1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Električna vozila bi mogla da poskupe naredne godine
Električna vozila bi mogla da poskupe naredne godine

Električna vozila bi mogla da poskupe naredne godine

290
3
Podelite sa prijateljima:

S protokom vremena se brojne okolnosti na tržištu menjaju, pa tako i električna vozila postaju sve pristupačnija, u čemu ključnu ulogu igra primena novijih tehnoloških rešenja. Dok su subvencije koje dodeljuju vlasti mnogih država pri nabavci novih automobila, kao i masovna proizvodnja istih, ključni faktori u rastućoj popularnosti vozila iz ovog segmenta, blagotvorno na pad cena elektromobila utiče i trend opadanja naknada koje se plaćaju za baterije. Međutim, taj opšti pad možda i ne potraje predugo.

BloombergNEF je u svom godišnjem baterijskom izveštaju izvestio da je prosečna cena baterijskog pakovanja po kWh pala na 132 američka dolara, sa prošlogodišnjih 140. Podatak je još upečatljiviji ako se zna da je ta cena tokom 2010. godine bila 1.200 dolara. Što se tiče samih električnih vozila, baterije su tokom prošle godine, u proseku koštale oko 118 po kWh.

Ali, ne treba preuraniti s radovanjem.

Rastuće cene litijuma i ostalih sirovina, što je opšti trend primetan tokom proteklih godina, moguće da nagoveštavaju da bi baterije mogle poskupeti tokom naredne godine. A pošto je trošak baterijskog pakovanja udarni u ceni EV, to bi značilo da i cene samih vozila verovatno idu na gore.

“Iako su cene baterija tokom 2021. godine, imale trend opšteg pada, u drugom delu godine je ipak zabeležen rast cena istih,“ kaže Džejms Frit, vodeći autor u izradi izveštaja BNED-a. “To nepovoljno utiče na poslovanje proizvođača automobila, posebno evropskih, koji se trude da ojačaju prodaju elektromobila, sve u cilju uklapanja u sve strožije emisione standarde.“

Kako će se automobilske marke nositi s novonastalim okolnostima, tek ostaje da se vidi. Izbor nije veliki, pa će kompanije prihvatiti udar porasta cena na sebe, smanjujući profitne stope, ili će jednostavno povećati cene prenoseći tako efekte na krajnje kupce. Ovo drugo je češći slučaj u ekonomiji, ali u sebi nosi rizik da će klijenti okrenuti leđa baterijskim automobilima.

Veliki broj marki je već izneo strategije u kojima navodi svu važnost elektromobilnosti, a među njima se ističu: Mercedes, Volkswagen, Renault, Hyundai, General Motors, Nissan, pa čak i Tesla. Ipak, cena vozila iz BEV segmenta ostaje veoma osetljiva tačka u smislu realizacije zacrtanih ciljeva.

AutoRepublika

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator
S mile

Peki bi mogao da da mišljenje, komentar, kako u FR reaguju vozači na ovoliko poskupljenje automobila. Kod nas se slabo kupuje, ali tamo je za očekivati da se češće promeni auto. Ali cene su bitno uvećane…

Dezon

Zato ce kinezi sve osvojiti sa lfp baterijama