1. Home
  2. MotoRepublika
  3. JAWA koja je ceo život provela u originalnom pakovanju (VIDEO)
JAWA koja je ceo život provela u originalnom pakovanju (VIDEO)

JAWA koja je ceo život provela u originalnom pakovanju (VIDEO)

30.16K
3
Podelite sa prijateljima:

Ukrajinski jutjuber Roma Urraco je objavio novi video klip u kom je ispričao priču o još jednom jedinstvenom otkriću, takozvanoj vremenskoj kapsuli u kojj je glavni junak trideset godina star, a nov, čehoslovački motocikl s prikolicom, marke Jawa, model 350.

Legendarni dvotočkaš istočnog bloka je u garaži, u originalnom pakovanju proveo 30 godina, zadržavajući svoj prvobitni izgled od 1990. godine, kada je sišao s proizvodnih traka. Logično, vozilo nikada nije bilo registrovano, i u izvanrednom je stanju.

Konkretan primerak je otkriven od strane radoznalog Ukrajinca na festivalu OldCarLand, gde je Jawu 350 dovezao stanovnik grada Ivano-Frankivska, čiji je tast kupio taj motocikl tokom 1990. godine. Uprkos činjenici da je Jawa već krajem osamdesetih godina prošlog veka bila beznadežno demodirana spram japanske, italijanske ili nemačke konkurencije, i dalje je bila veoma tražena marka u istočnom bloku. Konkretan model je čak postao kultni u tom periodu.

U Sovjetskom Savezu čak nije ni bila retka praksa da ljubitelji motocikala plate svojevrsan „reket“ špekulantima koji  bi „na mufte“ kupovali ove dvotočkaše da bi ih potom preprodavali. Ovaj model je dobio i poseban nadimak zbog karakterističnog zadnjeg kraja: „pernica“.

Možda su neke gumene komponente na motociklu dotrajale usled protoka vremena, ali su zato farba i hromirani delovi u perfektnom stanju. Pride, Jawa je umotana u nauljeni papir, dok su i završeci izduvnih cevi umotani u plastični, zaštitni omotač.

Iz dokumenata koje je vlasnik dvotočkaša prezentovao, vidi se da je plaćen 1.100 rubalja, dok na satu stoji cifra o četiri prevaljena kilometara, bez registracije.

„Java“ 350 je opremljena dvocilindarskim motorom zapremine 343 kubna centimetera. Masa motocikla iznosi 152 kilograma, dok je najviša brzina na nivou od 128 kilometara na čas. Poznati bloger s istoka kaže da je presrećan što je mogao da još jednom vidi motocikl u originalnoj formi, onakvoj u kakvoj je nuđen u SSSR-u.

Nedavno smo preneli priču o tome kako su studenti iz češke restaurirali predratnu Jawu, a pored čitanja tog članka, predlažemo da pogledate i ovaj video klip o glavnom junaku ove priče.

AutoRepbulika

(30156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Koja je to ljubav. Drugar je od malena voleo dvotockase. Vozili BMX bicikle, kasnije Tori motore. Pa Apenca, Jawu i Kawasaki…
Divna neka vremena, nemaš para, ali za njih se nađe…

Zoca

Siromasni ,ali srecni …..I bezbrizni….

Izmenjeno 2 godine pre od strane Zoca
BB

Problem je što se siromaštvo veže za ekonomski pojam, a postoji mnogo drugih oblika siromaštva…