1. Home
  2. Glas Republike
  3. Da se ja pitam, svi bi vozili Kiju? Ne, ne, Toyota je s obmanom prevazišla Kiju!
Da se ja pitam, svi bi vozili Kiju? Ne, ne, Toyota je s obmanom prevazišla Kiju!

Da se ja pitam, svi bi vozili Kiju? Ne, ne, Toyota je s obmanom prevazišla Kiju!

4.78K
101
Podelite sa prijateljima:

Transparentnost u funkciji obmane!

Prema onome što se može saznati pretragom sadržaja dostupnih na internetu, u Srbiji se uglavnom doplaćuje za eventualnu produženu ugovornu garanciju (koja važi ugovoreni period po isteku garancije koju obezbeđuje sam proizvođač). Kažemo „uglavnom“, jer se tokom pojedinih prodajnih akcija kod raznih brendova možemo sresti sa situacijom da kupci nekada i „gratis“ dobiju produženu ugovornu garanciju.

Naravno, u ekonomiji nikada ništa nije besplatno, pa se i ono „gratis“ uvek na neki način i u nekoj formi na kraju ipak naplati. U ovom slučaju, cena obogaćene garancije je već uključena u prodajnu cenu automobila.

U tom smislu Toyotina produžena RELAX ugovorna garancija na prvi pogled nije ništa novo u odnosu na ostale „gratis“ produžene garancije, ali jeste malo specifičan način njene aktivacije i trajanja. Kako je objašnjeno na sajtu uvoznika:

„Toyota Relax predstavlja revolucionarnu promenu načina na koji brinemo o vašem vozilu. Kako bismo vam obezbedili potpunu bezbrižnost, kvalitet, pouzdanost i trajnost naših vozila, pružamo vam jedinstvenu mogućnost produžene garancije u trajanju od jednog servisnog intervala, do najviše 10 godina ili 160.000 kilometara, pod uslovom da vozilo servisirate kod nas.

Ako se opredelite da vašu Toyotu održavate u našem servisu, imaćete vrhunske majstore koji koriste isključivo originalne Toyota delove (mada se kaže „Toyotine delove“, jer za razliku od engleskog, srpski jezik ima padeže što je novina za mnoge novinare i odeljenja za komunikaciju kod ovdašnjih prodavaca vozila – p.a). Vašu lojalnost nagradićemo sa dodatnom garancijom u trajanju jednog servisnog intervala (najčešće 12 meseci ili 15.000 km) na originalne delove i rad. Kada dođe vreme za servis, sve što je potrebno da uradite jeste da dovezete svoju Toyotu kod nas i vaša Toyota Relax garancija biće produžena do sledećeg redovnog servisa. Obuhvaćena su vozila starosti do 10 godina ili 160.000 kilometara (šta pre nastupi).

Sva Toyotina vozila koji dolaze na redovni servis automatski dobijaju Toyota Relax dodatnu garanciju, ukoliko ispunjavaju sledeće uslove:

  • Vozilo mora biti starije od 2 godine, ili imati više od 85.000 km.
  • Rok isteka važeće garancije mora biti kraći od 1 godine, ili 15.000 km.
  • Vozilo ne sme biti starije od 10 godina ili imati više od 160.000 km.”“

To je ono, dakle, što piše na sajtu uvoznika. Produžena garancija se aktivira automatski ukoliko ispunjavate gore navedene uslove, i sve što bi kupac trebalo da uradi, jeste samo da redovno servisira vozilo u ovlašćenoj mreži i plaća cenu održavanja koju je odredio pružalac usluge i prodavac robe (rezervnih delova i potrošnog materijala).

Takođe, novina je propraćena medijskim bombardovanjima u stilu „deset godina mirnog sna“, pri čemu nigde nije pomenuta elementarna istina, ona koja glasi da je Toyota skratila trajanje garantnog perioda sa neograničenog broja prevaljenih kilometara na najviše 160 hiljada. Jasno, informacija je dostupna onima bez dioptrije i koji nemaju pametnija posla nego da iščitavaju uzbudljive memoare garantnih uslova…

Dodatno, tu dolazimo do pitanja, a koje u najkraćem glasi:

Oprostite, na koju cenu održavanja mislite kao uslov očuvanja garancije?

Cenovnici održavanja (sa planom redovnog održavanja) jesu nešto što za svaki model za Srbiju utvrđuje uvoznik, i oni su u PDF formatu dostupni na sajtovima svih dilera i servisera, poput ovog cenovnika, koji nam kaže da je za ukupno 120 hiljada prevaljenih kilometara sa limuzinskom verzijom kompakta Corolle VVTi, za 8 redovnih servisa (sa intervalom od godinu dana i 15 hiljada kilometara), nužno da platimo 1.629 evra, a iz plana vidimo i da, primera radi, prvi redovan servis (na pomenutih 15 hiljada kilometara ili godinu dana) košta 140 evra (u dinarskoj rotivvrednoti):

PLAN ODRŽAVANJA I CENOVNIK USLUGA

Iz Opštih uslova garancije RELAX može da se zaključi da je „Garancija proizvođača (osnovna fabrička Garancija) od 3 godine / 100.000 km (šta pre nastupi)“. Tako stoji u javno dostupnom PDF izdanju RELAX garancije (pod tačkom 3).

Drugim rečima, ako po isteku redovne garancije proizvođača na tu Toyotu (na primer za 3 godine ste prešli samo 30 hiljada kilometara), želite da dalje koristite RELAX garanciju (do ukupno 10 godina ili 160.000 km ), samo nastavite godišnje da plaćate i cenu redovnih servisa.

Iz onih cenovnika? Nažalost, ne! Izgleda kao da nije uvek tako. Kao da je nekada skuplje, i tokom garancije proizvođača (počev od prvog servisa), a možda je tako i tokom ugovorne RELAX garancije.

Pošto smo pasionirani ljubitelji automobila, a pride volimo i da ispravljamo „krive Drine“, pretragom sadržaja na internetu pronašli smo neke zanimljive sadržaje. Naime, na forumu Toyota Club Srbija smo našli objavu jednog vlasnika koji se požalio da je prvi redovan servis za svoju Corollu sedan VVTi iz 2020. godine, nedavno platio čak oko 210 evra u dinarskoj protivvrednosti (oko 24.778 dinara, za šta je postavio i fotografiju računa), mada po planu održavanja taj prvi servis košta samo 140 evra.

Kako smo razumeli tamo napisano, obrazloženje servisera na tako visok fakturisani iznos, bilo je da se u cenovnicima održavanja radi samo o „preporučenim cenama“ (citiramo deo: „Znam kad sam pitao otprilike koliko će da me košta, bilo je nešto oko 17 hiljada dinara, i sad je još više, što je opet više od 140 evra, koliko piše u cenovniku. Kad sam pitao servisera zašto je tolika razlika, serviser kaže da su to preporučene cene, i da ne znači da će u zbilji zaista i biti toliko. Onda je glupo da uopšte stoji tabla sa cenama servisa, i da uopšte postoji PDF sa cenama, čista obmana kupaca” ).

Takođe, prema nekim tamo objavljenim postovima, to u Srbiji nije usamljeno iskustvo tog jednog vlasnika Toyote, već se i još nekima desilo da redovan servis plate više nego piše u cenovniku (jedan, kako razumemo, poslovni korisnik Toyote Yaris je napisao da je za to vozilo za prvi redovan servis plaćeno “155 evra, umesto 106 evra koliko piše u planu. Razlika oko 50%… “ ), a sve uz slično obrazloženje ( “preporučene cene” ), ali i da je promenjen filter više nego što to piše u planu kao radnja održavanja na toj kilometraži i vremenskom intervalu.

Ovde je najmanji problem to što je bez saglasnosti vlasnika vršena intervencija na vozilu po cenama s kojim nije bio upoznat i usaglašen s istim, već je suština u tome što su mnogi opredeljeni da kupe Toyotu baš zbog navodno niskih, najnižih rekli bismo troškova održavanja. Toyota ima izvanredne stručnjake iz svih oblasti, i nemoguće je da je ovo propust usled nepismenosti, već je očigledno da se radi o početnoj nameri obmane kupca. Čemu „preporučena cena“ i gde je napomena da ona može biti, i najčešće i jeste po 50 ili koliko već procenata viša.

Ili, da se izrazimo drugim rečima. Ako za tržište Srbije Toyota smatra da propisani plan održavanja (kao uslov održanja garancije) nije adekvatan, da primera radi, za ukupno 120 hiljada kilometara filter vazduha za motor ne bi trebalo da se promeni samo na svakih 60 hiljada km, ili na svake 4 godine, već dva puta češće, kao i da dva puta češće treba menjati neke druge filtere u odnosu na ono što je u planu propisano, kao na primer filter polena), tada bi Toyota trebalo da izmeni plan održavanja za Srbiju.

Ali, i da kupcima onda napiše koliko košta cena takvog održavanja. Jer, tada za pomenutu Corollu, ukupan iznos troška za redovne servise za 120 hiljada km nije 1.629 evra, već je značajno više. Kao što je više za svaku Toyotu koja se u Srbiji servisira u ovlašćenoj mreži Toyote, pri čemu je samo prošle godine u Srbiji prodato preko 1.300 novih Toyota.

Tema u kojoj bismo pisali o tome da proizvođači više zarade na prodaji usluga ovlašćenih servisa i „originalnih“ rezervnih delova, u poređenju s troškovima popravki u garantnom roku, biće na tapetu neki drugi put, ali možemo da kažemo da ne postoji skuplji poklon od strane proizvođača „od besplatne dodatne garancije“.

U Americi je inače, čisto da se zna, zabranjeno bilo kakvo uslovljavanje važenja garantnih uslova u odnosu na to ko je sproveo radove na vozilu i da li su korišćeni „originalni“ delovi ili nisu, jer je to suprotno zakonima slobodnog tržišta. Doduše, podrazumeva se da radovi moraju biti stručno odrađeni, upotrebom delova odgovarajućih specifikacija i kvaliteta. Ali, razlika u odnosu na kaubojštinu koja vlada kod nas je očigledna i ogromna.

Na kraju, još da vas podsetimo na sličnu analizu koju smo svojevremeno pisali o prevarama iz Kijine režije.

AutoRepublika

(4783)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

101 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Baš me interesuje podatak. Koliko vlasnika novih vozila nastavi da održava auto kod ovlašćenog servisera, po isteku garantnog roka. Kao i koliko vlasnika Kia i Hyundai sa ganancijama od 5 i 7 godina, ostanu verni ovlašćenim servisima, sve vreme garancije.

Pitam se pitam…

TheStig

Odg na tvoje pitanje jako malo. Servis redovni mali za kia ceeda u Sarajevu u ovlaštenom servisu od 200 do 220 eura. Znam ljude koji su se okanili doticnog zastupnika nakon svega 3 do 4 godine.

don

U Tešnju za Kiju dizel 200e, za Kiju benzinca 110eura. Najskuplja stavka je motorno ulje, ostalo je bagatela. Po njemačkom zakonu, možeš donijeti svoje ulje pa si i taj problem riješio, samo ovdje je sve skupo a ne samo ulje. Ne znam da li je isti zakon i kod nas? Zastupnik te ne smije ucijeniti, jednostavno mora koristiti tvoje ulje.

TheStig

Aha znam za Tešanj, Kia Kantić. Sl sedmice bas idem na servis. Nisam siguran za ulje kako ide i sta ali valjda koriste ulje koje je proizvođač preporucio (total quartz). Mislim da je 0w20. Hvala na info Done.

don

Koriste ulje, no možeš donijeti svoje kao i filter (mislim,bar bi trebao moći,probaj pa javi da li su ti uzeli, jer ga naplate po litri dosta skupo).

ExOuner

Zar Hyundai i Kia nemaju ugovor sa Shell-om i samo to ulje preporucuju? Npr. za benzinske motore su ranije koristili Shell Helix Ultra 5W-40.

TheStig

Ne znam kakav ugovor imaju ali znam sta pise ispod haube na naljepnici i manualu koji se dobije uz auto. Total quartz preporucuju, za moj motor konkretno 0w30

don

total, ako nemaju ono koje se zahtijeva, onda ti on kaze, nemamo na stanju ali ti ponudi drugo sa liste koje je KIA odobrila. mislim, vrlo su posteni, obave solidno posao, ulje jest skupo ali ne bi trebalo biti kopija.

TheStig

Misliš da mi je veci rizik kupiti sam negdje ulje (zbog rizika da nije neka kopija) nego obaviti sve kod njih?

don

A ko ce ga znati s cim oni trguju. Nemamo aparaturu da se to provjeri, ostaje ono sa cim ces ti biti miran. Prvo nazoves servis i pitas, da li mozes donijeti svoje ulje i filter ulja? Ako kazu da ne pristaju na to, onda nemas druge nego otici kod njih i pristati na njihovo ulje. Sad, ostaje da im vjerujemo da je njihovo ulje ispravno, a ne kopija. Isto takvo imas u Tuzli na Tusnju za kikiriki. U servisu ces proci skuplje, ali bar ce ti savjest biti na miru. Sad , gdje kupiti ulje u Bosni? Da me… Pročitaj više »

TheStig

Sad sam ih baš zvao i zakazao, 100 eur. Za te pare necu ni da pokusavam. Rekose mi da koriste total ulje, a od dosta raje cuo sam da su korektni. Što ti kažes, gdje ga nabaviti u BiH, a da si siguran. U srijedu servis pa sta Bog da haha. Hvala Done za korisne informacije. 👍

don

ma jasno, to je ta cijena, eto vec 10 godina ista. Samo KIA 😀

don

javi kad kija dodje do 50k km, da li se je poderalo vozacevo sjedalo, to im je mana, kvalitet tkanine je nikakav, mada na novim modelima izgleda kao da su odradili bolji posao.

TheStig

Haha nacekaces se 😂ako nam do tad ne zabrane da vozimo uopste 😅. Dobro izgledaju sjedista, posto su polukozna nisam ni razmisljao da stavljam neke presvlake. To sam uradio na fokusu a nisam trebao. Sašili mi namjenski presvlake. Jest da su skroz sacuvale sjedista ali su tijesne bile.
https://imgur.com/hSHdQV7

don

Odličan. Obično se podere tu gdje su butine, tj butina lijeve noge.

TheStig

Skontao sam da bi tu mogao biti problem pa pazim kad ulazim/izlazim jer sam picajzla. Sad cu na godisnji pa cu generalno da ulickam ceed-a. Uzecu neko sredstvo za kozu, mozda i onu neku kermicku zastitu.

Branko

Done, koliko sam čuo od prijatelja, u Njemačkoj fizičke osobe imaju ograničenja u kupnji motornog ulja na 1-2 litre, osim ako ne donesu potvrdu da će staro motorno ulje biti adekvatno reciklirano. je li to istina? Kod nas, s druge strane, možeš u Konzumu kupiti 100 l motornog ulja bez problema. A znao da 1 l otpadnog ulja zagadi milion litara vode…

don

Nisam čuo za to, ali do sada nisam koristio tu mogućnost jer sam ajmo reć vjerovao servisima, moj kad je radio, majstori su stavljali sve po p.s.-u.

BB

Pa odeš dvaput u prodavnicu i riješiš problem 😂.

Branko

Čisto sumnjam da Švabe ne vode evidenciju kupaca po OIB-u.😉

moron

Slušaj, pa ni u Srbiji važećim „Pravilnikom o uslovima, načinu i postupku upravljanja otpadnim uljima“ nije predvidjeno da čovek sme da tokom zime greje svoj gradjevinski objekat na otpadno motorno ulje, pa neki „serviseri“ ipak gledaju da tako uštede neki dinar ….

Branko

A ni kod nas, ali svejedno to rade. Doduše, samo oni koji „rade na crno“. Oni legalni moraju zbrinuti maltene svaku litru ulja i nauljenu krpu…

don

ovdje ti se uredno naplati stavka zbrinjavanja motornog ulja od xy eura. nekad bude cak i kamion negdje u gradu parkiran koji skuplja taj neki otpadni materijal. ali obicno, to sve uradi serviser za tu malenu protusulugu u eurima.

Janko

Svakog kupca KIL i HUNJADI automobila treba kazniti na servisu, skinuti im kozu sleđa da se opamete.

TheStig

Treba tebe opametiti jednim dobrim batinama. Prvo azbuku i abecedu treba da naučiš pa onda da se normalno izražavaš.

s mile

samo državni sektor, sa nabudženim cenama, i poneki pojedinci

od čega onda oni žive, malo je to korisnika usluga…

moron

Kad bi svi tako ekonomski sitničavo rezonovali, niko se ne bi „opustio“ u prijatnom višegodišnjem korisničkom ugođaju BESPLATNE produžene Toyotine RELAX garancije … 😀😀🙂

ExOuner

Isto je i za Seat Leon, oko 7000din za prednje metlice brisaca kod Porsche-a. Pre par godina za i30 prve generacije su u Hyundaiju metlice prednjih brisaca bile 4000din. Bosch metlice bas za te modele izadju oko 2500-3000din.

BB

Evo ja sam primjer. Čak sam imao primjer da mi je prijatelj u svom servisu (neoblašteni) naplatio više za mali servis za Forda Focus-a (ako je strani naziv koji se ne mijenja po padežima a ima neko slovo u nazivu koje nije primjereno našem jeziku onda ga ostavim u originalu pa sa crticom dodam nastavak. Za autora teksta iznad… 😄😉) nego u ovlaštenom za Berlingo. Generalno sam zadovoljan sa cijenama servisa u Citroenu (i onda se javi neko ko pamti priču od prije 40 godina kako su Citroeni skupi za održavanje a VW povoljni 🤣😂). Mali servis od 180 do… Pročitaj više »

ExOuner

Svaki put kada bi ovlasceni servis hteo da pravi magarca od mene, odem u drugi. Na kraju sam se vratio svom majstoru i ovlasceni servisi me nece videti vise. Srecno im bilo, a zbog tih ovl. servisa sam otpisao hyundai kao opciju za nov auto. A koliko cujem od drugara, vidim da ni kod drugih brendova nije mnogo bolja situacija. Inace sam autom bio generalno zadovoljan, ulozeno-dobijeno, bez kvarova itd.

djole

Ne znam za druge brendove, ali mnogo vlasnika održava svoja vozila Reno u Hit autu. Naravno i po isteku garancije.

Robi

Ja prvi NE nastavim! Ibiza je bila u 2.god kad sam ugradio plin,i momentalno presao u Bosch servis kod ljudi koje poznajem,kasnije i kod jednog jako dobrog majstora,nezvanicni serviser za VW i Audi,e tako smo isto i bratov Leon 1.4tsi 150ks,ugradjen plin i redovno odrzavanje…Pa sta ja treba da budem ovca za sisanje koja poradja njihove bonuse??! Pa bolji je ovaj moj majstor,covek je 5god radio u Nemackoj i 3,4god u HU… Pa,nismo mi nepismeni da ne znamo da sami izaberemo i kupimo ulje,filtere,a i kakav bih bio dipl.ing.rud da to ne znam…Ima mnogo dobrih i originalnih ulja i za… Pročitaj više »

don

Kad ih svih imaju, zašto vi nikad ne objavite uz rajkovicev test, cijene servisa za eto bar 5 godina eksploatacije uz ogradu da su one samo informativne? Zatim, kako cijene svemu skače, tako i servisu, mada je obmana i tu se slažem. Ali, ajmo malo pogledati kakvo je stanje kod bmw, pa da vidimo kako oni postupaju? Evo ja ću započeti, a vi se slobodno nadovezite: U njemačkoj kod bmw servisera „dobar dan“ košta 300eura. p.s. Koliko košta običan bmw, a koliko košta da se isti opremi običnom opremom koju ima npr toyota, koliki su servisni intervali itd, a na… Pročitaj više »

BB

Plakaćemo mi za Zastavama i starim Ladama 😉… Ovo sve što se „ne kvari“ ppreskupo izađe…

don

Je, ali od sreće! Sunce ti kalajisano, kupiš auto za 25k eura ili više, oni koji kupe bmw npr, a onda nemaju 200e godišnje za servis (cijenu smanjis kad donesena filtere i ulje svoje)!? Pa ko je tu lud?! Kupi Fiat Tipo za cenera umjesto megana za 24, pa za tih 14 ko beg plaćaš servise i ostane ti da svake godine Morona i društvo sa sajta castis starim vinom, mladom janjetinom, pljesnjavim širom i panoramskom vožnju u autu bez krova. 😜 Svabi na Ceedu benzincu krepalo kvačilo i na moje cudjenje mu servis zamijeni (pod garancijom ) gratis! Jebote,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
moron

I mom prijatelju su na ceed-u 1,6 GDI iz 2013. zamenili gratis kvačilo na oko 40 kkm, jer se radio o opozivu. Bio je problem do nekog semeringa menjača, gubio je ulje, koje je curilo po kvačilu.
Šta drugo nego da zamene, jer je očita greška proizvodjača.

BB

Radi k’o podmazano? 🤣😂

don

Ovdje ne bi trebao biti fokus na cijeni usluge i materijala jer je to bagatela, nego šta garancija pokriva? Ja sam dodatnu garanciju platio 400 eura za jednu godinu, jer po zakonu je moraš kupiti. E sad, crkne alnaser, kažu auto ima 115k km, cijena anlasera kod koje je 560eura, s obzirom na kilometražu mi ti plaćamo ,40 %(ako se sjećam, a možda i manje, ) a ti ostatak plaćaš. Plus rad koji ide meni na trošak. I šta ja, kao čovjek,drug i komunista uradim? Uzmem dio od firme koja ga radi za Kiju, čak ga i dobijem sa pečat… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
moron

Ne znam da li se ovde uočava suština problema. Ako u reklamnom katalogu nekog trgvinskog lanca piše da neka roba ima cenu X, a Vi udjete u tu prodavnicu, stavite tu robu u korpu i odete na kasu, a tamo vam to naplate po ceni Y ( koja je 20-30-40-50% veća ), da li je to zakonito? Da ne postavljam pitanje da li je moralno. Toyota u Srbiji radi upravo to ! Pri odluci o kupovini kola marke Toyota, ona Vama predočava cenu redovnog održavanja u visini X, a kada Vi to kupite, onda Vam naplaćuje po većoj ceni Y… Pročitaj više »

BB

Uzmeš koju litru benzina i demonstrativno spališ Tojotu ispred njihovog salona. A to snimiš na YT pa postaneš „viralan“ 😉

don

Ih, kad sam ja predlagao to, kad! Ne kradi ideje, imam kopi rajt na šibicu i benzin!🤪😜 Musa se u grobu okreće i sad mu žao što nije spalio onog Bmw i njegovih 14 li dizela nizbrdo.

BB

Izvini, oprosti 🙏, ali j samnmislio da si ti patentirao tu izjavu za one aute što nemaju ulja u sebi 😉

don

jesam dildo! 😀 il si mislio na alfa romeo, ho, ho, ho. al sam duhovit.

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
don

Macka im piterina! I mene su tako zajebali, kazali 20 000 a kad sam došao na kasu, naplatili 17500 ko biva neki popust na gotovinu. Kriminal! Zaliti ću se! Abam ti tojotu!🤗🤪🍻

Branko

U Hr svaki serviser mora OBAVEZNO pribaviti pismenu suglasnost klijenta za svaki račun iznad 500 kn (cca 67 EUR) unaprijed; u protivnom, kupac nije dužan platiti račun preko tog iznosa. Uz to, serviser ne smije uvjetovati isporuku auta plaćanjem računa. Samo pozoveš policiju i stvar riješena. Meni se nekoliko puta desilo da su me zvali na posao i tražili pismeno odobrenje mail-om za neke dodatne radove koji nisu bili spomenuti u radnom nalogu.

moron

Ako pogledaš cenovnik održavanja iz teksta (onaj plavi, za hibrid 1,8 ), vidiš da motorno ulje (kao materijal), za 8 zamena, košta ukupno 559 evra ( sa PDV). Znači, ulje je oko 70 evra po jednom redovnom servisu. To piše u cenovniku koji je doneo uvoznik, a koji cenovnik je okačen na sajt svakog zvaničnog servisera (samo kucaj u pretragu „Toyota cenovnici održavanja“ i ima da ti „iskoče“ linkovi na sajtove dilera) Jutros gledam jedan (svež) račun za prvi redovan servis corolle hibrid 1,8, u kome je to motorno ulje iskazano sa iznosom od oko 103 evra sa PDV (… Pročitaj više »

Branko

Možda se nismo razumjeli; nije bitno što piše na stranici uvoznika. Dođeš na servis, dogovoriš se što treba raditi i oni ti izdaju ponudu sa cijenom. Ti je onda prihvatiš ili ne. Ako prihvatiš, a oni u međuvremenu nađu neku dodatnu troškovnu stavku, ponovo moraju pribaviti pismenu suglasnost, ili nemoraš platiti takav račun. Takva je procedura za sve usluge preko 500 kn.

moron

Ja to još nisam doživeo u Srbiji, a prošao sam poslovno i privatno kroz dosta ovlašćenih servisa (da odmah nakon predaje vozila potpišem ponudu-predračun sa cenama).

don

to mu ja govorim, trazi se ponuda servisa. Ja doduse nisam nikad usao u ovalsteni tojota servis, tad sam imao svoj. Lazem, jesam jednom, bas kod njih kad sam gledao neke stakore, crkla baterija na kljucu od toyote i ajd po nju, kad sam vec tu, ne, i veli rodjo 10 eura. Za onu malu baterijicu sto ide u kljuc…dobro, rekoh, evo, izvoli, na, uzmi!

don

Tako je, sjećam se kad sam dao Fiata u Veliku Mlaku da mi radi, pa lik nadje nekaji zove i kaže ovo je otišlo, hoćeš li da radimo, košta toliko i toliko. Ko Fiatovih servisera nikad nisam imao problema, ali su posla imali oni 😜

Branko

Da se razumijemo, i kod nas te neki serviseri isto nastoje navući na tanak led. Ali generalno, otkad smo u EU to je sve rjeđe. Ako se osjećaš prevarenim, samo napišeš pismeni prigovor (po mogućnosti od advokata) i većina će vrlo brzo reagirati, jer su kazne jako visoke.

don

Ih, kad sam ja ovo radio, tad nije bilo ni EU 🙂

Rikošet

Ovako. Priča je ozbiljna, ali je neozbiljno postavljena. Ne branim Toyotu, a ni Kiju, ali ovako ispada „kadija te tuži, kadija ti sudi“…. Da budem jasan do kraja tekst je ovako postavljen (u mom karikiranju nema Toyote i Kije…) Švedski Saab daje garanciju na toliko i toliko godina. Osim toga švedski Saab kupcima nudi i uvid u cijene održavanja novih vozila u garantnom roku… Ali nažalost nije sve kako švedski Saab „daje i nudi“. Naime, osoba X je na foruma Saab Srbija napisala lično iskustvo u kojem je platila uslugu servisa 210 umjestro oglašenih/preporučenih 140 Eura… Zaključak Saab „laže kupce“,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

Da li bi nešto u tvom stavu ( „Kadija te tuži, kadija ti sudi“) promenilo kada bih ja ovde okačio pisanu reklamaciju upućenu dileru Toyote ( sa fakturom za redovan servis koja je bila sporna ), a zbog problema velikog odstupanja fakturisane cene redovnog servisa i cene tog servisa koja je navedena u planu održavanja, a na koju pisanu reklamaciju diler i serviser Toyote NIKADA pisano nije odgovorio ?

don

Ko će pametan s moronom imat posla, vode se u Toyoti tom logikom. Kad bi oni svakom drkadziji odgovorili na mejlove i pisma. Kako objašnjava činjenicu da dva servisa mercedesa istu uslugu naplaćuju jedan 600 drugi 800 eura?
Piši reganu, gorbacovu, bistri svjetsku politiku (kako je rekao Jare taji Jaricu u Kamiondzijama).

moron

Da li si barem pogledao sav „materijal“ koji je već priložen uz ovaj objavljeni tekst. Probaj da usporediš barem jedinične cene iz zvaničnog Cenovnika/Plana npr. „za ruke“ ili „za ulje“ (uostalom, imaš taj cenovnik u istom sdržaju na sajtu svakog dilera za Srbiju), za onaj redovan servis koji je fakturisan ( prvi redovan servis, na 15 kkm ili godinu dana), sa jediničnim cenama za te iste pozicije u fakturi za prvi redovan servis, koja faktura je priložena u ovom tekstu. Uoči da se razlikuju i jedinične cene !!! Imaš „crno na belo“ nesaglasnost jediničnih cena koje su fakturisane, u odnosu… Pročitaj više »

Rikošet

Ovako vidim da sam „podigao“ pritisak… Na fakturi ne piše ko je fakturisao? Ovo što vidimo teoretski i moj klinac u Photoshopu može da odradi… Ne kažem da je lažirano, ali kažem da ne vidim zaglavlje fakture, a to je „dokaz“ u ovom slučaju… Ti dakle znaš kako original izgleda, ali niko sa ove strane ekrana, a i ja među njima ne zna? Osim toga možda bi iz servisa odgovorili da je riječ o „gruboj greški“ dilera, servisera pa i brodskog malog koji je juče zaposlen i da će oštećeni biti obeštećen. Ne znamo jer, nisu kontaktirani sa AR. Eto… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

Šta ako i ja imam tri originalne fakture za tri redovno servisa, koje su nesaglasne sa cenama iz javno dostupnog cenovnika i plana? Nesaglasne sa jedinicnim cenama, ali i sa po zamenjenim filterom više nego kaže Plan za Srbiju za te servise?
Ja, recimo, zato sa 100 posto verujem ovoj fotografiji fakture bez zaglavlja. Iz teksta.

Rikošet

Sad se savršeno razumijemo 🙂 Ti znaš, jer imaš pred sobom to što navodiš i znao sam cijelo vrijeme da imaš, ali ja i dalje zamišljam jer nemam. Jednostavno je… E zato što nemam interesuje me šta „optuženi“ kaže. A on ćuti kao zaliven, jer nije pitan ili kontaktiran… pa onda počinjem da sumnjam u tebe… Igra teza i zareza je u pitanju ništa lično… I taman kad priča treba da dobije zaplet, ćorak. Hoću dalje rasplet, rezultat svega, ne da ostane na upiranju prsta u oko, sa pola fakture… i cjenovnikom usluga… forumima i anonimnim iskustvima… Ova priča treba… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

U tekstu i piše šta je rešenje i to;
– da uvoznik svoj plan održavanja usaglasi sa ritmom faktickog izvođenja servisnih radnji u ovlašćenoj mreži,
– da u cenovniku iskaže jedinicne cene koje faktički primenjuje.

Ovako kako sada jeste, javno dostupni cenovnici redovnog održavanja su samo bajka. A stvarnu istinu saznate tek ako u tu bajku poverujete i ta kola kupite.

Ako uvoznik eventualno tvrdi da je sve izneto samo laž, slobodan je da protiv tog lažova inicira sudski ili drugi postupak kakav god želi, pa ćemo da vidimo šta je tu istina, a šta samo bajka.

don

Ti bi odmah da zaradis na tuđoj muci, sunce ti kalajisano🤪 ionako nikad ništa od tih privatnih tužbi koje traju vijekovima. Ovi da samo napišu cijene su informativnog karaktera i priči je kraj.

Rikošet

Opet nemamo nigdje zvaničnog stava uvoznika i ne znam šta je tu sporno? Bez toga stava priča neće imati pravi epilog i tačka… Vlasnici automobila prozvanih brendova mogu ti samo aplaudirati, dan, dva, tri i šta dalje? Oni moraju svoje automobile voziti na servis da zadrže garanciju, pa i sam si to radio (ili neko treći u čije fakture gledaš nebitno) i to čak tri puta… Nejasno mi je ako je bilo neregularno prvi put, zašto se ponovo išlo servisirati vozilo pod istim (ne)uslovima? Suđenje. Pa realno da ima prava i morala ne bi imao razloga ovo da pišeš… Dakle… Pročitaj više »

Rikošet

Sad čitam ono što sam gore trebao o „odbrani“ Toyote… mada iskreno još ne vidim jasno taj njihov odgovor kao što vidim fakturu… Što se tiče kvaliteta napisanog ne mogu se složiti, jer je stav druge strane uvijek kvalitet više ma kakav on bio i šta pisalo u njemu, posebno u ovako „škakljivim“ situacijama… Ali ljepota dijaloga je u uvažavanju različitih mišljenja i poštujem Vaše… Na kraju ja shvatih da je zaključak svega: „Toyota oglašava preporučene cijene, a njihovi serviseri nisu dužni da ih se pridržavaju u realizaciji istih… To ne povlači nikakve zakonske posljedice, jer oglas nema obavezujuću formu,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Rikošet

Slažem se, posebno što sam i sam dugo živio u uvjerenju da je obećano i ono što će biti ispunjeno, jer iza toga stoji ozbiljna kompanija i nečiji obraz…

U ovakvim uslovima silno me zanima da li lokalci imaju amin evropske centrale za ovakav „odnos“ prema kupcima ili je riječ o anomaliji u sistemu…

Zbog jednog sličnog problema, prijatelj je svojevremeno „preskočio“ domaćeg uvoznika i pismeno se obratio centrali jedne francuske automobilske kompanije i začudo dobio odgovor i preporuku kako i na koji način da ostvari svoja prava, koja mu nije priznao lokalni partner te kompanije…

moron

Rikošet Šta misliš, da li je posle ovog ispod KIA u Srbiji promenila način oglašavanja ( lažnih ) prodajnih podsticaja ? Од: Dragoslav Radic Date: сре, 27. феб 2019. у 09:46 Subject: Obaveštenje o provedenom postupku inspekcijskog nadzora To: Poštovani, obaveštavamo Vas da smo po Vašoj predstavci-prijavi, a  u skladu sa nadležnostima tržišne inspekcije proveli postupak inspekcijskog nadzora privrednog društva „KIA AUTO“ Doo i pri tom inicirali prekršajni zbog konstatovanih nepravilnosti koji se odnose na oglašavanje prodajnih podsticaja. Takođe, obaveštavamo vas da, shodno zakonskim odredbama,  predstavke i prijave fizičkih lica imaju status inicijative za eventualno pokretanje postupka inspekcijskog nadzora koji… Pročitaj više »

s mile

Može li se tražiti odgovor od nekog iznad servisa, regionalni menager….

Rikošet

Ništa me ne čudi što je sve ostalo po starom… Međutim, znajući kako je nemiran tvoj „istraživački“ duh iskreno malo mi je čudno da si se zaustavio na samo jednom mejlu? Napisah gore da je moj prijatelj svojevremeno, nakon ignorisanja servisnih procedura, preskočio lokalce i žalio se centrali tog proizvođača u Francuskoj i od njih dobio „uputstvo“ kako da ostvari svoja prava… Kakve je posljedice tada trpio sam diler ne znam, ali znam da ta firma danas više ne postoji… Konkretan problem se odnosio na zamjenu ulja za motor, koja je rađena sa pet puta jeftinijim uljem od preporučenog (bačva… Pročitaj više »

Branko

Ne ide to baš tako, jer su uvoznik i serviser najčešće različite pravne osobe. Po zakonu o slobodi trgovine, svako može formirati cijenu kako želi, ako to tržište prihvaća. Zato i pišu preporučene cijene, a Toyota i Kia su inače poznate po zavaravajućem oglašavanju.

don

Rikoset, jesi li ti ikada imao posla sa advokatima? Da li ta gamad imaju cjenovnik? Dacu ti primjer, email komunikacija, pisma- naplate ..800e. od jednog slučaja, naprave 8 i guraju svaki zasebno i za svaki naplaćuju, a poslije kad glavom plate pohlepu, bahatost onda policija hapsi čovjeka koji ih je pobio da se izvuče i njihovih ralja, a što su oni njega financijski i psihički dotukli, to nikome ništa.

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
Rikošet

Nigdje nisam spomenuo advokata niti bilo šta slično, već samo činjenicu da ovdje nema nijednog slova o onome šta misli „optuženi“ u ovoj situaciji, a bez tog stava priča nema efekta… Sve ovo trenutno je jako daleko od suda i najbolje bi bilo da tako i ostane, jer se može jednostavno riješiti (moron je već iznio predloge rješenja…) Eto silom prilika imaš to svježe iskustvo sa advokatima i sudovima. Pitanje je jednostavno kako bi se osjećao da te osoba X optužila za nešto, a ti nisi dobio pravo da kažeš svoje mišljenje i tome (pa makar i bio kriv za… Pročitaj više »

don

Ne, u pravu si ti, treba čuti mišljenje druge strane jer se to tako radi, a onda ide tekst sa analizom slučaja. No mi ovdje govorimo o cijeni sada kad izađe brošura i cijeni servisa nakon godine dana, pa postoji razlika, a ona je minorna, jer ako si kupio novi auto, imao si dosta para onda, a sad nemaš za servis 140 ili 210e? Svaka auto kuća, dao sam svoj primjer, cijene istog servisa računa drugačije i moraš tražiti ponudu, tako sam dobio za 600 i kusur a 20km dalje u drugom servisu za 800 i kusur. E to je… Pročitaj više »

moron

Done, ovaj tekst nije o tome da li je održavanje za Toyotu skuplje ili jeftnije nego za ostale brendove i/ili da li neko ko kupi nova kola, ima „moralno pravo“ da kasnije kuka na cenu održavanja. Tekst je o nečem drugom, o dva problema: – kada ti kao uvoznik napraviš jedan plan održavanja kao uslov očuvanja garancije (pa kažeš da se neki filter menja na 60 kkm ili 4 godine, a onda te filtere kupcima menjaš po češćem ritmu ); – kada ti kao uvoznik odrediš jedinične cene za odredjene radove i matrijale redovnog održavanja, a onda svaki ovlašćeni diler… Pročitaj više »

don

Ali ja ti velim da to radi i Mercedes a razlika u cijeni 200€! A cijena servisa 600-800(malog)! Postoje sitne prevare kojima se služe servisni centri a koje si naveo. Zatim, vidio si praksu u hr, nazovu te i kažu da li pristajete, treba to i ti,, a neki su znali vraćati tvoje stare dijelove kao dokaz da su ih izmijenili.

Dude

BRAVO za tekst! Iz iskustva sa razlicitim brendovima u Srbiji, mogu da preporucim Ford, Opel i Fiat. Sto se tice Astre 1.4, redovan servis je kostao 100ak EUR, a isto toliko i za Fiat 500L 1.4. Posebno mogu da pohvalim GrandMotors u Nisu, kod kojih sam odrzavao svoj auto po semi 5+ godina starosti (akcija obicno bude negde u aprilu-maju, taman tada i svratim u Nis poslom, pa zavrsim). Verovali ili ne, redovan servis (ulje, svi filteri, usluga) je kostao oko 70 EUR. I krajnje ljubazni i korektni ljudi oni Nislije. istina, ako imate mladji auto od 5 godina, placate… Pročitaj više »

don

Oh, pa posebna je priča odnos u servisu, niti jedan ne dozvoljava da vidiš auto kad ga rade, da li sve rade kao što napišu, zatim, ulje toce iz buradi pa napišu da je ono najskuplje, pa to mercedes radi ali i obični servisi, i dzaba što se svadjam sa njima, kažu nemate pravo ući u radionu, u buradima je veća količina itd.

don

Sjećam se jednom, doveli lanciju dedru (tada to bilo) na servis , ali nije ovlašteni nego onako, i trebao da izmijeni ulje…i vlasnik, inače moj dobar drug, sjedne i pije kafu naslonjen na vrata od servisa, dva metra dalje, iza ledja njemu, je njegovo auto. I kad je bilo kao gotovo, krenuli mi dalje… Par mjeseci poslije, auto stalo na autocesti. Šlep služba, doveli ga u drugi servis, ovi da pogledaju ulje kad unutra zelatinska masa, ulja nema. Ispostavilo se na kraju da likovi uopće nisu izmijenili ulje i filtere, nego ostavilo staro sve, a nove dijelove koje je drug… Pročitaj više »

BB

I onda neko slavodobitno kaže: Ma j…. te Lancia, Fiat, Alfa…, kupi VW pa da se navozaš 🙂

Bungi

Ili Tojota ili Kija nije bitno, samo ne VW koji je najveća obmana.

Milan

Mene je prvi servis na Astri iz 2019 godine kostao 9000 din

Balkanboj

Ček, ček, nudi se detaljni plan održavanja vozila i cene servisa. Uzimaj o’ma i ne pitaj ništa. Za prosečnog vozača koji zna tek toliko da sipa gorivo i možda promeni zimske sa letnjim gumama ovo je odlična ponuda. Nije dobra za zakerala i one koji su hobi majstori ili imaju svog proverenog „meštra od gedore“ koji će isti posao odraditi pedantnije i jeftinije od ovlašćenog servisa. Jedini problem se javlja ako je za neki servis potrebna dijagnostika kompjuterom, tu mnogi meštri padaju na ispitu znanja. Dakle, priča se, kao i uvek, vrti u zoni sumraka. Ovlašćeni servis gledam kao nužno… Pročitaj više »

moron

Na osnovu čega si zaključio to iz poslednje rečenice ?
( „A posebne su stipse vozači Kia /Hjundai i Toyota vozila.“ )
Bez da se ljutiš, mislim da ti je to proizvoljno, a da pojam „stipse“ ( za održavanje) veze nema sa brendom ili nabavnom vrednošću tog vozila.

TheStig

Navikni se na ovog Nebulozaboy-a. Ima inače ove „bomba“ izjave.

Balkanboj

Evo Kia stipse, sam se javlja.

Balkanboj

Vozači Kia, Hjundai i Toyota vozila su oni koji gledaju isključivo racionalni aspekt kupovine vozila. Prevoz od tačke A do tačke B.
Što jeftinije.
Ništa van toga. Znam njih nekoliko što imaju neka od tih vozila, održavanje samo što mora, što jeftinije, što manje goriva da troši, lagana, ekonomična vožnja. U tehniku se ne razumeju.
I kao takvi nisu neki automobilski fanovi i zagriženici za auto tehniku.
Čista konfekcija, kao C&A.
Iz tog razloga smatram ih stipsama. Verovatno sam i ja stipsa u nekim drugim aspektima života.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
moron

Mislim da unutar svakog brenda imaš vlasnike i koji „cicijaše“ ( u različitom stepenu ) i one koji su „rastrošni“ ( u različitom stepenu ).
A i one izmedju.
Nikada to nije „crno“ i „belo“, već su sve to samo silne razne nijanse sive boje …

Balkanboj

Iskreno, najveće stipse su oni što kupe polovni BMW, Audi, Merc star 10+ godina da bi sebi i komšiluku izgledali „bogato“ i voze ih dok se bukvalno ne raspadnu jer nemaju para za bilo kakvo redovno održavanje. Dužni bogu i narodu.

TheStig

Ti si zaostao mentalno. Generalizovati na osnovu svojih nekih uvrćenih zaključaka koji nemaju uporište nigdje u realnom svijetu. Evo odmah da te demantujem. Imam 3 automobila i sve ih servisiram kad god je nešto ozbiljnije u pitanju u ovlaštenom servisu (one koji su van garancije), stavljam samo originalne dijelove bez obzira sta je u pitanju. Kiu sam kupio iz razloga jer je trenutno najbolji automobil u klasi kad se uzme sve u obzir. Pa ti se ne razumiješ u bilo šta ovdje na forumu pa samo baljezgaš. Idi krpi Ladu ili šta god voziš. Zakljucio da su ljudi stipse jer… Pročitaj više »

Balkanboj

„Ti si zaostao mentalno“ – jel ovo kao neku uvredu da shvatim??

Nemam ja šta bilo kome da se pravdam, ili raščlanjujem svoje postupke i mišljenja. Dovoljno, znanja i iskustva u automobilizmu imam da bih mogao i servis da otvorim iako se bavim poslom potpuno drugačijim od većine drugih ljudi.

Svako dobro umišljenoj veličini i gromadi od čoveka.

don

Majstor Borislav i pomoćnik BeBe, drugi servis, opelovih bisera 22. Pa navratite narode!! 😜🍻🤪🤗😘

TheStig

Opet ti o svom iskustvu nepostojećem. Dosadio si i Bogu i narodu. Ne zeli niko ovde bilo kome sta lose ali prestani da lupas. Cuj vlasnici određene marke stipse. Ljudi postavili fakture kao dokaze i ti udario neku priču šuplju. Da išta znaš znao bi da servisi nabavljuju ono sto se mijenja na malom servisu za džabe. Jedina skuplja stavka je ulje. Servis mali traje pola sata. I neko to naplati 220 eur i ti pravdaš takve lihvare. Baš ti je znanje…👍

branilo

Разумем ја све … то је овлашћени сервис …
Али заптивка картера 16 €
https://dodaj.rs/image/LKtjAR

!!!
што је пуно … пуно је 😵‍💫😵‍💫😵‍💫

Dragan

Odustao sam od kupovine!

Mikele

Šta trea jednoj ozbiljnoj firmi, kao što je Tojota, ovako nešto???

Milos

Ne znam za ostale.Ali kija rio benzin kupljena 2014 pod garancijom jos koji mesec.Nije odrzsvana u ovlascenom servisu.Nisam nikad ima problema sa njima sto se tice garancije.Samo sam uredno treba da dostavljam racune servisa koje sam radio.Prilikom kvara na klimi sve su dzabe zamenili.Kompresor i nova crijeva.

don

100 da zaokružimo.