1. Home
  2. Vesti
  3. Lamborghini Countach slavi 50. rođendan
Lamborghini Countach slavi 50. rođendan
0

Lamborghini Countach slavi 50. rođendan

1.25K
0
Podelite sa prijateljima:

Ikona Lamborghinija i čitave automobilske industrije ulazi u šestu deceniju. 

U priči o Lambu, poglavlje o Countachu je jedno od onih kojem se mora posvetiti posebna pažnja. Ovaj model pojavio se kao prototip 1971. godine pre ravno pet decenija na Salonu automobila u Ženevi. Serijska varijanta prikazana je nešto kasnije, 1973. godine takođe u pomenutom švajcarskom gradu.

Inženjeri italijanske marke posvetili su posebnu pažnju aerodinamici vozila, te je tako Countach u tom trenutku bio treći najniži automobil u istoriji – iza Lotusovog Espirita i Forda GT40. Kada je reč o mehanici, Lambova legenda ostala je tokom svog života verna atmosferskom V12 motoru, mada je eksperimentisano i sa turbo varijantom. 

Dakle, iako je Countach ostao dostupan samo sa atmosferskim V12 agregatom, pogonska jedinica je tokom karijere tog automobila evoluirala. Prvi primerci italijanske definicije superautomobila koristili su 3,9-litarski motor sa 374 konjske snage, da bi kasnije jedinice od 1982. godine koristile agregat od 4,7 l sa istom snagom ali većim maksimalnim obrtnim momentom, dok je od 1985. godine u ponudi 5,2-litarski V12 sa za ono doba mamutskih 455 ks.

Coutanch je u proizvodnji bio od 1974. godine do 1990. Postoje dve informacije o tome koliko je automobila stvoreno u tom periodu. Jedna kaže da je poslednji primerak bio 1999. po redu, dok drugi podaci navode da je ukupno napravljeno 2.042 jedinice.

Interesantno je da Lamborghini nije sačuvao prototip Countacha prikazana 1971. godine. Ovaj automobil iskorišćen je za testove sudara neophodne za dobijanje homologacije, i u tom procesu je potpuno uništen.

Priču o slavnom italijanskom superautomobilu na stranicama AutoRepublike već je napisao naš stručnjak za istoriju – Zoran Tomasović. Kompletnu sagu o Countachu iz Tomasovićevog pera možete pročitati OVDE. 

AutoRepublika 

(1254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments