1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C3 1.2 PureTech EAT6 – Za svaki dan i sve prilike
Citroen C3 1.2 PureTech EAT6 – Za svaki dan i sve prilike
23

Citroen C3 1.2 PureTech EAT6 – Za svaki dan i sve prilike

8.18K
23
Podelite sa prijateljima:

Lako restilizovan, simpatični Citroen C3 nastavlja karijeru započetu 2016. godine. Ovoga puta družili smo se s verovatno najpolivalentnijom izvedbom 1.2 PureTech od 110 ks, sposobnom obaviti znatno složenije zadatke od vozikanja po gradu.

Treća generacija Citroena C3 po svemu sudeći je i najuspešnija. Osim što se nakon četiri godine postojanja prodala u preko 850.000 primeraka (jedan od pet najbolje prodavanih mališana u Evropi s 7,8 % tržišta) nije pokleknula pred zvezdama u segmentu, tipa Renault Clio i Peugeot 208. Iako su ovi moderniji i aktuelniji, C3 nastavlja da privlači kupce svojim simpatičnim „debeljuškastim“ stilom, živim bojama i brojnim mogućnostima personalizovanja. Naravno da se dolaskom mlađih konkurenata nametnula izvesna estetska intervencija, no u suštini Citroen nije ništa značajnije izmenio.

C3 pre restilizacije

Posve razumljivo, jer plaforma na kojoj je C3 starija je nego li kod bratskih modela 208 i DS3, i kao takva nije predviđna ni za kakvu elektrifikaciju. Drugo, pred njim je maksimalno još 2-3 godine života, kratak period koji ne opravdava značajnije investicije. Iz tog razloga u Francuskoj se manje potrebljavaju pridevi „novi“ ili „restilizovani“, odomaćeniji je izraz „faza 2“, koja simbolizuje drugi deo životnog puta datog modela.

Citroen CXperience

Konkretno, u slučaju C3 Citroen je inagurisao prednju masku po ugledu na konceptualni CXperience (slično pa ni nalik, ali tako kažu…), kao i kod novog C4, čija komercijalizacija počinje početkom naredne godine. O čemu se radi? Ništa posebno, jednostavno ušminkavanje prednjeg dela, gde zamećujemo da umesto nekadašnje dve paralelne hromirane lajsne, gornja sada ide naviše, prema diskretnim LED dnevnim svetlima, dok se donja spušta.

Svetlosna grupa promenila je isto tako oblik, sada je veća, atraktivnija, isto tako u LED izdanju. Izmenjen je i branik, dok na bokovima zapažamo veće Air-bumps (plastične zaštite napunjene vazduhom). Uz izražene zaštite na branicima (opet od crne brut plastike), C3 je kao stvoren za gradsku džunglu i „full contact“ sa ostalim vozilima. Bolju protekciju od lakih oštećenja verujem da nema niko u segmentu, u šta sam se uverio već prvog dana. Očešan branik pozadi samo sam namazao crnom kremom za cipele i uglančao, da je bio u boji morao bi na ponovno farbanje…

Proizvođač je ujedno iskoristio priliku da ga još više personalizuje, jer statistike kažu da 65% svih prodatih C3 imaju dvobojnu karoseriju, a da 55% njih poseduju spomenute Air-bumps. Umesto 36, sada postoji 97 kombinacija, računajući i nove boje, kao što su crvena „elixir“ i ovde predstavljena „spring“ plava.

Na zapadu ništa novo

Po ugledu na eksterijer je i dizajn enterijera, pomalo neobičan ali simpatičan. Svojevremeno, C3 je u mnogo čemu kopirao Cactus, s „nameštajem“ kao u salonu! Štof s kojim su presvučena sedišta, pa i njihov oblik, ne sreću se kod ostalih konkurenata. Osim što su udobna, od sada poseduju 15 mm dopunskog sunđera, otpornijeg na deformisanje. Zaista su prijatna bez obzira što bočni oslonci i dalje nedovoljno pridržavaju telo prilikom dinamičnije vožnje.

Sama komandna tabla je je i dalje klasične koncepcije, na njoj pronalazimo platno istog dezena kao i na sedištima, naravno i poveći ekran od 7 inča, od sada „glossy“ (sjajna površina). Iako smo mogli očekivati da će Citroen zameniti klasične analogne instrumente numeričkim, to se nije desilo, za uzvrat ovi su pregledni i kompletni.

U specifičnost malog C3 spadaju originalni rukohvatu od kože na vratima (barem tako izgledaju), nešto kao kod starinskih kofera. Nažalost, i dalje ih nema na plafonu, u krivinama putnici pozadi se hvataju za naslone za glave. Mnogo toga je podređeno kresanju troškova, kao u slučaju jeftine sjajne plastike, posebno na gornjem delu armature, ispod vetrobranskog stakla. O onoj, niže od upravljača, nećemo trošiti reči, u ovoj kategoriji podrazumeva se da je bazična.

Naprotiv, hvalospeve zaslužuje pozicija za upravljačem, koji je uzgred rečeno veoma dopadljivog oblika, presvučen kožom i prijatan na dodir. Prostora za odlaganje sitnica ima dovoljno u policama na vratima i pregradi za rukavice ispred suvozača, ali kada se želi na „brzaka“ odložiti poveći mobilni telefon, eto muke. Kada se startuje bez ključa, dugme koje služi za to zauzima jedan deo police na centralnoj konzoli (kod jeftinih verzija gde se upotrebljava kontakt ključ polica je znatno šira), ostaju jedino udublja za limenke.

Da ne dužim jer verujem da C3 svi dobro poznajemo, recimo samo da je prostor na zadnjoj klupi zadovoljavajući za dve odrasle osobe prosečnog uzrasta. Slično je i sa prtljažnikom, zapremina od 300 litara na nivou je proseka u B segmentu. Obaranjem zadnjih naslona (deljivi na 2/3) može se povećati na bezmalo jedan kubni metar, ali dobijena površina nije ravna, dok je utovarni prag visok.

Prava mera

U principu, automobili u B segmentu predviđeni su za gradsku i prigradsku vožnju, bez da im je zabranjeno uključiti se na auto-put. No ukoliko se sa jednim takvim uputite na duži put,  poželjno je posedovati dovoljno snažan, ukoliko ne i ekonomičan agregat. U našem malom Citroenu C3 ovoga puta našao se upravo jedan takav, dakle trocilindarski 1.2 PureTech, u snažnijoj izvedbi od 110 ks. I sa slabijom sam se imao prilike družiti, no bez turbo punjača i sa skromnih 83 ks (+1 ks, uz neizmenjen obrtni moment od 118 Nm), nema isti elan.

Dakle, ukoliko imate nameru da C3 koristite kao jedini automobil u kući, te da sa njim odete i na godišnji odmor, poželjno je izabrati voženi agregat. U poređenju sa slabijim (najslabiji 1.0/68 je izbačen iz ponude) znatno je živahniji i elastičniji, i kao takav zabavniji za vožnju. Maksimalni obrtni momenat od 205 Nm razvija ranije, odnosno sa samo 1.500 o/min, dok slabijem treba 2.750 obrtaja. Ukratko, s njim se zaista može otisnuti „na kraj sveta“, ali će vas ovo zadovoljstvo koštati 1.400 evra više.

Posve prihvatljivo, jer pored veće snage ujedno se dobija menjač s šest prenosa (pet kod 1.2/83 ks), odnosno šestostepeni automatski EAT6, kao u našem slučaju. Ne, nisam pogrešio, naveo sam EAT6, a ne EAT8, koji je rezervisan za skuplje i snažnije modele grupacije PSA, no ni na šestostepenom ne pronađoh nikakvu posebnu manu. Uzevši u obzir da C3 nije nikakav sportista, te da njegovo (pre)mekano ogibljenje više voli umerenu vožnju, i EAT6 posve zadovoljava (klasična menjačka kutija bez duple spojnice).

Uostalom poseduje mod S (sport), kada prelazi ostaju duže angažovani, kao i manuelni način menjanja prenosa. Ručica se jednostavno povuče ka sebi, mada u svakodnevnoj vožnji zaista ne vidim svrhu za tim. Pre bih zamerio ručici da je kratka, odnosno da nije podignuta na viši nivo. Ukoliko se podigne naslon za desni lakat, integrisan u samom sedištu, nezgodno ju je manipulisati, odnosno postaviti u „ler“ili ubaciti u „rikverc“.

Po gradu prednost automatike je evidentna, znatno manje na otvorenom putu, odnosno auto-putu. Bez imalo muke ovaj C3 održava putnu brzinu od 140-150 km/h (motor se vrti na nekih 3.000 o/min), uz potrošnju koja ne prelazi 7,5 l. Zvuk trocilindarskog agregata prepoznaje se samo prilikom snažnih ubrzanja i pri višem režimu rada, no i tada se ne može reči da je neprijatan. Kako vreme prolazi motori sa tri cilindra su sve prisutniji te smo se nekako i na to navikli, kao i na njihove sve superiornije performanse.

Verzija od 110 ks obezbeđuje dobra ubrzanja i sigurna preticanja (10 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 190 km/h), čak i kada se radi o automatskom menjaču. Zapravo perfoemanse su praktično identične kao kod ručnog menjača, no kako sam ovaj imao prilike više puta voziti ranije, stekoh utisak da EAT6 popije barem pola litre benzina više u proseku. Konkretno, u svakodnevnoj vožnji po gradu i predgrađu (nisam merio u špicevima jer mi se nije ukazala prilika), zabeležih nekih 8,5-9 l, dok na otvorenom putu ne siđoh ispod 6-6,5 l.

Sve u svemu dobar mali blok, ali, kao i svi trocilindarski mališani, ima dobar „cug“ kada se jače nagazi na pedalu gasa. Kome je do uštede, kako goriva tako i para, ručni šestostepeni menjač jeftiniji je za 1.700 evra, uz to dobro je odmeren i precizan. Na našem tržištu voženi Shine košta 16.590 evra, i ujedno je naskuplji C3 u ponudi.

Može i jeftinije, za isti agregat ali s ručnim menjačem i uz završni nivo Feel, treba sasvim prihvatljivih 13.390 evra, što je daleko jeftinije od novog Peugeota 208 (17.390 evra za bazični Active Pack 1.2 Pure Tech/100 ks). U Citroenu navode da je poboljšana i oprema, no kao i obično prepuštam vam da detalje u vezi nje pronađete na sajtu uvoznika. Na ovom polju ipak ne očekujte čuda, ništa dakle od inteligentnog tempomata i poluautonomne vožnje, kao kod najmoderniji mališana.

Tek da se zna, još uvek je u ponudi i dizel agregat 1.5 Blue HDi/100, s početnom cenom od 14.490 evra. Odličan blok, diskretan i ekstremno ekonomičan, s kojim sam pre par godina otišao na godišnji odmor i prevalio 6.000 km za mesec dana. Nažalost i njegova sudbina je veoma neizvesna, po svemu sudećI grupacija PSA ubrzo će ga se odreći…

Sve u svemu, svima u familiji dopao se ovaj simpatični Citroen, kako u svakodnevnoj vožnji, tako i prilikom malo dužeg puta. E da, dan po dan, prođe naših četiri sedmice strogog karantina, upravo kada sam ga uzeo na test vožnju jedan deo mera protiv Covid-19 ublažen je u Francuskoj, što smo odmah iskoristili da skoknemo kod prijatelja na „selo“. Jeste da smo „debelo“ prekoračili kilometražu (trenutno je ograničena na 20 km od kuće), ali ne bi bili to što jesmo kada bi slepo poštovali pravila… Šteta je ipak što i pored estetskih izmena izostaje efekat novog modela, treba zaista obratiti pažnju kako bi ih uočili. Kao nikada do sada C3 moraće se osloniti na povoljne cene i opštu udobnost, kako bi se nekako distancirao od mlađih i modernijih konkurenata.

Tekst i fotografije: Perica Rajković 

Citroen C3 1.2 PureTech/110 EAT6 Allure

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3996 x 1749 x 1474 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 300-922 l
Masa praznog vozila: 1.125 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinac
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 110 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16 (voženi 205/50 R17)

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10 s
Maks. brzina: 191 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6/7,8 l/100 km
Emisija CO2: 137 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji 13.390 evra

Dobre strane:

Simpatičan stil, dobro zaštićena karoserija, prijatan i temperamentan motor, opšta udobnost, pozicija za upravljačem, cena

Loše strane:

Skromna restilzacija samo prednjeg dela, (pre)mekano ogibljenje prilikom dinamične vožnje, potrošnja u gradskoj vožnji, uštede u vidu rukohvata na plafonu, bez snažnijih agregata i hibrida    
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,75 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25 
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8,5 
Ocena: 7,694

(8178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A jel to fabrička potrošnja izražena kao jede 6 (eat6), zar nije logičnije da bude pije6 (drink6)? 🤣🤣😂

Don

Odličan za Novi Pazar! 🙂 ovi kokošari svakom iteracijom dodaju 15mm da me čudi kako do sada nisu dogurali do 1m spužve . Sreća da je još u ponudi dizel koji će sa novom verzijom da bude izbačen. Automatik u svakom slučaju, a sport mod sluzi najviše na autoputu, kao kod svih koji imaju DNA prekidač . Mada kao i svakinput do sada njihovi automatici su pravili probleme pa imam averziju prema Francuzima sa automaticima. Sto se tiče lica, ugodnije neg prije mada je multipla za njega miss ljepote . Žalosno je da gradski auto ima toliki utovorani prag i… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Done da znaš da je savršen za Novi Pazar, mada u Novom Pazaru postoji samo još jedan ovakav (ima jedan Feel od auto škole) i to u vlasništvu mog suraka, inače zakletog Volkswagenovca. Kad smo išli da ga kupimo, prvo smo testirali VW Polo koji je unutra imao jednako tvrdu plastiku i sarm mrtvackog limenog sanduka. Kad je seo i zaljuljao guzicu na Sitroenovim sedištu, ugledao sve one sarmantne duzajnerske detalje oduševio se i kupio i evo dan danas prezadovoljan. Evo ja sam svoj prodao, skuplje nego sam ga kupio nakin 13 meseci vožnje i dao sam 10k za 2008,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Don

Nas dva i Fredi Kremenko skupa. Musa se boji citroena, zadnji put dobio morsku bolest od ljuljanja, a s obzirom koliko je lagan, udubio mi sjedišta od memorijsku pjenu da se ni dan-danas nisu oporavila, kad je izlazio potegao je kais na vratima koji je glumio rukohvat, tako da mu je ostao u ruci, a dok sam ga vozio par puta me hvatao za vrat jer nema kuke iznad suvozača da se kaci za nju, opalio je par puta koljenom od tvrdu plastiku, žalio se kako nema dje da ostavi svoj 7incni telefon, na kraju je trazio da provoza i… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Pa dje ces trkača sa BMW ADIDAS patikama sa spajkovima da proba SITROEN HOKA ONE ONE patike sa djonom debljim od dužine prosečne cune 🙂

Može da se desi da mu se svidi patika što pliva pa dje će posle pred ženu 6cm visi

Balkanboj

Ove nove nijanse boja su odlične, kvari ih jedino naš prevod u saobraćajnoj dozvoli. Npr. ja imam „pepper dust“ nijansu koja je naravno prevedena kao „biber prašina“…

BB

T i nije tako loše, policajac kad te ustavi i vidi šta piše, počinje da kiše pa brže završiš kontrolu…

moron

Peki, „brate“, nije ti ovo pežol, piše dole „Allure“ 😊 Ali, ako može i srpski uvoznik citroena može u cenovniku da napiše da C3 sa HDI100 dolazi sa petostepenim menjačem, možeš i ti da napraviš gaf koji si napravio … A, jeste malo nepošteno da corsu (kao i 208) možeš dobiti i sa EAT8, a C3 ne možeš. Ali, ako je za utehu, i C3 može da se dobije sa 1,2T sa 110 ks, a ona dva ne mogu (već 100 ili 130). Učini mi se opasna cena vozila, i odem da nadjem utehu na sajtu škode, u cenama fabije.… Pročitaj više »

Peki

Vidi stvarno!? Allure je verovatno ostalo od 308 Allure, cesto se posluzim tabelom od ranije testiranih vozila pa posle izmenim podatke. Radi se znaci o zavrsnom nivou Shine, kako i stoji u tekstu. Moras sve da primetis… 🙂

Dikh tu kava

„Cena testiranog u Srbiji 13.390 evra“
Кад већ примећујемо.. Измените, пре него што одмах одем да га купим.. 😜

moron

I ti si morao to da primetiš … 😊

moron

Ne zameri Peki, nije bilo zle namere, test je za desetku. „Naterao“ si me da ponovo prelisatam tvoje prethodne testove PSA vozila B segmenta, da vidim da li je u nečem testirana već ova varijanta motora i menjača, pa videh da ipak nije 😊 Svaka čast, ostaješ originalan 😊

sami

U bre odvratna auta od napred. Zna li ko u čemu je fora sa ovim silnim farovima napred? Neki trik ili izmislili rupu na saksiji

moron

Nemojj tako Sami … Ja znam da si ti ljubitelj FR vozila .. Eto, zar ih nisi i danas hvalio, vezano za trke 😊

sami

Pezo i Citroen i Reno nekad je imao nekakvog kodeksa imal isu aute sa dosta mana koje smo koristili u autosportu lagani jednostavne konstrujcije.
Danas Citroen nema nikakava kodeksa a ovaj gore auto u prostijoj oopremi nije ništa bolji od Dacije. O tome se vec i pisalo i to je istina. Pogledaj malo čista kpšija Sandera Stešvej Ovo gore je plastično djubre od enterijera, sramota

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Bungi

Citroen traži svoju izgubljenu dušu i put do orginalnosti.Po svemu prikazanom, biće to dug put.

Slavko

Meni je ovaj autic posve simpatican. Iznenadjuje razlika u ceni u odnosu na 208. Dobro, ajde, tako ih interno pozicioniraju na trzistu, ali ko cilja testirani agregat i atraktivno (ne kazem lepo) vozilo, mislim da je C3 sasvim dobar pazar.Za cenu 208 sa ovim agregatom bezmalo se pazari nova Octavia.

J4ZZ3R

Moram opet da pohvalim Pekija. Zaista, tek kad posedujes neki automobil godinu i nešto skontas sve njegove mane, a Peki kao iz rukava sipa sve mane i prednosti ovog automobila kog sam u faza 1 iteraciji posedovao godinu dana. Ovaj automobil jeste baziran na prastaroj Pežo platformi koja datira valjda jos od 207ice, ali onima kojima je udobnost, jedinstven i prepoznatljiv dizajn, te prakticnost i opustenost na prvom mestu će za zaista male pare dobiti pošten automobil koji će im svaki dan izmamiti osmeh na lice (naravmo ne na lokalnom B putu već u putu do posla, škole, treninga i… Pročitaj više »

Peki

Cuj dosta sam se druzio s C3, kao sto rekoh odosmo jedne godine nas troje i do te moje Andaluzije, pa preko Portugala, gde smo pokupili drugu cerku, nazad do kuce. Mesec dana druzenja s 1.5 HDi/100 ks, jest da je na kraju postao tesan za nas cetvoro (mislim na prtljaznik), ali je svo vreme bio na visini zadatka, uz prosecn potrosnju od nepunih 5 lit. Kad je sve to podneo, racunajuci i temperature od preko 40 stepeni, ne vidim zasto ne bi zadovoljio u svakodnevnoj upotrebi?

D_C

100% se slažem sa tobom u vezi C3, s time što se auto može izhvaliti a da se pri tome čovek ne posere na druge aute i ukuse drugih ljudi. Takođe postoje oni koji ne vole nekonvecialno ili ljudi koji ne žele biti upadljivi i nema ništa lošeg u tome.

J4ZZ3R

Vidi, nemam ja nista protiv vlasnika Dacije, Dacija se kupuje kad ti treba prevozno sredstvo, zabole te za dizajn, bukvalno si pragmatican do boli. Ali stavljati u isti kos Citroen i Dacia, što ne forsira samo nas domaći majstor isfrustrirani hejter, već i redakcija u par navrata, me bas nervira. Sitroen jeste low cost varijanta PSA grupe, ali na istoj platformi, sa istim motorima, menjačima, čak i hibridnim pogonom, sa istim nfotainmentom nastaje Pezo, a on gadja premium segment, a sad Sitroen zbog očigledno tvrde plastike se stavlja u koš sa najgorim. Pri čemu ja dizajn SITROENa smatram hrabrim, jedinstvenim,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Robi

205Nm, 110ks, 13.400€ – e ter’o bih ga novog za te novce. Za vojvodjanski rezim voznje-laganeze, bi bio dobar sigurno 10 godina. Ide to lepo. Ali ako pije 6.5-7 lit redovno,a vanredno i vise,tu mora plin. Lep text,auto je ok,koja porodica ima 1 dete,taman dovoljan. Novo je novo,najbolji auto je nov,nema tu sta.

don

Ne pije kao Cayenne 1l ulja na 3000.