1. Home
  2. Testovi
  3. Renaut Arkana 1.3 TCe/140 EDC7 RS Line – U visokom društvu
Renaut Arkana 1.3 TCe/140 EDC7 RS Line – U visokom društvu
50

Renaut Arkana 1.3 TCe/140 EDC7 RS Line – U visokom društvu

13.95K
50
Podelite sa prijateljima:

S modelom Arkana Renault kao da je želeo staviti prst u oko premijum predstavnicima. Za sada jedini SUV Coupe „generalista“, ima za cilj privući klijente koji se žele distancirati, a da to ne moraju debelo da plate! Kažete „mission impossible“, možda, ali Arkana ima veoma zavodljive forme i privukla je retko veliko interesovanje…        

Predstavljajući strategiju Renaulta u godinama koje dolaze, aktuelni patron Luka de Meo izjavio je u januaru mesecu ove godine da „treba očekivati revoluciju kod Renaulta“. Za početak verovatno je mislio na model Arkana (u Srbiji nazvan Megane Conquest), koji se eto usudio iskopirati forme karoserije rezervisane za pojedine nemačke premijum predstavnike!

Jer do sada, ukoliko ste poželeli jedan SUV Coupe morali ste pokucati na vrata prodajnih salona Audija, BMW-a ili Mercedesa, ukoliko ne i Porschea, za šta vam naravno treba podebeo račun u banci. E, od sada imate alternativu, za „samo“ 24.000 evra tu je Arkana, elegantan i na oko sportski SUV, kao najava malo „uzbudljivih“ modela kod Renaulta.

Drugim rečima model manje konvencionalan i manje racionalan od aktuelne game, u korist šarma i originalnosti! Cilj je dakle zaintrigirati emocije potencijalnih kupaca, što je posve neophodno prilikom kupovine ovakvih vozila, ali ne odustati od izvesnih kvaliteta, kao što su praktični aspekt, unutrašnji prostor, ekonomičnost i pristupačna cena.

Posve ostvarljivo, ali zauzvrat ne očekujte prestižne benzinske agregate, još manje snažne dizele, zapravo nikakve dizele! Arkana u startu i nije bila zamišljena da zavede evropske kupce, lansirana 2019. godine u Rusiji, te godinu kasnije u Južnoj Koreji, fabrikovana je i komercijalizovana sa znakom Samsunga na nosu (model XM3). Tek nakon izvesnog uspeha koje je postigla, odgovorni u Renaultu odlučili su da je ponude i na evropskom tržištu, iako se i dalje proizvodi isključivo u Koreji.

Lakše reći nego li izvesti, jer iako je spoljašnji dizajn više manje identičan, u osnovi ne radi se o istom automobilu! Verzija za Rusiju postavljena je tako na platformi Dacije Duster, idealnoj za loše puteve, dok je za Evropljane bazirana na znatno modernijoj od Clia i Captura, podrazumeva se značajno modifikovanoj. Međuosovinsko rastojanje je recimo povećano za 8 cm (2,72 m), tako da je na kraju s 4,57 m dužine Arkana duža i od Kadjara.

Upravo tu se i krije odgovor na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na evropsku verziju, po rečima Fransoe Lorena, šefa projekta, Renault je želeo vozilo koje u svakom pogledu odgovara ovim standardima i ukusima. Kada kažem standardima mislim pre svega na sigurnosne sisteme i sofisticiranu opremu, ujedno trebalo je vremena i za adaptiranje hibridne verzije, nedostupne za rusko/korejsko tržište.

Rešeni problemi, te se Renault mogao posvetiti detaljima i ulickati svoje novo čedo, po ukusima domaće klijentele. U tu svrhu uveden je ovde predstavljen završni nivo RS Line, koji samo pojačava njegov dinamični izgled. Kažem izgled, ne i agregat (nema nikakve veze sa sportskim odeljenjem Renault Sport), što se ogleda u crnim lakiranim naplacima od 18 cola i isto tako lakiranoj prednjoj masci, značkama RS na bokovima, lažnoj duploj izduvnoj grani, crnom krovu…

Osnovne crte prednjeg dela su prepoznatljive, tj. karakteristične su za sve aktuelne modele kuće. No gledano iz profila, kao i od pozadi, do izražaja dolaze forme kupea. Linija krova, tj. C stuba, snažno je padajuća, za razliku od „klasičnih“ SUV modela. Spomenimo i ostale atribute specifične za ovaj segment, gde pre svega mislim na klirens od 20 cm, velike proreze za točkove uokvirene crnom plastikom, kao i zaštitne lajsne pri dnu vrata.

Zaključak koji su sa mnom podelili brojni prolaznici, prijatelji i familija je da vrlo lepo izgleda, dizajneri su uspešno spojili sportske i krosover atribute. Lepo mu stoji i ova narandžasta boja, kurioziteta radi Renault je u startu želeo da Arkana bude u isključivo u crnoj boji, kako bi se još više istakla njena elegancija. Srećom od toga se odustalo, iako sam se mogao uveriti da joj i „crnina“ dobro stoji…

Familijarni Coupe SUV

Prvo što mi pada na pamet kad se spomene jedan kupe je ima li mesta pozadi? Krov koji je podsečen i spušta se pod velikim nagibom u principu je „poguban“ po glave, ali u ovom Renaultu na zadnjoj klupi ipak je moguće udobno putovati, čak i ukoliko imate 185-190 cm visine. „Caka“ je u nešto položenijem naslonu, ali ovo se odnosi samo na dva sedišta do vrata, nikako na ono u sredini, uzdignuto i nekomforno.

Naprotiv, pristup unutrašnjosti je malo teži, glava se mora pognuti prilikom ulaska i izlaska. Skromna širina podseća nas da je platforma inferiornija od one kod Kadjara, no kako je međuosovinsko rastojanje razvučeno do maksimuma, prostor za kolena je dobar. Jeste da je sedalni deo pomalo kratak, no dobro, kako se ovde ipak ne radi o jednom porodičnom minivanu, posve je na visini zadatka.

 

Jeste da će deca nižeg uzrasta biti pomalo na muci da se sama popentraju, za uzvrat malo stariji će biti zadovoljni kada vide dva USB priključka, kao i izduv za topao i hladan vazduh. Arkana je dakle visoko postavljena, što je zgodno za nas metuzaleme s načetim leđima, sedište je u visini stražnjice.

Za pohvalu je i zapremina prtljažnika od preko 500 litara i lak pristup, zahvaljujući velikim petim vratima. Predviđena je i polica na dva nivoa, kao i udubljenja s strane, praktično da se odloži par flaša, kako se ne bi kotrljale po unutrašnjosti. Rezervni točak ne pronađoh, no mesta za njega ima, tako da sve zavisi od završnog nivoa ili tržišta. Šteta je što pored silne opreme Renault nije predvideo i električnu asistenciju za vrata prtljažnika, kad je bal neka je na vodi!

Pređimo sada na prednja sedišta, udobna i lepa na oko. U našoj izvedbi su u kombinaciji koža/prevrnuta koža (malo prirodna malo veštačka), s električnim komandama, računajući i suvozačevo! Pozicija je kao što rekoh prijatno uzdignuta, uz odličnu ergonomiju komandi. Možda ste primetili da često kritikujem Renault zbog pozicije prekidača za prozore, ovde su postavljeni kako treba, tj. leva ruka prirodno pada na njih. Sam dizajn komandne table nam je poznat iz Captura, što nikako ne treba uzeti za zlo!

U našem zapazih dosta lakirane plastike u karbon stilu, globalno uzevši kvalitet materijala je na nivou „generalista“, tipa Peugeot 3008, Cupra Formentor ili Citroen C4, iako ovaj poslednji i nije direktan konkurent (pre će biti C5 Aircross). Pored spomenutih sedišta sportsku notu daju ručica menjača i upravljač, prošiven crvenim koncem i obložen kvalitetnom rupičastom kožom.

Zapravo čitava unutrašnjost je, računajući i plafon, crna, samo crveni detalji po sedištima i na oblogama vrata razbijaju monotoniju. I numerička instrument tabla od 10,2 inča (25,9 cm) je prekopirana od Captura, kao i kod ostalih modela proizvođača u zavisnosti od izabranog programa (Eco, Sport i My Sense), menja se i grafika, odnosno boja podloge.

Lepo deluje ta imitacija klasičnih instrumenata, „kazaljke“ zaista deluju kao prave, tanke su i precizne. Spomenimo i veliki vertikalno postavljen ekran od 9,3 inča, pregledan i bogat raznim informacijama.

Ograničen izbor

Za početak u ponudi je samo jedan blok, sada nam dobro poznati 1.3 (naš „moron“ rekao bi 1.33), svojevremeno razvijen u saradnji s Mercedesom. Ne, nije trocilindarski, ovaj ima „čitavih“ četiri, i kao što verovatno znate pronalazimo ga u mnogim modelima Renaulta, snage od 115 do 160 ks.

Ovde razvija 140 ks i 260 Nm, s tim da mu u pomoć priskače i mali električni motor, nepoznate snage!? Renault jedino navodi da se radi o mikrohibridu, dakle poseduje skromnu litijum-jonsku bateriju od 12 V, smeštenu ispod suvozačevog sedišta. Šta reći o njemu?

Možda da korektno obavlja „job“ (posao), tj. da se uspešno nosi s 1.375 kg teškim vozilom. Problem je što pojedini od njega očekuju performanse adekvatne izgledu, no ovde se ipak radi o jednom malom bloku, talentovanom, ali ograničenih kapaciteta. Više nego dovoljno za svakodnevnu vožnju i dobra ubrzanja (ispod 10 s do „stotke“), no nedovoljno da se podigne adrenalin.

Posebno ne kada mu se čuje zvuk, totalno bezličan, gotovo da sam poželo hrapavi i grlati kod nedelju dana ranije voženog Forda Focusa… Naš je bio u paru s automatskim EDC7, koji se pokazao na visini zadatka, osim prilikom parkiranja. Naime, ni malo mu se ne sviđaju brzi prelazi napred/nazad, svaki put zastane i razmišlja pre nego li prihvati gas!

Veoma frustrirajuće u gradskim gužvama i s nervoznim vozačima pozadi, posebno u uskoj ulici kada moraju da sačekaju dok se ne uparkirate. Samo zbog ovog bih se pre opredelio za ručni šestostepeni, na stranu što je i jeftiniji. U pres centru mi rekoše da će uskoro imati Arkanu s njim, pretpostavljam da će cena biti niža za oko 1.500 evra.

Kome se agraget učini previše „mekanim“, uvek može izabrati mod Sport, kada odziv na gas postaje bolji, uz slabiju električnu asistenciju i menjač koji duže zadržava angažovani prenos. Kao što rekoh promeniće se i izgled instrument table, no osetno bolje performanse mogu se očekivati jedino kada Renault uvede snažniju izvedbu od 160 ks (najavljen do kraja godine).

Za uzvrat, umerenom vožnjom motor se pokazao ekonomičan, do „moje“ brvnare na jezeru udaljene stotinak kilometara, odoh i vratih se s nepunih 6 litara u proseku (tačno 5,8 l). No čim malo jače „legoh“ na gas, porasla je za 1-2 litre, da bih na auto-putu zabeležio prosek od nekih 7 l.

Po gradu je teško izvući se s manje od 10 litara, sve u svemu vratih ga s ukupnim prosekom od 7,8 l. Kome je do ekonomičnost Renault je predvideo samopuneći hibrid od 145 ks, isti kao kod Clija. Ovaj se ubrzo očekuje i kod Captura, gde benzinski 1.6 razvija 95 ks, uz pomoć električnog od 49 ks. Iako se može pronaći i u domaćem cenovniku Arkana 145 E-TECH (zaista mi nije jasno zašto su ga kod nas nazvali Megane Conquest?) za sada nije dostupna!

Rekoše mi negde u junu mesecu, nadam se da ću kao i sada biti prvi u Srbiji koji će vam ga predstaviti (moram malo da se hvalim…). Još par reči o agregatu, kada je u sprezi s automatskim menjačem teško je proceniti koliko je elastičan, ovaj ne dozvoljava da se vozi u neadekvatnom, odnosno preniskom režimu rada.

Pokušah par puta ručicama pored upravljača da ga rano prebacim u viši prenos i da ubrzam s nepunih 1.500 o/min, ali menjač odmah reaguje i prešaltuje u niži. U svakom slučaju ne smeta mu visok režim rada, brzo i lako popne se sve do 6.500 o/min.

U vezi vozne dinamike recimo da je Renault opet tražio kompromise, u segmentu ima udobnijih i dinamičnijih konkurenata, ali se na kraju Arkana pokazala ubedljivom na svim poljima. Ok, točkovi od 18 cola negativno utiču na udobnost (kod nižih završnih nivoa serijski su od 17 cola), ogibljenje poprilično „treperi“ po zemljanim putevima.

 

Očigledno je da Arkana nije predviđena za ozbiljniju off-road vožnju i sve terene, uostalom integralna transmisija nije predviđena ni uz doplatu. Dobar klirens tu je pre svega zbog „šminke“, odnosno pentranja po visokim ivičnjacima i odlazak do vikendice udaljene od asfalta.

Da, ali se zato po istom može voziti veoma temperamentno, bez preteranog ljuljanja i naginjanja u krivinama, u svakom slučaju s ovim motorom ogibljenje nikada nije na muci… Arkana je pre svega siguran automobil, sa snažnim kočnicama i svim danas raspoloživim sigurnosnim sistemima. Ovo se odnosi i na opremu, voženi poseduje sve što se poželeti može, uz tek nekoliko opcija (panoramski krovni otvor, hi-fi sistem Bose, krov u crnoj boji).

Cena u Srbiji je znatno niža nego li u Francuskoj, računajte na 28.690 evra, umesto 34.700 koliko košta u zemlji Gala. Odnosi se na RS Line i EDC7 menjač, dok početna za završni nivo Zen iznosi nekih 24.000 evra. Informacije radi, hibrid je skuplji za oko 2.000 evra.

To bi bilo to, uz konstataciju da Arkana ne zamenjuje ni jedan postojeći model, već da dolazi u ispomoć Capturu i pre svega Kadjaru, ostarelom i nedovoljno talentovanom da se nadmeće s najboljim predstavnicima u segmentu (zamena je predviđena za kraj sledeće godine).

Ujedno je i jeftinija od njega, u proseku za oko 3.000 evra. Sve u svemu nije nas razočarala, naprotiv, te ukoliko je suditi po zanimanju koje izazvala, ima sve šanse da ostvari dobru karijeru. Možda ne kao jedan Peugeot 3008, koji je već par godina apsolutni bestseler i najprodavaniji kompaktni SUV na mnogim tržistima, ali dovoljnu da opravda svoje prisustvo na evropskom tlu. I to je samo početak, do 2025. godine proizvođač je najavio ni manje ni više do 19 noviteta, od čega će čak 7 biti 100 % električna. Ako je i od Renaulta mnogo je…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Arkana 1.3 TCe/140 EDC7 RS Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.570 x 1.820 x 1.570 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.720 mm
Zapremina prtljažnika: 513-1.296 l
Masa praznog vozila: 1.375 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo benzinski
Radna zapremina: 1332 cm³
Snaga: 140 ks pri 4.500 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm izmedu 1.750 i 3.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 7/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,8 s
Maks. brzina: 205 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,1/7,8 litara na 100 km
Emisija CO2: 131 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 24.000 evra 

Dobre strane:

Atraktivan izgled, unutrašnji prostor i prtljažnik, bogata oprema, odnos vozna dinamika/udobnost, cena u Srbiji

Loše strane:

Skromna ponuda agregata, zvuk motora, vidljivost kroz zadnje staklo, kvalitet pojedine plastike  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8 
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,75

(13953)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

50 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Grozdan_the_Great

Ako lepo pročitah, piše da je Arkana jeftinija od Kadjara za 3k evra. S početnom cenom od 24k, skuplja je za oko 3k evra od Kadjara.
Arkana deluje kao okay auto, ali rekao bih da je Mazda CX-5 za iste pare mnogo bolji izbor.

Peki

Trziste u Srbiji je specificno, ne znam ko kroji i odreduje cene. Dobro si procitao, u zemljama EU Arkana je jeftinija za 3.000 evra od Kadjara, mislim naravno na katalosku cenu. Kod nas se verovatno adaptiraju zahtevima kupaca, pa su pojeftini Kadjar.

moron

Da, sada gledam cenovnik Kadjara za Srbiju:

– oprema je bogatija ( sada top paket ima standarno neke stvari koje početkom 2020 nisu mogle ni kao opcija – taman zlatom da si ih tada plaćao),

– cena je niža (po ranijoj ceni TCE 140 6MT sada dobiješ TCE 160 EDC ).

Sa jedne strane, to je u redu ( povoljnije novim kupcima, fabrika će više da proda ), ali, takvo naglo obaranje cene je jako nekorektno prema ranije ostvarenim kupcima Kadjara. Gadan šamar od fabrike.

Branko

Od kad je neki auto brend, a pogotovo Renault koji je izmislio “akcije samo ovaj mjesec”, vodio računa o osjećajima kupaca? 😁 Auto nije investicija, nego potrošna roba (malo skuplja, doduše).

moron

Ali, „akcije“ su jako opasne za sam brend ako su u pitanju stvarni i značajni popusti. Nije to da proizvodjač tako samo zajebe već ranije realizovane kupce, već tim realnim sniženjem cene dugoročno zajebe i samog sebe. A Kadjara su realno pojeftinili.

Mad Max

Onaj ko je već kupio automobil, a zadovoljan je njime, taj se neće vraćati skoro, bar 4-5 godina, a oonaj ko je nezadovoljan taj će (da je pametan ) promeniti brend. Tako da su popusti uvek dobro došli. Problem je kad popusti prođu, kupaca nestane. Reno uvek daje popuste na stare modele, i krajem godine, pa ko kupuje, treba tako i da se tempira. Problem će im nastati što izbacuju dizele. Klio benzić će proći, kao i onaj štrokljavi Captur, a ostalo teško. Hvataju klijentelu, koja čita medije i koji se primaju na propagandu da dizel treba ukinuti. Oni ozbiljniji… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
moron

Slažem se, ko novo kupuje na duge staze, njemu je i taj naprasni pad cene (zbog popusta na zalasku karijere modela) ekonomski skoro nevažan. Ali, ko ga kupuje na kraće staze, a kupio ga pre tog ekstremnog popusta, biće malo besan takvom cenovnom politikom. A i sam jedan deo potencijalnih kupaca, kada vidi takav „strmopizd“ cene za novo, lako može da se desi da zaobidje brend. Ili, da se u odnosu na neki drugi model te kuće uzdržava od kupovine, čekajući i za njega sličan sunovrat cene. Zato mislim da je takva politika (urušavanja vrednosti vozila) pogubna i za brend… Pročitaj više »

Mad Max

Računa se da se posle 3-4 godine takve stvari jednostavno zaborave.
Šta misliš, prodaja cipela, odela, luksuznih brendova? Neko plati patike 200 evra a posle par meseci budu 100. I posle opet kupi isti brend. To je psihologija kupca. Postoji čitava nauka.

Renault Terminator

Sta imas protiv Talismana 1.6 TCe 200 i 1.8 TCe 225😁?Meni je to odlicna kombinacija i prije bi izabrao te benzince nego dizele.
VelSatis 2.0T 164ks…jbt bolji auto u zivotu nisam vozio i mislim da nikada vise za zivota svoga necu naici na tako dobar auto kao VelSatis 2.0 turbo.

dezon

Perice nazvali su ga conquest, zbog arkana i ratovi devedesetih. Tako je bar ovde javljeno kad sam citao o njemu na b92.

Peki

Ne znam sta da ti kazem, pitam se samo sta ce pisati na karoseriji, tj hoce li zbog Raznjatovic Arkana na petim vratima stajati Megan Conquest???

DOLF

Pa automobil se zove Arkana, ne Arkan. Jeste da bi mnogi zloupotrebili i skinuli poslednje slovo.

BB

Znači sad će Hrvatska da ima Arkana a Srbija Conquest? 🤣😂

Branko

Ma neee, za Hrvatsku se zove Renault Ceca! 😂😂😂

Don

U hr je Maks lubur…uopće mi nije jasno zašto , valjda prate trendove :-S

BB

Ja sam mislio da će biti Cash tj. Gotovina… 😉

Don

Uvijek imas najbolje provale!:)

moron

Qonquest je kraći oko 5-6 cm od megana karavana, ali i od njega viši oko 12 cm. Nisam imao prilike još uvek da u njega sednem, ali, „daće Bog“, hoću, jer me baš interesuje šta je (unutra) donela ovaj padajuća linija krova. Ovde u novajliji u ponudi samo jedan nehibirdni i samo jedan hibridni motor. Sećate li se kada se pojavio sadašnji megan, nije to tako davno bilo (jedva 6 godina), kada smo u ponudi „novog megana“ imali u startu dci 90, dci 110, dci 110 hibrid assist, dci 130, 1,2 TCe 100, 1,6 SCe 115 i 1,2 TCe 130… Pročitaj više »

Branko

Nema više dizela, a sve cijene su otišle gore. Renault je npr. digao cijenu Twinga u 2 godine za valjda 20%…🙄

Bungi

Auto je prelijep, baš kao i djevojka što sjedi u njemu.

Peki

Zahvaljujem u njeno ime! Ponosni tata 🙂

Pomponije

Vrlo lep automobil, kao i test.

Interesuje me kako će ići prodaja ovog automobila i uopšte sličnih vozila kao što je novi C4… Ima li apetita među širim narodnim masama za ovakvim modelima, ili će to ostati samo za „izoštren“ ukus više klase…

Balkanboj

Zanimljiv automobil, čak i lep. Unutra mi izgleda najnormalnije od Fr ponude, jako dobro. Međutim, nema motor. Performanse i potrošnja ovog 1.33 su veoma dobre s ozirom na gabarite i visunu Renola. Ali… Čemu 4.6m dužine i ovakav oblik a samo FWD u ponudi??? Dimenzije guma su van nekih standardnih (205, 225 širine)… Kad vidim motor bez ukrasnih poklopaca i plastika, kao ovaj ovde, baš se smorim. Zar nisu mogli malo lepše da urade, da zamaskiraju, kad već ne znaju da isprojektuju da bude čisto i oku ugodno? Šteta, lep je automobil ali su usrali motku sa pogonom i samo… Pročitaj više »

Peki

Zastitna plastika na motoru je uklonjena kako bi mehanicari brze i jednostavnije radili na njemu…🤣

Bojan

Nije mi jasno zasto bi neko dao za ovaj auto 24+ k, koji je na manjoj platformi captura, kada ce novi qasqai na vecoj platformi kostati isto (proverio u stojanovu)?

Tako da mora ta cena ici nize 2-3 k evra

Peki

Cuj platforma je relativna star, 90 % kupaca u zemljama EU nema pojma sta je platforma i od koga je pozajmljena. Za isti procenat znatno je vazniji izgled i oprema, a kakao je Arkana nekakav Coupe SUV, za razliku od Qasqai, eto argumenta na koji racunaju u Renaultu. Inace i Nissan ce imati iste agregate, sumnjam da ce ugraditi dizel…

BB

Ma nemamo ni mi, šta nam serviraju to i gutamo. Čuj, u Rusiji i Koreji jedna a u Evropi druga platforma za isti auto…

Branko

Slažem se u potpunosti. Uostalom, dva automobila na istoj platformi ne moraju dijeliti mehaničke komponente, a oni na različitim mogu.

Branko

“Jer do sada, ukoliko ste poželeli jedan SUV Coupe morali ste pokucati na vrata prodajnih salona Audija, BMW-a ili Mercedesa, ukoliko ne i Porschea, za šta vam naravno treba podebeo račun u banci.” Pa dobro sad, Mitsubishi ima Eclipse Cross još od 2018. godine, isto kupe SUV. Zanimljivo je rješenje MHV na 12V? Obično je 48 V, pa pretpostavljam da je elektromotor vrlo male snage, 2-4 kW.

moron

Jeftinija je baterija za zamenu, kada joj dodje vreme 😀😀😀

Branko

Zato se i zove Mikro hibrid, a ne blagi hibrid… 🤔 Vidio na Renault hr stranici.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
BB

Start stop prozvali hibridom…

Peki

Taj Mitsubishi Eclipse Cross sam vozio cim se pojavio, zaista se nije proslavio, najmanje izgledom! Sada su ga osvezili, ali i dalje je ruzan do bola, verujem da cu ga ubrzo dobii na test voznju…

Branko

Da, sad je samo Plug in Hybrid. Meni se sviđa ovaj novi.

moron

Kada je 4WD, zlo je što nije 2WD … I obrnuto. A isti „problem“ je i sa manuelnim i automatskim menjačem… A tek vrsta automatskog menjača… Ili, ne daj Bože da su tri cilindra, taman da je Toyotin iz GR modela.
Niko nije zamesio pogaču, a da valja celom svetu.

Don

Gledam cijene konkvesta u Hr, 183k cuna za ulazni model, megan za 140, zanimljivo da i Fiat nudi tipa po ulaznoj cijeni od 140k ćuna. Ne bu dobro..,

Branko

CO2, Done, prosjek CO2 ih muči. Zato idu sa višim (skupljim) početnim paketom, jer od idućeg mjeseca idu subvencije za BEV (9.500 EUR) i PHEV (5.500 EUR). A ulazni Captur PHEV košta baš toliko kad odbiješ subvenciju. Kad se subvencije potroše (15 mil EUR) spustit će cijenu, osim ako ne prodaju dovoljno EV radi penalizacije.

moron

Za HEV kod vas ništa od subvencija?
Ima možda i logike, nema tu neke ogromne ekologije.
Sinoć gledam na Spritmonitor.de za hibridnog i mog (MT) CRVa, razlika tamo matematički iskazane
srednje prosecne potrošnje za sva prijavljena vozila za ta dva modela je samo tri decilitra.

Branko

Nema već duže, bilo prije 6-7 godina dok je Toyota izlobirala. Btw, HEV po EU regulativi ne ulazi u subvencije, samo vozila <50g CO2/km po WLTP-u, a to ni jedan hibrid ne može.

Don

Vrlo efikasan taj dildo.

moron

Ne možda on, ali SUS izgleda jeste …

Don

Pa zar nisu u dealu sa Teslom? Sad su dilde počeli raditi 48ventila :))))

Branko

😂😂😂 Ventili, Volti, sve je to slično…

Don

Se razme,ne.

Branko

Ha čuj Done, još nigdar ni bilo da ni nekak bilo i nigdar nebu da nekak nebu 😁

Mad Max

Done, Tipo je klasa ispod bio koje evropske konkurencije. Već sam ti to par puta odgovorio. Auto je klase Dačije, veruj šta kažem. Auto je pravljen za sirotinjska tržišta.

Don

Nista ja nisam rekao, osim da je cjenovno isti kao megana i da to nije dobro. A nekad si ga mogao za 10 000€ kupiti.

Mad Max

KOliko znam ova „skalamerija“ je prvobitno bila namenja ruskom tržištu, pa su sad nešto nabudžili i za Evropu. Ne kapiram, ko može da kupi ovo vozilo ni na nebu ni na zemlji. Postalo je vreme „semi“ automobila, kao i Captur, kao i 2008 3008 i mnogi iz drugih auto kuća. Izbaciti dizel iz ovoga nazovi autmonila od preo 1300 kila je debilna odluka. Za ove pare se može kupti pravi reno, recimo Talisman i to sa dizelom i da dobro ostane para. Proizvođaći su počeli da izmišljaju polu aute jer je došao izgleda kraj, pa da uzmu šta se još… Pročitaj više »

Don

Svaka roba ima svog kupca, tržište će pokazati da li su u pravu sto su ga ovdje predstavili. Reno i dizeli?ahahah. Ima gorih auta, kako kod konkurencije tako i kod renoa pa se prodaju. Nisam upratio kakva je preglednost ovdje u ovog Luburica? Jel ga teško voziti u rikverc? Da li kamere daju lažnu sliku kao kod pezoa? Ima li ovo 360 kamere i zašto nema? Kad ga nude s jednim motorom ili su zadovoljni sa bilo kakvom prodajom (očito je zarada velika na njemu) ili je promašena politika kao kod talismana koji je propao, kvalitativno čak nije u rangu… Pročitaj više »

Renault Terminator

Renault zaista smara sa suv-ma.Ja ne mogu smisliti ovu kategoriju vozila,hebo ih onaj ko ih je izmislio.