1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 508 GT – Izneverena tradicija
Peugeot 508 GT – Izneverena tradicija
25

Peugeot 508 GT – Izneverena tradicija

8.75K
25
Podelite sa prijateljima:

Da li je s novim 508 Peugeot najavio kraj svog učešća u D segmentu? Ukoliko je suditi po nasledniku odgovor je potvrdan, umesto klasične limuzine. njegov stil koketira s kupeima tipa Audi A5 Sportback i BMW serije 4 Gran Coupe.

U pokušaju da osveži predstavnika u segmentu koji „gubi na brzini“, Peugeot je odlučio da drugoj generaciji modela 508 podari atraktivnu kupe karoseriju s petoro vrata. Ništa dakle od direktnog konkurenta jednom VW Passatu ili Renault Talismanu, novi 508 „fura“ svoj fazon, pa kome se svidi! A da se sviđa to je očigledno, ne brojim zadivljene poglede i pitanja koja su mi postavljena tokom jednosedmične test vožnje.

No moram priznati da sam u početku prilično skeptično gledao na novajliju, čak sam se i prilikom oproštajne test vožnje sada bivšeg 508, par meseci ranije, zapitao pravi li Peugeot katastrofalnu grešku ovakvim potezom. Gledano iz strateškog ugla, pitanje je posve opravdano, jer iako je prodaja u padu, evidentno je da klasične limuzine imaju i imale su svoje poklonike, računajuće i bivše modele (405, 406, 407, 605, 607…). Iako se po broju prodatih primeraka 508 nije uspeo nadmetati s gore spomenutim Passatom, francuski odgovor čuo se u Evropi.

S kupe stilom novog 508, proizvođač se tako lišio klasičnog predstavnika u D segmentu, bez alternative u vidu nekog drugog modela. Lako je recimo jednom Audiju da „eksperimentiše“ s A5 Sportbackom, kada u pozadini ima „haubice“ tipa A4 i A6, kao i BMW-u sa serijom 4, kome leđa čuvaju serija 3 i 5. Čak i ukoliko ovi ne postignu željeni komercijalni uspeh, više desetina hiljada prodatih primeraka godišnje dobro dođe, dok se u slučaju Peugeota ovo može katastrofalno odraziti na opšte finansijsko zdravlje, oslabljeno kupovinom Opela (više milijardi evra), kao i virusom Covid-19. Ili je možda francuski proizvođač računao da u bitku ubaci Opel Insigniju, koja, uz nekoliko korekcija, više-manje uspešno može da se nadmeće s „generalistima“ u D segmentu? Ne zaboravimo ni na Citroen, po svemu sudeći novi C5 biće velika i elegantna limuzina, u bukvalnom smislu te reči.

Bilo kako bilo, druga generacija 508 je tu, pa da vidimo šta se to krije ispod modernih skuta. Na prvi pogled, očigledno je da s bivšom nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka, čak ni kada se radi o spoljašnjim dimenzijama. Kraći za 8 centimetara (4,75 m), novi 508 ujedno je širi za 2 centimetra (1,84 m) i pre svega niži za čitavih 6 centimetara. Sada ima samo 1,4 metra „uvis“, što će ga posve sigurno eliminisati iz „taxi segmenta“, kao i vozila za francuske funkcionere, koji su za prethodnim pokazali veliko interesovanje.

Peugeot 508 prethodne generacije (gore)

U izvesnoj meri od toga je korist izvukao Renaullt Talisman, no kako ni ovaj nije pošteđen kritika, pre svega po pitanju unutrašnjeg prostora, nije se uspeo nametnuti kao oficijelno službeno vozilo. S druge strane, fastbek kupe stil nov osvaja „particuliers“ (privatna lica), kojima porodični aspekt nije primarni cilj. „Lav“ nam dakle pokazuje jedno sasvim drugo lice, pa ukoliko hoćete i karakter.

Stajling u vidu „kupe limuzine“

Posmatran spreda, prednji deo deluje mnogo agresivnije, zahvaljujući specifičnom obliku haube i tankim, kaskadno oblikovanim farovima, na koje se nadovezuju vertikalno postavljena LED dnevna svetla (služe ujedno i kao pokazivači pravca). Spuštaju se kao očnjaci s leve i desne strane, sada prepoznatljive rešetkaste maske hladnjaka.

Profil je ujedno elegantan i dinamičan, čemu svakako doprinose male staklene površine i zatamnjena stakla pozadi. Stražnjica je u klasičnom kupe stilu, sa snažno padajućom linijom krova, što značajno umanjuje vidljivost unazad. Peta vrata su ogromna, s malim integrisanim spojlerom i crnom maskom u kojoj je skrivena svetlosna grupa. Kada su svetla ugašena ništa se ne vidi ispod nje, no kada se upale, do izlažaja dolazi svetlosni potpis s tri seta vertikalnih LED linija, nagnutih prema sredini zadnjeg dela.

Sve je začinjeno pikantnim detaljima kao što su prozori bez okvira i veliki točkovi od 19 cola, posebno kada se radi o završnom nivou GT (crni lakirani retrovizori, dvostruki završetak izduvne cevi, specifičan dizajn prednje rešetke…), kao u našem slučaju. Standardne verzije imaju više hroma, obratite pažnju na lajsne oko prozora i prednju masku, gde razlike najviše dolaze do izražaja.

Profesionalci kažu „c’est superbe“

Neposredno pre nego li napisah ove redove, sišao sam da lancem vežem „životinju“ pred spavanje. Tako sam bio u prilici da diskutujem s tucetom UBER vozača, koji se svake večeri, po završetku posla, okupljaju u kraju. Okružen s par „starih“ 508 i Citroena C5, jednim Passatom, Škodom Superb i Renault Talismanom, moj 508 izazvao je pravu pomamu kod istih, uz lavinu komentara.

Dobri poznavaoci automobilskih zbivanja, i još bolji vozači (provode dnevno 10-12 časova za upravljačem, u ekstremno komplikovanim uslovima vožnje), nisu se ustručavali da ga „pročešljaju“, naravno uz moj blagoslov. K’o velim, bolje je imati ih za prijatelje nego li ujutru pronaći demolirano test vozilo… Zaključak, Peugeot je napravio radikalni zaokret, dolaskom novog, bivši 508 naprasno je ostario, što se odmah ogleda značajnim padom cene na tržištu polovnih vozila.

Šta dakle kažu moje „kolege“ šoferi (pre par godina okušao sam se kao UBER vozač), koji su se, kao pravi profesionalci, odmah mašili zadnjih vrata. Ukoliko su još i verovali da će novajlija moći poslužiti u profesionalne svrhe, otreznili su se i pre nego su se smestili na zadnju klupu. Naime, kada se ulazi u vozilo glava se mora nisko pognuti, kako bi se izbegao kontakt s okvirom vrata. Jednom u unutrašnjosti, dva putnika do 1,85 metara visine, smeštena su relativno komotno, preko toga glava češe o plafon, a kolena dodiruju naslone prednjih sedišta.

Iako je kraći za 8 centimetara, 508 nije izgubio mnogo na međuosovinskom rastojanju (- 2,4 cm), ali je usled malih prozora pozadi subjektivan osećaj stešnjenosti pojačan. Poželjno je doplatiti za veliki panoramski krov (otvara se), kada unutrašnjost deluje svetlije, prostranije. Izvestan porodični aspekt pružaju velika peta vrata s električnom asistencijom, zgodna za utovar kabastih kofera.

Zapremina je slična kao kod prethodnog 508 (487 litara), no prtljažnik je sada znatno praktičniji. Obaranjem naslona zadnjih sedišta (deljivi na 2/3 poseduju otvor za skije) zapremina se povećava na 1.537 litra, što je više od gore spomenutug Audija A5 Sportback i BMW-a serije 4 Gran Coupe (1.300 i 1.330 litara). Lepo je rešen i pokrivač, integrisan na unutrašnjen delu vrata, skriva stvari od znatiželjnih pogleda i ne smeta prilikom utovara.

No vratimo se  onome kome je prevashodno i namenjen ovaj Peugeot, odnosno vozaču. Pristup radnom mestu znatno je lakši nego li zadnjoj klupi, iako se u sedište spušta, kako i priliči jednom kupeu. Već na letimičan pogled jasno je da je enterijer radikalno drugačiji, kao i karoserija s bivšim nema nikavih zajedničkih tačaka. Umesto klasičnih instrumenata tu je takozvani i-Cockpit, druge generacije, veoma sličan bratskom 3008. Mislim pre svega na instrument tablu (ekran visoke rezolucije od 12,3 inča) s istom grafikom i mogućnošću promene boja. Svega tu ima, „ubilo“ se za igranje, iako na kraju izbor uglavnom padne na ekrana s obrtomerom i brzinomerom (imitacija klasičnih instrumenata).

U oči odmah upada i centralni desetoinčni HD ekran u 8:3 formatu, osetljiv na dodir. Kao i kokpit, blago je zakošen ka vozaču, dok su ispod njega prelepi klavir prekidači od aluminijuma, koji štrče poput kandži. Futurističkom dizajnu svoj doprinos daje i ručica automatskog menjača, poznata nam iz svih novijih modela grupacije PSA. Šlag na tortu svakako je prelepi sportski upravljač, kao po običaju podrezan odozdo i odozgo, kako bi što manje zaklanjao pogled na instrument tablu. Da, da, razumeli ste, Peugeot ne odustaje od aktuelne koncepcije, na njih se ne gleda kroz upravljač, već preko njega. Rešenje koje sigurno ne odgovara svima, što u dobroj meri zavisi od korpulencije vozača. Ukoliko spustite sedište do poda i istovremeno maksimalno podignete upravljač, ovaj će pokriti donji deo instrumenata. Sve je dakle stvar kompromisa, lično bez muke pronalazim željenu poziciju, ali su moje dimenzije više nego  skromne (1,72 m visine).

Posebno jer su i sedišta kao salivena, udobna, sa snažnim bočnim osloncima i produžetkom ispod kolena. Spuštaju se dovoljno nisko i za korpulente vozače, dok su u našem slučaju od rafinirane kože s atraktivnim štepovima. Ko je imao priliku voziti bolje opremljen 3008 sigurno će se zapitati poseduju li masažu, odgovor je potvrdan (više različitih postavki). U superlativima je i izbor materijala, kod GT u serijskoj opremi su umeci od plemenitog drveta, uz obilatu upotebu kože, aluminijuma i mekane plastike, prošivene koncem. Ima i crne lakirane, na kojoj se lepo vide otisci prstiju i prašina.

Odmah sam se snabdeo mekanom „jelenskom kožicom“ za čišćenje, koja lako pronađe mesto u brojnim pregradama i boksovima (ukupno 32 litra). Time je otklonjen jedan od principijelnih nedostaka bivšeg 508, kod novog čak i flaše od 1,5 litara staju u vrata. Naravno i mobilni telefon, ispod (pre)masivne centralne konzole predviđen je prostor za beskontaktno punjenje, plus još dva USB priključka. Shvatili ste, vozač i suvozač su privilegovani i osećaju se mnogo prijatnije od putnika pozadi.

Na putevima šampanjca

Izmedu odlaska na plažu i Normadije, udaljene nekih 200 kilometara od Pariza, i regiona Champagne (Šampanj), biram poslednji. Zbog visokih temperatura i ogromnih gužvi na putevima koji vode ka moru, „zapucali“ smo dakle na istok, u Rems, prestonicu ovog regiona, između ostalog čuvenom po penušavom vinu šampanjac i prelepoj katedrali Notre-Dame (nije greška, isto kao i Notre-Dame u Parizu), jer test vožnju s ovim „lavom“ sigurno nećemo prokockati mrcvareći se u nepreglednoj koloni automobila, osim toga, brdoviti predeli pod tepihom vinograda pastelnih boja, privlačniji su od sivih peščanih plaža Normandije.

Lepo vreme podrazumeva i vožnju s otvorenim prozorom, kada poreklo motora ne ostavlja nimalo sumnje. Ispod haube je evidentno dobri „stari“ dizel od dva litra radne zapremine, prilično „brbljiv“ pri radu u mestu. Radi se o snažnijoj verziji od 180 ks i 400 Nm obrtnog momenta, uz koju je ponuđena i slabija od 160 ks i 370 Nm. S ovom se nisam imao priliku druziti, za razliku od najslabijeg  1.5 BlueHDi/130, koji se isto tako može pronaći u njemu.

U svakom slučaju voženi je prava mera sa ovaj prestižni kupe, posebno jer je u paru s osmostepenim automatskim menjačem Aisin. Upravo ovo bila je zamerka bivšem 508 2.0 BlueHDi/180, gde se šestostepeni EAT6 pokazao pomalo „kratak“ i neodlučan. EAT8 obavlja svoju funkciju besprekorno, bez obzira u kom da je režimu rada motor. Ima ih ukupno pet (Sport, Normal, ECO, Confort i Manual), i podrazumeva se da se adaptira izabranom, zbog čega su prelazi obavljaju pre ili kasnije. Onako odoka, sposoban je za manje od jedne sekunde „prešaltovati“ iz osmog u četvrti stepen prenosa, bez imalo cimanja.

Dobro, u svemu mu evidentno pomaže dobar agregat, koji s porastom brzine postaje nečujan. Izolaciji kabinskog prostora je posvećena posebna pažnja, šumovi od vetra su diskretni i pri prohibicijskim brzinama iznad 180 km/h. Ističem ovo jer su prozori bez okvira, zbog čega stakla duboko „zagrizu“ u krov. Poznata stvar, žele li se po zaustavljanju otvoriti vrata, munjevito se spuste za par santimetara.

Dakle naš „lav“ bukvalno proždire prazan auto-put A4, uz iznenađujuće nisku potrošnju od 6,2 litra. Ko na auto-putevima provodi većinu vremena, sigurno neće požaliti na izboru ovog agregata i vozila, još manje kada siđe s njih. Dobro je poznato da Peugeot maestralno kombinuje udobnost i efikasnost, a ponašanjem na putu, 508 samo je potvrdio reputaciju.

I ukoliko sam u vožnji po gradu još i pomislio kako su elektronski kontrolisani amortizeri (serijski uz GT) samo marketinški potez, po krivudavim putevima drugog reda uverio sam se u suprotno. Ponašanje vozila radikalno se menja prelaskom iz režima Confort u Sport, kada se naš 508 ukruti kao velika mačka pred skok. Pažnja, nisu sve verzije ovako trimovane, posebno ne one s slabijim agregatima i standardnim amortizerima. Osim toga, proizvođač se poslužio iskustvom s brzinskih takmičenja, kod GT-a upravljanje je odvojeno od ogibljenja, kako bi se izbegao efekat „lakih točkova“ prilikom snažnih ubrzanja.

Nisko težište isto tako donosi samo blagodeti prilikom dinamične vožnje, kao i dobar raspored mase i manja težina (- 70 kilograma u proseku). Koliko god ga maltretirali, prednji deo drži zadati pravac, dok ga zadnji poslušno prati kao pas. I što je najlepše, udobnost je i dalje sačuvana, iako se prilikom prelaska preko „ležećih policajaca“ jasno oseti u kom smo režimu.

Prelaskom na Comfort upija ih s lakoćom, s tim da izgubi navedenu sportsku notu. Po povratku kući uhvatila nas je noć, bogami i umor, povezan s par čaša šampanjca… Sva sreća francuski zakon je znatno tolerantniji od našeg, dozvoljeno je 0,5 promila alkohola, no čak i s 0,8 prolazi se uz prekršajnu prijavu. Osim toga, farovi našeg „lava“ pretvaraju dan u noć (automatski prelaz sa dugih na kratka svetla i obrnuto), dok sistem za održavanje budnosti funcioniše savršeno.

Ovde se srećemo sa jednom vrstom poluautonomne vožnje, po ugledu na DS7 i 508 ostaje u zadatoj traci. Upravljač se kao nevidljivom rukom sam zaokreće u zavojima, dok vozilo samostalno ubrzava do programirane brzine, koči i održava odstojanje sa automobilom ispred. Nakon izvesnog vremena, u zavisnosti koliko puta je sistem morao intervenisati, zvučni i svetlosni signal insistira da stavite ruke na upravljač, a ukoliko nakon više upozorenja to ne učinite, deaktivira „pilota“.

Opet po ugledu na DS7 i ovde je ugrađen sistem za „noćno osmatranje“, odnosno infracrvena kamera. Detektuje sva toplokrvna bića na stotinak i više metara, čak i izvan dometa farova. Crno-beli ekran jasno ocrtava ljudsku figuru ili neko drugo živo stvorenje na i pored puta.

Što se tiče vožnje po gradu 508 nije preterano hendikepiran svojim kupe formama. Jeste da se sedi nisko i da je vidljivost unazad slaba, ali tu su brojni senzori za pomoć pri parkiranju i kamera, kao i veliki spoljašnji retrovizori. Ujedno je kompaktniji od bivšeg i prečnik okretanja manji je za 1,5 metara (10,8 m). Čak ni „nos“ nije previše osetljiv, prilikom penjanja po ivičnjacima, niti prelaskom preko maločas navedenih „ležećih policajaca“.

Rezime i cene

U ovakvim okolnostima nema čuda, potrošnja se kreće između 10-11 litara, uprkos ekstremno efikasnom i diskretno sistemu Stop&Start. Ukupni prosek nakon jednosedmičnog druženja stabilizovao se na 7,6 litara. Pored voženog dizela rekli smo da je ponuđen i sa slabijim dizel agregatima, koji mogu biti u sprezi takođe s EAT8, ali i ručnim šestostepenim. Uz benzinski blok 1.6, razvijen u dve verzije od 180 i 225 ks, obavezno ide EAT8.

Od početka ove godine u „opticaju“ je i hibridna verzija „plug-in“, sa spoljašnjim punjenjem.  Za bazu koristi benzinski 1.6/225, potpomognut električnim motorom od 110 ks i baterijom kapaciteta 11,6 kW. Peugeot navodi 380 Nm obrtnog momenta i čisto električnu autonomiju od pedesetak kilometara, za proveriti prvom prilikom…

Pored GT-a predviđeni su i završni nivoi GT Line, Allure i Active, evidentno za nijansu manje atraktivni. Oprema isto tako varira, u voženom je kompletna da ne može biti kompletnija, tako na nema potrebe zamarati se nabrajanjem. Ostaje nam cena, ukoliko je verovati cenovniku na sajtu uvoznika početna iznosi 28.690 evra (1.5 BlueHDi/130 Active), a kulminira na 43.190 evra, koliko košta voženi. Za Hybrid kod nas još uvek nije objavljena, dok se u Francuskoj prodaje između 45.850 i 52.550 evra. Dobar kompromis mogao bi biti recimo 1.6 Pure Tech/180 Allure (34.990 evra) ili 2.0 BlueHDi/160 Allure, mada se ni mali 1.5 BlueHDi/130 (33.890 evra) nije obrukao.

Atraktivnog dizajna, krcat najnovijom tehnologijom, zabavan za vožnju i udoban, novi 508 verovatno će postići zadovoljavajući komercijalni uspeh, bez obzira što se prošle godine VW Passat prodao u tri više puta primeraka.

Odlučivši se za kupe sa petoro vrata Peugeot odvraća porodične kupce, koju se mogu orijentisati ka nešto prostranijoj i praktičnijoj karavanskoj verziji, predstavljenoj par meseci kasnije, jer kineska varijanta 508-L, duža za 12 centimetara (međuosovinsko rastojanje +5,5 cm) i s četvoro klasičnih vrata, nije predviđena za evropsko tržište. Zauzvrat, 508 može da računa na kupce iz više srednje klase, navikle da ovakav tipa automobila potraže kod nemačkih proizvođača.

Peugeot 508-L (gore)

Iako vam se cena možda učinila previsokom, znajte da za prestavnike iz nemačke premijum trojke treba još kamara para. Lično, nalazim da je 508 iz 2018. godine „dobra berba“, iako je „bouquet“ (buke) osetno drugačiji od ranijih godina.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Peugeot 508 GT 2.0 BlueHDi/180

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Kupe/limuzina
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.750 x 1.850 x 1.400 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.790 mm
Zapremina prtljažnika: 487 – 1.537 dm3
Masa praznog vozila: 1.535  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbodizel
Radna zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 180 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,3 s
Maks. brzina: 235 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Evro dizel
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,6-7,6l/100 km
Emisija CO2: 124 g/km

Cena

Od 28.690 do 43.190 evra

Dobre strane:

Moderan i originalan stil, atraktivan kokpit, opšti kvalitet, odličan odnos vozna dinamika/udobnost, menjač, praktičan prtljažnik, vrhunska oprema

Loše strane:

Prostor na zadnjoj klupi, zvučan dizel, bez prestižnih agregata, mali rezervoar
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 9 Ukupno 7,5
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,75
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,75
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,00

(8748)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Lep auto. Mada mi unutra deluje kao neki sci-fi avion iz video igrica.

Zsphere

Lijepo tijelo ali enterijer ne mogu oprostiti. Neprakticno nisko postavljen volan, cak bih nazvao neozbiljno.
Takvu ludost u korist dizajna (koji je veoma diskutabilan) a na ustrb prakticnosti rijetko ko je spreman napraviti.

D_C

Sada se ovo zove kupe sa petoro vrata ili kupe limuzina i kupcima se uvaljuje za vece novce kao neki kvazi luksuz ili u najmanju ruku nesto posebno. A nekada je skoro svaki proizvodjac nudio u ovoj klasi verziju sa pet vrata barem kao opciju i bez ikakvog fensi naziva. Setimo se samo Passata prve dve generacije, Asconu iz osamdesetih i potom svaku generaciju Vectre… Ford Sierra se prvo pojavila u verzijama sa 3 i 5 vrata, Citroen BX se uvek nudio samo sa 5, Renault 21 je poceo sa 4 ali mozda veci uspeh postigao sa 5 da bi… Pročitaj više »

moron

„Izneverena tradicija“?
Za mene, mk1 i mk2 su „Uh, baš bih voleo …“ i „Teraj se u …“

Don

Niti za jedan dio auta nemam ni jedne jedine lijepe riječi, koliko god da se trudim da uzmem nešto u olakotnu okolnost. Benzin i šibica.

Bungi

Napredak na polju kvalitete materijala u unutrašnjosti u odnosu na prethodnika je evidentan.Ipak, dizajn prednje istrument table je toliko neobičan da više priliči njegovom rođaku Citroenu.Dovoljno je da ovaj „četvrtasti“ volan zamijenite sa „četvrtastim“ volanom sa jednom prečkom , premjestite istrument tablu na sredinu i eto pravog, pravcatog Citroena.Vrata bez okvira su takođe češće viđana kod Citroena: DS Ajkula,SM,CX,C6 i više su njegov znak nego pežoov.Problem je što su kupci navikli da Pežo bude elegantan i umjeren a Citroen neobičan i otkačen.Kada glumci u seriji zamijene uloge, gledaoci se na to teško navikavaju, još teže prihvataju.

moron

„Problem je što su kupci navikli da Pežo bude elegantan i umjeren a Citroen neobičan i otkačen.Kada glumci u seriji zamijene uloge, gledaoci se na to teško navikavaju, još teže prihvataju.“

Veoma lepo rečeno. I potpuno tačno. Bar iz moje perspektive.

Zoca

Citroen je sveden na taj nivo da bude samo jeftin.Eto osnovna verzija C5 aircross u DE samo 3000 i kusur evra skuplja od Golfa 8, sa CETRDESET konja vise ,a klasa vise…..

TNT

Za razliku od @morona, ne slažem se sa tobom. Unutrašnjost je potpuno u skladu sa svim Pežoima novih generacija. To što si napisao važi jedino ako „zaboravimo” poslednjih 7-8 ili više godina. Sitroen je sada jeftin i jadan, sa nekim „mladalačkim” rešenjima, a Pežo puca na viši segment.

moron

Moguće da si ti potpuno u pravu, a da sam ja samo ostao potpuno zaglavljen negde u davnoj prošlosti ( pa i pežoa i citroena )

TNT

Da pustimo prošlost na miru – pretpostavljam da je stigao Power Of Drems? Hoće li uskoro biti registrovan?

moron

Pa, carinjenje je ušlo u treću nedelju … Ipak je to jedan izuzetno složen proces …
Biće, biće, sve, pa i tablice, „samo što nije“, rekoše „da fali još samo jedan papir“ i onda posle može da krene i postupak registracije … 🙂

TNT

Besmisleno da besmislenije biti ne može. „Kupe” sa 5 vrata, dugačak 4,75 m, porodična praktičnost 0, „sportski imidž” 0 – čemu je ovo namenjeno? Ne možemo da napravimo konkurenta Pasatu, pa hajde da napadnemo (isto tako besmisleni) Arteon, u „ljutoj borbi” za mrvice tržišta? Ali, već nas je Tavares (kontra verovanju pojedinih ovde) uverio da zna svoj posao – pretpostavljam da i ovaj automobil ima nekog smisla, verovatno da bi se ipak na neki način ostalo u tržišnom segmentu.

Bungi

Mnogo, mnogo puta je na ovom forumu pominjana riječ „Pasat“ kao etalon nečega u svijetu automobila. Čega? To bi trebalo da objasne oni koji ga tako često spominju.? Evropa odavno nije centar svijeta i sa one strane okeana Pasat nema baš neke velike simpatije kao Tojota i to sa opravdanim razlogom. Da pojasnim i moj čukundjed je mislio da su volovska kola najbolje prevozno sredstvo na svijetu jer nikad nije vidio fijakere u Beču, Pešti,…

TNT

Pasat, kao i Golf, dopadalo se to tebi, meni ili nekom trećem u svojoj klasi JESU etalon u EU, oko što su to npr. Sivik / Korola, Akord / Kamri, Rav4 / CRV u USA… A pošto ja živim i radim u zemlji koja je geografski u EU, za mene ona jeste centar univerzuma. O VW grupi ne mislim ništa lepo, ali me to ne sprečava da objektivno sagledavam pozicije na tržištu. Nabrojana dva modela, uz Tiguan, jesu nešto što se u EU smatra ciljem za dostići – pogledaj prodaju spram konkurencije. Cilj Pežou u toj klasi (koja se sve… Pročitaj više »

Bungi

Reci to vozačima Mazde 6, Forda Mondea, Opela Insignije,Honde Akord,..Ne.Njih nikad više nećeš utjerati u Pasat ni sa puškom.Jednom prevaren, zauvijek opečen.

TNT

Kažem svakome, ali ti i ja kao da pričamo o vremenu, i to na sledeći način: ja kažem da napolju sija sunce, ti pričaš da je tačno pola deset – ništa se očigledno ne razumemo. NE MISLIM da je Pasat bolji / gori od bilo kog modela – ustvari, o istom i ne razmišljam – pričam o TRŽIŠNOJ POZICIJI VW grupe, koju čak ni dokazane međunarodne prevare ne mogu da unište. Ford u EU – hajde da ništa o tome ne kažem. Pežo je kupio propali Opel. Japanska prodaja u EU – mrvice na tržištu. Da, Pežo juri VW, u… Pročitaj više »

Bungi

Savršeno se razumijemo.Oni su najprodavaniji u svojoj kategoriji u Evropi.Zašto, to niko ne razumije.Kvalitetom i cijenom, sigurno ne zaslužuju taj status. Pozdrav.

moron

Pa, kada za bilo koju, pa i za prošlu godinu pogledaš npr, koliko je u Nemačkoj prodato golfova od ukupno u svetu prodatih Golfova ( a u Nemačkoj se proda preko 50% ukupne produkcije ), jasno je izašto je i Passat najprodavaniji u svojoj kategoriji u Evropi.
Jer je nemačko tržište „ogromno“, a nemački kupci u bitnome delu izuzetno vode računa da kupuju „domaće“.

D_C

Izvini moron sto moram da se ne slozim sa tobom. Kada kazez da nemački kupci u bitnome delu izuzetno vode računa da kupuju “domaće”, to ispadne nekako ovako: prosecan Nemac sedne kuci, razvuce prospekte i cenovnike po stolu ili preko ekrana kompjutera, dodje do zakljucka da je primera radi Mazda 6 najbolji auto u segmentu ali on kaze: ‘ne necu da kupim Mazdu, to nije nemacko. Evo ga, cak je i 508 mnogo bolji ali ne, ja cu ipak uzeti daleko losijeg Passata’. Realnost je drugacija jer su prosecni, normalni Nemci ali i mnogi drugi evropljani, isuvise racionalan narod za… Pročitaj više »

moron

D.C. Sećam se, pisao si o tome, na primeru CH, kako ljudi biraju brend (baš po tim parametrima koje si sada ponovo naveo). Nisu to nelogični parametri. I nije uopšte nelogično ni da sa pozivom na njih „Nemac“ (fizičko ili pravno lice) i u Nemačkoj u pretežnoj meri bira baš vozilo „iz DE“, vozilo proizvodjača u DE vlasništvu ( a onda, kako je Nemačko tržište veoma značajno, i guta najveće količine u Evropi, imamo sliku evropskog tržišta čiju strukturu u bitnome formira tržište Nemačke). Ali, znam „iz prve ruke“ i za mnoge slučajeve flotnih nabavki vozila u Srbiji, od strane… Pročitaj više »

TNT

Jednom je Zveki lepo odgovorio na moje pitanje: “Zašto ne CH-R?” sa – “Nemam nikakav ekonomski interes ni saradnju sa njima” ili slično, ali poenta jeste ta – pa naravno da ćeš ostaviti novac onom ko ga ostavlja tebi. Tako će firme koje sarađuju napolju sarađivati i ovde, na svim nivoima. Da ne spominjemo situacije kada imaju i spičnu vlasničku strukturu. To važi za sve sfere poslovanja kod takvih sistema – od troškova štampanja vizit kartica, pa nadalje, kada i gde god je to moguće. Ali, to ne znači da D_C greši.

D_C

Ja ne mogu da pricam o tim konkretnim firmama ali posto radim za veliku globalnu firmu sa sedistem u Americi, mogu da navedem nas primer. Kod nas su recimo u celom svetu kompjuteri odredjenog prozvodjaca i odredjeni modeli – konkretno Lenovo Thinkpad serije T ili X. Sluzbeni telefoni takodje – samo Apple. Telefoni u kancelarijama opet isto, samo CISCO. Itd, itd. Ne moze nasa filijala u BG ili Tokiu da se odluci da koristi HP ili Dell kompjutere, ne moze da predje na Huawei, Samsung pa ni na Google mobilne, ne postoji taj izbor. Kada idem na sluzbeni put, postoji… Pročitaj više »

Don

Ja nemam tih problema, mada je slično, kod nas je pod muss Low cost, što se letova i hotela tiče…mada gospoda mogu da biraju, dok drugovi tj radnička klasa ne može. Jedino što je ograničeno su auta iz vw koncerna. Apsolutno ih ne nude još od otkrivanja prevare pa do sada. Eto , gospoda osudjena da voze bmw 5 karavan….

Don

Tacno