1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Opel Grandland novog naraštaja
Predstavljen Opel Grandland novog naraštaja
2

Predstavljen Opel Grandland novog naraštaja

1.11K
2
Podelite sa prijateljima:

Kada je pre sedam godina debitovao krosover Opel Grandland (tada još sa sufiksom X) postao je prvi model ovog nemačkog brenda izrađen na modularnoj platformi po imenuPSA EMP2. Ovaj Opel je tako postao najbliži srodnik Peugeota ​​3008, da bi potom dobio mnogo više braće i sestara od strica, svi izdanci pradede Stellantisa.

Pošto znamo da je prošle jeseni francuski aduti s numeričkim indeksom „3008“ prešaltovan u narednu generaciju, logično je da ga sada prati nemački brat.

Kao što je to bio slučaj i kod prethodne generacije nemačkog modela na štiklama, tako je i ovaj Opel Grandland nastupio s diskretnijim, svedenijim izgledom od Peugeota. Ovakva tvrdnja je podržana dizajnom prednjeg kraja izvedenog u stilu Opelovog Vizora, ali i klasičnim karavanskim profilom, dok Peugeot 3008 sada ima siluetu nalik kupeu. Ostale karakteristične karakteristike Grandlanda uključuju peraje na C stubovima, crni „plutajući“ krov i osvetljene logotipe na pramcu i krmi, da se poslužimo nautičkom terminologijom.

Opel Grandland je s promenom generacije primetno porastao po svim osama. Tako je dužina narasla za 173 milimetara i sada iznosi 4.650 mm), širina je povećana za 64 mm (do 1.905 mm), a visina je impresivnija za 19 mm, pa je na nivou od 1.660 mm). Međuosovinsko rastojanje je takođe produženo za 109 mm, na 2.784 mm, iako je razmak između redova sedišta povećan za svega 20 mm.

Zapremina prtljažnika je povećana sa 514 na 550 litara, ali sa preklopljenim zadnjim redom, pregrada za prtljag se malo smanjila i sada pruža zapreminu od 1.641 litara umesto 1.652 litra koliko je bilo u prethodnom modelu.

Sama unutrašnjost je potpuno preuređena, u njenom centru se nalazi šesnaestoinčni široki ekran multimedijalnog sistema, a ispred vozača su virtuelni instrumenti i projekcioni displej, takozvani HUD. Selektor menjača, nekadašnja ručica menjača, ostaje na centralnom tunelu, ali sada je isti minijaturan, i time se oslobađa prostor za držače za čaše i pregrade za sitnice.

Prednja sedišta su proverenog ortopedskog oblika i mogu nuditi ventilaciju, masažu i brojna električna podešavanja. Sedišta zadnjeg reda su podeljen na tri dela i stižu u proporciji 40:20:40.

Drugi Opel Grandland je, uostalom kao i novi Peugeot 3008, postavljen na modularnoj platformi koncerna Stellantis, onoj koja nosi naziv STLA Medium i koja je na svet stigla kao dalja razrada na temu arhitekture EMP2. To praktično omogućava stvaranje obe verzije vozila, kako one s motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, tako i električnih modifikacija, koje Grandland do sada nije imao za ponuditi.

Kada je krosover u obliku električnog vozila, tada nudi izbor između dve opcije za trakcionu bateriju koja radi na naponu od 400 volti. Ova jedinica može biti kapaciteta 73 ili 98 kWh. U prvom slučaju, elektromotor na prednjoj osovini proizvodi 210 konjskih snaga, dok u drugom slučaju isporučuje 230 „konjića“, a domet je približno 500 ili 700 km (prema WLTP-u). Snaga punjenja tipa DC je na nivou koji ne premašuje 160 kW. Kasnije će se pojaviti verzija sa pogonom na sva četiri točka, zahvaljujući ugradnji dueta motora.

Postoje i dve hibridne verzije sa benzinskim turbo motorima, i one nude isključivo pogon na prednje točkove. Manje poželjan hibrid pokreće 1,2-litarski turbobenzinski motor, koji sarađuje sa šestostepenim robotizovanim menjačem s dve spojnice, a tu je ugrađen elektromotor od 48 volti snage 28 KS. Maksimalna snaga ovako složenog pogonskog sklopa je 136 KS.

Drugi hibrid je već dopunjiv. Baterija ovog vozila je projektovana za 21 kWh, a ovo punjenje bi trebalo da bude dovoljno za 85 kilometara bešumne vožnje, to jest u električnom režimu. Turbobenzinski četvorocilindarski motor zapremine 1,6 litara radi (valjda) u slozi sasedmostepenim preselektivnim robotizovanim menjačem i elektromotorom, ukupne moći od 195 konjskih snaga.

Opel je ponosan što je, uprkos korišćenju objedinjene platforme, novi Grandland konstruisan i „nacrtan“ u Riselshajmu, a njegova proizvodnja će biti pokrenuta u istoj fabrici u Ajzenahu u Nemačkoj, gde je proizvođen i model prethodnog pokolenja. Ova postrojenja su nedavno u velikoj meri nadograđena, sve kako bi tamo mogla da se proizvode električna vozila. Ovo je omogućeno zahvaljujući investiciji od 130 miliona evra.

Opel Grandland će se na evropskom tržištu pojaviti na leto. Cene još nisu objavljene, ali odlazeći krosover sada košta od 32.600 evra u Nemačkoj.

AutoRepublika

(1111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kakvih sve danas novih modela ima, ovaj mi je estetski i prihvatljiv.

Zoca

Rad dizajnera Adamsa mi se dopada,Jos od Insigniije.Mark stoji i iza ovog Opelovog automobila ,vodio je glavnu rec na dizajnu ,sto se primeti.

Izmenjeno 9 dana pre od strane Zoca