1. Home
  2. Testovi
  3. Jaguar F-Type 3.0 V6 – (Commo) Animal
Jaguar F-Type 3.0 V6 – (Commo) Animal
2

Jaguar F-Type 3.0 V6 – (Commo) Animal

1.42K
2
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija, kažete? Da, da, može, ma naravno. Brine vas “carbon footprint”, staklena bašta, klimatske promene? Ima rešenja, samo polako, reći ću vam na kraju. Jedna od osnovnih pretpostavki bi, svakako bila: sklanjajte mi sa očiju F-Type! Ispostavlja se da je lakše odoleti srednje pečenom, aromatičnom junećem bifteku u gorgonzola sosu, šampanjcu pod karipskim suncem, najlepšoj ženi Pomoravlja, nego dislocirati uši od bariton dueta izduvnih cevi, sa ovog zagađivača, ali i zaslađivača života, individua kojima, ionako, život teče bez stresa uzrokovanog nemaštinom.

F-Type, takođe, treba skloniti van čulnih domašaja entuzijasta koji imaju stabilne neto prihode u manjem iznosu od 300 hiljada evra godišnje, sa sličnim prognozama za buduće godine. Zavisnost koju uzrokuje kod konzumenta, je dovoljno jaka da nezrelu ličnost dovede u situaciju da se zadužuje, ili daleko bilo, snalazi na drugi načine, kako bi ga posedovao. Baš toliko para treba za njega? Pa, ne baš, ali: treba izgraditi celu životnu platformu i u duhovnom i u materijalnom smislu, treba vam obezbeđena kuća i pokućstvo, koje uključuje najmanje dva garažna mesta, jer na jedno od njih treba smestiti limuzinu ili porodični SUV. U drugim okolnostima kupljen, bez greške dovodi do obmane javnosti, ali i još opasnije samoobmane.

Tehnike zavođenja

Početni afrodizijak svakako predstavlja tradicija. Iako, predstavljen svetskoj publici tek pre pet godina, F-Type zasigurno može da računa na imidž svog duhovnog oca, modela E-Type, čija je proizvodnja krenula 1961. godine i koji je ostavio dubok trag za sobom. Vršnjak, znači – generacija 1970., crveni Jaguar E-Type Convertible Series 2, zbrinut je u jednoj novobeogradskoj garaži, a družimo se svako malo. Nisu potrebni bilo kakvi genetski testovi za dokaz očinstva nad predmetom našeg testa.

Građenje kulta, koji dugoročno i magnetski privlači publiku, potiče od proizvođača, pa lokalne distributivne mreže, a širi se kroz medije. Na našem tržištu, donedavno, Jaguar nije imao adekvatnu energiju sa izvora, pa su tako mnogi ostali uskraćeni za dodatne informacije i impulse simpatija ka ovom brendu. Recimo, podatak da je F-Type apsolutni prodajni lider u segmentu na matičnom tržištu, kao i da je dobio blizu 160 priznanja i nagrada širom sveta, teško da smo negde mogli da čujemo. Znam, znam, danas dobiješ jednu, ma šest nagrada na nelojalan način. Ali, 160?!

Predigra ulazi u novu fazu. Susret, odnosno prvi vizuelni i taktilni dodir sa Jaguarom F-Type, opravdava, do tog trenutka razvijen osećaj poštovanja prema proizvođaču. Sportski “all-aluminium” dvosed izgleda onako kako treba, spram namene i ukusa zamišljenog kupca. Duga hauba, širok trag točkova nazad, veoma niska silueta, čak je i ova plava boja (koja me i asocirala na Karipsko more sa početka) pogodak u centar mete. F-Type je jedan od retkih modela, sad ovo je potpuno subjektivno, koji bolje izgleda u kabriolet izdanju (i to još sa mekim sklopivim krovom) od svog kupe srodnika, kojeg smo takođe vozili krajem septembra. Fotografije govore ovde više od hiljadu reči, pa ih ne bih ni trošio u pokušaju da prevedem savršenstvo na srpski jezik. Za dizajn eksterijera bi se moglo reći: detalj više – bilo bi kič; detalj manje – ostao bi ozbiljno uskraćen. Još samo da istaknemo aktivni spojler na repu automobila koji stoji pod takvim uglom da se u retrovizoru jasno vidi legendarna Jaguar oznaka, dodajući tako začin svakom interesu ka dešavanjima iza vas.

U enterijeru, priča je već malo drugačija. Na ovom polju, imajući u vidu premijum pretenzije, cenu automobila, a pre i iznad svega, apsolutno sve ostale osobine, F-Type zaslužuje za klasu bolje. I ovo je jasno vidljivo već u prvom kontaktu. Šta je tačno uzrok tome, teško je reći. Ergonomija je sasvim zadovoljavajuća, doduše nije na neprevaziđenom BMW nivou, ali je zato bolje nego u modelu Porsche Cayman 718 S, kojeg smo testirali prethodnih dana.

Sve je nadohvat ruke, uostalom kao i kod navedena dva proizvođača, ali je u Jaguaru snalaženje jednostavnije i intuitivnije, uprkos sličnoj, odnosno bogatoj opremi, u odnosu na pomenuti Cayman.  Instrumentacioni, kao i osmoinčni panel Touch Pro info-zabavnog sistema su pregledni i u vidnom polju, mada je nešto bolja rezolucija očekivana. Upotrebljeni materijali, na delu površina centralnog grebena, su dobri, ali ima i detalja koji nisu na nivou, čak iako je Premijum kožni enterijer (2.342 evra) na dugom spisku dodatne opreme. Eto dela odgovora u pogledu prvog utiska u vezi sa enterijerom, a kada dodamo da ni završna obrada nije u ravni sa takmacima, posebno onom iz Porschea, jasno je šta F-Type može i mora bolje. Pored toga, i na osnovu Range Rover modela koje smo vozili, nema dileme da je unapređenje enterijera Jaguar vozila, potpuno u dometu proizvođača, a zašto se to ne implementira, pitanje je za upravu.

S druge strane, najskuplja stavka među enterijer opcionalima – Performance Seat (2.646 evra) vredi svaku paru. Sedišta su ultra tanka, sportska, idealno obuhvataju i drže telo, vizuelno su dominantna, odnosno predstavljaju “ovo mora da se ima” – stavku. Prtljažnik ovog Jaguara je male zapremine, ali je zato posve čudnog oblika (smajli), pa ukoliko niste opredeljeni za, po merama izrađene kofere koje verovatno možete naći u JLR ponudi aksesoara, onda ćete prtljag za sedmodnevno putovanje sa “suprotnim polom”, moći da smestite koristeći tanke pijačne kese.

Predigri je kraj – da se zaigramo sada

Srce/mozak odnos funkcioniše bez greške. Trolitarski agregat, baš ove izlazne snage, pravo je srce F-Type organizma dok osmostepeni ZF mozak veoma brzo i efektno kanališe signale direktno iz srca. Oglašava se muževnim glasom, reaguje na svaki pritisak papučice gasa i u svakom (testiranom) režimu odaje utisak nepojmljive moći i elastičnosti.

Naglasak je na rečima testirani režim, jer insistiramo na poštovanju saobraćajnih propisa bez rezerve. A u ovom automobilu, to je tako teško izvodljivo. S jedne strane, zato što zaista i blagi pritisak na papučicu gasa uzrokuje instant i žustar odgovor, dok sa druge strane, subjektivni utisci su još upečatljiviji od pukih cifara koje Excel tabele pokazuju, pa inspirišu na još i još i još. Drugim rečima, F-Type je, sa čisto vozačkog aspekta, najzabavniji sportski automobil, za svaki dan, što se kaže, koji smo do sada testirali. Dakle, ima snažnijih, performantnijih, sa boljim prijanjanjem i ležanjem na drumu. Eto, Cayman na primer: iz četvroocilindarskog bokser agregata manje zapremine, izvlači više snage, zvuči još grublje (posebno sa aktiviranim opcionim sistemom), i zalepljen je za asfalt u svim putnim akrobacijama, uz osećaj težeg (direktnijeg) upravljača; iz BMW M divizije, sportski automobili su takođe, značajno brutalniji, po svakom pitanju. I da ne ređamo dalje…

Poenta je: svaki od njih traži mnogo više energije vozača fokusirane na sam automobil i njegovo održavanje na (poželjno je) stazi, dok vas ovaj Jaguar F-Type pušta da se (s)igrate sa njim, u gradu, selu, na bilo kojoj krivudavoj stazi. Sve to uz nezaboravni glasan zvuk agregata i izduvnih cevi, hrapavom poput glasa Džoa Kokera. Evo potkrepljuće situacije: noć, predgrađe, crveni semafor, nigde nikoga na raskrsnici. Konačno, zeleno svetlo. Prvih desetak metara, krećemo kao normalan svet, a zatim baš pred skretanje levo, svesno i preko svake razumne mere dodajemo gas. Nos Jaguara se blago propinje, automobil u manje od dve sekunde postiže neprimerenu brzinu, a zadnji kraj automobila počinje da se otima i pleše. Da ušiju nema, osmeh bi bio oko cele glave. Otklon noge na trenutak, sa pedale gasa, i F-Type je u putanji ponovo. Bez korekcija na volanu, bez preznojavanja i bilo koje vrste panike.

Kontrole stabilnosti, iako uključene, dozvolile su nam, ovaj kontrolisani ples po “dva sata posle kiše drumu”. Sa pomenutim sportskim modelima drugih proizvođača, ali i sa 400 konja snažnim F-Type kupeom (sa brojnim konstrukcijskim unapređenjima u odnosu na kabrio od 340 ks), sve ovo bi zahtevalo intenzivniji vozački angažman. Kako funkcionišu standardne kočnice na našem Jaguaru, koji je za tri dana stekao status ljubimca, ne znamo, ali tvrdimo da su instalirane, opcione, fenomenalne po svim pitanjima.

U prethodnom paragrafu, u dahu izneti utisci, daju sliku i o jednom sveukupnom smislu ovog roudstera: perfektan sportski automobil, prikladan za sve prilike, pa i duga krstarenja autoputem, jer je nivo akustičke udobnosti u njemu za klasu ugodniji, iako takođe sportski nastrojen, u odnosu na Cayman na primer. Pritom, i potrošnja je baš takva. U režimu vožnje prikladnom za nepovoljne vremenske uslove, moguće je držati je i par decilitara ispod 9 litara, ali na stazi, u Sport režimu, ona dostiže i 30 litara na sto kilometara.

Ima još jedna zadivljujuća stavka koju svaki F-Type mora da poseduje: radi se o adaptivnim LED prednjim svetlosnim grupama, koje širinu i dužinu svetlosnog snopa prilagođavaju automatski, u odnosu na detektovano okruženje. Ovo znači da će, u vožnji gradom, na brzinama do 48 km/h, svetlosni snop biti kraćeg dometa u dužinu, ali zato značajno širi. Pored režima gradske vožnje, opcije su i: seoski putevi, autoput i vožnja u uslovima loših vremenskih prilika.

Ovako opremljeni Jaguar F-Type košta 104.362 evra, a od navedenog iznosa oko 22% se odnosi na dodatnu opremu. Navedenu cenu, doživeo sam kao naglo buđenje.

Zaključak

Da se vratimo na početak. Mnogo je toga što svaki ekološko svesni pojedinac može da uradi za dobrobit planete: prvo, jedite manje, posebno juneće meso jer je za jedan kilogram prirasta mase kod svinja, potrebno samo 20% hrane u odnosu na isti rezultat kod junadi; zagrevajte ili rashlađujte životni prostor do umerenog nivoa, jer je jedna studija pokazala da čak 20% ukupnog utroška struje ide na klimatizaciju, koristite javni prevoz jer je dokazano da je štetna emisija po osobi po kilometru, čak četiri puta niža u odnosu na putničke automobile.

Sve ovo može, samo ne sklanjajte sa ulica Jaguar F-Type.

Još da se zahvalimo Alvaru Soleru za numeru koja je pisana za ukupan F-Type doživljaj.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Jaguar F-Type 3.0 V6 340 RWD A8 R Dynamic

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Roudster
Vrata/Sedišta: 2/2
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.482 mm x 1.923 x 1.308 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.622 mm
Zapremina prtljažnika: 207 l
Masa praznog vozila: 1.597 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V6/ turbo benzinski
Zapremina: 2.995 cm³
Snaga: 250 kW/340 ks pri 6.500 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm pri 3.500 o/min

Pogon

Tip: Na zadnje točkove
Menjač: 8/Automatski sekvencijalni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/35 ZR20/295/30 ZR20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,3 s
Maks. brzina: 260 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 8,4/12,8 l
Emisija CO2: 199 g/km

Cena

Testiranog modela: 104.362 evra

Dobre strane:

Sveukupan doživljaj, dizajn, motor/menjač, vozna dinamika

Loše strane:

Cena, enterijer koji nije na premijum nivou
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 9
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 10 Ukupno 10
Pozadi: –
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 9
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 10 Ukupno 10
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 5
Ocena: 8,55

(1423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

Zverko 🙂

Đole

Bez krova vrlo lep automobil. Sa krovom, druga priča.

Opet, za ovaj novac, mogu se kupiti razne vrlo sposobne mašine, i to više njih.