1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Hyundai Tucson 1.6T
AR test: Hyundai Tucson 1.6T
97

AR test: Hyundai Tucson 1.6T

10.01K
97
Podelite sa prijateljima:

Uvoznik za Hyundai nam je omogućio druženje sa modelom Tucson, koji je prošle godine u Srbiji bio najprodavaniji u svojoj klasi. Imali smo priliku da vozimo verziju koja je cenovno pristupačnija, sa benzinskim turbo motorom snage 150 ks, ručnim menjačem i prednjim pogonom, a u srednjem nivou opreme. Pa da vidimo šta se tu ima reći.

O modelu

Tucosn je predstavnik brenda u SUV C segmentu. Prva generacija je predstavljena davne 2004. godine, dok je druga debitovala 2009. godine i malo se “odrekla imena” (pa je nosila naziv iX35). Treća je svetlost dana ugledala tokom 2015. godine, a aktuelna pre nešto više od dve godine.

Mada pod istim imenom, zavisno od dela sveta kome je namenjen, aktuelni Tucson se proizvodi “u dve dimenzije”. Evropljani imaju pravo na onu manju, dok se npr. u Severnoj Americi i Kini nudi u za oko 15 cm dužem izdanju (i sa oko 7 cm većim medjuosovinskim rastojanjem). Pomenimo odmah da je evropski Tucson dugačak 4.500 mm, širok 1.865, visok 1.650 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.680 mm, a da mu klirens iznosi 170 mm.

Čak i ako se globalno posmatraju odvojeno, za obe verzije može da se kaže da su tržišno dosta uspešne, pa je tako prošle godine duža verzija prodata u količini od skoro 335 hiljada komada, a kraća u količini od nešto preko 221 hiljade komada. Kada bismo ih eventualno sabrali, moglo bi čak da se kaže i da je prošle godine globalno bio treći po prodaji (posle modela RAV-4 i CR-V).

Ono što je za Evropu i njene kupce možda ipak verovatno daleko bitnije, jer je “kratki” upravo njoj i namenjen, “kratki” je prošle godine u Evropi sa preko 163 hiljade prodatih vozila bio najprodavaniji model u svojoj klasi. A svi znamo da je ta klasa veoma popularna medju kupcima, ali i zahtevna, gde se bori dosta modela.

Inače, kada je “kratki” Tucson u pitanju, zavisno od nivoa opreme, sa ovim motorom, menjačem i pogonom, masa praznog vozila se kreće u rasponu od 1.425 do 1.575 kg (testni: 1.500 kg), a točkovi su od 17 do 19” (testni je bio sa felnama od 18” i gumama 235/55 R18).

O dizajnu spolja

Šta reći o dizajnu tako tržišno dosta uspešnog modela, a pri tome se ne ogrešiti?

Ne znam šta su pobude za to, ali, imam utisak da se kod Tucsona sa svakim novim modelom pravi veliki dizajnerski otklon u odnosu na prethodnika, oko čega sam imao prilike čuti dosta protivrečnih stavova i komentara. Pa se to tako desilo i sa aktuelnim modelom, čiji mi je dizajn pri predstavljanju delovao dosta revolucionarno. Da ne kažem šokantno. Neko će reći “hrabro”.

Sećam se da sam tokom 2021. dosta vremena proveo poredeći dizajn prethodne i ove generacije. I ne mogu reći da mi se ovaj “na prvu” dopao. Pa ni “na drugu”. Naprotiv. Za moj ukus dosta je tu bilo agresije u dizajnu i detalja. Nisam dugo mogao da razumem ni zašto posmatrano sa boka ima toliko izlomljenih linija i zašto se uopšte tako radikalno odstupilo od dizajna prethodnika.

Ali, kako “vreme leči sve”, tako se i moj doživljaj dizajna Tucsona odavno promenio. I danas mi se dopada i izgled veoma originalnog prednjeg dela, sa dnevnim LED svetlima integrisanim u prednjoj masci (koja svetla su neprimetna dok su ugašena), kao i dosta moderan izgled zadnjeg dela, sa LED svetlosnom trakom izmedju svetlosnih grupa, ali i  sa zadnjim brisačem skrivenim u gornji spojler na vratima prtljažnika.

Čak sam i posmatrano sa boka odavno sam prestao pokušavam da shvatim da Ii tu eventualno postoje neke dve paralelne linije (a da ih ja samo ne vidim) i da razmišljam da li je neki od bočnih elemenata možda mogao drugačije da se izvede. Možda da oni plastični lukovi iznad blatobrana ne budu onako izlomljeni, a kakvo slično rešenje ima i RAV-4, već da budu više u obliku kružnice, nalik nekim drugim modelima te klase.

Svašta bi se o dizajnu moglo pričati, sve je to naravno samo stvar ukusa. Ali, najbitniju priču o Tucsonu, pa time i o njegovom dizajnu, su već rekli dosadašnji prodajni rezultati. A, oni su odlični. Dakle, i dizajn je očito za mnoge već od prvoga dana bio odlično pogodjen.

Kao sitna duša, jedno dizajnersko rešenje bih aktivno bezbednosno zamerio i Tucsonu. A to je položaj zadnjih migavaca, koji su deo donje svetlosne grupe koja je u braniku. Inače, zajedno sa migavcima tu dole su i katadiopteri, svetlo za maglu (levo) i rikverc svetlo (desno). Rešenje sa svetlosnom grupom u braniku svakako nije smislio Hyundai, sreće se i to kod nekih SUV modela bukvalno decenijama (mogao bih barem deset modela odmah da nabrojim). Takav eventualno nizak položaj svega pobrojanog mi nije sporan (za katadioptere je čak i poželjan).

U krajnjem slučaju, mogao bih da “uslovno oprostim” čak i da su tako nisko eventualno locirana i zadnja štop svetla (kod Tucsona nisu), jer odavno sa razlogom kao obavezno postoji ono treće, koje je visoko, u zadnjem vetrobranu.

Ali, ne mogu da shvatim kada se tako nisko postave migavci, jer to potencijalno umanjuje njihovu uočljivost za vozilo iza u gradskoj vožnji u ritmu “kreni-stani” (ako se onaj iza nalazi na suviše malom odstojanju). Naravno, pošto su klonovi u tehnološkom smislu, isto rešenje sa položajem migavaca pozadi ima i Kia Sportage.

Prosto, nekada ne mogu da razumem zašto se daje dizajnerima da imaju presudnu ulogu pri finalnom prihvatanju nekih rešenja dizajna koja mogu da imaju i neke funkcionalne posledice. Ne mislim svakako da predmetno rešenje kod Tucsona nešto posebno ugrožava bezbednost, ali, branik je branik. Zna se šta mu je primarna funkcija. Barem ona deklarisana. Da u razumnoj meri doprinese umanjenju potencijalnih oštećenja vozila pri manjem fizičkom kontaktu sa nekom preprekom. I to je valjda sve.

O izgledu unutrašnjosti

Dizajn enterijera je dosta moderan i to najviše dominiraju dva ekrana, oba po 10,25 inča. Jedan je vrlo lepa virtuelna instrument tabla, a drugi je ekran informaciono zabavnog sistema sa navigacijom. Na dnu tog ekrana je niz od desetak (možda sitnijih?) prečica za pristup do onih komandi ili menija koji se najčešće koriste, dok je ispod tog ekrana smešten potpuno poseban ekran sa taktilnim komandama za upravljanje klimatizacionim sistemom vozila.

Lično, više volim videti na centralnoj konzoli i neke tastere, odnosno, klasične komande klimatizacije, tastere ili točkić za regulisanje jačine zvuka audio sistema i njegovo paljenje/gašenje, ali, primenjena taktilna rešenja su nešto što se danas sreće kod mnogih proizvodjača preovladava. Što bi neki rekli – “čist dizajn”. Sad, koliko je sve to ergonomski, praktično i aktivno bezbedno, druga je tema.

Istina, postoji i par sitnijih tastera na centralnom grebenu, levo i desno od ručice menjača (za izbor modova vožnje, za grejanje prednjih sedišta, grejanje volana…), kao i dosta krupan taster parkirne kočnice i funkcije “Brake Hold”.

Inače, ekran u funkciji instrument table je isti kao i kod modela Bayon koji smo nedavno imali prilike da testiramo, a kakvo deljenje istovrsnih komponenti izmedju raznih modela nije ništa neuobičajeno ni kod drugih proizvodjača. Medjutim, razlika je u tome što kod Bayona postoji “nasteršnica” (“kačket”) iznad i delom okolo ekrana, dok kod Tucsona ne postoji. A bez obzira na to, tokom testa nisam uočio eventualni problem oko slabije čitljivosti instrumenata kod Tucsona. Zavisno od položaja Sunca, u obe varijante može da se desi da displej bude osvetljen jačom svetlošću.

Svakako, dopadaju mi se grafika i ponudjeni prikazi tih instrumenata, kao i samog centralnog ekrana.

Frontalni ventilacioni otvori su veoma lepo uklopljeni u celinu i prividno skriveni.

Kvalitet i dezen materijala na sedištima kod testnog deluje sasvim pristojno, prednja sedišta su dobro profilisana i imaju grejanje (u poslednjem paketu i hladjenje ). Sedište vozača počev od ovog paketa opreme ima lumbalnu podršku, a sedište suvozača i podešavanje po visini.

Generalno, mislim da sa punim pravom može da se kaže da kvalitetni materijali i solidna završna obrada preovladavaju u celom enterijeru. A ko voli mekšu ili gumiranu plastiku, lako će da je nadje na par uobičajenih lokacija i u ovom vozilu.

Negde nadjoh podatak da počev od ovog nivoa opreme postoji mogućnost izbora izmedju čak 64 boje i 10 nivoa osvetljenja ambijentalnog osvetljenja.

Volan mi se dopada. Prijatno je “mesnat”, zadebljan u zoni palčeva i meni željene mekoće. Sa grejanjem je od ovde testnog nivoa opreme.

Posmatrano iz perspektive dizajna, multifunkcionalne komande na volanu su lepo uradjene.

Ah, da, pozadi postoje centralni otvori klimatizacije, pa to i vizuelno deluje lepo. A i klima uredjaj je trozonski.

Što se tiče ponude prostora

Bez dileme, u klasi kojoj pripada, Tucson unutra nudi baš dovoljno mesta, svakako više od proseka klase. On sa tim prosto briljira. I za neke kupce, to mu je potencijalno zaista veliki plus. Nekome je, naravno, dovoljna i nešto manja ponuda prostora pozadi, koju u toj klasi pružaju recimo Renault Austral ili Jeep Compass.

Pa tako i napred mesta ima u izobilju. Na mestu vozača će bez i najmanje problema sesti dvometraš i još će iznad glave da mu stane stisnuta šaka “na kant”.

Što se tiče zadnje klupe, takodje je veoma komotno. Ja, kao telesno nenormalna osoba, nešto dužeg trupa, a u zbiru “dugačak” oko 193 cm, sednem pozadi “knap”. Ono što je svakako za pohvalu, naslon zadnjih sedišta ne samo da ima podesiv ugao, sa sedam mogućih položaja (ali, mislim da su ona prva 2-3 najstrmija dosta neudobna), a onaj najniži položaj je zaista lepo “zavaljen” (više nego li je to uobičajeno u toj klasi), a što će nekim putnicma sigurno da se dopadne.

Inače, zvanične deklaracije govore da ako opciono izaberete panoramski krov (koji je dostupan samo uz najviši paket opreme) tada na prednjim sedištima imate za oko 5 cm manji dostupan prostor za trup i glavu, dok je pozadi u tom slučaju nešto manji gubitak prostora. Tek, pošto sam to u prošlosti isprobavao par puta, mogu reći da ja u panoramsku verziju Tucsona ne mogu sesti, ali je istina I da postoje neki panoramci te klase kod kojih to mogu (zbog drugačije izvedbe panorame).

U prednje ostave u vratima stavu flaše zapremine do jedan litar, a pozadi do 0,75, dok je ostava ispod prednjeg naslona za ruke baš velika, iznad proseka svakako.

Zavisno od motorizacije, kod benzinca prtljažnik može da ima deklarisanu zapreminu od 620 litara – ako ga ne pokreće blagi hibrid ili 577 litra – ako je agregat iz porodice blagih hibrida, dok kod dizela uz isti osnov razlikovanja deklaracije glase 598 ili 546 litara. U svakom slučaju, prtljažnik ima duplo dno, koje može da se postavi na jednu od dve moguće visine.

Naš testni je u donjem delu prtljažnika imao rezervni točak (a što nije moguće kod blagog hibrida, jer njemu jedan deo tog donjeg nivoa zauzima baterija), ali, ne znam koliko iznosi zapremina samo gornjeg dela prtljažnika kada je pomično dno u nižem položaju. Moja slobodna procena je da je to iznad oko 500 litara. Tek, veoma dobro je to.

Oprema

Mada smo pitanje opreme napred delom već dotakli, možemo i na ovom mestu raći da je oprema testnog paketa (treći od ukupno pet) dosta dobra za današnje vreme, posebno u svetlu cene.

Dakle, tu su, izmedju ostalog: svi parking senzori i kamera za vožnju unazad, „Smart key“, navigacija, trozonski klima uredjaj, grejanje volana i prednjih sedišta, lumbalna podrška za vozača, četiri USB porta, bežični punjač za mob. telefone i zaista još dosta toga.

Vozilo ima osnovne sisteme asistencije, a po mom mišljenju ima čak i ono što se uobičajeno naziva aktivno centriranje vozila u sredinu saobraćajne trake, mada formalni spisak opreme to tako ne kazuje. Uz manuelni menjač nije dostupan radarski tempomat, već je preduslov za njega i automatski menjač (i odgovarajući paket opreme).

Ako se eventualno u ovom paketu odlučite za automatski menjač, koji kod nas uz 1,6T dolazi samo u varijanti sa 180 ks (a što znači i 3.500 evra veću cenu), od opreme dobijate i SHIFT BY WIRE (tasteri umesto ručice automatskog menjača), poluge za promenu brzina pored upravljača i tempomat na bazi navigacije (održavanje i korigovanje zadate brzine u zavisnosti od topografije puta uz pomoć GPS-a i čitača znakova ograničenja brzine).

Ukoliko želite od opreme eventualno da posedujete i upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, upozorenje i po potrebi kočenje bočno-nadolazećih vozila pri hodu u nazad, sistem HD kamera za prikaz 360 stepeni oko vozila, održavanje distance vozila i pomoć pri zadržavanju u sredini trake, kožni enterijer, ventilaciju prednjih i grejanje  svih sedišta ili još neke datalje u opremi, za to vam je nužan četvrti nivo opreme.

A na primer za elektropodesiva prednja sedišta, otvaranje gepeka mahanjem noge ispod branika, za aluminijumske felne od 19“ i još neke detalje, nužan vam je poslednji paket opreme. No, za eventualni panomarski krov uz najviši nivo opreme morate opciono do doplatite (kod ostalih paketa nije ni dostupan).

Ako bih nešto prigovarao (a red je i malo „pljunuti“), rekao bih da ne razumem zašto pri prilasku zaključanom vozilu funkcija „Smart Key“ omogućava da se spoljni retrovizori sami otvore dok prilazite vozilu (i da se sami zatvore kada se udaljite), ali da je za samo otključavanje i zaključavanje vozila nužno da pritisnete i poseban taster na nekoj prednjoj bravi, koji je dosta sitan?

Zašto se i sama kola ne otključaju pri prilasku kao što se retrovizori sami otvore ili zašto nije dovoljno rukom prosto sasvim normalno „uhvatiti bravu“ za otključavanja (i samo je dotaknuti sa jednim ili dva prsta za zaključavanje u tačno odredjenu zonu, koja se uobičajeno i ne dira rukom pri normalnom „hvatanju brave“ ). Takva rešenja se sreću kod mnogih proizvodjača, bez ikakve potrebe za stiskanjem bilo kakvog posebnog „tastera“ na bravi, a koji taster (crne boje) neuka osoba neće na bravi lako ni uočiti na tamnim karoserijama (posebno noću).

Jasno je da idealno rešenje ne postoji, a meni se od pomenutih „alternativnih“ lično najviše dopada sistem kod koga je za otključavanje dovoljno rukom prosto sasvim normalno „uhvatiti bravu“ (i samo je dotaknuti sa jednim ili dva prsta za zaključavanje), jer se tako sprečavaju i neželjena slučajna zaključavanja i otključavanja koja se mogu javljati kod prve „alternativne“.

A pošto sam testnog Tucona preko noći držao u mojoj garaži (u koju uvek ulazim na rikverc), a u fazi ulaska obično i sklapam spoljne retrovizore „na pola ulaska“, primetio sam da taster za preklapanje retrovizora (kao i oni za podešavanje) uopšte nisu osvetljeni. Svi ostali tasteri (pa i na vratima) jesu osvetljeni, ali, ne i ta grupa tastera. Pa u uslovima tame ti nije lako napipati. A možda ćete noću u nekom tesnom mimoilasku ili manevru imati potrebu da ih vrlo brzo privremeno sklopite. Pre nego vam ih onaj drugi na silu „preklopi“. Srećna tada brza potraga za neosvetljinim tasterom.

Ergonomija

Tucson u osnovi ima dobra ergonomska rešenja. Sedište vozača i volan imaju dobre hodove za moguća podešavanja i verujem da će svako visine do oko dve metra da kao vozač vozač sebi na pronadje idealnu poziciju za sedenje. A kada kao suvozač sedište gurnem pozadi do kraja, ja ni vrhovima pristiju ne mogu da dotaknem pod u zoni prednjeg požarnog zida. Neverovatan hod sedišta.

Prikazi i podaci na virtuelnoj instrument tabli su pregledni, čitljivi, informativni. Preglednost je uobičajena.

Ali, mada bord računar ima tri nezavisna merenja (od resetovanja, od poslednjeg punjenja goriva i od početka trenutne vožnje), sa uobičajenim podacima (predjeni put, prosečna potrošnja i trajanje putovanja), nigde nisam uspeo da uočim da beleži i prosečnu brzinu. Ako ga to baš interesuje, vozaču izgleda ostaje samo da to sam izračuna.

Po pitanju aktivne bezbednosti ili praktičnosti, možda bi moglo da se prigovori onim silnim taktilnim komandama.

Znam da vozač tasterom na volanu može da se reguliše jačinu zvuka audio sistema, ali, na centralnoj konzoli to može samo taktilno i to tapkanjem na oznaku za „plus“ ili „minus“, pri čemu su ta polja dosta sitna (a jedanaest ih je u nizu). Probajte da ih pogodite na neravnom kolovozu ! Nije to isto ciljati na auto putu koji je ravan kao avionska pista ili drugde.

A ako želite da možda ugasite radio (pa makar da biste ga u trenutku utišali), to takodje može samo taktilno. I traži precizan i stabilan prst (možda onaj sa žiroskopom).

Komande klimatizacije isto. Nije možda toliko problem samo podešavanje temperature (recimo da to neko i ne dira tako često), ali, šta se aktivacijom funkcije klima uredjaja za brzo odmagljivanje prednjeg vetrobrana? Ili sa aktivacijom grejača zadnjeg vetrobrana? Ili sa aktiviranjem recirkulacije vazduha? Sve je to taktilno, sitno je i na panelu gde su sve ostala polja. U uslovima realnog saobraćaja nekada ćete biti u situaciji da to treba baš brzo da aktivirate, a ne znam kako se to malo taktilno polje za ovu ili onu funkciju brzo pogadja prstom na, recimo, neravnim gradskim ulicama?

Može delovati smešno ovo što ću sada reći, ali, kod ovih centralnih taktilnih ekrana, za „pogadjanje ciljanih polja“ na dosta neravnom kolovozu, po meni su potencijalno daleko srećnije rešenje oni ekrani koji nisu potpuno priljubljeni („zalepljeni“) za armaturnu tablu (kao kod Tucsona), već su od nje malo odvojeni (ili su na nju naizgled delom odozgo „nasadjeni“). Jer, ako je ekran malo odvojen od armaturne table, zavisno od izvedbe, možete da desnu šaku u željenoj meri „obesite“ za gornji deo ekrana (sa tri ili četiri prsta), pa da vam je šaka tako „fiksirana“ u odnosu na ekran i da onda slobodnim palcem veoma precizno „pogadjete“ svako ciljano polje i pri vožnji na najvećim rupama.

Probao sam to na nekim drugim modelima i takvo rešenje je praktičnije za rukovanje ekranom sa taktilnim komandama, jer ne traži „žirokskopski kažiprst“ čak ni u terenskoj vožnji.

Ali, ako to zanemarimo, u osnovi nema neke greške sa ergonomijom kod Tucsona. Sve je to u redu.

Motorizacija i deklarisane perfomanse

Testirano vozilo pokreće turbo motor radne zapremime od 1,6 litra, deklarisane maksimalne snage 150 ks pri 5.500 o/min i maksimalnog obrtnog momenta od 250 Nm pri 1.500 do 4.000 o/min, koji je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. Pogonski točkovi su prednji.

Deklarisana maksimalna brzina iznosi 189 km/h, a ubrzanje 0–100 km/h je 10,3 sekunde, što je danas sasvim korektno za tu klasu i taj nivo motorizacije  (ali i poredjenja radi, nešto kraća, niža i malo lakša Škoda Karoq sa motorom 1,5 TSI 150 i ručnim menjačem, ima deklarisano ubrzanje 8,8 sekundi i maksimalnu brzinu od 211 km/h).

Motor 1,6T postoji i u verziji sa 180 ks i sa 265 Nm. On je blagi hibrid i uparen je sa 7-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom, a pogon je prednji ili na sve točkove.

Postoje i dve verzije dizel motora zapremine 1,6 litara, jedna je snage 115 ks, samo sa ručnim menjačem i prednjim pogonom, a druga sa 136 ks, blagi hibrid, sa 7-stepenim automatskim menjačem, a kod nje je pogon na dva ili četiri točka.

Takodje, postoje i verzija 1,6T  kao klasičan hibrid (sistemska snaga 230 ks) i kao priključni hibrid (sistemska snaga 265 ks).

Pa, ko šta voli, želi ili šta može sebi da priušti.

Utisci u vožnji

Generalno, subjektivno posmatrano, Tucson sa baznim motorom zaista ide odlično i meni je bilo pravo uživanje voziti ga. Deluje to dovoljno potentno u vožnji mada same objektivne deklaracije nisu nešto posebno impresivne. Prosto, osećaj je da on baš rado prihvata gas i u nižim obrtajima, a za šta je verovatno zaslužno to što maksimalni obrtni moment razvija već počev od 1.500 rpm, pri čemu on hoće da „povuče“ i ispod te granice bez i najmanje vibracija, ružnog režanja motora ili gušenja. Čini mi se, motor je apsolutno operativan iznad oko 1.300 rpm.

Pa tako u trećem stepenu prenosa može da se vozi negde počev od 30 km/h (jer je na oko 35 km/h već na 1.500 rpm) i u tom stepenu prenosa može bez imalo opiranja da postigne do oko 130 km/h (na nešto iznad 5.500 rpm). A taj raspon brzina kretanja je optimalan za bezbedna preticanja na magistralnim putevima, sve bez potrebe promene stepena prenosa tokom preticanja. Jer, na oko 50 km/h u trećoj motor je malo iznad 2.000 rpm i dosta nervozno reaguje na svako dodavanje gasa, pa je spreman i za forsirano ubrzanje radi preticanja.

Naravno, ako želite opuštenu vožnju, motor i to omogućava, jer npr. već na oko 45 km/ možete da menjač ubacite u četvrtu brzinu, na oko 55 km/h u petu, a na oko 70 km/h u šestom stepenu prenosa je na oko 1.500 rpm i na maksimalnom obrtnom momentu. I veoma lepo vuče već od tih brzina kretanja u navedenim stepenima prenosa.

Pri brzini od 130 km/h motor se u šestom stepenu vrti na oko 2.750 rpm.

Ako je sam subjektivni osećaj i nivo zadovoljstva vozača potencijalom motora ono što je najbitnije za ocenu tog motora, onda zaista mislim da je ovaj motor Tucsona veoma dobar i adekvatan. Mada, ponavljam, objektivno posmatrano, postoje i daleko potentniji u toj klasi.

I pošto motor načelno tako jako lepo prihvata gas i od najnižih obrtaja, prosto mi je neshvatljivo da mi se prilikom samog polaska iz mesta par puta desilo da sam imao utisak kao da će motor da se odjednom sam ugasi. Jer, kretao bih na meni uobičajen način, na relativno malom gasu, motor bi se u fazi polaska lako zavrteo do oko 1.500 rpm ili malo više, kola bi počela da se pokreću do par metara, a onda bi obrtaji odjednom počeli naglo da padaju (bez da motor prihvata dodavanje gasa) i morao bih da brzo pritisnem kvačilo i odmah jače dodam gas da bih sprečio gašenje motora.

Naravno, kola bi zastala, pa i u nezgodnim situacijama. Recimo, raskrsnica. Moguće da je u pitanju bila i moja greška u sinhronizaciji, da sam tada loše procenio situaciju, pokušavao da krenem sa nedovoljno obrtaja, a da sam kvačilo nesvesno otpuštao suviše brzo. Zaista, možda je bilo do mene. Ali, desilo mi se to par puta, pri čemu mi uopšte nije strana vožnja vozila sa manuelnim menjačem, pa ni u verziji slabijih motora. Npr, vozeći Bayon sa atmosferskim 1,4, to mi se nikada nije desilo.

Hodovi ručice manuelnog menjača jesu možda malo duži u odnosu na neke druge, ali, nije ni ovo ništa neubičajeno, a hodovi su veoma precizni i ručica pri tome ni najmanje „ne zapinje“ (nema bilo kakvog otpora) pri ubacivanju u bilo koji stepen i kratko rečeno – veoma je prijatan za rukovanje, pri čemu sama ručica baš fino „leži u ruci“.

Već sam pri opisu enterijera pominjao da mi se dopada sam kako volan lepo leži u ruci, a i u vožnji je odličan osećaj upravljivosti, jer se i po krivudavom putu Tucson dobro drži čak i uz malo bržu vožnju.

Zvučna izolacija iz podvozja i spolja uopšte, u granicama je proseka za tu klasu, ali, zvučna izolacija samog motora u odnosu na prostor za putnike je kod Tucsona sigurno iznad proseka i ono je baš za pohvalu.

Veoma je i udoban, ma kakve da su neravnine i neverovatno je kako dobro upija i ležeće policajce. Dakle, ako svojom omaškom na vreme ne prilagodite u potrebnoj meri brzinu kretanja pri nailasku na neku izbočinu, rupu ili ležeći policajac, ja sam siguran da ćete se pozitivno iznenaditi kako će Tucson to dobro „da primi“.

Kočnice su dobre, efikasne, dobro se doziraju, ali, za eventualno agresivniju vožnju ne bi bilo loše (ili možda bi nekome bilo prijatnije) da je servo asistencija u tim situacijama malo jača.

Za svaku pohvalu je rad „Lane Keep Assist”-a. Baš dobro funkcioniše. Pa i tamo gde uz desni rub kolovoza uopšte nema vidljive krajnje pune linije. Doduše, može biti nekada iritantno što će na krivudavom putu svaki put da pišti kada pridjete uzdužnoj liniji, pri čemu eventualna deaktivacija tog sistema (samo za tu vožnju, koja je u toku) mora da se radi kroz centralni ekran i kroz nekoliko vezanih taktilnih koraka, a što je u samoj vožnji nekada dosta zahtevan proces, pa možda i potencijalno nebezbedan. Ne znam da li je bio cilj demotivisati vozače da to deaktiviraju. Opet, kako onda objasniti da se Start&Stop sistem deaktivira krajnje prosto, samo jednim klikom na taster, koji je levo od volana.

A veliki plus i za sistem za aktivno centriranje vozila u sredinu saobraćajne trake. Lepo funkcioniše. A sistem se, zavisno od želje, veoma lako (de)aktivira, običnim tasterom na volanu. Isprobah štopericom par puta kako reaguje na „odsutnog“ („usnulog“) vozača. Ako ne držite aktivno ruke na volanu, posle 15 sekundi se najpre javlja svetlosno upozorenje, posle 30 sekundi se dodatno javlja i zvučno upozorenje, posle 55 sekundi zvuk upozorenja se menja, da bi se posle ukupno 60 sekundi pasivnosti vozača taj sistem potpuno deaktivirao.

Kod nekih drugih proizvodjača sam sretao i kraći period do deaktivacije (obično, 30-40 sekundi). I moguće je argumentovano braniti i jedan i drugi vremenski algoritam kao pravilniji i bezbedniji.

Srećom, i posle tog deaktiviranja ostaće i dalje aktivan osnovni „Lane Keep Assist”, pa bi uz “odsutnog” vozača vozilo nastavilo da se kreće, da “luta” cik-cak, od leve do desne uzdužne linije i obrnuto, a što je dobro i uobičajeno rešenje, koje ipak traje samo još neko dodatno vreme.

Ali, sa druge strane, možda malo neobično, nakon što se posle onih 60 sekundi samo deaktivira „centriranje vozila“, tempomat će i dalje ostati aktivan na ranije zadatoj brzini (pa vozilo neće usporavati). Meni bi bilo bezbednosno logično da se u toj situaciji automatski isključi i običan (neradarski) tempomat (kakav ima testirani Tucson), kako bi vozilo samo usporavalo.

Ne znam kako bi tada reagovao Tucson u paketu opreme koji ima i radarski tempomat, ali, meni bi za radarski tempomat možda bilo logično suprotno, da on (po isteku onih 60 sekundi „odsustva vozača“) ostane aktivan, da bi do „povratka vozača“ mogao bezbedno da sam usporava vozilo pri eventualnom sustizanju sporijeg vozila.

Ili, što smatram najbezbednijom opcijom u takvim okolnostima, da se tada aktivira tzv. automatsko bezbedno zaustavljanje (uz neforsirano kočenje), a što sam imao prilike videti kako radi u praksi testirajući neke aktuelne modele brenda BMW opremljene naprednim sistemima (oni će funkciju prinudnog zaustavljanja aktivirati posle 30 sekundi od trenutka kada su ruke sklonjene sa volana).

Sve u svemu, utisci u vožnji Tuscona sa ovim motorom su mi zaista odlični.

O potrošnji

Za testirani Tucson WLTP deklaracija za meštoviti ciklus glasi 6,6-7,0 (zavisno od opreme, težine i dimenzije guma).

Pri preuzimanju vozila zatekao sam samo zapis prosečne potrošnje za poslednjih oko 635 km od 7,6 litara.

Ja sam prešao oko 520 km, uglavnom van grada i najviše magistralno i regionalno, po dva odlaska na Avalu i Frušku goru, uz nešto vožnje po „Partizanskom putu“ duž uzdužnog grebena Fruške gore, a što je energetski dosta zahtevno. Pretežno sam vozio defanzivno (kako uslovi saobraćaja dozvoljavaju), a auto putem uglavnom 110-130. Povremeno i agresivno. Tek da isprobam kola u nekim situacijama. Prosek potrošnje je na kraju bio 6,3, a brzine oko 50 km/h.

Pri konstantnoj brzini od 130 km/h troši oko 6,5-7 litara, a zbog načina prikaza trenutne potrošnje na instrumentima, nije moguće baš precizno očitavanje tog podatka, pri čemu je taj vikend bio i vetrovit.

U jednoj fazi testa, u dosta ekonomičnom ritmu koji je bio kombinacija auto puta (brzina do 110 km/h ) i magistrale (do 80-90 km/h) imao sam prosek potrošnje od 5,3 na distanci od oko 80 km.

U par gradskih (vikend) vožnji prosečna potrošnja je bila „kako kada“, od 8-10, mada to može sigurno i više u gužvama, bez dileme.

Činjenica da je u pitanju pogon samo na jednoj osovini pomaže boljoj potrošnji, ali okolnost da je u pitanju varijanta motora koja nije blagi hibrid verovatno malo kvari rezultat. Poredjenja radi, varijanta sa 180 ks (koja jeste blagi hibrid), AWD pogonom i DCT-7 menjačem ima za mešoviti ciklus WLTP deklaraciju od 7,5 litara (naspram 6,7-7.0 za testiranu).

Tek, rekao bih da je testirani Tucson prosečno ekomičan, potpuno slično ostalim vozilima te klase uporedivog pogona i snage.

O cenama

Prema cenovnicima sa sajta uvoznika, testirani Tucson ima cenu od 28.990 evra. Doplata za metalik boju 600 ili 800.

Zavisno od nivoa opreme, sa testiranim motorom od 150 ks i ručnim menjačem cene se kreću od 26.490 do 32.490.

Sa benzinskim motorom od 180 ks, zavisno koja je oprema, kao i da li je 2WD ili 4WD pogon, cene su od 30.990 do 38.490.

Po istom kriterijumu dizel verzije, slabija od 115 ks uz ručni menjač i jača od 136 ks uz DCT-7 (ona može biti i 4WD), imaju cene od 27.490 do 39.790.

Ko želi i pogled u nebo kroz elektropokretnu panoramu, u najvišem paketu doplata za to je još 800 evra.

Dakle, kako izaberete opremu, motor, nivo snage, menjač i pogon, takva je i cena.

Može da se kaže da testni sa cenom od od 28.990 evra ima dosta konkurentnu cenu za današnje prilike. Svašta se može reći. Ako je verovati sadržaju domaćih sjatova za neke druge brendove, neki brendovi nude trenutno i akcijske cene u tom segmentu (npr. Ford za Kugu, Jeep za Compass…), pri čemu moram da se ogradim da se kod uvoznika za Hyundai nisam raspitao da li trenutno postoje i neki posebni akcijski uslovi za Tucson, a što kao mogući propust u informisanju ide meni na dušu.

Tek, mislim da nekim kupcima iz vozila tog segmenta, Tucson može biti potencijalno veoma interesantno vozilo, jer zaista on nesporno ima nekih dosta dobrih osobina (ponuda prostora, udobnost, korektna osnovna oprema, motorizacija…), a ocena dela ostalih osobina uvek zavisi od želja, potreba i raspoloživog budžeta. Ma koji brend da je u pitanju.

Aleksandar Dragović

(10011)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

97 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„primenjena taktilna rešenja su nešto što se danas sreće kod mnogih proizvodjača preovladava.“…
Ihhh, kad je moj đed imao crno bijeli televizor Amfora sa senzorom, nije bilo dugmića, već taktilne površine za prebacivanje kanala, njih čak osam 😂🤣

MRN

U pravu si. Taj detalj u evoluciji ljudske vrste sam potpuno zaboravio 😊😊😊

Zoca

Kazu muva sleti pa promeni kanal,msm to je EI Nis…🤣

Kitittelj

Bravo, kao klinac pamtim i ja, isto dedin televizor marke Grundig i 8 taktilnih dugmeta :).

s mile

Još jedno Bravo za MRN, veoma je vredan ovog leta, i Hvala mu na tome. Odličan test, znam da ti se nije sviđao po izlasku a mene je vizuelno oduševio, pogotovo u sumrak kada sam video upaljena svetla, u obliku krila. Koreanci iz generacije u generaciju imaju velike promene, uglavnom na bolje, i hvala im na tome. Na neki način dojadiše EU proizvođači sa minimalnim promenama između modela, čak je ponekad teško razlikovati modele koji su u različitim klasama. Ovo za visinu svetala nazad…. nekad preovladaju inžinjeri, i stave ih visoko, pre 15 god, fiat punto, opel corsa, ford fiesta….… Pročitaj više »

Shone

Jedan od favorita prilikom prošlogodišnje nabavke vozila. Dizajn je bio minus preko kojeg nisam mogao da pređem, sve ostalo OK

s mile

@ MRN

tvoja specijalnost su troškovi održavanja, longterm, a to nikako da staviš u tvoje tekstove…

MRN

Tražio sam ja to oko troškova redovnog održavanja još pri testu za Bayon, ali, nisam dobio. Ne mislim da je uskraćeno zbog neke zle namere. Ali, baš zbog toga pri testu Tucsona nisam ni tražio podatke o troškovima redovnog održavanja.
Verujem da su oni sasvim prosečni za tu klasu, nepremium segment i za današnje prilike, tipa „oko 200 evra“ za redovan servisa (nivoa zamena ulja motora i svih filtera).
Inače, na ovom Tucsonu je u aprilu uradjen prvi redovan servis, na oko 16.000 km, a nasuto je ulje 0W-30.

Alex

Uprvo pitao ja Juce,redovno odrzavanje na svakih 15.000 km kosta oko 30.000 dinara kod Hyndai Novi Sad,sasvim korektno i ulid Full sintetic 0-30.

Rikošet

Neki dan ispred mene dvije nove Octavie. Jedna ima one, nove „sugestivne“ pokazivače pravca, koji se u kontinuitetu razvlače od sredine ka krajevima auta i koji su ok vidljivi… Druga do nje ima one uboge, svega par centimetara dugačke. Eto namjestila se situacija u praksi. Po meni proizvođač ne bi smio da se tako igra sa sigurnošću njegovih kupaca, ali ona uboga varijanta je toliko slabije vidljiva da je to kriminalno… Hyundai i Kia imaju isto to nebulozno rješenje na Tucsonu i Sportage. Sportage je i u prošlom izdanju imao taj šablon… Džaba znači EuroNcap kada nema standarda po osnovnim… Pročitaj više »

Lazar

Dobar je to auto , sve je razumno dobro na njemu , dizajn je nešto gde se lome koplja ali cena je jako jako razumna kad se pogleda konkurencija.

MRN

Da, dobra je cena od 28.990 za ovaj benzinski Tucson, ali, danas Jeep Compass dizel sa 130 ks u Limited opremi ( koja će za nekoma možda i a bude bolja, jer od sistema asistencije podrazumeva i radarski tempomat) košta „na akciji“ 29.990. A Tucson kao dizel nema nešto što bi cenovno moglo da konkuriše tom Compass-u. Kao što Compass ne može njemu ponudom prostora.

Rikošet

A slušaj, Compass je realno mator automobil, redizajniran odavno, a u prodaji još od 2017. godine.

Tucson je aktuelan model od 2020. na tržištu i tu nema adekvatnog cjenovnog poređenja.

Korejci uzimaju kajmak lopatom dok mogu, a Jeep daje maksimum da izvuče maksimum iz modela, koji je mator što je i logično.

Treba sačekati dvije, tri godine pa vidjeti šta će Hyundai tada da ponudi uz redizajnirani Tucson, a ako je vjerovati dosadašnjoj praksi i prethodnim modelima biće to na nivou Jeep, ako ne i darežljivije…

MRN

Ako ne grešim, aktuelni Aufi A4 je na tržištu i duže od Compass-a, tako da ne cedi samo Jeep suvu drenovinu, a što se često prebacuje npr Fiatu ili Alfi.

Rikošet

Taj princip svi primjenjuju i ciklično se ponavlja. Ako su i postojala neke nepisana pravila o smjenjivanju dvije generacije jdenog modela svakih pet, šest ili sedam godina s elektrifikacijom ista su pala u vodu.

Iz mnogih „starih“ modela još se može izvući dosta toga, jer kupci su ti koji radije biraju SUV klasiku od električne budućnosti.

Neko je to prepoznao poput Dacie (Duster), Audija i Jeepa, a neko nije pa danas imamo tržišni „potop“ čitav paleta kao što je slučaj kod Nissana, koji nema konkurentnog klasičnog pogona i našao se u teškom raskoraku…

Shone

Ja sam baš izabrao tog nekonkurentnog Nissana prošle godine. Na papiru nije bio favorit. Ali kada sam svaki od potencijalnih kandidata probao, uzeo u obzir cenu, opremu i osećaj u vožnji dvojbe nije bilo.

Rikošet

Znaš kako ja pamtim vrijeme kad je pred Nissanov salon svake sedmice stizao kamion pun Qashqaija. Sad ne dođe jedan u mjesec dana… Taj model je izbačen iz orbite uspijeha kada su mu uskratili dizel motor, jer je za naše podneblje to očigledno prerano urađeno… Što se mene tiče bio i ostao porodičan crossover u samom vrhu klase, sa nenadamašnom ergonomijom i udobnošću, ali nova benzinska i hibridna pogona rješenja su mu nažalost „ispred vremena“… Na trećoj generaciji sam na prvom novom modelu s kojim sam se susreo uočio par mana poput veoma lakog ispadanje iz žabica svijetlog umetka u… Pročitaj više »

Shone

Zadnjih 10-15. godina u prilici sam da svake dve godine uzmem nov auto. Nikada nisam uzeo isti Brend, bilo je tu raznih marki i modela u cenovnoj kategoriji od 25 do 40k eur. Svaki, ali svaki je imao neku manu.

Rikošet

Sve si napisao.

Svi imaju mane, ali takvu objektivnost ćemo rijetko da čujemo od naših vozača, jer se takav stav u društvu shvata više kao „omalovažavanje“ samog sebe nego ukazivanje na realne nedostatke savremene autoindustrije…

Lazar

Moja Alfa je na trzistu preko 7 godina skoro pa nepromenjenog dizajna …kad je nesto dobro , ne menja se cesto 🙂

MRN

Boga mi, Giulia i Stelvio MY 2023. su po mnogim pitanjima bitno različita vozila u odnosu na ona sa početka tržišnog života tih modela.
A oba modela su realno veoma jeftina za svoju klasu.

Lazar

ja sam spomenuo samo dizajn …

Inače , osim svetlosnih grupa , software-a na mlatimudiji šta je tako bitno promenjeno ?

MRN

Pa, mada za te modele i ne pratim aktivno njihove uopštene teme na Fiat forumu, čini mi se da ima vlasnika primeraka iz ranijeg perioda produkcije dosta pate zbog činjenice što, primera radi, imaju halogene farove ili ekran multimedije od 6,5″ (a u to vreme je i redizajnirani 500L već dolazio i sa 7″ UConnect HD ).
I mnogi od njih gledaju kako to da unaprede.

Lazar

prenosiva mlatimudija koja se lako povezuje na svaki auto 150 usd

https://www.caranddriver.com/car-accessories/g44724883/best-apple-carplay-head-units/

problem rešen

ja imam ksenone , bem li ga , rade OK , nije da prave dan od noci ali po meni to nije sustinska promena na autu …

Dakle , posle kraće analize , nije se ništa značajno premenilo 7 godina .

Zašto , jer je dobro od početka 🙂

Rikošet

Ili kad se prodaje u malim serijama pa se ne isplati ulagati u redizajn.

Uglavnom možemo ponuditi nekoliko razloga i svaki će imati smisao…

Nebitno ako je Giulia ne bih ništa mijenjao na njoj i slažem se da automobil izgleda bezvremenski…

Lazar

Tucson je veci znatno , ima i veci gepek , mada generalno meni se Compass pokazao odlicno , naravno za mene i suprugu ni ntreba veci auto.

Compass je neprolaznog dizajna , barem spolja …unutra je mrtva trka mada po meni i za moj ukus Tucson je preterao sa nekim dizajnerskim resenjima i napolje i unutra … ko to moze da popije onda OK

Prednost Compassa je motor 1.6 dizel koji je znatno puzdaniji od Hyundaievog 1.6 dizela koji je sve samo ne poznat po tome .

Mislim da je Tucsona bolje kupiti sa benzicem.

Rikošet

Ovdje bi moj deda i svaki drugi deda koji prenosi narodne mudrosti s koljena na koljeno rekao – o ukusima se ne raspravlja.

Potpuno razmijem da si pronašao neke tebi bitne kvalitete u Compassu, ali moraš biti svjestan da to oči nekog drugog neće tako gledati…

Na kraju lijepo je što se razlikujemo inače bi svi vozili jedan brend i jedan model, a to bi tek bilo dosadno…

Lazar

Moraš čitati pažljivije ….citiraću sam sebe :

“ … unutra je mrtva trka mada po meni i za moj ukus Tucson je preterao sa nekim dizajnerskim resenjima i napolje i unutra …“

Primeti molim te da sam naglasio „po meni i za moj ukus. .“

Dakle ja sam tvoju primedbu ispravio pre nego što si je ti postavio kao neopravdanu 🙂

To mi radi i žena pa sam osetljiv …

Rikošet

Ja sam to sve razumio kako si sad napisao ništa mi tu nije sporno. Čak i dijelimo isto mišljenje o Hyundaiju…

MM123

Pitanje za Lazara: Kako ti se cini udobnost compassa? Da li bi mogao s necim da uporedis? Vozim renegade i znam da su na istoj platformi a renegade bome po neravnom putu prilicno prenosi udarce na vozaca. Mislim pre svega na one zakrpe i neravnine ne toliko na udarne rupe. To kod tucsona nisam primetio. Ja licno imam dilemu izmedju compassa i tucsona. Prednost tucsona je (?) udobnost i aktuelnost modela, ali su mi sedista nekako…onako. Mozda i kratka, nedovoljno profilisana. Sedi se kao u c segmentu, meni ti ne odgovara, vecini da. Ne znam sta @MRN misli o tome.… Pročitaj više »

MRN

To je uvek toliko individualno, da je svaki pokušaj generalizovanja uvek svojevrsan zločin. I Tucson i Compass za mene imaju neke svoje prednosti i mane. A šta je „bolje“ zaista pojma nemam. Čak nije isključeno da bih uveče mislio suprotno od onoga što mislim sada ujutro. No, nemam dileme da bi Tucson koji bio bio po mom ličnom ukusu, bio mnogo skuplji od ovde testiranog jer ne bih u 2023. sigurno sebi kupio kola bez radarskog tempomata, a to kod Tucsona znači istovremeno DCT, 180 ks I najmanje četvrti nivo opreme A to su već MNOGO veće pare od ovde… Pročitaj više »

MM 123

@MRN hvala na odgovoru. Doduse pitanja su udobnost related iskljucivo. Jasno je da nema najboljeg. Svi bi ha kupovali. Medjutim, deluje mi da malo mesas cenovnike kada je u pitanju verzija sa 180ks (NE mild hybrid). Radarski tempomat ide bas u ovom paketu koji si testirao (to si napisao i u tekstu ako ne gresim), dakle uz premium i automatski menjac, a to je aktuelno oko 32100. Mana te opreme u odnosu na recimo compass je nedostatak kamere, senzor mrtvog ugla..uostalom to si fino primetionu tekstu. Prednost grejanje sedista. Pored standardnih razlika u potrosnji (bolii compass) i uzitku voznje (bolji… Pročitaj više »

MRN

U cenovniku za verziju sa 180 ks i DCT piše:

– treći nivo opreme: “ tempomat na bazi navigacije (održavanje i korigovanje zadate brzine u zavisnosti od topografije puta uz pomoć GPS-a“

– četvrti nivo opreme: „HDA (Highway Driving Assist – samo DCT), Održavanje distance vozila i pomoć pri zadržavanju u sredini trake.

Dakle, bezbednu distancu u odnosu na vozilo ispred može da održava samo četvrti (i peti) nivo opreme (ako je DCT menjač).

Premium paket (treći) to ne može. I on nema radarski tempomat.

MM 123

Vidi, procitao/ primetio sam to. I proguglao. Doduse, vrlo kratko. Ali bas me to zanimalo i dva prodavca su me ubedjivala da je funkcionalno adaptivni taj iz premiuma. Naravno, sasvim ali sasvim je moguce da nisu u pravu/ne znaju/ne govore istinu.

BB

Ta slabo profilisana sjedište su veliki blagoslov… U Mokki odem do grada i već me bole kukovi i butine, a u Berlingu ti bočni oslonci em mali, em mekani, milina jedna, 900km u cugu bez problema…

J4ZZ3R

Pohvale za druga MRNa. Zaista iscrpan i detaljan test koji će puno značiti onima koje zanima kupovina ovog modela Hyundaia. Malopre, dok okretah pedale uzbrdo ka Zavali (Dukley) iznad Budve sretoh čak nekoliko Tucsona na potezu od 300 metara. Očigledno je da je zahvaljujući svom hrabrom dizajnu i pristupačnoj ceni Tucson pokupio lovorike u ovoj klasi u Evropi Što se mene tiče, ja bih i mogao da svarim prednji deo, mada mi se čini da automobil izgleda spreda znatno uže, nego što bi trebao dok mi je otpozadi zaista odličan. Ipak sa strane mi je bukvalno katastrofalan i neprihvatljiv, izgleda… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Kakvo je bre ovo korejsko čardak đubre Saša,hebem mu miša..Taman si me navikao na testove Bembara,na prave automobile i vide sad ovo smeće🙃…
Svaka čast na trudu,to je zaista na top nivou što se od tebe već ovde na AutoRepublici i očekuje,jbg sam si kriv za to,prema tome nemoj da obaraš ljestvicu kvalitete tekstova u budućnosti.A i slike su bolje,ja nisam to nešto primećivao kod tebe ranije ali na testu ovog smeća od auta primjetno je da je i to na jednom višem nivou nego ranije.

MRN

Ne shvati me pogrešno, ali, svaki brend bi trebalo da ima „pravo na svoje mesto pod Suncem“. Pa i u testovima na AR. Što, na žalost, nije slučaj, jer nekih ima više, nekih manje, a nekih nikako (više puta sažvakana tema o razlozima za to).
Što se tiče ovog aktuelnog Tucsona, ipak je on u svojoj klasi najprodavaniji u Srbiji i u Evropi. Pa što ne onda i njegov test, bar dok je tako popularan?

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma ja se bre zahebavam Saša,slobodno ti testriraj i piši šta ti god padne po ruku🙂…imao si par testova raznih Bembara pa sa konja ti ni na magarca nego na jarca,to je bila cijela poenta mog posta.
Poštujem ja to što je on prodavan toliko koliko jeste,kapa dolje za to..samo moje skromno i laičko mišljenje o Koreji i tome auto je da nije ni za potapanje kiselog kupusa,pogotovo ne onog Ličkog kupusa koji najbolji na planeti.E’t,toliko od mene😁.

Kitittelj

Haha uze mi komentar iz usta, samo sto ja „navijam“ za nekog Golfa 8 ili bilo kog iz VW porodice ;).
Cekam taj test ko ozebo sunce…

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma samo da ga Saša dovati,ima mast da mu iscjedi😁..

J4ZZ3R

Moram priznati da sam malo zabrinut zbog hiperprodukcije kako Pekija, tako i druga MRNa. Bojim se da menadžment AR ne odluči da Im je dovoljan jedan autor na ovom nivou produktivnosti koji konkuriše tekstilnim radnicima Bangladeša od 18 leta. Kriza je, a svi seku troškove

J4ZZ3R

Ma ljubav pokreće svet. Samo širi radost i usrećuj ljude i neljude. To što niko hvala neće da kaže niti da plati reklamu, bilo kakvu je sramota. (Svejedno da li je auto, ime ili zakup) Skoro gledah da je neki vrhunski violinista na ulazu u stanicu NY metroa svirao violinu maestralno i kažu da je čak vrlo malo ljudi zastalo da sluša, a kamoli da ubaci dolar u njegov šešir. Kad svira na koncertu sve su karte rasprodate i inače koštaju više stotina dolara. Zato bi trebalo na dnu članka staviti jedan šeširić pa da mi nezahvalni čitaoci klikom ubacimo… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ja sam zapravo vrlo ozbiljan i smatram da ako neko nešto radi iz ljubavi taj isti će biti srećan i ako mu se ljubavlju vrati ili plati. Ja npr imam budžet od 10 eur mesečno za zabavu koja se tiče moje pasije prema automobilima. Svih 10 eur dajem na pretplatu za aplikaciju READLY koja mi donosi više od 1000 magazina na moj tablet, pri čemu i na neka baš poznata imena kao što su TOP GEAR, AUTOEXPRESS, AUTOCAR, WHAT CAR, L AUTOMOBILE, AUTO REVUE itd. Da li bih ja bio spreman da dam 10 eur mesečno da čitam Pekijeve i… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ja sam nekoliko puta jasno istakao da ti meni ništa, apsolutno ne duguješ i ja nijedan tekst nisam napisao zbog tebe ili bilo kakve finansijske naknade. Sigurno da mi je bilo drago da napišem to što sam napisao i drago mi je da sam se obraćao nekim drugim ljudima. Nebitne su stvari koje su mene razočarale u tom odnosu i ja se slažem da ja trebam da prestanem da pišem ovo što pišem i da sugerišem ovo što sugerišem. Zaista rešavam problem za čije me rešavanje niko nije konsultovao i činim da se čak i meni dragi ljudi osećaju loše.… Pročitaj više »

Rikošet

Amin!

M M

Samo da puitam onako sa strane. Šta to pa piše ovaj JAZER?
O „gumenom“ menjaču na Renolu, a istovremeno o fenomenalnom Pežolu.
Ili o genijalnom Jazu, na kome je samo jednom menjao sijalicu, ili o Civicu na 3 klipa, koji nisko leti, ili o novom otkrovenju Mazde od 2L a manje konja od one smrdljive Honde.

I šta bi, ako razumem, da mu se nešto plati, na one škrabotine? Postao kao profffi!
Ma ajde, teraj to u PM

Lazar

da nisi preterao ?

Rikošet

Amin!

MRN

Ako AR smatra da za to ima nekog osnova, može slobodno da mi ispostavi fakturu na ime izvršene usluge „promocije imena“ …

Rikošet

Nemoj sad i ti, taman se ova dva „izmiriše“ 🙂 i udarih sav srećan pečat s voskom na to.

Šta vam je svima više jel retrogradni Merkur izvan orbite 🙂

Uzmite sve trojica nekog alkohola i namočite te tastature.

Šta će biti kad ova mlađa, digitalna generacija počne da piše ako su ima tate ovakve…

Renault Terminator🇷🇺Z

Valja tražiti kaVanu i uz koju kilu janjca i prasetine i koji bokal vina u posudama od porcelama (more crnog a more bit bidne i bijelog) izmirit braću uztalasanu.I za to bi idealno mijesto bilo neđe na nekoj visini okruženoj zelenišom,eto more Fruškać,idealan,Saša nađe restoran,Zvezdan dođe sa Alpinom (da imam razlog i ja da dođem i omastim brk😁),Hasan dotlen oladi ulje u motoru pa uzjaši tu svoju Mazdicu i doćera na Fruškać (nadam se da nije troklipanjača😁),a i ti Rikošet uleti za švedski sto,dobrodoši si a ja ću vrlo rado sa godišnjeg u Italiji sa sve mačorom richtung (što bi… Pročitaj više »

Rikošet

Loptu treba spustiti na zemlju, inače polupašmo glave, a rezultat nikakav…

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja se potpuno slažem sa tobom.Ja sam uvijek za opciju da jede i pije😁.

Aleksandar

Ja ne volim što su na SUV vozilima stop svetla nazad u visini glave vozača nas koji ne vozimo SUV. Na semaforu autohold sija stalno, ove nove led sijalice noću na 2 metra sijaju pravo u oči. Nije estetski baš prelepo ali je bolje rešenje da su svima stop svetla u visini branika.

Za pokazivače pravca ajd i nije toliki problem.

Dobra recenzija.

Rikošet

Jedino rješenje ti je ako nosiš naočare da iste kupuješ sa antirefleksnim premazom.

Ako si zdrav i prav i nemaš dioptriju, tada opet možeš da kupiš sebi te naočare, ali bez dioptrije.

Problem „prejakih“ zadnjih LED svjetala takođe nije zanimljiv nijednoj sigurnosnoj agenciji, a lako bi se riješio bilo kakvom standardizacijom istih…

Dok birokrate to ne riješe pravac optika i sačuvaj oči…

MRN

Imao sam davno Suzuki Vitaru mk1. Dolazila je u dve verzije svetlosnih grupa pozadi: 1/ dole u braniku sve (štop svetlo, migavac … ), osim svetla za maglu ( a ono bude posebno, negde gore ), ILI 2/ dole u braniku samo svetlo za maglu, a sve ostalo gore. Ja sam imao tu „sreću“ da sam „dobio“ onu pod tačkom 1, kada su dole u braniku i štop svetla, migavci, pozicija i rikverc svetlo. U jednoj gradskoj vožnji, u ritmu kreni stani, jedan me „opalio“ od pozadi. Reče da od svoje prednje haube uopšte nije video upaljena štop svetla kod… Pročitaj više »

Slavko

Fino stivo za citanje, kao i uvek. Ovo za migavce se pominje na par mesta da je i na Sportage takvo resenje, da su dole u braniku. Nisam siguran za ostale verzije, ali na Sportage Motion paketu, migavci su u gornjoj svetlosnoj grupi, doduse onaj najuzi pokazivac. Sto se Tuscona tice, mislim da se verzija sa 180ks moze dobiti i bez tehnologije blagog hibrida, naravno samo uz DCT menjac. Posve ok auto, nije tesko razumeti zasto se tako dobro prodaje. Zimus sam bio na test voznji, Premium MT. Jedina od najvecih zamerki je sto, uz respekt opreme, nema nikakvog shine… Pročitaj više »

MRN

„Sto se Tuscona tice, mislim da se verzija sa 180ks moze dobiti i bez tehnologije blagog hibrida, naravno samo uz DCT menjac.“ Ako je tako, onda je moja greška, jer sam tehničke specifikacije delom gledao na sajtu za Sloveniju, a gde je verzija sa 180 ks dostupna i sa 6MT ( a ne samo uz DCT kako navodiš ), ali je tamo ta verzija u oba slučaja samo MHEV. Na sajtu za Sloveniju ne postoji verzija sa 180 ks koja nije MHEV. A podatke sam gledao na tom sajtu, jer sam na sajtu za Srbiju već na prvu uočio i… Pročitaj više »

Slavko

Gledam sad opet na sajtu Hyundai Srbija. Jos nisu popravili sekciju sa tehnickim detaljima, niti za regularne niti eco modele. Tucson cenovnik se nalazi i u sekciji za SUV vozila (ne-elektrifikovane verzije), a u delu za ekoloska vozila je cena za hibridne verzije. Tabelu sa tehnickim podacima ne treba kanda povezivati sa modelima iz cenovnika, jer kao da neko nije ni pogledao materijal pre dizanja na sajt, totalno neusaglaseno. Kako god bilo, ocigledno ne postoji neki standard. Cak sam i pitao na test voznji da li je verzija sa 180ks MHEV, odgovor domacice je bio da nije, niti to postoji,… Pročitaj više »

Suki

Puno hvala. Užitak za čitanje.

M M

Ne znam kako Moron, ovo vozi, šta mu radi…. Tek kod mojih, ovo ne spada s potrošnjom ispod 8. A na autoputu, guta i malu decu.

Ovo bi neprijatelju poželeo da kupi sa benzinjarom.
Moron, što ne testira dizela….
Objasni ljudima, da se ovakva auta ne kupuju u benzin varijanti. To mu dolje ko nekad PZ-jac.
Nemoj bre da se više uljuljkujute, i ekolozirate

MRN

Da te pitam nešto, pošto stekoh utisak da ti ne voliš da puno šaltaš? 😊 Može li neki uporedivi dizel da u trećem stepenu prenosa pokrije raspon brzina kretanja od 30 do 130 km/h ? A da se pri tome na 30 km/h ni najmanje ne trese, niti iole ružno čuje ? Eh, vidiš, ovaj Tucson to može. Čak ni Fabija TSI 95 ne može u trećem stepenu prenosa da ide 30 km/h, a da ti svi zubi ne poispadaju od vibracija, a slušne membrane popucaju od ružnoga zvuka … 😊 Tako da se ne bih složio da je ovaj… Pročitaj više »

M M

Vidi ja ovaj auto ne bi ni pijan uzeo. Nudili mi ovo kad sam uzeo Oktaviju. Ovaj baš, bio onda aktuelan, ja ga zvao „Božićna jelka“
A to se tiče tog turbaka 1,6, nea hvala
Ako je tako, kao što pričaš, čemu menjač sa 6 brzina? Po tebi bile bi dovoljne 3-4?? To je onda Boga ti, neki promašaj!

MRN

Ah, nisam ja ni jednoga trena imao dileme da li je tebi od ovoga bolja „kraljica majka“, odnosno, škoda 😊 Ali, zaista grešiš dušu prema ovome motoru. Pogledaj ovo, peti stepen prenosa na 50 km/h, motor na oko 1.250 rpm, vrti se potpuno mirno i tiho, a i u tom režimu već jako rado prima gas. To je nešto što ne može baš svaki turbo motor. Ovaj može. Da i na tako malim obrtajima tako lepo radi. Naravno, nije on jedini koji to može. Ali, ne mogu svi. A ja nikada nisam rekao da su ovom ili nekom drugom motoru… Pročitaj više »

MRN

Pogrešnu fotografiju sam gore okačio.
Ona gore je šesta na 60 km/h, a ova ispod je ona prava i iznad pomenuta – peta na 50 km/h:

comment image

M M

Ako je elastičan motor, i lako povlači sa niskih obrtaja a posebno turbo, onda obično gubi dušu na vsokim obrtajima. Oboje teško, skoro nemoguće. OK da on povče, kao na ovom tvom testu, ali sigurno je bolje šaltati ga, i držati u nekom režimu na kome radi najbolje. Ako hoćeš FULL odziv moraš ga držati na obtajima MAX snage i šaltati preko toga, da kad obrtaju na šaltanju padnu budu opet bilski režima MAX snage. I naravno da se šalim, ko i uvek. A biciklom da ja dođem do Loja, to neće „da bude“. Bojim se da bi izdahnuo. Nije… Pročitaj više »

MRN

Naravno da je za optimalne perfomanse potrebno i adekvatno šaltanje, a što je kod manuelnih menjača zadatak „rukovaoca“. A nisam ja zagovornik ideje da motor nepotrebno treba držati ni na suviše niskim, ni na suviše visokim obrtajima. Ali, svakako je bolje da je što širi raspon obrtaja u kojima motor može da adekvatno isporuči snagu, nego da je taj raspon obrtaja manji. Pa će i tokom vožnje biti manje šanse da se motor zbog neke iznenadne situacije (ili zaborava i zamišljenosti „rukovaoca“) nadje u pogrešnim obrtajima. I kada ovo kao „testiram“, volim da i to dobro isprobam. U svakom stepenu… Pročitaj više »

Zika

Moze naravno dok ne dodje do lspi efekta na turbo motorima male zapremine, a onda kuku lele…

MRN

Naravno da najviše od stila vožnje zavisi da li će vozilo da troši 5 ili 15 litara (ali i od drugih uslova). Npr, za ovo vozilo, uz 1,6 T-GDI (ali, MHEV) i menjač, WLTP deklaracije kažu: „Fuel consumption at very high speed (WLTP) 6.9-7 l/100 km“ (a to ti i odgovora potrošnji na auto putu pri brzini od oko 130 ) „Fuel consumption at high speed (WLTP) 5.6-5.7 l/100 km“ (to ti odgovara potrošnji pri vožnji magistralom, PRETEŽNO ravnicom (može i uz dosta uspona, ali, da je IZBALANSIRAN odnos uspona i nizbrdica), uz prosek brzine od oko 60 km/h, tako… Pročitaj više »

M M

Moron,
da se neko ne muči da čita ovoliki test Tupsona benzinjare, preporučujem ti ono kao kod proffi, na kraju CRVENO – ZELENO
A ti dodaj i ŽUTO – kako glava staje pozadi, i stanje dokonije – gedžeta samovoza i sl, gluposti

Ivan

Dooobar tekst.

Alex

Zaista koencidencija,juce u novom sadu svratio do Hyndai i bas seo u Tucsona prvi put u mom zivotu,da budem iskren ostao sam bez reci,verujte da Hyndai nije vise ono sto je bio pre nekoliko godina,unutrasnjost i kvaletitet zavrsna obrada tacnije u Tucsona su doterani na nivou premium klase poput Q3,X1 il GLA,bio je izlozeni model Impression 2 u salonu po ceni od 35.800 Eur tacnije paket pre zadnji,imao je kozna grejana i ventilacijona sedista,automatski menjac 7 brzina,motor 1.6 GDI 180 ks,vise nego solidno i brdo paketa opreme koji recimo kod X1,Q3 il GLA uvelko bi bili iznad 55.000€,ovde dobijate ozbiljan… Pročitaj više »

MRN

Pošto su uslovi Hyundai garancije veoma transparentni i detaljni (što je za svaku pohvalu ), mislim da je celishodno da ih svaki vlasnik ili potencijalni kupac vozila pročita. Meni je, recimo, nekako bio neočekivana ova odredba u uslovima garancije: „Garancija na količinu rashladnog sredstva uređaja za klimatizaciju Garancija iznosi 12 meseci bez obzira na broj pređenih kilometara. Garantni rok počinje da teče od dana izdavanja računa za vozilo kupcu.“ Što se tiče tih „7 godina“ garancije koje ste pomenuli, ni sam Hyundai ih tako ne reklamira, već kao 5+2 godine i to sa razlogom ( „Ukoliko dođe do potrebe za… Pročitaj više »

Niko

Vozio sam ovaj tuson nedelju dana na putovanju po Evropi i moram priznati da me je prilicno razocarao. Mozda sam ocekivao vise ili mi prosto ne lezi ovaj tip vozila ali mi je trebalo jos bar nedelju dana i jedna masaza da se resim bolova u ledjima nakon voznje. Auto je bio u ovom paketu opreme, utisak je da je prilicno dobro upija neravnine ali sve kvare lose profilisana i prilicno tvrda sedista. Motor 1.6 benzin je jos jedna dobra strana ali ostatak auta je i dalje nasminkan prosecan hyundai. Tek nakon par dana shvatite koliko je tu sminke i… Pročitaj više »

NS oldtajmer

Vozim ovakvog Tucsona (impression paket ooreme) od maja 2021. 1. Posle jednog dana koriscenja auta nisam bio „neuka osoba“ za pritiskanje „malog crnog dugmeta“ na kvaki vrata – veoma brzo naucis na to dugme. 2. Radio, media, navigacija … se „mutira“ u trenutku pritiskom „u dubinu“ na dugme pojacaj/utisaj na volanu. 3. Nisam primetio nista slicno opisu „iznenadnom gubitku obrtaja prilikom kretanja“ – pitanje navike voznje i navike kako reaguje motor. 4. Trenutna potrosnja se moze okvirno odrediti gledanjem „klizaca potrosnje u dnu ekrana“ gde postoji linija koja oznacava prosecnu potrosnju u jednom od tri rezima prikaza bord kompjutera. Prosecna… Pročitaj više »

MRN

Za ovo pod „3. Nisam primetio nista slicno opisu „iznenadnom gubitku obrtaja prilikom kretanja“ – pitanje navike voznje i navike kako reaguje motor.“ Vozim 35 godina (i vozio sam dosta toga), na nedeljnom nivou maltene paralelno vozim 5 različitih benzinskih automobila (od čega 4 sa manuelnim menjačem), „testirao“ sam za AR par vozila sa benziskim motorom manuelnim menjačem. I mislim da sam veoma dobro savladao tehniku kretanja sa vozilom sa manuelnim menjačem, pa mi nije problem da krenem kako treba čak ni ona kada po prvi put sednem u neka kola. A ako mi se sa nekim vozilom desi par… Pročitaj više »

NS oldtajmer

Ok je to objasnjenje, ali …. i ja vozim tokom nedelje razlicita sluzbena vozila (Dacia Logsn, Duster, Fiat

NS oldtajmer

Slucajno sam pritisnuo slanje u sred pisanja…
Dakle upravo ti presedanje i stalna promena visine „hvatanja“ kvacila izaziva „skakanje“ auta, zastoj u kretanju i slicno. Kada se naviknes – nema opisnog

MRN

Moguće, ja sam i napisao da nije isključeno da je „do mene“ ( „Moguće da je u pitanju bila i moja greška u sinhronizaciji, da sam tada loše procenio situaciju, pokušavao da krenem sa nedovoljno obrtaja, a da sam kvačilo nesvesno otpuštao suviše brzo. Zaista, možda je bilo do mene. Ali, desilo mi se to par puta, pri čemu mi uopšte nije strana vožnja vozila sa manuelnim menjačem, pa ni u verziji slabijih motora. Npr, vozeći Bayon sa atmosferskim 1,4, to mi se nikada nije desilo.“ ). A posle testa modela i30 1,5 DPI mogu da dodam da mi se… Pročitaj više »

BB

A da se nije nešto „obatalilo“ na tom voženom? Kolega ima Peugeot 508 2.0 HDI i krećemo mi da kupimo neke šarafe (ugrađuje klimu kod mene na kuću), vani gori zemlja, a on isključio klimu u autu… Alo pali to… Dok krenem… Jedva kreće na minimalnom gasu (automatik je još), i onda on to stisne pa kasnije auto poludi. Ali kaže da mu je ranije auto super kretao… Nešto se pokvarilo (nikako vremena da popravi). Osto tako sam ja imao Omegu B koja mi se znala ugasiti, ajd na kretanju to i naviknemnpa dadnem jači gas, ali me posebno nerviralo… Pročitaj više »

Vladimir

Igrom slucaja imam Tucsona i ovde je samo mali propust: Doduše, može biti nekada iritantno što će na krivudavom putu svaki put da pišti kada pridjete uzdužnoj liniji, pri čemu eventualna deaktivacija tog sistema (samo za tu vožnju, koja je u toku) mora da se radi kroz centralni ekran i kroz nekoliko vezanih taktilnih koraka, a što je u samoj vožnji nekada dosta zahtevan proces, pa možda i potencijalno nebezbedan. Ovo se zapravo gasi na istom tasteru gde i Lane Keep Assist, samo ga treba duze zadrzati pritisnutog. 🙂 Malo neintuitivno priznajem, ne bih ni znao da mi prodavac nije… Pročitaj više »

BB

👏
Bravo za objašnjenje

MRN

Probaću idući put da i to probam. 😊 Pre svakog testa vozila ja oko osnovnih stvari često konsultujem upustvo (ako imam baš više vremena), ali, upustvo za upotrebu Tucsona ima 754 strane 😊 I ne verujem da su ga i vlasnici pročitali … https://www.hyundai.rs/upload/document/uputstvo_tucson_(2021).pdf Sve te osnovne stvari bi trebalo da su potpuno intuitivne, a moram da priznam da to što ste naveli meni nema logike, što uopšte ne znači da nije upravo tako. Možda je do mene. Jer, taster (na volanu) za (de)aktivaciju sistema za aktivno centriranje vozila u sredinu saobraćajne trake bi trebalo da služi samo za (de)aktivaciju… Pročitaj više »

Rikošet

Podsjeti me na ovu scenu s komentarom o svjetlu 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=uqfRik4hwvw

MRN

Ne bi bilo ništa neobično da u automobilu u pogledu odredjenih komandi postoje i neke „prečice“. Ali, njihovo eventualno samouko otkrivanje često nadizali uobičajenu intiutivnost. Pogledaj npr. na netu kako se kod (mislim) Fiata 500 resetuje servisni interval.
Nekada u dokolici proučavam te „zezove“ na internetu. I baš zna da ima interesantnih rešenja. U stilu, da držiš duže pritisnut prekidač za svetlo u kupatilu, a da se odmah pali rerna na 220 stepeni sa grejanjem samo odozdo ili slično.
Dakle, moguće je da je upravo ovako kako Vladimir kaže. Pa i da je moja greška.

Rikošet

Nema tu greške. Sve komande moraju biti jasne i intuitivne.

Praktičnost i kabinski komfor odavno su gurnuti u drugi plan u korist stila, estetike i digitalije, koja sav nama poznati automobilski svijet okrenula naglavačke…

BB

Izgleda d je Milisav uznapredovao pa sad radi kod HyundaiJa 🤣😂

Marko

Imam Tucsona 1.6T sa 180ks automatski mjenjac u ultimate paketu opreme sa panoramom vec godinu. Sa predjenih 29k km imam samo jednu jedinu zamjerku a to je da je kvalitet izrade volana tj koze na volanu na rekao bi nesto losijem nivou nego recimo na mazdi 3 koju sam prije njega vozio. Inace auto je preudoban, sa mnogo prostora i na prednjoj i zadnjoj klupi, velikim prtljaznikom. Cijena kod nas u CG je vidim niza za nekih 1.500€ u istom paketu opreme ali mislim da za tih 35k tesko moze da se uzme slican auto sa ovakvom opremom i dosta… Pročitaj više »

MRN

Čestitke za vozilo !

Kakvi su utisci potentnošću te verzije motora, menjačem, potrošnjom ?

Cena je zaista dobra, a videćemo koje cene donosi redizajn. Jer, koliko znam, ta prefejslift verzija ne može da se poruči.

Drakaris

30k+ km je vec ozbiljna kilometraza za sve moguce utiske. Ja sam svoj (isti takav kao tvoj) kupio pre 20 dana, tek presao 800km – u fazi je razrade. Odusevljen sam autom! Iako je bio neobicnog izgleda i nismo ga porodicno ni razmatrali (jer je supruzi bio ruzan), nakon testnih voznji i stotine review-ova i odgledanih YT videa i recenzija, odlucili smo se na kraju za Tucsona 1.6 180ks ultimate sun roof. U razmatranju su bili i Mazda CX5, KIA Sportage, Nissan Qashkai, Reno Austral, Toyota RAV4 (4 god stara)… svi gledani u max full opremi. Cene su isle od… Pročitaj više »

MRN

Je li to bila neka „akcija“ (ili je vozilo iz prošle godine), jer sa tim motorom i menjačem kao 2WD Ultimate košta 36.490 i to bez panorame, boje i doplate za 4WD (što je još 3.400) ?