1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche 718 Boxster i 718 Cayman pevaju labudovu pesmu
Porsche 718 Boxster i 718 Cayman pevaju labudovu pesmu
1

Porsche 718 Boxster i 718 Cayman pevaju labudovu pesmu

103
1
Podelite sa prijateljima:

Novi bezbednosni propisi Evropske (v)Unije primoravaju brendove da povlače pojedine modele. Investicije koje su neophodne za njihovo prilagođavanje novim zahtevima zaštite pešaka i sajber bezbednosti su toliko velike da ne vredi izdvajati tolike resurse na niz već zastarelih modela koji bi trebalo da budu zamenjeni u kratkom ili srednjem roku ili u planovima nemaju definisanu zamenu.

Pre nekoliko nedelja smo preneli da će Macan zbog sajber bezbednosti biti eliminisan. Kašnjenja u razvoju upravljačkog softvera, ne bez problema, stavili su tačku na jednu od Porscheovih strategija. Tome su pridodani i bezbednosni pomoćnici koji moraju biti uključeni, pa je nemački brend odbacio pristupne modele i odredio datum prestanka proizvodnje za dva poznata modela.

Faktori koji su zajedno doveli do najave kraja za SUV, kao i za 718 Boxster i 718 Cayman. Roudster i koupe će izaći iz proizvodnje početkom jula, što znači da potencijalni kupci jedva imaju šest meseci da se počaste jednim od ova dva modela. Tačnije, neće biti dostupni od 1. jula, iako će brend ostaviti nekoliko opcija za prodaju za najodvažnije ljubitelje najviših performansi.

Porsche će nastaviti da proizvodi ekskluzivne verzije 718 Cayman GT4 RS i 718 Spider RS do 2026. godine. U slučaju Boxster Electrica, praktično kada se bude našao u prodaji, kupci će moći da uporede oba modela.

Novi električni Porsche Boxster se uveliko testira, tako da neće proći puno vremena pre no što se pojavi Cayman sa nultom emisijom. Uobičajena stvar je da se pojavljuje kada je razvoj roudstera usred programa testiranja, kada su sve komponente nove generacije, baterija i pogonska oprema već u završnoj fazi i spremni za proizvodnju.

AutoRepublika

(103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Porse ce da sahrani svoja dva uspesna modela zbog propisa? Rekao bih da se radi o tipicnoj senzacionalistickoj informaciji. S obzirom da je propis donet u vrlo kratkom roku, moguce je da ce u plasmanu Kajmena i Bokstera doci do pauze dok se ne razvije novi zastitni softver.

VW upravo najavljuje jos jedan mali auto – ID.2 dolazi 2025 godine a odmah iza njega ID.1. Problem sajber bezbednosti resice na vrlo jednostavan nacin: umesto sopstvenog kompjutera za vezu vlasnik vozila ukljucice svoj mobilni telefon na kokpit. 🙂