1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Internet zajednica upravo urniše BMW zbog debakla s dizajnom modela XM
Internet zajednica upravo urniše BMW zbog debakla s dizajnom modela XM
16

Internet zajednica upravo urniše BMW zbog debakla s dizajnom modela XM

4.79K
16
Podelite sa prijateljima:

Predstavljen je pre manje od 24 sata, a već je predmet čestih objava na globalnoj mreži. Dug je više od pet metara, teži preko 2,5 tona i izgleda veoma nabusito, agresivno, ratoborno. Novi koncept BMW-a, model XM je pokrenuo pravu-pravcatu lavinu prezira i ogorčenosti na internetu. Zvanično se međutim radi o jednom automobilu koji je odličnih ekoloških karakteristika.

Grdosija poseduje ogromnu masku hladnjaka na nosu, četiri pravougaona završetka izduvnih cevi i mnoštvo oštrih linija između… BMW je bez greške polarizavao automobilski svet, kulturno rečeno, mada je verodostojnije reći da je taj isti svet većma zgrožen pojavom Concepta XM koji je prvi put prikazan u američkom Majamiju u zgradi Art Basela.

Proizvođač tvrdi da je budući plug-in hibrid osmišljen da bi se dopao američkom kupcu i kako bi se nadmetao s prestižnim modelima poput Lamborghinija Urusa ili Bentlija Bentayge. Takve su mu i dimenzije: dužina 5,11 metara, 2,2 metra širine i 1,73 metara u visinu. Proizvodnja serijske verzije bi trebalo da usledi već sledeće godine, dok bi mu se prvi kupci radovali „one tamo“ godine.

Reakcije javnosti su živopisne. „Mora da je bila loša koka (kokain p.a.) u Minhenu,“ napisao je autor objave i ekspert za pitanja mobilnosti Don Dalman na Twitteru. „Onoliki borbeni SUV hibrid nudi posprdnih 80 kilometara autonomije i 750 (!) konjskih snaga. Ako BMW nastavi putem kojim je krenuo biće sledeća Nokia.“

Međutim, nećete verovati, ali ma koliko retki bili, ima i onih koji odaju počast dizajnu eksterijera, navodeći da je veoma hrabar i dosledan, a i sam BMW navodi „da novitet ima izražajnu siluetu tako da je nemoguće ne primetiti ga“. Ipak, bes povodom novog XM-a dominira u internet zajednici.

BMW lansiran novu generaciju tenka Leopard,“ piše u jednom postu. Očigledno je da automobil i plaši neke učesnike u saobraćaju. „Budimo iskreni: kao vozač malog vozila, osećam se ugroženim kada vidim onako agresivnu njušku u retrovizoru,“ reči su nekog trećeg Twitteraša.

„Nije sve što naučite od Tesle baš dobro,“ napisao je lobista biciklističkog pokreta Kristijan Štroh. Očito je da je on aludirao na Teslin Cybertruck kao masivni električni pikap kamionet koji izgleda kao pobegao iz nekog jeftinog naučno-fantastičnog filma. Ostali učesnici polemike na internetu su pravili paralele na istu temu.

BMW svakako nije jedini proizvođač koji u električnu eru ulazi predimenzioniranim modelima. Na primer, Ford uvodi u ponudu ogromni baterijski F-150 Lightning, General Motors nastupa s novom edicijom Hummera. ali svi oni imaju nešto prijatno za oko. Ne i BMW, nažalost.

Možda kao forma kompenzacije za „neekološke“ gabarite, mnogi konstruktori ugrađuju hibridne pogonske sklopove u ogromne modele s povišenim odstojanjem od tla, kako bi barem na neki način mogli da se legitimišu kao naklonjeni prirodi. „BMW će verovatno biti teži od 2,6 tona kada je prazan, a čak i kao takav će biti listiran kao model s ekstremno niskim emisijama CO₂ i potrošnjom goriva“, kritikuje ekspert za saobraćajna pitanja Jens Hilgenberg.

BMW u poslednje vreme baš nema sreće s dizajnom i na kraju će morati da promeni ili dizajnera ili klijentelu, a sve je počelo s neodmerenim izletima s predimenzioniranim rešetkama hladnjaka, i teško da će se to dopasti nekome i u Americi, a ni u Aziji.

„Dvostruki bubrezi koji su u formi maske hladnjaka predstavljaju srž identifikacije s markom“, kazao je krajem prošle godine glavni dizajner BMW-a, Domagoj Dukec u želji da odbrani izgled njuške baterijskog modela i4. „To je kultni oblik, onaj koji je varirao kroz prethodne decenije. S novom Serijom 4, on je opet uspravan i veoma izražajan. Zato i polarizuje javnost“.

Ako bismo se s Dukecom složili da stil Serije 4 polarizuje javnost pa se tako nama, za razliku od velike većine dopada, onda XM ništa i nikog ne ostavlja u dilemi.

Jednostavno, odvratan je!

AutoRepublika

(4786)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kiki

Kao što se kaže „Lepota je u oku posmatrača“tako se za ovo može reći ružnoća je u glavi inžinjera.

Iznogud Časni

Oš reć dizajnera

BB

Znači i oni imaju svoga Dona 😂🤣😂🤣

Iznogud Časni

Druže Trola, šta si time htio reći, objasni na prijekom sudu ovdje….misliš da je koka dobra u minkenu? Ne, ne…smrk, to ni Musa s maslom ne bi….uostalom, naš Don je ekspert za koke u Minkenu tj picetinu.💪💪😘🤪

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Oš’ reć’ da si pročitao tekst? 😉😂

Iznogud Časni

Jok, ko to čita?

Bungi

Nije odvratan, samo je malo gadan.

moron

Auh !?!

Iznogud Časni

Toplo se nadam da će doživjeti sudbinu nokije. Ali prodajni rezultati me razuvjeravaju….dok je ovaca

Laki

Nakon ove “ Kandahar“verzije dali će biti civilne zna li se šta???

moron

😀

Iznogud Časni
Iznogud Časni

Za primijetiti da je nas moron trostruki psihopata(Fiat,Honda,pezo) a malo ima i sklonosti ka BMWu, a prezire Škodu tako da ….:-)

moron

A šta drugo da očekuješ od psihopate nego da bude podvojena ličnost …

Iznogud Časni

Ma ti si mala beba, ima ti ovaj tvoj što vozi BMW a ne da pare za tecaj i novinarima za tekstove.🤪🤪

Matori

Je li to autor teksta počeo sebi da persira u pretposlednjem pasusu?