1. Home
  2. Vesti
  3. Bugatti Chiron Longtail može preko 500 km/h
Bugatti Chiron Longtail može preko 500 km/h
1

Bugatti Chiron Longtail može preko 500 km/h

1.02K
1
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana, glavni hit što se automobilskih vesti tiče je Bugattijev brzinski rekord. „Longtail“ Chiron je probio magičnu granicu od 300 milja na čas (304,77 milja na čas, odnosno 490,48 km/h). Odmah nakon saopštenja da će prestati da juri rekorde, i nakon objašnjenja zašto je hiperautomobil imao vožnju u samo jednom smeru na Ehra-Lessien stazi, Bugatti ima još nešto da nam kaže.

Ovoga puta, kompanija iz Molshajma elaborira da Chiron rekorder može da bude još brži u zavisnosti od lokacije. Naime, odlučeno je da vožnja bude obavljena u Ehra-Lessien kompleksu, jer se veruje da je reč o najbezbednijem mestu na svetu za tako nešto. Da podsetimo, staza je dugačka 21 kilometar, s tri trake, barijerama i službom za spasavanje na oba kraja, severnom i južnom. Pre svakog testiranja, kolovoz se čisti specijalnim materijalom.

Ipak, postoji jedan negativan aspekt. Naime, pista se nalazi u Donjoj Saksoniji na samo 50 metara nadmorske visine. Poređenja radi, pravac u Nevadi, gde je nekoliko rekorda postavio Koenigsegg Agera RS, nalazi se na 1.036 metara nadmorske visine. Kako ističe Bugatti, što je veća nadmorska visina, to je manji  aerodinamički otpor, jer se vazdušni pritisak i gustina vazduha smanjuju. Iz tog razloga, u kompaniji smatraju da njihov „monstrum“ može da postigne 25 km/h veću brzinu na Nevada State Roadu 160. Bar tako kaže Štefan Elrot, šef razvoja. Drugim rečima, modifikovani Chiron bi mogao da probije još jednu barijeru, onu od 500 km/h (515 km/h), što je značajno više od Koenigseggovih 446,97 km/h.

„Naši proračuni su pokazali da bismo mogli da postignemo dodatnih 25 km/h u Nevadi“, kaže Elrot. Međutim, Bugatti se nije odlučio za ovu opciju iz bezbednosnih razloga. Ruta u Nevadi je veoma dugačka i ide samo u jednom smeru, tako da bi spasilačkoj ekipi potencijalno trebalo previše vremena da stigne na lice mesta. Dodatno, staza ima neznatni nagib od oko tro odsto, tako da po Bugattiju ne bi bilo u redu da se na njoj postavlja rekord.

Ukoliko se u Molshajmu ne odluče da testiraju serijsku verziju, mada u to sumnjamo, nadamo se da će se neki vlasnik naći u Nevadi i proveriti koliko njegov ljubimac zaista može da pojuri, naravno u rukama profesionalnog vozača.

AutoRepublika

(1016)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Pre svega, razmecu se u pomalo neravnopravnom poredjenju.Chiron je postigao vecu brzinu, ali je i modifikovan.Vise ili manje, ali modifikovan. Pojacan motor, izmenjena aerodinamika…Agera (ne Regera kako neko rece) RS sa kojom se poredi je 440ks slabija i manjka joj 600nm obrtnog momenta.I koliko se secam, nije dodatno modifikovana zarad rusenja rekorda.