1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedan Amerikanac kupio Lamborghini od državne pomoći
Još jedan Amerikanac kupio Lamborghini od državne pomoći
3

Još jedan Amerikanac kupio Lamborghini od državne pomoći

2.58K
3
Podelite sa prijateljima:

Dok je epidemija virusa korone bila u jeku tokom protekle godine, tadašnji američki predsednik Donald Tramp je predstavio program pomoći u pandemiji nazvan PPP ili „Paycheck Protection Program“. Državni cilj je bio onaj da se male porodične firme održe u životu, u vreme kada su morale da zatvore vrata baš zbog zakona o zabrani okupljanja. Naravno, nije trebalo dugo da prođe pre nego što su vlasnici firmi krenuli da traže novac, iako u dosta slučajeva preduzeća uopšte nisu bila aktivna, niti su beležila neke poslovne gubitke zbog epidemije.

Ruku na srce, u tom planu im je pripomogla i sama država koja nije proveravala nikakve informacije na dokumentaciji već bi samo predala novac. Najpoznatiji je slučaj čoveka po imenu Dejvid Hajns iz Majamija koji je dobio čak četiri miliona američkih dolara, a zatim ih potrošio na novi Lamborghini Huracan Evo, hotele, nakit, garderobu i poklone svojoj majci. O njemu smo i pisali protekle godine.

PPP je još uvek na snazi, a slučaj spomenutog Hajnsa očigledno nije otvorio oči drugim prevarantima da se manu ćorava posla. Kako prenose mnogi mediji, ovih dana je uhapšen čovek po imenu Li Prajs u američkoj saveznoj državi Teksas, koji ne samo što nije imao privatnu firmu, već je poslao zahtev koristeći informacije od čoveka koji je pre nekoliko godina preminuo.

Dokumentacija je očigledno bila dovoljno uverljiva da prođe, a država još jednom pokazala da ne vrši nikakvu proveru, pa je Prajsu odobreno čak 1,6 miliona dolara. Ovaj je naravno odmah krenuo da ih troši, pa je kupio Lamborghini Urus od 222.004 dolara, zatim Ford F-350 pikap kamionet od 80 hiljada „zelembaća“ i veliki broj  satova marke Rolex za prijatelje i familiju.

Ipak nije uspeo sav novac da potroši, pošto je država na njegovom računu pronašla oko 700 hiljada najmanjih zelenih novčanica. Nije nam poznato kako je prevara otkrivena, ali po nekim izvorima, to se desilo kada se država konačno setila proveriti identifikacione brojeve „zaposlenih“ koje je Prajs naveo u dokumentaciji. Tada se saznalo da takozvani SSN (Social Security Number) brojevi uopšte ne postoje.


Prajsu se smešilo i do deset godina robije, ali kako je priznao krivicu dobio je „samo“ 110 meseci, uz obavezu da naravno vrati sav novac.

Što bi Amerikanci rekli, „Don’t do the crime if you can’t do the time“…

AutoRepublika

(2581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A države…

Iznogud Časni

Molim državu da i meni pomogne kupnjom dotičnog vozila, fala.

Bungi

Ne mora Lambo, može i neki skromniji Aston Martin🙃