1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C3 Aircross – Šampion udobnosti
Citroen C3 Aircross – Šampion udobnosti
25

Citroen C3 Aircross – Šampion udobnosti

3.78K
25
Podelite sa prijateljima:

Nakon četiri godine postojanja Citroen C3 Aircross zaslužio je prvi lifting. Dosadašnji pomalo „tupav“ izraz lica zamenjen je znatno atraktivnijim, uz izvesna poboljšanja koja se uglavnom odnose na udobnost.

Kada je 2017. godine stupio na scenu, Citroen C3 Aircross bio je jedan od naprednijih gradskih krosovera. Osim što je bio prvi model proizvođača u tom segmentu, mogao se pohvaliti s 4,16 m dužine i podosta nove tehnologije, na kojem su mu tadašnji konkurenti mogli samo pozavideti.

Pre restilizacije

No, u međuvremenu sijaset novih „klinaca“ preplavilo je tržište, znatno privlačnijeg dizajna i superiornijih dimenzija. Spomenimo samo Renault Captur, Ford Puma, Nissan Juke, Opel Mokka, Mazda CX-30, kao i bratski DS3 i Peugeot 2008, duži za čitavih 14 cm, plus postavljeni na znatno modernijoj CMP platformi. Citroen C3 Aircross poseduje bivšu, čime su tehnološke evolucije limitirane i ograničene uglavnom na estetske detalje.

Kao što se može primetiti već na prvi pogled, uglavnom se odnose na prednji deo, totalno transformisan. Zaboravite na buljave farove i tupu masku, sada deluje znatno agresivnije, sa sićušnim LED svetlima i većim otvorima za hlađenje motora. Nemam reči kako da ga opisati, te ću se poslužiti znakovima, lice mi deluje nekako u ovom stilu  >–^–<.

Ko ga pogleda isključivo spreda pomisliće da se radi o potpuno novom modelu, za razliku od zadnjeg dela gde su izmene zanemarljive. Koliko sam mogao primetiti samo je plastika na svetlosnoj grupi tamnija, kako bi se istakao 3D efekat. Od spoljašnjih izmena navešću još četiri nova tipa aluminijumskih felnih, kao i nekoliko novih boja, kao što je sivo-maslinasta SNB, starijim čitaocima dobro poznata iz doba JNA. Skromno, no dovoljno efikasno da se osveži i o njemu ponovo priča…

Što južnije to sunčanije

Nakon čitave godine pauziranja zbog tzv. pandemije, proizvođači polako ali sigurno počinju s prezentacijama, za sada uglavnom ograničene na nacionalne medije. I dalje je previše komplikovano organizovati ih i za internacionalne, čak i zemlje članice EU primenjuju različite mere zaštite i ograničenja, zbog čega su na ovu pozvani samo francuski novinari, u koje eto strpaše i moju malenkost…

Tim bolje, jer nakon što sam prvo odbio prisustvo zbog posla na čuvenom teniskom turniru Roland Gaross, u poslednjem trenutku priključih se ovoj pre svega za moral prijatnoj prezentaciji. Za razliku od one od pre četiri godine kada smo se okupili u jednom šarmantnom kampu na Korzici, gde je prvi put bio predstavljen C3 Aircross, sada se nađosmo na jugu Francuske, u okolini prelepog grada Avinjona.

Verovali ili ne, za samo jedan dan, bez noćenja, spustih se do dole, provozah dve verzije, obiđoh region, ručah i vratih se kući u 21h! Kako je to moguće? Zahvaljujući dobroj organizaciji i pre svega brzim vozovima, poznatim pod nazivom TGV. Distancu od preko 800 km ovaj prevali za 2h40 minuta, u komforu kakav ni avion ne može da priušti.

Naime, polazak s železničke stanice Gare de Lyon (Pariz ima 7 železničkih stanica) započeo je nad olujnim nebom u tačno 07h39 minuta, da bi se u 10h19 min iskrcali na jednu drugu futurističku, u centru suncem obasjanog grada Avinjona, 60-ak kilometara od mediteranskog mora. Ovo je velika prednost brzih vozova, kreću iz samog grada, nema dakle potrebe transportovati se do udaljenih aeodroma, te čekati par sati nakon brojnih kontrola na ukrcavanje.

S elektronskom kartom na smartfonu uđoh u voz 5 minuta pre polaska, čime sam već uštedeo više sati. A u unutrašnjosti na dva sprata, široka sedišta i zavidan prostor za kolena, veći nego li u prvoj klasi mnogih avionskih kompanija. Bez presedanja i zaustavljanja, uz krstareću brzinu između 250 i 300 km/h, distanca do 1.000 km brže se pređe s jednim TGV-om, uz to, zagađuje čak 80 puta manje nego li jedan avion (50 puta manje od automobila)!

Naravno da je predviđen i vagon-bar za one kojima je i tih par sati mnogo, plus wi-fi konekcija i punjači za mobilni telefon. Cena u odlasku za prvu klasu beše 106 evra (u povratku 71 evro), što, kao i kod avionskih karti, zavisi od brojnih faktora (doba dana, vikend, sezona). Toliko o brzim vozovima, ali pravim, ne onim imaginarnim koji se već godinama najavljuju od strane „velikog i dragog vođe“, u stilu BG-NS za pola sata i jednu „crvenu“…

Po dolasku, nakon kraće konferencije za štampu na otvorenom, usred nepreglednih vinograda poznatim pod imenom Cotes de Rhone (obala Rone, reke koja se uliva u Sredozemno more), sedam u slabiju izvedbu 1.2 Pure Tech/110. Iako se svojski trudim da primetim razlike, moram se poslužiti zvaničnim informacijama gde stoji da je centralni ekran s 7 povećan na 9 inča, kao i da je centralna konzola, koja se proteže između sedišta, izmenjena.

Sad ima mesta za odlaganje limenki ili čaša s kafom, dok je ručna kočnica praktičnija za manipulisanje. Primetih i upotrebu kvalitetnijih materijala na centralnoj armaturi, u zavisnosti od verzije više je mekane plastike ili je prekrivena tekstilom. U Citroenu navode i nova sedišta, kao i kod ostalih modela od sada su presvučena slojem dopunskog sunđera, otpornim na deformisanje.

Nema šta, zaista su udobna, uostalom to i ostaje principijalni argument ovog malo Croissovera, bez obzira što nije, kao pojedina prestižnija braća, adoptirao sada poznate amortizere s hidrauličnim zaustavljačem (Progressive Hydraulic Cushions). Uopšteno uzevši dizajn je više manje klasičan, već viđen, ovde ne treba očekivati čuvenu inovativnost Citroena jer je sve praktično prekopirano iz manjeg C3.

Dakle, zadržani su standardni analogni instrumenti, veliki i pregledni, pojačani „head up“ pokazivačem za skuplje verzije. Praktični aspekt unutrašnjosti je za svaku pohvalu, svuda se može pronaći mesta za odlaganje sitnica. U vrata staju uspravno dve velike flaše s vodom, plus ostaje prostora za recimo kesicu bombona ili čips.

Što se tiče pozicije za upravljačem nema nikakvih primedbi, bez obzira na gabarit lako je pronaći željenu. Preglednost je veoma dobra, dok se prilikom parkiranja može osloniti i na senzore napred i pozadi, kao i sistem kamera koja daje sliku od 360°. Ništa posebno novo ni na zadnjoj klupi, iako je osetno tvrđa od prednjih sedišta, udobna je i prostora ne nedostaje, pod uslovom da je odgurnuta maksimalno unazad. Postavljena je na klizačima s hodom od 15 cm, plus podeljena u odnosu 2/3.

Osim toga, kroz centralani deo mogu se proturiti skije, odnosno duži predmeti. Nagib naslona se podešava, a kada se obore i podigne polica u prtljažniku, oslobađa se potpuna ravna površina. Sve u svemu maksimalna zapremina kreće se između 410 i 520 litara, no kada je klupa pomerena maksimalno ka napred, teško da se neko na nju može smestiti, računajući i decu.

Spomenimo još i integrisane zavesice za zaštitu od sunca, priključak za 12 V, rukohvate na plafonu (postoji i za vozača) i džepove na poleđini prednjih sedišta, ali bez avionskih stolčića. Poseban efekat daje ogroman panoramik krov na otvaranje, nažalost uz doplatu. Za one koji ne mogu da zamisle da na put krenu bez rezervnog točka, samo napomena da je i on predviđen. U dnu našeg pronašli smo „palačinku“, redukovanih dimenzija, koja ne smanjuje zapreminu prtljažnika.

Jedan blok i dve izvedbe

Iako će Citroen zadržati još izvesno vreme dizel blok 1.5 BlueHDi, na prezentaciji je bio raspoloživ samo jedan benzinski blok 1.2 PureTech od 110 i 130 ks. Prvi u kombinaciji s ručnim šestostepenim menjačem, koga isprobah odmah po dolasku, vec oko 11h (beli na fotografijama). Kao i obično organizatori su predvideli više deonica, izabrah jednu koja me je vodila kroz vinograde, nepregledna polja s žarko crvenim makovima i provincijske gradiće, računajući i navedeni Avinjon, koji je nazvan „Ville de papes“ (grad papa, čak sedam poglavara katoličke crkve stolovalo je upravo ovde). Ukoliko ste se našli u regionu obavezno ga posetite, kao i istoimeni most.

Šta reći u vezi agregata? Dobro nam je poznatih iz brojnih modela nekadašne grupacije PSA, dobro motorče čijih se 205 Nm bez problema nose s nepunih 1.200 kg teškom karoserijom. Dakle solidne perfomanse, više nego li dovoljne za jedan mali familijarni SUV, za koji je razumnije opredeliti se nego li za snažniji od 130 ks, obavezno u sprezi s automatskim menjačem EAT6.

Ne, nisam pogrešio, EAT8, dakle menjačka kutija s 8 prenosa koju pronalazimo kod Peugeota 2008 i još nekih modela kuće, ovde se nije mogla ubaciti zbog starije platforme. Upravo zato rekoh da mi izbor slabije verzije s ručnim menjačem deluje logičnije, iako i automatski sasvim korektno obavlja posao. S njim sam se intenzivno družio nakon tradicionalnog ručka u ovom delu Francuske, radi se o spremanju jela „a la plancha“(vrela ploča), dakle na brzinu prženom sitno seckanom mesu i plodovima mora, računajući i razno povrće.

Prejedoh se kao duša mekanih sitnih kalamara, ispod desetak metara dugačkog žbuna-puzavice s jasminom, prelepa mešavina prženog jela i mirisa Mediterana. Tim gore po mene jer me je čekala komplikovana ruta od 116 km, za koju je trebalo najmanje 2h10 min vožnje, bez zaustavljanja. Vodila je kroz „Georges de Ardeche“ (kanjon Ardeš), odnosno pored spomenute reke Rone i po liticama koje je okružuju.

Nestvarni prizori koji su ipak zahtevali kraće zaustavljanje i uživanje u pejzažima, zbog čega je ovaj mali Citroen stavljen na velike muke u vožnji, kako bih nadoknadio izgubljeno vreme i stigao na voz. Reći ću odmah, nebrojene oštre krivine nisu njegov teren, što zbog povišenog težista i velikog klirensa, što usled mekano podešenog ogibljenja. Ljulja se i snažno naginje, zbog čega prebacih automatski menjač u mod Sport, odnosno na određenim deonicama pređoh na ručno menjanje brzina.

Ne odoh dalje od treće, nema šanse da se u ovakvim uslovima vozi brže od autorizovanih 70 km/h, osim da mi je u rukama bila jedna Ford Puma ST, koju sam imao na test vožnji prethodne sednice… Ne zbog motora, koji sasvim dobro vuče i ubrzava, već spomenutog ogibljenja, podešenog na udobnost. O potrošnji u ovakvim uslovima iluzorno je govoriti (putni računar nije sišao ispod 8-9 litara), jednom drugom prilikom pozabaviću se njome…

Tek znatiželje radi siđoh i na zemljane puteve, gde se pokazao dovoljno talentovanim za lake ekskurzije do udaljene vikendice. Citroen je predvideo tzv. Grip Control, elektronski sistem koji optimizuje kontakt s putem u različitim uslovima vožnje (pesak, blato, klizav put). Ujedno ubačen je još jedan sistem koji automatski ograničava brzinu kretanja prilikom jakog spusta na 10 km/h.

Pređoh dakle ukupno oko 200 km s obe verzije i ne zakasnih na TGV, kako bi na kraju napornog dana na vreme stigao kući i spremio večeru za familiju (i to je deo mojih obaveza). Utisci u vezi putovanja i probne vožnje su pozitivni, od ovog C3 Aircrossa nisam ni očekivao više. U estetskom smislu transformacija je značajna i dobrodošla, za ostalim i nije bilo veće potrebe.

Sa do sada 330.000 prodatih primeraka (dobra cifra ali znatno inferiornija nego li kod Captura i 2008), ne menja se značajnije mašina koja dobija, niti se na pola životnog puta ulažu velika finansijska sredstva u njeno usavršavanje. Na blic pres konferenciji nam rekoše da će cena porasti za par stotina evra, što znači da će na našem tržistu i dalje biti interesantna. Koliko tačno đavo će ga znati, u iščekivanju novog cenovnik za stari je povučen. Obratih se zato našem ekspertu Moronu, pronađe mi čovek jedan dilerski oglas za aktuelni C3 Aircross 1.2 PureTech/110 6MT Feel Pack za 17.740 evra, što je povoljnije od mnogih konkurenata.

Tekst: Perica Rajković

Fotografije: Citroen, Perica Rajković

Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.154 x 1.637x 1.756 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.600 mm
Zapremina prtljažnika: 410/520 – 1.289 l
Masa praznog vozila: 1.159 kg ili 1.188 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinac
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 110 ks ili 130 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.500 o/min ili 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni šestostepeni ili automatski šestostepeni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/60 R16 ili 215/50 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,2 s/9,3 s
Maks. brzina: 185 ili 195 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,8/5 l
Emisija CO2: 104/108 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 1,2 PureTech 110 oko 17.000 evra

Dobre strane:

Uspešna restilizacija prednjeg dela, udobnost, odnos spoljašnje dimenzije/unutrašnji prostor, praktični aspekt, prijatan i performantan agregat, cena

Loše strane:

Previše mekano ogibljenje za dinamičnu vožnju, bez novih agregata,  platforma starije generacije, povišena potrošnja
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 7,75
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,25
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,55

(3782)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

„Zaboravite na buljave farove i tupu masku.“
Ima li ovakav opis izgleda auta u testu tog buljavog? Mislim da nema, a zašto?
Ovaj s boka je isti Fiat 500L. Odoh dalje da čitam…slike i predjeli su fantastični, auto je za zaboraviti. Čeka se novi model, ne znam ko može ovo uopće i kupiti i čime je to onda ponukan bio?! Lijep nije, moderan nije, ugodan nije (nije lijep), najbolji nije, jeftin nije….itd.

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
moron

Za razliku od skupljeg C5 Aircross, ovaj C3 Aircoss pozadi može da primi veoma visoke putnike, što je najbolji dokaz koje benefite donosi forma kocke i koja je visoka i previsoka cena dizajna koja se plaća kod C5 Aircross. Jeste da C3 Aircross do sada nije bio nakrcan sistemima aktivne bezbednosti u istom obimu kao sadašnji yaris, ali, da neko ispred mene stavi oba , u varijanti cene od oko 17,5-18k ( tu negde kod Yarisa počinje srednji nivo opreme ), ja bih ipak odabrao ovaj C3 zbog svega što on nudi u praktičnom smislu, a što je za yarisa… Pročitaj više »

Mikele

Prijatelju, pa u C6 ne može da se komotno sedi napred, tesan. Ko je projektovao greben izmedju prednjih sedišta … odmah otkaz. Strašno.

Mikele

Grešla, mislim na C5 Aircross

moron

Ti dizajneri se nekada tako zaigraju da potpuno upropaste funkcionalnost ovih skupocenih „prometala“. I umesto vozila čiji bi unutrašnji komfor bio barem pretežno srazmeran spoljnm dimenzijama, kod tih dizajnerskih „gromada“ unutra sve češće imaš ugodjaj kao da nosiš špansku čizmu …

BB

Ja to razumijem, ali ne razumijem zašto kupci biraju te „dizajnerske bravure“… A ond dizajneri misle da su na pravom putu, pa još više „zaoštravaju pero“ na tu stranu…

don

Ostario si

BB

Tačno juče prebacio brojčanik za jednu godinu 😉

don

Oooo pa,🥳🥳🥳🥳🥳🍻🍻🎉🎊💯🤝🍀🍧🍨🎂🛴🚗🎁🥇📸💵💶.et,sve jasno🤪

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
s mile

Peki, svaka čast, vredan si, verovatno najvrediniji od auto novinara, svakog vikenda po jedan test. C3, da je crn, zvao bih ga Darth vader, toliko me podseća njegova faca na lik… U poslednje vreme mnogi prozvođači imaju „gadne face“, umesto nekih ranijih fluiidnih linija, ali kao svojevremeno Juke, postaju „ružno dobri“… Dobar je C3 cross, i cela cross familija, udobost, i Citroenove linije.. LIKE od mene p.s. zamolio bih te, ako je moguće testovi su ti obično u gradovima, fotke ( zaista lepe ) kraj dvoraca, ali ovih par iz prirode, brda, planina, mi se baš sviđaju. Kad imaš mogućnosti,… Pročitaj više »

TheStig

Peki svaka čast za članak, a za slike ti veliko hvala…duboki naklon, fantastične su. Crossoveri -„not my cup of tea“, ali mi je ovaj c3 aircross kul bez obzira na stariju platformu. Ne pokušava da bude nešto što nije što je danas rijetkost.

BB

Boja je SMB a ne SNB (kao što vidiš, sjećam se 😉). Što se tiče Srbije i pruga, ne biz se stavljao u ulogu advokata Velikog Vođe, ali mnogi prethodni VV su obećavali oko brzih pruga, sad se konačno i vidi značajan pomak. A i nije lijepo porediti jednu kolonijalnu silu po tom pitanju sa jednom zemljom koja uporno odbija da bude kolonija, u svakom slučaju, sjećam se priče kolega iz Subotice kako su nekad davno imali brzu opciju voza do centra Beograda (uglavnom izbjeganje ogrogmnih guži na ulazu u grad) i niko nije je pomišljao na auto… Eto ovo… Pročitaj više »

don

Naslina 😜

BB

Dobar C3 aircross, ali za te pare biram Berlingo 😉 i to sa dizel motorom.

moron

U Srbiji Berlingo samo kao N1

BB

Zašto? Da spasim malo PDV-a? A onda ti nakače naljepnicu 80km/h, kao da voziš Tamić, pa na 120 km/h na autoputu ode vozačka… Barem je u BiH tako. Sad kad me policija zaustavi, ja samo kažem: „putnički“ samo mahne onim „lizalom“: idi dalje…

moron

Ne znam šta je razlog da nije radjena homologacija za putnički Berlingo u Srbiji, ali, nije. Par puta sam proverevao tokom 2019. – pre nego sam potpuno odustao od ideje … Mada, lep mi je bio i Rifter. Danas … Danas bih ipak odabrao „Japanca“, nihovu verziju, zbog komšija … 😊

BB

A možeš i „švabu“… 😜

Čak vidim da se Zafira, dakle kombi, broj veći, se nudi za nekih 21 k EUR…

moron

Ma, sve za komšije, pa ako treba i francuski djubar u nemačkom odelu 😊

Pomponije

Dobra je kupovina ovaj C3 Aircross, ima lepu opremu za ne tako mnogo novca. 17.000 evra je mnogo jeftinije nego li kod novog Captura, ili 2008-ice…

moron

Slažem se

Bungi

Odličan test Peki, fotografije isto.Sitroen je se negdje izgubio tokom vremena, spolja više nije onako orginalan kao prije u unutrašnjosti još manje.Nema hidraulike, nema volana sa jednom prečkom niti onog čiji se središnji dio ne okreće, nema satelita na stubu volana, nema zadnjeg stakla unutra zakrivljenog,… Bio jednom jedan Sitroen.

Zvezdan Božinović

OZbiljno sam zaljubljen u Francusku. Mislim na prirodu, arhitekturu, klimu, osećaj koji mi stvara, kako na fotografijama, tako i prilikom više kratkih poseta. Moja veza sa Citroenom i Peugeotom, i generalno francuskim dizajnom, jaka je takođe i seže do duboko u prošlost 🙂
Ova priča i ove slike me podsetiše zašto je to tako.

Djordje Pesic

Vidim sa slika iz raznih clanaka da je Francuska prelepa zemlja. Ali isto tako stekoh utisak da Pariz postaje nepozeljan za zivot (sa aspekta vozaca)

Merkurac

Sticajem okolnosti, vozio sam ovaj primerak jedan dan kao rent-a-car vozilo i utisci su blago rečeno užasni – u poređenju sa Polom/Fabijom/Oktavijom/Golfom/Aurisom/Corollom/Yarisom/Puntom (da shvatite šta je moj referentni opseg). Sve su komande nekako pregrube, kvačilo tvrdo, volan čudnog odziva (zapazio sam čak i da mu nekako čudno ide vraćanje na pravac posle „smotavanja“ – treba mu malo pomoći rukom). Raspored komandi totalno neergonomski (ja imam 178 cm i cca 80kg, dakle niži prosek) i imao sam problem sa pedalama koje su preblizu i sedištu i jedna drugoj. Ručica menjača predaleko – položaj 5.brzine zahteva potpuno ispruženu ruku (sve ovo nikada… Pročitaj više »