1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi Q6L e-tron za Kinu dobio prostraniju unutrašnjost i veću bateriju
Audi Q6L e-tron za Kinu dobio prostraniju unutrašnjost i veću bateriju

Audi Q6L e-tron za Kinu dobio prostraniju unutrašnjost i veću bateriju

45
2
Podelite sa prijateljima:

Globalni Audi Q6 e-tron premijerno je predstavljen prošlog meseca i postao je drugi Volkswagenov model (lepo smo rekli) izrađen na modularnoj platformi PPE (Premium Platform Electric) sa električnom arhitekturom od 800 volti, a prvi je bio električni Porsche Macan.

Ova platforma je po svom tehničkom nivou prilično uporediva sa najboljim kineskim primerima, pa se menadžment Audija nada da će Q6L e-tron biti mnogo uspešniji u Kini od svojih prethodnika na platformi MEB, koji praktično nisu izazvali interesovanje za kineskog potrošača.

Izvršni direktor Audija Gernot Dolner lično je došao u Peking da predstavi Audi Q6L e-tron. Krosover će se proizvoditi u novoj fabrici Audi FAW NEV u Čangčunu sa kapacitetom od 150.000 automobila godišnje, izgradnja je počela u leto 2022. i već je pri kraju. Početak proizvodnje zakazan je za kraj ove godine, ali će Audi Q6L e-tron biti u prodaji tek 2025. godine.

Međuosovinsko rastojanje kineskog Audija Q6L e-tron povećano je za 105 mm u poređenju sa međuosovinskim rastojanjem globalnog Q6 e-trona i iznosi 2.995 mm, ukupna dužina je povećana sa 4.771 na 4.884 mm, širina i visina su praktično ostale nepromenjene, za kinesku verziju su 1.965 mm i 1.687 mm, respektivno.

Zbog povećanja dužine, kineski Q6L e-tron izgleda harmoničnije od globalnog – kao da su dizajneri prvobitno dizajnirali ovaj model kao model sa dugim međuosovinskim rastojanjem. Unutrašnjost kineske verzije još nije otkrivena, jasno je samo da je u drugom redu više slobodnog prostora, što ima globalni Q6 e-tron.

Produženo međuosovinsko rastojanje je takođe omogućilo da se u Audi Q6L e-tron ugradi kapacitetnija baterija od 107 kWh (globalna verzija ima 100 kWh), zahvaljujući kojoj bi domet sa jednim punjenjem trebao premašiti 700 km po CLTC-u. Maksimalna snaga punjenja je 270 kW; baterija se može napuniti od 10% do 80% za 25 minuta.

Pogonske jedinice kineskog Audija Q6L e-tron su slabije od onih globalnog „kusog” modela: osnovna verzija ima samo jedan elektromotor na zadnjoj osovini snage 347 KS, dok verzija sa pogonom na sva četiri točka sa dva motora ima maksimalnu ukupnu snagu od 469 KS. Ostali tehnički detalji još nisu otkriveni.

Dodajmo da generalno gledano, Audi sada dobro posluje u Kini: u prvom kvartalu ove godine, prema CAAM-u (Kinesko udruženje proizvođača automobila), nemački brend je prodao 141.984 automobila (+14,8% u odnosu na prodaju u periodu januar- mart 2023. godine), lokalno sastavljena „ugljovodonična“ poslovna limuzina Audi A6L je najtraženija – prodato je 44.552 jedinica. (+10,7%).

AutoRepublika

(45)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ogroman auto, sa ogromnog crnom njuskom i dubokom crnom pukotinom na bokovima. Jadni Gernot nema sta drugo da predstavi publici pa mora ovo! Potrajace duze dok njegov novi dizajner, koga je pokupio kod JLRa, bude liferovao novi Audijev dizajn.

Laki

Katastrofa.