1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Češki studenti restaurirali predratnu Jawu
Češki studenti restaurirali predratnu Jawu

Češki studenti restaurirali predratnu Jawu

378
0
Podelite sa prijateljima:

Nešto manje od godinu dana je bilo potrebno timu za restauraciju klasika pri Mašinskom fakultetu Univerziteta u Ostravi kako bi obnovili istorijski primerak motocikla Jawa 350 SV, koji je proizveden 1934. godine. Konkretan primerak koji sada deluje kao da je nov, možete da vidite na naslovnoj fotografiji. Motocikl je jedan od, pre šest godina doniranih predmeta od strane Moravsko-Šleskog kraja Tatra iz Koprivnice.

Pre nego što je započelo renoviranje, može se reći da je motocikl bio u očajnom stanju, a nije pokretan duže od trideset godina. „Najgori deo se ticao toga da mu je ram bio oštećen. Svojevremeno je ovaj dvotočkaš eksploatisan u paru s prikolicom, nakačenom na bok, pa mu je okvir bio upreden. Zato smo morali da ga rastavimo i ispravimo konstrukciju,“ opisao je proces rukovodilac radionice za restauraciju Lukaš Kudrna, dodajući da je veteranski primerak bio van okvira voznog stanja, odnosno da je bio nepokretan.

„Mnogo komponenti je bilo na njemu koje nisu bile originalne, dok je sam motocikl bio ofarban u crno. Tokom godina su samo dodavani novi slojevi boja, pa je bilo prilično teško ukloniti ih. Originalni premaz datira iz 1934. godine i morali smo da se baš pomučimo, ne bismo li došli do njega,“ otkrio je on.

Studenti i ostalo osoblje fakulteta koje je uzelo učešća tokom procesa reparacije motocikla, su se poslužili i modernom tehnologijom, poput 3D printera, kao i obrnutog inženjeringa. Precedure vezane za restauraciju vozila su čak bile i tema jednog od diplomskih radova studenta.

„Naš cilj jeste da očuvamo originalnu izradu i obezbedimo delove koji odgovaraju inicijalnim specifikacijama dvotočkaša iz 1934. godine. Naposletku smo uspeli da obezbedimo komponente kroz razne onlajn održane aukcije, pogodbe i kontakte koje imam među veteranima,“ objasnio je Kudrna.

Priznao je da jedan, levi stepenik nije mogao biti obezbeđen, pa su zato inženjeri uspeli da ga pribave, tako što je izliven u saradnji s kolegama iz oblasti umetničkog vajarstva.

Jawa 350 SV predstavlja naziv vazdušno hlađenog jednocilindarskog motocikla izrađenog od strane preduzeća Jawa. Kompanija je ukupno sklopila 2.004 primerka u periodu između 1934. i 1936. godine, dok je vlasnik restauriranog primerka bio inženjer zaposlen u Zbrojovki, gospodin F. Janeček.

Tokom demonstracije renoviranog motocikla koja je održana u petak, u sedištu se našao Danijel Kaminski, član tima za restauraciju i student treće godine pomenutog Mašinskog fakulteta. „Divan je osećaj popeti se na ovaj motocikl.
Vozi se nestvarno,“ izrekao je mladić koga je nakon ovog iskustva, otac privukao veteranima.

Radionica za restauraciju je nastala kao rezultat zajedničkih napora kancelarije guvernera, koja je obezbedila finansijsku injekciju od pola miliona čeških kruna (protivvrednost od 19.500 evra) za godinu dana poslovanja. Inače, ova Jawa 350 SV je drugi obnovljeni motocikl, dok je prvi bio Jawa 250, i on je kompletiran prošle godine. Sada se tim za restauraciju priprema za rad na trećem pacijentu, a u pitanju je indijski izviđački motocikl 600 iz dvadesetih godina prošlog veka.

„Pred nama je zahtevniji angažman nego što su bili ovi vezani za „Jawičku“, ali je i divan izazov,“ s osmehom je izjavio šef projekta Kudrna.

AutoRepublika

(378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments