1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanac uzeo od države novac za „spas biznisa“, pa kupio novi Lamborghini
Amerikanac uzeo od države novac za „spas biznisa“, pa kupio novi Lamborghini
0

Amerikanac uzeo od države novac za „spas biznisa“, pa kupio novi Lamborghini

2.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna zanimljiva vest potresa Ameriku ovih dana, a na glavnom udaru su vladine organizacije koje izgleda daju novac svakome ko ga zatraži, bez da prvo obave ikakvu proveru dostavljenih im informacija. Naime, još u martu ove godine je predsednik Donald Tramp odobrio budžet za namene finansijske pomoći, poznate kao Plan za očuvanje likvidnosti (Paycheck Protection Program – PPP). Iako su postojali i drugi programi, spremljeni s ciljem da pomognu „običnim smrtnicima“, cilj PPP-a je bio da održi male firme u životu, i to u vreme kada još uvek traje epidemija virusa korone.

Program je od prvog dana bio kontroverzan pošto su mnogi optužili političare da iz državne kase pomažu biznisima koji su godinama ranije poslovali profitabilno pa samim tim ne bi trebali biti u finansijskim problemima posle svega nekoliko meseci krize.


Čovek po imenu Dejvid Hajns iz Majamija (američka savezna država Florida) navodno poseduje četiri firme koje pružaju usluge pomoći tokom preseljenja, kao što su na primer prevoz nameštaja i skladištenje. Nepoznato je kada je 29-godišnji Dejvid osnovao ove kompanije i koliko one imaju zaposlenih, ali pre nekoliko meseci je poslao četiri molbe za PPP program preko Bank of America.

U potkrepljujućoj dokumentaciji je naveo da njegove firme imaju 70 zaposlenih i mesečne troškove u visini od četiri miliona dolara. Bank of Americi je odobrila tri od spomenuta četiri zahteva i na njegov račun uplatio 3,984,557 američkih dolara. To Dejvidu očigledno nije bilo dovoljno pošto je zahtevao čak 13,54 miliona dolara.

U svakom slučaju, onog momenta kada je novac uplaćen, Dejvid je krenuo da ga troši na lična zadovoljstva. Kasnije će istraga pokazati da njegove firme nemaju ni približno visoke troškove u poređenju sa onima koje je Dejvid naveo u aplikaciji, i još gore – da neke od njih uopšte nemaju zaposlene, pa iako je firma postojala na papiru ona zapravo nije ni poslovala.

To nije sprečilo mladog „biznismena“ da kupi novi Lamborghini Huracan Evo za 318.497 dolara, ali ni da „pozajmi“ majci 60.000 zelenih novčanica i potroši još preko 20.000 dolara na hotele, nakit i garderobu.


Pa kako je vlada onda saznala za prevaru? Kao što smo spomenuli u početku, niko se nije potrudio da proveri koliko je priča o aplikacijama za pomoć istinita pre nego što uplatio milionske iznose, ali Dejvida očigledno „neko od gore“ nije pogledao, pošto je pre par sedmica učestvovao u sudaru, a zatim pobegao. Policija je prateći informacije prvo pronašla spomenuti Huracan, a dalja istraga je pokazala već opisane detalje.

Hajns se trenutno nalazi u zatvoru gde čeka suđenje, a za sva prekršena dela mu se smeši zatvorska kazna u trajanju do 70 godina. Naravno, njegov advokat peva neku sasvim drugu pesmu, pa kaže da je „Hajns pošteni biznismen i da je sve samo jedan veliki nesporazum što će mušterija i dokazati na sudu“.

AutoRepublika

(2018)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments