1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Spring – China made Dacia
Dacia Spring – China made Dacia
42

Dacia Spring – China made Dacia

14.87K
42
Podelite sa prijateljima:

Da bi se napravilo nešto jeftinije nego li u Rumuniji mora se otići daleko, jako daleko, sve do Kine! Upravo tamo proizvodi se nova Dacia Spring, 100% gradski električni krosover, koji će se u Evropi prodavati za nepunih 17.000 evra, znatno jeftinije od Twinga E-Tech i VW-a e-UP.

Šesnaest godina nakon sto je napravila revoluciju na evropskom tržistu, Dacia ponovo izaziva pometnju, ovoga puta s električnim modelom Spring. Kako ne bi bilo zabune, u navedenu cenu nisu uračunate subvencije koje mnoge evropske države daju za nabavku električnog vozila, nakon što se one oduzmu ova mala Dacija košta u Francuskoj 12.400 evra, što će možda zaintrigirati pojedine da nastave s čitanjem ovog ekskluzivnog testa.

Otac Dacije Spring – Renault Kwid

Naime, u zemlji Gala trenutno se za električne automobile do 50.000 evra dobija „bonus“ od 7.000 evra, ili maksimalno 27% od kataloške cene. Digitronče u ruke, ispada da se za Spring može „ogrebati“ nepunih 4.600 evra, čime ovaj postaje apsolutno najjeftiniji električni automobil u Evropi. Može i još jeftinije, ukoliko odlučite da se konvertujete na „električare“ i imate nekakav matori „krš“, dobićete za njega još 3.000 evra (pod uslovom da ne plaćate veliki porez, tj. da imate skromna primanja), što će reći da se Spring prodaje po više-manje identičnoj ceni kao jedan Sandero!

Ruku na srce Sandero je snažniji i veći (+36 cm), danas je to ozbiljan mališan u B segmentu, dok je Spring sa svojih 3,73 m u inferniornijem, dakle A segmentu. Sve je na kraju stvar vaših potreba, ukoliko imate omanju porodicu i ograničene finansijske mogućnosti Sandero se prosto nameće, no za gradsku i prigradsku vožnju, kao drugi automobil u kući, Spring je šampion!

Pročitah nedavno mišljenje jedne francuske redakcije koji pobija ovo što sam naveo tvrdnjom kako je jedan Citroen Ami znatno jeftiniji, no uz dužno poštovanje prema kolegama smatram da su napisali teške gluposti. Jer Ami je tek jedna kotrljajuća igračka, neudobna i za samo dve osobe, sa smešno malom autonomijom od 60-70 km, uz to zabranjena na bilo kojem ozbiljnijem putu (maksimalna brzina iznosi 45 km/h).

Spring je za njega „avion“, pravi automobil (Ami je četvorocikl), udoban, dobro opremljen, za četiri osobe i s autonomijom od oko 200 km! Njegovi konkurenti su spomenuti Renault Twingo Electric i VW e-up, prvi skuplji za 3.300 evra, a drugi za bezmalo 5.000 evra! Kada smo i to rešili možemo nastaviti s opisivanjem spoljašnjosti, rekao bih relativno privlačne. Opštim formama i dimenzijama na prvi pogled podsetio me na Suzuku Ignis, dakle mali SUV, s klirensom od 15 cm i velikim crnim plastičnim zaštitama karoserije.

Idealan za geriliski rat s ostalim vozilima i za loše puteve, kao i penjanje po visokim trotoarima. Spreda do izražaja dolaze elegantna LED svetla, ispod kojih je svetlosna grupa nedefinisanih formi, dok je gril hladnjaka, po ugledu na Zoe, ujedno i poklopac utičnice za punjenje. Lepo je integrisan i ne deluje jeftino, po ugledu na ostale elemente karoserije.

Zaista me je Spring prijatno iznenadio na ovom polju, spomenuću još par detalja kao što su „žmigavci“ integrisani u retrovizore, jedan veliki brisač „šoferšajbne“ (očišćena površina je nažalost nedovoljna) i još jedan za zadnje staklo, električno dugmence za otvaranje petih vrata, kao i plastične ratkapne za koje se možemo zakleti da su aluminijumske felne, sve dok ih ne dodirnemo.

Jedino što deluje „sirotinjski“ su točkovi s gumama dimenzija 165/70 R14, za uzvrat doprinose manjoj potrošnji i jeftinijem održavanju. OK, nemu tu prefinjenih i originalnih stilskih rešenja koje sam par dana kasnije pronašao na novom električnom Fiatu 500, no recimo da ni ne ciljaju na istu klijentelu, te da razlika u ceni iznosi između 8 i 15 hiljada evra!

Solidno, moglo bi i bolje

Da bi se ušlo u Spring treba se poslužiti daljincem na kontakt ključu, koji istovremeno služi i za startovanje motora. Pomalo prevaziđeno rešenje, opet u želji da se uštedi, kao i kada se radi o sedištu i upravljaču. Ne gubite vreme tražeći ručice, ni jedan ni drugi ne podešavaju se po visini. Zapravo sedište sam poželeo spustiti, kao i u električnom Twingu sedi se (pre)visoko (baterije u podu), za uzvrat može se daleko odgurnuti, što uz dobru visinu plafona dozvoljava korpulentnim vozačima da se smeste. Ne očekujte ipak bog zna kakav komfor, uska su i bez bočnih oslonaca.

Paradoksalno, može se podešavati visina sigurnosnih pojaseva, ako ništa drugo neće vam rezati vrat ukoliko ste nižeg rasta. Naprotiv, prijatno me iznenadila komandna tabla, relativno modernog dizajna, ništa lošijeg od bratskog Twinga. U voženom pronađoh isti centralni ekran od 7 inča, osetljiv na dodir (kompatibilan s aplikacijama Android Auto i Apple Car Play), ispod koga su komande za električne podizače prozora i klima uređaj.

Da, da Dacija kaže da je u serijskoj opremi, upravo kao i grejanje. Poslednji se sastoji od običnog električnog grejača, reaguje brzo i efikasno i ne troši više od 2-3 kW, klima uređaj još i manje (oko 1 kW). Lakom računicom dođoh do zaključka da sa 50% baterije, kapaciteta 27,4 kWh, putnici zavejani u snegu mogu ostati u toplom još oko 6 h. U zimskom periodu preko besplatne aplikacije MyDacia omogućeno je na daljinu aktivirati grejanje ili klimu, odnosno punjenje i eventualno iznajmljivanje vozila. Mnogi znatno skuplji modeli voleli bi posedovati takve mogućnosti…

Pored centralnog ekrana Spring poseduje još jedan, u funkciji instrument table. Deluje neuobičajeno bogato za jedno „low cost“ vozilo, zapravo preglednija je i bogatija od pojedinih električnih automobila iz višeg segmena. Pored ekonometra s leve strane, koji pokazuje iskorišćenje baterije i njeno punjenje, tu je i centralni brzinomer i pokazivač kapaciteta baterije, u procentima, odnosno procenu koliko je još  kilometara moguće preći.

Opšti utisak kvari površna završna obrada i upotreba jeftine plastike, na nivou prethodnih Dacija, kao i ekonomija u vidu prekidača za prozore na centralnoj konzoli i odsustvo ogledalca na vozačevom štitniku za sunce. Naprotiv, praktični aspekt je odličan, pored polica u vratima i ogromnog pregratka za rukavice ispred suvozača, tu je velika „kengurova torba“ pored menjača, pri dnu konzole.

Pozadi je druga priča, prostor je dovoljan tek za decu, osim toga pogled ka napred im zaklanjaju sedišta s integrisanim naslonima za glave (opet zbog ušteda). Međuosovinsko rastojanje od samo 2,42 m ograničava prostor za kolena, s mojih 1,72 m i prednjim sedištem podešenim kako mi odgovara, bio sam na muci. Šteta, jer za glave je više nego dovoljan, čak i za znatno više osobe.

U našem pronađoh električne prekidače za stakla na vratima, verujem da će za bazičnu verziju ovi biti zamenjeni običnom mehaničkom rucicom. Uzevši u obzir spoljašnje dimenzije prtljažnik je sasvim pristojne zapremine od 270 litara, i što je još važnije pravilnih je formi i praktičan u svakodnevnoj upotrebi. Za kritiku je što su u Daciji škrtarili pa nisu podelili naslon zadnje klupe na dva dela, s druge strane pohvalno je što ima mesta za pravi rezervni točak (doplata od 180 evra).

Mala težina i skroman motor

Ukoliko vam kažem da je Spring pokretan električnim motor od samo 44 ks, koliko je recimo imao jedan Yugo 0.9/45, verovatno ćete s prezirom odmahnuti rukom. Da, samo kod  Yuga je razvijao 62 Nm pri 3.400 o/min, dok Spring ima duplo veći maksimalni obrtni moment od 125 Nm, i razvija ga odmah po polasku. OK, Yugo je imao jedva 725 kg, no i s 970 kg Spring spada u perolaku kategoriju vozila na struju.

Kao i svi električni automobili i on kreće odlučno, sve do nekih 60-70 km/h, do bi se nakon toga „izduvao“! Do „stotke“ mu treba dugih, jako dugih 19 sekundi. No kako je njegova upotreba ograničena na gradsku i prigradsku vožnju ovo i nije veći hendikep, do autorizovanih 50/60 km/h stiže za sasvim pristojnih 6 s. Za skeptike koji i dalje veruju da 45 ks nije dovoljno, samo napomena da jedan Jeep Renegade Hybrid Plug-in poseduje električni motor od 60 ks, koji mu bez pomoći SUS agregta obezbeđuje solidne perfomanse, iako ima čitavih 1.850 kg.

Nema dakle mesta sumnji, Spring je u urbanoj sredini kao riba u vodi, što nije uvek slučaj na otvorenom putu, još manje na auto-putu. Prozvođač navodi da maksimalna brzina iznosi 125 km/h, no kilometar sat kod voženog pokazao je 132 km/h, naravno nakog podužeg zaleta i samo s mojom malenkošću u unutrašnjosti. Nije ovo njegov teren, iako nema opasnosti da će da „poleti“, slaba izolacija kabine i velika potrošnja brzo odvraćaju vozača od ovakve upotrebe.

Naime, po polasku iz pres centra Renaulta na putnom računaru očitah autonomiju od 206 km (po WLTP normama iznosi 230 km), što je posve realno u gradskim uslovima, ukoliko ne i više. Naprotiv, na auto-putu, s gasom do daske, potrošnja se kreće oko 22-23 KWh, što će reći da može prevaliti jedva 120 km. Dakle litijum-jonska baterija od 27,4 kWh kapacitetnija je od one kod Twinga (22 kWh), ali slabija od baterije u VW e-UP (36,8 kWh) i kao takva dovoljna je za svakodnevnu vožnju.

Ko što rekoh i snaga zadovoljava, pod uslovom da se ne aktivira mod Eco, kada opadne na 30 ks, uz maksimalnu brzinu od nepunih 100 km/h. U gradskim uslovima potrošnja se kreće oko 12-13 kWh/100 km, i energiju je moguće rekuperirati prilikom kočenja, odnosno usporavanja. Nažalost, Dacia nije predvidela mode „Break“, koji pojačava silu kočenja i samim tim punjenje, menjač u vidu točkića poseduje samo tri funkcije; napred, nazad i neutralna pozicija. Nema čak ni pozicije P (parking), što nameće upotrebu mehaničke ručne kočnice.

No, pre ili kasnije baterija će se isprazniti, ukoliko je punite kod kuće to će potrajati i do 13 časova (priključak od 2,3 kW, 10A), ali je za uzvrat neuporedivo jeftinje nego li na javnim punjačima velike snage. Konkretno, kućno punjenje u Francuskoj košta nepunih 4 evra za „jedan pun“, no ukoliko ugradite snažniji tzv. Green Up (3,7 kW 16A) ili Wallbox punjač (7,4 kW, 32 A), za iste novce punjenje će biti znatno brže (8,5 tj 5h).

Problem nastupa ukoliko se mora poslužiti javnim punjačima, jer Spring u serijskoj opremi ima ugrađen punjačem sposoban da podnese maksimalno 6,6 kW, što odgovara kineskim normama. Ova snaga ne „pasuje“ evropskim punjačima koji su najčešće po gradovima (7,4, 11 i 22 kW), što za posledicu ima sporije punjenje. Na punjaču od 22 kW treba mu od 0-80 % kapaciteta čak 3h20 min, dok se Twingo E-Tech napuni za 47 min! Predviđena je ugradnja i jačeg punjača DC od 30 kW (600 evra), kao u našem slučaju, lepo, ali kada se priključi na neki od brzih punjača, kakve srećemo na auto-putevima, nastupa „dranje“.

Lični primer, zaustavih se na stanici kompanije Ionity, koja naplaćuje provedeno vreme na punjaču (ne kilovate, za razliku od drugih), za one koji nemaju pretplatnu karticu, kao u mom slučaju, to košta 0,79 evra minut! Da bih napunio bateriju na 100% kapaciteta, u kojoj je ostalo još 27%, trebalo mi je 50 min, što me je koštalo 39,5 evra. U kilovatima to iznosilo 19 kWh, što je dovoljno za samo stotinak kilometara vožnje na auto-putu. Da, da, dobro ste razumeli, za 100 pređenih kilometara platio sam gotovo 40 evra, s jednim bazičnim Sandero 1.0 SCe bi za te pare prešao barem 400 km!

Tek da se zna, navedeni punjač nije najskuplji… Zamolio bih zato ovim putem mog poslodavca Zvezdana da mi prvom prilikom uplati 50 evra za troškove (40+10 evra za putarinu), ovakva glupost nikada ne bih uradio da nije u pitanju test vožnja 🙂 Po pitanju vozne dinamike ne treba očekivati čuda, sve dok se upotrebljava „domaćinski“, Spring je posve siguran. Postavljen na platformi CMF-A, koju koristi kineski Renault City K-ZE, odnosno Renault Kwid za indijsko i brazilsko tržište, ne podnosi previše dinamičnu vožnju, kakvoj sam ga na momente izložio.

Dobro, nakon što sam ga zamenio za Renaultov model Arkana ovo je bilo previše brutalno i neadekvatno, električnim automobilima više priliči „cool“ upotreba. Upravljanje je recimo neprecizno i preterano potpomognuto električnom asistencijom, ali kao takvo zgodno je za gradsku upotrebu. Opšta udobnost u ovakvim uslovima je za pohvalu, gume s visokim gazećim slojem i mekani amortizeri dobro apsorbuju „ležeće policajce“ i ostale nepravilnosti na putu.

Pohvaliću i mali prečnik okretanja i dobru vidljivost, što zaista olakšavaju život u svakodnevnim gužvama. Odsustvo buke se podrazumeva, barem pri nižim brzinama, jer pri većim slaba izolacija propušta u kabinu sve parazitne šumove. Za evropske kupce Dacija je morala poboljšati elektronske sisteme (ABS, ESP, regulator i limiter brzine), kao i pasivnu sigurnost, te je tako Spring opskrbljen sa 6 vazdušnih jastuka. Kočnice su na visini zadatka (diskovi napred i doboši pozadi), ali kineski pneumatici Green-Max brzo izgube kontakt s podlogom, posebno ukoliko je ova vlažna.

Stvar je dakle jasna, ukoliko imate „profil“ za jedan električni automobil, što će reći da prelazite dnevno do stotinjak kilometara po urbanoj sredini i imate mogućnost da ga napunite kod kuće ili na poslu, Spring može biti idealno prevozno sredstvo za vas (namerno sam rekao prevozno sredstvo, a ne automobil). U protivnom manite se eksperimentisanja i potražite eventualno neki talentovan hibrid…

Uostalom, čak i ukoliko ste zainteresovani, vlasnik Springa ne možete postati pre jeseni!? U Francuskoj i drugim evropskim zemljama počele su se primati uplate, ali isporuke su predviđene tek od septembra. Upravo zbog toga ne bih se upuštao u detalje u vezi opreme, ovo su prvi ozbiljniji utisci, ostalo ćemo proveriti kada stignu serijski primerci. Reći ću još da je voženi Spring imao završni nivo Business, tj. da je prevashodno namenjen flotnoj prodaji, zbog čega su sedišta presvučena skajem.

Pored putničke izvedbe biće ponuđena i radna verzija sa samo dva sedišta, veoma popularna i tražena na razvijenim tržištima (oslobođena brojnih taksi). Za neupućene, električni Spring neće imati izvedbu s SUS motorom, kao u slučaju Fiata 500. Za kraj samo podsećanje da kao i ostale Dacije i ova ima garanciju od 3 godine ili 100.000 km, odnosno 8 godina za baterije ili 120.000 pređenih kilometara.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Dacia Spring

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3730/1580/1520 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.423 mm
Zapremina prtljažnika: 270-620 l
Masa praznog vozila: 970 kg

Motor

Tip motora: Sinhroni elektromotor
Snaga: 44 ks
Maks. obrtni moment: 125 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Jednostepena redukcija

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 165/70 R14

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 19,1 s
Maks. brzina: 125 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Kapacitet baterija: 27,4 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 13,9 kWh/100 km
Emisija CO2: /

Cena

Cena testiranog u Francuskoj od 16.800 evra bez uračunatih subvencija 

Dobre strane:

Cena, autonomija u gradskim uslovima, pregledna i bogata instrument tabla,  nivo opreme, praktični aspekt karoserije, mala težina, udobno ogibljenje, prtljažnik

Loše strane:

Pozicija za upravljačem, sedište i volan bez podešavana po visini, prostor na zadnjoj klupi i nedeljiv naslon, potrošnja na auto-putu, snaga ugrađenog punjača, proizvodnja u Kini što komplikuje vreme isporuke    
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7 
Enterijer: 6,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 6,75 
Kabina: 6,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7 
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 6,5 Ukupno 6,5 
Performanse: 6,5
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7 
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 7,222

(14867)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Radi mentalnog zdravlja, Ne želim da čitam, Što i drugima preporucujem. Budala ko kupi, Kovin, Jakes, Vrapče neka bira ustanovu.

Slavko

Evo, i Spring maznuo anfas od Citroena. 😀
Za onoga ko povremeno koristi auto po gradu, elektromobil (ne samo ovaj) je ok resenje. Rekoh povremeno zbog vremena punjenja, koje je jos uvek preveliko ako se koristi kucna uticnica. Ako se koriste popularni brzi punjaci, onda jeste brze, ali drasticno menja racunicu i obesmisljava ceo koncept ustede zarad kog se prvenstveno ljudi opredeljuju za ovakva kola.
Springa sto se tice, mali, simpatican, pa jos elektro, po (spram konkurencije) povoljnoj ceni, ne sumnjam da ce se dobro prodavati.

BB

Prijatelju, 200km napraviti dnevno u gradu, koliko ovaj autoć može, je da umreš i ima sasvim dovoljno vremena da se napuni i na najduži način (a ima i ovih dodataka za dosta brže). Dakle ovo je gradska zvjerčica i tako je treba posmatrati, idealna za dostavu pica, ćevapa, brzu poštu isl. I nikako nije za ljubitelje Alfe što voze Mercedese, koji svoje zdravlje spašavaju apstinencijom od čitanja…🤣

moron

40 evra za 100 km na auto putu ???
0,8 evra po minutu punjenja ???
Ovo je „da se rokneš“.
Ne želim ovakva „budućnost“.
Bem ti život ako nas ovo čeka.

Peki

Moron, kako sto rekoh na auto putu deru s cenama, imaju monopol i znaju da moras da napunis baterije. Nepuredivo su nize po gradovima i podzemnim garazama, bude sat vremena tek par evra, doista na ne toliko snaznim i brzim punjacima. Dokaz da su elektricni automobili rezervisani za svakodnevnu voznju, ne za duzi put! Cak i ukoliko se nema kuca ili garaza mogu biti isplativi, nocna tarifa na javnim punjacima je jos jeftinija. Sve su to male „cake“ koje buduci vlasnici moraju da znaju…

moron

Peki, ne želim da mi se „dopuna goriva“ svede na nivo kao da reševam rebuse ili da se igram žmurke. Hoću da je to jednostavno. Ovo je meni kao neka teška patnja.
Sve je to sumanuto … Kao, teži se kao sve bržim i bržim punjačima, ali, onda kao sa ovom dačijom naidješ na takav brz punjač. a onda te on puni ekstremno sporo. Ne razumem ni tehnički, a tek logički nikako. Pa, „jebo te“, ko je tu lud ???

Peki

Eeeee pa kao i kod klasicnih automobila postoje brojne opcije na kojim proizvodaci debelo zaraduju, dakle moze brzi punjac i u Daciji ali se to doplacuje… Jos uvek je sve u vezi elektricnih automobila u stilu “ jebe lud zbunjenog“, svi zure da uhvate dobre pozicije, ali je sve nekako stihiski, nedeovoljno dobro organizivano. Mnogo toga zavisi i od drzave a ne samo proizvodaca, ja iznosim francuska iskustva, pojedine skandinavske zemlje znatno su naprednije po pitanju instaliranja punjaca, cena, subvencija… Ne brini, u Srbiji ce sve biti naprednije, bicemo kao i obicno prvi u svemu, zahvaljuci naprednjackoj vladi i kome… Pročitaj više »

Branko

Morone, takva tehnika košta, a ovo je Dacia. To je kao da očekuješ u Dusteru V8 motor.

moron

Majku mu, pa šta tu ima da košta? Svima puna usta kako su EV jednostavniji za proizvodnju (manje delova), pouzdaniji ( „nema šta da se pokvari“ ), jeftiniji za održavanje (kočnice ti traju „milion kilometara“), sve jeftniji za proizvodnju (baterije nikada jeftinije, sa daljom tendencijom pada), a kada „sabereš“ sve te „superlative jeftinoće“, dobiješ nešto što je jezivo skupo i užasno komplikiovano za namensko korišćenje, jer si u stalnom „rešavanju integrala“ (dokle mogu stići sa ovom strujom u bateriji, gde da napunim, koliko ću da čekam, koliko da platim … ). Pa, ko tu kome služi? Ja EV-u ili on… Pročitaj više »

s mile

ja ne vidim neki naročit problem, ako ga je vlasnik kupio, ima npr garažu, kao što bi dizelaša dopunio kada dođe pred rezervu, ovog strujaša će popovratku sa puta, da parkira u garažu i uljuči u šteker, ujutru pun, i spreman za novih 200km. Juče sam prešao nekih 110km, ali je auto stajao od 00.00h noćas do 17h, dovoljno da se strujaš napuni i da bude spreman za novih npr 150km. ćinjenica je da treba više voditi računa o stanju baterija, ali slična priča u poređenju npr dizelaša kojeg napuniš za 90eur=60L, i miran si 1000km, ili onaj ko vozi… Pročitaj više »

moron

60 litara goriva da uspem? Kako? Pa, to ne može odavno, osim maltene samo na kamionu … Eto, čak i da doplatim i za 19 litara veći opcioni rezervoar za novi BMW serije 3, opet ne bih imao kapacitet rezervoara od 60 litara … Već 59.
Zla vremena su došla, kako god pogledaš 🙂

s mile

nije poenta u vrednosti,60 ili 50L,već u autonomiji i vrednosti goriva, kao i učestalosti „sipanja“, punjenja strujaša

moron

Šalio sam se … EV svakako ima punog smisla za gradsko-prigradske potrebe za onoga ko može da ga puni „kod svoje kuće“ ( tj. u garaži ili na garažnom mestu ). Za ostale kategorije korisnika – ne verujem da je podesan. Ja ni sada nisam baš nešto bogat i prebogat sa slobodnim vremenom i veoma sam škrt kada je to vreme u pitanju. Nisam rad da ga trošim na jurnjavu za punjačima ( pošto u garaži nemam uslova da ga punim ). A sa druge strane, čak i da imam EV i gde da ga punim, meni to ne reševa… Pročitaj više »

BB

Jesi li ikad sipao benzin ili dizel na autoputu u EU? Cijene su značajno drugačije nego na običnim putevima (koji se između sebe još dodatno razlikuju). Dakle nisu dilde izmislile takvu praksu, već je to novo pa se bolje prima… Ali u ovom slučaju (nije „gradski“ Taycan što reče Don) je jasno da se radi o čisto gradskom autu koji Peki nije ni trebao izvoziti na autoput (to je uradio samo da provocira čitanje teksta od strane ljubitelja Alfe), jer tamo ne pripada. Jedan „rezervoar“ u gradskoj vožnji je gotovo nemoguće dnevno potrošiti…

moron

Znam da je značajno skuplje na auto putu, sipao sam 😀
Ali, nije ovolika razlika, ni izbliza. U odnosu na ovu divlju razlika cene struje na auto putu, za onu razliku cene benzina i dizela, mogao bih čista obraza i da kažem da je kod tog goriva ista cena. Ovo sa razlikom cene struje, pa, to je bukvalno čista pljačka.

Don

Ajd pogledaj sat reportažu o ovo smeću , dnu dna od auta i čitaj izmedju redova. Uostalom, zagadjenje u gradovima imaju samo megapolisi (nisam primijetio u Istanbulu) zbog prenapučenosti, u ostalim dijelovima svijeta toga nema. Spickat tolike pare na nesto sto ima jako slabu upotrebu vrijednost, na nesto s cim ces se mučiti i u čemu ne mozes uživati može samo mentalno retardirana osoba, uopće neću da slušam nikakve argumente. Glede cijena dizela na autoputu, odavno se koristi app , staneš na parking i on ti nadje najjeftiniji benzin u okolici, sidjes sa autoputa Maks 5 km i natočiš za… Pročitaj više »

Branko

Ima da košta npr.sigurnost, odnosno ugrađene tehnologije pasivne sigurnosti za pomoć vozaču, koje sve više postaju obavezne. Pa troškovi razvoja, jer EV nema baš iste baterije kao mobitel. Pa AC/DC konverter, što je moguće veće snage, jer su kupci razmaženi. Zatim garancija od 8 godina minimalno, sustav rekuperacije, sve kompleksnije tehnologije kontrole hlađenja / grijanja baterijskih modula, u zadnje vrijeme do razine ćelija, plaće i školovanje radnika i mehaničara za nove tehnologije, itd. I na kraju da dioničarima brenda ostane isto ili više. Kužiš, stari moj? 😉

Don

Ti kao da nisi pročitao moj komentar? Poslušaj starijeg, sinko, spasit ćeš se.

Branko

Morone, na miči sa Balkana. Evo u Hrvatskoj je još uvijek uglavnom džabe, čak i na brzim punjačima na auto putu. A tamo gdje nije džabe, nema nikog (tu i tamo neki jadnik s Teslom). Smislit ćemo već neku prevaru tipa lož ulja ili slično. 😁

BB

Agregat u gepeku na ložu? 🤣😂

Branko

Eto, vidiš kako možemo biti kreativni! 😂😂😂

s mile

Odavno smo svedoci namenske proizvodnje. Ranije je postojala jedna npr brusilica, alat. Bila je i za profi i za hobi korisnike. Bila skupa, i trajala večito. Danas ima u ponudi desetak nivoa kvaliteta. Kupiš hobi brusilicu za 30eur…jednom sam pitao prodavca, ako država uzme PDV 20%, prodavac 10% marže, veleprodavac 5%, transport i proizvođač svoj deo….KOLIKO košta proizvodnja iste… Namena Springa je grad, autonomija od 200km u gradu je OK, punjenje na kućnoj mreži za 13h, je OK. Cena..sa beneficijama Odlična. Masa ljudi putuje malim automobilima kroz grad na posao, cenim da će mnogi razmotriti Spring. Kome odgovara, kupiće, čak… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane s mile
BB

Super ti je ovo poređenje sa brusilicom. Samo si trebao pomenuti i dildo brusilicu, ovaj put kao izraz slobode u odnosu na dostupno napajanje 🤣😂.

Bungi

Manje od 13000 u francuskoj za novog električara, bolje od ovog ne može.Spoljnji izgled je solidan, unutra mi se sviđa jednostavnost.Možda bi nasloni na glavu napred trabali da budu klasični-podesivi ali ovo rješenje iz jednog dijela je jeftinije, ne i bolje.Signalne lampe vazdušnog jastuka i sigurnosnog pojasa ne koriste baš puno na plafonu.Trebali bi biti integrisani u digitalnu istrument tablu.Brisač sa jednom metlicom takođe nije bolje rješenje od klasična dva koja su raspoređena na spoljnje ivice vjetrobrana( Pežo 407) i brišu vjetrobran bez praznina ali cijena opet igra osnovnu ulogu. Što se tiče konvertovanja klasičnih u el. vozila, može se… Pročitaj više »

Branko

Bungi, malo si ga sad pretjerao…😂😂😂

Bungi

Ozbiljno ti kažem, Mercedes B klase je tako konstruisan automobil da te prosto moli da ga preradiš na struju.Jedino to neki vozači B klase neće nikad skontati🤭

BB

Zato se Don ne javlja, eno razvalio dno od B klade i trpa baterije 🤣😂

moron

😊😊😊

Don

Moj nije sa tom sendvič konstrukcijom,probao sam stavit bateriju, preko svijeća i vudu magije dozivao sam Teslu s onog svijeta ali ne ide pa ne ide, on pričao o nekim vakuum cijevima kakve baterija veli, pa je poceo u grobu da se okreće , al c i kaki, samo ti furaj dizel , veli on, i zajebi papke. I ko sam sad ja da proturijecim Tesli? Taman posla

moron

Je li kaz’o šta za 1,6 MJ?
Hoće li ga biti i kao Euro 7 ili mu je „finale“ ovaj sadašnji „Euro 6d – Final“?
Da planiram …

Don

Jest, veli da u zemlji istočno od Drine će dugo da važi furka na dizel čak i kad bude rat pa se nafta ne bude mogla dovlaciti iz zemalja dje se sad proizvodi jer će tamo da se ratuje…ma ništa ga nisam razumio.samo mi je rekao, sinko , ne dildo,ne.

Pomponije

Po ovoj ceni Dacia Spring je odlična ponuda. Takav EV ima logike, solidna autonomija, a lepa i oprema, tako da sve je tu što treba.

Ne znam zaista osobu osim raznih kurira koja dnevno prelazi više od 200 km po gradu.

Performanse opet dovoljne za grad i gradsku upotrebu. Kome treba i nešto za vangradsku upotrebu može recimo umesto jednog Renault Zoe da kupi jedan Spring i jedan Sandero koji će služiti za putovanja van grada i na duže staze.

Mad Max

Ovo je ODLIČNO ali može i bolje. Mora da ide cena još dole (manje od 10 000), mora auto biti još nešto manji i lakši. Možda se neko seća moje konstatacije „Sledeći moj nov automobil će biti mali baterijaš – kinez“. Treba da prođe još godina – dve da ovakvi automobili postanu java. Ovo već ima autonomiju od 200 km po gradu! Po meni i 120 km, rešava potrebe grada. Ograničenih dimenzija, sa parking mestima gde dimenzijama neće biti dozvoljen pristup klasičnim autima…. I Peki batali hibride. To su pseudo automobili, kojima brzo ističe rok trajanja. Bar ove prevare koje… Pročitaj više »

Mad Max

Vizuelno je glupo što ima klasični prednji gril, kao da ima napred SUS motor i hladnjake. A posebno je glupo što su prekopirali haotične farove sa novog Amija (C3).
Elektromobil mora imati svoj prepoznatljivi „luk“, bez klasičnog prednjeg grila, napred nizak, sa jako niskim koef otpora vazduha i malom čeonom površinom.

Sebastian L.

Ne mozes ti da imas dizajn kakav ti hoces ili kakav bi bio najaerodinamicniji a da se ne uklapa u regulativu o zastiti pesaka koja je u EU definisana prema (EC) No 78/2009 gde je taksativno navedeno koje mere moraju da zadovoljavaju ivice branika, haube, vetrobran itd… zbog toga je danas vecina vozila slicna kao jaje jajetu … inace, tekst regulative je dat ovde https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32009R0078

Mad Max

Naravno da nije tako. Ovak nabudženi a mali baterijaš Dacija from China, auto nije OK.
Evo kako Tesla radi. Baterijaši će imati poseban oblik i prepoznatljivost. Gril napred nema potrebecomment image

Ili novi Fiat 500 ecomment image

Ili Renaul Zoe iz iste kućecomment image

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
BB

Naravno da nema potrebe, ali mnogi su električarima zamjerali radikalan dizajn, vjerovatno jer se raja godinama navikla na gril naprijed. I ovo je vjerovatno da se uhvati taj trend da dizajnerski ne odskače previše od SUS modela. Što se tiče aerodinamike, ne treb to njemu, neće ovaj auto nikad da iskoristi blagodeti smanjenog koeficijenta jer neće na otvoreni put i daleke pute. A s druge strane insistiranje na dobroj aerodinmaici znači manja iskoristivost unutrašnjeg prostora a što je njemu jako bitno.

Zoca

Kola na struju forsiraju samo da naude Rusiji💡🔋*erem vam se u ton film.😊😂😅

Mad Max

Od baterijaša će Evropa bankrotirati. Svoj najpoznatiji proizvod mali dizel su uništili, autoindustrija u haosu. Forsiraju se troklipnjače uz lažni hibrid. Što se tiče malih baterijaša, Kinezi će ih baciti na kolena. Neko im je nametnuo gašenje termoelektrana na ugalj i nuklearki. Jedina realna energija može doći od Ruskog gasa, koji sisa cela evropa. Kako sad stvari stoje, potrošna gasa će se povećati bar za duplo, u narednih 5 do 10 godina. Zato Nemci i protiv volje Kauboja prave drugu severnu „cev“, na koju će sisati infuziju da prežive. Tako da po meni Rusi ovde neće propasti, a oni neće… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
BB

Evo ti Plus 👍

dezon

Manje citam vise gledam cerku. Nema ljutia peki, shvati kao kompliment..

Peki

Nema ljutnje, da nije htela da je gledaju ne bi se slikala… Uostalom to joj je „poso“, radi za razne reklamene kuce (garderoba, kozmetika, frizure…)