1. Home
  2. Glas Republike
  3. Smrt tradicionalnog D segmenta u Evropi
Smrt tradicionalnog D segmenta u Evropi
34

Smrt tradicionalnog D segmenta u Evropi

22.78K
34
Podelite sa prijateljima:

Nekada popularne limuzine i karavani u ovom delu sveta dolaze do sve manje kupaca, što otvara pitanje budućnosti čitave klase na evropskom tlu.

Razlog je vrlo jednostavan – D segment više ne može da izdrži ogroman pritisak SUV klase. Prosto, SUV modeli kanibalizovali su sedane i karavane, što je dovelo do drastičnog pada prodaje. Mada je trenutno u Evropi u ponudi nekolicina izuzetno talentovanih vozila iz ove tržišne niše gotovo da se niko sem izdanaka iz VW grupacije i premijum četvorotočkaša ne može pohvaliti dobrim prodajnim rezultatima.

Sagledajmo evropski barometar iz 2020. i 2019. godine kako bismo stekli bolju sliku o stanju na tržištu. Mada bi se moglo reći da je zbog pandemije korona virusa 2020. godina bila irelevantna za proučavanje tendencija na tržištu, ipak se i tu može nešto naučiti.

Dakle, u prethodnoj godini je u zemljama članica EU i EFTA prodato nešto manje od 790.000 automobila iz D segmenta. To je pad prodaje od 25% naspram rezultata iz 2019. godine.

Vrlo je zanimljivo da veliku većinu udela u isporukama drže premijum modeli. Verovali ili ne, ali čak 62,3% dostavljenih vozila iz ove klase otpada na premijum automobile. Tako je u 2020. godini najpopularniji četvorotočkaš iz D segmenta bio BMW Serije 3 sa 118.369 isporučenih jedinica!

Na drugom mestu našao se Volkswagen Passat koji je u turbulentnoj godini upisao 115.363 registracije, dok je trećeplasirani bio jedan EV i to ni manje ni više nego Teslin Model 3. Američki električni sedan stigao je do 85.797 kupaca. Samo još jedan model prešao je brojku od 80.000 dostavljenih primeraka, a to je Mercedesova C klasa sa 81.909 isporuka. Velika većina ostalih takmaca ostala je na manje od 25.000 prodatih automobila na godišnjem nivou.

Stoga, pogled na 2019. godinu možda daje realniji prikaz stanja na tržištu. Tokom te godine u Evropi je ubeleženo 1,05 miliona registracija u D segmentu.

Najpopularniji model tokom 2019. godine u D klasi bio je opet pripadnik premijum niše – Mercedes C klase sa 143.293 prodata automobila. Na drugom mestu bio je VW Passat uz 124.650 isporučenih primeraka, dok je trećeplasirani bio BMW Serije 3 uz 124.537 dostavljenih jedinica.

Na četvrtoj poziciji je u 2019. godini bio Audi A4 sa gotovo 103.000 registracije, dok je na petom mestu završio Tesla Model 3 za koji se odlučilo 95.168 kupaca. Iz priloženog je jasan trend – u vrhu D segmenta (po prodaji) dominiraju nemački brendovi, uz izuzetak električnog novajlije sa one strane Atlantika.

Samo Švabe i premijum

Dakle, evidentno je da ostali proizvođači gube bitku u D segmentu, kako sa konkurencijom iz Nemačke, tako i sa sve snažnijim SUV trendom koji kanibalizuje sve ostale klase.

Nije sve tako lepo ni za premijum pripadnike ove “ekipe”. Primera radi, Volvo S60/V60 je tokom 2020. godine došao do 58.000 kupaca, a godinu pre do 64.450, što je daleko od lidera u segmentu. Potom tu je i Alfa Romeo Giulia koja je u 2019. godini imala na kontu gotovo 11.000 dostavljenih primeraka, a 2020. svega 7.500… Nemaju ni svi premijum aduti prolaz u ovoj klasi što pokazuju navedeni podaci.

Što se tiče velikoserijskih modela, tu je stanje poprilično haotično. Nekadašnji aduti zadaju glavobolju upravama tragičnim rezultatima u Evropi, a oni od kojih se mnogo očekivalo potpuno su podbacili.

Primera je mnogo, ali počeću od Riselshajma. U redu, Insignia je na zalasku karijere i jasno je da ne može imati prodaju kao na početku iste, ali Opelov model je u 2019. godini imao skoro 46.000 isporuka, a u protekloj samo 21.000… Šef nemačke marke, Mihael Lošeler, nedavno je potvrdio da će Insignia dobiti naslednika, ali da to neće biti klasična limuzina.

Ni Ford Mondeo ne beleži rezultate koje je nekad ostvarivao u Evropi. Mondeo je u 2019. godini prodat u 39.555 primeraka, dok je u 2020. dostavljeno manje od 21.500. Problem je što je i u 2019. godini Fordov sedan imao pad prodaje od 20%.

Francuski asovi su se potpuno izgubili na tržištu… Peugeot 508 je vrlo mlad model od kog se mnogo očekivalo, no jasno je da je promena koncepcije i forsiranje dizajna kao glavne vrline koštalo ovu marku.

Ako kažem da je 508-ica 2019. godine imala rast prodaje od 209% da li to znači da je ovaj automobil “razbio” na tržištu? Naravno da nije, jer je došlo do smene generacija, te je u 2018. godini imao samo 13.378 kupaca, a godinu dana posle toga više od 41.000… Što je opet bilo daleko od lidera.

Šta tek reći za Renaultov Talisman koji je potpuno podbacio na tržištu… Prethodne godine za njega se odlučilo tek nešto više od 8.000 potrošača, a ni 2019. se nije proslavio (16.400).

Dakle, sa izuzetkom modela nemačke “trojke” i Volkswagena (+ Škoda Superb), svi ostali muku muče da stignu do novih kupaca u ovom odumirućem segmentu. No, ima ovde još nešto o čemu se ne govori dovoljno – germanski premijum brendovi znaju gde su najsnažniji.

Tako BMW nudi u ovom segmentu i Seriju 4, koja po međuosovinskom rastojanju spada upravo u D klasu. U 2020. godini Bavarci su upisali više od 18.000 prodatih jedinica, a 2019. – skoro 36.000. Sličan metod su primenile i njihove komšije iz Audija sa A5. Marka sa četiri prstena pronašla je uspeh sa ovim automobilom pa su prethodne godine indeksirali 28.500 registracija, dok su 2019. upisali gotovo 42.000.

Ne bi bilo fer da ne posvetim koju reč Passatovom rođaku iz Centralne Evrope – Škodi Superb. Superb definitivno nije jedan od stubova prodaje češke marke u Evropi (mada se uslovno može reći da je to nekada bio), ali se i dalje odlično kotira u ovom segmentu i godinama unazad je među 5-6 najpopularnijih na Starom kontinentu.

Šta nosi budućnost za D segment?

Sigurno je da nemački premijum brendovi neće odustati od aktuelne filozofije koja im je očito donela ogroman komercijalni uspeh u ovoj klasi. Velikoserijski brendovi sa izuzetkom Volkswagena i Škode moraće da traže novi pristup.

Nešto se već da naslutiti sa najavama koje stižu iz raznih delova Evrope. VW je nedavno naveo da će naredna generacija Passata biti dostupna samo u karavanskom izdanju i da će se oslanjati na plug-in hibridni pogonski sklop. Arteon, koji se pokazao kao promašaj, sigurno neće dobiti novu iteraciju.

Citroen je nedavno plasirao C5 X, povratnika u D segment. Radi se o jedinstvenom vozilu koji je spoj karavana, liftbeka i nekakvog krosovera sa uvećanim klirensom. No, Francuzi nemaju velika očekivanja od ovog vozila u Evropi, veruju da će na godišnjem nivou uspeti da prodaju oko 20.000 primeraka.

Sličan plan ima i Ford sa Mondeom koji bi u narednoj iteraciji trebalo ozbiljno da koketira sa SUV segmentom i na taj način privuče nove kupce.

Šta će biti sa Alfinom Giulijom u ovom trenutku je nepoznato. Italijanski mediji sve češće pišu o nasledniku koji bi se prestrojio u EV segment, mada je to sve i dalje na nivou glasina.

Razlog za umereni optimizam daje pridošlica na naš kontinent sa  “one strane bare”. Elektrifikacija je očito put kojim će uskoro krenuti svi brendovi, hteli to oni ili ne, jer će novi normativi EU u vezi sa emisijom štetnih gasova diktirati ritam promena u automobilskoj industriji.

Tesla je sa Modelom 3 napravio pravu pometnju u D segmentu u Evropi. Ova električna berlina stigla je na naš kontinent 2019. godine i momentalno ušla u pet najprodavanijih automobila u klasi. Model 3 je te godine upisao više od 95.000 registracija, dok je prošle godine stiglo skoro 86.000 jedinica, što je bilo dovoljno za visoko treće mesto na listi najpopularnijih.

Sigurno je da će Model 3 doživeti još veću prodaju kada počne proizvodnja u okolini Berlina, što će nametnuti novog tenora u čitavom segmentu. Ostaje da se vidi kako će na to odgovoriti drugi rivali.

Kao i kod ostalih segmenata, SUS agregati biće primorani da polako ustupe mesto elektromotorima. Renault je već najavio da će naslednik Talismana biti pripadnik EV klase, a sa vestima o novim platformama Stellantisa za D/C klasu, izvesno je da će tim putem krenuti i naredni Peugeot 508 ili njegov naslednik.

Dakle, pre nego što stvari krenu na bolje za D segment, moraće da prvo bude još gore. Može se očekivati da u narednim godinama prodaja nastavi da opada, te da iz ove klase izađu brendovi čiji modeli beleže nedovoljno dobre komercijalne rezultate.

Elektrifikacija i dolazak EV naslednika doći će postepeno i pitanje je koliko će biti ubedljivi sa dometom, brzinom punjenja ali i cenom, pa da privuku veći broj kupaca, kao što je to bilo u “zlatno doba” D segmenta.

Jedno je sigurno – D segment kakav smo do sada poznavali uskoro će nestati. Prvo onaj velikoserijski deo, a onda će i premijum modeli biti primorani da se transformišu. Neki će slaviti, većina tugovati, c’est la vie!

Đorđe Platiša

(22782)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Svi hvale, ali, malo ko da kupuje.
I ja sam svojevremeno ( u par navrata) razmišljao i o nekim karavanima iz ovog segmenta (jer sam prosto „zaljubljen“ u karavane, a D segment je D segment ), ali, bio me je strah dužine od 480-490 cm i tegoba koje bi to povremeno sa sobom nosilo,

Don

Pa suv je em dugačak em visok, ja se recimo jezim kutija crva, djelujem izgubljeno u njoj. Talisman karavan takodje mi je djelovao preveliko, dočim mazda 6 ili KIA Optima karavan- nisu Ne ulazim sad u mjere, ali više mi je do forme. Berlingo mi je problem a još veći onaj Fordov konkurentu Berlingu. I još nemos u krivine brzo, moraš pazit kod garaža…neka hvala.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Don
BB

Vozio ranije Focus, vele vozački auto za krivine… Berlingo 3, uprkos svojoj visini, ima toliko krutu balans štangu da se auto skoto ne navija u krivini, a bočni vjetar ne osjeća. Nisam te osobine očekivao od auta (kamiončeta) te visine. Zato me je danas na kolotrazima u jednom fabričkom krugu istresao k’o budalu. I inače kad ulazim iz sporedne ulice u glavnu, koja ima uzdužna udubljenja, zaljulha se jako iz nedostatka te vrste amortizacije. Ali sve mu opraštam zbog prostora…

moron

Ne ulaziš u mere? Pa „udlji“, jer karavanski Talisman, Optima, mazda 6, superb … razlika dužine im je samo 1 cm ( 485-486). Za mene, to bi bilo povremeno predugačko, nepraktično (za mene).
Karavanska BMW trojka i ne bi, jer je oko 470.
SUV-ovi su duži? Zavisi koje klase SUV-ovi. SUV C nije duži, a SUV D je tu negde.
A za sve njih, u svetu mojih vrednosti, Berlingo je sa 440 cm pravo čudo od vozila – u pozitivnom smislu.

Don

Pa onda mi objasni SUV da vs karavan d. Kod SUV imaš još jednu dimenziju više (visina), a to mi ne treba, znači karavan kojeg si istegao u visinu pride. Jedino ima smisla za pretile ili previsoke ljude. Za normalnu populaciju SUV nije potreban. Najveći problem kojeg mi imamo su mali parkinzi, uske ulice …to ne može u evropi. Odi u Italiju sa tim krsom pa ćeš vidjet. Ja u gepek strpam biciklo , ako mi nema na dužini…jebat ga. Ovaj d karavan je mila majka, ali neće firme više to da uzimaju…pomodne. samo što u jedan passat karavan više… Pročitaj više »

milos

suv D je u proseku 15cm kraći od sedan D klase, ali su i širi 3 4cm. po meni je najžalije što je klasa senika potpuno odumrla, ubedljivo najpraktičnija klasa automobila. Meni su se oduvek i dopadali. takođe ne treba zaboraviti i klirens kod suv vozila veći bar 4-5 cm a nekada i 10cm odnosu na sedane, znači puno kod ivičnjaka, rupa, viši profil guma. daleko prirodnija pozicija sedenja kod suva i bolja preglednost nego kod sedana. Sve to uz izgled i moćniji osećaj dobro prividno leči komplekse, pa nije čudo što su suv voziča ili bolje reći krosover zavladala.… Pročitaj više »

BB

Imao nekad Omegu B (mogla bi ona i u E segment po dimenzijama), legneš u auto, pa dok ustaneš, čupaš se iz nje k’o iz neke rupe. Parkiranje, kao Sanos autobus. Kako godine idu, povišena pozicija sjedenja se nameće kao imperativ, više prostora, lakše za parkiranje. Sportska linija krova je ubila D segment…

moron

Ma, kakav „Sanos“ ? „Dubrava“ brate 😊😊😊

Balkanboj

Strah je samo prvih par puta se parkirati.
Posle se navikneš na veličinu automobila i uz parking senzore parkiram „laganini“. I toliko mi prija vožnja u tim automobilima da ću verovatno uzeti noviji model istog proizvođača za sledeći auto. Uopšte sebe ne vidim u SUV-u.

moron

Problem je što uzdužna parking mesta uopšte nisu prilagodjena vozilima dužine 480-490 ( a malopre sam pomenuo 4 karavana dužine 485-486). Tu ne pomažu bilo kakvi senzori i kamere. To je taj „strah“ (u mene) koji sam pominjao. Ništa više. Ali, i ništa manje. Za mene je to potencijalno nepraktično i potencijalna patnja – na koju ni najmanje nisam spreman. Bilo mi je teško i da predjem sa 308 SW od 450 cm na CRVa od 460 cm baš zato što mi svaki dodatni centimetar dužine povremeno stvara dodatni potencijalni problem. Visina mi ni najmanje ne smeta, jer je samo… Pročitaj više »

Don

Problem je samo naći parking mjesto, parkirati nije problem.

BB

Nem šta, precizno rečeno…👍 Da ti nisi onaj Alan što vozi Forda? 😂

Don

A Musa je broj 1! 🤪 Jest tvrdoglav, ko mazga. Neću mu pivu platit!

moron

Po srpskim propisima, kada su u pitanju stambeni objekti, „Najmanja dimenzija parking mesta za parkiranje je 230/480 cm, parking mesta za podužno parkiranje je 200/550 cm“.

Vozila D segmenta su te sve teže „uklapaju“ …

mkm

Kupio SUV pre godinu dana i mogu da potvrdim da je limuzina ipak zakon. Kome treba visak prostora moze kupiti putnicki Berlimngo, Jumpy, T5. Monovolimine su bili isto prilicno OK sto se tice prostora. Ali nazalost trendovi su drugaciji

Hercegovac

Limuzina je jos uvijek najbezbjedniji, najekonomicniji i najudobniji oblik karoserije. Ako uzmemo u obzir dimenzije i potrebu voznje na putu i u gradskim uslovima onda D-segment (duzina do 4,7 m) pokazuje se kao zlatna sredina. Na drugoj strani, SUV segment nesporno gazi D segment limuzina, ali potrosnja, aerodinamika, mogucnost prevrtanja kod sudara, skuplje odrzavanje, a tek slaba autonomija kod EV iz SUV segmenta mogu biti vise nego realni razlozi da se ne odricemo limuzina iz D-segmenta.

moron

Sve i da se odmah složim sa tobom, ali, to „skuplje održavanje“, tu pravila nema i ne možeš generalizovati, pri čemu i kod istog modela ( ali, sa različitim motorima, benzin i dizel, ako nemaju isti servisni interval), jedan ili drugi model ili motor može da bude skuplji ili jefiniji za održavanje zavisno od toga da li godišnje prelaziš 15, 20, 25 ili neki drugi broj km godišnje.
Tako da apsolutno ne može da se kaže tek tako – SUV je skuplji za održavanje. Može da bude za održavanje skuplji, alii jeftniji od ne-SUV-a.

Balkanboj

Ako neko želi najbolje od oba sveta tu je, moram teška srca da priznam, Audi A4 i A6 Allroad. I Mercedes ima E klasu All terrain i ne vidim razlog zašto BMW nema nešto slično. Sram im uš’o zbog toga.

milos

tu je je jedino pravo vozilo v60cc sa 21cm klirensa ili autbek sa 22cm, mercedes je sprdnja sa 15cm, a plaćate ga više n hiljada evra zbog branika i plastike na krilima. treba kupiti ili pravi karavan i sedan ili pak vozilo sa poštenim klirensom i debljim gumama u odnosu na niske sedane i karavane, bar ja tako vidim

Don

Ma svi oni imaju autice na dizanje jer imaju te skupe amortizere čiji servis ubi. Imaš i kod Volva, ili pak stelvio koji je samo malo uzdignut a opet nije percipiran kao karavan verzija djulije. No, pozicija sjedenja bliže asfaltu, a opet vidis sve i mala djeca ti se ne mogu sakriti kao kod suva, je nešto što djulija ima. Imaš ovih iz C segmenta gdje karavan nudi više prostora u gepeku (jednostavnija konstrukcija, jeftinija rješenja, lošiji materijali…) A kraći dosta od D. Onaj talisman je duzinski kao A6 (E), zato u njemu i izgledam izgubljeno po Evropskim ulicama. A… Pročitaj više »

BB

Zato mislim da će novi C5 ipak biti solidno prihvaćen, ako ne pretjeraju s cijenom

Gospodin covek

Onako lep 508 karavan iz prethodne generacije, sa sve panoramom, donekle i pristupacan cenom zamenili ovim novim ruznim do bola sportskim karavanom sa znacajno manje mesta i naduvanom cenom, pa stvarno ne znam sta su ocekivali, dobro su i ovoliko prodali do sad. Moram pod hitno da se malo stisnem i kupim jednan karavan D segmenta jer odavno zelim takav auto, ali mi stalno nesto skupi, pa se zadovoljnim C segmentom karavanom. Sad ili nikad izgleda bice.

driveM

Apsurd je da je D segment u karavan verziji najbolji izbor za nekoga kome treba prostora. Duzniski je prostraniji od SUV-a, gepek je veci a i odlicno se voze. Jedina (lazna) prednost SUV-a je atraktivnost i penjanje na bankine. SUV na oko deluje prostranije a u praksi je obicno obrnuto. Pored toga vise trosi. Cesto ima vece gume koje su skuplje itd. Ali kako je covek vizualno bice tako se i trziste menja…

Don

Potpuno si u pravu . Treba bježati od onog čemu mase teže, one su ionako zaludjene, mozak krda. K tome se SUV, izuzev stelvija, ne vozi nikako. Dobiješ morsku bolest. još kad pogledam kroz prozor, dva metra od asfalta sjedim, kao u autobusu.🥴😔

Hercegovac

Nisam vozio Stelvija, ali ako Juraj kaze da iako SUV ima takvu vozacku dinamiku i stabilnost da se vozi kao limuzina onda on moze i dobiti prolaznu ocjenu :). Samo da jos nije ovako skup…

Don

Ma nije skup, jeftiniji od bmw, mecke, Volva, a bolji od njih. Krutost 31k vs 21k i tu svabama ništa ne pomaže. Fizika je fizika. Zato se i vozi kao blesav.
Čak je i pišljivi hjundaia od njega skuplji drastično.
A polovnih imaš koliko hoćeš.
Baš me zanima kako je zavrsio onaj (bio članak) što je htio kupovat Mazdu pa mu mi nudili auta , izmedju ostalog i stelvija .

Hercegovac

Kada sam posle visegodisnje voznje Alfe preaso na hvaljene germane, pa zatim japance mislio sam da vise necu razmisljati o Alfi. Medjutim, iako zadovoljan kasnijim izborom germana i japanca, onaj osjecaj u voznji koji Alfa pruza je poseban i covjek opet razmislja o ovom italijanu. Eto bas ta zabava u voznji Alfe je kljucni razlog sto je smijesak na licu kada se spomene Alfa. Mozda to isto pruza i BMW posto je i on vozako auto, ne znam….ali Alfa to jeste.

Stari Dejan

Ono najbolje što je auto industrija nudila za jednog običnog smrtnika kao što sam ja će nestati zbog glupog pomodarstva…pih

Timo

Pre ce biti da umire zbog neprakticnosti, ko je dovoljno lud da uzme auto iz D segmenta a zivi u gradu? Kada bih imao svoje dvoriste i garazu pa da bude samo za duza putovanja, a realno ko ima novca za tu ekskurziju..

Stari Dejan

Ne bih se baš složio, 40% mojih kolega vozi nešto iz ovog segmenta i niko nema problema sa parkiranjem. Sebe sam izbacio iz jednačine jer imam i dvorište i garažu. A kad sam u stanu bez problema se uglavim u jedno parking mesto oko zgrade tako da zaista ne vidim da su dimenzije baš toliko veliki problem.

Timo

Hm.. ne znam, mozda je pitanje okruzenja, D segment za Beograd je smrt, u mom okruzenju uglavnom se gleda neki mpv ili suv, mozda je i do generacije i potreba.. meni je Talisman jako primamljiv ali verujem da bi ubrzo bio iscukan sa svih strana, nije samo stvar svog parkiranja vec i komsiluka.

Student

Ja samo gledam limuzine, 5x2m i od 1,5t pa navise. Kada vec za dzipove nemam para i ovo ce me dobro zastititi od raznoraznih usisivaca tipa fice, golfa i ostalih zujalica koje mogu dosta brzo da ubrzaju. Pa izvolte zakucajte se u tenk, pa da vidimo onda….

Laki

Limuzine i karavani se voze ljepše udobnije ekonomičnije a „SUV“ pa lakše je ući i izaći iz njega nisam mogao pronaći druge prednosti a probao sam.

Don

Evo onaj Švabo prikazao ds9
https://youtu.be/s0l3BB2wp1s