1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen Ami – neidentifikovani kotrljajući objekat
Citroen Ami – neidentifikovani kotrljajući objekat
49

Citroen Ami – neidentifikovani kotrljajući objekat

9.15K
49
Podelite sa prijateljima:

Nakon C-Zero i nesvakidašnjeg e-Mehari, Citroen nas je ponovo iznenadio jednom električnom kreacijom, nazvanom Ami. Namenjen isključivo gradskoj upotrebi, ovaj mikro automobil vozi se bez vozačke dozvole i sa samo 14 godina

Pre osam godina Renault je lansirao Twizy, originalan električni četvorocikl, da bi danas nešto slično kreirao i Citroen. Ukoliko se u estetskom smislu totalno razlikuju, u osnovi se radi o veoma sličnoj koncepciji. 100% malo električno vozilo, na četiri točka, kompletno od plastike, s šasijom od čeličnih cevi. Citroen sa dakle poveo tuđom idejom, te je prvi put 2019. godine, na Salonu automobila u Ženevi, predstavio koncept nazvan Ami One.

Finalni proizvod je evidentno različit, serijska proizvodnja (Maroko) i želja da se smanje troškovi, nametnuli su brojne restrikcije. No duh je sačuvan, mali Ami ne liči na ništa što smo do sada mogli videti. Na prvi pogled teško je razlikovati prednji i zadnji deo, Ami deluje kao kocka. Dobro, nije baš kocka, pre će biti kvadar, jer u dužinu dostiže „čitavih“ 2,41 m, dok je širina ograničena na 1,39 m. Za uzvrat, veoma je visok, čak 1,52 m! Sve u svemu ukoliko vam Smart deluje smešnomali, znajte da je Ami još kraći, ni više ni manje do 28 cm. Na jedno prosečno parking mesto staju „ladno“ dva komada, mada čisto sumnjam da će zbog toga imati pravo na pola tarife za parkiranje…

U Francuskoj, vlasnici Smarta kada nemaju dovoljno mesta često se parkiraju popreko, između dva vozila, po ugledu na motocikle, s Amijem biće još lakše. Ukratko, ovaj mikro Citroen rezervisan je isključivo za grad, čak i prigradski putevi, gde je brzina ograničena na 70 km (kružni tok oko Pariza poznat pod imenom „periferik“), za njega su zabranjeni. Pre svega zbog skromne maksimalne brzine od 45 km/h, ali i činjenice da ga imaju pravo voziti mladi, s samo 14 godina i potvrdom o poznavanju sobraćajnih propisa. Smešno, sigurno će mnogi reći, ma nije to za mene! Upravo tako sam i ja reagovao, no nakon višečasovne test vožnje shvatih da Ami ipak ima smisla.

Kao prvo, u Francuskoj se vozačka dozvola može izgubiti za tili čas, skromnih 12 poena i rigorozna primena svih restriktivnih mera, uz nebrojene radare, prouzrukuju više stotina hiljada oduzetih vozačkih dozvola godišnje. Par mojih prijatelja prošli su slično, zbog čega su se preorijentisali na skutere od 50 cm3, no dolaskom zime stvari se komplikuju… Drugo, u gradu svetlosti trenutno vlada takva hajka na izduvne gasove da su mnoge kategorije vozila zabranjene, jedino električni automobili ili oni s vinjetom 1 i 2 smeju da cirkulišu (vinjete br. 3 i 4 zabranjene su radnim danom od 08 do 20h a br. 5 konstantno). Treće, u želji da pretvori Pariz u Amsterdam ili ko zna koji kineski grad, gradonačelnica francuske prestonice Anne Hidalgo zatvorila je više velikih bulevara, dok je mnogim ampultirala barem jednu kolovoznu traka, ustupivši ih biciklistima i električnim trotinetima, zbog čega je vožnja postala pravi košmar.

U istom kontekstu mnoga parking mesta su jednostavno nestala, pretvorena u biciklističke staze ili su ustupljena barovima i restoranima (Covid -19), kako bi se ovi proširili na otvorenom prostoru. Slično je i u drugim velikim gradovim, tako da ovaj vizionarski koncept Citroena ima šanse da preživi i saživi. Posebno jer se proizvođač udružio sa čuvenom firmom Fnac-Darty, specijalistom za multimediju i urbani transport (prodaja električnih trotineta i bicikla), kod kojih se Ami kupuje ili iznajmljuje, po ugledu na smartfon, počevši od 20 evra mesečno! Može i još jednostavnije, ukoliko ne želite postati vlasnik jednostavno ga iznajmite za povremenu upotrebu, kao i druge javne električne automobile, preko kompanije Free2Move, u vlasništvu grupacije PSA.

Atrakcija za klince i prolaznike

Par dana pre prezentacije, sasvim slučajno prođoh pored za tu priliku predviđenog mesta u Parizu, gde je na ulici bilo uredno poslagano par desetina šarenih Amija. Uglavnom za reklamu i kako bi privukli pažnju, jer je standardna boja sivo/plava (kakva je vidite na slikama), uz nebrojene mogućnosti personalizovanja! Jednostavno „pazarite“ vaš Ami, nakon toga u kartonskoj kutiji izaberete jedan od više kitova, te ga po želji ukrasite raznobojnim ratkapnama na točkovima, nalepnicama, plastičnim detaljima enterijera…

Ovi šareni na ulici poslužili su dakle samo kao atrakcija, no dva dana kasnija uverio sam se kako i „obični“ Ami privlači ogromnu pažnju. Znatiželjni prolaznici, biciklisti i vozači razgledali su ga na parkingu i fotografisali se, kao i u vožnji, odnosno po zaustavljanju na semaforu. Tim bolje po njega, jer ako ćemo iskreno Ami je zaista ružno pače, nema ništa estetski privlačnog u njegovim formama.

Na prvi pogled ne znamo gde je prednji ni zadnji deo, ni kako otvoriti vrata? Jer sa strane vozača su u stilu Fiata 500 iz 1960.  godine, dok su za suvozača postavljena standardno, kao kod današnjih automobila. Zašto? Niko od zvaničnika se nije posebno izjasnio, no pretpostavljam da je zbog uštede u proizvodnji (identična su samo okrenuta naopačke), ali i zbog lakšeg i bržeg ulaska/izlaska iz vozila. Naime, suvozačevo sedište je postavljeno znatno unazad, kako bi, pazite sad, u dnu, gde su noge, mogao stati avionski kofer dimenzija 55x40x25 cm (zapremina od 63 lit). Naravno i kese iz supermarketa i pakovanja s vodom, jer naš mali prijatelj (Ami na francuskom jeziku znači prijatelj), nema prtljažnik!

Za utehu poseduje ogromne pregrade na vratima s mrežicom, kao i raznovrsne police ispod vetrobranskog stakla. Da, da, uprkos spoljašnjim dimenzijama prostora u kabini ne nedostaje, vozač je recimo iznenađen koliko je udaljen od vetrobranskog stakla, postavljenog gotovo vertikalno. Za upravljačem, podrazumeva se bez ikakvog podešavanja, po ugledu na sedišta (samo napred/nazad), osećamo se čudno, pomalo neprirodno, neophodno je vreme da se navikne.

Staklene površine su ogromne, računajući i panoramik krov, ali je vidljivost unazad loša, pre svega zbog smešno malih okruglih retrovizora, koji kao da su skinuti s nekog motocikla. Još gore, zaboravljen je i unutrašnji retrovizor!? Za korigovati pod hitno. Isto se odnosi i na sedišta, bukvalno tvrda k’o drvo. Na plastičnu podlogu nalepljena su dva mala i tanka jastučića, nakon dva sata vozikanja stražnjica mi je utrnula, po ugledu na leđa.

Dobro, Ami i nije pravi automobil, ali malo više udobnosti dobro bi došlo, posebno po pariskoj kaldrmi, i dalje prisutnoj na pojedinim ulicama. U tom smislu ni prozori nisu klasični, već se samo donje deo, kao nekada kod „Spačeka“ (2CV), podignu i zakače, kako bi se šmekerski izbacio lakat. Sve je dakle veoma spartanski, „po starinski“, Ami nema ni auto radio, ni električnu asistenciju upravljača, ni klimu (samo ventilacija i grejanje), ni vazdušne jastuke, ABS…

Iza malog i neuglednog numeričkog ekrana, gde se može očitati samo autonomija u kilometrima, brzina kretanja i pređena kilometraža, nalazi se nesto nalik na limenku (u prvom trenutku sam to i pomislio), u stvari radi se o zvučniku. Sva sreća pa je predviđen držač i konekcija za smartfon, zahvaljujući njemu dobijaju se neophodne informacije i sluša muzika.

Cima, zuji i poskakuje

Iskreno rečeno, pre test vožnje pojma nisam imao šta mogu da očekujem za upravljačem jedne ovakve igračke? Nakon prvih par kilometara utisci su razočaravajući, jer kao što rekosmo Ami i nije pravi automobil, već nekakav četvorocikl. Iako ga pokreće elektromotor, buka je prilično izražena, uz prepoznatljivo zujanje notora prilikom ubrzanja.

Ova (ubrzanja) su prihvatljiva za gradsku upotrebu, do 30 km/h treba mu 4-5 sekundi, odnosno 9 da bi dostigao maksimalnih 45 km/h (mereno štopericom na smartfonu). Upravljanje je dovoljno lagano tako da odsustvo električne asistencije nije hendikep, ali po izlasku iz zavoja, tj. krivine, točkovi se ne vraćaju samostalno, već se moraju ručno ispraviti. Kao što se moglo i očekivati, poluprečnik okretanja je rekordno mali, samo 3,5 metara. Po polasku, nakon što se s leve strane sedišta levom rukom pritisne na mod D (automatski menjač), Ami skakuće k’o jarac, ekstremno tvrdo ogibljenje nema nikakve veze s tradicijom Citroena.

Time je barem osigurana dobra stabilnost, više puta „uleteo“ sam u manje kružne tokove punom brzinom, Ami je kao pegla ostao u željenoj putanji, bez imalo naginjanja. Tek da se zna, prednji trap nasledio je pojedine elemente novog Peugeota 208. Što se tiče samo motora, razvija 6 KW (8,2 ks), koga napaja baterija snage 5,5 KW/h, dovoljna za 75 km autonomije. Za proveriti prilikom duže test vožnje, za sada recimo samo da punjenje traje 3 sata, klasičnom utičnicom od 220/230 V. Sam kabal je integrisan u bok vozila, pored suvozačevih vrata, nešto u stilu usisivača…

Kako je prva vožnja obavljena krajem avgusta, mogu da potvrdim da su kočnice dovoljno snažne i efikasne da na suvom asfaltu zaustave 485 kg tešku napravu, ali ne računajte na ABS. U principu je dovoljno samo podići stopalo s gasa i lako pritisnuti na papučicu, u protivnom točkovi, s gumama dimenzija 155/65 R14, odmah zablokiraju. Mogu misliti kako će biti po klizavom asfaltu…

Gradsko vozilo budućnosti?

Iako na prvi pogled deluje skupo, Citroen prodaje Ami po prijateljskoj ceni. Želim da kažem da je jedini realni konkurent, Renault Twizy, osetno skuplji (10.000 evra bez bonusa), o ozbiljnim električnim eutomobilima tipa Smart, bolje da ni ne pričamo (preko 26.000 evra). No, ubrzo se očekuje kineski Eli Zero, s dve snage baterije (5,8 kW/h za 80 km autonomije i 8 KW/h za 110 km), s cenom ubedljivo ispod 10.000 evra.

Mali Ami ponuđen je s početnom cenom od 6.900 evra, odnosno 6.000 kada se odbije eko bonus od 900 evra. U tom cilju moralo se maksimalno ekonomisati, pored odsustva svih navedenih elemenata opšeg komfora, pa i sigurnosti, spomenimo još jednom identična vrata, prednji i zadnji deo vozila, karoseriju od brut plastike u samo jednoj boji, bazične materijale… No kome je do izgleda, može posegnuti za „luksuznijom“ izvedbom, čija se cena penje do 7.360 evra (opet uz bonus), ali ni tada ne očekujte više opreme. Radi se pre svega o „šminki“, tj. izmenjeni su branici, dodati krovni nosači i spojler, uz mnoštvo raznih nalepnica.

Konkurencija

Ukoliko nemate ili ne želite da odvojite svih 6.000 evra, nakon uplate od 2.641 evra, Ami se iznajmljuje za samo 19,99 evra mesečno (na 48 meseci). Kažete preveliki je ulog, nema problema, nakon prve uplate od 100 evra, mesečno rata iznosi 78 evra. Na ovu sumu treba dodati i cenu električne energije neophodnu za punjenje baterija, u Francuskoj ova je ubedljivo niža od 1 evra za pun „rezervoar“.

Kao što rekoh, može se poručiti i preko interneta, kod Citroena i firme Fnac-Darty, koji će vam ga, ukoliko to želite, isporučiti na kućnu adresu! Ami je dakle vozilo za sebe, autentično i drugačije od svega što sam do sada imao u rukama. Verujem da ima smisla i da će nakon par poboljšanja opstati, za razliku od Citroena e-Mehari, čija se proizvodnja (planirano) ugasila, nakon samo par godina.

 

Možda Citroen odluči i da ga snabde snažnijim baterijama i motorom, čime bi postao polivalentniji, odnosno upotrebljiv i za međugradsku upotrebu. Ovako, ograničen je na vožnju od „ćoška do ćoška“, za uzvrat pruža solidnu zaštitu od vetra, kiše i zime. Argumenti koji će stariji vozači svakako znati da cene, pod uslovom da stave neko podebelo jastuče ispod stražnjice.

Olovka koju je dobio „samo“ naš Peki!!!

Test vožnju završih uz par poklončića, tj rekvizita, gde pre svega mislim na simpatični minijaturni Ami od 6-7 cm i hemijsku olovku s natpisom Ami. Poklonio ju je meni i samo meni (kada bi se lagali) novi N°1 kod Citroena, generalni direktor Vinsent Kobi… Ko razume shvatiće! 🙂

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Citroen Ami

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Četvorocikl
Vrata/Sedišta: 2/2
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 241 x 139 x 152 cm
Međuosovinsko rastojanje:
Zapremina prtljažnika: 63 l kod nogu suvozača
Masa praznog vozila: 485 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Radna zapremina:
Snaga: 8 ks
Maks. obrtni moment:

Pogon

Tip: Na zadnje točkove
Menjač: Jednostepena redukcija

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: /
Kočnice napred/nazad: Doboši/doboši
Pneumatici napred/nazad: 155/65 R14

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9 s
Maks. brzina: 45 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Zapremina rezervoara: 5,5 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test:
Emisija CO2: 0

Cena

Cena u Francuskoj od 6.000 evra 

Dobre strane:

„Otkačen“ stil, prostor u kabini, vidljivost ka napred i sa strane, prečnik okretanja, cena  

Loše strane:

Ograničena upotreba, previše „low cost“ koncepcija, bez prtljažnika, tvrda sedišta i ogibljenje, vidljivost unazad 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 6 Ukupno 6,5 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 6 Ukupno 5,5
Kabina: 5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 6 Ukupno 6
Pozadi: /
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 5,5
Performanse: 4
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 5 Ukupno 5,5
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: / Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost:  8
Ocena: 6,556

(9152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

49 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Dakle, PSA 8 godina nakon Twizy-ja odgovara sa hard-top rešenjem i kontra vratima. Nadam se da je spomenutom mikro-Renou znatno porasla prodaja, pa da je to razlog za pojavu ovoga – u suprotnom, besmisleno bacanje novca za razvoj. Podseti me rečenica o onome ko sve može da ga vozi, na ono: “napravi nešto takvo da ga i budala može koristiti i onda će samo budala i hteti da ga koristi”. Šta je ovo – pokušaj da se oni koji bi želeli malo, brzo i ekološko prevozno sredstvo, ali se plaše za svoju bezbednost ako koriste trotinete ili bicikle u javnom… Pročitaj više »

Peki

Ih da si samo mogao da vidis, docekase me kod PSA kao Tita, ma cak sam dobio i kljuceve fabrike 😂😂😂

D_C

Jes da su na pasu napisali ‘Auto Replublika’ ali kako da im covek ne oprosti ovaj put, kad si jedini dobio olovku i kljuc da mozes da udjes kod njih kad god hoces 🤣😂

Don

Jednom sam vraćajući se iz šume ,nabasao na kolonu i premda je brza cesta svi se vuku. Snažno kočenje , i vožnja 40km/h…nisam ukapirao o čem je riječ, neg psujem ko kočijaš i „vozim“ iza idiota par kilometara, a onda vidim to renovo čudo ispred. Aha, dildo…i onda kreće kanonada psovki koje bolje da ne spominjem . Mos samo zamisliti kako sam crven i ljut bio kad sam ga zaobilazio, gledao u „vozača“ a on sav predstavljen u mene…neće mu više past’ na pamet da sjedne u taj jebador. Može biti atrakcija po ulicama Pariza, ali je jako opasan zbog… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
D_C

Koliko vidim, tebi baš fali neka lagana, smirujuća muzikica u autu. Pazi na nervozu, to nije dobro za zdravlje.

Don

Ne postoji lagana,smirujuća muzikica…svaka izaziva lučenje hormona stresa , dok u isto vrijeme izaziva i lučenje hormona zadovoljstva. Mozak ostaje zbunjen, kao kad autu daješ gas, ali stisces kočnicu, motor naravno krepaje, tako i ti,konzumentu muzike, mozak smanjuje broj receptora, i onda nas konzument sljedeći dan, da bi dobio isti efekat kao juce, drogira se muzikom dva sata duže neg prethodni dan, a mozak opet reže broj receptora za hormon ugode, a ovaj oplete opet po muzici i još dva sata duže…a mozak opet kaže sijeci! Jer nastoji da odbrani jedinku od uništenja, dočim blesan nista ne konta i nastavi… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Peki

Auuuu, da si strucnjak za auta to si odavno dokazao, vidim sada ni psihologija ti nije strana 🙂 A ja tolike godine ziveo u zabludi, verovao da kurslus u mozgu prouzrukuje onaj silni vinjak i viski koji sam u mladosti konsumirao po diskotekama… 😂

Don

Moj stari pajdas Pera
https://youtu.be/y13Kefc9qoE
Možda ljudi vole čuti od lica u bijelom.
Pogledaj ruski film o vodi, pod nazivom Voda!. Hehe, a kako drugačije? Imaš na youtube.
To ovako malo natuknica nabrzaka, dok ispečem.pitu.

sami

Čudo jedno kako si opasnić ti

Don

Nema to veze sa „opasan“, neg mu nije bilo nimalo drago kad ga zaobilaze i jebu me sve po spisku,mlate rukama i gestikuliraju…probaj ti, pa javi. Da je kod nas vozio, već bi ga ekipa zaustavila jer sa ovim isprtkom ne može ni pješaku da pobjegne, i ručno izbacila iz prometala. To je gore neg kad traktor izdaje ispred tebe. Koji k…c je izašao sa tim smećem na cestu, eno mu uska jezgra grada i nek tandrce tamo, mada ne vidim ništa sta fali alstomovim tramvajima u Parizu,recimo. Za koji penis moraš sjest u ovo čudo? Ni za biciklo ti… Pročitaj više »

moron

Bojim se da im je fokus bio na pogrešnim stvarima.
Prosto, 45 km/h je premalo za maksimalnu brzinu u gradu u nekim uslovima saobraćaja, a potencijalno je i jako opasno. Da barem može do 70 km/h, pa i pomozi Bože.

Peki

Drug Moron, naravno da je malo, ali mnoge evropske prestonice ogranicavaju brzinu kretanja po centru grada i blizoj okolini na 30 km/h. U Parizu imas recimo jedno 50-60 % takvih ulica, dok na bulevarima, gde je ogranicenje 50 km/h, imas ekstremno sofisticirane radare, koji ne oprastaju. Za 51 km/h te uslikaju, sto kosta bagatelnih 90 evra i jedan poen, od maksimalnih 12.
Drugo, ukoliko bi Ami razvio 70 km/h, ne bi mogao da se vozi bez vozacke dozvole i s 14 godina, zakon kaze maksimalno 45 km/h…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zvezdan Božinović
moron

Ipak sam ja Balkanac i gledam iz te perspektive.

Don

Notorni !:-)

Peki

Iz te perspektive niti sam trebao da odem na tu prezentaciju niti da gubis vreme citajuci zapazanja 😂

Don

Zbog čega se djeci omogucava upravljanje motornim vozilom? Ne vidim niti jedan jedini razlog da se onima ispod 18 da takvo nesto u ruke. Ovo je tempirana bomba, dovoljno je snimiti par filmića ubacit agitatora i Napravit im navalu malodobnika na ova vozila i da vidis problema onda, pobili bi se medjusobno.

Boris

Imaš delimično objašnjenje u tekstu. Ovo nije namenjeno deci već osobama bez dozvole, tj. Osobama koje su ostale bez iste. Nažalost takvih je neverovatno mnogo u Fr, a najčešći uzrok je alkohol. Jednostavno pošten francuz ne može da klopa bez par čaša vina+aperitiv ili digestiv(konjak posle večere), a posle toga ne vide problem u tome da sednu sa voze. Shodno tome mnogo ih ostane bez dozvole. Doduše možda je smi ipak mnogo zakasnio za renoom, jer zbog velikog broja prekršaja (2017. God, panduri su uhvatili 124,000 ljudi koji su vozili pod dejstvom alkohola), kao i velikog broja poginulih (1035 tokom… Pročitaj više »

Don

Zašto se ne zabrani djeci mlađoj od 18 upravljanje, dakle pitanje zašto je dozvoljeno da djeca voze?! Zatim, u Njemačkoj bar, kad i na biciklu običnom napraviš pizdariju, npr prodjes kroz crveno svjetlo i nastaviš vozit trotoarem, oduzmu ti vozačku dozvolu. Tako da vožnja sa ovim prometalom opet ne spašava vozačku. Nadalje, hoćeš reć da je kul i neko ide napraviti auto (ako je to auto) samo za pijance? Sta je sljedeće, za drogerase, manijake? Zamisli pijanog i u drugom prometalu dijete od 14 god, voze ovo na poledici, tragedija neizbjezna, a budale dozvolile. Sta je sa euro encap testom,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
BB

Dijete od 14 godina može da polažre za jedrilicu, od 16 za avion. Šta je ovaj sepet komplikovaniji od toga? Nije dozvoljeno u zakonu da voze pijani, pa jel’ voze? Da li je dijete sigurnije u AMI ili na mopedu?
Što se tiče sigurnosti, pravila su napravljena sa aspekta koliko neko vozilo energije nosi koja može biti destruktivno ispoljena. Ovo je sporo i lagano, i ima niz ograničenja (ne smije na autoput) pa mu ne treba NCAP (koji nije zakonska obaveza). Ovo će praviti društvo u centrima gradova i na selu pored traktora i sporednim saobraćajnicama. Uglavnom ima svoju priču.

don

Nema, zato nigdje drugdje nije ni zazivjelo. Moze biti samo turisticka atrakcija. Djeca ne smiju upravljati nicim dok ne navrse 18 a i tada pod nadzorom i to je jedino ispravno, sto budale to dopustaju to je drugi par rukava.
Ciljana publika…kako ste vi rekli su pijanci i djeca…i njima da se pravi ovo?
I jos se nabije cijena od 15k eura itd….Ne moze ludje!

Djordje Pesic

E vidis recimo, to sa uzimanjem vozacke ako napravis svinjariju na biciklu, je toliko van pameti, da ja nemam reci. Kakve veze ima bicikla sa vozackom.

don

ne znam, to sam i ja pitao vise puta. Lude svabe, ionako su mega idioti sto se tice saobracaja, pojma o pojmu nemaju.

BB

idealno za klinca koji trenira vaterpolo/plivanje u dane sa lošijim vremenskim uslovima da ga ne moraš vozati na treninge i da bude faca kod vršnjakinja…

D_C

Zapravo, u Francuskoj ima cela kategorija ‘automobila’ sa maksimalnom brzinom od 45km/h. Ovo je konkurencija za Aixom i Ligier i ima mnogo logike prebaciti te igračke sa SUS motora na električnu energiju jer sa njime sigurno nećete daleko. Koliko mi je poznato, služe farmerima za po selu, mogu da se voze od 14 godine i bez prave vozačke, tako da ako vam je oduzmu zbog recimo vožnje u pijanom stanju, opet ste mobilni. Mogu se videti i u drugim zemljama međutim predstavljaju Francusku specijalnost.

D_C

Koga zanima može da gugluje Aixam crossline (ili tako nešto). Imaju dizel motore od 400-500 kubika, pretpostavljam iz moto kultivatora.

moron

Sigurno nisi mislio na ovaj 😊
„Maximum speed (kph) 87“
https://www.aixam.com/en/licence-free-car-crossline/gt

D_C
D_C

In France, quadricycles may be driven from the age of 14. The regulations distinguish between 2 categories of quadricycle: Light quadricycles: two-seater models, whose unladen weight is limited to 350 kg in accordance with the applicable regulations, equipped with a 6 kW engine with a maximum speed of 45 kph. As of January 2013, the licence required for a light quadricycle is the AM licence. Light quadricycles are classed under the same category as mopeds, and may be driven with or without a light quadricycle AM licence, depending on the age of the driver. Individuals born before 1 January 1988… Pročitaj više »

Peki

D_C, ti ko da si bio gastarbajter u Francuskoj, tacno je to sto kazes 🙂 Odakle toliko poznavanje „na terenu“?

D_C

Često sam u istoj, najbliži mi Lidl na Francuskoj teritoriji… Viđam redovno te prdavce što zvuče kao moto kultivator pa sam bio zainteresovan da saznam čemu služe i koja im je svrha. Po priči, nekada davno ih imali seljaci za odlazak u kafanu. Ostaviš vozačku i pravi auto (Renault 4 🙂 ) kući, a vozeći ovaj možeš da piješ koliko hoćeš. Ma kao srpskom seljaku freza, baš isto. Sada to već više nije tako al eto, mogu da ih voze klinci sa 14 godina. Mada se ne sećam da sam ih ikada video, valjda je blam tinejdžerima… Moj utisak je… Pročitaj više »

Balkanboj

Nekako mi žao tih ljudi što voze Citroën.a
Bilo kojeg.

IvanBg89

Nekako mi je žao ljudi koji nadmeno sude o drugima i omalovažavaju ih. Nikome ne treba tvoje sažaljenje.

Balkanboj

Isto mi žao i onih što nemaju smisla za sarkazam.
I’m fluent in dark humour and sarcasm..

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
BB

A jel’ se računa službeni? Ono što jes’, jes’, ja sam ga bir’o

Boki

Sve mi je nekako razumljivo i prihvatljivo, ali tvrda sedišta i tvrdo ogibljenje nikako. Mislim da treba oživeti Spaček…

BojanNeki

Pozdravljam ja ovo i hvalim tekst ali moram da priznam da me malo podseća na putujući Toi Toi, mislim oni i jesu putujući hah.
Zamišljam da se i vrata plastična isto „osete“ kad se zatvaraju ili otvaraju.
Da postoji mogućnost za hack da ide bar do 55-60km/h, iz istog bezbednosnog razloga kao @moron što spominje.
comment image

Peki

Isti Ami taj tvoj , ali kada se polegne 😂

D_C

Ovaj kineski Eli Zero izgleda daleko atraktivnije.

Yankee

Zbog ovoga mi je Citroen uvek bio jedan od omiljenih brendova, jer ovako nesto samo njima moze pasti na pamet. Izgleda stvarno kao onaj stari frizider iz 1950-ih na tockovima.

Nego, jesam li jedini primetio da su nam pogresno napisali ime sajta?

comment image

trisa

Kako sa ovim da odvedem zensku u sumicu?

BB

Pa tiho, da te niko ne čuje…

Peki

👍

Horhe

Lični GSP…

Matori

S’ obzirom da početna uplata i rate ne pokrivaju cenu, zanima me koliko ostaje za plaćanje nakon 48 meseci (otkup)?

DUDE

Domet od 150km, brzina barem 80kmh, da bi zaista bio kako-tako upotrebljiv. Sve i da cena skoci na 10.000eur.
Za sve istalo, tu je novi gradski koncept OLI.

BB

45 km/h je zakonsko ograničenje za L6 lake kvadracikle da bi se mogao voziti sa dozvolom za moped, dakle i sa 14 godina a i možeš ga legalno voziti kad ti oduzmu dozvoli B kategorije zbog brzine ili alkohola. Ako bi htio 80 km/h onda je to klasa L7e ili teški kvadracikl koji zakonski ima ograničenje trajne snage na 15 kW i brzine do 90 km/h i to je već upotrebljivo za svaki dan, tako da ke vaš zahtjev legitiman ali pripada malo većoj klasi i biće skuplji…

dejan

to ima u Svedckoj, znaci muka mi je od njih a sto je naj gora fora imaju sad neku foru da vozilo regisrtujes kao traktor i vozis ga 50 kmh …covek vozi Cayenne i registrovan kao traktor i ima nazad crveni trokut znak…znaci ljudi nisu normalni ni ti sto su vlasnici a ni drzava.

BB

A jel ima plugove ? 😂🤣