1. Home
  2. Vesti
  3. Spiegel: Dizel primerci Mercedesa A i B klase su takođe zaraženi malignim softverom
Spiegel: Dizel primerci Mercedesa A i B klase su takođe zaraženi malignim softverom
6

Spiegel: Dizel primerci Mercedesa A i B klase su takođe zaraženi malignim softverom

823
6
Podelite sa prijateljima:

Deluje da nema kraja dizel skandalu u režiji Daimler grupe. Danas je Spiegel preneo vest da su velom sumnje obavijena dva nova Mercedesova modela i da se Daimleru „smeši“ novi megalomanski talas povlačenja vozila.

Čak ni nakon protoka više od pola godine od trenutka kada je Ola Kelenijus zaseo na čelo Daimlera, svetlo na kraju tunela nije vidljivo. Barem ne u kontekstu priče o dizelgejtu u režiji švapske marke. Nedavno je Savezno telo za pitanja transporta (KBA) objavilo da je identifikovalo nova dva prevarna uređaja u sistemu za prečišćavanje izduvnih gasova dizel vozila.

U najnovijem naletu problema, ovaj put su pogođena dva mala motora koja je Daimler pozajmio od Renaulta, a nemački list prenosi da su predmetne pogonske jedinice instalirane u A i B klasu. KBA trenutno istražuje softver koji im je privukao pažnju i zbog koga su veoma verovatni masovni opozivi.

Iako je prema proceni krugova bliskih nemačkoj vladi, oko 4,5 miliona Daimlerovih vozila ugroženo verovatnim opozivom zarad inoviranja softvera, samo njih 1,3 miliona se može podvesti pod mandatorno povlačenje. To praktično znači da je celokupna Mercedesova flota vozila koja navodno ispunjavaju Euro 5 i 6 standarde, predmet prevare od strane Daimlera.

Daimler poriče da je prekršio zakonsku regulativu i uložio je žalbu na ranije odluke regulatornog tela KBA. Dodatna ispitivanja su u toku i ne može se isključiti mogućnost da KBA naloži nova povlačenja vozila, naveo je portparol Daimlera.

Daimler je već godinama u kontaktu i saradnji s KBA, kako bi se utvrdila istina u vezi upravljanja sistemom izduvnih gasova. Počev od leta 2017. godine, proizvođač je proglasio dobrovoljno povlačenje u servis za više od tri miliona vozila koja krstare evropskim drumovima.

Kasnije je i KBA naredio obavezane opozive od čega je poslednji aktuelan poziv za oko 260.000 primeraka Sprintera. Ministar transporta Andreas Šejer je optužio Daimler za „pilićarenje“ i „šibicarenje („salami tactics“ i „trickery“), jer se iznova ponavljaju, odnosno iskrsavaju novi slučajevi prevare s poništavajućim uređajima.

Odnosi između Daimlera i Ministarstva transporta su zategnuti već mesecima unazad, a Mercedes je kažnjen od strane Javnog tužilaštva iz Štutgarta s 870 miliona evra zbog kršenja obaveze nadzora.

AutoRepublika

(823)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Koja je tu fora,u Renaultima ti motori su ok a u Mercu „zagadjuju“? Sta su tu desava…

Rade

Nemci se utrkuju ko će više da oblati dizel tehnologiju, da bi dobili što bolje subvencije za e-vozila. Samo opušteno… 😉

Don

Samo ne znam mogu li ih tužiti , tj mogu (prema jednoj internetstranici ) ali kolika je vjerovatnoća da ću dobiti tužbu? Advokati će uzeti pare od osiguranja, meni će rata vjerovatno zbog toga porasti, a da ću dobit nije sigurno, mercedes je ipak prejak a reći će da sam sam pristao (po naređenju vlasti) na opoziv. A šta sam mogao?
I šta sad uraditi?
Doduše, ja nemam ovaj renoov škart, ali isti je k i sa švapskim motorom.
Inače advokat uzme za sat vremena razgovora 220€.

Rade

Pa zar i advokati treba da profitiraju od dizelgejta, majku mu?! 🙂

Don

Gamad i na lesu profitira a da neće na ovome.

moron

Done, kako izgleda ta tvoja matematika štete koju misliš da si pretrpeo? Deluje mi da je moguće upravo tu i nagoveštaj odgovora na dilemu koja te muči.
I šta tu ima da se naplati od osiguranja? Kakva je to vrsta osiguranja? Nisam čuo za takav „osiguravajući proizvod“ ovde u Srbiji.