1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C3 – Biti drugačiji
Citroen C3 – Biti drugačiji
86

Citroen C3 – Biti drugačiji

19.95K
86
Podelite sa prijateljima:

Na sceni već tri godine, mali C3 i dalje je svež i „egzotičan“, pre svega zahvaljujući originalnom izgledu, kako i priliči jednom Citroenu

Zavadi pa vladaj! To bi mogao biti moto kojim su se poveli dizajneri Citroena, kada su po prvi put kreirali C3. Još od samog starta, 2002. godine, ovaj mališan distancirao se od konkurencije originalnim stilom, koji, iako nije bio po svačijem ukusu, uvek je privlačio poglede.

 

Rezultat je svakako pozitivan, te iako nikada nije bio na prvom mestu po prodaji u Francuskoj, delio je podijum s Cliom i bratskim Peugeotom 208 (ranije kršten 207 i 206). Sve u svemu, prodao se u 3,5 miliona jedinica, što je jedna petina svih Citroena, zbog čega proizvođač nije ni pokušao da sakrije kako je C3 za njega jedan od najvažnijih modela.

Originalan od samih početaka

Kao da je juče bilo, sećam se promocije prve generacije nadomak Pariza, koja je u neo-retro stilu uspešno evocirala uspomene na legendarni „Spaček“ (2CV). Isto tako i druge, u Italiji, gde je, između ostalog inaugurisano ogromno vetrobransko staklo i nesvakidašnji  enterijer, po ugledu na DS3. Uspeh ove bio je znatno skromniji, za šest godina proizvodnje prodato je oko „samo“ 1,3 miliona vozila. Ni poslednja generacija iz 2016. nije nas lišila neophodne originalnosti, jednostavno ovaj mališan nastavlja da nas iznenađuje, pa kome se dopadne.

Stil, gabarit, unutrašnjost, platforma.., osim imena, novi C3 nema mnogo zajedničkih tačaka s bivšim. Kao da mu se zgadilo da godinama gleda u leđa Cliju i Peugeotu 208, pa k’o veli hajde da još jednom probam nešto drugačije, jer i ranije je bilo detalja koji su ga izdvajali, no ovoga puta otišlo se još korak dalje. Dosadio je malom C3 i enterijer, koji je u prethodnom delio sa DS3, i još više reputacija „voiture de papy“ (auto za dede), zbog čega je često bio odbačen od mlađe klijentele.

Nov „od glave do pete“

Zbog svega navedenog, od poda pa do plafona, sve je novo. Dobro, ima u njemu dosta toga preuzetog iz Cactusa, no uzevši u obzir da je i ovaj veoma specifičnog dizajna, to mu se ne može uzeti kao mana. Zapravo Cactus je najavio budući stilski pravac brenda, te je posve normalno da je C3 maltene mini varijanta istog, posebno nakon što je ovaj restilizovan.

Opšte forme, kao i svetlosna grupa, crne plastične zaštite na lukovima točkova i pre svega takovzani „Airbumps“ na bokovima (plastični umeci sa vazduhom, sposobni da apsorbuju manje kontakte), jasno odaju krvno srodstvo. Uz izražene zaštite na branicima (opet od crne brut plastike), C3 je kao stvoren za gradsku džunglu i „full contact“ s ostalim vozilima. Bolju protekciju od lakih oštećenja nema niko u segmentu. OK, jeste da su Airbumps ovde manji nego kod Cactusa, a ukoliko vas baš iritiraju, može se poručiti i bez njih. Uostalom, najslabija verzija ih ni ne poseduje, kao što sa može videti na C3 1.2 Pure Tech/82 (svetlo plave boje na fotografijama), s kojom sam se družio prošle godine.

A kako bi sve delovalo što modernije, mladalački, ponuđen je u nebrojeno boja i kombinacija, kako kupac ne bi priuštio jedan C3, već svoj C3! Za ove tri godine imao sam prilike voziti sve verzije, raznih boja i sa šarenim umecima (krov, retrovizori, okviri od farova za maglu…), uz koje idu četiri ambijenta enterijera. Ko nakon svega ne pronađe svoju dobitnu kombinaciju, neka se odmah orijentiše prema nekom nemačkom ili korejskom proizvođaču, gde caruje sivilo… Što se tiče spoljašnjih dimenzija, novi C3 je ostao ispod granice od 4 m (3,99 centimetara), iako se u poređenju sa prethodnim izdužio za 6 centimetara. Ujedno je niži za čitavih 7 centimetara, za koliko je produženo i međusovinsko rastojanje.

Beba Cactus

Po ugledu na eksterijer, ni dizajn enterijera ne ostavlja nas ravnodušnim. I ovde je preovladao duh Cactusa, s „nameštajem“ kao u salonu! Štof s kojim su presvučena sedišta, pa i oblik ovih, ne sreću se kod ostalih konkurenata u segmentu. Osim što su udobna i sa zadovoljavajuće snažnim bočnim osloncima, imaju retko veliku amplitudu podešavanja. Sama komandna tabla je prilično klasične koncepcije, ali opet moderne prezentacije. Platno istog dezena pronalazimo i na njoj (plastika kod jeftinijih verzija), kao i veliki ekran od 7 inča, pogodili ste, opet preuzet iz Cactusa. Ovde je postavljen malo niže, čime je dostupniji vozačevoj desnoj ruci, ali se pogled mora spustiti s puta.

No za razliku od velikog brata, instrument tabla je s analognim pokazivačima, jednostavnim i preglednim. Tim bolje, s tim da se može izabrati i numerički pokazivač brzine (displej između dva instrumenta). Pogled nam luta po unutrašnjosti i zaustavlja se na veoma dopadljivom rukohvatu od kože (barem tako izgleda) na vratima, nešto kao kod starinskih kofera. Nažalost, još u prvom kontaktu utvrdili smo da na plafonu nema nijednog, što su u Citroenu opravdali vazdušnom zavesom, kao u slučaju Peugeota 208. Hmmm, baš i nije neki izgovor, i drugi proizvođači imaju vazdušne zavese, ali i rukohvate na plafonu. Biće da je pre u pitanju kresanje troškova, kao u slučaju jeftine sjajne plastike, posebno na gornjem delu armature, ispod vetrobranskog stakla. O onoj niže od upravljača, nećemo trošiti reči, u ovoj kategoriji podrazumeva se da je bazična.

Nasuprot tome, hvalospeve zaslužuje pozicija za upravljačem, koji je uzgred rečeno veoma dopadljivog oblika, velik i prijatan na dodir. Prostora za odlaganje sitnica ima maltene kao u jednom minivanu, drugim rečima, police u vratima, kao i pregradak za rukavice ispred suvozača, su ogromni (ovaj poslednji ima 6,25 litara zapremine).

U prilici da se smestim u više različitih završnih nivoa, primetio sam da je u slučaju verzije sa startovanjem motora bez ključa (ovde predstavljen), jedna polica predviđena za mobilni telefon znatno manja nego kada se radi o standardnom ključu (odstranjeno dugme START), tako da u nju ovaj ne može stati.

Nakon prednjih sedišta, prebacih se i na zadnju klupu, gde ima osetno više prostora za kolena nego kod prethodnog C3. Ruku na srce to i nije neki uspeh, jer je bivšem ovo bila jedina od mana. Progres je ostvaren zahvaljujući platformi preuzetoj iz 208, ali i samoj formi prednje armature (izdubljena ispred suvozača), koja dozvoljava da se sedište povuće znatno ka napred.

Dve osobe, osrednjeg stasa, pa ukoliko baš mora i treća, staju nekako. Stvar je jasna, bez obzira što poseduje interesantan unutrašnji volumen, C3 je ipak samo polivalentan gradski automobil. Bez imalo sumnje, suvozač i vozač su privilegovani, iako se i tu može pronaći pokoja zamerka. Naime, sedišta su široka i izuzetno udobna, ali nedostaju oslonci za laktove. Levi, na vratima, nedovoljno je izražen i kratak, posebno ukoliko se sedište odgurne unazad. Desni nije predviđen, odnosno dobija se uz doplatu. Poznata priča, u ovom segmentu mnogo toga zavisi od završnog nivoa.

C3 može tako biti „go k’o pištolj“, odnosno nakićen kao božićna jelka, za šta je neophodno dublje zavući ruku u džep! Najjeftiniji C3 prodaje se tako u Srbiji  za 10.990 evra, dok za najskuplji treba izdvojiti 15.690 evropskih novčanica. Ne treba zaboraviti ni na eventualne opcije, kao što je veliki panoramski stakleni krov sa zastorom. Podsećanja radi, kod Cactusa ga nema (zastor), iz prostog razloga jer je bio objavljen rat kilogramima, pa je tako C3 čak i teži od njega za par kilograma, iako je kraći za čitavih 17 centimetara.

Razloge treba tražiti u pojačanoj šasiji i bogatijoj opremi. Ovde ne možemo a da ne spomenemo ugrađenu kameru/foto aparat, ispod unutrašnjeg retrovizora, koja je presedan u segmentu, pa i šire. Sistem Connected Cam omogućuje vozaču da snimi put, odnosno uradi širokougaone fotografije, odličnog kvaliteta. Nakon toga, može ih podeliti sa prijateljima preko Facebooka ili Twittera.

Zabavu na stranu, znatno važnije je što sistem u slučaju udesa automatski snimi i sačuva u memoriji 30 poslednjih sekundi, što može poslužiti kao dokazni materijal u slučaju nesporazuma u saobraćaju. Jeste da ova nije postigla očekivano interesovanje, ali je i dalje na spisku dopunske opreme (barem u Francuskoj).

Novi C3 je isto tako kompaktibilan s Apple CarPlay i Android Auto funkcijama, dok dispozitiv Mirror Link dozvoljava prenos informacija sa smarfona na centralni ekran. Za kraj ovog poglavlja još samo osvrt na prtljažni prostor, zapremine 300 litara. Pojedini čitaoci možda se sećaju da sam sam 2017. godine jednim C3 1.6 HDi „skoknuo“ do juga Španije, prevalivši sa njim preko 5.000 kilometara, kada smo u njega potrpali svu neophodnu garderobu za jednosmesečno letovanje tročlane familije. Dakle sasvim solidan prtljažnik, koji se obaranjem zadnjih naslona (deljivi na 2/3) može povećati na 922 litra. Ukoliko želimo baš da „zakeramo“, možemo mu prebaciti visok utovarni prag i „stepenicu“ kada su spušteni nasloni.

Tri cilindra je dosta

U principu, automobili u B segmentu predviđeni su za gradsku i prigradsku vožnju, bez da im je zabranjeno uključiti se na auto-put. No, ukoliko se sa jednim takvim uputite na duži put,  poželjno je posedovati dovoljno snažan, ukoliko ne i ekonomičan agregat. U našem malom Citroenu C3, ovoga puta našao se upravo jedan takav, dakle trocilindarski 1.2 Pure Tech, u snažnijoj verziji od 110 ks. I sa slabijom sam se imao prilike družiti, no skromne 82 ks i maksimalni obrtni moment od 118 Nm, skrešu mu elan.

Više o ovom bloku možete pročitati u nedavno urađenom testu Peugeota 208 . Njegov domen su dakle, grad i regionalni putevi, gde do izražaja dolazi toliko hvaljena Citroenova udobnost. Vozilo je zaista mekano trimovano, neko će reći i previše. Prilikom snažnog ubrzanja prednji deo se blago podigne, dok u krivinama „zaroni“, znatno više od jednog Clija ili 208. Stvar ukusa, no uz ovako slabašan motor ogibljenje je sasvim na mestu, dok sam uz snažniji 1.2 PureTech/110, poželeo za nijansu tvrđe, pre svega prilikom dinamične vožnje.

 

Utisak donekle popravljaju perfomantni pneumatici (opciono dimenzija 205/50 R17, kao na voženom), osim toga, na zadnjim točkovima su diskovi (doboši kod slabije). Sam agregat je znatno živahniji i elastičniji, pre svega zahvaljujući turbo punjaču. Maksimalni obrtni moment od 205 Nm razvija ranije, odnosno sa samo 1.500 o/min, dok slabijem treba 2.750 obrtaja. E njime se zaista može otisnuti „na kraj sveta“, ali će vas ovo zadovoljstvo koštati 1.400 evra više. Posve prihvatljivo, jer je zahvaljujući menjaču sa šest stepena prenosa (samo pet kod slabijeg) buka u kabini pri velikim brzinama znatno niža.

Bez imalo muke odrzavao sam putnu brzinu od 140-150 km/h (motor se vrti na nekih 3.000 o/min), uz potrošnju koja ne prelazi 7,5 litara. Zvuk trocilindarskog agregata prepoznaje se samo prilikom snažnih ubrzanja i pri višem režimu rada, no i tada se ne može reći da je neprijatan. Kako vreme prolazi, motori s tri cilindra su sve prisutniji pa se nakako i na to navikamo, kao i na njihove sve superiornije performanse.

Par dana pre ovog Citroena, Ford Fiesta ST (trocilindarski 1.5/200 ks) u potpunosti me je osvojila, pa iako C3 nema te kapacitete, još manje ambicije, njegovih 110 ks obezbeđuju dobra ubrzanja i sigurna preticanja (9,8 sekundi do 100 km/h i maksimalna brzina od 188 km/h). Na prvomajski uranak s famijom otišli smo kod prijatelja stotinak kilometara izvan Pariza, gde je u jednoj „cool“ vožnji ovaj motorčić pokazao da zna biti i primerno ekonomičan (5,5 litara na 100 kilometara). Lepo, no čim se ritam pojača, posebno u gradskoj vožnji od semafora do semafora, sposoban je popiti i desetak litara.

Svojevremeno sam bio u prilici isprobati i verziju s automatskim menjačem EAT6, treba reći da je ona tek neznatno „žednija“, tako da ukoliko ne možete bez automatike, spremite još 1.600 evra. Radi se o klasičnoj menjačkoj kutiji, bez dvostruke spojnice, koja funkcioniše bez ikakve zamerke. U svakom slučaju nemate mnogo izbora, ovaj menjač u sprezi je isključivo uz 1.2 Pure Tech/110.

Cene i rezime

Uz slabiji benzinski i 1.6 BlueHDi je samo ručni petostepeni, no uprkos tome na polju ekonomičnosti dizel je nepobediv. Njegova prosečna potrošnja lako se može ograničiti na 5 litara, pa i manje. Kao što sam spomenuo, ovim motorom, doduše u slabijoj verziji od 75 ks (crni sa crvenim krovom na fotografijama), spustili smo se do krajnjeg juga Evrope (Andaluzija u Španiji), bez imalo muke. Odličan motor, posebno u snažnijem izdanju od 100 ks, za koji na našem tržištu treba između 13.090 i 15.290 evra.

Dakle skuplji je od voženog 1.2 Pure Tech/110, koji se u Srbiji prodaje po bagatelnoj ceni od 14.090 evra. Kažem bagatelnoj,  jer se odnosi na bogato opremljen najviši završni nivo Chine edition (tablet od 7 inča, airbumpovi, automatski klima uređaj, kožni upravljač i ručica menjača, aluminijumski naplaci od 16 cola, halogena svetla za maglu, zadnji parking senzori, električni podizači prozora pozadi, dvobojna karoserija…).

Sve u svemu svima u familiji se dopao ovaj simpatični Citroen (supruzi i blizankinjama od 20 godina), kako u svakodnevnoj vožnji, tako i prilikom dužeg puta. Dovoljno prostran, udoban, praktičan i snažan, iskoristio je starost principijelnih konkurenata, gde pre svega mislim na domaći Clio i 208. No već za koji mesec situacija će se radikalno promenuti, dolazak nove generacije istih sigurno će ga staviti na muke…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Citroen C3 1.2 PureTech 110 ks Feel

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3996 x 1749 x 1474 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 300 – 922 l
Masa praznog vozila: 1.125  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzinski
Zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 110 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16 (voženi 205/50 R17)

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,8 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7/7,2 l/100 km
Emisija CO2: 107 g/km

Cena

Testiranog modela u Srbiji 14,090 evra

Dobre strane:

Simpatičan stil, dobro zaštićena karoserija, dovoljno snažan i temperamentan motor, udobnost, pozicija za upravljačem, cena

Loše strane:

Preterano mekano ogibljenje prilikom dinamične vožnje, potrošnja u gradskoj vožnji, uštede u vidu rukohvata na plafonu, Airbumps uz doplatu, bez snažnih agregata
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,72

 

 

(19951)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

86 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Nepopravljivo volim dizajn Citroena, idem da čitam test sada „na tenane“:)

Zoca

Citroen je prosle jeseni dobio pojacanje ,sef dizajnerskog tima je Pierre Lecrercq.Kakve ce Citroene crtati belgijanac koji stoji iza dizajna BMW-a X6 E71 jedva cekam da vidim!Inace sto se tice C3 obradovao me ovaj novi kljuc .Proizvodjac je Hella ,dosta je solidniji od starih PSA kljuceva.

TNT

Kako uživo izgleda ta linija na C stubu? Daje utisak „lebdećeg krova“ ili ne? Ovako na slikama ostavlja čudan utisak.

moron

O C3 nemam neko mnogo „lepo mišljenje“ – jer mi „nije lep“. Zašto? Pojma nemam. Ali, toliko je tu sitnih detalja unutra i spolja koji mi se gade taman koliko i i-Cocpit pežoa … Pri čemu postoje neki aktuelni citroeni koji su mi skroz ok. C4 recimo.

Don

Da ne vidjeh Pekijevu sliku pomislio bih da je plaćeni oglas.
Od ovog trojca, nisam mislio da ću ovo ikad reci ali kad Sat juče prikaza slike nove Corse, Corsa će biti najbolja.

J4ZZER

Ja sam nedavno konačno dobio ponudu, a posle i dogovorio sa drugim prodaju 2012 VW Up 1.0 sa 60 ks koji nas je lepo sluzio kao autic do posla i skole, sem sto nije bas pouzdan (ili su nama standardi pomereni dugogodisnjim harcenjem Honde) Sad gledam sta da kupim posle UPa i prvi izbor mi je bio IGNIS koji mi je funky i izgleda kao raga, a ima lepu motorizaciju 90ks atmo i odlicnu opremu u najvecem paketu (AEB koji C3 npr nema ni u opciji!?) Supruzi je odvratan tako da ce to tesko da prodje, ali jos ga nije… Pročitaj više »

moron

A „rešenje“ za poklonike (z)A(j)EB-a, kojima je ružan Ignis, je …
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14307340/toyota-yaris-15-sol-tss

J4ZZER

Samo je problem sto je Yaris jos „ružniji“ pozadi 🙂

Zvezdan Božinović

Hahaha, care! Kao da sam ja išao po salonima. Ne po zaključcima, već po osećaju koji si mi priuštio. Civic i Clio ili C3 potpuno su različite filozofije jasno 🙂 Šta god kupio, neka je sa srećom!

J4ZZER

E sad znam da je verovatno najpametnije u Srbiji kupiti Ford Fiestu i to 1.1 85 ks ako se ne vozi na otvorenom jer ima isto lose performanse kao c3 1.2 82ks ili 1.0 ako se vozi na otvorenom, ali suprugu i cerkicu Fiestin gril podseca na FEN i ne dopada jos se ni u Titaniumu, cak nije zelela ni da proba, a salon po obicaju nije imao test voznju. Ima Fiesta slampavosti u enterijeru, ali je opet sve to daleko ozbiljnije od Clia i to par klasa iznas (sem onog dela na vratima sa prekidacima) I meni je stara… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

E bravo care! Mazda2, odlična za vozača, pa i suvozača, deca neće biti srećna, ali i to nas baš briga. Ionako ko zna čija su :)))) (pokušaj duhovitosti da se ne ljutiš slučajno….)

J4ZZER

Najverovatnije ce biti Mazda 2, ali me samo malo zeza to sto dogodine ide novi model i jedino na njoj sto mi smeta je sto su kucista prednjih farova siroka kao gavranov kljun…

Razmišljam i da uzmem nesto na cenu cu najmanje izgubiti dok ne dodje nova Mazda 2 i nova generacija 208ice i CLIA. 208 mi isto ne briljira spreda, ali mi je odlican sa svih drugih strana…

Dakle moze konsultacija…. Mazda G90 ili Citroën 1.2 82ks Shine tj 1.2 110ks Shine??? Pro et contra?

moron

Od ta tri, odnosno, dva, najmanji pad vrednosti bi imala mazda.

J4ZZER

E da, Swift je odlicna kupovina u Srbiji, ima mild hibrid u FULLu, sa AEBom, keyless entry and start svasta nesto za 13700…supruzi se ni on ne dopada 🙂

moron

Ono gde meni „pada“ mazda 2 Takumi, u svetlu njene cene, jeste 5MT. Na kolima B segmenta od oko 15.000 (a i preko ), u 2019. godini, to je za mene „verboten“. To mogu da oprostim jednom Ignisu-u svetlu daleko, daleko niže cene (mislim da može za oko 10.500 – u paketu opreme „četverosed“ ) Za mene, „AEB rang lista“, od jeftinijeg ka skupljem, bi bila: Ignis Yaris SOL Yaris Chic Meni tu „ispadaju“ i Swift ( jer ni kod njegove cene ne praštam 5MT ), ali i mazda 2. A ako izbacim zAjEB, onda u onoj rang listi dolaze… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Пре две године, на сајму, хотећи да уђем у Ц3 (пре чега сам морао да молим да ми га откључају), кренем да спустим седиште, и моментално ми остаде ручица у руци.. Имам сведока. Некако сам ретерирао од Цитроса за неки дужи период, све и да је сајамски експонат био фаличан.. Што се тиче ове „класе“, за 14.500 Фабиа 1.0 110 ДСГ 6 х airbag, front assist, камера за назад, темпомат, средишњи наслон за руку, продужена гаранција, и не сећам се више шта.. Не видим да има боља понуда у „класи“. Ко може да прогута Шкоду као такву и неколико месеци… Pročitaj više »

moron

U pravu si, može fobija 6MT i za manje novaca nego sam ja „lanuo“. Mislim da i ona može da bude odlična kupovina u toj klasi.
Dopada mi se, recimo, kako radi ASR na tim kolima na snegu i ledu. „Potopiš“ gas do daske, ali, ASR to tako lepo dozira, da je za svaku pohvalu. Bravo za VW.
Dok kod Fiata… ASR … Majko moja 🙂

J4ZZER

Otac a.r. je imao Skodu Feliciju na kojoj je motor otisao na 80k, brat je imao Yetia 1. 2 tsi kome je cetiri puta u garanciji menjao lanac, pumpe, cuda i nekoliko puta je kroz Cro dosipao ulje na svakoj pumpi… Posle kupi YETI 2.0 tdi 4×4 u fullu i prosvira mu DSG na manje iod 50k, ok sve zamenjeno u garanciji, ali oba se resio daleko pre isteka garancije…

I jos plus dobijas automobil koji vozi svako i njegovog omiljenog keksa i vode komercijalista

J4ZZER

Ne moze, sad sam na Alprosovom konfiguratoru izasao na preko 16k a jos nisam izabrao svu opremu Mazde i yi bez DSG

Peki

A Fiat Tipo? Veci od svih, udobniji i snazniji za 11.000 evra!

J4ZZER

Peki, nije mi bitna cena toliko, vec odnos dobijeno ulozeno. Imam Civica kao automobil za putovanja, a ovo je za po gradu.

Od Fiata mi je simpa samo 500, ali u njemu ne mogu da stanu deca…

don

Uzmi nissan micru dizel i uzivaj…3l na 100 km. Ak neces mazdu 2.

Mad Max

Kako da uzme Nisan Micru, kad je to isti auto kao Clio, a on ga je „proglasio“ potpuno očajnim vozilom….. Rekao bi da se njemu nameće neki Hondomobil, a da mu sve drugo ima neke smetnje i ogromne nedostatke

J4ZZER

Ne bih se slozio sa tobom, apsolutno nisam iskljuciv niti pristrasan, eto vozio sam Hondu i VWa, a to su dva suprotna fan tabora zar ne 🙂

Ja bih bas voleo da kupim nesto funky tipa C3, ali kad stavis sve na papir i pod ruku Mazda jeftinija :))

Mad Max

Kako nisi pristrasan i iskuljučiv kad pišeš ovakve gluposti za Klija?? Jesi li nekad razmislio da je to najprodavaniji auto u klasi kad si ovako nešto pisao? I jesi možda razmislio da si navikao na očajni enterijer stare honde i polu vozilo VW UP? I ima da se usrećiš sa Mazdm 2……

J4ZZER

Jesi ti seo nekada u Clio? Provozao ga? Ok jesi. A jesi li seo nekada u VW UP! ili Hondu Jazz stare generacije? Vozio je? Dotakao oblogu vrata, centrqlnu konzolu, finu kozu, klavir lak i rock solid konzolu? Nisi? Moj VW up (move up sa high up detqljimq) izgleda unutra kao BVLGARI dragulj prema Cliu… A menjač u oba automobila (Jazz pogotovu) je dve klase iznad onoga raspada u Cliu. Ne sporim ja tebi da uzivas u CLIU ali digni ponekad glavu i pogledaj nesto drugo. Pa Pug 208 je sajam kvaliteta i luksuza prema Cliu. I to ne govorim… Pročitaj više »

J4ZZER

I zaista ne znam kakav je argument to da je Clio najprodavaniji auto u klasi? Pa i Vucic ima najvise glasova u Srbiji… I sad ne smem da kažem da objektivno laze cim zine zato sto je „najprodavaniji“ politicar u Srbiji?? Dacia ima dva automobila u 10 najprodavanijih u Evropi i sad ne smem da joj uvredim enterijer??? Clio IV realno unutra izgleda puno blize Daciji nego proseku klase. Pa cak je i Clio 3 sa onim jacim enterijerom pojam luksiza u odnosu na Clio 4. Sa Clio 5 su popravili situaciju i cak prestigli standarde klase, ali ja posto… Pročitaj više »

moron

Ne želim sejati zlu krv i dolivati ulje na vatru, ali na onu kvalifikaciju sa „Pertini plastikom“ sam pao sa stolice od smeha 🙂 Kako li se samo setio Pertinija 🙂

J4ZZER

Po kvalitetu izrade enterijera i samom dizajnu Micra je generaciju i po iznad Clia i u tom domenu apsolutno nisu „isti“ auto… Kreni od volana, konzole i obloge vrata

Mad Max

Опет наводиш небулозе….. Микра је копија клија, која се прави на истим тракама и у истом квалитету. Твој проблем је чиста предрасуда према Реноу. Зато ти и одговарам на твоје коментаре. Разлика је у Јапанском „луку“, који ја не готивим (ипак ово је Европа) Сваки човек има свој поглед на аутомобил, а бар њих 90% мисли да су паметнији од осталих. Ето, ти органски не подносиш Рено (ниси једини наравно), а ја рецимо не мрзим Хонду, али јапанца не би узео овде у Европи без неке велике нужде из више разлога, или би га узео због баш повољне цене .… Pročitaj više »

J4ZZER

@Mad Max Nisam siguran da sam u pravu sto nastavljam da diskutujem sa tobom jer me ocigledno ne slusas, ali hajde jos jednom da probam. Pre toga bih te zamolio da povedes racuna o cascavanju recima „gluposti“ i „nebuloze“ jer ja tebe, nijednom nisam uvredio. Dakle, Micra i Clio dele platformu i underskin jesu klonovi, ista platforma, motori i menjaci, ali entetijer Micre je na dve klase vecem nivou, a ima i neke posbne elemente opreme, kao sto su zvucnici u naslonu za glavu. Uostalom DON ti je u postu ispod objasnio razlike. Dalje, nemam predrasude prema Renou, apsolutno, cak… Pročitaj više »

moron

Taj te „moron“ možda i „zeznuo“ 🙂

J4ZZER

Mene nije 🙂

moron

Setio sam se 🙂
Imaš na oglasima jedan BMW i3 iz 2018. godine, sa predjenih samo 14.000 km. „Ponižen“ je čak 10.000… I za plaćanje preostaje jedva nešto preko 41.000 …
To bi ti bilo odlično, u svetlu planirane namene.
Samo, bojim se da mu „plastika“ armature i nije tako mekana, ali, dezen i tekstura su ok 🙂

J4ZZER

Dolivaj ti ulje na vatru 🙂 Sporta radi 🙂 A kakvo je tvoje mišljenje o enterijeru Clia? Ili ces da budes diplomata 🙂

Mad Max

J4ZZer
Ti realno od jednog drveta ne vidiš celu šumu. Možda automobil gledaš drugim „očima“ jer se u njega zaista ne razumeš. „Glupost i nebuloze“ i nisu neka uvreda, kao što nisu „očajan enterijer i pokvaren menjač“ na novom kliju….. Mnogo, mnogo netačnih činjenica si izneo ovde, da sam mislio da to radiš sa namerom i provokativno. Sad mi je jasno šta je u piztanju pa ti nije ni zameriti. Toliko, mi smo izgleda 2 sveta.

Kako bilo, želim ti sretnu kupovinu, ma šta kupio.

J4ZZER

Ok, dosta smo diskutovali, ti se razumes ja se ne razumem, ja sam jedini na svetu kome su menjac Clia 0.9 tce intense i enterijer jeftileni, a ti posto se razumes znas da su Clio i Micra isti unutra. Svakom svoja pamet… Ja cu kupiti Mazdu 2 i gaditi se na pomen enterijera Clia 4, ti uzivaj u Cliu 4 i gadi se na dizajn Japosa… Ja iskreno ne videh NIJEDAN tvoj argument, vec samo licne kvalifikacije o meni kao coveku koji iznosi dozviljaje i zapazanja o enterijeru Clia i tom gumastom menjacu… Ne moras odgovarati nista, izvini sto ti… Pročitaj više »

Mad Max

Izvini, nije uvreda. Ti opet diskutuješ o glupostima a ja o automobilu. Ne voziš se ti na enterijeru, no na točkovima. Ako ti nešto znači ono farbanog enterijera u žuto na Mikri, a sedišta ista i to plaćaš 2000€ više, i servis duplo više, onda OK. Isto važi i za Mazdu 2. Ja ti samo mogu dati savet, gledaj auto, a ne bevezne detalje i mamipare. Ti kupuješ jednostavan mali auto, i na to se osvri. Gledaj visinu, širinu, veličinu koja ti treba, udnbnost sedišta, Ako već gledaš mazdu, gledaj 3-jku. Možda imaš negde stari model na popustu…. Ako zaista… Pročitaj više »

J4ZZER

Znaci da gledam tockove? 🙂 A neprecizan menjac dugog hoda i gumenast volan su isto „enterijer“??? . Ja nijednom nisam rekao da cu da kupim Micru vec samo kazem da je njen enterijer neuporedivo ukusnije i taktilno kvalitetnije sredjen od Clia cetvorke. Ova tvoja reakcija bi imala smisla da ja pričam o Cliu 5, ali posto pricam o Cliu 4 zaista mi nije jasna tvoja reakcija. I jesi li ti uopste probao Clio 4 0.9 tce ili vozis Clio 4 6mt sa 1.5 dci 110ks i cudis se sto meni ne valja ovaj? I ne razumem savet da za gradski… Pročitaj više »

Mad Max

Nemoj, nego daj za Mazdu 2, sa 75 atmo ks, i 5 brzina (koje nisu gumaste) najmanje 15 000, za jedno skučeno vozilo…. Kad budeš probao, zalupi zadnja vrata, i slušaj zvuk, a onda se seti tog istog zvuka onog „gumastog “ klija, od 10 000 evra….

J4ZZER

Mazda ima 90ks atmo. Znaci sad nisu bitni tockovi i mamipare nego zvuk prilikom zatvaranja zadnjih vrata? Pa sto ne kazes odmah da je to

Mad Max

Nije zvuk vrata bitan zbog enterijera na toj Mazgi 2, nego zbog tankog lima, loše izolacije i loše konstrukcije…. Taj auto i dalje korodira. Pazi, onaj poklopac rezervoara se krivi kao poklopac sradine konzerve. Na Mazdi 3, sam ih više peglao, kaod ih pumpadžija otvara! Tanak, loš lim….A što se enterijera tiče, pogledaj smo praistoriski cajger. Kao na starim ladama. To mi smeta od enterijera, jer je loš za korišćenje, obrtomer neupotrebljiv…..
Relano, nećeš valjda dati tolike novce za Mazdu 2 ? Možeš kupiti ozbiljan auto za te novce!?

Mad Max

PS, to što ti pominješ menjač „gumast“, nije tačno. Menjač je sklop koji ne stoiji u kabini, veće je sklop čvrsti – fiksno vezan za motor i u motornom prostoru. To što ti pominješ je ručica menjača ili „šalt hebla“, koja ima svoj mehanizam i nači prenosa i određeni položaj. Potpuno je drugačiji nego na hondi, kao i kvačilo, mnogo mekši, klasičniji, sa drugačijimj i dužim hodovma. Kad na nešto navikneš, a retko menjaš vozila, može izgledati promašeno. Mnogi ne vole te kratke hodove ručice menjača (sportske) na Hondi.

J4ZZER

Rekao sam gumenast volan, ali ti tri dana zamenjujes teze i moje reci i mislim da si pobedio, mnogi ne vole kratak menjac na Hondi, ali zato vecina voli dugohodni moze da bude, ali ne mora da znaci menjac Renoa.

Po top 10 listi u Evropi totalno si u pravu.

Sreca sto Soichiro nije ziv, izvrsio bi harakiri odmah.

Laku noc ekspertu.

Mad Max

Govoriš neistinu, dragi prijatelju. Evo tvog citata:
“ Ja iskreno ne videh NIJEDAN tvoj argument, vec samo licne kvalifikacije o meni kao coveku koji iznosi dozviljaje i zapazanja o enterijeru Clia i tom gumastom menjacu…“

A posle si dodao da je i volan „gumast“ (ma šta ti to značio). Prijatna noć filozofe….

don

Tu se slazem, ugodjaj enterijera kojeg pruza Micra nije usporediv sa onim u Cliju, zato su Clija sada redizajnirali i novi ima dosta elemenata iz _Micre, sto je dobro. Jedino kod Micre , sto je za zamjeriti, jeste slaba izolacija, ali to se rijesi dodavanjem one „vune“ sto se inace dodaje u vrata i gepek, mada dolazi najjace ispod blatobrana, kao da tu nema nista, ama bas nista.

Dikh tu kava

П. С. Не може Фабиа испод 16? Уверен сам да по ценовнику не може. По цени може. Бар код два дилера..

moron

Ali, ja na bazi ličnog iskustva, mogu da potvrdim da je fobija ambizione jesenas realno poskupela oko 700 eura. Možda zbog FL. Jedina vidljiva promena u tom paketu su LED dnevna svetla, koje je dobila tom prilikom. Negde u to vreme uvoznik i dileri škode su u cenovnicima počeli i da ukidaju dvostruke cene, „redovne“ i „akcijske“, koje su do tada imali svi modeli od prvog dana tržišnog života. Ali, nakon ukidanja takvog načina iskazivanja cena, „popusti“ koje su kasnije dileri nudili više ne vode onim ranijim „akcijskim“ cenama. Barem je bilo moje iskustvo u tom smeru, na primeru fobije,… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

ej bre, Škoda skuplja od Mazde i Honde. Pa neka su i ekvivalenti (a prema najdubljem uverenju nisu – u kvalitativnom smislu) nije fer cena Škode. Što više znam o automobilima shvatam da su Japanci najmanje nepošteni akteri automobilske industrije a da je BMW ubedljivo najmanje nemoralna nemačka marka.

J4ZZER

Sramota je da mi Japance cascavamo sa 12,5% carine, a gde god se okrenem njihove donacije, cak i u automobilima

moron

Pa, Corolla sedan iz Turske nema carinu (ako je 1,6). Ona HB i TS iz GB ima 🙂
Tako da ne možeš na takav način da generalizuješ sa carinom na „Japance“ 🙂

J4ZZER

Japanac je MADE IN JAPAN, a ovo Turkey, Great Britain, France nije to to

moron

Prethodna mazda tri je, ako se ne varam, bila iz Meksika? A, ova sadašnja?

Zvezdan Božinović

Jeste bila iz Meksika, nekih 150 do 160 hiljada vozila Mazda proizvede tamo. Sada su u frci oko najava kaznenih carina na izvoz u SAD 🙂

Balkanboj

A Opel Crossland? Dovoljno mali da bude drugi automobil a komotan unutra. Sa osnovnim 1.2 taman za po gradu. Vidim nude neke popuste.

J4ZZER

Simpaticniji mi je realno c3 aircross brat blizanac, ali nije mi prostor toliko bitan, obicno ili ja vodim decake na fudbal ili supruga cerkicu na slikanje ili uh uzimamo iz skole, vodimo, ja ili ona, nikada zajedno

Balkanboj

Slična varijanta i kod mene što se tiče obaveza oko dece i vannastavnih aktivnosti. Do skora je ulogu gradskog/plažnog automobila imala jedna Ibiza, vrlo prijatna za vožnju i lepa na oko.

Peki

E pa ukoliko ti prostor nije bitan, tj trazis cisto gradski auto, postoji i Twingo! Danas vracam restilizovani nakon 7 dana vozikanja, ako nista drugo mozes ga parkirati na prostor velicine maramice… 🙂

TNT

Puna podrška za Twingo – ako je potreba gradski automobil, uz postojeći Civic, čemu veći auto od njega?

Balkanboj

Taman tako, ako čovek može da spakuje porodicu sa decom u Civic za odmor – svaka čast. Ja uz karavan kačim i box od 400l na krov i to je na knap.

moron

Stavi onda paralelno dve te „male“ krovne kutije 🙂
Probao sam jednom (one su po oko 60-65 cm širine). Samo jednom mi je tako i trebalo. Verujem da sam taj put sa 6 „duša“ u kolima i 3 bajsa na dupetu bio u „pretovaru“ u odnosu na fabričku nosivost od „samo“ 650 kg 🙂
Često mi je žao što sam poslednji kupio krovnu kutiju od samo 460 litara, a ne onu od 650 litara 🙂 Čoveku vazda malo …

J4ZZER

Na Jazzu sam jednom nosio usku THULE M dva bicikla gore i tri na vratima

J4ZZER

Ja sam na drugom letovanju prošle godine nosi uski THULE MOTION M sa 320 litara, za decije rekvizite…

A to kako se spakujem u 485 litara je postignuto dugodoisnjom vezbom 🙂 n kraj letovanja pregledam sta sve od garderobe koja je ponuta nije korisceno i posle sypruga otvorila oci

Zvezdan Božinović

Potpuno se slažem. Videh prepisku na temu kvaliteta enterijera u Renaultu, pre svih Cliju. Moram da kažem da Clio iz 2006. godine, ne samo što poseduje prijatniji enterijer, već je i drastično bolje očuvan od VW Polo unutrašnjosti iz 2008. godine. Oba vozila su u mom/(tastovom) vlasništvu od prvog dana.

Rade

Tvrda plastika je robusnija. 😀 😀 😀

Zvezdan Božinović

Plastika u Cliju je kao Bakin kolač u odnosu na Polo 🙂

J4ZZER

Meni je sokirao najnoviji POLO, a najgore je sto cak i eminentni svetski mediji PREPISUJU ocene iz prethodnih generacija i navode kao prednosti… „classy“ enterijer…

J4ZZER

Clio 3 u jacem paketu ima po meni taktilno znathno bolji i prijatniji enterijer nego Clio 4.

Takodje za utisak je mnogo bitan ravnomeran kvalitet i tekstura plastike, ako je sve ujednacno tvrdo je po meni bokje od miksa meko, tvrso i katastrofalno

J4ZZER

Ma ja sam hteo opet da kupim VW UP jer je realno najbolji auto A segmenta, a mana u vidu upitne pouzdanosti se resava garancijom od 4 godina, ali supruga bi da ne vozimo isti auto 🙂 …

I Ignis je no brainer u tom segmentu, ali ruzan… A Twingo mi nije lep… Mada oticu cu da ga pogledam, kod njega bese isto motorizacija problem, pretpostavljam da je menjac isti onakav

J4ZZER

Buduci da sam zatrovao temu svojom planiranom kupovinom gradskog superminija, red je da obavestim forum o tome sta se na kraju dogovorilo. Dakle, bila je usmeno dogovorena Mazda 1.5 G90 Takumi i perla beloj boji i prodavac iz Subotice je pristao na cenu od cca 14800… Meni se bela bila bas dopala, jer ima kontrastne detalje u crnom, ali rekoh hajde da sacekam da supruga vidi uzivo i dogovorim se za prethodni Petak da dodjem u Suboticu. U Cetvrtak jutro, vrtim oglase polovnih automobila i pogledam moje sacuvane oglase… NEMA MAZDE, a stojala je vise od mesec dana. Pozovem prodavca… Pročitaj više »

moron

Čestitke!

Zvezdan Božinović

Bravo, uzdravlje! Ne reče nam cenu 🙂 Onaj od 82 ks nije turbo? ili, koliko ks ima ovaj izabrani? Inače, baš tu perla bela Mazda2 Takumi sam imao sedam dana, oduševio me automobil. Jedino je neudoban nazad i previše tvrd

J4ZZER

110ks je izabrani, paket kao testirani. 82ks je isto atmo, a imao je pre i 68ks, mislim da jos ima u FRA

Mad Max

Sa srećom da bude. Bolja varijanta od preskupe i skučene Mazde 2!
Sudbina je htela da ne pogrešiš. Ostalo je novaca da se voziš 100 000 km, besplatno 🙂

J4ZZER

Hvala. Iznenadio me bas udobnoscu, a do sada sam dva puta testirao 82ks varija tu i ono ide kao sa knedlom, ovaj od 110ks je bas druga prica…

Ne planiram da ga vozim 100000, planiram najvise godinu, tj dok ne stigne nova Mazda 2 tj Jazz (Jazz ide u Sep predstavljanje Mazda na prolece)

moron

Čekaj malo… Nova mazda 2 će da bude novi Yaris, a ne novi Jazz? Bojim se, kada se malo navikneš na tog PSA turbaša sa 110 ks, teško ćeš da se vratiš na mazdinog 1,5 atmosferca u novoj mazdi 2 ili jariću 🙂
Eto, a da si „kao čovek“ kupio fobiju TSI 110, imao bi i 6MT, ali, ti hoćeš „francuski đubar“ 🙂
Sreća, pa samo kao „prelazno rešenje“ …

J4ZZER

Ne, sve si pomesao 🙂 , nece Jazz da bude Yaris, nego je novi Yaris u USA sada u stvari rebrandirana Mazda 2, e sad za Evropu se ne zna, novi model ide dogodine, sta ce biti ne zna se. Sto se tice toga sta ce biti nakon turba, u Jazz ide 1.0 turbo sa 130ks, samo ko zna da li ce ga Delta uvoziti… Najjaca fora je da je prvi vlasnik c3 kupio corollu nakon c3 i danas pricamo i prica mi kako ne moze da se navikne na corollu jer mu je startniji bio c3 i ja sad… Pročitaj više »

moron

I ja mislim da bi bio red da „naslednik“ tog tvog C3 bude jazz 1,0 turbo 🙂
Ali, kada pogledam koliko kod nas košta HRVoje 1,5 turbo ( 3.000 više nego Civic Sport 1,5 turbo ), strah me pomisliti koliko bi koštao jazz 1,0 turbo. Verovatno skuplje nego civic 1,0 turbo 🙂

Što se tiče „potentnosti“ nove corolle sedan 1,6 koju pominješ, ne znam, nemam iskustva sa njim.

TNT

Pretpostavljam onaj lepi beli, sa crvenim krovom? ČESTITAM! Pa napiši ponekad i utiske ovde, tipa „long term” test, značiće svima.

J4ZZER

Da, beli sa crvenim krovom. Napisacu i short term i long term iz ugla Hondasa 🙂

Hvala svima na cestitkama.

IvanBg8789

Cestitam, sa srecom i neka te super sluzi! I da nam preneses utiske!
Nadam se da je sa AirBump-ovima 🙂

J4ZZER

Naravno sa airbumpovima, SHINE paket 🙂

Đorđe Platiša

Čestitam J4zzer, u zdravlju da te služi!

J4ZZER

Hvala Djordje 🙂

J4ZZER

Dodjoh juce sa c3 1. 2 turbo shine iz BGa do NPa, ali malo daljim putem. Moram priznati da sam prijatno iznenadjen 🙂 . Automobil me podseca na jurisni gumenjak, lebdi, pliva, uspinje se i propada, deluje visoko na putu, ali ne ide apsolutno lose, naprotiv niko me nije pretekao celim putem, a neke sam BMW 5ice bas iznervirao svojim novim blesavim camcicem 🙂 Motor je apsolutno pozitivno iznenadjenje, mada… hoce da srkne, prosek mi je bio 6.6l sa jedno 80km BG Vracara (prvi km niz Juzni Bulevar cekajuxi uključenje na autoput putni racunar je pokazivao 30l :).. Na otvorenom… Pročitaj više »

moron

Čudno. Na sajtu Citroena i Opela stoji da ovaj motor od 110 ks razvija max. obrtni moment od 205 Nm na 1,500 rpm, a na sajtu pežoa da ga razvija na 1.750.Dakle, on bi u C3 na tih 1.500 rpm trebalo već da vuče kao „bomba“, da bude eksplozivan. 1,0 TSI od 95 ks bi u fabiji trebalo da bude eksplozivan već od 1.500-1.600 rpm ( tada razvija svojih 160 Nm, u škodi (u drugim modelima nije toliko, već. više)), pa, ipak, subjektivno deluje dosta mrtvo do oko 1.800, a tek na 2.000 je „bomba“. To mi dosta smeta, to… Pročitaj više »