1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigla zamena za Mazdu6
Stigla zamena za Mazdu6

Stigla zamena za Mazdu6

5.85K
3
Podelite sa prijateljima:

Liftbek japanske marke će biti ponuđen kao hibrid ili kao baterijski automobil. Moguće je da će kao takav podeliti istu opremu koju nudi i kineski rođak, a ovom prilikom možemo da prenesemo i informaciju o tome da je njavljeno da će novitet biti predstavljen kao izložbeni automobil, što će reći da ćemo ga upoznati samo delimično, to jest s nepotpunim specifikacijama.

Na danas otvorenom Salonu automobila u Pekingu, zajednički poduhvat Changan Mazda je predstavio je dva nova proizvoda. U pitanju su serijski liftbek Mazda EZ-6 i konceptualni krosover Mazda Arata. Kao što možete da pretpostavite, modeli su namenjeni kineskom tržištu i prvi sa petoro vrata će se naći u prodaji do kraja ove godine, a SUV zasnovan na izložbenom automobilu će se pojaviti 2025. godine. Oba modela će se proizvoditi lokalno. Počnimo s liftbekom.

Zvanično je objavljeno da je Mazda EZ-6 konstruisana zajedno sa Changanom, ali druge pojedinosti o obimu partnerstva nisu date. Očigledno je da je liftbek Deepal SL03 uzet kao osnova za ovaj model. Podsetimo se da je marka Deepal (odnosno Shenlan ili Deep Blue) lansirana od strane Changana tokom 2022. godine, posebno za elektrifikovane automobile.

Kao i donorski „Kinez“, liftbek Mazda EZ-6 će biti dostupna sa hibridnom ili potpuno električnom postavkom. Inače, ovaj automobil se smatra naslednikom Mazde Atenze, koja je davno napustila tržište donedavno najmnogoljudnije zemlje na svetu. Uzgred da kažemo da je tu titulu, u međuvremenu zaslužila Indija. Da se vratimo Atenzi, tako se zvao tamošnji model, koji je u drugim zemljama poznat kao Mazda 6, iako je Atenzu proizvodila još jedna zajednička firma. U pitanju je ona utemeljena s koncernom FAW-om. Međutim, ovo preduzeće je već likvidirano.

Nova Mazda ima originalni dizajn eksterijera. Među karakteristikama su uska diodna svetla i kompaktni blokovi glavnih farova koji se nalaze ispod njih, vrata bez okvira prozorskih stakala, spojler koji se može uvlačiti i zadnja svetla dizajnirana u obliku jedne matrice. Pored toga, duž ivica „rešetke hladnjaka“, što je smešteno pod navodnicima jer je u pitanju najverovatnije imitacija, nalaze se svetleće sekcije.

Dužina Mazde s indeksom EZ-6 je 4.921 milimetar, širina je 1.890 mm, visina je 1.485 mm. Dužina međuosovinskog rastojanja još uvek nije otkrivena. Deepal SL03 je kraći (4.820 mm) i nešto niži (1.480 mm), ali zato ima istu širinu kao naša Mazda. Međuosovinsko rastojanje „Kineza“ je 2.900 mm. Pa, za poređenje, dimenzije sadašnje limuzine Mazde 6, kada je u evropskoj specifikaciji, su sledeće: 4.870/1.840/1.450 mm, dok je rastojanje između osovina na nivou od 2.830 mm.

Unutrašnjost je dizajnirana u istom stilu kao i ona kod Deepala SL03-a. Postoje odvojeni ekrani za instrument tablu i multimedijski sistem, dvokraki volan i dvospratni centralni tunel. Model takođe dolazi sa setom elektronskih asistenata.

Proizvođači nisu divanili ništa o tehnologiji EZ-6-a. Changan Mazda je samo iznoo da će električna verzija moći da pređe oko 600 kilometara po ciklusu CLTC, dok je najavljen ukupan domet hibrida iz klase PHEV na nivou koji prevazilazi hiljadu kilometara. Čisto električni Deepal SL03 nudi motor snage 218 ili 258 KS, a koji je instaliran na zadnjoj osovini.

Električni automobil poseduje trakcionu bateriju kapaciteta 58,89 kWh ili onu od 66,8 kWh (modelna 2024. godina). Hibridna instalacija uključuje atmosferski benzinski motor radne zapremine litar i po, a koji donosi 95 konjskih snaga. Taj je namenjen samo za punjenje baterije, dok elektromotor ispucava ergelu od 218 ili 238 konjića. Tu je i baterija kapaciteta 18,99 ili 28,39 kWh.

Krosover Mazda Arata je i dalje samo izložbeni automobil, čak ni unutrašnjost još nije spremna. Leži na velikim točkovima a pride ima i kamere umesto retrovizorskih ogledala. Konceptom je predviđen komercijalni elektrifikovani SUV, koji će, prema pisanju kineskih medija, takođe biti proizveden zajedno sa Changanom. Moguće je da će se kao osnova koristiti SUV po imenu Deepal S7.

Mazda je u međuvremenu takođe kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine zaštitila indeks „6e“. Institucija se tiče Starog kontinenta i sasvim je moguće da će kod nas zamenu dobiti i zastarela Mazda6, ali još nema informacija o tome da li će evropski model imati nešto zajedničko s liftbekom Mazdom EZ-6-om.

AutoRepublika

(5849)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mazda EZ-6 zasluzuje veliku pohvalu za dizajn! Kada se posmatra iz bilo kog moguceg ugla, u celini ili u detaljima, sve je oblikovano kako treba, veoma pazljivo i precizno, sa najvisim estetskim kvalitetom! Rezultaj je jedna veoma elegantna moderna i originalna limuzina! Posebno bih istakao visoke prozore koji limuzini daju vedar i transparentan karakter a telo karoserije cine vitkim i dinamicnim! Mazda ce puno pogresiti ako ovaj model ne plasira sirom sveta! Jedinu primdbu upucujem eksterijeru i to ovom bezoblicnom udubljenju na bokovima vozila, koje sugerise odavno poznatu i vec zastarelu „banana“ formu izmedju tockova. Umesto te „banane“ zeleo bih… Pročitaj više »

Mustang

po mom mišljenju ovo neće biti više od 25 000 € u kini ali ako ikada dođe u evropu onda ide to lako preko 40 €

Bungi

E da, ovo su elegantne linije.Ovako se crta automobil.Kad uporediš ovu Mazdu sa novim Pasatom karavanom, ne znaš dali da plačeš ili se smiješ.Na šta spade kuća Jugovića🤔