1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 2008 GT-Line 1.5 BlueHDi/130 EAT8 – Na stazama uspeha
Peugeot 2008 GT-Line 1.5 BlueHDi/130 EAT8 – Na stazama uspeha
108

Peugeot 2008 GT-Line 1.5 BlueHDi/130 EAT8 – Na stazama uspeha

4.77K
108
Podelite sa prijateljima:

Na svim poljima novi Peugeot 2008 nadmašio je prethodni, računajući i cenu. Vredi li u njega uložiti i do 30-ak hiljada evra, želeli smo proveriti vozeći dobro poznati dizel 1.5 BlueHDi/130, obavezno uparen s automatskim EAT8.

Između novog Peugeota 2008 i 208 evidentno je da ima mnogo sličnosti. Počevši od komandne table, pa sve do više manje zajedničkih crta lica, s farovima i dnevnim svetlima u stilu očnjaka. No, u suštini duhovni brat novog 2008 je model 3008, dakle porodični SUV duži za svega 15 cm. Verovatno svesni da dolazak „malog“ 2008 može ugroziti više nego li uspešnu karijeru ovog, odgovorni u Peugeotu požurili su da ga restilizuju i unaprede, kako bi ga što više distancirali od mladog talentovanog brata. Koliko su u tome uspeli saznaćemo uskoro, promocija je zakazana za kraj septembra.

U međuvremenu pozabavimo se juniorom, s kojim smo imali prvi kontakt početkom ove godine. Za razliku od prethodno voženog, koji je bio pokretan najsnažnijim benzinskim 1.2 PureTech od 155 Ks, ovoga puta pozabavili smo se dizelom 1.5 BlueHDi/130 ks, koji mu, bez imalo „dramske napetosti“, leži kao rukavice! Više o njemu malo kasnije, da vidimo šta nam to novo nudi ovaj gradski SUV, toliko hvaljen od specijalizovanih automobilskih medija?

Kao prvo stil, u poređenju s prethodnom generacijom novi je doživeo pravu metamorfozu. Zaboravite na mali i uzdignut karavan kakav je bio nekadašnji model, novi 2008 ima sve stilske elemente pravog SUV-a, ili krosovera ukoliko više volite. Kao što rekoh, prednji deo karakterišu tri vertikalne LED diode u sklopu svetlosne grupe, kao i još jedna, znatno duža, koja se spušta sve do „maglenki“. Maska hladnjaka je kao i kod 208 ogromna, no za razliku od njega poklopac motora kod 2008 je vertikalno postavljen, što mu daje robusniji izgled.

Iz profila do izražaja dolaze veliki prorezi za točkove, uokvireni crnom zaštitnom plastikom, kao i bizarni reljefi na vratima. Zadnji deo ima dosta zajedničkih tačaka pre svega s 3008 (tri zakošena svetla, ubačena u crnu plastičnu masku), no detaljno ih poredeći nalazim da je stariji brat i dalje estetski uspešniji. Iako veći, deluje mi kompaktnije, „nabijeno“, dok je 2008 nekako razvučen, pomalo u jazavičar stilu…

Stvar ukusa, presudite sami, u vezi izgleda naveo bih samo da prethodno voženi završni nivo GT ima par sportskih atributa više. Mislim pre svega na crne aluminijumske naplatke, kao i duplu izduvnu granu ubačenu u lepo oblikovan branik, dok je kod jeftinijih izvedbi standarni izduv.

Dizel nije rekao poslednju reč

Ovako, hoće li i kada dizeli biti proterani iz velikih evropskih gradova, nemam pojma, za sada još uvek nisu i tim bolje! Ukoliko po pitanju potrošnje u ovakvoj sredini hibridi uglavnom imaju prednost, na otvorenom putu i auto-putu jedan mali i savremen dizel, kakav je 1.5 BlueHDi, dobro im ispraši stražnjicu, računajući i klasične benzinske agregate. Ne slažete se sa mnom?

Dobro, u tom slučaju bacite pogled na sliku putnog računara, nakon 50-ak kilometara puta do vikendice jednog prijatelja, zabeležih prosek od 3,7 litara! Ruku na srce u retko povoljnim uslovima vožnje, s rasponom brzine između 50 i 110 km/h (prosečna brzina 67 km/h). Drugi pokušaj obaranja rekorda bio je prilikom povratka vozila u fabriku PSA u mestu Poissy, na isto tako 50-ak kilometara, kada ostvarih još bolji rezultat od 3,5 litara (prosečna brzina 70 km/h).

Ukoliko i nije rekord svakako je hvale vredan rezultat, koji je oborila samo mala Corsa 1.5 D/100 ks, s ručnim šestostepenim menjačem. Naime, ovu sam zamenio za 2008, po povratku kući u praktično identičnim uslovima potrošnja se spustila na samo 3,3 l! No, i u drugim, znatno komplikovanijim situacijama, naš mali lav pokazao se na visini očekivanja. Po gradu se zadovoljava s nekih 7-7,5 l, da bi na kraju zabeležen prosek iznosio nepunih 6 l. Odličan rezultat za vozilo od bezmalo 1.300 kg, ne preterano dobre aerodinamke i s automatskim menjačem.

Već čujem „zelene“ čitaoce, pristalice hibridne tehnologije, kako glasno negoduju na navedene podatke i mašu nekakvim minimalističkim ciframa. Slažem se, u određenim okolnostima hibridi, posebno Plug-in, još su ekonomičniji (gradska vožnja s punom baterijom), no ovaj mali dizel UVEK je ekonomičan! Uz to i jeftiniji prilikom kupovine, posebno bez pomoći i državnih beneficija na koje u pojedinim zemljama hibridi mogu da računaju.

Bilo kako bilo 1.5 BlueHDi je kao kamila, malo pije, malo zahteva i može da prevali velike distance bez zaustavljanja. I sve to uz maksimalan komfor za putnike, koji se ogleda u niskom nivou decibela u kabini i udobnom ogibljenju. Kao i obično, Peugeot je posvetio dužnu pažnju šasiji, i ovde pronalazimo precizan prednji trap i savršeno stabilan zadnji. Poguran do krajnjih granica, naš 2008 nikada ne odaje utisak da u rukama imate vozilo s visokim klirensom, koje se ljulja i snažno naginje u oštrim krivinama. Na ovom polju „mali“ 2008 može da konkuriše SUV u superiornijem segmentu.

Dakle šasija po meri odličnog 1.5 BlueHDi od 130 ks, koji je ponuđen i u slabijoj izvedbi od 102 ks. Nisam ga isprobao u ovom Peugeotu, već nedelju dana kasnije u spomenutoj Corsi. Razlika u snazi je evidentna, ukoliko zaista želite jedan polivalentan 2008 s dizel agregatom, poželjno je „ispružiti“ se još 3.300 evra za snažniji. Značajna suma novca, no uz 130 ks obavezno ide automatski EAT8, dok se slabiji mora zadovoljiti ručnim šestostepenim.

Sam agregat nastao je evolucijom nekadašnjeg 1.6 BlueHDi/120 (nova glava motora s 16 ventila, veći turbo, poboljšano ubrizgavanje…), i osim što razvija 10 ks više, bolje se oseća u visokim obrtajima. E sad, uz automatski menjač gotovo je nemoguće pogurati ga iznad 4.000 obrtaja, čak i kada se pređe na manuelni mod elektronika se umeša i „prešaltuje“ u viši prenos.

Iskreno rečeno, za tim ni nema potrebe, najbolje što zna ovaj blok pokazuje oko 2.000 o/min, pa i u nižim jer 300 Nm razvija pri 1.750 o/min, dok najsnažniji benzinski 1.2 PureTech/155 čak 60 Nm manje (u istom režimu rada). Opet, kako bi se uverio u njegovu elastičnost, prelazim na manuelno menjanje brzina (dugmence na samoj ručici), s nekih 1.500 obrtaja odziv na gas je sasvim korektan. No, uz odlični EAT8 ovakvi „eksperimenti“ totalno su bez smisla, menjač je dovoljno inteligentan i adaptira se svim uslovima vožnje.

Ukoliko mu baš želite pomoći, izaberite jedan od tri moda funkcionisanja agregata; Eco, Normal i Sport. Razlike nisu flagrantne ali se osete, funkcija Sport, osim što smanji električnu asistenciju upravljača, duže zadržava angažovani prenos. Lično, uglavnom sam ga vozio u standardnom modu, ali sam ponekad posegnuo za praktičnim ručicama pored upravljača. Zašto ukoliko je menjač toliko performantan kao što sam naveo?

U određenim situacijama smatram da je bolje što pre prebaciti u viši stepen prenosa, dakle par stotina obrtaja pre nego li to uradi automatika. Jednostavno to je i moj stil vožnje, pokušavam brzo izmenjati prenose i ubrzati do željene brzine, koju posle održavam u što višem prenosnom odnosu. Verujte mi na reč, tako se može uštedeti još koji centilitar goriva, ukoliko je to uopšte cilj.

Još par reči o agregatu, iako je snaga po meri, od ovog 2008 ne očekujte sportske performanse. Ubrzanja i međuubrzanja su ubedljiva, ali do „stotke“ ipak treba nešto manje od 10 s, odnosno 32 s da bi se iz mesta prevalio jedan kilometar. Kako je kupovina dizela često podstaknuta velikom pređenom kilometražom i vožnjom po auto-putevima, obratio sam posebnu pažnju kako se ponaša u ovakvim uslovima.

Opet zahvaljući menjaču s osam prenosa, režim rada motora je nizak, jedva nešto preko 2.000 obrtaja, pri legalnoj brzini od 130 km/h. Čak i ukoliko se zađe u prohibicijske, iznad 150 km/h, poveća se tek za 400-500 obrtaja, uz i dalje nizak nivo buke u kabini. Potrošnja se kreće između 6 i 6,5 litara, dok je samo ponašanje Peugeota praktično na nivo većeg 3008. Kao što rekoh, udobnost je besprekorna, „mesnati“ pneumatici dimenzija 215/60 R17 prava su mera, kako na putu tako i za eventualno „pentranje“ po bankinama. Uostalom off-road kapaciteti su ograničeni na klirens od 17 cm i eventualno elektronski sistem poznat pod imenom Grip Control, u kombinaciji s „mikst“ gumama.

Vauuu efekat

Pre nego li sam i započeo pisanje ovog teksta u komentarima u vezi Citroena C5 Aircross 1.2 PureTech/130, razvio se pravi mali rovovski rat za i protiv 2008. Jedan naš čitalac zasuo ga je drvljem i kamenjem, verujem i da nije bio u prilici voziti ga. Daleko od toga da je 2008 bez mana, štaviše na pojedinim poljima inferiorniji je od konkurenata tipa Renaulta Captur, Nissana Juke, Ford Puma, Toyota C-HR… No, posve je sigurno da poseduje jadan od najmodernijih enterijera u segmentu. Ne i najbolju ergonomiju, famozni i-Cockpit i ovde je gurnut u pravi plan.

Konkurenti

Nažalost, po ugledu na 208, nije se rešio principijalne mane, koja se ogleda u lošoj vidljivosti donjeg dela instrument table. Želite li ih videti po svaku cenu, opet se nameće „igranje“ sedištem i malim upravljačem, podrezanim na gornjem i donjem delu. U mom slučaju prvi se mora podići, a drugi spustiti u krilo, sva sreća njihova amplituda podešavanja je velika, tako da na kraju vozač nekako pronađe više-manje željenu poziciju.

Na ovom polju inferiorniji je od 3008, kod koga su instrumenti znatno manje pregledniji. Zanemarimo li ovako specifičnu ergonomiju, sve ostalo uglavnom je u superlativima. Enterijer je ulickan „do bola“, mnogi konkurenti mogu samo da mu zavide na originalnosti, dobrim delom i kvalitetu upotrebljenih materija. Ovo pod uslovom da se posegne za nekim od viših završnih nivoa, tipa GT-Line, gde se između ostalog srećemo s „3D“ instrument tablom,  prvi put viđenoj kod 208.

Radi se o ekranu (analogni instrumenti su zadržani za niže završne nivoe) s dve „dubine“, gde su u dnu smešteni fiksni pokazivači (za temperaturu motora i stanje goriva u rezervoaru), dok je drugi nivo transarentan i smešten par santimetara ispred. Jedna vrsta „head up“ pokazivača u okviru same instrument table. Princip je isti, na providnu plastiku projektuju se po želji obrtomer, brzinomer, GPS, podaci s putnog računara, i sve se može personalizovati različitim grafičkim rešenjima u više boja.

Atraktivnost je zagarantovana, ali se čitljivost i preciznost informacija ne mogu meriti s dobrim analognim instrumentima (mislim pre svega na obrtomer). Svima se sigurno neće dopasti, no kako trenutno stoje stvari, većini kupaca jeste. U Peugeotu navode da je potražnja za najvišim završnim nivoima prebacila sva očekivanja (isto se odnosi i na 208), do te mere da ne mogu zadovoljiti porudžbine.

Naprotiv, mišljenja su nepodeljena i pozitivna po pitanju arhitekture komandne table, s centralnim ekranom od 10 inča (7 inča za jeftinije verzije). Blago zakošena ka vozaču, ističe se prekidačima u pijano stilu, kojima se direktno biraju željene funkcije, kao i izborom materijala koji podseća na karbon. Gornji deo je od mekane sunđeraste plastike, dok se naniže srećemo s obiljem lakirane i metalizirane. Proizvođač očigledno igra na kartu ekstravagancije, isto kao i kod 208 unutrašnjost novog 2008 blješti noću poput novogodišnje jelke!

Uz ovaj završni nivo predviđeno je LED dekorativno svetlo na centralnoj konzoli, koje se u vidu linije proteže i na vrata (po želji u desetak različitih boja). Ne mogu, a da ne navedem panoramik krov na otvaranje (doplata od 1.000 evra), kod bivšeg 2008 bio je fiksiran. Za razliku od prethodno voženog GT, vozačevo sedište u voženom GT-Line poseduju podešavanje za lumbalni deo leđa, kao i nekakvu laku masažu. Za moj gabarit nalazim da su veoma udobna i dovoljno široka, no korpulentnijim vozačima sedalni deo će se učiniti prekratak.

U našem slučaju presvučena su pravom kožom (barem jedan deo), plus grejana i s električnim podešavanjem (dodatna oprema po ceni od 2.300 evra). Nakon nedelju dana test vožnje uverio sam se i u praktični aspekt enterijera, koliko god to nekome izgledalo glupo meni je važno da u vrata staju flaše od 1,5 litara. Po horizontali podešavajući naslon za laktove između sedišta skriva još jedan poveći boks, dok se svakodnevne sitnice mogu odložiti u dno centralne konzole, ili dva velika udubljenja za limenke.

Treba spomenuti i zatvoreni pregradak za bežično punjenje smarfona, u donjem delu centralne konsole, čiji poklopac, kada se otvori, služi kao držač za isti. Praktično, nema šta! Naprotiv, ovoga puta otkrih nekoliko detalja koje nisam uočio ni spomenuo u pređašnjem druženju, gde pre svega mislim na komande za električne podizače prozora, smeštene previše unazad. Ruka na njih ne pada prirodno, posebno kada se radi o nižim osobama, koje privuku sedište ka upravljaču. Za one korpulentnije, samo napomena da sedište mogu odgurnuti i spustiti dovoljno nisko, kako glava ne bi došla u kontakt s plafonom. Na njemu pronađoh i rukohvat, zgodno za pridržati se prilikom izlaska iz vozila.

Na klupi pozadi putnici se ne osećaju kažnjenim, progres je adekvatan povećanju spoljašnjih dimenzija (4,3 m). Od prethodnog 2008 novi je duži za 14 cm, uz međuosovinsko rastojanje povećano za 6 cm (2,6 m). Dve odrasle osobe osećaju se posve komotno, čak i ukoliko su na prednjim sedištima „jači igrači“. Neko će mu prebaci što zadnja klupa nije na klizačima kao kod Renaulta Captur, no nisam siguran koliko je ovo zaista upotrebljivo rešenje. Naime, kada se ista pogura ka napred, na njoj su čak i deca nižeg uzrasta u deficitu prostora za kolena, često se ne mogu montirati ni dečija sedišta.

Ovako, pored putnika ni prtljažnik nije preterano osakaćen, 434 litra dovoljni su za porodičnu upotrebu. Obaranjem naslona i podizanjem police na viši nivo dobija se potpuno ravna površina, zapremine 1.467 litara. U dnu prtljažnika ni ovoga puta ne pronađoh rezervni točak, već samo poveći bas zvučnik i pribor za opravku guma. Ko ne može bez njega u udubljenje staje „ćopavac“, ali ću vas uskratiti za informaciju da li se u Srbiji doplaćuje? Moron?

Progres na svim poljima

Da Peugeot ima velike ambicije sa dvojcem 208/2008 jasno je čim se pogleda šta je sve predvideo od pogonskih jedinica. Za razliku od konkurentskog Nissan Juke (samo jedan benzinski 1.0/117 ks) pored dizel agregata tu je i nezaobilazni trocilindarski 1.2 Pure Tech, u verziji od 100, 130 i 155 ks, kao i 100% električna verzija, snage 136 ks (baterije od 50 KWh). Iako hibrid za sada nije u ponudi, verujem da je to samo pitanje vremena, ovom tehnologijom od nedavno su ovladali u PSA (modeli 508 i 3008, C5 Aircross, Opel Grandland X…).

Tako dođosmo i do onog što sreću kvari, pogodili ste – cene. Ukoliko je verovati podacima na sajtu Peugeot.rs, 2008 startuje u Srbiji s 19.490 evra (1.2 Pure Tech/100 ks), dok za ovde predstavljeni treba 28.990 evra. Uz par opcija „ladno“ se prebaci u podnaslovu spomenuta suma od 30.000 evra, no to je i dalje za bezmalo 6.000 evra jeftinije od 3008 1.5 BlueHDi/130 EAT8 GT-Line (34.790 evra).

Zaključak, novi 2008 je evidentno skup, što se opravdava retko bogatom opremom (serijskom ili uz doplatu) i elektronskim sistemima preuzetim iz prestižnijih modela kuće. Spomenimo samo poluautonomnu vožnju (Drive Assist), odnosno sistem koji održava automobil u svojoj traci, koči i usporava, u zavisnosti od brzine kretanja vozila ispred. Sa svoje strane, dispozitiv za urgentno kočenje sposoban je detektovati pešake i bicikliste, kako danju tako i noću, pri brzini od 5 do 140 km/h.

 

Šta još reći? Možda da je novi 2008 uspešno rođen i da se, po ugledu na 208 i 3008, u Francuskoj prodaje „comme petit pain“ (kao mali hleb). Ostavimo li po strani realne kvalitete, kao i mane, evidentno je da ima nešto svojstveno, nekakav egzotični šarm koji ne pronađoh kod recimo Ford Pume. Po mom mišljenju, 2008 je privlačniji i atraktivniji od mnogih konkurenata, što često zna da igra presudnu ulogu prilikom izbora. Zar ne, Monsieur „J4ZZ3R“?

Tekst i slike: Perica Rajković  

Peugeot 2008 GT-Line 1.5 BlueHDi/130 EAT8

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,30 x 1,77 x 1,53 m
Međuosovinsko rastojanje: 2,6 m
Zapremina prtljažnika: 435-1.467 l
Masa praznog vozila: 1.235  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/turbo dizel
Radna zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 130 KS pri 3.700 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/60 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,3 s
Maks. brzina: 195 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 41 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,8/5,9 l/100 km
Emisija CO2: 118-122 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji 28.990 evra

Dobre strane:

stil, atraktivan enterijer, motor u svakom pogledu, potrošnja, prostor na zadnjoj klupi, vozna dinamika, menjač, opšta udobnost, oprema 

Loše strane:

Cena,  komplikovana ergonomija, prosečna zapremina prtljažnika ,  preglednost numeričkih instrumenata        
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,25
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6,5
Ocena: 7,972

 

(4772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

108 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Aaaa, Musa , vidjeli ti ove Matore stipse? 3.3 litre! Hibridasi i dildaci na aparatima!
Pezo, zašto ne rijesite problem sa headup displeyom ili smještajem ekrana u sredinu a la Picasso?
Ostalo, sjedi 5. Ja bih ga kupio, kao polovnog , ako je motor pouzdan. Ima li ko kakve podatke ?

TNT

Pa rekoh ja ono na temu “starac-udarac”, zna se ko će i ovde da pobedi…

I tata bi ga odmah kupio, sine, al’ nešto nemam 30.000 “vremena” kod sebe da skoknem do salona…

J4ZZ3R

26000

TNT

Ma nemam ni 26000, dekintirala me ova „korona” kriza, šta da ti kažem. Zato i gledam kako se štedi gorivo, hoću na onaj „stipsa test”, učim ženu i decu da manje jedu…😀

Balkanboj

Peki, kakav je taj motor u bratskom Crosslandu?
Ovakav PUG mi dizajnom nije bas po meri…
Ostale performanse su sasvim ok, veoma dobre.

Laki

Aktuelni Berlingo sa istim motorom se vozi fenomenalno jos je ovde manji otpor vazduha ma ide kao tata na mamu!

BB

Mogu da potvrdim sa starim Berlingom i motor od 100 konja da mu je taman. I onda gledam manji auto više para, izgleda da će izbor opet biti Berlingo.

Slavko

Licno ga smatram najkompletnijim malim SUV-om. Nisam ga jos uzivo razgledao detaljno, ali obecava. Ovaj dizel jeste prava stvar ko ima novca, a ko ne bi bas da pljusne skoro 30k, kontam da ce i slabiji dizel, ali i benzinci da rade posao sasvim korektno. Sto se cene tice, ove na oglasima podosta odstupaju od cenovnika, te Active sa 100ks benzinac krece od nekih 17500e sa sve metalik bojom i jos po par opcija (cenovnik kaze 19500e navise). Ne vidim dizel na oglasima, po cenovniku nije prevelika razlika za ovaj od 100ks (u odnosu na benzinac od 100ks, skuplji je… Pročitaj više »

Slavko

Tehnicko pitanje za redakciju : kakve su sanse da se malo optimizuje sajt u smislu da se ovaj deo gde su komentari prepravi i ubaci neki scroll, tako da vidimo, recimo poslednjih 20 komentara, ili vise?

S mile

Odavno sam pisao, da bi bilo pozeljno… Duza lista zadnjih komentara… Ja sam ZA

moron

I ja sam to isto davno pitao, ali, odgovor je bio da je „do platforme“. Ja sam to razumeo da, dok je ove „platforme“, šanse nema.

moron

Napokon legoh na pod, pod sto, kao čovek, da pročitam na miru ovaj test … Šta reći do – „Peki, mrzim te …“, ali, pnako, pravo, iz dna duše 😊 Fantastičan test, o (za mene) fantastičnom vozilu. Neobjektivan sam, znam, ali, meni se ovo vozilo jako dopada i praštam mu i neke „gafove“, a i sumanutu cenu. Sumanutu, kao značajno višu nego pre … Ali, jbg, šta reći o ceni, do ono što je meni danas rekao diler Nissana kada sam razgledao novi Juke u srednjem paketu opreme ( treći od pet ), za 19.200 (sa 6MT ) i još… Pročitaj više »

djole

Nije mi jasno zašto pišete o Džuku, kad za taj novac imate pravi Nisanov SUV QQ! A taj 2008 ni po čemu ne može da se poredi sa Kaškajijem, Škodom karoq, Renoovim kadjarom, pogotovo sa Mitsubishi-jem ASX, ili Citroen om C5 aircross.

moron

Koliko ja znam, novi Nissan QQ se pojavljuje krajem ove ili početkom iduće godine, a aktuelni je već veoma star, „vremešan“. Sam diler mi juče reče da su potencijalno kupci QQ-a i Juke-a „na prvu loptu“ zaćudjeni npr, činjenicom da je razlika u zapremini prtljažnika QQ-a i novog Juke-a jedva 10 litara. A mada u samoj kući Nissan ta dva modela pripadaju različitim segmentima, novi Juke ( sa 1,0 motorom) pri tome u nekim varijantama čak zalazi u zonu cene QQ-a ( sa 1,33 motorom), ali i sa značajnom razlikom komfora zadnje klupe. Nisu za poredjenje, potpuno novi model i… Pročitaj više »

Balkanboj

Gledam sad malo detaljnije ove slike.
Focal oznaka na zvučnicima moguće samo meni i još ponekom ima značaja.
Bravo PUG za izbor muzike.

sami

Žalosno je što je spoljni dizajn neprikladan potpuno, osim boja koje se tu nekako uklapaju u ovaj dar mar. Ovi LED slonovski rogovi su zlo ružni u susretu sa ovim automobilom. Ogromne plastične površine sa minijaturnim štopovima pozadi izgledaju kao fasada na zgradi. Instrumenti odvratni i neupotrebljivi. Od svega, vredno pomena su motor i menjač. Realno auto ne vredi pišva boba a veoma skup. U Srbiji će biti jako tražen, možda u ovoj godini naleti 20 njih da istresu kesu, koji vide dragulja sa obrnutim slonovim kljovama, to jeste koji auto kupuju na poklon kao igračku razmaženoj žeskoj deci i… Pročitaj više »

TNT

Pre nešto više od 10 godina, dok sam bio mladi i neinformisaniji, prvi put sam upoznao nekog značajnijeg iz auto- industrije. U razgovoru mu rekoh kako meni svaki Audi liči jedan na drugi, da mi se mnogo dopada smeli dizajn prethodnih tadašnjih Renoa, ili smeli dizajn tadašnjeg “staklenog” civica, koji sam baš tada kupio… Rekoh mi da smatram da je to “prepisivanje” linija sa prethodnih modela i pravljenje skoro pa identičnih novih modela na neki način i nepoštovanje kupaca. A on mi je otprilike rekao ovo: “Znaš li šta će svi o tim naprednim dizajnerskim rešenjima misliti za 10 godina”?… Pročitaj više »

sami

Nemoj da porediš van vremenski dizajn Audija ili BMW, koji je aktuelan decenijama, sa vašarskim dizajnom, koji sija godinu dve, a onda ti je muka kad ti stane na pešačkom. Imaš čitav niz Pežo, Reno, Citroen automobila tog primera. Konkretno, ovaj primerak 2008 je nova generacija napadnog dizajna, koji sjakti ko jelka za Božić u pastelnim bojama. Za godinu dve, biće tuga ovo imati. Realo, pogledaj na šta liči ovaj nedorađeni automobil, koji je nastao od 208. Kako može valjati? A uzgred košta kao 2 komada 208. Zamisli ovaj automobil u nekoj klasičnoj boji, malo bolje baci pogled na dimenzije… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
TNT

Aktuelni 3008 je valjda 2017 godište ili tako nešto, na mene i dalje ostavlja snažan utisak, a eto prošle su te kritične dve godine. Rekoh u prethodnom odgovoru: potpuno razumem i stav “vanvremenskog dizajna”, jasno mi je da se nekom nešto ne sviđa (kao tebi novi PUG pravac), ali meni je odličan, šta ću, pa i po cenu da me svrstaš zbog toga u pripadnik gej populacije. Opet, čak i da si 100 % u pravu za onaj deo o utisku nakon nekog vremena, ako ga danas kupiš, biće sigurno i dalje aktuelan i poželjan u narednih par godina, a… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Meni je 3008 sa FULL LED prednjim farovima (tzv GT look koji moze da se doplati od Allurea navise) , apsolutna perverzija.

Nadam se da ga ovim redizajn om koji pre stavljaju u Utorak nece pokvariti.

I da lepsi mi je apsolutno od GLA I X1, pa cak i od kalsu vecih GLC i X3

BB

Oktuda ti, onda, supruga? 🤣🤣😂😂

J4ZZ3R

? Ne razumem sta si hteo reci?

J4ZZ3R

Jos uvek nisam procitao test, ali vidim ocena maltene 8 (tako da sam zadovoljan) , da sam znao nekako da „poguram“ da predje tu magicnu granicu 🙂 Ja i supruga smo za ovih skoro 12 dana presli 600km i mogu reci da sam prezadovoljan automobilom. O ukusima se ne raspravlja, a znam da ovde ima obicaj da divane i dileri i prodajno osoblje drugih marki, pod raznim pseudonima, tako da ne bih nacinjao tu temu, ali mogu Vam reci da vlasnici premium crossovera, Cayena i Panamera lome vratove za ovim draguljom iz Pezoa. Automobil je konceptualno, savrseno pogodjen, niti je… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Jedini automobil koji MENI i supruzi „igra“ u posebnoj ligi u ovom segmentu je Mazda CX3, ali smao u domenu dizajna eksterijera, dok u unutrasnjosti Mazda oseca svoje godine i u domenu materijala i domenu izrade, dok je KONCEPT prakticnosti u Mazdi na klasu i po nizem nivou. Ja koristim 2008 kao automobil za grad, devojku za sve u vezi treninga dece, skole, kupovine i da ne idem tako cesto na put, mogao bih sebe da zamislim da mi bude i jedini automobil, pogotovu kod onih porodica koji dva puta godisnje idu na odmor, a vikendom posecuju lokalna izletišta. U… Pročitaj više »

Don

O Pazarac, danas sjedih sa nekim tvojim sugradjaninom, izvjesnim Dinom. Mnogo ste zajebani likovi. Lokalni je baja,tetovaže, firmice, i naravno trebe, samo upire prstom i pokazuje mi slikice, evo ovu sam j….o, pa slikica..a one prek puta u susjednom kafiću. Al sam se slikica nagledao :-). Dok ja gledam slike, prilazi mu neki baja, alo bruda’,os kupit telefon, ko za tebe,400€ evo i račun , Samsung galaxy s20 i nešto.., i sad ovaj gleda Jel pravi , odrza mi lekciju kupovine, ipak je boss, za par minuta prejeba turčina i spusti cijenu na 200€ i uze telefon, dade ga meni… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
J4ZZ3R

Zbog demencije sve ti je oprosteno, ali nalupa ti Vala, da oprosti, za medalju 🙂 Cuj je li svastika tj snajka udata, ne moze matematicki da nije, da li je auto ako ima cetiri tocka. Nisam ja iz te klasicne pazarske price, Deda me je od malih nogu ucio da se cuvam od „Pazaraca“ i Pestereca. Ne kazem da su svi takvi naravno, u principu, gostoprimljiv smo narod i volimo generalno uciniti ljudima, ali sad to valjanje, kupovina bez racuna, Audiji, premium, trebe itd… Not my cup of tea. Ja sam ti vise primerak iz verske knjige. Sa mamine strane… Pročitaj više »

Don

Ala brale, ove omladine….pa dozvoli da i ja ne znam nešto , snajke, trice i Kučine…to nikako ne mogu da ukapiram p Ada ne vjesas. Nemam pojma šta je tafra a kamo li pazarska, dede objasni a bez da se vrijedjas. Samo mi jos i ti nemoj reć da Audi nema talijanski motor , jer posjedujes tri a8 🙂 ko što si Mojsija zajebavao za ‘z arucak od 8€ kad si ti platio 5, jel tako drug Musa? 🤪 E, što ne pitah da zamijeni, a ko će se tako brzo sjetiti svega…da vidiš njega kako mu vijuge rade kad… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Tafra je kad imas kucu bez fasade na kojoj prokisnjava krov i nana ti se gusi od vlage, a ti vozis Mercedes S klase. Ili kad vozis BMW 320 ili 330, a na njega su spakovao Tigrove gume M+S, ili jos gore kineske, turske od 80 eur, cak i polovne, cela e. Tafra je kad pola plate dajes za ratu za telefon od 1100 eur, a ne znas ni koji imas. Tafra ti je kad nosis Louis Vuitton torbicu, a primas socijalnu pomoc Tafra ti je kad imas patike od 300 eur, a otac ti penzioner. Tafra ti je kad… Pročitaj više »

moron

Baš lepo objašnjenje ne tako retke društvene pojave.
Svaka čast.

BB

Znaš li etimologiju te riječi? Ili je u pitanju turcizam? Ako jeste, dakle nije savremena pojava 🤣🤣😂😂

J4ZZ3R

Zaista ne znam da li je turcizam… u stvari, gledam na guglu,rec je arapskog porekla i znaci skok, korak itd.

TNT

Pa što ne pita čoveka da ti zameni B klasu za Stelvio? “Cijena, prava sitnica…” Prema tvojoj priči, on k’o nabildovani Sir Oliver, a ti ko Broj 1, zbog godina… Jesi li bar neke jeftine cvike “pazario”?

J4ZZ3R

Original original original 🙂 Cvike, telefon ili bicikl od 10 hiljada ojra 🙂

Don

Jes vala, samo ovaj prodavao telefon, nije imao ništa drugo. Al kad vidiš mahere prodaje na djelu,vrijedi vremena. To je talent, nemoš to naučit. A opet takvog,jedan trgovac nekretnina ga prejebe …cudi me da se do sada nije sjetio tim baviti, znaš kako se trznuo kad sam mu reko da ga je makler preveslo u smislu zarade. Ne znma samo kakav je kad prodaje nešto, ali je zajeban kad kupuje. No daleko su svi oni od Mamića.

D_C

Pogledavsi na fotografije ovde, prisetih se od koga je Skoda sa prethodnog testa skinula fazon sa volanom sa dva paoka.

Peki, ono sto me zanima da cujem, – spona pojedinim poljima inferiorniji je od konkurenata tipa Renaulta Captur, Nissana Juke, Ford Puma, Toyota C-HR…

D_C

Greskom poslah komentar a da ga nisam zavrsio…

Peki, spomenuo si da je auto na pojedinim poljima inferiorniji je od konkurenata tipa Renaulta Captur, Nissana Juke, Ford Puma, Toyota C-HR… Mozes li u par recenica o tome…

Peki

Ergonomija pre svega! Pozicija za upravljacem mi je prirodnija kod konkurenata. Nova Puma mi isto tako deluje temperamentnije, njeno ponasanje vise ce se svideti sportski orjentisanim vozacima. Da ne duzim, przi sunce u Marbeli zovu me u vodu 😎

Don

Već vidim, kaze mi Milan, da će jopet da bude slika zaklane svinjetine kojoj to nije bilo dosta neg se objesila o neku gredu i kaze , ‘Ocu da se susim!
Mozda ovaj puti nas iznenadi pa snimi plantaže narandzi.
Jes teško biti temperamentniji od pezoa, al onom ni Puma ne bi pomogla u bijegu, samo vol. Vo, brate.
Ocel bit slika u toplesu i ovaj put??
Sad kad zakaže ….pazite sta sam vam reko! Imace bolja opravdanja neg Musa kad su ga pitali sto nije dao napojnicu kad je ručak plaćao 8€!

Don

Joj, ja bih ti mogao reći jer sam , pazi sad, sjedio u sva 4. Što nisi vozio, reći će neko. Pa šta imam vozit motoric od sto konja? Nema tu nikakvog sporta ako nisu pogonjeni bar sa 150 turbo kljusadi, tako da eventualna pumina prednost u dobroj vožnji, pada u vodu. U dzukelinom vozilu (PSA) čovjek se osjeća ugodnije (sve dok ne vidi estetski odvratan volan i neke komande koje vuku još iz 206ice) naspram boravka u ostala 4 konkurenta a ni Arona nije prošla blizu pezou. Naravno da je ergonomija zglajsala al sve je dobro dok je klimatizacija… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Ovaj Fau-Vau „izum“ sa većim nagibom sedalnog dela ( „njena zadnja sjedala guzni dio ima po nešto većim nagibom što čini da ti butine ne vise, dakle odmorićeš se,a noge su ti bliže tijelu pa se dobija na taj način više prostora za koljena“ ) je primenjen i u fabiji pozadi, ali, po oceni mojih ukućana (koji se povremeno povezu i pozadi u „službenoj“ fobiji) to rešenje pozadi je katastrofa, a ne udobnost. Jer, u tom položaju tela, pri sedenju više trpe i dupe i kičma, a kada onako „upadneš“ u zadnje sedište, izlazak iz kola je dosta teži. Maltene,… Pročitaj više »

Don

A moguće, vidim da fauve jedini to koristi, tako uvali kraći medjuosni razmak a dobije na prostoru . Ja nisam imao nekih problema, a najviše sam se polomio (kako li sam samo tu epizodu zaboravio) vozeći se u Švicarsku, na srednjem sjedištu VW turana koji ima ravna sjedala.E, jesam im se majke…

D_C

Ukoliko nekog interesuje, Holandski Auto Week je uradio 2 uporedna testa sa 2008 u verziji GT 155/EAT8.
U testu protiv Seat Arone 1.5TCe je zakljucak da je 2008 po skoro svemu auto iz klase vise ali i poceni koja je u Holandiji za oko 9000 evra veca u odnosu na Aronu.
U poredjenju sa Captur TCe 155 EDC Initiale Paris, Captur je proglasen kao racionalniji izbor zbog cetvorocilindricnog motora i manje cene ali je napomenuto da je razlika jako tesna i da se svodi na licni izbor, pri cemu je Captur dinamicniji a 2008 udobniji.

J4ZZ3R

To ti VELIM D_C, skup je za svoju klasu, ali buduci da izgleda i oseca se kao auto iz vise klase nije ti zao razlike u odnosu na Captur i drustvo.

Captur jeste jeftiniji, ali to se vidi i oseti. Sad ko voli da ne gleda i ne oseca bas moze i da ustedi, ali paarkiraj jedan pored drugog i niko sem onog naseg nece uzeti nista drugo.

moron

Ima bolji način za poredjenje veličine unutrašnjeg prostora.
Sedi pozadi u Captur (ili Aronu kraća je od 2008 za 16 cm), pa sedni onda pozadi u 2008. (Ili u novi Juke, koji je komforniji od prethodnog).
To prosto, nisu vozila iste unutrašnje veličine. 2008 je od svih njih veće ponude prostora.

Don

Ja stanem u aronu i u Fr varijanti mi se svidja, dobar volan a sjedišta fina. Solidan je i 2008, Arona mnogo jednostavnija…ali cjenovnom i nije baš povoljna, 1.0 Fr, ručni mjenjac kosta 25000€.

Bungi

Eh, što Citroen nema ovakvu unutrašnjost.?Zamisli još volan sa jednom masivnom prečkom a na toj prečki LCD ekran sa istrumentima.Obruč volana se okreće a sredina sa LCD-om ostaje fiksna(kombinacija 2 prethodna citroenova rješenja sa dodatkom LCD-a) a ispod tankog LCD-a vazdušni jastuk. Citroen samo treba da bude Citroen i ništa više.Najbolji putokaz kako treba da izgleda unutrašnjost je rodbina iz Pežo-a.

J4ZZ3R

Uskoro stize c3 Aircross FL. Meni se Citroen BAS dopada, ali on ima UTILITARIAN dizajn enterijera (kako ovonprevesti na srpski 🙂 a izuzetno je praktican i zahvalan autic, ali realno enterijer je skroz druga liga, mada je meni simpa, pogotovu kad je tabla u stofu.

Moja supruga nije htela ni da pogleda c3 aircross, veli da joj lici na kamion ic iz crtanog filma. Meni simpa skroz

BB

Što se tiče kvaliteta materijala, vozim Berlinga i mogu da kažem da se na to obraća prva 2 dana kad se sjedne u auto. Svakako gledaš vani kad voziš. Više me raduje što moj „Shine“ ima baš dobru opremu, visok položaj sjedenja, dobru preglednost i dobro raspoređen mjenjač, prve tri brzine kratke za male ali brze startove po gradu, a druge dvije razvučene za otvorenog puta. Što se tiče supruge ona kaže kako danas ne bi mogla da zamisli neki drugi auto: „Nema šanse da bih se sad mogla priviknuti da moram da se uvaljujem u neki auto…“ Ipak i… Pročitaj više »

TNT

Evo malo komentara i o te(k)stu. Zanimljivo viđenje upotrebe automatika – obično ljudi koriste “polugice ” za brži transfer iz “lenjog” režima u brži, kada npr. žele brže da promene traku – Peki poseže za njima zbog ekonomićnosti. I pored sve tehnike, jeste nekad i današnjim veoma inteligentnim automaticima potrebna pomoć. BTW, dokle je AISIN došao u poređenju sa ZF, šta kaže Peki? Naravno da dizel nije mrtav! Moj i dalje prvi izbor. Lično, ne kupujem ga zbog potrošnje, baš me briga za par litara gore/dole. U tom smislu bitan mi je ukupan domet sa rezervoarom, jer ako negde putujem,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Đorđe Platiša

Poštovani komentatori,

Kako vidim da ste u nekoliko komentara upitali za Pekijevo mišljenje, moram da vam naglasim da je naš cenjeni misje Rajković na odmoru, te da je moguće da neko vreme neće biti u prilici da vam odgovori.

Gde je Peki otišao na odmor, verujem da nećete morati da pogađate više puta 🙂

Don

Cuj to? Nije mu bilo dosta …Musa, urgiraj. Ima Peki mobitel

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Neka se drug Peki odmori, pa i od nas, zaslužio je 🙂

TNT

Ovo je od tebe „politički korektno”. Ali ispravno smo shvatili Đorđetovu poruku @Don i ja – još „onomad” kada je Peki napisao nešto u stilu „zli i pokvareni komentatori, koji mere i seciraju svaku reč”, na koga je mislio. Od mene i od @Dona hoće da se odmori, naše komentare neće čitati, ostale hoće. A kad ga čak i j4zz3r napadne, to je u redu – on je simpatičan, mi nismo. U redu je to, ali je u redu i da ja sada maksimalno uvećam svaku sliku u ovom članku, gramatički proverim ispravnost, pa da opravdam „reputaciju” 😀.

Don

Ti si zao a ja pokvaren ! Lele. 🙂

Peki

Ubio me bog ako se secam da sam napisao da ste ti i Don „zli i pokvareni“ 😂
Ako i jesam evo javno se izvinjavam i povlacim sve negativno sto je izreceno. Moze?

TNT

Sećaš se, (skoro pa) generacijo, Hepo kockica? Pa zezamo te, a ti ko Hepo, još se i izvinjavaš😀. A jesi nas (sve komentatore) “prozvao” kada si kao Master Joda obučavao Đorđa – mladog Padawana – kako da se nosi sa komentarima i komentatorima. Ustvari, i treba da se izvinjavaš – uživaš na odmoru, a naši su se uglavnom završili 😀.

More, pusti ti ovo, nego odgovaraj na postavljena pitanja😜.

J4ZZ3R

Jutros odoh na jednu blazu (za mene pocetnika, bas strasnu) offroad voznju sa 2008, zapravo zamalo se zaglavih na jednom prevoju. Dzaba grip kontrol, kad su pneumtici Michelin Primacy 4 i kad je rucna elektricna. Cak probao i HDC od straha. Ali poenta prica je da sam bio na Gradini, mestu koje pripada zidinama Starog Rasa, a zapravo se pominje jos u 6. veku kod istoricara Prokopija po nazivu Arsa. Cak vele da je ovo mesto bilo nasejjeno jos u bronzanom dobu, pre Ise a.s. tj Isusa. Rekoh ovuda su moji virtualni prijatelji Don iz Dubrovacke republike i Mojsije, komsija… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
TNT

Da, sećam se tog perioda koji spominješ, tada me je prvi put uhvatila reuma u levom kolenu, tamo negde u bronzanom dobu… A doći ćeš i ti u naše godine, polako… Mogao bih i ja da pišem o tome zašto ovde neki stalni komentatori (sa mnom na čelu) hvalimo 2008, a svi znamo kako je ustvari od njega bolji izbor i polovan bicikl kome fali jedan točak 😀. Sećaš se svih konekcija koje je @moron ostvarivao i ostvaruje po auto salonima, posebno PUG? I tako, reši @moron da još malo „omasti brk” (da se tako kulturno izrazim) pa preporuči tebi… Pročitaj više »

moron

Ja mu ništa ne bih verovao 😊

J4ZZ3R

Vala ste napravili posao veka 🙂 Znaci jedini moj pravi prijatelj ovaj Reno 4 🙂

TNT

Misliš @Mad Max iliti onaj drugi pseudonim – jedini je pokušavao sve da ti objasni, al’ ti navalio k’o nezdrav 😂😂😂.

Pazi, polako sa tim, kakav crni off-road; strogo asfaltni, ravni putevi, maksimum juri do 30-40 na ravnom, nikako uzbrdo-nizbrdo, kroz krivine 10-20… Raspašće se to sokoćalo ako ideš brže 😂😂😂

Balkanboj

Cccc… ja mogu reći samo xDrive.
Posle toga quattro i Subaru.

J4ZZ3R

Sve ok, sem redosleda 🙂

Don

Kad smo ja i Musa tuda’ kola tjerali, neki ni 40 vjekova poslije autima ne mogu ,ako se to može nazvat autom. E moj Moses, tako ti je to kad si stariji i od biblije. A koji će ti moj X3? To je za mladjariju. Jasno je meni da ti ovu kramu od pezoa ne bi ni pogledao (moron, uplati još cenera, isteklo), vidiš da nije za njive. Os malo kolača , nešto sam previše ruma stavio u njega, jelenskih mi rogova fruskogorskih 🦌🦌

moron

Vi „influenseri sa balkona“ postajete sve skuplji „za održavanje“ …

J4ZZ3R

Kako su skupi? Citaju ih milioni a prodaju se za rucak za cetvoro u Albaniji od 1 crvene ili 8 ojra 🙂

Don

Ti misliš da nas neko ovdje čita?pa ni onaj Vrancuz se ne usudi,a da će neko drugi 🙂

Don

Sta ćeš, premijum smo modeli…ako ne znas sta valja, plati skupo.26k , sitnica, sta je to?

moron

Drugari, ubiće vas tolika hrana i piće .. Bolje u društvu komaraca gladni i žedni šetajte po „Fruškaću“ …

Don

Ova danasnja djecurlija, nemaju ni 100 a već se brinu…znaš kako jedan reče da je Bog svakom odredio broj koraka koje mora da prijedje , pa ti samo požuri da potroši svoje 😂😂🤪
Ja čekam ćevape pazarske da pečemo na Fruskacu i da jedemo kolače, al nam logisticar završio u bolnici, a Musa ispio ovaj slistio tepsiju kolača. Slatkokusac.poguzija.

moron

Ako je tako Don-e, ja sam sve te od Boga dane „moje korake“ davno potrošio i već živim neki novi život, ali imam osećaj „već vidjenog“ …

J4ZZ3R

Drugu MRN da se da rubrika ZDRAV ZIVOT. Biciklizam, setnje po FG, sin nek pise o zdravoj ishrani, obavezno da se istakne znacaj zdravih odnosa u autsalonu i van njega. 🙂

Don

Postali smo najpopularniji regionalni influenSeRe, smuk & salaso. jel tako,druže Smuk?

TNT

Ma setio sam se kako smo onomad kupili dobre konje na Štarnberškom moru, (ovaj, sada znamo da je jezero), Cezar nam preporučio baš pre incidenta sa Brutom, pa sam pomislio da su danas tamo dobre ove moderne, zatvorene kočije, gde se ni konji ne vide, ali sam se (kao i ti) zaj… Sad tražim neku drugu zapregu, da zamenim ovu sa konjima – kažu mi da su dobre one volovske, prave se samo sa dva vola i to se zove Vo-l-vo ili tako nešto; a @moron mi preporučio drugi model, sa samo jednom mazgom, isto ne vidiš životinju, i zove… Pročitaj više »

Don

Hik…bicemo ko smuk i salaso! Tako se jede kolač! Volovi i mazge?!? E,ta ti je dobra. Da te jeBeMWe mjesto vola,volvola il kako se, hik, već piše, hik …Nas dva brata , hik…. Aj, uzmi komad zli burazeru pa da opletemo po onom što ladi jajca u ladno more gilblslblae , spetljao mi se jezik nešto , struje. Puh, jeo te pezo, to Niš ne valja. Samo za lepe dame, gospodjice, a kad podjes u svaleranciju i oćeš da begas kroz bašte i precice znane, hik, moš samo da gledaš a poslije iz bolnice da pišeš pisma na republiku kako… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Jbg iskustvo je iskustvo. Ko je kod Kleopatre polagao tome ni Beyonce i Adele pre dijete nece tesko pasti.

Nego ko je vozio tenkic kad ste ste ono nedavno sa Rommelom spustali niz padine Atlasa?

Don

E, Kleopatra je bila ljepotica starinskog kova, sjećam se kad sam onomad s njom na plaži u Turskoj uživao u dobrim kolačima , hik, i zalascima sunca. To je bila treba!
A za ovo, pitaj onog vagabunda Musu, taj je naganjao lisice po Africi, a lijepo sam mu reko da su samo kamile za pijesak.

moron

Drugi put primeni staru taktiku za FWD – popuni se uz takav uspon „dupetom“.

A svaka čast za PSA za takav izbor pneumatika za prvu ugradnju. Ja sam na Hondi dobio neki „levi“ Bridgestone ( Bridgestone Dueler HL 33 ), za koji sam video da ima „tužne ocene“, pri čemu mu čulo sluha kaže i da je jako bučan …

TNT

Ako te to teši, BMW masovno koristi Bridgestone za prvu ugradnju ako se odlučiš za RF. Još ni za krosover/SUV ne dobiješ All season (kao te tvoje), već letnje ili zimske, pa i tu imaš dodatne troškove. A Bridgestone je kao “premijum” proizvođač guma, pa se valjda raduješ…

A ti pazi šta pišeš – nas, ljubitelje PUG dizajna, proglasiše pede…, još kad kažeš “popni se dupetom”, ugasili smo ga, više nas ni Dunav ni Sava neće oprati😀😀😀

moron

Ako je guma Bridgestone Dueler HL 33 iz klase „All season“ guma, onda sam i ja „gospod Bog“ 🙂 Mada, moguće da se „u Amerikama“ ta čista letnja guma tretira kao AS pneumatik. Ta „prokleta Amerika“ …

TNT

Ja sam mislio da je cela Dueler serija All season – ako sam pogrešio, izvini – pročitaj oznake pa javljaj, nema druge. A možda i zahvaljujući i tim i takvim gumama imaš tako malu potrošnju?

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

Mislim da su im sve „Dueler“ gume (nezavisno od daljih oznaka u nastavku) generalno gume namenjene za SUV/Crossover/4X4 vozila. Nešto kao „Wrangler“ kod GoodYear-a. A da li je guma za leto, zimu, AS, da li je za on troad ili off road, to samo zavisi od onih „daljih oznaka“. Inače, dok sam vozio AS gume na 308 oko dve godine ( Michelin CrossClimate) ja nisam primetio bilo kakvu promenu prosečne potrošnje u odnosu na vreme dok sam na tim kolima leti vozio letnji (eco) Michelin, a zimi zimski Michelin, mada mi je načelno jasno da eco guma treba da bude… Pročitaj više »

TNT

Pa dobro, jel te tvoje jesu AS ili nisu, ubi me radoznalost?

moron

Piše na netu da jesu AS: „Crossover/SUV Touring All-Season light truck tires are for drivers who want a combination of sophisticated low-profile tires/large rim diameter wheels to enhance their vehicle’s appearance with all-season versatility, including traction in light snow. Crossover/SUV Touring All-Season tires branded with the M+S symbol are sometimes used as Original Equipment (OE) on 2WD and 4WD light- and medium-duty crossover and sport utility vehicles.“ Ali, to je „američko razumevanje“ pojma „All-Season“, što blage veze nema sa „razumevanjem“ tog pojma „u našim krajevima“, jer je za mene ono klasična letnja guma. Ne daj Bože sa onim na sneg,… Pročitaj više »

TNT

Znači, uštedeli ti pare, dobio si (po zakonu) AS gume, al bi ti preko leba pogaču – da još stvarno tako i mogu da se koriste 😉

J4ZZ3R

Da si kupio pravu Hondu imao bi i ti Michelin 🙂

moron

Jbg, stipsa, pa to ti je. Čim mi vidiš mobilni telefon, već znaš sa kakvim probisvetom imaš posla …

J4ZZ3R

A ono je pravi telefon? 🙂

moron

Pravi, pravi … Može sa njim i da se telefonira.

Peki

Evo me, ko ima facebook moze da ode na moj profil, videce gde smo, otvoren je za sve 🙂

moron

Mi iz kamenog doba, bez FB, da pogadjamo?
FG možda?

Peki

Da ti pomognem, sam jug Evrope, preko puta je Afrika, odmah pored Gibraltara…😎

moron

Jbg, znaš ti šta valja moj Peki …

Don

Ima čega? Musa, o čem ovaj divani?🦌🦌

орангутан

Хајде да се закачим за одличан тест одличног аутомобила, и стандардно сјајне коментаре, данас ме је на аутопуту претекао Genesis G90 са свежом NS регистрацијом, маркантно, дошло је до интензивног лучења жеље, me wants …

J4ZZ3R

Ma druze sve ok, nego nam samo Kamenko i Kremenko bas gladni, a nagradni pazarski cevapi sakriveni u nekom geokache-u u klisuri na Fruskoj Gori… Drug MRN se ubi ali ne moze da nadje, ce da batali geocaching, na pravdi boga, a onda jadne ove tete iz auto salona 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Don

Jelenskih mi rogova,Prije cu SFR Jugoslaviju sastavit,neg vas trojicu na to brdašce odvesti. Sramite se, imate jedinstvenu priliku za pobjeći od žena ka uvijek vjernim komaricama, raspaliti roštilj , jest kolače (jelde) , sve to snimiti i pobjednik se kaci titulom stipse godine ! Našeg laureata će i ovdje komentatori posebno „nagraditi“.a vi otezete sa utemeljenjem 1.jubilarne utrke za čiju se drugu iteraciju sljedeće godine upisao i jedan gost iz švicarske , a pokusacu da i dovedem specijalno iznenađenje iz one francuske prcije. Kao što se vidi iz priloženog , miting je samo za radnike, dočim šefovi nisu dobro došli… Pročitaj više »

TNT

Hteo sam da predložim termin, i hoću, časna pionirska, ali evo poče i školska godina, mora malo i na posao da se ide, svi nešto traže… U pauzama po poslu kuckam ovde, ali da odvojim jedan dan, sada mi je problem. Ne znam kakvi su ostali konkurenti sa vremenom?

Don

Deder brzo, dok je lijepa vremena.

moron

Mene je strah pomisliti koliko sam puta ovog leta bio na Fruškaću… Ispod 30 puta nisam sigurno… Trebaće mi neko vreme da se malo revitalizujem.

Don

Prpa,ha?
Momci,dogovorite se vas dva a morona samo pokupite (njega pred svršen čin dovest), jer ako ćete na njega cekat, radje Godota čekajte, taj će prije da dodje.

орангутан

Пробах свакојаке брендиране али никад НП ћевапе, ваљда једном макар и на ФГ. Него за истражитеље републике, откуд Genesis? Капирам, све може, Г. Рајковићу како је у ФР може ли се провозати нешто овакво?

moron

Otkud Genesis u Srbiji? I na NS tablice.
Baš to mi se mota po glavi od kada si ga pomenuo u prethodnom postu.
Možda je neki brzohodni fruškogorski čuvar retkih životinjskih vrsta 🚵

орангутан

Шејтан ће га знати, мени је ово већа феноменолошка ексклузива од Cullinan-а који се исто шетка около

Don

Hahah, znači za drugu utrku imamo i tebe!? Dečki, bez banana, molim da se sudionika ne provocira, i on mora ima fer uvjete za utrku.😂
Evo, pet sudionika za 2.fruskogorsku „trku“, puževim koracima, naprijed! I jednog specijalnog gosta iz one vrancuske vukojebine 🏖️🤪🦌🦌jos samo da prvu organiziramo, pa Bog da nas vidi.

TNT

Al će da bude SUV povorka – jedan teletabis, jedan moron, jedan orangutan, a svira im džezer dok se voze… Ukupan IQ (zbir, ne srednja vrednost) oko 90, gde je orangutan daleko najpametniji… Hoćemo li umeti da pronađemo cilj?

Don

😂😂😂😂

moron

AutoRepubliko, a gde su vest i slike o fejslift verziji 3008/5008, svi su to već objavili?
A videh juče vest i da „od sutra“ vremešni 308 kreće sa virtuelnim kokpitom.