1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Twingo ZE R80 Vibes – Povratak otpisanog
Renault Twingo ZE R80 Vibes – Povratak otpisanog
23

Renault Twingo ZE R80 Vibes – Povratak otpisanog

2.00K
23
Podelite sa prijateljima:

Iako u godinama, mali Renault Twingo nada se novom početku, prvenstveno zahvaljući električnom izvođenju. Agilan, čist i ne preterano skup, Twingo ZE oličenje je idealnog gradskog automobila, ali u retrovizoru već vidi izvesnu Daciju Spring koja mu se opasno približava…

Biće, neće biti, možda, videćemo, i na kraju ipak je tu! Renault je dugo godina bio rezervisan po pitanju električne verzije Twinga, no najzad je i ta priča dobila epilog. Tatarata, nakon šest godina ne preterano uspešne karijere ekskluzivno vam predstavljamo drugi električni model Renaulta nakon Zoe, Twingo ZE! E sad đavo će ga znati zašto se toliko dugo čekalo na njega, posebno jer za tim nije postojalo tehničkih problema.

Podsećanja radi, aktuelni Twingo deli platformu sa Smartom Forfour, koja je još u startu bila predviđena za elektrifikaciju. Uostalom, Smart već više godina poseduje električnu izvedbu (štaviše samo je ona u ponudi), radi se po svemu sudeći o „političkoj“ odluci, kako bi se zaštitio Zoe i izbegla interna kanibalizacija. Možda su odgovorni smatrali i da je bilo previše rano za dve slične ponude, pre 5-6 godina električni automobili bili su samo „egzotika“, na njih se nije ozbiljno računalo…

No, vremena su se promenila, očigledno se procenilo da je 2020. godina pogodna za lansiranje, što potvrđuju i cifre. U Francuskoj je zabeležen porast prodaje za preko 200% u poređenju s prošlom godinom, uprkos opštem padu potražnje za novim automobilia (- 28,9%). Osim toga, Zoe je evoluirao, malo po malo njegove baterije dostigle su kapacitet od 50 kWh, dok je snaga motora porasla na 135 ks (u ponudi je i slabija verzija od 110 ks). Samim tim, ostavljeno je dovoljno prostora za manji i slabiji Twingo, koji je ujedno i jeftiniji.

Mali, ali tehničar

Ukoliko na tehničkom planu električni Twingo mnogo toga duguje bratskom Forfour iz 2017. godine, na kraju se ipak distancira sopstvenim baterijama od 22 kWh (17,5 kWh kod Smarta). Mali Francuz nasledio je znači električni motor od 82 ks iz Smarta, koji razvija 160 Nm, što mu obezbeđuje uzbrzanje do 100 km/h za nepunih 13 s. Kažete ništa posebno, tačno, ali performanse su identične kao i kod najsnažnijeg benzinskog Twinga 0.9 TCe/95 ks EDC (izbačen iz ponude za 2021. godinu), odnosno ubedljivo bolje od slabijih izvedbi 1.0 SCe 65/75 ks.

Dakle Renault mu je podario nešto snažnije baterije, poreklom iz korejskog LG (hlađene vodom, što je premijera kod proizvođača), dok Smart koristi Deutsche Accumotive baterije, koje su filijala nemačkog Daimlera. S njima, naš Twingo sposoban je prevaliti do 190 km u mešovitoj vožnji, odnosno čak 270 km po gradu, ukoliko je verovati WLTP normama. Malo „morgen“, ili kada bi se lagali, na mom putnom računaru nikad ne pročitah više od 160 km autonomije, bez obzira što su baterije bile pune „do vrha“.

Dobro, hladni zimski dani sigurno im ne idu na ruku (baterije mogu lako izgubiti 10-15 % kapaciteta), a i putni računar često „priča gluposti“. Na kraju se trvdnja pokazala tačnom, jer sam nakon par stotina pređenih kilometara resetovao putni računar, koji je na osnovu moje prosečne potrošnje (naravno nakon kompletnog punjenja), pokazao autonomiju od bezmalo 200 km. Moja vožnja evidentno je bila ekonomičnija od vožnji kolega pre mene…

Bilo kako bilo ne mogu vam sa sigurnošću potvrditi koliko je tačno kilometara sposoban prevaliti s jednim punjenjem, jer nisam sebi mogao dozvoliti luksuz da ostanem pored puta s praznom baterijom. U strahu su velike oči, čim nivo iste padne na 20-30 %, odnosno oko 50-ak kilometara autonomije, nastupa panika. Vožnja instiktivno postaje ekonomična, „k’o po jajima“, na gas se ne pritiska k’o manijak. Vozač pokušava maksimalno rekuperirati energija prilikom kočenja i usporavanja, za to su ostalom predviđena tri moda.

Pored standardnog Drive, kada se ručica pomeri ulevo, ka vozaču, na raspolaganju su nivoi B1, B2 i B3. Prvi navedeni dozvoljava točkovima da se slobodno okreću, bez ikakvog otpora, za razliku od B2 kada je sila usporavanja jača. Ne preterano, po podizanju stopala s papučice gasa Twingo predvidljivo usporava, za razliku od B3, kada kočnica postaje gotovo suvišna. Podrazumeva se da se ujedno pređe na „eco“ program, kada Twingo osetno izgubi na dinamičnosti. Iako se to nigde ne navodi stekao sam utisak da izgubi barem 30-40 Nm obrtnog momenta i desetak konjskih snaga. Ukoliko je verovati putnom računaru tako se odmah poveća autonomija za desetak procenata. Snaga je i dalje posve dovoljna za svakodnevnu vožnju (maksimalna brzina je ipak limitovana na 100 km/h), jer Twingo je u pero lakoj kategoriji sa samo 1.168 kg težine.

Pre ili kasnije baterije se ipak moraju negde napuniti, kao što znamo, što im je manji kapacitet sve se brže odvija. Njegov integrisani punjač ne podnosi više od 22 kW snage, no i to je dovoljno da se od 0-80 % baterije napuni za oko 1 h. Ukoliko se kod kuće ugradi Walbox od 7,4 kW za kompletno punjenje treba nešto više od 2 sata, odnosno do 15 časova standardnom monofaznom utičnicom od 2,3 kW. Jednom napunjen, Twingo dokazuje da električni automobili u ovom segmentu u potpunosti opravdavaju svoje postojanje. Drugim rečima, u startu su zamišljeni kao vozila prevashodno namenjena vožnji po gradu i predgrađu, retki su vlasnici koji se s njima“ zapucaju“ na duži put, zbog čega ograničena autonomija nije principijalni hendikep.

Bolji od benzinca

Spolja gledano, električni Twingo gotovo je identičan s ostalim verzijama. Jedino inflacija metalizirane plastike na prednjoj masci otkriva njegovo poreklo, dok se voženi Vibes, tzv. „serie special“ (specijalna serija), distancira jarko narandžastom bojom i nalepnicama, plus belim aluminijumskim naplacima. Simpatično, nema šta, nemali broj prolaznika i vozača znatiželjno se okrenulo za njim, potpuno neupućeni da se radi o električnoj izvedbi.

Podsećanja radi, sredinom prošle godine Twingo je lako osvežen, da bi se uvidele razlike treba ih staviti jedan pored drugo, bivši i sadašnji. Tek tako se možemo uveriti da nema više farova u prednjem braniku, i da je ovaj modifikovan. Pri dnu su uočljive „škrge“ koje po svemu sudeći služe za hlađenje kočnica, jer je motor, kao što znamo, i kod termičke i kod električne izvedbe smešten pozadi, u dnu prtljažnika. Izmenjena je i svetlosna grupa, dnevna svetla i pokazivači pravca (LED) sada okružuju glavna svetla, s i dalje klasičnim halogenim sijalicama.

Profil je naravno neizmenjen, no pri zadnjem delu primetni su prorezi za hlađenje motora, kao kod „sportskog“ Twinga GT 0.9/110 KS (ukinut prošle godine paralelno s restilizacijom), koji se zadržani i kod električne izvedbe. S izuzetkom branika, ni na zadnjem delu nisam zapazio ništa novo. Na njemu nema više crne plastike gde je ranije bila smeštena registarska tablica, ali je dodato jedno praktično dugme, pri dnu brisača, sa kojim se otvaraju peta vrata, preciznije rečeno staklo. Dakle gotovo ista spoljašnjost ali u duši je posve druga priča.

Iako je i ovde električni motor pozadi (znatno lakši u poređenju s termičkim), baterije u podu doprinose boljem rasporedu mase (+ 165 kg) i nižem težištu. U poređenju s benzinskom verzijom električna mi deluje manje živahna, u pozitivnom smislu te reči. Naime, zadnji kraj nema želju da se prošeta po klizavom putu, iako sam par puta u kružnim tokovima izvan grada insistirao na tome. Upravo zbog toga treba istaći kako Twingo nema iste gume na svim točkovima, na prednjim su dimenzija 185/50 R16, a na zadnjim 205/45 R16 (barem na voženom).

Želim da kažem kako je njegova vozna dinamika na otvorenom putu van svake sumnje, iako to nije njegov omiljen teren. Na auto-putu brzina je elektronski ograničena na 135 km/h (140 km/h po kilometar satu), pre svega kako bi se sačuvao kapacitet baterije. Bitnija su dobra međuubrzanja i ubrzanja, ukoliko do „stotke“ i ne impresionira, do 50 km/h ubrza za samo 4 s, dovoljno da na semaforu ostavi iza sebe većinu skutera i „običnih“ četvorotočkaša. I to nonšalantno, bez ikakvog naprezanja, škripanja guma, buke i vibracija, Twingo jednostavno odzuji!

E da, po gradu se zaista oseća kao riba u vodi, pored svih kvaliteta dodajmo skromne spoljašnje dimenzije (3,6 m) i minimalni prečnik okretanja. Na veoma ograničenom prostoru Twingo smota „iz cuga“ (8,3 m od zida do zida), normalno, prednjim točkovima ne smeta motor, te se mogu zaokrenuti pod znatno većim uglom. Bolje opremljene verzije, kao što je vožena, imaju čak i kameru pozadi, ko s njim ne ume da se uparkira bolje da se odmah mane volana i pređe na biciklo… Jedino je udobnost ogibljenja diskutabilna, kratki prelazi i ležeci policajci snažno prodrmaju putnike.

Twingo k’o Twingo

Po ugledu na spoljašnjost i unutrašnjost ovog malog Renaulta deluje „neozbiljno“. Dobro se sećam reči jednog prijatelja kada sam ga poslednji put vozio, u šali ga je nazvao „diznilend automobilom za Mikija“. Drugim rečima, enterijer je simpatičan, uz kvalitet i završni nivo vozila u A segmentu. Enterijer je isto tako blago osvežen prošle godine, pored platna na sedištima jedino je središnja konzola, pored ručice menjača, dobila omanji boks za sitnice i smartfon.

Čak je i instrument tabla neizmenjena, merač brzine je recimo analogni, jedino je u središtu modifikovan digitalni pokazivač. Podređen je baterijama, pa tako možemo očitati njihovo stanje i rekuperiranje energije prilikom kočenja i usporavanja. U zavisnosti od verzije, centralnu konzolu krasi kolor ekran od 7 inča, osetljiv na dodir. Samo radno mesto je prijatno za ovu kategoriju (posebno za niže vozače), sa prilično uzdignutom pozicijom za upravljačem, podesivim po visini (ne i dubini). A kad smo spomenuli sedišta, recimo da su uvek s integrisanim naslonima za glave, dovoljno široka i udobna. Ergonomija komandi je bez većih zamerki, izuzmemo li prekidače za električne podizače prozora, smeštene previše unazad.

Što se tiče unutrašnjeg prostora, iskreno rečeno moglo bi ga biti i više. OK, kraći je za 10 cm od prethodnog Twinga 2, ali motor je „skriven“ ispod prtljažnika i međuosovinsko rastojanje je produženo za 12 cm (ukupno 2,49 m). Od ovoga koristi imaju isključivo vozač i suvozač, dok za putnike pozadi ostade veoma malo prostora za kolena, u svakom slučaju manje nego li u dve prethodne generacije. Osim toga, „nesrećnici“ pozadi moraju se zadovoljiti prozorima koji se mogu tek otškrinuti za 4-5 cm, dok „mesnata“ prednja sedišta klincima zaklanjaju pogled ka napred.

Sva sreća kod električne izvedbe toplota od motora se ne prenosi na zadnju klupu i stvari u prtljažniku, naravno nema ni vibracija i buke kao kod trocilindarskog benzinca. Bez zadnje klupe na klizačima, kao u prethodnim generacijama, ograničen je i prtljažni prostor, Twingo 3 mora se zadovoljiti sa 219 litara, odnosno samo 188 litara kada se poveća nagib naslona. U prvom slučaju je praktično pod uglom od 90°, i kao takav neupotrebljiv za iole udobnije putovanje. Kao i kod termičke verzije ispod plastične prednje haube pronalazimo bočice s kočionom tečnošću i za pranje vetrobranskog stakla (kod benzinca tu je akumulator), ali da bi se ova otvorila mora se posegnuti za uputstvom za upotrebu.

Ne podiže se kao kod ostalih „normalnih“ automobila, već se spolja treba odblokirati kontakt ključem, te povući dve integrisane ručice u prednjoj masci, kako bi skliznula tridesetak santimetara ka napred. No i pored svega navedenog Twingo je ipak modularniji od mnogih konkurenata. Jednostavnim obaranjem zadnjih naslona (deljivi u odnosu 50:50), dobija se jedan kubni metar prostora, a ukoliko se isto uradi i sa suvozačevim sedištem, eto ravne površine za transport predmeta do 2,3 m dužine. Sasvim dovoljno za transportovati rolnu tepiha ili rasklopljeni ormar iz čuvene švedske prodavnice nameštaja.

U voženom primerku ništa ne nedostaje od opreme zadužene za sigurnost i komfor, navedimo samo sistem Easu Connect koji lokalizuje punjače u blizini, koji preko GPS-a navodi vozača do izabranog. Sistem je povezan i s aplikacijom na mobilnom telefonu My Renault, kako bi se po želji daljinski uključilo grejanje ili klima, dok je vozilo zakačeno na punjač (koristi struju iz mreže, a ne iz baterija).

Kažete, dobro Peki, ne gnjavi nas više već reci koliko košta taj tvoj električni liliputanac? Za sada, pre nego li tržište preplave kineski modeli i spomenuta Dacija Spring, Twingo spada u najjeftinije modele, s početnom cenom od 21.350 evra. U Francuskoj naravno, gde su svi modeli Renaulta osetno skuplji nego li kod nas, i bez uračunatih subvencija. Do kraja ove godine svi električni modeli jeftiniji od 45.000 evra imaju bonus od 7.000 evra (dogodine 6.000 evra), no kako ovaj ne može biti veći od 27% ukupne cene, ispada da ima pravo na 5.764 evra pomoći.

Konkurenti

Za mnogo bolje opremljen završni nivo Intense treba 25.450 evra, ali kada se uračunaju subvencije ispada da je skuplji za „samo“ 2.000 evra od benzinskog 0.9 TCE/95 EDC Intense. Suma koja se može brzo amortizovati, onako iz glave dođoh do cifre od 20-25 hiljada pređenih kilometara. Ko poseduje kuću ili garažu s priključkom, pa još računa na znatno niže cene kod našeg uvoznika, ukoliko ga jednog dana ponudi, eto prilike da se svaki dan jeftino vozika.

Ukoliko bi ga trebalo uporediti s nekoliko konkurenata u A segmentu spomenimo bratski Smart EQ Forfour (na istom ovom tržištu početna cena iznosi 27.350 vra), i naravno VW e-Up (23.740 evra), sa satelitima Seatom Mii Electric (21.920 evra) i Skodom Citigo-e iV (21.600 evra). Izuzmemo li Smart, trojke poseduju snažnije baterije od 32,2 kWh, te iako je snaga na nivou Twinga (83 ks), obrtni moment od 212 Nm je superiorniji, kao i autonomija od 270 km (opet po WLTP normama). No, Twingo je originalniji i simpatičniji, po mom mišljenju ima znatno više šarma, što može da odnese prevagu kod pripadnica lepšeg pola…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Twingo ZE R80 Vibes

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.595 x 1.646 x 1.554 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.492 mm
Zapremina prtljažnika: 188 – 980  l
Masa praznog vozila: 1.168  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Električni
Radna zapremina: /
Snaga: 82 ks izmedu 3.590 11.450 o/min
Maks. obrtni moment: 160 Nm izmedu 500 i 3.590 o/min

Pogon

Tip: Na zadnje točkove
Menjač: Automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/De Dionova osovina
Kočnice napred/nazad: Diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: Napred 165/65 R15 pozadi 185/60 R15

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,9 s
Maks. brzina: 135 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Zapremina rezervoara: Litijum-jonske baterije
Prosečna potrošnja  16 kW
Emisija CO2: /

Cena

Cena testiranog u Francuskoj sa uračunatim beneficijama od 15.586 evra 

Dobre strane:

Solidne performanse, ponašanje na putu, velika pokretljivost, prečnik okretanja, simpatičan izgled i enterijer, cena

Loše strane:

Skromna autonomija, tvrdo ogibljenje, otvaranje zadnjih prozora
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7,25 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,5 
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,5 
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,278

(1997)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

“ Ukoliko se kod kuće ugradi Walbox od 7,4 kW za kompletno punjenje treba nešto više od 2 sata, odnosno do 15 časova standardnom monofaznom utičnicom od 2,3 kW. ”
Ovo mi je malo čudno: kad sam ga uzeo na probu, meni je na wall box-u trebalo više od 3h, ali zato samo 10h na Schuko monofaznoj od 2,3 kW. Je li u pitanju tipfeler?

BB

Pa 3 je više od 2, a i 10 je do 15 😄. Tako da je tehnički ispravno napisano. S druge strane, različito su navedene dimenzije guma u tekstu i u tabeli…😉

Peki

Da, u tabeli su dimenzije seriskih guma, dok je vozeni imao vece jer se radi o najvisem zavrsnom nivou.

Peki

Branko ne znam sta da ti kazem? Podaci koje sam naveo su fabricki, ja sam ga za nedelju dana napunio (dopunio) 3-4 puta, na punjacima razlicite snage, tako da ne mogu da potvrdim koliko tacno vremena treba. Na fotografiji je besplatni punjac ispred jednog trzisnog centra, kapaciteta 7,4 KW, znam da kada sam se vratio nakon 2 sata baterija je bila puna, ali nije bila ni prazna kada sam se „zakacio“…

Branko

Razumijem Peki, nije bila puna do kraja. Btw, kod male snage punjenje je linearno, a gubici < 5%, a to ispadne cca 10h na 2,3 kW. Kod veće snage punjenja se smanjuje snaga kad napunjenost pređe 70%, a rastu i gubici do 10% i više, ovisno o proizvođaču. Inače, po meni sjajan BEV za grad, a posebno bih pohvalio snagu punjenja na AC priključku do 22 kW. Svi ostali preko 7,4 kW traže DC priključak, a takvih punjača je puno manje.

moron

Mwni bolja kupovina zvuči ovaj VW trojac, koji za samo malo veće pare nudi skoro 50 posto veću bateriju.
Šta me kod isključivo gradskog vozila briga za opremu.

Branko

Nisu baš malo veće pare; osnovni Twingo je kod nas oko 18.000 EUR. Oprema se svuda plaća. Twingu je velika prednost AC punjenje na 22 kW, što VW trojac nema.

moron

Pa, Peki je napisao da ovaj twingo startuje u FR sa s početnom cenom od 21.350 evra, dok su škoda i seat 21.600 i 21.920. Šta je to, ako ne slična cena?
A baterije 22 i 32,2 KWh. Ogromna je to razlika.

To oko najveće jačine punjača koji može da ih puni, to se ne razumem 😊😊 Ko će sve to „pohvatati“.

Garbage

Nije tako jednostavno. U HR je twingo (srednji paket) bio oko 150.000 HRK (sa popustom), a VW UP oko 180.000 HRK – ako oduzmeš subveniciju Twingo izađe ispod 90.000 a VW 110.000 – tako da je razlika preko 20% u nabavi.
Dodatno VW Up! nije ni dostupan bio za narudžbu, valjda sve ide u DE zbog CO2., tamo je jedan od najprodavanijih EV-a, često ispred VW ID3.

U zadnje vrijeme je i Twingo poskupio pa je sada nekih 165.000, a subvencija nema na vidiku do sljedeće godine.

BB

I njemački softver 😂

Bungi

Uživaš Peki, alal vjera.Kažu da je manje uvijek više.

Djordje Pesic

Meni se svidja ona bicikla sa slike 😁

Don

Dildo! Čak na stranici renoa, cijena normalnog isprtka je 11k eura, cijena dilde 24k eura. Pametnom dosta. Čak je onaj Zoe 22..ak se sjećam dobro. Peki, što ga ne Puniš doma? Zatim, što ne ideš puniti na punjace koji se plaćaju? Zatim, navedi mi koliko si vremena izgubio puneći. Dao Bog da se opet zaposlis, pa da te vidim kako svaki dan voziš dildu jedno 40km u jednom smjeru…pa da te čujem nakon 6 mjeseci mučenja. Dao Bog da jednom staneš u Francuskoj pa da čujem koliko košta slepanje i punjenje , pa da ti se isto desi i u… Pročitaj više »

Peki

Don Kihot, nezaustavljivi borac protiv elektricnih automobila i alternativnih energija, racunajuci i vetrenjace 🤣🤣🤣 Cuj druze kako ti nije dosadilo da toliko uporno branis propalu stvar? Svi mi znamo prednosti jednog dobrog diela, sposbnog prevaliti i do 1.000 km bez zaustavljanja, s potrosnjom od 5 lit! Kuzis stari sta hocu da ti kazem, svidelo se to nama ili ne ta prica je zavrsena. Naravno da niko nece od danas do sutra ljudima oteti njihove matore dizele i unistiti ih, ali u roku od jedne decenije njih neces moci ni registrovati zbog nekih novih normi koje ce izmisliti, jos manje kupiti… Pročitaj više »

Branko

Nemoj tako Peki, sad si stvarno isprovocirao Dona! Zapalit će mu se tipkovnica na Nokia Communicator-u iz 2007 (kupio je 5 komada još onda da mu se nađe). 😂😂😂
Šalu na stranu, zapravo mi je simpatičan i AR ne bi bila to što je bez Dona. Done druže, ne daj se, imaš moju podršku!

Don

Je,morete se vas dva sprdat dokle vas volja. Ajmo činjenice: tvojih pedera tj onih koji odgovaraju profilu da voze dildo a takve nazivamo pederima, ima u Evropi malo, kao što sam reče neće kupovat kuću da bi punili. Infrastruktura je nikakva, sad bih molio lijepo dežurnog statističara da izbaci podatak koliko miliona auta ima u Evropi? Recimo neka u njemačkoj ima 80miliona auta, treba ti 80 miliona štekera,treba tibtakv ainfrastruktura koju nećeš moći napraviti ni za 30 godina a do tada biće ratova na pretek. Zatim, nema šanse da se na glavu nasade nikada neće napraviti da se dilde pune… Pročitaj više »

Peki

Ju, ju, ju, kakav je to recnik, ne kaze se pederi vec homoseksulaci ili gej populacija, nomoj da te cuje neko napolju, odmah ces da popijes tuzbu i veliku globu (kaznu) 😂. Onaj jadni Rumunski sudija dozivotno je suspendovan samo zato sto je na rumunskom rek’o crnac (negro) za crnca! Ne mozes vise tak pricat, eto vidis da nisi u trendu, zato ni ne razumes elektrifikaciju u auto industriji 🤣

Garbage

Cijena ovog dilde u HR sa poticajima i srednjom opremom je 12.000 EUR 😉 Ko ima garažu (kao ja) i to mu je drugi auto za vožnju po gradu – nema bolje kupnje.

Rade

Jedina prednost ovde je što se gepek ne greje.

Garbage

Isprobao sam ovaj Twingo electric i ostao ugodno iznenađen – naravno kao drugi auto u porodici i samo za gradsku vožnju, trenutno imamo Passat TDI i Smart CDI. Imamo svoju garazu pa nije problem puniti doma. U HR sa eco poticajima i srednjim paketom opreme trebao bi nas doci cca 12.000 EUR. Produljeno jamstvo od 5 godina dođe sa poticajem nekih 100 EUR. Ako računam da 100 Km, pređem za cca 15kwh = 1 EUR na 100 km. Nema bolje ni racionalnije kupnje od ovog auta. Možda je Dacia jeftinija, ali ipak je i dosta slabija i nekako ne bih.… Pročitaj više »

Branko

Twingo ZE je bolji izbor od Dacie, pogotovo za vožnju gradom. A ne moraš se bojati ni auto cesta, jer su, bar za sad, sve punionice prazne. Ono što nisi spomenuo, Twingo je jedan od rijetkih BEV koji prima 22 kW na AC strani; to je manje od konkurenata sa DC-om (50 kW), ali AC 22 kW punionica ima daleko više. E da, 15 kWh/100 km (1 EUR) je malo optimistično, pogotovo što imaš i gubitke kod punjenja. Računaj sa 2 EUR/100 km kada puniš kod kuće, a na javnim punionicama je ionako besplatno za sad.

Garbage

Da to sam isto uzeo u obzir – Twingo ima AC na 22KW, ako se ne varam Dacia Spring ima samo 7 KW; a upravo zato što svi veći i jači auti DC (50 KW i više); veća je šansa naći slobodan AC 🙂

Samo da još poticaju prođu što ćemo valjda znati u 6. mjesecu!

Branko

Koliko čujem, idu sigurno, ali se ovaj put prijavljuješ preko trgovca: zatražiš ponudu , uplatiš predujam i trgovac aplicira za poticaj u tvoje ime. Držim ti fige! 🤞🏻