1. Home
  2. Testovi
  3. BMW M340i xDrive Touring – Za najsrećnije lubenice na svetu
BMW M340i xDrive Touring – Za najsrećnije lubenice na svetu
95

BMW M340i xDrive Touring – Za najsrećnije lubenice na svetu

1.53K
95
Podelite sa prijateljima:

Kralj Mida iz Frigjje je od Dionisa, prema legendi iz dela grčke mitologije, dobio mogućnost da „naruči jednu specijalnu želju“, na ime nagrade zato što je lepo dočekao i isto tako ugostio prijatelja pomenutog božanstva. Da je u to doba imao prilike da provede neko vreme sa, još uvek najsnažnijim karavanom iz BMW-ove Serije 3, kralj Mida bi sigurno poželeo da sve što dotakne postane lubenica, umesto što je pogrešio i gorko zažalio jer je njegova želja bila da dodirom pretvara objekte kontakta u zlatne predmete. Ujedno, na taj način bi se i sam grešnik izmestio iz rubrika o pohlepi u sobu s policama na kojima su knjige o užitku u životu, i to u obliku koji je običan, zavaravajući, svakidašnji.

Upravo su to sve epiteti koji se na prvi pogled mogu pripisati i karavanskom izvođenju nove Serije 3. Karavan ko karavan! Smerna linija, umereno izražen naglasak ka praktičnosti, uz naznake važnosti i stila, ali nikako nekog previše goropadnog. Otprilike u liniji s likom koji igra Džejmi Li Kertis u genijalnom filmu Istinite laži (True Lies) s Arnolodom Švarcenegerom. Tokom cele priče, ona je obična, ona je majka i ona je domaćica. Sve dok nije bila prinuđena da oslobodi svoj puni potencijal.

Dizajn i praktičnost

O kakvoj se „mašini“ radi, Serija 3 nagoveštava jedinstvenom rešetkom hladnjaka koja može biti i bez srebrnih detalja, spoljnim retrovizorima u istom koloritu, kao i dvostrukim trapezoidnim završecima izduvnih cevi. Lažno je samo to što su trapezi ogromni i gutaju ispuste kružnog oblika, ali par je funkcionalan, čak bismo rekli i preko potreban. Kada je Touring parkiran, gledan spreda, ili pak s boka, on deluje kao svojevremeni olimpijski šampion, Ben Džonson pred start trke na sto metara. Napeto, napeto, spreman da poleti!

U putničkoj kabini se nastavlja s naglaskom ka atletizmu. Sedišta su presvučena alkantarom i materijalom nalik na prirodnu kožu, a i mnoštvo ostalih upotrebljenih jedinjenja spada u kategoriju modernih, šik i fensi. Centralni greben, kao i najveći deo ostale plastikarije ostavlja odličan utisak, ali su Bavarci omanuli s izborom plastike koja se nalazi oko novodizajnirane ručice menjača i rotacionog tastera multimedijalnog sistema. Njoj je tu mesto, koliko i Del Boju u amfiteatru na Ekonomskom fakultetu.

 

Svejedno, sedi se odlično, sedišta su veoma udobna i zaslužuju svaku pohvalu. Taman kako treba, sve uz električnu asistenciju, memoriju položaja i slično. Pride, ekstremno se lako čiste, što je ogromna prednost u odnosu na ona presvučena belom kožnom presvlakom, koja zahtevaju apsolutnog čistunca ili higijeničara.

Volan divno leži u rukama, a i koža kojom je obložen se ozbiljno udvara vašoj na dlanovima. Čak ni višak tastera u odnosu na ranije korišćene obruče upravljača u modelima prethodnih generacija vozila bavarske marke, ne stvara konfuziju, jer su lepo i logično složeni. Ujedno, to je i jedna od, i dalje najvećih komparativnih prednosti BMW-a, u odnosu na direktne rivale, i u odnosu na ostatak konstruktora u celoj automobilskoj industriji.

Jedan od prvih modela koji se suočio s mogućnošću instalacije novog operativnog sistema, nakon BMW-a X5, bila je i Serija 3, pa je tako i ovaj karavan opremljen virtualnom instrumentacijom. Tradicionalisti se bune, nekima nedostaju analogni pokazivači, nova Serija 4 ih čak i nudi u osnovnoj postavci, ali ovo rešenje je moderno, pregledno, u trendu, odnosno na najbolji mogući način predstavlja duh vremena u kom se vozilo proizvodi, što treba ceniti i čemu se valja prikloniti, jer će između ostalog, upravo to biti tražene karakteristike kada vozilo zađe u status oldtajmera.

U početku, sve te nove opcije, to jest njihovo mnoštvo, iritiraju i odbijaju, ali se proces privikavanja odvija brzo, pa tako do izražaja dolaze i brojne prednosti, poput mnoštva informacija koje možete dobiti, i načina na koji su vam servirane. Dakle, BMW Live Professional nudi „i miris i ukus“.

Dva su putnika nazad srećna, čak i treći ako je u pitanju dete. Uspeli smo da smestimo 1,92 metara viskog morona na zadnje sedište, podešeno spram gabarita vozača koji je oko 15 centimetara niži od našeg druga s portala. Nije se žalio ni s prostorom za „tintaru“ koji je malo kompromitovan staklenim panoramskim krovom, što je opcija koja se mora štiklirati jer daje puno na kvalitetu boravka u kabini.

Zbog veličine prtljažnika mislim da niko nije pazario Seriju 3 u Touring izdanju, ali je on svakako dovoljno dobre zapremine, uz značajno povišenu lakoću upotrebe u odnosu na limuzinu, da glatko zadovoljava porodičnu upotrebu. Međutim, dvostruke police, pregrade, prečage, nazovite ih kako hoćete, ali obe su sklonjene jer prekrivka prtljažnog prostora, zbog zatamnjenih stakala i nije tako potrebna, pa ni mrežica, ali zato zauzimaju ozbiljan prostor, onemogućavajući lagodno pakovanje kofera standardnih gabarita. Ispostaviće se da je ovo ubedljivo najveća mana očaravajućeg noviteta.

Vozna dinamika

Tu smo svoji na svome. Da ponovimo frazu: „I ako bolje postoji, nije to za mene!“ Automobil kupuje vozača, a verujemo i putnike, po svim parametrima u ovoj kategoriji. Narav mu je baš svestrana.

Ekonomični režim vožnje nudi pomenutu Džejmi Li Kertis u „domaćica“ izdanju, totalno sputanog i prigušenog seksipila, veoma zahvalnu, s neizraženim potrebama u smislu potrošnje. Ogibljenje svilenkasto, puteno, nalik klasnim limuzinama. Ali, ne onim s (idiotskim) vazdušnim oslanjanjem, koje seče vezu vozača s drumom i užitkom u vožnji, već onih odlično podešenih, više klasičnih. Potrošnja po gradu se kreće oko 12,5 litara na sto kilometara, odnosno potpuno uporedivo s onim što sagori motor s 20i oznakom (184 ks). Volan je lagan, stepeni prenosa se menjaju na ispod 1.400 obrtaja kolenastog vratila. Eco Pro Mode bi se na šatrovački iz doba moje mladosti mogao prevesti kao „Sentiš režim“.

Stvari se blago menjaju u osnovnoj postavci koju konstruktori po tradiciji obeležavaju sa „Comfort“, jer motor radosnije odgovara na pritisak pedale gasa, dok se stepeni prenosa menjaju pri trunku višim obrtajima radilice, uz ostanak aktivnog izabranog stepena prenosa i prilkom jedrenja (hoda po inerciji gde se u ekonomičnom režimu, pogonska sila ne šalje na točkove). Oslanjanje i senzitivnost upravljača ostaju isti kao i najprigušenijoj verziji.

Režim vožnje Adaptive, podrazumeva da veštačka inteligencija glumi muškarca koji pokušava da shvati šta dama koju, iz dubine duše, želi da položi, pomiluje po glavi i usreći, pa joj onda i pruži takav ugođaj kako bi ova bila vesela i čila. Kakvo vam je raspoloženje, tako će vas automobil i shvatati, i odgovarati vam na taj način. Primeti li nervozu u nastupu, razgoropadiće se.

Ali, zašto čekati na kompjuter, pritisnite Sport (ili Sport Plus i isključićete elektronske anđele) i dobili ste nešto najbliže performantnom M3. Toliko osetnu razliku između standardnog i sportskog režima vožnje, nisam imao prilike često da iskusim. Za dva, tri broja izraženiji doživljaj po svakom osnovu. Ceo paket na četiri točka se potpuno „prozli“. Kao izbačeni iz katapulta izlećemo nakon pritiska gasa, i onda postaje jasno koliko je zapravo brzo poleteti do stotke za, verovatno i manje, od deklarisanih 4,5 sekundi. Isprobano tek nakon što je novajlija prevalio prvih 5 hiljada kilometara.

O kvalitetu doživljaja koji stimuliše ZF osmostepeni automatski menjač, perfektnim kočnicama s gabaritnijim diskovima verujemo da je izlišno trošiti reči. Ali ono što se mora izdvojiti, i što je glavni dobitak na ovom 374 konjskih snaga (500 njutn metara) moćnom karavanu, nije odličan motor, nego fenomenalan sistem adaptivnog sportskog oslanjanja.

Pred Novu godinu, testirali smo limuzinsku verziju. Tvrdoća ogibljenja na njoj je podešena na samoj granici između sportskog i „ajde batalite me malo, pa neću samo na stazi da vozim, ako ikad i odem tamo“, dok je sa ovim instaliranim sistemom (koji je čak i srazmerno pristupačna opcija) priča sasvim druga. Automobil postaje najbolji prijatelj porodice i baš uglađen dreser nesavršenosti putne infrastrukture.

Ostah dužan informacije tipa: 7,5 litara na sto kilometara vožnje autoputem, odlična, fenomenalna zvučna izolacija, uz izraženije sportske note u adekvatnom režimu vožnje. Haubu drže amortizeri, pod je bezmalo ravan kada se spuste zadnji nasloni, laserski farovi rade odlično, mada su odlični i oni s LED tehnologijom, pa je smislenost doplate relativno upitna. Ono što je ekstremno važno, a mnogi namerno ili slučajno previđaju: ostanite pri felnama od 18 inča. Provereno iz iskustva, na svakih 20 hiljada kilometara, kupovaćete po tri (prednje) gume čija cena je apsolutna „sitnica“, ako me ne poslušate (300+ evra po gumi), a pritom ćete se voziti značajno neudobnije.

Proverite cenu u zvaničnom cenovniku, nestvarno je povoljna u odnosu na ostale modele s liste, a posebno u odnosu na konkurenciju. To ne znači da malo košta, već samo da je relativno pristupačniji od ostatka ponude, spram onoga što pruža vlasniku.

Nedavno je predstavljena i verzija M340d xDrive. Izbor između ove dve verzije je stvar ličnog ukusa, pa i minimalno zaostajanje dizela na polju performansi zaista nije bitno, kao što verovatno nije bitna ni nešto niža potrošnja permormantne „naftarice“. Ali, ono što može biti bitno, posebno kada istekne garancija (do pet godina uz doplatu), jeste to što se gorivo kod benzinca ubrizgava pod pritiskom od 350 bara, dok je kod dizela pritisak više od sedam puta intenzivniji. Koji će duže da traje i čije su popravke ređe i jeftinije, pogodićete iz prve.

Uostalom, za ljude koji vole tehniku, mehaniku i ostale inženjering discipline, toplo preporučujemo ovaj članak koji smo predstavili još pre godinu dana, a tiče se bravura razvojnog tima ovog modela.

Zaključak

U svakom slučaju, pročitajte bajku, pogledajte ceo film i provozajte besan karavan iz BMW-a, i prepoznaćete sve ono radosno što život može da ponudi. Osmeh ćete teško skinuti s lica, a još teže ga zaboraviti, Grejaće vas i u situacijama u kojima vas ta ista (kurva) sudbina neće štedeti. A i takvi trenuci će doći, izvesni, samo ih mnogi još uvek nisu svesni. Zato, ako ste u prilici, ne propustite da potrošite vreme i novac na sve te osmehe.

Neka misle da ste mašinovođa lubeničara, vaša će biti poslednja, to je sigurno, Bre!

Zvezdan Božinović

(1530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

95 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
sami

Lep karavan, sa srećom ga vozio. Ko ima para za ovakav BMW ima i za benzin, i za registraciju, to je neosporno. Kažem ima para, jer ovde ništa nije racionalo i isplativo i ekonomski pametno.
U svakom slučaju novitet mnogo je bolje rešenje od BMW iz Bele Palanke.
U testu nedostaje tabela sa performansama i podacima o modelu, to jeste ne bi škodilo da je ubačena.

moron

„niko ne kaže da mora da se izabere Tanzanit plava boja karoserije (2.100 evra)“

Ne verujem da je to razlog što se pojedini lagerski primerci BMW-a od po 50-60 hiljada paketiraju u običnoj beloj (nemetalik) boji ( „Alpin White“ )? To je neka „prokleta tradicija“, koju mogu da razumeju samo „istinski poklonici“ …

TNT

“Guilty as charged” – što bi rekle tvoje kolege sa engleskog govornog područja. To za paketiranje sa belom bojom uglavnom važi za M opremu. Ako hoćeš M paket, BMW obično nudi izbor između 3-4 crne boje (“normalan” čovek jedva primećuje razliku), gde je obično Carbon black ekskluzivno za nju rezervisan. Metalik bela obično nije dostupna uz M paket, već samo obična bela (a jeste za druge nivoe opreme). A kako crni detalji M paketa deluju najviše istaknuto upravo u kontrastu sa belom, eto odgovora. Prilikom predstavljanja novih modela, M oprema i varijante su uglavnom u beloj boji. Pravi zagriženici kupuju… Pročitaj više »

moron

Vidim da ja imam još dosta da učim …

Don

Bio jedan cica ovdje, škrabalo, nije pripremio domaću zadaću neg nas ostavio danima bez novog uratka i dao si petama vjetra da ladi jajca u neku baru. Nije da imaš sta drugo osim francuskih sklopocija za pročitati , al bolje je i to neg horor fotografije . Hoću reć, nedostajes nam , matori jarce. Ko da u tu Španiju nema interneta . Moj drug Musa i kad hoda morima, nadje načina da se kao čovjek, drug i starješina javi, al ovaj ni fotografije da kritikuje! P.s. čitam jedan talijanski članak o liku kaj je prezivjel Špansku gripu,kaže žarišta bila tamo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Da, istina je kako piše u tekstu. Mada sa proporcijama jazavičara, lepo sam seo i pozadi u ovog panoramca. A bio sam uveren da će da omane 😊 Ali sam omanuo ja, u pretpostavci, rukovodeći se iskustvom da su baš savremeni (pa i kada su nepanoramski karavani) uglavnom „đoka od komfora“ za glave visokih putnika. Mesta za moju tintaru je pozadi ovde bilo i više nego napred u panoramskoj verziji CRVa (da ne pominjem silne slične gde uopšte ne mogu sesti). Kako im je u BMWu to uspelo? Pa, u osnovi, veoma jednostavno. Vodili su očito računa o svakoj „sitnici“… Pročitaj više »

Balkanboj

Fantastičan karavan. Pritajena zver. Što se tiče enterijera, imam svega dve „zamerke“. – M sport volan iz F30/F31 generacije mi je mnoooogo lepši od ovog novog, – s obzirom da su instrumenti full digitalni, mogli su odraditi barem jedan mod gde je brzinomer centralni a ostali podaci postavljeni okolo jer, da se ne lažemo, kada se pređe u sport mod jedini bitan instrument je obrtomer. Ona plastika oko ručice menjača je meni baš super, kao neki metal, oku prijatnije od mog klavir crnog i otiscima prstiju podložnog trima. Da, 18″ točkovi su odličan izbor za naše puteve. Motor, bombona. Gledao… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Covece znas kakav si NOV NOV NOV Reno Talisman karavan mogao da kupis i jos ti ostane 40k za Alpinu 110 isto skoro novu novu novu…

Zao mi tvojih para, sad bih plakao

D_C

Ta ideja uopšte nije toliko loša koliko se na prvi pogled čini a već neko vreme se nosim njome. Jedan Talisman/Insignia/Superb će dužnosti porodičnog karavana obavljati jednako dobro kao serija 5/A6 i bolje od serije 3, dok će nešto tipa Boxster/Alpina/Z4 sa većim motorom ipak izazvati veći osmeh na licu nego serija 3, makar to bio M340i. Da ne bude zabune, ovo jeste najbolje i trenutno benchmark za premijum karavane D segmenta i po većini parametra savršen auto kada se želi sve u jednom autu.

J4ZZ3R

Sa aspekta troskova mozda nije losa ideja, ali ja sam bio ironičan, a sve zbog https://g.co/kgs/t3gLYt

D_C

Sa aspekta troskova je verovatno povoljnije imati jednu devojku za sve nego poseban auto za svaku priliku… mozda… Ovo drugo – nisam u toku, moram da pogledam…

sami

Dobro je da si shvatio da je to bolja kupovina nego Civic na 3 klipa + 2008. Imaš dva poluauta. Ti si dupli polutan. Dobro je da ti je došlo iz du..ta u glavu. Napokon. A tek koliko si para slomio na polu aute u zadnje vreme, stvarno si mogao kupiti ovaj BMW. (da ti je ranije dolšlo iz d..ta u glavu)

Don

Sta zalis,njemu je to ionako višak??
E jesi mu naveo primjer, pa valjda je uzeo sta je htio, a je, i sve 5, da je meni uzimao,e onda bi ga sterao,jer bez alfe ne dolazi, ili tebi bez Honde, a moronu bez pezoa, disiju bez a8 karavana 4×4, a Musi bez 360 kamera, 404 senzora i dizela. Ovako, bezobraznik uzimao sebi od svog viška a nama nije ništa uzeo..🤪🦌🦌

moron

Ja Zvezdanu „skidam kapu“ jer je zaista kupio „savršentvo na točkovima“.
Tu je kraj.
Nema dalje. Bolje od ovoga što je uzeo ne postoji (za mene).

Don

Moron nije otkrio alfu….

J4ZZ3R

Lep ovaj video sa Dzejmi Li Krtis, najduzim nogama Holivuda nekada (meni je RIBA ZVANA VANDA prva asocijacija na nju), ali ga upropasti sa pominjanjem Bena Dzonsona 🙂 Hajde da rece Misel Dzeneki. 🙂 Ne znam sta loza misli o tome

https://youtu.be/LdexkdpkIgk

Balkanboj

Mmmmm…. trka, sama po sebi, i nije nešto zanimljiva… mada, odbojkašice takodje imaju duuuge noge

Don

Druže Slavko, Pa poznato je da Nema on oko za to, inače bi bio fotograf, zato si ti tu, dobra ti ova Australka . Inače,nema mi Muse danima.Mirko, sto ti ne uze fotic pa da vidimo bar jednu sliku tog auta koje se testiralo? Neg, sta si ti radio u bmw, samo ocijenivao prostor?postao si zamjena za lubenice? Nisi vozio? Lele

TNT

Tucam, tucam, ovaj tu sam… Porodične obaveze, sad ću da pohvatam šta je bilo u prethodnih par dana…

J4ZZ3R

On gledao da li moze da stane ako ga probode jelen, da li lezeci, ili sledeci, da zna koga sa pozove sa FG umesto hitne 🙂

Don

Nekad, kad smo ja i Moses harali (pitaj ga da posvjedoči), tad smo sa manekenkama mjerili prostranost, udobnost zadnjeg sjedala, a sad je mjerna jedinica 1 moron (1M).🦌🦌

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
J4ZZ3R

Znaci nekad bila M za manekenka, a sada M za mrn 🙂

Don

Jes,Jes 😂

moron

Istine radi, bio sam ponudjen da probam ovu „besnu mašinu“, ali, kao bolesniku u glavu, više mi je značilo da stacionarno isprobam komfor zadnje klupe, nego li da se drndamo kroz gradsku gužvu „sat vremena“ da bih se dočepao otvorenog puta, gde opet ne bih imao „oko“ da „osetim“ bilo šta što mogu da „osete“ ljudi koji se razumeju i imaju iskustva sa ovakvim kolima. Verovatno bih auto putem „jurio“ 105-110 km/h …

Don

Vidi ti ovo, lik sjedio samo na zadnjim sjedalima, nije probao auto ali ono je njemu vrh, nema dalje. Pa Moron, brate mili, vidiš li ti negdje problem u mojoj prvoj rečenici?

TNT

Baš smo lepo ispali 😀

Don

🤩

J4ZZ3R

Ovaj levi se lici na Erdogana, a ovaj desni na Tomu Nikolica 🙂
Vi umesto da budete kreativni kao Zaharova, ili da makar poklonite koju olovku nama sa jeftinijim ulaznicama Vi nista 🙂 eh ko nas vodi

Don

Ti mali po cevape ! 😂🦌🦌

J4ZZ3R

Razumem i nije mi tesko 🙂

Don

😂Vidim ja da ne bu ništa od 1.fg utrke..s kim sam našao da pravim državu…a za razgledanje lubenicara se ima vremena.ccccccc

s mile

Karavnan, pa još sportski DNK… šta više poželeti…
Dobar izbor, i zadovoljan vlasnik…

D_C

Za razliku od morona, meni je problem sa svim primercima ‘premium’ D segmenta uvek bio nedostatak prostora za kolena putnicima pozadi, ne prostor za glavu. Kada sam pre 3-4 godine kupovao auto pa isprobavao dotične, jedino je najnovija generacija A4 mogla da dobije koliko-toliko prolaznu ocenu a u tadašnjoj seriji 3 karavan (F30/31) kada se udobno smestim za volan, iza mene nije bilo ‘ič’ mesta. Gledajući uporedne testove na YouTube, dolazim do zaključka da ova generacija ima mesta pozadi za nijansu više od A4, što je svakako za pohvalu. U F30/31 i F10/11 je M Technik volan za moj ukus… Pročitaj više »

moron

Vozio sam se ja u mnogim limuzinama i često bih ubrzo zamolio vozača da stane, da ja ipak sednem napred, da bih seo malo normalnije, da ne udaram pozadi glavom, kao npr. u mečki E klase. To je meni pozadi tako nisko, da je to „smehotres“.

Don

Eto Musa, da si kupio mecku, morao bi manekenke da valjas po stare dane, jer Moron ne stane.

TNT

Jel’ danas neki praznik, ili barem „crveno slovo”? Da li mi se privida, ili se CEO setio da u garaži ima neki automobil, čiji test željno očekujemo? Baš sam se obradovao! Dakle, utisci prema očekivanom: 11/10. Još da je dizel, bio bi savršenstvo 😀. Zveki je pogodio suštinu – treba kupovati automobil kome se raduješ svaki put kada treba da sedneš u njega – ako taj cilj ostvariš, ništa drugo ti nije potrebno. Peki će za jedno dva meseca, kada završi odmor, da komentariše fotografije, da ne kvarimo sada 😂😂😂. Ali dobro, to spada u AR tradiciju. Par zapažanja u… Pročitaj više »

Don
TNT

Da krenemo od kraja – kako deca rastu, ustvari ti treba sve manje prostora. Taj segment u premijum varijanti je besmisleno kupiti kada je barem jedno od dece baš malo – „jaje” sedište, kadica, gomila pelena „za svaki slučaj”, kašice, kadica za kupanje (jer je dete „naviklo”), pa pevajuća noša… Kada se setim tih perioda, čudim se sam sebi zašto tada nisam kupio Vito ili barem Mondeo karavan. Realno, već sada bi mene te dimenzije potpuno te zadovoljile – čim dete ide bez sedišta ili na buster, nema problema. Ne znam kakva je tvoja porodična situacija vezano za podmladak, ali… Pročitaj više »

moron

Pa da, jbg, čim ti potrošnja nije trocifrena, nisi onaj, kako se vika, „petrolhead“? I treba da ćutiš i pokriješ se po ušima …

Don

Samo oštro , ulijeces ko NIKOLA Nikić.
Ni F1 ne valja ak nije dizel 🤪🦌🦌to ti drug Moses oće reć , nije auto ak nije dizel, a ti znaš nas da vazda branimo boje ugroženih tj dizela. Btw, sjetio sam te se danas. Gledao sam novu Kugu al’ phev ili kako se već piše taj polu dildać. ‘Oće za nju 35kE, titanium, 2.5l Automatik, ostalo se ne sjećam. Kućni punjač prodaju za 800e, eto prilike Peri djetlicu da testira , al on zapeo za francuska vozila, a ni alfu nije pikirao još.

TNT

Joj, kada se setim Nikića, pa one fore sa terasom u avionu… To su bila vremena odličnog fudbala…

Dikh tu kava

Ja znam da je zvao stjuardesu da je pita kako se otvara prozor u avionu tokom leta. Opasna kraljina..

Don

😂😂😂

J4ZZ3R

Ma nemoj da se obazire, dieselhead nikada ne moze biti petrolhead 🙂

TNT

Pa to što si ti „penzioner” a kupio si Hondu, nije naš problem 😂😂😂… Sa onim PUG-om si ludovao; normalno si vozio velikog fiću, a sad: „vidi kako malo trošim…” i to si kupio benzinca! Prodaj to, kupi Tojotu, to je automobil za takvo razmišljanje. Prijaviću te i na svima po Honda forumima i centrali kako rušiš imidž firme, samo da znaš 😀.

moron

Daanas sam „oduzeo“ mog SW-a sadašnjem formalnom vlasniku i otišao sa njim do Fruškaća i nazad, da mu malo produvam DPF 😊 Taman dovoljno da po ko zna koji put pomislim da je (za mene) onakva karavanska forma ipak neprevazidjena … Ali, i uz „ogradu“ da je onaj 308SW mk1 nešto što pežo više ne pravi i da su danas retka (koliko i žena sa tri sise) panoramska kola kod kojih meni napred može stati šaka iznad glave (u C segmentu ih definitivno danas nema). Ne znam kako bi moja supruga na to reagovala, ali, voleo bih da otkupim ona… Pročitaj više »

TNT

Kud spomenuh PUG, ispade da ti sipam so na ranu, izvini. Ali, stvarno bi bio red da malo pustiš one prodajne savetnice i posvetiš se Hondi 😀. Kada god hoćeš da prebaciš u viši stepen, nemoj; daj malo po gasu, izbroj „dvadesetjedan” onda oštro na kvačilo i oštro sa ručicom i da vidiš onda potrošnju! Neće onda više tamo neki totalno nesposobni teletabis da te proziva da nisi pravi Hondaš…

A sadašnjem vlasniku daj ultimatum – ili ga pereš redovno, ili ga vraćaš (ne mora žena da zna da ćeš ti to „vraćanje” platiti).

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

To se neko zaželio dizela,a? Zaželio da vozi pravo vozilo, talijansko? Eee. Vidi kako lopov vježba dok svo vrijeme minira 1.miting stipsi.
Musa brate,organizuj .lupi šakom o stol, pukni datum, mjesto i vrijeme polaska . Predlažem sljedeću nedjelju, tacno u podne sa parkinga Galenike i pravac planinarski park. Drug Mirko je zadužen da svima podijeli koordinate pl.doma tako da svi ukucaju u navigaciju i svima bude ista distanca.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Fruška gora, Planinarski dom „Stražilovo“,
284 mnv
45°10’21,32″N
19°54’45,94″E
45.172589
19.912761

Don

Fala druže Mirko. Onda momci, nedjelja u 12:00, ishodište znate, polazak eto predstavljen od moje strane. Jesu li ćevapi,kamera i fotic spremni? Jel onaj albanac spremio flašu na sigurno? Sad imate sve. Očekuje se akcija, milionska publika sa interneta u velikoj neizvjesnosti i nestrpljivosti očekuju dan D. Orangutan je pozvan da ove godine kao član žirija promatra utrku i pazi da je sve po pravilima. Svakom po kila ćevapa, lepinja, luk,ajvar po potrebi.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Don

Tajac….

TNT

Da ne bude da ti nisam odgovorio – 99 % nisam u Bgd petak-nedelja veče… A to će verovatno slično biti do kraja septembra. Nezgodni su sada ovi termini, trebalo je krajem Avgusta, pre škole. Kakvi su ostali sa vremenom, odnosno ima li manjih papučića od mene, pa da se dogovaramo?

D_C

I ja cu najverovatnije nesto da zakasnim 😜 Izvinjavam se unapred😂

moron

Dok vi ne uspete da dodjete, hraniću ja mučene komar(i)ce, da ne krepaju od gladi …

Don

🦌🦌

Don

😂

Don

Kakva je to planina (planinarski dom op.a.) a 284 metra nadmorske visine?:-)

moron

Slušaj, i meni je žao što taj Dom nije barem na 1.284 mnv, ali, nemaš pojma koliko mi neki „gosti“ koje tamo („na prevaru“ ) odvedem, „.ebu sve po spisku“, kao da sam ih naterao da se puzeći penju na Mont Everest. I ne tako retko ta „balada“ kod Doma završi tako što se ja sam vratim kilometrima peške kroz šumu, do kola, pa onda kolima „okolo“ jedno 17-18 km, njima skoro pod noge, da bi oni onako „crknuti“ imali što manje da pešače. Ali, da se razumemo, meni to nije teško. Naprotiv. Em se brže krećem sam uzbrdo kroz… Pročitaj više »

Don

Hahah, strašan napor. Išao ja jednom davno na tečaj planinarenja al nisam imao bas neke čizme , pa kraj partizanskih groblja,jako strmo,klizavo i opasno a nikakvog osiguranja staze nema,veselo mi bilo(kiša) I nakon 2 h penjanja, 10min pauze i dole. Posto nisu dali da ostanemo duze i uživamo u pogledu, da se nisam dzaba penjao, odustanem ja od tečaja. Ali,nije mi ta vrsta napora zanimljiva, vise volim Holandiju:)

s mile

ah, ta ravnica…

nekom prilikom na Ohridu, penjao se na Galičicu – vrh Magaro, 2255mnv, lagan uspon od cca 2h u jednom smeru, jer se kolima dolazi blizu. Usput naiđem na par, Holanđana – Nizozemaca. Popela se ženska na vrh, i sva ustreptala kaže…“ kada budem pričala drugaricama da sam se popela na 2255mnv, koji će to događaj biti“…. kaže kod nas je najviši vrh na oko 300mnv…

tako i na našem severu…. planinarski dom na 284mnv, a moje Prokuplje na istoj visini….

lep provod vam želim, popijte jednu i za mene

moron

Mada je „Fruškać“u osnvi dosta nisko brdo, ako po „Fruškaću“ tabanaš pola dana, ti stalno ideš gore-dole i možeš da se u zbiru popneš i za preko 1.000 metara visinske razlike … I ima da budeš „mrtav“ 🙂

xtrimi

Pa ako je to visoko ima na Fruškoj Gori i planinarski dom Kozarica u Čortanovcima koji je valjda na 140mnv ili manje 🙂

moron

Eto, dao si mi dobru ideju, da se „popnem“ i tamo …

xtrimi

Pre će biti da siđeš. 🙂 bolje pešaka od Vile Stanković jer put je dosta loš.
U smislu površine puta a i ide se kroz neki usek pa i za bočne strane je izazov.

moron

Hvala za predlog za „penjanje“/“spuštanje“ …

don

140? uuuuu, opako. Ne bih ja na toliko isao….nema tih para 😀

D_C

CEO je morao da čuva ovu priču za dane Pekijevog odmora. Ne može to baš kad se nama hoće. CEO je to što jeste da bi se bavio strategijom.

J4ZZ3R

Ako je moderan CEO ima da otpusti pola redakcije, da uvede mesecu pretplatu i ukine vesti i testove 🙂

Don

Moderan ceo? Jel to onaj koji se kurci statistikom pa kaže npr. Svi jedemo sarmu. Jer u mojoj firmi prosjek plaće je 30000e (sarma), samo ne kaže da je njegova plaća 55000 i ne radi ništa (meso) a plaća radnika je 5000 e i rade sve (kupus ).

J4ZZ3R

On ga cuva za sledeceg vlasnika 🙂 meni samo krivo sto me nije pitao za boju inace mogli smo lepo da se dogovorimo da ga za dve godine kupim za 50% manje, valjda ce me pitati kad sledeci out bude kupovao BMW 🙂

Don

Pa toliko će i da košta ,imaš ih na oglasniku i nije ti neki popust, da si bar reko 60%(onda si 10 usicario).

Don

Musa, sjećaš li se ti ovoga?
https://youtu.be/x0SQHhNjnJ0
To su bila vremena.

TNT

😂😂😂

Jes’ kad smo se pravili pametni i izgubili baš dobar posao, bem ti točak…

Stari Dejan

Zvezdane izvinjavam se ukoliko je pitanje previše lično, ali šta bi sa onim X5? Jel to i dalje u tvom posedu? Inače moja sestra ima X4, i uz ML-a i XC60 to čini vozni park kod njih u kući. Bukvalno sve je na strani BMW-a kad se uporedi sa druga dva modela: utisak kvaliteta, osećaj u vožnji, iDrive je bar po meni postao odličan… nekako BMW zna da napravi auto koji ti izvuče kez kad uđeš unutra i sedneš za upravljač a o desnoj papučici da ne govorim. Mada mi se nekako čini da u zadnje vreme BMW malo više… Pročitaj više »

Balkanboj

Sad gledah malo detaljnije slike ovog karavana na kompu, i moram reći da sam iznenađen kako je izostavljen jedan, meni bitan, deo opreme. Uz svu tehniku i tehnologiju koji dati model ima ovo mi je minus.
Jbt BMW, pa kako??

moron

A, šta nedostaje?

Balkanboj

Nema ventilacionih otvora za zadnju klupu. Znam da je F30/F31 samo u paketu sa digitalnom klimom imao i ventilaciju zadnjeg dela (slaično kao i A4), tako da mi je prosto neverovatno da to rade i dalje (mada sam pretražio internet i ta klimatizacija zadnjeg dela G20/G21 postoji), posebno što ovaj model ima digitalnu klimu.

moron

Opcional ( deo opcije 3-zonska klima).

Balkanboj

Mogli su kao i na F31, dvozonsku sa ventilacionim otvorima pozadi a 3-zonsku opciono.
Jbga, i za F10 su dali standardno 2-zonsku a opcional 4-zone.

moron

Bar sam ja čuo da je tako … Zvezdan to svakako zna bolje od mene.
Jeste to „malo blesavo“ (da škoda Scala ima serijski duvaljke pozadi, a da nema BMW), ali, to je BMW-ova „politika opcionala“.
Mada, ni te duvaljke same po sebi nisu garancija dobre/efikasne klimatizacije (kažem to načelno zbog Scale), niti je dobra klimatizacija ( prijatna temperatura u kolima) nemoguća bez njih.

Balkanboj

Naravno da duvaljke same po sebi nisu dovoljne, potreban je dobro projektovan sistem, dovoljnog kapaciteta za toliko m3. Ali te duvaljke pomažu putnicima pozadi da letnja vožnja bude prijatnija.

Balkanboj

Ondak ništa, moja lepša polovina uvek gunđa kako je previše hladno u mojim kolima i podešava sebi toplije ili zatvara ventove. S druge strane klinci pozadi samo viču „pusti jače, vrućina je“.. i kome udovoljiti. Ja sam se brzo navikao na 3-zone u karavanu (posebno mi prija što sredinu mogu drugačije podesiti od ostatka kabine). Onaj mali traktorić Meriva ima dual zone obični, mada i oni ranije koje sam imao sa običnom manuelnom su imali dovoljan kapacitet da rashlade leti (osim Focusa) ali nikako podesiti na jednu meru i da mi bude ugodno, da mi „duva“ tamo gde želim i… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Parking senzor? 😀

moron

Može li neka reč o aktivnim bezbednosnim sistemima ovog vozila?

Verujem da je to poslednja reč tehnike i „vrh vrhova“ (kao i ovi laserski farovi).

Don

Paz vako: jedared sam Piroskom napisao da je bolje da emisija ima profesionalnog spikera i poslušao me je. To se mora tako, ako hoćeš prijeći u profesionalce a ne biti sa amaterima. A pro po toga, sad prijedlog koji se ne odbija, kad imaš para za te igracke iz minhena , plati fino i profesionalnog fotografa da obavi slikanje svaki put kad ti ili neko u Srbiji napravi(s) test za AR.
Ne može se klonirati onog pariškog vagabunda.

xtrimi

A evo prozivke su se isplatile i sada imamo prikaz jednog BMW-a , doduše od vlasnika ali opet nema PR ograničenja.
Vozilo je po meni ekstra, konačno je taj neki stil minimalni pobedio u kabini i vidi se napredak u tom taktilnom osećaju u kabini.

Očekujemo i tekst o svim pomagalima koja su dostupna u vozilu. I kako se ponaša po srpskim putevima koji održavanje videli nisu.

Inače digitalnu instrumentaciju ne mogu da svarim ali tako je kako je.
Vlasnik je zadovoljan mi zadovoljni mislim pobeda za sve.

Don

Mogao bi i Mustapić K. reci koju riječ o autu omiljene mu marke, onako kao stručni komentator😂😂😂

Andrej
moron

U današnjem opštem cenovnom ludilu, lepa je to prilika za nekoga ko traži potentan karavan.