1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 3008 Hybrid Plug-in/225 GT – Kralj lavova drugi deo
Peugeot 3008 Hybrid Plug-in/225 GT – Kralj lavova drugi deo
38

Peugeot 3008 Hybrid Plug-in/225 GT – Kralj lavova drugi deo

2.55K
38
Podelite sa prijateljima:

Kako bi sačuvao svoj tron, kralj krossovera, Peugeot 3008, podrvgnut je terepiji podmlađivanja. Pored estetskih izmena uvedena je i slabija hibridna verzija Plug-in, koja umesto dva poseduje jedan električni motor.

Restilizacija jednog modela idealna je prilika za svođenje bilansa istog. U slučaju Peugeota 3008 svi pokazatelji su više nego pozitivni, realno za njom ni nije bilo veće potrebe. Cifre govore same za sebe, nakon četiri godine postojanja prodato je preko 800.000 primeraka, plus još 300.000 produžene verzije 5008!

Ujedno, četiri godine uzastopno je na vrhu liste najprodavanijih SUV modela u Francuskoj, svojevremeno Peugeot je morao uvesti i treću smenu kako bi zadovoljio porudžbine (na isporuku se čekalo više meseci). Uspeh kakav su odgovorni mogli samo da sanjaju, koji se po svemu sudeći ponavlja i s 2008…

Pre restilizacije

Zapravo u tom grmu i leži zec, upravo zbog talenta mlađeg brata, koji se na mnogim poljima može nadmetati sa 3008, odlučeno je da se ovaj osveži, ali ne previše. Sa pincetom i dužnom pažnjom, moliću vas lepo, kako bi se sačuvao identitet i ujedno vlasnici „starog“ ne bi osećali previše traumatizovano, no ipak dovoljno da se privuku novi kupci.

Već kao po običaju izmene su uglavnom skoncentrisane na prednji deo, gde pronalazimo stilske elemente mlađih modela, tipa 208, 508 i spomenutog 2008. Ovde pre svega mislim na ogromne „očnjake“, u funkciji LED dnevnih svetala. Lice je ujedno postalo manje „deformisano“, pre restilizacije posedovalo je znatno više karakternih osobina. Sada je čistije, jednostavnije, posve je moguće da će se nekome više svideti pre liftinga…

Stvar ukusa, činjenica je da se „faza 2“ spreda odmah prepoznaje, znatno manje ukoliko se posmatra iz profila ili od pozadi. Forma karoserije je ostala ista, kao i zadnje svetlosne grupe, ali sada su u njoj prelepe diode. Uporedite fotografije bivšeg i sadašnjeg, ne radi se više o tri obična vertikalna bloka sa svake strane, kada se bolje zagleda vidi se da je svaki sastavljen od još tri niza plastičnih pločica, kako bi se stvorio 3D efekat. Pravi filigranski rad koji dokazuje s koliko pažnje se pristupilo svakom detalju.

Uz to, voženi model nosi oznaku Black Pack, kod koga umesto hromiranih površina pronalazimo isključivo crne elemente. Kako sam bio u prilici videti „normalne“ izvedbe (sive boje na priloženoj fotografiji), mogu potvrditi da su hromirani i metalizirani delovi zastupljeni na prednjoj masci, zaštitnim lajsnama na bokovima, okvirima prozora, branicima… Na voženom ništa od svega toga, uz atraktivnu boju nazvanu „Blue Vertigo“, zapazismo crne aluminijumske naplatke i isto takve ukrasne elemente, računajući i značku lava, te natpise 3008 i Hybrid na prednjem i zadnjem delu. Krajnji rezultat je, barem po mom mišljenju i osoba koje su bile u prilici ozbiljnije ga analizirati (između ostalih šefovi pres voznog parka kod Mazde i Renaulta, koji su izrazili želju da ga provozaju), za svaku pohvalu.

Još jedan Hybrid

Negde u junu ove godine dočepah se prvi put Peugeota 308 Hybrid 4 Plug-in, verzije s pogonom na sva četiri točka. Zahvaljujući jednom od dva električna motora, smeštenom na zadnjoj osovini, „mašinerija“ razvija ukupno 300 ks, za razliku od ovde predstavljene, koja se mora zadovoljiti sa „samo“ 225 ks. „Otpao“ je znači električni motor pozadi od 83 kW (113 ks), a zadržan je nešto slabiji prednji od 110 ks, i dalje u sprezi s benzinskim 1.6 Pure Tech/180 ks.

Opet mala začkoljica za neupućene, kako to da 180+110 na kraju daju 225 ks? Jednostavno, oba agregata ne razvijaju maksimalnu snagu istovremeno, svaki radi u svom režimu rada, samostalno ili u sprezi jedan s drugim. Termički blok povezan je s novim automatskim menjačem e-EAT8, ekskluzivnim za plug-in hibridne motore marke Peugeot. Na njega je isto tako „nakalemljen“ električni motor, kako bi prelazi između rada električnog motora i motora s unutrašnjim sagorevanjem bili optimalni i neprimetni. Pretvarač obrtnog momenta, koji se inače upotrebljava kod SUS motora, svoje mesto ustupa višelamelnoj spojnici, uronjenoj u ulje. Sve te promene donose povećanje ukupnog obrtnog momenta za relativno skromnih 60 Nm. Opet ista priča, iako benzinski razvija 300 Nm, a električni čak 320 Nm, obrtni momenti se ne sabiraju, tako da za rezultat imamo maksimalnih 360 Nm (čak 520 Nm kod snažnije izvedbe od 300 ks). Capito?

E kada smo i to razjasnili podsetimo se da elektromotor napajaju baterije istog kapaciteta kao kod Hybrid 4 Plug-in, kapaciteta 13,2 kWh (10,7 upotrebljivih), smeštene u podu vozila. Odmah po preuzimanju očitavam električnu autonomiju od samo 36 km, znatno manje od obećanih 55 km (po WLTP normama). Međutim, putni računar se pokazao nepreciznim, pored toga uzima u obzir prosečnu potrošnju na osnovu prethodnih vožnji. Po svemu sudeći francuski novinari imali su teško stopalo na gasu, jer sam nakon nedelju dana vozikanja više puta prevalio dobrih četrdesetak kilometara isključivo na struju.

No, kako od fabrike PSA do Pariza ima oko 50 km, od čega 30-ak auto-puta, ne želim odmah ispazniti baterije, već tasterom na centralnoj konzoli biram mod Hybrid. U tom slučaju sistem sam odlučuje koji će pogon i kada aktivirati, naravno u zavisnosti od kapaciteta baterija. Kako je moja puna, deonicu kroz gradić Poissy, gde je smeštena jedna od pet fabrika Peugeota u Francuskoj, prelazim u 100% električnom modu. 3008 kreće odlučno, ubedljivo, pre svega zahvaljujući spomenutom obrtnom momentu električnog motora od 320 Nm. Ukoliko me pamćenje dobro služi ništa lošije od snažnijeg hibrida od 300 ks. Posve normalno jer i ovaj retko koristi oba električna agregata istovremeno, drugi, na zadnjoj osovini, pre svega je u ulozi integralnog pogona.

Naprotiv, kada se aktivira sva „konjica“ (program sport), razlika je više nego evidentna. Voženi od 225 ks ubrzava do 100 km/h za 8,7 s, dok snažnijem treba znatno manje, samo 5,8 s. Ne, nemojte ovo uzeti kao manu, performanse slabijeg su više nego li dovoljne u svakodnevnoj upotrebi. Dakle prva etapa test vožnje prolazi u hibridnom modu (57 pređenih kilometara), kada putni računar pokazuje potrošnju od 5,4 litara bezolovnog benzina.

Kažete mnogo je, jeste, ali kako bi sačuvao kapacitet baterije odlučio sam da je poštedim. Kako? Jednostavno, hibridna izvedba poseduje jedan dopunski prekidač na centralnoj konzoli (e-Save) kojim se može ograničiti njena upotreba, tako što će se forsirati termički blok. Tako i bi, procenat vožnje na struju iznosio je tek 30-ak %. Jednom drugom prilikom (nešto povoljnije okolnosti), kada se taj procenat popeo na oko 60%, potrošnja benzina opala je na 3,6 l. Par dana kasnije s nekih 70% iskorišćenja, spustila se na ispod 3 litre. Prosto k’o pasulj, što je intenzivnija vožnja na struju manja je potrošnja benzina i obrnuto!

Kao što rekoh, posve je izvodljivo ne potrošiti ni kap goriva, pod uslovom da se izabere 100% električni program, sve dok se ne iscrpi baterija. Jednom prazna, može se relativno brzo napuniti, pod uslovom da ste doplatiti za integrisani punjač snage 7,4 kW (300 evra), koji će smanjiti vreme punjenja na javnim punjačima ili Wallboxu na 1h 45 min. Kome to nije imperativ, serijski od 3,7 kW zahteva dvostruko više vremena (3,5 h), odnosno čitavih 7 h ukoliko se priključi na standardnu kućnu utičnicu. Dobro ste razumeli, hibridi u principu nisu sposobni napuniti se snažnijim punjačima koji isporučuju 50 kW i više, kao što je to slučaj sa čisto električnim modelima.

Nalazim za shodno navesti još nekoliko specifičnih funkcija radi boljeg rekuperiranja energije u vožnji, gde pre svega mislim na „brake“, tj sistem koji omogućava snažnije usporavanje vozila. Osim što služi za kočenje motorom, ta funkcija omogućava snažnije punjenje baterije. U načinu vožnje „drive“, dovoljno je povući ručicu menjača unatrag kako bi se uključio, odnosno još jednom da bi se isključio. A kako bi se povećao domet u potpuno električnom načinu vožnje, sistem visoke energetske vrednosti i-Booster prikuplja energiju pri kočenju ili pri kočenju motorom (energija koja ostaje neiskorišćena kod motora s unutrašnjim sagorevanjem).

Standardna verzija osveženog Peugeota 3008

Dakle u najboljem slučaju računajte na oko 45 km u potpuno električnom modu, kada je ovaj „lav“ sposoban pogurati i do 135 km/h, pre nego li se aktivira benzinski agregat. Da samo u tom slučaju ne računajte na navedenu autonomiju, no to nam je već dobro pozata priča, električni automobili ne vole auto-put!

A bez baterija?

Nema problema! Ovaj 3008 poseduje dovoljno snažan i diskretan 1.6 PureTech, koji obezbeđuje vožnju na duge staze bez električne asistencije. Nakon što sam namerno sveo nivo baterija na nulu, uputih se na put od stotinak kilometara vangradske vožnje. Cilj je bio izmeriti koliko realno troši u ovakvim uslovima, nakon što su se razvile silne polemike o isplativosti plug-in hibrida. Verujte mi na reč, zaista sam posvetio dužnu pažnju ovakvom aspektu upotrebe, jer zaboga zašto platiti oko 6.000 evra više za model koji „loče“ nekoliko litara više od čisto benzinske verzije 1.6 Pure Tech/180? Moja zapažanja kažu da su pojedine priče na tu temu neistinite, ili su test vožnje obavljene u krajne nepovoljnim uslovi za jedan hibrid.

Konkretno, s potpuno ispražnjenom baterijom distancu od bezmalo 100 km auto-puta ovaj 3008 prevalio je uz prosečnu potrošnju od 7,7 litara. Nisam ga štedeo, vožen je brzinom između 120 i 150 km/h. Tek par decilitara više potrošio je u mešovitoj vožnji put/auto-put, normalno praktikovao sam česta i snažna ubrzanja. Pažnja, izabrao sam mod Hybrid, kada se baterije ne pune u vožnji, naprotiv tih par kWh „skrivene“ energije u njima povremeno pomažu SUS motoru (funkcioniše kao kada se radi o običnom hibridu, bez spoljašnjeg punjenja). S vremena na vreme displej pokaže kako se kotrljamo na struju, uprkos jednom drugom koji tvrdi da su baterije na nuli…

Opciju punjenja, kada se izabere mod Sport, ovoga puta nisam praktikovao, jednostavno glupo mi je ovako koristiti jedan hibrid Plug-in. Za potrebe testiranja na kratko i to isprobah, kada je evidentan porast režima rada benzinca, po ugledu na potrošnju. Ovo sigurno nije ni najefikasniji ni najjeftiniji način punjenja, na njega je bolje zaboraviti. Želim da kažem da ukoliko krenete na duži put ili godišnji odmor, s ovim 3008 nećete probiti kućni budžet za gorivo, potrošnja je viša za oko 1 litru kada se koristi isključivo termički blok. Krivca treba tražiti u masi povećanoj za 330 kg, što se ne odražava preterano negativno na ponašenje vozila, barem ne na auto-putu.

Buka od motora i strujanja vazduha je  niska, jednim delom zahvaljujući lisnatim bočnim staklima (ista kao za „šoferšajbnu“, ali se i za njih doplaćuje). No, na benziske pumpe ipak ćete morati češće stati, rezervoar za gorivo smanjen je sa 53 na 43 litra. Nešto je drugačija situacija na putevima drugog reda, prilikom temperamentne vožnje može se osetiti velika ukupna masa od 1.761 kg (bez vozača i goriva). Nešto kao kada su pored vas u vozilu još četiri odrasle osobe…

Iako se bez pomoći električnog motora oseti laki pad perfomansi, ove su i dalje na nivou očekivanja. Dobro odmeren i brz automatski EAT8 pomaže i motoru i vozaču, te iako nema potrebe za manuelnim menjanjem brzina, i to je izvodljivo zahvaljujući ručicama pored upravljača. Kao i kod mnogih vozila ovakvog tipa treba se navići na kočnice, ne preterano progresivne. Nakon što shvati da je u početku kočiona sila slaba, te da se previše prebližio vozilu ispred, vozač jače pritisne na papučicu, što dovede do preterano snažnog kočenja. Putnici vas neće poštedeti komentara u stilu „ej ne voziš krompire…“

Jedva primetne korekcije

Za razliku od spoljašnjosti izmene u unutrašnjosti su veoma diskretne. Zaista treba imati oko sokolovo ili biti vlasnik dosadašnjeg 3008 kako bi se primetio veći centralni ekran, sada od 10 inča (8 kod predhodnog). Izuzmemo li novi adaptivni regulator brzine, sposoban kompletno zaustaviti vozilo i po potrebi pokrenuti ga do programirane brzine, mogao bih završiti nabrajanje, no red je podsetiti se na izvesne kvalitete i mane enterijera.

Ponovimo još jednom, utisci su više nego pozitivni, 3008 impresionira sve koji se smeste u njega. Masivna centralna konzola, koja deli vozača od suvozača, zadržana je i kod druge generacije, i to u najlepšem maniru. Blago zaokrenuta ka vozaču, komandna tabla sastavljena je iz više nivoa, gde do izražaja dolaze prekidači od aluminijuma u klavir stilu. Upotrebljena količina istog je impresivna, ima ga praktično svugde u unutrašnjosti.

Teško je, a ne spomenuti upravljač, podsečen na donjem i gornjem delu, retko malog prečnika. Preglednost instrumenata znatno je bolja nego li kod 208 i 308, ovde nije neophodno praviti kompromise, tj. spuštati upravljač u krilo i podizati sedište, kako bi se videli numerički instrumenti. U tu svrhu instaliran je ekran od 12,3 inča, s veoma zanimljivom i originalnom grafikom. Ima tu svega, od imitacije klasičnih instrumenata i personalizacije ekrana, pa sve do satelitske navigacije. Kao i kod snažnijeg Hybrida 4 i ovde je specifična, mesto rezervisano za obrtomer ustupljeno je tzv. ekonometru i funkcijama vezanim za baterije.

Veoma dobroj ergonomiji svoj doprinos daju i prednja sedišta, koja, barem u našem slučaju (završni nivo GT), zaslužuju samo komplimente. Bez obzira da li su kompletno od kože, kombinaciji koža/alkantara ili platna, osim što su lepa na oko, udobna su i sa snažnim bočnim osloncima. Za desni lakat predviđen je oslonac u vidu ogromnog boksa (otvara se iz dva dela), dok ruka prirodno pada na ručicu automatskog menjača. U navedeni boks bez problema stavih par buteljki vina, tim bolje jer u pregradak za rukavice ispred suvozača staje samo par sitnica.

Predviđeno je i bežično, induktivno punjenje mobilnog telefona u dnu centralne konsole, nažalost uz doplatu, po ugledu na elektro pomični panoramik krov, odličan Hi-Fi sistem Focal i instrumente za noćno osmatranje. Prvi put s jednim takvim sistemom sreo sam se kod bratskog DS7, moram priznati da me je oduševio. Detektuje sva toplokrvna stvorenja pre nego li ih obasjaju farovi, te ih uokviri na ekranu i po želji signalizira zvučnim signalom. Ja sam ga pre koristio po Parizu, nebrojeni biciklisti, trotineti i pešaci teško su vidljivi u mračne zimske večeri, posebno ukoliko je sve popraćeno kišom. U vezi enterijera spomenuću jos atraktivno ambijentalno svetlo, led diode plave boje pronalazimo po okviru panoramik krova, pri dnu instrument table, na vratima, držačima za limenke… Noću, naš 3008 svetli kao beogradske ulice u vreme novogodišnjih praznika.

Izbor materijala isto tako zaslužuje pohvale, evidentna je želja Peugeota da se 3008 približi, ukoliko ne i nadmeće s premijum konkurentima. Osim obilate upotrebe sunđeraste plastike, računajući i na mestima gde je obično tvrda, enterijer krasi širok pojas od sive prevrnute kože, koja se sa centralne armature proteže i na vrata. Kod najskupljih verzija, ili uz doplatu, može biti i od plemenitog drveta.

Putnici pozadi evidentno nemaju isti tretman kao oni na prednjim sedištima, ujedno, raspoloživ prostor je tek prosečan. Sama modularnost je korektna, nasloni deljivi u odnosu 2/3 obaraju se potezanjem ručica na bokovima prtljažnika. No kod Hybrida nema podesive police na dva nivoa. Ispod je ostalo desetak santimetara (kod standardnih verzija je znatno dublji), dovoljno tek da se slože dva kabla za punjenje i pribor za opravku guma. Maksimalna zapremina prtljažnika nije dakle 520 litara, kao kod standardne verzije, već oko 400 litara. Opet uz doplatu, peta vrata su s električnom asistencijom, mogu se otvoriti/zatvoriti podvlačenjem stopala ispod branika.

Isplati se, ne isplati se?

Za kraj, opet se posve opravdano postavlja pitanje rentabilnosti ovog i ostalih hibridnih vozila. Pokušaću biti jasan i nepristrasan, spomenutu razliku od 6.000 evra, u poređenju s 1.6 Pure Tech/180, teško je brzo amortizovati. Čak i ukoliko se odbije 2.000 evra, koliko se u Francuskoj subvencionišu hibridni modeli (dogodine samo 1.000 evra), razlika u ceni je i dalje značajna.

OK, 3008 Hybrid je nešto performantniji, po gradu i znatno prijatniji za vožnju, osim toga ne možemo zanemariti ni ekološka ubeđenja potencijalnih kupaca. Jedan moj francuski prijatelj, s velikim finansijskim mogućnostima, iz ekoloških razloga od pre par godina vozi samo električne automobile, osim kada ide u lov ( Range Rover V8). Kao što sam par puta naglasio u prethodnim testovima, neophodno je imati specifičan profil da bi se isplatila kupovina jednog plug-in hibrida, odnosno 100% električnog vozila.

Preduslov je maksimalna i svakodnevna vožnja na baterije, kao i mogućnost njihovog punjenja kod kuće ili na poslu. U tom slučaju koliko toliko opravdano je ispisati ček od nekih 45.000 evra (početna cena u Francuskoj za završni nivo Allure, bez uračunatih subvencija). Peugeot 3008 smestio se tako između bratskog Citroena C5 Aircross Hybrid Plug-in/225 (40.000 evra) i luksuznog DS7 Crossback E-Tense/225 (50.000 evra). Za utehu, ovde predstavljena izvedba osetno je jeftinija od snažnijeg Hybrid Plug-in 4/300 ks, ukoliko ste zainteresovani računajte na oko 5.500 evra uštede.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Peugeot 3008 Hybrid Plug-in/225 GT

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.450 x 1840 x 1.620 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 400 – 1.357 lit
Masa praznog vozila: 1.761  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ benzin + električni motor
Radna zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 180 ks pri 6.000 o/min + 110 ks, maksimalno 225 ks
Maks. obrtni moment: Benzinac 300 Nm, ukupno 360 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,7 s
Maks. brzina: 225 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara i kapacitet baterije: 43 l i 13,2 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 1,4 l/100 km
Emisija CO2: 32 g/km

Cena

Cena u Francuskoj za voženi model bez subvencija iznosi 47.800 evra

Dobre strane:

Diskretna ali uspešna restilizacija, sinhronizovan rad benzinskog i električnog  motora, performanse, opšta udobnost,  atraktivan enterijer

Loše strane:

Skromna električna autonomija, težina, cena, smanjena zapremina prtljažnika i rezervoara
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,75 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,5 
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8 
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6,5 
Ocena: 7,667

Cena za restilizovani Peugeot 3008 u Francuskoj:

Cena u € Active Active Pack Allure Allure Pack GT GT Pack
Benzin
PureTech 130 BVM6 31 050 31 550 33 950 34 450 36 650
PureTech 130 EAT8 33 100 33 600 36 000 36 500 38 700 40 800
PureTech 180 EAT8 41 300 43 400
Dizel
BlueHDi 130 BVM6 33 450 33 950 36 350 36 850 39 050
BlueHDi 130 EAT8 35 500 36 000 € 38 400 38 900 41 100 43 200
BlueHDi 180 EAT8 41 300 43 500 45 600
Hybrid Plug-in
Hybrid 225 e-EAT8 45 100 45 600 47 800 49 900
Hybrid4 300 e-EAT8 50 600 51 100 53 300 55 400

(2554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
sinovac

Postovani Perice, svaka cast i veliko hvala za (vec neki put) realno predstavljanje svih karakteristika elektro/hibrid automobila. Iako imam iskustva samo sa novijim Toyota hibridima, zahvaljujuci Vama, vec pocinjem da prepoznajem fine razlike medju ovim novim slozenim sistemima, mada jos uvek daleko (na vise nivoa) od nas u Srbiji.

Don

Izvinjavam se zbog svog nepoznavanja muzike, djavo zaduzen za taj aspekt napada na čovjeka, hvala Bogu,nije me dohvatio pa sam ostao pošteđen ali sam vas zbog toga krivo informirao. Naime, autorica „pjesme“ odjebando, što je poruka svim dildama, nije Lidija Bačić neg Nives Celzijus. https://youtu.be/KbMqsAfEvf8 Jedva čekam dan kad će nas Pera početi da piše i prave bajkice tj one za malu djecu (čitaj da postane deda🤗🥳). Koliko ovdje nabroja motora i sklopova kod prijenosa snage tj momenta na podlogu pa uz 20k eura cijenu rezervne baterije čisto sumnjam da će se servisiranje i posjedovanje dilda isplatiti za 9 života.… Pročitaj više »

S mile

Peki, test je odlican, detaljan, fotke….prelepe. Daleko sam od kupovine EVa, ali iskreno verujem da ce se valjano isolatiti svakome ko ih koristi. Mogu se puniti na kucnim strujama, jer svakako vise sede u garazi nego sto se voze. Kako vreme prolazi, i kako se omasovljavaju, sve su manje olaksice za njihovu kupovinu. Vremenom ce se naci nacina za neke namete na njih, jer svakako drzave moraju da pune dzepove. Jedino sto sa vremenom kupci dobijaju je veca autonomija, a nadam se i niza cena. Mogu da zamislim sebe, kako pri parkiranju u garazu prikljucim auto na punjac. Ionako je… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane S mile
moron

Prelepo uradjen test, sve je tu što nam treba. Ova restilizacija mi je već legla, mada sam u početku bio dosta negativan prema njoj. Plava boja, sa ovim crnim detaljima, za desetku. Oko pitanja koje Peki postavlja, da li se isplati doplata od 6.000 (minus subvencija) za prelazak sa benzinca sa 180 ks sa AT „na ovo“ (hibrid+plug in, sve u zbiru i sa malo više snage). Ja bih postavio pitanje koliko Toyota u FR naplati da od običnog (hibridnog) Priusa „napravi“ Plug-in (bez povećanja snage)? Naplati skoro 10.000 evra ( 9.700). A ne dobiješ ni „konja više“. Ili, koliko… Pročitaj više »

Branko

Za sada još postoji izbor između SUS i PHEV varijante uz razliku od 6.000 EUR. Uskoro će SUS varijanta poskupiti a ubrzo i nestati, jer Peugeot neće biti u stanju postići dovoljno nisku emisiju CO2. Tako da je sloboda izbora kratkog daha.

BB

Kad će Berlingo ili Rifter plug in hybrid? Ove luksuzarije su puno para i mršave sa prostorom…

Peki

Cuj verujem vrlo brzo, plarforma je predvidena za ugradnju baterija. Osim toga novi Kango imace isto tako elektricnu izvedbu, PSA ga nece pustiti da dominira trzistem…

BB

Doduše, i Berlingo i Kangoo su duže vremena (daleko duže nego ovih tri godine pomame) tu na potpuno električni pogon. Čekamo phev.

Ali opet ona etiketa na kojoj piše cijena, sve obesmisli…

moron

Gledam danas test ID.3 na Carwow, koliko može da predje pre nego se „ugasi“ …
„Ugasio“ se (i stao) posle 210 milja, a onda je telefonom pozvao neki „mobilni punjač“, koji je došao i dopunio ga koliko je potrebno da stigne do nekog javnog punjača.
Kako to idilično zvuči … Ta nama veoma „daleka budućnost“.

BB

Kombi sa agregatom nije neka strašna budućnost… 😂🤣

moron

Znam da nije, ali, pogledaj, oni na tom „trulom Zapadu“ ne samo da imaju punjača „kao blata“, već imaju i tu vrstu „osiguranja“, da će im, ako se „zajebu“ (i zaborave na vreme da napune bateriju), po pozivu očas posla doći taj kombi agregat da ih brzo dopuni …
Mislim, meni to za balkanske uslove deluje nadrealno, kao neki SF film … 😊

Don

Što? Ak ćeš federima tako naplatiti 299e po punjenju, vozio bi i ti kombi i čekao poziv neke budale da mu napuniš dildu. Posebno kod nas kad zima stegne , a dildac pri svakom grijanju cucla 30% dometa , pa ako os 24c, popušio si 50% ….ljepota..

J4ZZ3R

24c? Pa zar nije rekla Anglea da je 19 idealno za zimu i da se zimi nosi džemper?

Raspias se energijom Marlon Brando, ko da si sa Balkana 🙂 btw to je zanimljiva tema, kod nas u Sandzaku nisi domaćin ako ti nema 28-30c u sobi i ne ideš okolo u triko majici. Grejem se na toplotnu pumpu vazduh voda (podno grrjanje) i sistem podešen na 23c, hoće tasta i posetioci da se smrznu 🙂

Don

Koliko plaćaš grijanje? Pošto je taj sistem za uvest u kuće? 24 u autu…ebe mi se za Angelu. Kontra mraku, kontra sili.

J4ZZ3R

Struju plaćam oko 30- 40 eur u letnjim mesecima, u zimskim od 60 do 120 (jednom se desilo) tako da grejanje dodje od 20 do 100 mesečno za kuću od 165 m2 neto (199 bruto). U principu dodje od 1.5 do 3 eur po m2 za zimu.

Sama pumpa sa ugradnjom me koštala 6500 eur, japanska naravno Fujitsu (starija, ali proverena tehnologija) 3300 eur podno grejanje na prizemlju i radijatori i povezivanje u potkrovlju.

Trenutno Panasonic ima najbolje toplotne pumpe, ali kod nas baš i nema instalatera sa iskustvom. U DE imaš sigurno.

Don

Nije skupo, mada se nisam nigdje ugrijao gdje sam bio a da ima podno grijanje. Još papuče morao nositi. Sjećam se da je ekipa iz termodinamike na FSB projektirala grijanje dvorane…bolje da nisu, smrzavas se :-))).

moron

Ako nije intimno suviše, koje godine si „krenuo“ na FSB ?

J4ZZ3R

Ma njemu je Platon bio prvi učitelj, uzmi izračunaj 🙂

moron

😊😊😊

J4ZZ3R

Ne da nije skupo, nego je bas jeftino, krov mi je okrenut ka istoku i zapadu, da je ka jugu dodao bih jos solar za Hondu e i električna bicikla i onda bi to bilo to.

A sto se tife grejanjay ovo sve funkcioniše super, meni je 23 5 automatika, a recimo temp vode ispod mermera 35-38

Možeš hodati bos bez nelagode, niti toplo niti hladno.

A gleram budale koji stavljaju 60c u pod 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
moron

Da, i meni je posle palo na pamet, da će usluga tog „mobilnog generatora“ (za zaboravne ili maleriozne imaoce EV-a) vremenom da bude prava „zlatna koka“ kako ova „ekološka elektrifikacija“ bude uzimala maha i postajala sve masovnija …

Peki

Cuj, naravno da ce naplatiti takvu uslugu, osim u slucaju da imas nekakvo osiguranje koje sve pokriva. Ja sam davno uzeo nesto slicno, to se zove pomoc na 0 km od kuce. Stao mi auto na par kilometar od mesta stanovanja, no kako nisam imao tu opciju (obicno je na + 20 Km), naplatise mi odnosenje vozila do servisa silne novce.
No ima i jedan drugi problem, verovatno znas da se na auto putu naplacuje kazna ako ti je auto stao zbog nedostatka goriva, verujem da ce se primenjivati isti sistem i za elektricna vozila

moron

Peki, možda bi u sledećem testu EV-a mogao da malo obradiš i to pitanje ili eventualno i kroz neki poseban članak, jer je to sa mobilnim „kombi generatorima“ veoma interesantna tema( usluga) u nadolazećoj masovnoj elektrifikaciji samohotki, čini mi se 😊 A poznato mi je da zna veoma skupo da te košta „zaustavljanje“ (usled kvara, nestanka goriva ili probijanja gume) na auto putu, toliko skupo da ti „na nos trgne“ dan kada si uopšte na taj put krenuo. Ja sam prethodnih 30-ak godina izgleda imao dosta sreće, pa sam samo dva puta završio „na šlepu“. Dakako, oba puta sa pežoom… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Pa i kod nas bi mogao da imaš osiguranje, samo što bi po pozivu kasnili par sati i kad bi došli verivatno bi oni imali tehnički problem. Prošle godine sam zvao VW po osnovu garancije mobilnosti i poslali su mi raspad vozilo kao u crtanom ljupce dragoljupce i naravno čekalo se par sati za tig „lepotana“. Htedoh da slikam ko radi za VW pa rekoh hajde

J4ZZ3R

Meni je najjači utisak tog testa bio koliko stvari nije radilo, koliko je bilo glupih stvari, promašaja, nacrnio ga i na kraju reče SHORTLIST VW id3.

moron

Juče gledah i YT testove za ID.4… Koliko je to „obojeno“ i pristrasno, pa, nije normalno 😊

don

kad ce i ti englezi poceti da pisu prave bajke? vrijeme im je

J4ZZ3R

Meni su oni, pogotovu Matt generalno ok, ali što vole Skodu i VW, to Sami može da im pozavidi 🙂

DOLF

Poštovane kolege, osim što se stalno prepucavate zamolio bih vas da odgovorite na jednu anketu i tako pomognete studentima koji su se trudili da je naprave. Zahvaljuju vam se! 🙂
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdr4MjWLgHfw2g385Aq5J5IDSa_2ghJnnMsJEpT74eviazmNA/viewform

BB

Malo konfuzno ali popunio sam šta sam znao. Da li pod autoradiom sa ekranom podrazumijeva tip radija koji se nalazi „iza“ ekrana ili inftaiment uređaj (gdje osim audio uređaja ima sijaset drugih povezanih uređaja)?

DOLF

Zahvaljujem! Ma ovo je seminarski, tačnost nije ni bitna… Kao da ta što je zadala rad zna šta je dupli DIN 7 inčni multifukcionalni….

Don

Ovo ti je za veseljka, fino napišem da ne slušam muziku (nisam lud!) I kad hoću da pošaljem, ne da, jer je pitanje koju muziku slušam dok vozim , obavezno za odgovoriti.

Denis

Prelep auto. Zaista preskup. Verovatno je moguće i pogađati se sa prodavcima. Interes za hibrid ne bih znao koji je.. Teži dosta od ne hibrid verzija, manji rezervoar. Po meni dizel 130 ks u dobroj opremi idealno.

gavrilo

pitanje za cenjenog gospodina Rajkovica:
peugeot 3008 Hybrid 225 Allurepack (32062€ ponuda iz Nemacke,nov) kupiti ili ne?

BB

Evo mi ostali navijamo za jedan dugoprugaški test 🙂

Srbin

Za taj novac Volvo XC40. Čiča miča-gotova priča.

Goran Jurkovic

Pa ne znam. Što je tako posebno u volvu?

Čmire

Ne bi me čudilo da za koju godinu ovi elektro pežoi počnu da se samozapaljuju, poznavajući loš kvalitet elektronike francuskih automobila. Retko ružni automobili, pogledajte samo volan koliko smeta jako bitnoj instrument tabli…