1. Home
  2. Vesti
  3. Audi spreman da penzioniše veći broj modela, uključujući R8 i TT
Audi spreman da penzioniše veći broj modela, uključujući R8 i TT
0

Audi spreman da penzioniše veći broj modela, uključujući R8 i TT

323
0
Podelite sa prijateljima:

Šef nemačke marke, Markus Disman, pokrenuo je internu procenu buudćnosti za aktuelni portfolio brenda sa četiri prstena. Prema najavama koje stižu iz germanskih medija, sportski modeli TT i R8 gotovo sigurno neće dobiti konvencionalne naslednike. 

Disman je za sada fokusiran na mere štednje i plan restruktuiranja koji bi omogućio Audiju da postane agilnija kompanija u budućnosti i lakše se prilagodi na novonastalu situaciju na tržištu.

Prvi na listi za odstrel, kada je reč o ukidanju pojedinih modela, jesu sportisti R8 i TT. O ova dva automobila se vode rasprave praktično već godinama. Čelnici Audija do sada su više puta govorili o njihovom ukidanju, pa opstanku, te elektrifikaciji… Disman je izgleda rešen da ih se odrekne, ali da na njihovo mesto stupe električni modeli.

No, i ostatak game je pod znakom pitanja. Manji modeli Audija koriste MQB platformu, dok su veći postavljeni na MLB arhitekturu koju je ova marka i razvijala. Očito da su troškovi razvoja ove osnove bili veoma visoki, jer je Disman nekoliko puta kazao da oni i dalje muče Audi.

Sve je više glasina koje govore da mora doći do veće sinergije između Porschea i Audija, pa i kada je reč o platformama za konvencionalne automobile. Podsetimo, ove dve marke već su spremile novu PPE arhitekturu namenjenu električnim modelima.

Plan mera štednja usvojio je još Dismanov prethodnih – Abraham Šot, i to 2018. godine. Otada je nemački proizvođač uštedeo oko 4 milijarde evra zahvaljujući ovoj strategiji. No, to je samo početak, jer Audi želi da do 2022. godine ukupna ušteda iznosi oko 15 milijardi evra!

Ušteđevina će biti iskorišćena za nastavak investicija u elektrifikaciju, ali i razvoj softvera za koji je Volkswagen grupacija posebno zadužila upravo Audi.

AutoRepublika 

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments