1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Insignia Grand Sport – Poslednji Opel s Jenki akcentom
Opel Insignia Grand Sport – Poslednji Opel s Jenki akcentom
74

Opel Insignia Grand Sport – Poslednji Opel s Jenki akcentom

14.47K
74
Podelite sa prijateljima:

Nakon kupovine od strane grupacije PSA, aktuelna Insignia posve sigurno je poslednji pravi Opel. Svi ostali modeli, s izuzetkom Astre,  poprimili su tako francuske gene, što će i s njom biti slučaj za par godina…

Godina 2017., ostaće zabeležena u analima Opela. Osim što je iz ruku General Motorsa prešao u vlasništvo grupacije PSA, ovaj do juče nemačko-američki proizvođač, lansirao je u proteklih par godina rekordnih 7 modela! Opel tako okreće potpuno novi list u svojoj istoriji, što se jednim delom odnosi i na Insigniju, koja se sada naziva Grand Sport, odnosno Sports Tourer, kada se radi o karavan izvedbi.

Dakle, nakon devet godina diskretne, ali uspešne karijere, Opel Insignia vratila se na scenu u posve novom ruhu. Elegantnija i privlačnija od prethodne, nova Insignija inspiraciju je našla u kupeima s četvoro vrata, nešto u stilu Passata CC i Mercedesa CLS. Iako ih poseduje, Opel nije sve podredio toliko popularnim SUV/krosoverima, tim bolje, jer tradicionalane limuzine i dalje imaju solidnu prođu. To dokazuje 940.000 prodatih Insignija prethodne generacije, cifra o kojoj mogu samo da sanjaju mnogi konkurenti, posebno iz grupacije PSA (Peugeot 508 i Citroen C5) i Renaulta (Talisman).

Čist Opel

Francuzi nisu dakle imali nikakvog uticaja na razvoj Insignije Grand Sport, koja je čist proizvod Opela, odnosno General Motorsa, i kao takva postavljena je na vlastitoj platformi Epsilon 2, perfomantnijoj i lakšoj za 185 kilograma u proseku. Što se tiče samog izgleda, već na prvi pogled Insignija impresionira elegantnim formama i izdašnim dimenzijama. Čitavih 4,9 metara (+ 6 centimetra), odnosno „okruglo“ 5 metara kada se radi o karavanu, Sports Tourer. Pored toga, nova kao da je“spljoštena“, niža (-3 centimetra), s veoma zakošenim vetrobranskim i zadnjim staklom, i kao takva  deluje poput kupea sa četvoro vrata. Nešto u stilu Audija A5 Sportback, VW-a Arteon i BMW-a Serije 4 Grand Coupe, mada su njegovi konkurenti pre svega Škoda Superb, Ford Mondeo, Mazda6, Kia Stinger i navedeni Francuzi. Dakle moderan stil koje se sviđa ljubiteljima velikih limuzina, uz vrlo klasičan enterijer, kako to već priliči jednom do juče nemačkom proizvođaču (Insignia nastavlja da se silazi sa proizvodnih traka u Riselshajmu u Nemačkoj). Prednji deo je naravno identičan kod obe karoserije, razvučen, s malom čeonom površinom, uokviren je „full“ LED svetlima. Poziciona su ujedno i u funkciji pokazivača pravca, kada se ovaj aktivira, iz bele boje pređu u narandžastu. Atraktivno, nema šta, posebno ukoliko se radi o završnom nivou OPC Line (vožena), sa „suknjicom“ na pragovima, ogromnim točkovima koji idu i do 20 cola, odnosno dvostrukim završetkom izduvnih cevi za pojedine verzije.

Bez greške

Ukoliko ne želite da pogrešite u izboru boja, opredelite se za crnu! Konstatacija koja se posebno odnosi na žensku garderobu, bilo leti ili zimi, crna je bila i ostala simbol klasike i elegancije. Na stranu „modni“ trendovi po muslimanskim četvrtima u okolini Pariza, gde su sve više zastupljene „burka“, „hidžab“ i „nikab“ (obavezno crni), prave Francuskinje jednostavno ne mogu bez tamnih odevnih predmeta. Slično je i u automobilskoj industriji, posebno u ozbiljnijim segmentima koji žele istaknuti sportsku notu pojedinih modela.

U našoj Insigni OPC Line vlada tako potpuno crnilo, računajući i plafon, mada se po želji može dobiti i sa svetlijim ambijentom. Jedno je sigurno, ko voli red i „strogost“, oseća se odlično u ovoj Insigniji. Nema tu nikakvih iznenađenja, uz odličnu ergonomiju i savršena sedišta, sledi sada dobro poznati dizajn „a la maison“. Drugim rečima, komandna tabla je u Astra stilu, razvučena, s prepoznatljivim komandama. Kvalitet materijala je naravno superiorniji nego li kod ove (mekana plastika prošivena koncem na gornjem delu konzole), no i dalje se može pronaći ne preterano prestižna plastika na donjem, manje vidljivom delu armature i na vratima.

No dobro, Insignija ni ne „puca“ na premijum, uostalom, od mnogih predstavnika u ovom segmentu ubedljivo je jeftinija. Dakle enterijer Insignije lišen je nebrojenih dugmića koji su krasili prethodnu, iako je Opel pametno uradio kada je ostavio pojedine. Naime, preko ekrana od 8 inča (7 za jeftinije verzije) moguće je podešavati izvesne funkcije, kao što je klima uređaj, ali su zadržani i mehanički, odmah ispod njega.

A kada spomenuh ekran, kako bi se po njemu što lakše kuckalo u vožnji, zamišljen je izvestan oslonac za šaku, odnosno prste. Za upravljačem vozač se oseća odlično, posebno ukoliko se smestio u famozna AGR sedišta.

Vozačevo poseduje znatno više podešavanja od suvozačevog, te sam se opet  začudio kako sam previše stešnjen u struku. I taman kada sam pomislio kako ću napisati da bi ih trebalo praviti po meri kupaca, kao fotelje u francuskom Senatu (postoje u tri veličine, u zavisnosti od korpulencije senatora), napipao sam dugme kojim se podešavaju bočni oslonci. Carski, uz sve ostale reglaže (ujedno su grejana i ventilirajuća, presvučena kvalitetnom kožom), malo je vozača koji će im pronaći manu! Nema zamerki ni na intrument tablu, sa brzinomerom u TFT tehnologiji. Za razliku od Insignija voženih proteklih godina, primetio sam da je sada izbačen voltmetar, na čijem je mestu još nekoliko informacija u vezi s putnim računarom. Spomenuću i „head up“ pokazivač u boji, koji projektuje brojne podatke direktno na vetrobransko staklo. Ne, nije pozajmljen od Peugeota, kao u slučaju SUV-a Grandland X, već od čuvenog Corvettea!

 

Što se tiče putnika pozadi, ne može se reći da su u znatno nepovoljnijem položaju, barem kada ih je samo dvoje. Zahvaljujući novoj platformi i međuosovinskom rastojanju povećanom za 9 centimetara, prostor za kolena je zaista izdašan. Dalo bi se pomisliti kako ga zbog snažno padajuće linije krova ima znatno manje za glave, no to nije slučaj, jer su sedišta snažno izdubljena i nisko postavljena. U našoj verziji posedovala su i električne grejače. Slično je i s prtljažnim prostorom, koji nije evoluirao (490 litara), ali je pristup izuzetno jednostavan.

Zapravo Insignia Grand Sport je na neki način hedžbek, peta vrata otvaraju se zajedno sa staklom. Zadnja klupa deljiva je na tri dela, a kada se kompletno obori, ručicama na bokovima, povećava se na 1.450 litara. Kod limuzine vrata su pomalo teška i otvaraju se ručno, dok karavan verzija, (na test vožnji prošle godine), poseduje električnu asistenciju (dovoljno je samo podvući nogu ispod branika) i mogućnost da se podesi visina otvaranja petih vrata.

Kućni agregati

Kupovina od strane grupacije PSA nije imama nikavog uticaja ni na pogonske jedinice, u slučaju Insignie Opel nastavlja da koristi kućne. Zašto da ne, ukoliko se zna da su savremeni i provereni, bez obzira da li se radi o benzincima ili dizelima. Boje prvih brani 1.5 Turbo od 140 i 165 ks, kao i 2.0 Turbo od 200 ks (OPC Insignia od 260 ks je ukinuta). Prvonavedeni je u sprezi s ručnim menjačem, a druga dva po želji s ručnim ili šestostepenim automatskim.

Dizeli su nam još poznatiji, pored 1.6 Turba od 110 i 136 ks, tu je i dvolitarski od 170 konja, koji nam je takođe bio na TESTU. Kao i kod benzinaca, najslabiji je u paru isključivo s ručnim menjačem, dok najsnažniji blok opciono poseduje novi automatski osmostepeni, kao i integralni pogon.

Prilikom ranijih susreta zapao mi je benzinski 1.5 Turbo/165 ks i dizel 2.0 D/170 (karavan), dok sam se ovoga puta družio s verovatno najrazumnijom verzijom 1.6 D od 136 ks. Ovaj blok po prvi put pronazimo kod Zafire počevši od 2013. godine, gde je zamenio stari 1.7 CDTi. Reč je o savremenom agregatu, od aluminijuma (140 kilograma težine), s duplom bregastom i turbopunjačem s promenljivom geometrijom, koji umestro zupčastog remena poseduje lanac. Šteta što je Opel „debelo“ zakasnio s njim, jer se svakako radi o dobrom motoru, s odličnim obrtnim momentom od 320 Nm. Kažem ovo jer se možemo opkladiti da će s odlaskom ove Insignie biti zamenjen sada dobro poznatim 1.5 BlueHDi/130…

U međuvremenu samo još par zapažanja, diskretan je i dovoljno snažan, u harmoniji sa ovom Insignijom. Daleko od toga da joj obezbeđuje sportske performanse, no vozač za njenim upravljačem nema osećaj deficita snage. Jedino joj treba malo više vremena da se „odlepi“ prilikom starta (10.9 sekundi do 100 km/h), što je ujedno i „zasluga“ pomalo sporog šestostepenog automatskog menjača. Klasična menjačka kutija koja ponekad zna da proklizava i okleva s promenom prenosa, odnosno da predugo zadrži angažovani. Upravo zbog toga, posebno prilikom temperamentnije vožnje, često sam posezao za malim ručicama pored upravljača, odnosno prelazio na manuelno menjanje.

Bilo kako bilo, menjač odmara levu nogu i obavlja posao, a kako je skuplji za skromnih 1.000 evra, opravdava kupovinu. Kako bih se uverio u vozne kvalitete i dinamiku, u ove rane jesenje dane provozah ga do regiona Champagne (Šampanj), na nekih 150 kilometara od Pariza. Prestonica šampanjca, grad Rems, poznat je po prelepoj katedrali, kao i vinskim podrumima, gde pronazimo najveće i najpoznatije marke šampanjca, tipa Dom Perignon, Veuve Clicquot i Moet et Chandon. Pored njih, bezmalo svaka kuća u više stotina okolnih sela proizvodi svoj šampanjac, koji, tek podsećanja radi, zahteva tri godine fermentacije u flaši, za razliku od običnog penušavog vina u koje se naknadno ubacuje CO2.

Sve u svemu  region proizvede oko 300 miliona buteljki godišnje ovog zlatnog napitka, na ukupnoj površini od oko 35.000 hektara. Da ne dužim, jer me pojedini čitaoci kritikuju što dajem previše prostora na prirodne znamenitosti Francuske, auto-put koji me je odveo do regiona prirodna je sredina za ovu veliku limuzinu. Prohibicijske brzine iznad 150 km/h za nju su šala, samo buka od kotrljanja velikih točkova remeti mir vozača i putnika. Odlično sredstvo za duga putovanja, s prosečnom potrošnjom od 6,5 -7 litara, što uz rezervoar od 62 litra, obezbeđuje odličnu autonomiju.

 

Silaskom na prelepe lokalne puteve, koji prolaze kroz nepregledne vinograde, do izražaja dolazi maltene sportsko ponašanje Insignije, sposobne da podnese i dvostruko snažniji agregat. Naša je posedovala klasično ogibljenje (amortizeri mogu biti i elektronski kontrolisani), s odličnim odnosom udobnost/efikasnost. Vauuuu, uzviknu moj „kopilot“, odnosno ćerka koja stiče prva iskustva u vožnji, nakon što sam „izmaltretirao“ Insigniju velikom brzinom po krivudavim putevima. „C’est une sportive“ (pa to je sportista), reče sva iznenađena njenom efikasnošću. Dete moje, sportista baš i nije, ali je evidentno da se veoma dobro snalazi u svim uslovima, čak i kada je asfalt lošeg kvaliteta.

Udobnost nikada nije narušena, iako je naša Insignija obuvena u „ozbiljne“ gume, dimenzija 245/45 R18. Znatno smirenijim ritmom uspevam da potrošnju svedem na skromnih 5-5,5 litara, no u gradskoj vožnji, u zavisnosti od uslova, treba računati na najmanje 9 litara (oko 11 litara u „špicevima“). Zabeleženi prosek stabilizovao se na „okruglo“ 7 litara, pre svega zbog intenzivne upotrebe po Parizu.

Dva litra za dušu

Ukoliko vam se ovaj agregat učini nedovoljno snažnim, tu je spomenuti od dva litra i 170 ks, koji je pokretao karavan varijantu Sports Tourer, prošle godine. Iako vuče korene još iz saradnje sa Fiatom, nemojte mu to uzeti kao manu, radi se i dalje o dovoljno savremenom bloku, čijih 400 Nm obezbeđuju neophodni elan ovom velikom karavanu. Da, ali pod uslovom da se zavrti na najmanje 1.500 o/min, ispod je poprilično „šupalj“. Voženi je bio u paru s ručnim šestostepenim menjačem, no ko može da doplati 2.000 evra za novi automatski s osam stepeni prenosa (isto tako poreklom iz japanskog Aisina), neće pogrešiti. Između ostalog, dva stepena prenosa više brišu turbo „rupu“.

Po pitanju performansi, ovaj blok veoma je blizak konkurentskim agregatima od dva litra, no gotovo svi su znatno diskretniji u fazi ubrzanja. Ovoga puta ogibljenje nije bilo klasično mehaničko, već se radi o FlexRide šasiji, s elektronski kontrolisanim amortizerima. Predviđena su tri režima, normal, sport i tour, koji ujedno utiču na odziv na gas i upravljanje. Tour uspeva da umekša ogibljenje na nivo američkih limuzina, no nerazumno predimenzionirani pneumatici na kraju sve pokvare. Ne pamtim kada sam poslednji put vozio porodični automobil s toliko „plitkim“ gumama (245/35 R20), čim put nije ravan kao bilijarski sto, eto muke. Na stranu što su i naplaci i gume izuzetno osetljivi (ozbiljno oštećeni na test vozilu, jednim delom i mojom zaslugom), osim što su neudobni, ovakvi „valjci“ ujedno podižu nivo buke u kabini.

Režim sport, kao što mu i samo ime kaže, osetno skraćuje hod amortizera i ujedno slabi električnu asistenciju, kada do izražaja dolazi odlična vozna dinamika. No Insignija karavan nije predviđena za obaranje brzinskih rekorda, njena prevashodna uloga je udoban i siguran transport putnika, za šta su zaduženi brojni elektronski sistemi. Navešću samo par: inteligentni tempomat i još jedan koji efikasno održava vozilo u svojoj traci. O opremi zaduženoj za komfor putnika ne vredi trošiti reči, uostalom mnogo toga zavisi od završnog nivoa, zbog čega je najbolje informisati sa na zvaničnom sajtu, odnosno kod distributera.

Ukoliko je verovati informacijama koje sam pronašao, početna cena za limuzinu iznosi 22.513 evra (benzinac 1.5 T/140 ks), dok za voženi dizel 1.6 D/136, uz završni nivo Innovation, treba 27.374 evra (OPC Line nije ponuđen na našem tržištu). Za kraj, glasno razmišljam i pitam se vredi li još uvek kupiti Insigniju? Odgovor je potvrdan, jer iako je posve sigurno da neće doživeti duboku starost, ova generacija ipak je lansirana pre samo dve godine.

Dakle u svakom pogledu savremen automobil, rekao bih možda i najbolji Opel u poslednjih par decenija… Cena je veoma konkurentna, dizajn više nego uspešan, a dinamički kvaliteti na nivou najboljih izdanaka u segmentu. Jedini je problem izvesni nedostatak imidža, toliko neophodan kada se radi o ovom segmentu. To nimalo ne smeta brojnim UBER vozačima po Francuskoj, koji se, u nedostatku domaćih limuzina i visoke cene VW Passata (o premijum limuzinama da ni ne govorimo), sve češće viđaju za njenim upravljačem.

Tekst i fotografije: Perica Rajković   

Uredio: Pavle Barta

Opel Insignia Grand Sport 1.6 D/136 OPC Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek/limuzina
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.900 x 1.860 x 1.450 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.830 mm
Zapremina prtljažnika: 490/1.450 l
Masa praznog vozila: 1.522 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbodizel
Zapremina: 1.599 cm³
Snaga: 136 ks izmedu 3.500 i 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R17/245/45 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 s
Maks. brzina: 203 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 62 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2-7l/100 km
Emisija CO2: 139 g/km

Cena

Od 22.513 evra

Dobre strane:

Elegantne forme, unutrašnji prostor, AGR sedista, diskretan i dovoljno snažan agregat, odnos vozna dinamika/udobnost, cena

Loše strane:

automatski menjač bez dvostruke spojnice, kvalitet pojedine plastike, odsustvo snažnih agregata, izvesni nedostatak imidža…
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 7,75
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,75
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,75

(14473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

74 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

Sa „lošim stranama“ se svakako može živeti. Probao sam AGR u Grandland X, Crossland X i ovoj Insigniji, i mislim da vrede koliko koštaju. Posebno kad se onaj produžetak „zalepi“ za potkolenicu, deluje kao da možete da vozite do Helsinkija i nazad. PSA inače čini svoje. Astra K, koju u izvedbi 1.4 turbo 125 KS možete kupiti za 15.500 zvanično, uz cenkanje i manje, i koju smatram ubedljivo najboljom kupovinom u segmentu, sa možda ponajboljom ergonomijom i prostorom pozadi, za par meseci će dobiti Pežoove trocilindraše, te više cene, pa ko još razmišlja, eto teme.. Verovatno isto čeka i Insigniju.… Pročitaj više »

moron

U astri FL neće biti PSA motori, vec GM

Peki

Da u aktuelnoj Astri, upravo osvezenoj koju ocekujem na test voznji do kraja godine, i dalje su kucni benzinski agregat. No u sledecoj generaciji, za par godina, bez sumnje ce biti iz grupacije PSA, kao sto je slucaj sa novom Corsom.

Dikh tu kava

Vrlo moguće da neće. Kao što je vrlo moguće da su mi oficijelni dileri preneli lošu informaciju. Svakako ćemo saznati kad „nastupi“ FL..

Dikh tu kava

Proverio, ima tri trocilindrasa 105, 130 i 145 ks, i definitivno izgleda da nisu PSA. Ali to u konačnici ne menja smisao, a to je da FL svakako ima cilindar manje. Ovde ciljano imam predrasude, i svakako odustajem od „shortlist“ – ovanja..

Balkanboj

Odlična je Insignija. Možda i najbolji odnos uloženo/dobijeno u toj kategoriji. Dizajn je sjajan, sve mi se čini logično raspoređeno i šteta je što će to pokvariti kad predstave naslednika na psa platformi. AGR sedišta već godinama dobijaju nagrade od udruženja za bolesti kičme što je samo potvrda da znaju napraviti vanserisjski dobra sedišta. Taj 1.6cdti vozim evo 5 godina u toj najjačoj varijanti i osim pomalo grubljeg zvuka kad je hladan (ima i neko specifično čangrljanje kada se pali) nemam nijednu zamerku. Uvek taman snage kada ti zatreba, elastičan i potrošnja goriva koja će zadovoljiti Piroćance. Možda i uđe… Pročitaj više »

moron

Kažu da je to „čangrljanje“ kod 1,6 CDTI odmah kratko nakon paljenja normalno i bezopasno. Do konstrukcije hidro zatezaca lanca.

Don

Evo malo drugog mišljenja. Sjeo sam u nju. Eko dan da obnovim utiske. Kako sjeo, tako nakon 2 min izletio i otišao da se kupam a veš d aperem da skinem tu gadost sa sebe. Auto je šaka jada, uvećana Astra, unutrašnjost očajna po svim parametrima (materijali, dizajn,stil,prostor) a iako je kod komšije u salonu, već joj i par dijelova fali. Čini mi se kao da dobijem šugu od tog opela, a nikako ne mogu shvatiti ljubitelje istog. Ne razumijem šta bi me nagnalo da za to čudo sam 30 tak hiljada eura? Puška, jedino… Onome ko ima smisla za… Pročitaj više »

Ado

Volio bi znat sta vozis trenutno kad ti se ovaj auto toliko nije dopao.

moron

Meni je insignija karavan veoma poželjno vozilo, a bolja sedišta od AGR ja nisam osetio.
Povremeno ih bude novih na dilerskim oglasima za veoma povoljne pare, obicno 2,0 dizel sa 170’ks.
Liftback je pozadi neprimerenog komfora za glave za kola te klase, nešto kao 508, koji ima isti problem.

Milan

Peki, Insignija se nudi i sa 1.6 trubo benzincem od 200 konja. Dakle, kazes da ne bi pogresio kad bi moju staru Insigniju 2.0 od 130 konja zamenio novom sa 1.6 od 136ks? Vidim po papiru da ima iste performanse kao moja 2.0, cak i pola sekunde brze hvata 100kmh, dok im je max brzina ista, ali manji motor ima i veci obrtni moment.

Zvezdan Božinović

Veoma lep automobil i odličan opis. Najviše mi se dopao dizaj Insignije a i ona priča o Šampanjskoj regiji. Hvala Peki!

igi

Jedan od najlepših karavana a i sedan je vrlo poželjan.
Što se tiče reportaža o krajolicima, slobodno se raspiši što se mene tiče. Kome smeta, samo neka preskoči te „dosadne“ opise, ja uživam 🙂

Don

Moram da kritiziram par stvari. Naime, kažeš lakša je al ne navodis u odnosu na sta je laksa. Još onda dok je stara krmača bila aktivna, imali smo raspravu o njenoj težini i malo je bilo onih koji su rekli istinu. Govorio sam da Opel debelo zaostaje za konkurencijom koja je od njega lakša i do 300 ili 400 kg, tako da su sad u prosjeku smanajili- „lakšoj za 185 kilograma u proseku“, dakle pola od prošlog viška…što će reći da opet zaostaju. Nadalje, prostora za noge ima, ali sta je sa glavom, žena nije mjerilo jer nema bar 1.85m.… Pročitaj više »

Peki

Don svima je tesko ugoditi… LIcno smatram da je bolje dati vise nego manje, zasto se ograniciti samo na jednu karoseriju i motor, ukoliko sam bio u prilici da provozam i neki drugi agregat? Praviti od toga novi test ne deluje mi svrsishodno, iako sam to uradio prosle nedelje s Cliom 5. Naime pre par meseci je predstavljen pogonjen novim trocilindarskim 1.0 TCe od 100 KS, sada sam se docepao dizela, pa sam odmah „odradio“ verziju od 85 i 115 ks. No Clio je novitet i interesovanje za njim je ogromno, dakle opet sam se poveo istom logikom prvo cu… Pročitaj više »

Don

Eto vidiš tekst ti je toliko dobar da nisam.ni shvatio da si testirao dva modela paralelno, zašto onda naslov testa nije Insignia x i y motor u rukama našeg Pekija? Bilo Kako bilo, ovo ne valja nikako, jedan test – jedan model, poseban odjeljak za druge makar posebnom bojom pozadine odvojen, poanta priče je da jasno mora biti odvojeno. Što bi ganjao košarkaše kad možeš izmjeriti koliko ti ostaje prostora iznad glave? Ovako uz rečenicu prostora ima i onda se sa slikom žene sugerira da prostora ima, i onda jedan Moron sjedne i ramenima dotiče krov dok mu glava prolazi… Pročitaj više »

Peki

Don druze, ja stalno pozivam ljude da se prikljuce svojim tekstovima ovom sajtu. Ne znam sta te sprecava da se aktivnije ukljucis, pa da i ja malo citam tvoje tekstove i komentarisem… :-))
Jasno je meni da sve nije idealno, no ja sam „profesionalac“ kao i velika vecina vas koja prati moje testove! Ok, mozda sam nadareniji po pitanju fotografija, sto je opet stvar opreme i iskustva, ali sto se tice auto zbivanja pojedinci su me evidetno nadmasili. Daklem, olovku u ruke i cim se neko docepa necega sto je iole interesantno, saljite nasem uredniku Pavlu.
Pozzzzzzz

Don

Nema potrebe za tim, jednostavno dijelite dva testa na dva linka, jedan auto -jedan link, i priči je kraj, ovako je bez veze,očajno i amaterski. Niko tebi nije reko da je test loše napisan , nego ne smije u testu jednog auta biti hiljade informacija za drugo auto, al uzalud pricati…popustam.

Balkanboj

@peki Šteta je što postoje takvi ljudi, sujetni i zlobni, koji su kadar izbrisati nečije autorske tekstove. Daleko im kuća.

moron

Istina. U znak „protesta“ sam Pekiju, za neka vozila koja je testirao i ovde prikazao, slao fotografije mog jazavičarskog tela u tim istim kolima. I utisak o komforu je sa tih fotografija često znao biti potpuno suprotan onima sa Pekijevih slika 🙂

Bungi

Marka nema imidž.? 30-ih godina prošlog vijeka Opel je bio najveći proizvođač automobila u evropi u vrijeme kad VW nije ni postojao. Danas Opel nema imidž a ima proizvođač folcike ima?? Porediti Rekorde i Folcike.??? Jeli ovaj narod toliko zaluđen reklamom ili je stvarno nepovratno zaveden(u prevodu izluđen).?

Don

Imidz je varijabilna kategorija, bazira se na stvaranju potraznje od Strane medija, Nema puno zajedničkog sa prošlošću ukoliko mediji to ne žele. Kod nas se kaže da je opel izmišljen da ford ne bude najgore auto.

Bungi

Ma stvarno?Naš narod je najpametniji.?Onda su hiljade Nijemaca i Engleza da ne spominjem ostale evropljane koji voze Opel-e i Ford-ove, budale.?“Kod nas se kaže“,možeš misliti.Narod koji je pravio 40 godina jedan te isti model po Fiat-ovoj licenci i to mnogo, mnogo gore od samog Fiat-a ima nešto da kaže o proizvodnji automobila.???

Milan 2

Burgi@ bravo za komentar

Don

Milijarde muha jedu g…, Hoces li reći da su one u zabludi? Dobra ti logika, nema sta.

denis

O bojama i ukusima se ne raspravlja!

denis

Aman, auto je muški rod! Taj auto.

D_C

Opel je jednom davno bio slavna marka. Zadnjih desetak godina ako ne i duze, u Evropi vazi za marku koja zivi od prodaje rent-a-car agencijama i drugim flotnim prodajama. Malo ko ozbiljno uzima u obzir Opela za privatnu kupovinu kao novo vozilo, sto nije merilo kvaliteta vec pre svega ne-adekvatnog imidza. To je realnost. Da mu je islo dobro, ne bi ga se GM otarasio za bednih 2-3 milijarde dolara ili evra vec bi i dalje izvlacio profit iz njega. Hoces da ti kazem zasto te ja taj iznos bedan: zato sto je Opel u tom momentu zaposljavao oko 40.000… Pročitaj više »

moron

Opel je prodat za tačno onoliko koliko je vredeo na tržištu. Koliko je kupac bio spreman za njega da plati.

Rikošet

Sve pet, ali ova Insignija mi u startu nije „legla“ kao što je to bio slučaj sa prošlom. Spljoštili su je i previše razvukli za moj ukus, a da nisu u kabini dobili onaj komfor koji je recimo Škoda dobila sa Superbom. Da sutra uzimam Mk1 uzeo bih je sa 2.0 Turbobenzinskim motorom i OPC opremom i tu bi bio kraj mojih želja prema Opelu. Moram primjetiti da nikad nisam vozio udobniji automobil na 20-inčnim gumama kao tu prvu generaciju Insignije… Kako i zašto je bilo tako ne znam, ali tako je… I za kraj – ove priče Opel i… Pročitaj više »

Balkanboj

@rikošet slažem se za sudbinu Opela. PSA će sjebati sav potencijal i kvalitet nemačkih inženjera a GM će tek da plače kad za par godina shvate kako nemaju razvoj koji im je odradjivao Opel u dojčlandu a sami nemaju znanja.

Yankee

Firma velicine GM nema znanje, a mali Opel koji 20 godina ne zna za profit ima? Hahaha

moron

Tako sam i ja razumeo.

Balkanboj

Smej se ti mali veseljače, istorija će pokazati. Sve čega se GM dotakao je slavno propalo.

Yankee

Kao recimo sta?

D_C

Oldsmobile, Pontiac, Saab, tebi mozda poznatiji Saturn, sada Opel. Imali su udele u Suzukiju, Subaru, Isuzu i umesto da sire kolaboraciju sve je to neslavno proslo. Jedino sto su Japanci bili pametni pa su uvek ostavljali mogucnost da se izvuku iz GM celjusti. GM je zadnjih 50 godina pre svega finansijska firma koja se eto slucajno bavi prodajom vozila. Iako dugi niz decenija ubedljivo najveci i finansijski najjaci proizvodjac automobila u svetu, ne samo da u razvoj automobilizma nisu ulagali apsolutno ni cent vise nego sto su morali, vise puta su dokazano gledali da uniste inovacije koje su uveli drugi… Pročitaj više »

Yankee

Oldsmobile, Pontiac i Saturn nisu mogli da opstanu u danasnja vremena. Oni su mogli da funkcionisu kao brendovi u vremena kada si mogao da prodajes osnovni Chevrolet bez klime, icega na dugme i slicno, pa onda kupis Pontiac ili Oldsmobile i dobijes sve to. Danas su drugacija vremena gde javnost ocekuje cak i od najslabijeg Chevroleta da ima sve ono sta je nekada bilo rezervisano samo za skuplje modele. Na osnovu cega ces danas ubediti kupca da potrosi novac na Pontiac ili Oldsmobile kad sve to pruza Chevrolet za daleko manje novca? Dalje, u Saabu nije imalo nista da se… Pročitaj više »

D_C

Lamborghini je osamdesetih i devedesetih bankrotirao i menjao ruke ko zna koliko puta pa vidi gde je sada. Bugatti ili Mini pre samo dvadeset godina nisu pravili apsolutno nista pa su danas zvucna imena. Skoda je pre 25 godina imala Favorit i bila sprdnja u zapadnom svetu gde god se prodavala a danas pravi preko milion vozila i nije u stanju da podmiri potraznju. Lexus se prvi put pojavio kao marka septembra 1989 godine da bi nepunih deset godina kasnije u zemlji iz koje nam ti pises stajao rame uz rame ako ne iznad slavnih prestiznih marki poput Mercedesa i… Pročitaj više »

Yankee

Pontiac i Oldsmobile su uvek bili prepakovani Chevroleti. Od svog prvog dana. Tako da i kad su bili „cenjena imena“ kako ti kazes i dalje nisu bili nista vise nego Chevrolet sa vise opreme i nesto izmenjenim stilom. To je moglo da funkcionise tamo do 1970-ih godina, dok kupci nisu zahtevali cak i od onih najjeftinijih auta da imaju opremu koja je nekada bila rezervisana samo za skuplje modele kao sto su Pontiac i Oldsmobile. Danas imas recimo Premier ili LTZ verzije Chevroletovih modela koje u proslosti nisi imao jer se Chevrolet nudio samo sa 2-3 osnovna nivoa opreme, a… Pročitaj više »

Stari Dejan

Yankee uvek se slažem sa tobom ali sad baš pišeš svašta… Oldsmobile je koliko ja znam neka vrsta Citroëna poreklom sa one strane bare, mnoštvo izvanrednih modela sa nekim rešenjima koja su bila ispred konkurencije, veruj da se i dalje sećam izvrsnog članka koji je napisan po gašenju te marke o njihovoj istoriji, na nekom drugom portalu. A Saab zvanično je imao samo jednog vlasnika, aktuelnog i sada, famozni NEVS. Spyker je hteo da ih kupi ali nije uspeo zbog nedostatka sredstava. Onda se pojavio NEVS. Nisu imali dovoljno novca za sva obećanja pa su tražili spas od više strateških… Pročitaj više »

Yankee

Istina je da je Oldsmobile zaista imao neke posebne proizvode, ali oni su bili retkost. Rekao bih da je barem 90-95% njihovih modela kroz istoriju bilo na bazama Chevroleta. Oni koji zaista jesu bili posebni tipa F85 Jetfire (prvi serijski auto sa turbom) ili Toronado (prvi veci FWD auto) su se pokazali kao prodajni promasaji.

Don

Dotakao se i dajmler onog krajslera pa zamalo oboje ne stradase. Ali, ima istine u tome da prekobarne firme kad se dočepaju konkurencije, svu je unište do ne prepoznatljivosti. Dakle, kad te Ameri kupe, znaš da si propao.

Don

Dobro si im rekao, ali i rikoset je sam pogodio dosta toga, opel je bio samo cjenovno pristupačan, Švabe ne žele kupovati tudja auta i sad francuzima opel služi kao trojanski konj, da ga uvale Nijemcima. Znam ih dobro kakvi su jer sa njima živim. Odavno se o Opelu nema sta dobroga reći, meni lično je calibra bila najzanimljivija,poslije nje ništa drugo od opela.

Rikošet

Svi znamo ko je bio Tesla i svi znamo s koliko keša u džepu je umro…

Zoca

Da napravi dizel nema,ali ima centar u Torinu za razvoj motora koji nisu prodali sa Opelom.

Milan 2

Sinoc u kasne sate nadjem uporedni test Indignija 1.6/136, Mazda 6 2.2/150 i Passat 2.0/150 konja dizelasi sa automatskim menjacima. Interesantno je poredjenje performansi Insignije 1.6 i Mazdinog velikog 2.2 motora. Opelov 1.6 potpuno parira Mazdi i ako je manji motor i ima 14 konja manje. Mazda za samo 1 sekundu hvata 100kmh brze, dok im je maksimalna brzina gotov ista Opel 203, a Mazda 205kmh. Razlika kod Passata je nesto izrazenija u odnosu na skoro identicne brojke kod Opela i Mazde, ali nebitno veca da bi to opravdalo razliku u ceni. Meni bi Passat bio zadnji na listi zelja… Pročitaj više »

Lazar

pitam se samo koji je dugotrajniji motor …

Milan 2

Eto covek je gore u komentarima rekao da vec godinama vozi u Zafiri taj motor i da je odlican. Citao sam neki dan i na hrvatskom portalu test Insignije sa ovim istim motorom, takodje ga puno hvale i kazu kao Peki da i posle 150kmh ima jako dobar potencijal na autoputu, ide preko tih brzina kao od sale., kao 2.0 motori. Hajde da verujem ljudima. Ja sam vise ocekivao po pitanju performasi od Mazde sa 2.2 motorom, ispada ista kao Insignija 1.6 dizel.

Don

Ne vjerujem da je 1.6 l motor Los, jer mislim da su većinu stvari prekopirali od Fiata, ali ipak promijenili neke stvari da ne ispadne kradja jer bi onda fasovali, a možda imaju i otkupljenje licence za neka rješenja itd . To što ima 1.6 umjesto 2.0 ne znači puno, vozio sam dosta tih malih dizela i nemam nikakve zamjerke, vozio sam i taj 1.6 u prošloj insigniji zvanoj krmača. Imao sam teške zamjerke na buku tockova, isto kao Piroski kad je vozio ovaj model. Prepisali smo to lošim gumama, mada čisto sumnjam u to.

Balkanboj

http://opel-infos.de/ Ovo je link ka zvaničnim katalozima, cenovnicima (možda nekog zanima uporedo po generacijama presek cena), i može se videti uz koji motor je bila dostupna i koja transmisija, finalni prenosi u diferencijalu jer od njih najviše zavisi elastičnost automobila. Inače vozim manju sestru Zafire, Merivu. Gledam sad u katalogu, moj model ima finalni prenos 3.65 dok slabiji ima 3.35 uz isti menjač (M32). Ova Insignija sa testa ima finalni prenos 3.65 za manuelni a za automatik 2.89 (veći broj kraći prenos – manji broj duži prenos). Težina mog traktorčeta je 1.5t žive vage te u tom smislu ne kaska… Pročitaj više »

moron

Pa, u Srbiji taj 1,6 CDTI i ima servisni interval 15/30 kkm. Na 15 kkm se menja samo ulje i filter ulja, a na 30 kkm ulje i svi filteri. Barem sam ja dobio takvu ponudu i plan održavanja za 1,6 CDTI. A koliko su ti kola zaista „teška“, to vidiš tek kada pogledaš svoj „COC“. Ja sam se „šlogirao“ kada sam video da mi je 500L „težak“ 1.533 kg ( a ne 1.365 kg kako u katalogu stoji za verziju 1,6 MJ ). Ali, u katalozima se deklariše „težina“ za najlakši paket opreme (npr. kod nekih Opela je znalo… Pročitaj više »

Lazar

svi ti „mali“ 1.6 turbo dizelaši ne prelaze baš neke zavidne kilometre pre nego ispuste dušu ….realno na 200.000 Km su već na pragu ozbiljnih problema a retko koji dobaci do 250.000 Km . Dvolitarske makine ipak znatno bolje podnose i 300.000Km a znam dosta primera da su sašile i mnogo mnogo više. Paša mi je manager u jednom taksi udruženju u Novom Sadu pa često razmenjujemo iskustva … Najnoviji primer koji potvrđuje moj stav je moj kum koji je sa Fordom C-Max 1.6 tdci na 200.000 Km dobio vertikalni procep na cilindru ….vozilo koje se vozi 90% na otvorenom… Pročitaj više »

moron

Može proizvodjač da po jedinici zapremine više „nasvira“ snagom i momentom 2,0 ili drugi motor veće zapremine, nego li neki manji motor. I obrnuto. A koliko je meni poznato, savremeni motori se odavno projektuju za oko 250 kkm. Što ne znači da neki motor neće pre otvaranja ili nekog ozbiljnijeg kvara preći 500 kkm, a neki 125 kkm. Dosta može da zavisi i od stila i uslova vožnje. Neko „cepa“ motor još dok je hladan ili gasi turbo i dok je suviše vreo. Neko vozi svoje, neko tudje i/ili službeno. A, „tudja ruka svrab ne češe“. Kažu.

Lazar

sve se slažem ali praksa pokazuje da je veći motor izdržljiviji bez obzira na nepažljive vozače službenih automobila …taksi je jako dobar primer jer tu niko ne pazi , jer se dizel vozi po gradu skoro 90% , jer vozači voze na izrazito malim obrtajima da uštede gorivo i što šta … i opet pored svega toga veći motori pokazuju veću izdržljivost.

To da je manje više je dobra patka proizvođača koji su suočeni sa ekološkim normama videli rešenje u turbo punjačima velike efikansosti

Milan 2

Lupas, a to sto se desilo tvom kumu je zbog toga sto vozi Ford ? Najbolji primer je jedno taksi udruzenje u svedskoj gde zivim i jedan prijatelj makedonac radi kod njih, imaju oko 100 modela Peugeot 508 1.6hdi 114 konja automati, bukvalno nijedan nema greske sa motorom, a konkretno on je sa svojim 508 nabio blizu 270 000 motor u odlicnom stanju. Drugo, imam svedjanina u komsiluku ima Espace 1.6 biturbo 160 konja, evo ubio oko 170 000 proputovao pola evrope, motor radi kao sat. Bezi od predrasuda i uzivaj u zivotu u svetu mocnih neunistivih 1.6 dizelasa, koji… Pročitaj više »

Lazar

vozi Ford jer mora , to je firma kupila …. inače u servisu su mu diskretno priznali da je još takvih primera bilo na 1.6 tdci motorima …
Na 2.0 ništa …. možda ja i lupam …

moron

Motor 1,6 TDCI/HDI sa 16V ( Euro 4) je navodno znao biti problematičan u verziji sa 80 kw, pri čemu su ti motori inicijalno u inostrantvu imali propisan servisni interval 30 kkm ili dve godine, a nakon uočavanja problema je servisni interval prepolovljen (u Srbiji nikada i nije bio servisni inetrval od 30 kkm ili dve godine). Verzija sa 8V (Euro 5) nikada nije imala taj problem, ni kasnije verzije
Nenormalno dugi servisni intervali uvek dodju na naplatu, pre ili kasnije.

Don

Dva turbaks vs atmo? Nice. Uostalom, vw na valjcima uvijek pokazuje višu snagu od deklarirane, tako da vw ustvari ima bar 170 ks.
Mislim da je passat manji od ova dva, a očekujem i laksi, mazda luksuznija, ipak su u prednosti u odnosu na insigniju.
Ako bih birao izmedju ta tri, odabrao bih Mazdu mada ni sa VW ne bih pogriješio.

Milan 2

Koja Mazda atmo? Ako repliciras meni na uporedni test Insignija, Mazda, Passat, Mazda je bila 2.2 dizel u slabijoj verziji sa 150 konja.

Don

A,ok, sad je jasnije. Krivo sam razumio podatak, danas sve češće stavljaju testove bez da vode računa o sličnom pogonu, neki dan sam jedan takav. Izvini, krivo sam te shvatio.

Zoca

Hjundai/Kia su na vreme otvorili R&D centar u Riselshajmu (otkud to) i pokupli dosta izvanrednih inzinjera iz Opela.Pametni ljudi nisu cekali neizbezan kraj.Stvarno se ljudi izlupetase u komentarima da mi pripadne muka.

D_C

Veliki pozdrav Peki i jedno pitanje u vezi kojeg sam ti vec zeleo pisati ali se nekako uvek odlaze, ali rekoh da je sada pravi momenat posto si i sam potegao temu u vezi: ‘Inace linkove ranije vozenih vozila ne mogu da prosledim, jer se moj bisi “poslodavac” potrudio da sve obrise, o cemu ti nas urednik Pavle moze mnogo toga reci…’ Ko polaze autorska prava na sve te silne testove tokom, mislim sad vec sigurno se blizi 20 godina duge karijere? I da li imas svoju arhivu? Ukoliko bi bilo moguce, mislim da bi bio izuzetan projekat za AutoRepuliku… Pročitaj više »

Peki

Uffff nahvali ti mene a ja se samo, uporedno sa profesionalnim aktivnostima (citaj poslom), vozikam i piskaram… :-)) Inace u pravu si, bice 20 januara tacno 21 godinu kako sam uzeo prvi test automobil. Znam jer sam otisao s njim po zenu i blizankinje u porodiliste, a radi se o Focusu 1.6 od 100 KS. Imam jos uvek njegove slike, ali ne zaboravi da su se tada pravile slike klasicnim foto aparatom, razvijale, te slane postom u redakciju. Nema tu dakle druze jos ni govora o nekakvim linkovima, sve se radilo po „starinski“, skenira se slika u redakciji pa se… Pročitaj više »

D_C

Trebalo bi videti sa Zoltanom da nije slučajno sačuvao, a iskreno trebao si i sam da imaš svoju arhivu. Da sam znao da će tako neslavno stvari da završe, skinuo bih ja svaki članak. Bilo je tu izuzetnih testova i odličnih vozila koja bi i sa današnje tačke gledišta bila veoma zanimljiva. Zamisli da se danas neko interesuje za Subaru Legacy ili Outback od pre 10 godina. Pa gde da nađe kvalitetan test sa našeg govornog područja. Nema… Ja sam bio preko 20 godina preplaćen na britanski ‘Car magazine’ i čuvam svaki broj. Nekada je lepo okrenuti vremeplov i podsetiti… Pročitaj više »

Peki

Cuj imam ja dosta toga ukoliko ne i sve sto sam vozio u posednjih 5-6 godina, da sada ne trazim verujem i taj Subaru Legacy i Outback… Javi se ako te interesuje da ti prosledim tekst i koju fotku.

D_C

Ma ne Peki, ne interesuje me trenutno nista konkretno, nismo se najbolje razumeli. Subaru je bio samo primer kog sam se slucajno setio. Moja poenta je da je jako lepo da postoji na jednoj lokaciji arhiva svih tih testova. Nesto kao Pekijev legacy 🙂 (nasledje) ostavljeno svim ljubiteljima automobilizma sa naseg podrucja. Pa kad neko pozeli, mozda samo iz zanimacije, da moze da navrati na te stranice i nadje kakav je utisak odredjeni auto ostavljao tada kada je jos bio nov ili barem u prodaji.

DOn

Reko sam ja njemu davno da pravi svoju stranicu, ali…
Btw, nesto sam cuo da jednom objavljeno na internetu, zauvijek ostaje…sad, kako i sa kojim programom se to iskopava -ne znam, ali ima ljudi koji znaju.
Btw, sta je generiralo takav sukob, uostalom?

xtrimi

Ajd da ne širimo priču , ali simptomatično da Peki došao u Srbiju Citroenom, bio na Youtube-u i sledeće što sam pročitao je bilo na ovde od testova.
A delovalo je sve ok , iako je bila te godine oseka testova iz Fr.
Uglavnom šteta što nema starih testova da se pročitaju. Mi sada nešto razmišljamo stari x-trail da nabvimo a čini mi se da je Peki radio test, i sada toga nema.

Vlada

Sto je napravljen Opel?

D_C

Opel je stvoren 1862. i poceo da proizvodi automobile 1899. Ford je osnovan 1903, znaci cetiri godine posto je Opel napravio svoj prvi automobil. Toliko o tom glupom vicu.

DOn

No ford napravi model t i sjebe elektro auta za 100 godina.
Vic je vic, ali nije daleko od stvarnosti 🙂

Yankee

Henry Ford je proizveo svoj prvi automobil 1896. godine, a prvu kompaniju je osnovao 1899. godine (Detroit Automobile Company). Henry Ford je imao 2 automobilske kompanije (Detroit Automobile Company i Henry Ford Motor Company) pre nego sto je osnovao sadasnji Ford.

Kleo

Jedna dobronamerna kritika, u nekim testovima (kao ovom npr.) imate toliko izmesanih slika razlicitih vozila (limuzina, karavan, vise boja karoserija, razliciti enterijeri, menjaci, itd.) da u jednom trenutku u toku citanja covek vise ne zna ni koji je auto zapravo testiran. Razumem da su poredjenja korisna, kao i slike prethodno testiranih vozila, itd., ali smatram da sve to moze da se uradi da bude dosta preglednije i jasnije za onog ko cita. Pozdrav i sve najbolje

Rade

Da li sam u pravu ako kazem da se Reims čita Rans? Inače ubedljivo najbolji auto novinar!