bord pokazuje manje više isto odlasci na pumpu su mi nekako postali češći. 😂 Moracu mu ugasiti jedan cilindar da budem i ja u toku sa modnim trendovima i imam potrosnju od 3 l 😜🤣

J4ZZ3R

Meni je neverovatno da tebe nakon 22km od posla do kuca neko od ovih F1 lovaca na glave ne sretne i posadi za volan RED BULL Kia bolida… 😛

TheStig

Šta misliš šta je razlog što je Red Bull počeo pobjeđivati?😂

Renault Terminator

Vojska Srbije nema Despota u svom arsenalu.Jedini korisnik ovog vozila je specijalna antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

J4ZZ3R

Kazi ti nama je li gora Korona ili Spanski grip? Ljudi svasta pricaju, ja od tebe ne znam nikog starijeg 🙂

Nemoj da jedes cevape, nije zdravo, a i znam da imas granita u zucnoj kesi 🙂 Uostalom bozis Mercedes, ne? 🙂

Iznogud

Hahahahahahahaha😘😘

BB

To kad se auto natovari i bolje je imati manje snage, pa nema auto iste dinamičke osobina sa dva putnika i sa pet i još pun gepek i krov, nećeš ga na isti način voziti…

J4ZZ3R

Naravno, zato i kažem da čak i 2008 1.2 turno može lagano da se koristi za porodične vožnje do mora, planine itd.

Rikošet

Ima li po tebi 2008 ikakvu manu ili nemaš naviku da kritikuješ svoj izbor nimalo? Drago mi je da si zadovoljan automobilom i da te dobro služi i malo troši. Ne namjeravam te uvjeravati u suprotno niti omalovažavati tvoje pozitivno iskustvo iako kako sam kažeš vozim V6… Zanima me samo zašto je nemoguće „bespredmetno“ porediti ga sa Capturom? Da li zato što Captur ima 1,3 Turbo sa četiri cilindra i 140 KS, kojeg ćeš osim u njemu naći i u Mercedesu? Kliznu zadnju klupu? Klasičnije pozicioniranu instrument tablu? Što je dizajniran kako je dizajniran? Što je po prodaji na trećeom… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Rikoset, taman sednem da gledam Kesica i ti mi postavis 1001 zasto, ali ok. Prvo da kazem, da izuzetno cenim tvoje, ili je mozda bolje reci vase komentare, jer mi odajete utisak starijeg i ozbiljnijeg coveka. Ima Pezo 2008 mana, recimo panel iznad instrument table je bio 3mm odlepljen, zazori na spoju vrata i instrument table su nejednaki tj znatno siri od ostalih ispred, levi USB C port je za punjenje telefona, a desni koji je pored suvozaca je za Android Auto / Apple Car Play konekciju. Logika upravljanja audio sustavom i on screen menijem na 3d tabli je po… Pročitaj više »

Rikošet

Pa kako da ti kažem da si objektivan kada prvi osvrt nije imao ovo što si sad napisao. Ja sam znao da imaš zapažanja ovog tipa, ali trebalo te podstaći da to napišeš, a kad to napiše neko po posjeduje vozilo onda ima kredibilitet za sve koji to čitaju… Nisi mi odgovorio za mjenjač i kako kako vozač Civica gledaš na vibracije PSA trocilindraša… Da li ti moja pitanja djeluju kao pitanja nekog ko ga nije vozio? Nikad ne pišem o automobilima koje Peki testira u kojima nisam barem sjedio, eto nema me na svakom testu… Lako je to provjeriti…… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Zanima me samo zašto je nemoguće „bespredmetno“ porediti ga sa Capturom? Da li zato što Captur ima 1,3 Turbo sa četiri cilindra i 140 KS, kojeg ćeš osim u njemu naći i u Mercedesu? Vidi, ja sam vizuelni tip, volim dizajn, palim se ne lepe materijale, luksuznu izvedbu i u tom domenu CAPTUR igra u drugoj ligi u odnosu na 2008, a ako govorimo o kvalitetu izvedbe instrument table i centralnog tunela mozda i u trecoj ligi. 2008 mi ima vise mesta pozadi u odnosu na Captur, ima odlicno resen prtljaznik, meni licno Captur i u eskterijeru izgleda kicasto, pri… Pročitaj više »

Rikošet

Hvala na trudu trebalo je otkucati ovoliko redova. Kako god zahvalan sam ti… A slušaj kroz tvoju priču provejava žena, djeca i razumijem sve. Kad su oni u autu, stil vožnje je opušten, zaštitnički i razuman, voziš koliko treba, cijeniš komfor i sigurnost, pa ako se može dobiti i ekonomičnost što da ne. Dama ispred svega stavlja stil što je iskreno iz emotivnog ugla možda i najvažnije. Ako srce nije na mjestu džaba je dalje mediti o bilo kojem drugom modelu… Moj zaključak je da puno opraštaš, zarad emocija, ali opet nismo isti. Konstatcija da samo seljaci koriste ručni mjenjač… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Vi imate pravo na Vape mišljenje, kao što ja imam na svoje. Ja Vama apsolutno ne spočitavam da morate da volite i kokpit, tri cilindra, da Vam mora bitan dizajn i kvalitet materijala, prostranosti, tišina i udobnost, akustička i svaka druga. Vi meni spočitavate da sam neiskusan i da to što nemam otvore za klimu pozadi i kliznu klupu je prevelika žrtva i maltene danak neiskustvu. Ja sam prezadovoljan Pežoom, apsolutno i Reno u mom svetu nije preskočio ni prvu stepenicu. Da Vam objasnim plastično, tražimo voditeljku za TV emisiju…. Meni je Pežo Marija Kilibarda, a Reno mi je Ljiljana… Pročitaj više »

Rikošet

Možda će ti zvučati čudno, ali ne znam ko su dotične. Ne gledam TV odavno… Međutim odlično si ih opisao pa skontah poentu.

Ja sam kao mrav, a ti si cvrčak?

J4ZZ3R

Ako ti je tako lakše evo budi i Tesla

Rikošet

Hvala. Ne bih se kitio tuđim perjem posebno ne takvom veličinom.

Tebi želim da uživaš s porodicom u automobilima koje voliš i koje si odabrao. Ljepota dijaloga je u suprotstavljanju različitih mišljenja l stavova i uvažavanju činjenice da se razlikujemo kao ljudi i kao vozači.

Ovdje se jednostavno ne možemo usaglasiti i to je za mene najnormalnije.

J4ZZ3R

To uopste ne sporim… Ja se ne secam da sam cuo koji auto vi vozite, a jos manje sam isao da Vama, kome god, pricam da je taj auto djubre, jer imam komsiju, druga koji ima taj i taj problem, s tim autom, niti sam na neciji post sa nekoliko pozitivnih komentara on nekom autu postavio 34 pitanja… Sustina je da smo svi razliciti, svi imamo razlicite potrebe, prioritete, polazne pozicije, budzete… 1000 ljudi 1000 cudi. Zato je ljudima poput Pekija teze i razumem kad testeri ne zele izneti svoj jasan stav…. jer odmah ce se javiti onaj koji ce… Pročitaj više »

Rikošet

Pekiju skidam kapu do poda koliko prozivki, brend frustracija i nabrijanih stavova taj čovjek amortizuje od svih nas to je čudo… Valjda je to prednost godina i debelog iskustva… Nikad nisam napisao da ste budala! Niti bih ikome! Zato molim da se to koriguje nisam takav čovjek, ja sam napisao da ga ja ne bih uzeo i obrazložio zašto… A pitanja sam postavio da se ne bi neko zeznuo kao Vi 🙂 Naravno ovo je šala na Vaš račun… I na kraju nema potrebe za persiranjem, a automobil koji vozim sam par puta navodio. Škoda Yeti najčešće, povremeno C3 Picasso,… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Ja sam moje komentare i odgovore napisao da bi neko otisao u salon i probao taj Pezo, zato sto sam ja BAS zadovoljan i kompletna moja aktivnost na AR ili forumima je u tome da podelim svoja licna, bilo pozitivna ili negativna iskustva sa nekim automobilom Ovde sam jednom napisao svoje iskrene dojmove voznje Clia 4, koga sam hteo da kupim za suprugu i od tada sam pod teskom artiljerijom Reno fanova. Sto se tice Skode Yeti, brat je vozio dve, jednu sa 1.2 TSI (4 zamena kaisa za 60k) i jednu sa 2.0 TDI 4×4 u fullu (otisao DSG… Pročitaj više »

Iznogud

Mi Dukljanina prijateljski podbadamo, ali on nas terorizira 3x isti Pezo, 7x ista dacia, 6x isti Citroen koji je isti Pezo pa ti vidi 🤪🤪🤪🤪🤪🍻

BB

Ja sam samo par puta vidio Mariju na TV (isto ne gledam) ali ona bi idealna bila za testiranje prostora za noge i za glavu 😜🤓

J4ZZ3R

Mislim da se ona proslavila sa svetskim prvenstvom 2010. cini mi se…. Eto Zvezdane reaguj, dresi kesu 🙂

Iznogud

Neće ta cicija ništa. Zamisli da nam Pekija pošalje u Tursku na 15 dana, a ovaj zauzvrat napiše putopis o plaži Kleopatre, o letu balonom (vrele gume bile tamo) o troji, o cestama turske (sat fino pokazao) o jeftinim stanovima (vidi dom u Turskoj na YouTube) o jeftinoj hrani i o tome snimi video u 4k min. Kako ono vi kažet, osevapio bi se za 800€

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud
Rikošet

Kako li je vozač Merive samo namazan 🙂

Balkanboj

Dobro je namazan BB, a ni vozač Merive ne bi imao zamerki da testira Mariju i sedišta 😎

Rikošet

🙂 eto sad imaš mušteriju za Merivu 🙂 Izvini na zabuni…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Iznogud

Ko je Marija?

Balkanboj

Marija Kilibarda, tv voditelj(ka).

https://youtu.be/lQ51vf3oJ0s

Iznogud

Daj neku drugu polovnjacu, zašto bi bas ta bila idealna, obrazloži ! Samo Marije gleda, zna li žena za to?

Peki

Mora da pocnes da piskaras za AR, odlicno ti to ide, sve sto si napisao je na mestu, odmereno i argumentovano 👍

Iznogud

Tipo 1.6 dizel za 18 Keka i Bog da te vidi.
Čekam vrijeme kad će se neko sjetiti da stavlja memorijsku pjenu…recimo u oplate od vrata,na centralni naslon za ruku (ta mekše je!) U obruč volana (mehko za pod guzicu, što bi rekao Djuru u nadrealistima kad sjedi na tockovima koji su naslagani na krov fiće ).

J4ZZ3R

Ovi iz Fiata me samo mogu prevariti za 500 ili Pandu. Volim male Fiate. Velike, bas i ne.

Iznogud

Je, al nisam mislio na tebe kad sam pisao za Fiata, neg općenito.

J4ZZ3R

Daj „popljuj“ ga s nekim činjenicama? Vec sam ga popljuvao, ali cu ponoviti…. Kicast dizajn, jeftina izvedba, prostor Evo ja ću potvrditi tvoje priče o prosječnoj potrošnji https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/36-Peugeot/1309-2008.html?fueltype=2&power_s=99&power_e=105&gearing=1&powerunit=2 Ja sam govorio o MOJOJ prosecnoj potrosnji i ne sumnjam ni jednog trenutka u Pekijeve cifre, govorim o mom iskustvu. Vozio sam VW UP 1.0 60 ks 3.3l do BG, a Hondu Jazz 1.2 90ks Atmo 3.9 BEZ KLIME, oba. To je DALEKO ispod prosecnih sprit monitor cifara. Kao oca troje djece molim te da ne koristiš onaj izraz „drk…“ jer možda će baš tvoja djeca da pročitaju to što pišeš, a… Pročitaj više »

Iznogud

Rajkovicu, odgovori i ti čovjeku na ova pitanja. Ti ga ono ko fol testirao, a vani samo do vikendice gurao da mlade parizanke vide kakve baja makine fura, znam te ja.🤪🤪🍻🍻
P.s. svaka čast rikosetu na kirurškoj preciznosti u poznavanje teme sa pezoom. Gledam kladu njima od 5.8 pa naviše a moj se komp zaglavi kao na 5.6l 18000km, mada je realnost veća bar za 0.5l oce reć 6.1l (1.6 € dizel i raste..)

Iznogud

„Kako okrećeš volan kad se voziš polubično, S dvije ruke ili ga puštataš da prokliže ispod dlana kao na Civicu?“
Podsjeti me ovo na Priču pa idemo, pričao mi Musa kako je išao u dućan da vrati SmartWatch, pa kaže: odem ja tamo i velim prodavaču da sat ništa ne valja. Kaže on Pa kako? ,- ev Vako, velim ja, ja kod kuće sjedim a on meni napiše da imam 2000 koraka.

Na to će prodavač Musi, 2000? to vam je gospodine zato što drkate lijevom rukom! 🤪🤪🤪🍻

Rikošet

Dobar vic samo ima ona riječ zbog koje nam je na ulici sve manje djece, a sve više kučića.

Prazan hod nigdje se ne računa moj prika…

sijenke

Sjajan automobil, testirao sam 100ks allure, odusevio se, potvrdjujem sve sto si napisao. Poskupeo je 1200e na dan test voznje 😀
Provozao sam i 3008 1.5 hdi EAT8, trom i bucan u odnosu na gornjeg benzinca.
Inicijalno htedoh da pazarim Megane, ali je diler toliko neprofesionalan ispao da sam digao ruke od Renoa. Od Kie sam takodje odustao zbog bahatog ponasanja dilera (vozim Kiu od 2017.).

J4ZZ3R

Sta je na kraju kupljeno ili se jos uvek bira?

Renault Terminator

E đe sam ja bio..kupio bi ti Megija na keca😉

Renault Terminator

🤮 segment automobila ..

Balkanboj

Peki, u kojim uslovima vožnje, t.j. pri kojim brzinama i kakvom manevru (krivina npr.) se prerano aktivira ESP?

Ja, priznajem, vozim iznad svih ograničenja brzine i nisam imao prilike da mi npr. Meriva aktivira ESP.

J4ZZ3R

Tebi je supruga baždirala brzinomer tako da pokazuje 20 km/h više. Em se ona me nervira, em ti misliš da ti je prosek 100 km /h od Podgorice do Kolašina 🙂

Iznogud

Nakon 3case crnog vina u slučaju ovog pecarosa, pa mu onda esp kriv što ga zanosi.🤪

Peki

Kruzni tok, kakvi su danas zamenili ukrstanje puteva, dakle svugde ih ima. Negde izvan grada, radni dan, nigde zive duse, a oni siroki mozes u drugoj brzini da poteres auto na 40-50 km/h, ali vraga proradi ESP! Koci unutrasni tocak pa i celo vozilo, ma neda mu da prirodno i kontrolisano proklizi. Ok, jeste preterivanje, ne daj boze da su deca pozadi pa jos nevezana, kotrljali bi se kao krompiri. Ali ja to svaki put to radim kada se docepam novog vozila, tek da se uverim gde du mu limiti. Znam, tako se ne vozi svaki dan, kada mi je… Pročitaj više »

Iznogud

Znači krompire možemo tumbati a ženu ne? Ih, od krompira imaš neku korist a od vještice ?! Ako im se ne sviđa, imaju metle pa nek lete. Vozi Miško 🤪🍻

Balkanboj

E to, znači ja nigde ne grešim. Moji klinci uživaju da ih vozim brže (t.j. da oštrije skrećem) jer im je zabavno. Naravno, vezani svi. Inače praktikujem zimi (ili posle kiše) kad imam pravac, a nema drugih vozila, da naglo i jako prikočim. Čisto da znam kakav je put i koeficijent trenja/kočenja. Btw, u zadnje 2 godine su u mom kraju napravili odličan put, brdski, idealan za neki reli ili brdsku trku. Čuo sam od komšija da su lokalni klinci u pokušaju da kružni prođu što brže pokrivili nešto bandera, deo zaštitne ograde fali, a bilo je i dosta „izleta“u… Pročitaj više »

BB

Podsjeti me na moje momkovanje, to sam ja isto sa Ladom radio, e sad nije bilo snage za duže pravce, ali kad padne snijeg ili izađem na makadam tad je bila taman. Sjećam se jednom kako sam se trkao sa Defenderom na makadamu, englez (Nato snage) e sigurno mislio da sanja kada ga je Lada obišla (a kesam bio budala, ali ostao dam u jednom komadu). I ništa od sigurnosnih sistema se nije palilo 🤣😂🤣😂

TheStig

Koga zanima mehanika malo više i ovaj motor evo dobrog videa.
https://youtu.be/69vm_Jmz2rM
Sve faluške 1.2 PureTech motora.

Iznogud

Svaka ti dala!

TheStig

Vode iz bokala 😂

Iznogud

PureDrek

Iznogud

Ja zazivao jezzera, kao sve ga nema, on se pojavi i ispisao forum toliko da je zasjenio, htjedoh napisati prokletnika al neću 🤪i k tome obećao test kojeg je ostao dužan godinu dana! Šta je sljedeće , memorijalna utrka „Musa na (Fruškoj) gori“? Kako me je krenulo možda dozovem Jack pot ,( bela me nešto ne ide a i u jambu sam slab zadnjih dana). 7 na lotu, 7 na lotu, hodi dedi, nema te ko jezzera.🤪🤪😘😘

zikapn

2008 je mnogo dobro stilizovan auto ali previse na ustrb funkcionalnosti i kvaliteta, uostalom kao i svaki novi Pezo! Da nema i-Cocpit i motor kakav ima, ah da i da je5.000 e jeftiniji, bio bi bas dobar! Ovako cenom zalaci u C sedment a i ima dosta propusta i mana upakovanih u ukrasni papir.

moron

„ah da i da je5.000 e jeftiniji, bio bi bas dobar!“

Hajde pogledaj na srpskom konfiguratoru VW-a koliko košta Polo TSI 95 sa 5MT.

Preko 24 hiljade …

zikapn

VW je bolest, Pežo nije, zato toliko nerealno kosta! Nije ti neko poredjenje. Recimo, Kadjar je C segment sa duplo boljim 1.33T motorom, a cenovno su tu negde! O tome ti pricam!

TheStig

Ja često pričam protiv wagena međutim vw kao grupacija i kao proizvođač ima neosporno kvalitete koje nadmašuju mnoge proizvođače pa i francuze. Evo vam jedan provjeren podatak. Mercedes je odložio lansiranje svoje w205 serije preko godine dana jer nije mogao da nadmaši nivoe komfora (buke i vibracije) koje je golf 7 imao. Dakle kao mnogo skuplje vozilo C klasa je bila ispod wagena u toj što je jedna od važnijih karakteristika kad kupujete vozilo. Danas gledam cijene Qashqai novog, 40 000 eur. Braćo draga ono je enterijer vozila od 20 000 eura i niže. Audi q5 od prije 5 godina… Pročitaj više »

Iznogud

Jebo Mercedes , porez na budale . Ubacim u rikverc, rade prednji brisači (kiša jeste jaka ali brisači cvile iako su novi zako da svabe ne znaju ni brisače da naprave ) , dugme za paljenje zadnjeg brisača isključeno ali zadnji brisač radi i cvili jer nema dovoljno vode na staklu. Kažu da je to kod svih novih njemačkih auta tako. Meni je to suludo. Da ne kazem da kija (recimo Picanto) kudikamo bolje apsorbira udarce i ne prenosi ih kao B klada od 42k eura (ondasnjih) sad je to nekih 50. Btw, mali servis i izmjena ulja za kočnice(… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud
Iznogud

Tipo dizel za 18k € i nabij na k i pezo i VW i 24k€, ostane ti 6 k€ za dizel koji je u Njemačkoj probio cijenu I’d 1.61€ i idalje raste a niko se ne buni. Sve je poskupilo bezobrazno , sisanje 12€ Itd . Jedino picka u puffu kako cujem, ostala na nekih 30€ Pa eto. Navali narode.

moron

“ … Podsećanja radi, 2008 startuje kod nas s 19.740 evra…“
To je napisao naš Peki pre oko šest meseci.

„Danas“ taj 2008 „startuje“ sa 22.190, a „proteže se“ do neverovatnih 34.790. Sve je otišlo u 3PM.
https://www.peugeot.rs/media/showrooms/2008/Peugeot_2008_final.pdf?v=3