1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Prodaje se Porsche 928 iz filma „Risky Business“ (VIDEO)
Prodaje se Porsche 928 iz filma „Risky Business“ (VIDEO)
1

Prodaje se Porsche 928 iz filma „Risky Business“ (VIDEO)

237
1
Podelite sa prijateljima:

Ne mogu reći da sam ikada bio neki ljubitelj filmova sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, ali „Risky Business“ ili prevedeno na naš jezik „Riskantan posao“ mi je uvek bio neki izuzetak. Daleko od toga da je Kruz nešto posebno odglumio ulogu tinejdžera kome svakakve vragolije padaju na pamet dok ostaje sam u kući kada roditelji odlaze na godišnji odmor. Ne, film mi se dopao iz dva razloga.

Ako prelepa Rebeka Demornej nije dovoljna, onda su scene snimljene s modelom Porsche 928 svakako legendarne. Jedan od primeraka koji je korišćen u filmu će se uskoro naći na aukciji.


Model 928 je danas pomalo neopravdano zaboravljen i kritikovan od strane istoričara i medija. Debitovao je 1977. godine kao planirana zamena za legendarni model 911, ali sa sasvim drugom ulogom. Dok je 911 naravno bio čistokrvni sportista, 928 je pozicioniran u „gran turismo“ kategoriju, sa V8 motorom postavljenim napred i četvoro sedišta.

Cilj je bio privući kupce koji pored visokih performansi takođe cene i udobnost, prostor i opremu. Kao što nam je poznato, umesto mirne i tihe smrti, 911 je nastavio sa rastom propularnosti, pa se 928 prodavao paralelno s njim sve do 1995. godine. Proizvodnja će se na kraju zaustaviti na brojci od 61.056 jedinica.

„Risky Business“ je stigao u američke bioskope 1983. godine, a u spomenuto vreme Porsche je još uvek imao relativno malo učešće u prodajnim rezultatima na tržištu preko bare. Reditelj Pol Brikmen je izabrao baš 928 kao automobil koji Kruzov lik vozi, iako mu je otac jasno rekao da to nikako ne radi, i da koristi porodični karavn iz nekoliko razloga.

Za početak, period sedamdesetih godina prošlog veka je označio početak nove generacije mladih i uspešnih biznismena nazvanih „japijevci“, onih koji su imali novac i ukus, ali nisu želeli one „penzionerske“ brendove poput Cadillaca ili Mercedesa koji su njihovi očevi vozili. Iz tog razloga, proslavili su se isključivo BMW i Porsche, a Kruz je u filmu izgovorio onu čuvenu rečenicu „Porsche, zato što ne postoji zamena za njega“.

U svakom slučaju, spomenuti Brikmen se prvo obratio nemačkoj firmi i zatražio četiri primerka za snimanje, ali su iz Porschea odbili, pošto u jednoj sceni automobil završava na dnu jezera Mičigen. Reditelj se nije dao obeshrabriti i o sopstvenom trošku je kupio četiri primerka modela 928 pošto ga je smatrao ključnim za uspeh filma. Samo jedan je preživeo i to onaj koji vidite na priloženim fotografijama. Korišćen je u mnogim scenama uključujući onu kultnu u kojoj lik koji igra Kruz beži ulicama Čikaga od makroa za volanom Cadillaca.

Automobil je inače iz 1979. godine, ali je prerađen da izgleda kao da je dve godine mlađi. Pokreće ga 4,5-litarski benzinac sa osam cilindara koji razvija 219 konjskih snaga, a to je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 6,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 230 km/h.

Za snimanje filma Kruz je morao da nauči da koristi petostepeni manuelni menjač. Ovaj 928 je inače napustio fabriku u zelenoj boji da bi bio prefarban u onu u kojoj ga sada vidite, za potrebe snimanja filma.

Nakon završetka je prodat privatnom kolekcionaru i pre nekoliko godina je restauriran. Poslednji put je promenio vlasnika pre devet godina za sumu od 49.200 američkih dolara. Trenutna vrednost se procenjuje na brojku koja je tri puta veća, a javno nadmetanje u organizaciji čuvene aukcijske kuće Barrett-Jackson će se održati tokom narednog meseca.

Pogledajte video klipove.

AutoRepublika

(237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

911 There is no substitute…. 😃