1. Home
  2. Vesti
  3. Scania predstavila novi šestocilindarski dizel koji je superiorniji od V8
Scania predstavila novi šestocilindarski dizel koji je superiorniji od V8
0

Scania predstavila novi šestocilindarski dizel koji je superiorniji od V8

1.75K
0
Podelite sa prijateljima:

Do nedavno je najsnažniji redni šestocilindarski motor iz porodice marke Scania bio u stanju da isporuči 500 konjskih snaga. Ali, nema tome puno kako su Šveđani predstavili još moćniju verziju tog agregata. Sada vozač može da računa na konjicu od 540 „grla“, dok maksimalan obrtni moment dostiže cifru od 2.700 njutn metara. 

Zahvaljujući tako proširenoj ponudi, motor o kome pričamo a koji nosi komercijalnu oznaku DC13, može se naći u više varijateta. Dakle, pet je različitih nivoa snage koje ova dizel jedinica isporučuje, a opcije su poređane na sledeći način (počev od manje snažnih do najjače verzije): 370, 410, 450, 500 i 540 konjskih snaga.

Priču o prednostima nove verzije šestocilindarskog motora, Skandinavci rado pričaju. S ponosom ističu, za nekoliko procenata bolju energetsku efikasnost, a naglašava se i da je predmetna dizel jedinica dobitnik nagrade u evropskom takmičenju za ekološki najpodobniji agregat godine. Uspeh je značajniji ako se zna da je to već treća nagrada u nizu, osvojena na istom takmičenju.

U celoj priči, nama je ipak najzanimljiviji podatak koji govori o tome da dizel motor sa šest cilindara postavljenih u liniji, razvija 20 konjskih snaga više od najslabijeg agregata iz čuvene V8 porodice (520 „grla“), a ovaj podatak je izazvao dosta polemika i među profesionalnim vozačima. Tipični redni šestocilindarski motor ima nižu proizvodnu cenu, o čemu smo već pisali i obrazlagali trend povratka R6 motora u automobilsku industriju. Shodno tome, za očekivati je da V8 konfiguracija nema neku značajnu rolu u budućnosti prevoza robe kamionom.

Istovremeno, predstavnici Scanije navode da je novi motor namenjen kupcima i tržištima gde propisi o maksimalno dozvoljenoj težini na prednjoj osovini ne dozvoljavaju izbor verzije sa osam cilindara složenih u V rasporedu.

Ipak, čak ni proizvođač ne može da prenebegne trend pada prodaje V8 motora u korist kompaktnije jedinice. Deluje da će za svega par godina, čuveni V8 motori marke Scania otići u istoriju u potpunosti.

Lepu priču o V8 motorima skandinavske marke, u čast pedesetog rođenadana, možete pročitati ovde.

AutoRepublika

(1749)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments