1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: BMW 218i M Sport
AR test: BMW 218i M Sport
84

AR test: BMW 218i M Sport

1.49K
84
Podelite sa prijateljima:

MPV kao Moronov Praktični Vapaj

Na testu nam se našao primerak nove generacije BMW-a Serije 2 u izdanju Active Tourer. Ova generacija bavarskog predstavnika u segmentu MPV je svoju premijeru imala krajem 2021. godine, a tržišni život je započela u prvoj polovini 2022. godine.

Za razliku od prethodne generacije Serije 2 u izdanju MPV-a, koja je postojala u dve verzije, Active Tourer i Grand Tourer (dužine 4.354 mm i 4.556 mm), pri čemu je Grand Tourer opciono mogao biti i sedmosed, aktuelna generacija postoji samo kao petosed. Vozilo je sada dugo 4.386 mm, visoko 1.576 mm, široko (bez retrovizora) 1.824 mm i sa medjuosovinskim rastojanjem od 2.670 mm.

Po podacima proizvodjača vozilo ima koeficijent otpora vazduha od (samo) 0,26 cd, a na sajtu BMW-a smo pronašli i podatak da minimalno odstojanje (neopterećenog) vozila od podloge iznosi 171 mm (a u opremi „M Sport“ 158 mm). Taman da pri većim brzinama bude ekonomičniji, a da po potrebi može da sidje i sa asfalta.

Mi smo imali priliku da vozimo model 218i, sa trocilindričnim turbobenzinskim motorom radne zapremine od 1,5 litra i maksimalne snage 136 ks. Vozilo je bilo u završnom nivou opreme „M Sport“, sa nekoliko opcionala, što je vodilo ukupnoj (nazovimo je „početnoj pregovaračkoj“) ceni od 50.051,00 € (od čega izabrani paketi i opcije ukupno 12.651,00 €, a cena vozila bez toga 37.900,00 €). Detalji ponude, opreme i svih tehničkih specifikacija testiranog vozila se nalaze u prilogu.

218I

Iz znatiželje, a neposredno pre preuzimanja testnog vozila, u salonu malo razgledasmo još jedan 218i, takodje u „M Sport(skom)“ završnom nivou, ali, sa ukupno manje opcionala, tako da je i konačna cena tog vozila bila niža (45.592,00 €, od čega su opcionali nosili 7.692,00 €).

Fotografije enterijera tog vozila ćete lako prepoznati po gotovo beloj (veštačkoj) koži, a bio nam je interesantan zbog opcionih kliznih zadnjih sedišta (sa udužnim hodom od 14 cm), što testni nije imao, kao i zbog činjenice da je ukupna razlika vrednosti dodatne opreme ta dva vozila višestruko manja nego da doplatite za „prelazak“ na verziju sa dvolitarskim turbodizel motorom od 150 ks. U prilogu i detalji ponude tog vozila.

218I-34

Pa, kakvi naši utisci vidjenim i doživljenim i šta je naše mišljenje, vredi li „pregovarati“ oko neke verzije nove Serije 2 u izdanju Active Tourer? Moje je mišljenje da to apsolutno ima smisla, ukoliko imate potrebe za jednim ovakvim vozilom i ako vam finansije i „pogled na svet“ to dozvoljavaju. Idemo redom.

Spoljašni dizajn mi je načelno dosta prijatan, a svakako je moderan. Naravno, doživljaj dizajna zavisi i od samog izabranog nivoa trima i opcionala, poput ovde prisutne opreme “M Sport”, niza dodatno plaćenih sjajnih crnih lajsni i ostalog što je spolja primetno već “na oko”, jer verujemo da prosečnom posmatraču istu emociju ne nose, primera radi, standardni točkovi s felnama od 16” (i s gumama dimenzija 205/65R16) i ovde prisutne opcioni naplaci od 18” (sa gumama 225/50 R18).

U enterijeru ovaj BMW dosta liči na brata s indeksom X1 koji smo nedavno imali priliku da testiramo, pri čemu najviše mislimo na rešenje sa dva samostalna (a naizgled jedinstvena) ekrana i to jedan, za grafičku instrument tablu, dijagonale 10,25“, te drugi, osetljiv na dodir, dijagonale 10,7“, za razne taktilne komande i informaciono-zabavni sistem.

Neko će verovatno prigovoriti što su na ovaj način i komande klimatizacije postale „ekranizovane“ i/ili da ovoliki broj taktilnih komandi predstavlja čak i atak na aktivnu bezbednost, ali, verujemo da će neki time biti i oduševljeni. Na sličan način, neko u idejnom smislu možda neće biti zadovoljan ponudjenim grafičkim rešenjima instrument table, ali, ma koja postavka prikaza da se izabere, sasvim dovoljno je informativna, što je i najbitnije.

Istina je, pak, da mi se sa tim taktilnim komandama (pa i testnog vozila) povremeno znalo desiti da zbog neravnina na kolovozu u vožnji prstom promašim ciljano mesto na ekranu. Zavisno od situacije, nekada mi sve to bude i malo smešno, a nekada i ne. A može biti i opasno što su za to vreme pažnja i pogled usmereni na prst na ekranu – umesto na kolovoz.

Kao i kod modela X1, izmedju prednjih sedišta je „lebdeća“ centralna konzola s osloncem za ruku i laktove. Dizajnerski deluje korektno, a ni ergonomski nemam primedbi. Na konzoli je smešten selektor automatskog menjača, koji ponovo moram da pohvalim, jer je veoma jednostavan za rukovanje. On je toliko dobar, da sam možda spreman da oprostim gore pomenuti broj taktilnih komandi.

Na toj konzoli nalazimo iste ostale tastere kao i kod nedavno voženog krosovera po imenu X1. Ali, i ovaj put moramo pomenuti da tu ipak „nedostaje“ onaj uobičajeni točkić I-drive za upravljanje info-zabavnim sistemom. I mislim da će malo ko biti spreman da kaže da je njegovo ukidanje – bolje rešenje. Ne, nije.

Takođe, zbog doslednosti, moramo i ovde ukazati na veličinu zatvorene ostave (ispod oslonca za laktove). Moguće je tu da se smeste neke sitnice, kao što su lična karta, vozačka, možda i neka stara NOKIA 3210, ali, savremeniji i veći mobilni telefon – ne! Ostaje za diskusiju i praktičnost većeg (i otvorenog) prostora za smeštaj sitnica koji se nalazi ispod lebdeće konzole, a zbog otežanog pristupa tom prostoru, kao i zbog njegove vizuelne otvorenosti za poglede spolja.

Ono što smo uočili kao razliku u vidnom polju vozača u odnosu na X1, jeste i način projekcije podataka na vetrobranskom staklu (takozvani displej Head-Up). Jer, dok se kod modela X1, podaci projektuju na savremeniji način – direktno na prednji vetrobran, kod ovde testiranog BMW-a se ta projekcija vrši primenom ranijeg tehničkog rešenja – na parče providne plastike koje se izvlači na gornjem delu armaturne table iza volana. Mislim da je ono kod X1-ice mnogo praktičnije.

Pošto je testirano vozilo bilo u nivou opreme „M Sport“, u enterijeru se vidno ističu i prednja sportska sedišta, presvučena veštačkom kožom. Iako su bez električnog pomeranja, omogućavaju relativno lako podešavanje željene visine, nagiba i dužine sedalnog dela. Mada su možda malo tvrđa, meni su delovala veoma, veoma udobno, ali, to je jako individualna stvar i tu pravila nema (nekome odgovara, a nekome ne).

Ovaj primerak Active Tourera nije bio opciono opremljen lumbalnom podrškom, ni funkcijom lumbalne masaže vozačkog sedišta. Možemo reći samo – baš šteta, jer taj opcional za vozača „zlata vredi“, a košta manje od opcionih spoljašnih crnih lajsni visokog sjaja „Shadow Line“ (koje će većina spoljnih posmatrača da primeti).

Deo nivoa opreme „M Sport“ u enterijeru čini i „mesnati“ volan M i posebna (crna) unutrašnja obloga krova. Lično, ta obloga krova mi ništa ne znači (čak mi malo otužno deluje ona tama koju u enterijeru stvara), ali, onaj volan je zaista odličan.

Završna obrada je zaista za pohvalu, kao i kvalitet materijala. Naravno, uvek možete naći neki detalj da se prigovori, možda tvrde plastične oplate zadnjih vrata ili što su presvlake od veštačke (a ne od prirodne) kože, ali, ja zaista „na oko“ i „na dodir“ ne uočavam razliku (siguran sam da neko i uočava).

Ponuda prostora za putnike je na zavidnom nivou za kola ove klase i dužine, i to je ona lepa osobina koja krasi MPV segment, a koju znaju da cene ljudi koji žele dodatni unutrašnji prostor (a sve to u kompaktnim spoljnim dimenzijama) i koji se upravo zbog toga i odlučuju za ovu klasu vozila, koja je neznatno viša od uobičajenog vozila C segmenta.

Sa visinom od 192 ili 193 centimetara i nešto dužim trupom, na prednjim sedištima imam slobodnog prostora iznad glave da mogu da stavim šaku (za noge je takodje savršeno, pri čemu butnine, naravno, ne vise ni najmanje, jer se prednji deo sedišta podigne koliko vam god treba).

Pozadi bih posebno pohvalio količinu prostora za kolena, i mislim da pozadi bez problema može sesti osoba visoka oko 195 cm ako je normalnih proporcija (a čak i ja sa dužim trupom stajem „knap“ sa svojom glavom – ako ledjni deo zadnjeg sedišta stavim u malo oboreniji položaj, jer je ugao podesiv).

Ako je vozilo opciono opremljeno kliznom zadnjom klupom (kao onaj salonski), zavisno od toga koliko putnika imate na zadnjoj klupi, klizanjem ka unapred ili preklapanjem dela ili cele zadnje klupe, možete povećati zapreminu prtljažnika.

Kada bih sebi dao slobodu da to cenim, u odnosu na aktuelni Meredes B klase (kao jedinog konkurenta u premijum segmentu), rekao bih da je na zadnjoj klupi slična ponuda prostora.

Ako bih ga uporedio s modelom X1 (koji je od njega duži oko 14 cm, sa oko 3 cm većim međusovinskim rastojanjem, oko 7 cm većom visinom i oko 3 cm većim klirensom), moja ocena bi glasila da Serija 2 Active Tourer pozadi nudi više mesta za kolena, a X1 pozadi više mesta za glave veoma visokih ljudi, dok je sama pozicija vozača na nešto višem nivou kod X1. A da nije onog drugačijeg Head-Up displeja, ne bi mi čudilo da neko koga u kola dovedete „zavezanih očiju“ (pa mu povez sa očiju skinete tek kada sedne na mesto vozača), ne bi pogodio da li je u X1 ili u 2AT.

Pohvalno je da putnici sa zadnje klupe imaju ventilacione otvore klimatizacije sa zadnjem strane centralne „viseće“ konzole namenjene vozaču i suvozaču. Ne znam da li je to oko 2AT standardno obeležje ili samo opcija (mada, nije bio na spisku dodatne opreme ni testnog, ni salonskog vozila), ali, razgledajući nedavno nekoliko polovnih primeraka aktuelnog Mercedesa B klase (iz 2022. godine), primetio sam da nijedan to nije imao, već je na tom mestu bilo (neupotrebljivo) udubljenje i moram da priznam da mi je to baš dosta kvarilo opšti estetski doživljaj enterijera (kao što verujem da to u vrelim danima u nekoj meri kvari i mikroklimu putnika sa zadnje klupe).

Zavisno od motorizacije, odnosno, da li je u pitanju priključni, blagi hibrid ili je bez ikakve forme elektrifikacije, prtljažnik serije 2 Active Touer može imati deklarisanu minimalnu zapreminu od 415 ili 470 litara. Dakle, kod verzije 218i (kao i kod modifikacija s oznakama 216i i 218d), ta zapremina (uključujući onu ispod pomičnog poda prtljažnika) bi trebalo da je na nivou od 470 litara. No, kako je testni primerak bio opremljen opcionim rezervnim točkom smanjenih dimenzija, zapremina prtljažnika testiranog primerka je deklarisana sa 404 litra. Salonski 2AT je bio bez rezervnog točka, sa zapreminom od 470 litara.

Napokon i ono možda i najbitnije.

Pod haubom testnog primerka s oznakom 218i se nalazio trocilindrični turbobenzinac radne zapremine 1.499 ccm, maksimalne snage 136 „konja“ ( pri 4.400-6.500 o/min) i maksimalnog obrtnog momenta 230 Nm (pri 1.500-4.000 o/min). I to nije jedini trocilindraš u ovom modelu (to su, naime, i 216i sa 122 ks i 220i sa 170 ks, kao i oba plug-in modela, 225e sa 245 ks i 230e sa 326 ks) a neko će odmah da primeti da su u B klasi (pa i u modelu B180 iste snage kao ovde testni) samo četvorocilindrični motori (doduše, benzinci B180 i B200 su radne zapremine 1.332 ccm, to jest manje zapremine od trocilindričnih kod BMW-a).

U Seriji 2 Active Tourer, četvorocilindraši su 223i sa 218 ks i obe dizel verzije (218d sa 150 ks i 223d sa 211 ks).

Testirani 218i ima deklarisano ubrzanje 0-100 km/h za 9 sekundi i obećanu maksimalnu brzinu od 214 km/h. I meni je delovalo dovoljno ne samo na papiru, već i u vožnji, jer, zavisno od izabranih postavki menjača i/ili samog vozila i/ili eventualnog aktiviranja funkcije „Boost“ (koja je vremenski ograničena na 10 sekundi), motor može subjektivno veoma lepo da ubrzava.

Tradicionalni fan BMW-a će, naravno, biti alergičan i na sam pomen trocilindričnog motora u jednom BMW-u, a njegov zvuk neće želeti ni da čuje, a koja želja će mu u bitnome i biti ispunjena, jer je zvučna izolacija izuzetna i pod uslovom da se baš na to fokusirate, jedva da će samo povremeno (pod punim gasom) biti prisutan prigušeni zvuk karakterističan za motore s tri klipa. Sem toga, pod jakim gasom, pri forsiranom ubrzanju, nismo osetili ni najmanje vibracije, a koje kod nekih modela sa trocilindričnim motorima pod tim uslovima znaju da budu baš primetne.

Rekli bismo, dakle, da je BMW odradio zaista veoma korektan posao sa ovim motorom.

Pozitivna ocena i od mene za i sedmostepeni menjač s dvostrukom spojnicom, koji je programiran da u standardnom režimu rada vrlo rano menja brzine (tako da je radilica najčešće na oko 1.500 o/min). Menjač ne deluje neodlučno pri naglom forsiranom ubrzanju, i na iznenadno pritiskanje gasa brzo reaguje vraćajući, stepen ili dva naniže.

Ako na selektoru menjača krajnje jednostavno (jednim klikom i “na slepo”) aktivirate režim rada menjača „Sport“, ostaće i dalje u automatskom režimu, ali uz dizanje broja obrtaja za možda još oko 400 – 500 „krugova“/min (čime dobijate i bolji odziv na naglo dodavanje gasa).

Kome je i to malo za “sportski osećaj”, može da i kod ovog BMW-a aktivira (putem dva klika, ali, na dva mesta) i „Sportski“ režim samog automobila (čime se istovremeno menjaju postavke motora, menjača, upravljača i adaptivnog vešanja), a što u smislu obrtaja (i osetljivosti na dodavanje gasa) stvara isti efekat kao i kada se samo na menjaču aktivira Sport(ski) režim rada.

A sličan efekat (mada, kraćeg dejstva), može da se postigne ako se zadrži oko 2 do 3 sekunde povučena ka sebi leva polugica za menjanje stepeni prenosa iza volana, jer se tada aktivira funkcija BOOST, posle čega vozač ima oko deset sekundi na raspolaganju dodatni potencijal motora (za preticanje ili slično). Ova mogućnost za „sportski ugodjaj“ mi deluje nekako najkomplikovanije za aktivaciju, a efekat je kratkotrajan.

Dakako, ko želi, može „ručno“ i da menja stepene prenose prenosa, bez razlike da li je menjač (ili sam automobil) u „Sportskom“ ili standardnom režimu.

Ali, šta god tim podešavanjima da uradite, ovaj 218i ostaje ipak samo 218i, sa svojih 136 ks, a ako vam je to malo, za stvarno bolja ubrzanja, možete i da doplatite oko 2.760 € za 220i (ubrzanje 8,1) ili 7.360 € za 223i (ubrzanje 7,0), a eventualno i samo 950 € za 218d (ubrzanje 8,8).

Za moj ukus, ležanje vozila na putu i odziv na volanu za ovu klasu je odličan. Možda je volan u suviše direktan za jedan MPV. Po fruškogorskim krivinama sa svojim prednjim pogonom ide jako lepo, što delom verovatno može da se zahvali i opremi M Sport, koja podrazumeva i sportsko ogibljenje M, kao i manji klirens vozila.

Automobil jeste nešto tvrđi, pa i zbog niskoprofilnih guma, i zna biti malo neudoban na “ležećim policajcima”. To bi mu od mene bio „minus“. Ali, u vangradskoj vožnji to će najčešće biti samo „plus“ za nekoga ko želi bolju voznu dinamiku. Žao mi je što nismo imali prilike da isprobamo verziju koja nije s trimom M Sport, a verujem da je ona udobnija u navedenim uslovima.

Mada generalno nisam poklonik agresivne vožnje (pa uobičajeno nastojim i da izbegavam da često i jako kočim), isprobao sam i kočnice – veoma efikasno rade svoj posao i lako se doziraju. A imao sam i jedno iznenadno forsirano kočenje i zaista samo reči pohvale. Međutim, Zvezdan mi na osnovu ličnog iskustva i s više vozila BMW-a različitih klasa, reče da po pravilu, diskovi i kočne pločice, po standardima proizvođača, dospevaju na zamenu na kilometraži koja je niža od 40 hiljada jedinica, a da je njihova cena zaprepašćujuća.

Što se tiče potrošnje goriva, moj je utisak da “po gradu” može da troši i samo 7,4 litara na sto prevaljenih kilometara (skoro 40 km stvarno predjenih, ali – večernja vožnja, izvan saobraćajnog špica), a može i 8,8 (umerena dnevna gužva, prosek brzine 20,5 km/h), dok WLTP „kaže“ 8,7 za „nizak režim“. Dakle, zavisno od uslova, može on „po gradu“ da popije i po 10 – 11 litara benzina, pa i više. Ili manje. Na auto putu pri brzini kretanja od 130 km/h troši oko 5,8 – 6,3 litara, dok pri 100 km/h oko 4 – 4,5.

Tek, u kombinovanom režimu od Beograda do Fruške gore i nazad (oko 170 km, auto put-magistralno-regionalno-makadam par km (radovi na putu) i malo po šumi), ukupan prosek je bio oko 5,6 litara (a prosek brzine oko 53 km/h).

Po podacima bord računara, od dana kada je proizveden testni automobil, pre oko 1.920 km, ima ukupan prosek potrošnje od 8,5 (uz prosek brzine 38 km/h).

Ako nekoga interesuje, pandan vozilo iz kategorije MPV, Mercedes B180, iste snage, ima nešto nižu osnovnu cenu (36.600 €), a konačna cena uvek zavisi od dodatne opreme i opcija.

Za kraj, kada podvučemo crtu, ako baš želimo „da pljujemo“, od „minusa“ ovog vozila bih pomenuo:

1/ cenu (mada, sve cene su danas „divlje“ i ako, primera radi, jedan Peugeot 2008 u varijanti 1,2T od 130 ks i AT u GT opremi može da ima cenu bez opcionala i čak 34.390 €, a da vam samo i letimičan pogled na dostupne opcije za taj paket „kaže“ da tu lako može da se doda opcionala za još 5-6.000 €),

2/ tvrdo vešanje za urbanu upotrebu (što verovatno može da se izbegne izborom nekog drugog paketa umesto M Sporta),

3/ ukidanje točkića i-Drive,

4/ veličina, funkcionalnost i pristup ostavama u centralnoj konzoli,

5/ neki elementi aktivne bezbednosne opreme dostupni su samo kao opcional (poput radarskog tempomata),

6/cena benzinskih varijanti (posebno onih troklipnih) u odnosu na dizel varijante (neverovatno je da je dizel sa 150 ks skuplji manje od 1.000 € od benzinca sa 136 ks).

A sve ostalo na ovom vozilu bih stavio pod „plus“. I bolje da ne nabrajam šta je sve to, jer bi spisak bio predugačak u odnosu na „mane“.

Tek, mislim da je BMW Serije 2 Active Tourer načelno posmatrano odličan automobil. I zaista „zlata vredi“ u segmentu MPV, kome i pripada. I meni se baš jako dopao. Pa i njegov motor. On me je baš prijatno iznenadio, jer sam od njega očekivao manje.

Očekivao sam da u kabini pri forsiranom ubrzanju jasno čujem „frktanje“ motora (i da nemam dilemu da je ispod haube trocilindraš), očekivao sam u istim uslovima osetim makar malo vibracija, kao što sam očekivao i slabije perfomanse u samoj vožnji (i da na kraju testne vožnje budem jasnog ubedjenja da je ovaj motor nedovoljan za ovu karoseriju). A umesto svega toga, vozilo sam po okončanju testa vratio sa utiskom da voženi 218i AT poseduje veoma korektnu motorizaciju za klasu vozila kojoj pripada.

Sad, da li bi neko kao stvarni kupac odabrao BMW Serije 2 Active Tourer sa ovim ili nekim drugim motorom, sa ovom ili nekom drugom opremom, po ovoj ili nekoj drugoj ceni, to je uvek samo stvar ukusa i želja. A i raspoloživog budžeta.

Aleksandar Dragović

(1487)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

84 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar Zlatković

Moji rođaci iz Nemačke, su ljudi koji dosta putuju, i treba im prostrano vozilo kao što je MPV. Kako mi je rođak rekao koji živi u Nemačkoj, ukida se Active Grand Tourer što je i rečeno u testu, tako da su se odlučili za model iz VW-a, model Touran sa top opremom. Za moje pojmove obični Active Tourer kao na testu mi je lep na oko i spolja i iznutra. Ipak, kada bih birao opredelio bi se pre za neki Suv/Krosover.

moron

Iz perspektive kupca, meni deluje da je velika šteta što i u ovoj generaciji ne postoji Grand Tourer. Ne zato što možda mislim da je Active Tourer „loš“, već zato što bi se deo potencajalnih kupaca iz ovog dela MPV segmenta ipak opredelio za tu dužu verziju. Ja lično sam fasciniran ponudom prostora za putnike u ovom vozilu dugom 436 cm i uspeo sam u ovaj BMW na kratko „da strpam“ celu svoju porodicu ( pri čemu sam ja čak sedeo pozadi). I ono što sam video, mene je oduševilo. Jer, ma kakao sitničario, tu zaista ima dovoljno mesta i… Pročitaj više »

Aleksandar Zlatković

Lepo objašnjeno.🙂

Rikošet

Devet godina više iskustva, koje Mercedes ima na svojoj strani (B-Klasa je predstavljena 2005. a Active Tourer 2014) i generacija više trebali bi u praksi donijeti barem neku prednost. Ako ne donose onda je Mercedes zasluženo „slabiji“… Stepen digitalizacije u aktuelnom modelu B-Klase je iznad mojih potreba i uopšte shvatanja porodičnog automobila, a vidim da ni BMW nije ništa bolji. Porodični automobil ne bi trebao da bude pokretni tablet ili bi? Šta kažu savremeni roditelji? Ako uzmete „pećinske standarde“ (tako to klinci danas zovu, ako ne volite tablete) kao mjerilo klasike, onda vam je ostalo veoma malo izbora, ali još… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Rikošet
moron

U vezi te poslednje rečenice … Pa, imaš i X1 „sa tri klipa“ 😊 I to ne samo jednu verziju 😊 Jer, izmedju ostalih, oba modela „dele“ i trocilindrične 1,5 motore sa 136 i 170 ks. Ali, istina je i da je X1 sa 136 ks skuplji preko 8.000 evra od 2AT sa istim motorom.

Znam da si alergičan na taj neparan broj cilindara, ali, u samoj vožnji ne deluje to uopšte loše. Naprotiv.

Rikošet

Ma nije tu stvar alergije, stvar je da ta tri klipa i M nemaju šta da traže zajedno. Ako neki ljubitelj BMW-a misli drugačije onda se vremena mijenjaju. I kad pišem o X1 kao boljem izboru ne vidim nigdje opciju da bih ga kombinovao sa tri cilindra. Jednostavno je tako… To što oni to miksaju pokazuje da im ništa nije sveto ili da kravataši, koji kroje BMW-ov sadašnji marketing nemaju još brkova ili su žene. U oba slučaja spaja se po meni nespojivo, odnosno onaj ko spaja ne poznaje istoriju brenda i što je još gore simboliku M logotipa, koji… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Rikošet
Tikola Nesla

Bmw ih pravi i odobrava, pa da ne poznaju istoriju ? Problem je što ljudi to kupuju.

moron

Nemam bilo kakvu kontra-argumentaciju kojom bih eventualno pobio to što si naveo. A mada to nisam napisao u testu, iz znatiželje sam na netu još tada pogledao perfomanse šestocilindričnog BMW-a 323i iz 1982. godine. I ovde testirani BMW 218i ima bolje deklaracije ubrzanja i maksimalne brzine, a verujem i da troši jedno „dva puta manje“ ( mada je „za dva broja veći“ od te „šestak-trojke“ ). Inače, složio bih se sa tobom oko tvog prvog posta, oko kombinovanja M paketa i ovakvih karoserija i motora. I ja npr. teško varim ideju novog BMW-a serije 1 sa motorom 1,5 od 109… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane moron
Rikošet

Slušaj između 323i i 218i je 40 godina napretka i razvoja i čudno bi bilo da novije nije efikasnije i dinamičnije. Međutim ima tu nešto što bez direktnog poređenja u vožnji oba modela ne možemo izmjeriti, a to je „faktor zabave“ jednog šestaka iz osamdesetih i današnjeg troklipaša. Vjerujem da bi kada bi sjeo u ovaj 323i takođe imao puno toga da napišeš, ali iz jednog drugog ugla. Opet kada bi sa tri klipa pokušao da dostigneš taj „faktor zabave“ kao kod uporedivog šestocilindraša iz osamdesetih vjerujem da bi i potrošnja bila daleko iznad deklarisane… Doplata boljh sjedišta je mogla… Pročitaj više »

moron

Znam ja da je bilo neprimereno moje poredjenje sa 323i iz 1982. godine. Rado bih ja njega danas imao. Tek taman i samo da ga povremeno „upalim“ i slušam mu onaj mili zvuk motora. Meni dovoljno. Ali, opet, meni se jako dopada i zvuk ovog trocilindraša (a i ostalih iz te „ćopave“ familije ). Mora da je to neka bolest u pitanju 😊 Baš razmišljah i sa jednim prijateljem razmenjivah poruke oko tog zvuka, pa i povukoh paralelu sa zvukom motora yarisa 1,5 od 125 ks. Mada oba „pod punim gasom“ imaju meni drag zvuk, razlika je u tome što… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Brkas klase, BMW prije dvojke nije imao mpv tako da se ne može porediti. Trojka ima hrpu trocilindrasa, vrijeme je novo, kupci se mijenjaju, zakoni se mijenjaju, vrijednosti se mijenjaju, pa je tako BMW postao premijum a ne traje ni 40 k km, al je eto neko rekao da smeće od inžinjeringa je kao premijum tj dobro.

Tikola Nesla

Za 50k eura kupis kume moj svašta, ako ces mjesta na pretek imas santa fe 2.2 dizel, automatik i čudo od opreme, a prostora na pretek. Dijelovi duze traju, ta nije to smiješni BMW. A servis jeftiniji, garancija duža ….i onda vele BMW je premijum… malo morgen.

Tikola Nesla

Mogao bih članak napisati o kladi i bmw2 satrijim verzijama. Zaprepascujuce je činjenica da se kočnice mijenjaju svakih 40k km ako imaš sreće. Takav očaj od inženjeringa se rijetko viđa i to niko ne nudi danas. Na kladi sam mijenjao prednje pločice na 90 k km, auto prodao sa 166000 km udaljen bez ikakve intervencije na kočnicama. Kod bmw zamjena u ovlaštenom servisu zadnjih kočnica košta 650 eura, dočim se online dijelovi mogu naći ( diskovi i pločice ATE za 130 eura). Bmw ne samo da ne zna napraviti kočnice nego ne zna ni volan. Naime, volan je kao da… Pročitaj više »

moron

Voleo bih pročitati i „nastavak“ ( ono pod „ima toga još“ ), pa, kada budeš mogao … Hvala unapred 😊

Tikola Nesla

Oću, ima jedno oko i jednu ruku u upotrebi, pa mi je teško, al ću probati napisati, nadam se.

Tikola Nesla

Bmw2 218d iz 2016, gt, nema auto hold, nema ni android auto , nema ni glasovne komande iako postoje tipke na volanu, nema ni držanje u traci, iako ima na konzoli nacrtanu ikonu, moram uraditi još i servis klime, pa da vidim Jel prazna iako me u bmw u jeravaju da je sve ok, ali hladi za k..c. dakle, noga vam stalno mora biti na kočnici, što kod klade nemate. Problem nastaje u gradskim gužvama gdje izvrcete desno stopalo i vraćate desnu nogu nazad da bi stisnula kočnicu. U stani-kreni režimu nakon svaka 2m stajete, invalid 100%, ubi stopalo. Vožnja… Pročitaj više »

moron

Tvoj opis prethodne generacije 2GT-a ( koji ne dovodim u pitanje činjenično) uopšte ne odgovara sadašnjem 2AT-u. On, dakle, nema te osobine koje ti pominješ kao mane. Možeš da mi veruješ – a nisi dužan. „Bog mi je svedok“ da sam sve što sam napisao kao svoj utisak napisao iz najboljih namera i bez skrivenih pobuda. I da sam sve ovo odradio volonterski i bez naknade. Dakle, što bi rekli, čisto „mazohistički“. A mislim da bi za sve potencijalne kupce prethodnog 2AT/2GT ili sadašnjeg Active Tourera, bilo celishodno da ti (kao vlasnik 2GT-a) uzmeš na neki test novi 2AT. I… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Znači, ni tebi ga ne mogu uvalit? E jesam se usrećio sa kupovinom…

Lazar

Moj komentar na ovog bavarca je da nije Mazda CX-60 diesel skupa uopšte ! Za 50.000 eura dobijete duplo više cilindara ( 6 ) i skoro duplo više snage ( 254 KS ) i pogon na svim točkovima ! ! ! Neko je ovde ozbiljno ali baš baš ozbiljno polupao lončiće ! Ja razumem afinitete , da kad neko kaže , ja baš volim to i to , svaka razumna kritika prestaje , ali za ovaj BMW model treba baš imati puno ljubavi , puno više nego za Alfa Romeo Stelvio 2.2 diesel ili Mazdu CX-60 ….inače kako drugačije opisati… Pročitaj više »

moron

Razmišljao sam da „za svoju dušu“ ( a ne za test za AR i to ne bih iz principa i poštovanja prema Perici Rajkoviću, koji je već testirao to vozilo ) uzmem i provozam CX-60 u dizel varijanti. Jer, to zaista želim. Želim da čujem i osetim tog šestaka( sa smešnom cenom za današnje vreme). Ali, BG diler ga nema kao testno vozilo (bio sam kod njih pre 7 dana, baš sa tim pitanjem). Za sada imaju samo PHEV. No, pošto sam tu priliku iskoristio da dobro sagledam salonsku mazdu CX-60, ja moram da kažem da je ona mene teško… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane moron
BB

Zar se ti slini dizajneri ne sjećaju Citroena AX, auta koji je bio veći iznutra nego izvana ? 😜

Gdje nestade ta kreativnost kombinovanja prostora?

Rikošet

Potpisujem sve za prostor s tim da sam imao više sreće od tebe i uspio da provozam taj automobil s dizelom i to još za Vaskrs kada su naša napaćena braća došla iz Evrope da se potucamo 🙂 Ja sam njima naravno dao jaja i pivo, a oni meni auto 🙂 Blago rečeno osjećaj je kao da su razvukli platformu CX-5, a ne napravili novu. Motor lijepo zvuči, ali na masu od 1,9 tone, koja s vozačem prelazi dvije tone i na SUV koncept nema tu spektakla. Osim toga kad ga gladiš trošiće 4 litre, ali kad tražiš gasa lako… Pročitaj više »

moron

Najpre, hvala ti za utiske oko CX-60. A i što si mi (možda) uštedeo vreme. 😊 A možda i nisi i možda jednom ipak odem.
A za odnos po pitanju ponude prostora sa CX-5 se slažem. Tu je negde i moje razumevanje.

Rikošet

Automobil treba probati. Ja sam imao toliku želju da sam ganjao rođaka iz „petog koljena“ da mi da ključ 🙂

I rezultat je takav kao kad žarko želiš nešto da pojedeš i kad probaš vidiš da si namaštao puno više od proizvođača.

Dakle nije do automobila do mene jer sam očekivao da dva metra dugačka hauba sugeriše da je riječ o dinamičnom kupeu, a to je ipak veoma težak SUV…

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Rikošet
Lazar

Jos nisam vozio jer u Teksasu imaju samo CX-90 koji me ne interesuje , ali se vasi utisci dijametralno razlikuju od svega sto sam do sada gledao i citao …. ne kazem d aste u krivu samo primecujem da ste prilicno daleko od utisaka vecine komentatora do sada … dolazim u Novi Sad u Junu i nadam se licnom iskustvu 🙂 sa CX-60

Rikošet

Stvar ukusa, životnog iskustva i raličith percepcija dovodi nas do različitih zaključaka o istim stvarima. Moj zaključak je da su sa dizelom od šest cilindara, 4×4 pogonom i automatikom dobili preveliku masu i da to nisu uspjeli adekvatno dinamički riješiti, jer to se može, ali za koje pare… Druga stvar kad poredim 4,7 metara u npr konfekcijskom Kodiaqu i CX-60 dolazim do zaključka da su Japanci žrtvovali veliki dio kabinskog komfora zarad dugačke haube i za moj pojam čudno iskorištenog osovinskog razmaka sa velikim dijelom automobila potrošenim na prostor ispred prednjih vrata. Onoliko izduženo prednje krilo u području praga imaju… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Treba li tebi prostor? Ev ja ga imam al po kojoj cijeni. .. toliko mi se ogadilo , dje Hasan da mu dam da ga malo vozi,!pa da napise test pa da mi ga bar malo omili:)

Rikošet

Oko je moj prijatelju lako prevariti s automobilom, ali leđa i noge teško. Nekada se mora nešto i otrpiti zbog ljepote, ali ovdje je koncept najblaže rečeno čudan…

BB

Izgleda da ulazak u premium klasu znači: Što gore iskoristi prostor, produži haubu, ubaci „namještaj“, spusti krov…

Rikošet

Često je problem u kabastom namještaju, koji „pojede“ prostor, ali kod Mazde je taj koncept guranja kabine nazad u najmanju ruku neobičan.

Teško mi je jednostavno da shvatim da su prostor ispred kabine iskoristili za bilo šta drugo osim za odličan dizajn…

moron

Linijski šestak, smešten uzdužno. Šta ti je neobično što je kod njega kabina pomerene unazad ?

Ima razloga zašto mnogi kažu da novi BMW X1 pozadi nudi isto mesta kao BMW X3, a sve to uz 16 cm veći Wb kod X3.
Motor popreko vs motor uzduž. Džaba ti veći Wb, kada ga je pojela baš ta promena.

BB

Ali uz veću širinu, taj motor može malo i u kabinu ući, li đeni liči na dizajn kao kod starijih američkih automobila, gdje ima pola metra praznog prostora…

Stari Dejan

Pozdrav Lazare.
Ova nova CX60 ako sam ja lepo razumeo je za razliku od prethodnih Mazdi mnogo mekše trimovana, tako da više nije toliko zabavna u krivinama koliko je za plivanje na putu na nekoj dugoj turi. To je osnovna razlika

Lazar

Nije baš toliko loša , odgledah dosta test vožnji po vijugavim putevima kojekuda , ide to sasvim lepo i leži sasvim ok za tu kategoriju.

moron

Mene baš neka želja vuče da je makar malo probam, iz čiste dečije znatiželje. Bar da čujem zvuk tog šestaka 😊

Lazar

Sedeti nazad necu, a sve ostalo je bolje, tako da tu smo gde smo … ocemo platiti prez bavarcima ili japancima pitanje je sad ?

moron

Misliš, da li dati 45-50k za 436 cm dug benzinski trocilindraš ili isto toliko novca za 474 cm dug dizelski šestocilindraš?
Pojma nemam.
Imam ja tako i milion nekih drugih „svojih dilema“ na koje ne znam odgovore 😊
A kad i ako bilo koja kola sagledavam i iz „porodične perspektive“, svakako ću u ta kola sesti i pozadi. Sem je u pitanju Mazda MX-5 😊

s mile

Jedno je poštovanje, a sasvim drugo je sopstveno viđenje i iskustvo. Ti imaš prilično drugačiji pogled na testiranje, prepuno detalja. Bilo bi zadovoljsvo pročitati taj tekst / test.

nemoj da te „poštovanje“ u tome sprečava, to je samo doživljaj auta iz tvog ugla

vozač bavaraca

U direktnom poredjenju MB GLA 250e i BMW X1 xDrive25e, GLA se pokazao osetno rafiniraniji i tiši pri radu SUS motora. Jeste li probali da na X1/Active Tourer podesite odstojanje do vozila ispred pri radu aktivnog tempomata?

Koliko je dugo vozilo bilo kod vas? Onaj Francuz baš neproduktivan kad mu treba nedelju dana za test toji naši stručnjaci obave za dan-dva. Ili možda to ipak nije jedno isto? Pa onda možda ne bi trebalo ni da se zove isto?

moron

Najpre, za ovo drugo se apsolutno slažem sa vama. Možda bi ova forma trebala da se zove „mini test“ ili nešto slično, a što bi jasno impliciralo da je ovo bila kraća vožnja. A ne duži test nalik onome koji uobičajeno radi Perica Rajković. Ja sam prešao u zbiru ( za nešto duže od 24 sata ) oko 220 km ( kola sam preuzeo od Zvezdana sa 1.709 km „na satu“ i vratio mu ih sa 1.933 km „na satu“ ), a ne znam koliko je Zvezdan još prešao ( pre i posle mene ). Sa X1 sam bio prešao… Pročitaj više »

BB

Au čovječe, pa ti tareš auta… Ja Mokku sam vozio za 11 mjeseci koliko ti za 2 dana 😜😂🤣

Tikola Nesla

A da ti prodas tu mokku i uzmeš koji dinar? Otjeraj to od sebe , Niš koristi, ko kad je Musu pitao sin, dok smo sjedili na moru i motali skiju u hladu borovine, tata,kako sam ja nasto? A Musa onako iznerviran a gladan (zato je i hodao po moru, lagan op.a) veli: bio mi te pun k….C pa sam te poslao u piz.u materinu!🤭🤭🤭🤷

BB

Pa sad je situacija da brže propadaju pare nego cijena auta…

Tikola Nesla

Zato ti ulozi brzo pripadajuće pare u jedan bmw 2 gt , drage volje ću ti pomoći. Pare mogu biti i od morona, pun je ko brod, samo izbroj 19 000 eura i tvoj je. Ima sve, sasomange , sva čuda.

Aleksandar Zlatković

Danas je bar lako, svugde mogu da se pogledaju testovi na YT ili na internet portalima koji se bave automobilima kao što je AR. Ja pratim Sat, Dmotion, Auto Moto Show gde radi Pavle, Nova S auto i ponekad Vrele Gume, njih ne cenim baš nešto.

moron

Onda najbolje da počnem da za AR „pišem“ tekstove „o utiscima“ tako što ću da samo prepričam svoje utiske o YT recenzijama koje pogledam … 😊
Ako ništa drugo, to bi bio daleko manji gubitak vremena. Ali, mada je teže (po više osnova), ovako je (meni) lepše 😊 I mislim da ovako ima više smisla.

Tikola Nesla

Acc na trojci radi odlicno

Tikola Nesla

Ti si to odlicno napravio , ja sam te samo nadopunio sa manama prošle generacije. Kad sam prvi put sjeo u dvojku novu pomislio sam , Oho, ovo su bolje napravili …svejedno, mislim da su i Kinezi napravili bolje auto za manje para. Po meni BMW nije nikakav premijum niti nesto posebno od vozila i uopće nema osnove za uzdizanjem. Znaju strpat tehnologiju, materijale ali to onda pošteno naplate..no to traje ko kajmak.

vozač bavaraca

Lepo rekoh, onaj Peki baš neproduktivan kad mu treba nedelju dana za test koji naši stručnjaci odrade za dan-dva.
Nadam se da vam je zahvalan što ga držite pošto njegovo obrazovanje nije nužno.

Tikola Nesla

A jes, u Kini ga zovu Lee Yen Chuga. Takav je Seki.🤡🤡

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Tikola Nesla
Peki

Shvatih tvoj komentar, za razliku od onih koji su te pocastili minusima, kao ironiju, zar ne 😉. Cuj ne treba sumnjati u strucnost i kompetenciju Zvezdan i „morona“, moja jedina „prednost“ je sto sam mator i sto mnogo cesce dobijam test vozila, koja mi ostaju na raspolaganju duzi vremenski period. Kada to nije slucaj, kao sto je to bilo danas s jednim Audijem Q3 (600 predenih km i 5-6 sati voznje) ja to nazovem „blic testom“ .

Tikola Nesla

Mator, a oni? Eto ova dvojica su pioniri, ali gerijatrije!😁😁

moron

Skoro da već nosimo i pelene. Za odrasle …

Tikola Nesla

Pa da

moron

Kod nas bi se tih tvojih 600 km nazvalo „Long-Term Road Test“ … 😊😊😊

Tikola Nesla

Evo ja jesam: rezultat- dok Mercedesov sistem vas na vrijeme obavještava na odstojanje od auta, na opasnost kao kad auto ispred vas skreće a drugo auto ispred tog sto skreće stoji i vi ćete da udarite u to auto sto stoji, bmwov sistem ne reagira uopće, tek kad si od auta na pola metra a tad je već kasno. Jako, jakooooo loše (ak je moj sistem ispravan a u servisu kažu da jest). Jebga ona bimercode aplikacija se mora 50€ platiti da promijeniš postavke na autu. Ako ko zna ima li koja besplatna da može to uraditi! Da sjedneš u… Pročitaj više »

BB

Jeli ti to sa tvojim vidom tako često reaguju ti sistemi?

Tikola Nesla

Mercedes me je izvlačio, ali ovaj to radi jako loše.

BB

Bara motorizata?

Tikola Nesla

Dacia

'79 DeVille

Android package BimmerCode je dostupan za dzabe ako malo potrazis po internetu.

Tikola Nesla

Ma to imam, al.nemos kodirati moraš kupiti App…

Tikola Nesla

Ti ko da si fotografiju učio od Zvjezdana. Podbacio si ovaj put 🙀😼

moron

Jesam. To je postalo jasno i meni čim sam na računaru pogledao fotografije.

Tikola Nesla

A neka, malo je to vremena za slikat i vozat, znam ja kako je. Hvala tebi sto si to odradio! A da te moramo prcat,a moram, drugarski 🤡

moron

Ma, sve jasno 😊 A mislim da sam u prvom pregledu obrisao kao očito loših jedno 150 fotografija i ubrzo se zabrinuo da li će do kraja „prebiranja“ preživeti barem neka. Ostalo je „ovo“.
Za dobre fotografije treba dosta toga. Pa i veoma vredan čovek. A ja odavno nisam taj … 😊

Renault Terminator

Ovaj auto ima svrhu.Meni je generalno ok.Ono što mi se ne sviđa je troklipnjača u njemu.Kada bi morao da uzimam BMW MPV u obzir bi dolazili motori samo sa 4 cilindra.

moron

Hipotettički, kao čisto vangradsko vozilo (za putovanja), ako bih uzimao isključivo 2AT, uzeo bih ga kao 2,0 D od 150 ks ( jer je doplata smešno mala, maltene kao doplata za metalik boju, dok su doplate za iole jače benzince sumanuto visoke ), a za kombinovano vozilo (gradsko-vangradsko-putujuće), uzeo bih benzinca. I To možda čak ovog. Jer i ovaj ide super i ne bih bio spreman da eventualno doplatim 7.360 € za benzinca sa 4 cilindra.

Renault Terminator

Bez problema bi mogao da živim sa ovom Bembarom,auto je za porodicu piko belo.Jest da ne volim dizel a benzin sa 4 klipa je bahato skup..i ja bi se odlučio za dizela 2.0 150ks.To ide ko metak,potrošnja smješna,po tome je Bembara bez premca,motor rasterećen…neuništivo.

BB

Pa nije motor najdkuplja stavka na BMW-u… To zna svako ko je imao problema sa letvom volana 😜😂🤣😂

Renault Terminator

🤣..motor je najbitniji🙂.To Alfistima nije bitan motor jer i onako im ni jedan ne valja i pišaju ulje đe god mogu🤣.

Renault Terminator

Svaka ti čast Saša,opisao si ga u sitna crijevca.Valja imati živce za to.

s mile

Test, kao i mnogi MRNovi testovi je pun detalja, lično….. sviđa mi se takav način pisaja. Samo nastavi, ako imaš prilike.

Došla neka nova vremena, BMW FWD 3 cilindra, 136ks, a ima „M“…. sve nakaradno za neka stara vremena, ali prolazi kod novije generacije BMW“ovaca“…

Ovde samo zbog dosadašnje satanizacije dizela je cena dizelaša samo K eur viša, i po meni bi taj motor trebalo uzeti.

Sam MPV mi se sviđa, ima puno prostora, a kompaktan.

moron

Šta bi tek bilo da smo testirali ulaznu verziju ovog MPV-a, 216i AT, sa 122 ks?

Ili, običnu jedinicu, 116i, sa 109 ks? I to, dakako, u M Sport opremi … 😊 Zavisn od opcionala, ima ih na oglasima za „samo“ 35.942,00 € ili 37.707,00 € 😊 Za 109 ks …

Pa, ovde bi, bojim se, izbio rat 😊

Aleksandar Zlatković

Slabašni motori, a visoka cena. Gledao sam baš na oglasu novi 208 košta 18.hiljada i više, a motor benzinski sa samo 72 ks, krajnje smešno. Uvaljuju kupcima slabašne motore po visokim cenama.

moron

Nema danas niko blama sa tim cenama. Svi bi da te „preveslaju“ i „prekolju“.

Tikola Nesla

Dakle, zavisno od uslova, može on „po gradu“ da popije i po 10 – 11 litara benzina, pa i više. Ili manje. Na auto putu pri brzini kretanja od 130 km/h troši oko 5,8 – 6,3 litara, dok pri 100 km/h oko 4 – 4,5.

To ko u mene dizel!!
Btw, napomena bmw318i mi na 123km uze 10.3litral

moron

Neverovatno mi je da 218d GT može da ( u gradu ) troši kao ovaj novi 218i AT.
Ali, ko zna.
😀

Tikola Nesla

Pijandura…troši 2-3 litre više od klade. Stare klade sa 100k km više od njega.

Tikola Nesla

Na instrument ploči kad palis auto piše service due in pa 30 000 9/2023. Zanima me ovo 9/2023. U bmw kažu tad ti je tehnički pregled….i nije mi jasno ko i kada i kako mijenja taj podatak

Stari Dejan

Servis koji ti menja ulje/filtere/pločice. Mada su ta dva podatka kontradiktorna-previše km a premalo dana

Tikola Nesla

A nije, mogu i ja, nadjoh tu opciju dok sam vozio, vjerovatno jeste podatak za tehnički pregled, idiotizam iz Bavarske, još jedan u nizu a lista dugačka.